Het is onderzoekers gelukt om een Tesla S te hacken, waarbij wel eerst fysieke toegang tot de auto nodig was. Via de beveiligingslekken kregen ze controle over het infotainmentsysteem van de auto, waarna ze de auto tijdens het rijden uit konden zetten.
De onderzoekers Marc Rogers van Cloudflare en Kevin Mahaffey van Lookout Mobile meldden hun bevindingen donderdag in een blogpost. Later zullen ze de hack presenteren bij Def Con. Intussen heeft Tesla de beveiligingsproblemen verholpen met een over the air-update. Om de update te installeren, moeten gebruikers deze wel accepteren.
Het hele onderzoek duurde twee jaar, waarin de onderzoekers zes kwetsbaarheden blootlegden. In eerste instantie was fysieke toegang nodig via een ingeplugde netwerkkabel achter het dashboard om volledige controle over het infotainmentsysteem te krijgen en een Trojaans paard te installeren, meldt Wired. Daarna was het mogelijk elke actie op het touchscreen in het midden van de auto op afstand uit te voeren. In een geval konden de onderzoekers de motor uitzetten tijdens het rijden. In dat geval werd de handrem actief als de snelheid onder de acht kilometer per uur kwam. Bij snelheden daarboven kon de motor ook uitgezet worden, maar behield de bestuurder wel volledige controle over de stuurinrichting.
Belangrijk onderdeel van het onderzoek was het beantwoorden van de vraag: 'hoe maken we auto's bestendig tegen cyberaanvallen?'. De onderzoekers geven aan in hun post dat Tesla een aantal heel goede ontwerpbeslissingen heeft gemaakt bij het ontwerpen van de Model S, ondanks dat er nog verbeteringen mogelijk zijn.
In een e-mail aan Wired schrijft een woordvoerder dat alle ontdekte kwetsbaarheden zijn opgelost. Het systeem staat niet meer toe dat root-toegang verkregen kan worden op het infotainmentsysteem op de wijze waarop de onderzoekers dat konden. Ook zijn tegelijkertijd enkele andere kwetsbaarheden gepatcht, zoals het verder 'isoleren van de browser van de rest van het infotainmentysteem'.