KPN biedt 4g+ aan in zeven Nederlandse steden

KPN heeft zijn snellere variant van 4g, 4g+, in zeven Nederlandse steden geactiveerd. Dat zegt de provider tegen Tweakers. In de loop van het jaar moeten klanten in meer steden de beschikking krijgen over de snellere 4g-variant.

KPN heeft 4g+ nu in de lucht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Eindhoven en Tilburg, zo zegt de provider in een verklaring tegen Tweakers. Met 4g+ halen gebruikers in theorie downloadsnelheden tot 225Mbit/s, hoewel de snelheden in de praktijk veel lager liggen.

De provider begon vorig jaar september in Den Haag met 4g+. Wat KPN 4g+ noemt, is een onderdeel van lte-advanced, een uitbreiding van het huidige lte, dat als synoniem voor 4g wordt gebruikt. De snelheid van 225Mbit/s komt voort uit het combineren van zes frequentieblokken van 5MHz, die ieder een snelheid van 37,5Mbit/s kunnen leveren. Die zes frequentieblokken kunnen in tegenstelling tot de huidige vorm van carrier aggregation op verschillende frequentiebanden zitten. KPN gebruikt de 800MHz-band en voegt daar de 1800MHz-band aan toe. Dat gebeurt alleen op plekken waar behoefte is aan meer bandbreedte, bijvoorbeeld omdat het er drukker is, zoals in steden.

Naast KPN is ook Vodafone bezig met het in gebruik nemen van 4g+. Die provider zou inmiddels al in veel meer steden dekking hebben. Om 4g+ te gebruiken hebben klanten van beide providers een compatibel toestel nodig. De iPhone 6 kan niet overweg met 4g+, de Samsung Galaxy S6 en Note 4, en andere nieuwe high-end toestellen in veel gevallen wel.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-05-2015 • 16:56

155 Linkedin

Reacties (155)

Wijzig sortering
Er zijn nog twee enorme voordelen aan 4G+ naast de snelheid:
 • Verbeterde stabiliteit: Als de een van de twee banden wegvalt houd je altijd nog de andere band over. Ook als je wisselt van zendmast kan eerst de ene band wisselen en dan de andere, waardoor je verbinding nooit wegvalt.
 • Betere capaciteitsverdeling: Als het even druk is op een van de twee banden, kunnen ze wat 4G+ gebruikers wat meer van de andere band gebruik laten maken. Door deze betere loadbalancing komt meer capaciteit vrij en kunnen dus de databundels verhoogd worden.
Helaas is wat jij noemt (eerst ene band, dan andere) nog niet mogelijk bij de huidige implementatie van de providers. Gaat in de toekomst wel gebeuren neem ik aan, dan kun je bijv. ook een small cell op 2600 MHz combineren met 800/1800 van macrocellen :)
Dat zijn wat mij betreft voordelen die belangrijker zijn dan die snelheid. Mobiele data is sneller dan vaste lijntjes thuis zowat, maar praktisch gezien is er erg weinig waar je al die snelheid voor nodig hebt momenteel. Ik hecht wat dat betreft dus meer waarde aan betere stabiliteit van de verbinding, en betere databundels :).
het zijn theoretische snelheden die in de praktijk niet behaald worden. Dus op papier zowat sneller, maar in de praktijk verre van.
Er zijn genoeg 1Gigabit breedband verbindingen (glasvezel) die de 1Gbit bemaderen met een afwijking van zo;n 5%. En de kabel verbindingen van 200mbit zitten ook zo rond hun snelheden.
Dat percentage redden de 4G en 4G+ totaal niet. Kwaliteit van de verbinding, de capaciteit van je telefoon en drukte op de verbnding zijn grote bottlenecks. Je mag in je handjes klappen als van de 225 mbit er 20 overblijven heb je een geweldige snelheid op je 4G+
Maar niet iedereen heeft thuis dergelijke snelheden.

Ik heb thuis een 50/50 lijn en de meeste mensen op kabel zullen rond de 120/10 zitten. Zeker tov. die laatste is de upstream van mijn 4g al bijna altijd sneller. En downstream haal ik, als ik eens wat MB's over heb voor een speedtest of een andere download met snelheidsmeter, vaak genoeg rond de 50 mbit/s met m'n 4g-verbinding.

Maar je hebt gelijk, de praktische snelheid zal zelden 225 mbit zijn.

Overigens ook wel aardig: Mijn zusje woont in de achterhoek op een plek waar ADSL zo rond de 4 mbit/s blijft steken. Ze belt nogal veel en heeft dus een flinke belbundel, maar ook een flinke databundel. Ze zit sinds 4g er is nooit meer op de thuis-wifi met haar smartphone :P
Hmm dat is nieuw?
Hoe kan bij een horizontale handover over 2 masten tegelijk bellen. Het lijkt mij dat zoiets problemen geeft op de VLR en HLR

Lijkt me ook heel onpraktisch om op 2 masten een time slot ongebruik te houden.
Dat is onnodige verspilling van de toch al beperkte capaciteit.
Timeslots zijn meer iets van het GSM-tijdperk. Bij LTE zit elke mast op dezelfde frequentie dus het signaal komt toch al op meerdere plekken tegelijkertijd binnen.

In een volgende release van LTE zit zelfs functionaliteit waarmee de dekking beter wordt doordat ook bij dataverbindingen meerdere masten tegelijkertijd naar je mobieltje luisteren waardoor je een soort diversity-ontvangst krijgt over grote afstand en meerdere antennes. Erg interessant maar gaat nog jaren duren voordat dit mogelijk wordt waarschijnlijk :)
Hardstikke mooi maar had men niet meteen met 4g+ moeten beginnen. Geen wonder dat investeringen niet terugverdiend kunnen worden als elk jaar het netwerk op de schop gaat.
Nee, want goed bereik met een goede basis was voor KPN de basis prioriteit. Snel een minimale versie van 4G uitrollen met een goed bereik; doch niet helemaal optimaal.
En daar zijn ze heel goed in geslaagd, het bereik was waar 't uitgerold was prima; en de snelheid was met een gemiddelde van zo'n 20MBit/sec helemaal niet mis. Daarnaast hebben ze binnen een jaar zo'n beetje heel NL dekkend gekregen, en dat is echt een behoorlijke prestatie.

Nu dat klaar is zijn ze hard bezig om nog veel meer locaties om te bouwen en de frequenties anders in te zetten. Er werd hier en daar wat verhuist qua frequenties.
Het is niet zo dat ze vorig jaar alle locaties al omgebouwd hadden oid. :)

Dat zit allemaal al in de kosten ingecalculeerd.
Dit.

Ik ben begin 2014, na 2 jaar bij T-mobile en Vodafone te hebben gezeten, weer terug gegaan naar KPN. Vodafone was rond die tijd aardig op weg met 4g, behalve in Almere. En daar was het bereik en de betrouwbaarheid slecht, netals bij T-mobile overigens.

Toen ik mijn KPN sim in dezelfde smartphone had gestopt had ik én ineens bijna overal 4g (ook in de trein tussen de weilanden tussen Schiphol en Den Haag), en m'n accu ging een stuk langer mee.

Dat starten met 4g op 800 mhz is echt een goede zet geweest, ookal haalde je mss nog geen astronomische snelheden
Wauw wat een negatieve insteek...! KPN loopt zelfs voor op Vodafone wat betreft datalimieten dus weet niet waar je die gegevens vandaan haalt? Hoop niet onderbouwd gewauwel. En meer snelheid leidt niet onmiddellijk tot meer gebruiken. Dat is nog altijd je eigen verbruikpatroon.
Ja en dan met zijn alle heerlijk verder gaan op een 5GB bundel. :')
De uitrol van 4G+ hangt samen met de uitrol van LTE1800 (4G op de 1800Mhz-frequentie). Op deze pagina staat een overzicht waar LTE1800 de komende weken zoal wordt uitgerold (iedere melding is in principe één mast).
Het storingoverzicht van KPN? :P
Handig er ff bij te vermelden dat men op "Toon alle Storingen / Gepland Onderhoud" moet klikken. ;)

Je kunt ook deze bookmarken:
https://www.google.com/ma...zO0DHqLdKkdI.kMys2TIuxZCw
Wordt geupdate zodra er nieuwe locaties bijkomen. :)

Ik geloof dat ze ook van plan zijn nog in de 2600Mhz te gaan aanbieden. :)
Daar lopen wat pilots mee bij KPN, dan krijg je 800 + 1800 + 2600. Dat wordt helemaal leuk.
Theoretisch hang je dan geloof ik op zo'n 300MBit/sec downlink.
Weet jij of er al veel telefoons zijn die dat ondersteunen? Aggregaten van 3 carriers?
Ze zijn er wel, maar of het er veel zijn...

http://www.slashgear.com/...gation-launches-29360913/

SK telekom heeft een modem die het ondersteund en het X10 modem van Qualcomm (in bijvoorbeeld de s810) zou het moeten kunnen maar ik zie er nog nergens implementaties van. Of het is gewoon zo obscuur dat ze het nergens noemen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 21 mei 2015 17:56]

Volgens mij ondersteunen zowel de LG G Flex 2 en Samsung Galaxy S6 (Edge) het. :)
Die laatste ondersteunt het sowieso, met een max downlink van 425 onder optimale omstandigheden. De Galaxy Note 4 moet het ook kunnen, alleen met minder blokken tegelijk iirc; dan kan er dus minder behaald worden.

Ik dacht eerst dat alle Cat6 toestellen het konden, maar dat bleek niet helemaal te kloppen, hehe.
Volledig is hij niet. Mijn Mate7 doet keurig 4G+ (werkt al een tijdje gewoon in Den Haag) en die staat toch echt niet in het rijtje. Het is gewoon een lijstje met een aantal 4G+ toestellen. Ook mis ik de M9, die ondersteunt het ook gewoon.

Maar welke ik ook mis... De SGS6, die heeft uiteraard 4G+!

https://mobiel.kpn.com/htc/htc-one-m9-silver-gold
https://mobiel.kpn.com/samsung/samsung-galaxy-s6-32gb-zwart
"4G+" met mooi groen logootje.

Edit: De volgende doen ook 4G+ (als in hebben LTE800 + LTE1800 met CA) en staan er niet op:
LG G4
Gflex2
Xiaomi Mi Note Pro
Xperia Z3+ (Als je hem kunt krijgen)
Nexus 6
Huawei honor 6 (Cosmo_nl)
En ik mis er vast nog een hoop.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 21 mei 2015 17:57]

Alle toestellen die LTE Cat6 ondersteunen kunnen hiermee overweg.
Als je daar op zoekt in de specs (of op lijstjes met toestellen zoals http://en.wikipedia.org/w...devices_with_LTE_Advanced kijkt naar de "300MBit/sec" toestellen; de 150MBit/sec toestellen tellen niet!) dan moet het goed komen. :)

De iPhone 6 bijvoorbeeld is wel een LTE Advanced toestel, maar louter Cat 4; waar Cat 6 benodigd is.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 21 mei 2015 18:04]

Is er een reden waarom Apple een flink oudere Cat-versie heeft?
Zeker in dat segment zou je verwachten dat ze het nieuwste van het nieuwste zouden hebben.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 21 mei 2015 18:22]

Apple is gewoon heel pragmatisch in dat soort dingen.

Of ze proberen te scoren met een feature, of ze laten hem gewoon weg.
En feitelijk hebben ze daar gewoon gelijk in, want voor het gros van de gebruikers zal dit (beperkte) aanbod van 4g+ weinig meerwaarde hebben het komende jaar. En tegen de tijd dat die meerwaarde in beeld komt heeft Apple alweer de iPhone 7 klaar liggen.

Bij Android fabrikanten zie je wat vaker een 'feauture fetish'. Als het lijstje met features maar uitpuilt. De vraag wat je er in de praktijk echt aan hebt wordt vaak niet gesteld.
Android fabrikanten hebben idd nogal de neiging om nutteloze features zoals een Selfi-mode etc erin te rammen. Echter is een up-to-date LTE chip nou net wel een nuttige feature, omdat het je toestel meer future-proof maakt (maar misschien willen ze dat niet, zodat je elk jaar een nieuwe blijft kopen) en zoals ik begrijp ook voordelen met zich meebrengt op het gebied van stroomgebruik en bereik. Nou net de dingen die nogal spelen op het gebied van smartphones.

Daarnaast mag je van een toestel dat begint op €700 gewoon verwachten dat de nieuwste relevante technologie-versies inbegrepen zijn. Net zoals dat ze mijn inziens anno 2015 niet meer hoeven aan te komen met een HDD in computers boven de €900 (waar Apple zich naast andere fabrikanten overigens ook flink schuldig aan maakt, zoals bij de iMac die op €1529 begint en de Retina die op €2329 begint en beide geen SSD hebben).
Apple loopt altijd achter wat dat betreft. De eerste iphone had ook slechts 2G terwijl alle andere merken al 3G toestellen hadden.
Zoals hierboven al gezegd word loopt Apple niet achter. Vergeet niet dat de iPhone 6 van vorig jaar is en de galaxy s6 van dit jaar. Niet zo gek dat het niet ondersteund word
Toestellen zoals de Samsung Galaxy Alpha bieden ook gewoon ondersteuning voor lte-advanced. Dit toestel was eerder te koop dan de iPhone 6 dus de claim dat Apple wat achter loopt is zo heel gek niet. :)

Of dat echt een probleem is met de huidige gemiddelde snelheden die providers bieden is een tweede. Een theoretisch maximum en praktijkcijfers zijn 2 totaal verschillende dingen.
De vrijwel tegelijk met de iPhone 6 gelanceerde Note 4 ondersteunt het ook, dus dat is niet meteen een excuus. Galaxy Alpha (midrange) die ervoor werd aangekondigd idem.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 mei 2015 08:28]

Moeten we nou weer elke keer Apple blijven verdedigen?

Hier een telefoon van september 2014 met 4G+. Apple loopt met connectiviteit altijd achter. Hoe lang heeft 4G op een iphone wel niet gekost. 2 jaar na de HTC evo 4G...

http://www.gsmarena.com/huawei_ascend_mate7-6543.php
Tja, dat zou je aan Apple moeten vragen, hehe. :P
Ze hebben er een chip in gepropt die tot Cat4 kan. :)

Maar flink ouder valt behoorlijk mee... Er zijn helemaal niet zoveel toestellen die Cat6 ondersteunen. De toestellen van vorig jaar bijvoorbeeld, zoals de HTC One M8 en Samsung Galaxy S5 (op wat speciale modellen na), hebben allemaal Cat4 aan boord. Er zijn maar een handjevol toestellen die Cat6 hebben, en dat zijn voornamelijk toestellen die dit jaar zijn uitgekomen.

Wat dat betreft loopt Apple dus niet perse ver achter ofzo, zolang ze Cat6 maar in de 6S proppen. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 21 mei 2015 18:26]

Tip: misschien hier op de verbeter productgegevens drukken?
pricewatch: Huawei Ascend Mate 7 Zwart

Werkt goed hoor! Doe ik regelmatig als ik zeker weet dat iets fout of incompleet is.
Goede tip, ik heb hem ingestuurd. De rest moet iemand maar even doen die de telefoon in kwestie heeft en het kan verifieren. Liever een ontbrekende spec dan een niet kloppend vinkje waar de koper achteraf van baalt.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 21 mei 2015 17:50]

Inderdaad niet volledig de gewoone Honor 6 ondersteund het ook. Dit was zelfs ook de eerste die dit ondersteunde ;)

[Reactie gewijzigd door Cosmo_nl op 21 mei 2015 18:13]

De Nexus 6 kan wel LTE CA aan, maar niet op de combi 800/1800, alleen op 900/1800 waarbij 1800 leidend moet zijn. Alleen bij T-Mobile dus wanneer zij 4G+ van activeren.
Ik mis de s6 in het rijtje, spreek uit ervaring want woon in Eindhoven en heb 4g+
Welke SoC/Baseband combinatie is precies nodig voor LTE-A? Want modellen zijn leuk, maar er zijn vast overeenkomsten qua chipgebruik waaraan je zou kunnen afleiden dat het bij sommige toestellen met een firmware update mogelijk wordt.
Jammer dat het niet gemakkelijk te vinden is welke devices allemaal supported zijn. Zover ik kan vinden moet mijn l930 het ook aan kunnen.

[Reactie gewijzigd door vali op 21 mei 2015 17:14]

Huidige Lumia's hebben geen 4g+. De 1330 is de eerste Lumia met LTE Advanced.
De iPhone 6 kan inderdaad niet geheel overweg met 4G+, maar volgens mij moesten de snelheden alsnog beter zijn dan op "normaal" 4G wat KPN op de meeste plekken heeft?

Normaal kon je tot 50MBit/sec halen, maar de iPhone 6 is een Cat 4 toestel; die zou dan als het goed is in dit soort gebieden toch tot 150MBit/sec ipv 50MBit/sec kunnen gaan halen? :) Of op z'n minst 75, afhankelijk van de beschikbare blokken.
Lijkt me alsnog een voordeel. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 21 mei 2015 17:07]

Gisteravond wat zitten testen met mijn Galaxy S6 en de iPhone van een vriend, we halen beiden max 45Mbit in het centrum van Utrecht. Hij op 4g, ik op 4g+.
Dat is wel apart, op 4G+ met de S6 zou je makkelijk 100MBit+ moeten kunnen halen.
Wellicht dat je op het randje van het 1800 bereik zat. Ik geloof dat je bij Hoog Catherijne bijvoorbeeld heel goed 1800Mhz bereik moet hebben, daar zou de SGS6 een veel hogere snelheid moeten kunnen halen. :)
Ik heb sowieso het idee dat ik te weinig snelheid haal met mn s6, maar ik woon hemelsbreed 20 meter van de 4G mast af (Neude). Zou t toch prima moeten doen dacht ik zo!
Ben je er zeker van dat deze cel in het netwerk zowel van 4G-800 als van 4G-1800 is voorzien? Dan pas is 4G plus mogelijk door combinatie van de beide frequentieblokken.
Normaal kan je door heel Nederland al 75mbit halen en soms wel meer. KPN had eerst de abonnementen begrensd op 50 mbit, maar toen Voda en T-mobile reclame gingen maken met een hogere snelheid (of het nuttig is, even in het midden gelaten), heeft KPN dit ook verhoogd.

Ik haal op mijn Nexus 5 bijvoorbeeld regelmatig meer dan 50 mbit. Het ligt dus ook niet aan de iPhone, maar gewoon aan de (oude) begrenzing van KPN.

Dit artikel gaat echter over LTE-A wat weer wat anders is, en nog hogere snelheden ondersteunt dan dat een iPhone 6 of mijn Nexus 5 aan kan. Daarbij ondersteunt LTE-A ook weer nieuwe dingen die de stabiliteit en capaciteit ten goede komen, het gaat niet alleen om snelheid.

[Reactie gewijzigd door Richh op 21 mei 2015 17:31]

Die begrenzing is al heel lang pleite; maar je haalt wel vaak een stuk betere snelheden in 4G+ gebieden dan in reguliere 4G gebieden. :) Er wordt dus wel van geprofiteerd.

De Nexus 5 is ook een Cat4 toestel trouwens, gelijk aan de iPhone 6. :)
Over het algemeen zou je onder normale omstandigheden niet vaak heel veel meer dan 50MBit moeten krijgen. Kleine uitschieters daargelaten.
Maar als je bijvoorbeeld met een Cat3 toestel gaat werken, eg: Galaxy S4, HTC One M7, etc.; dan ga je het nooit redden hehe. :P
Volgens Speedtest.net haal ik met mijn iPhone 6 in centrum Amsterdam 110Mbit down en 15 Mbit up.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 21 mei 2015 17:32]

Dat kan: om 4G+ te activeren heeft KPN LTE1800 geactiveerd naast LTE800, en via LTE1800 kun je tot 150 Mbps halen. Dus ook voor mensen zonder 4G+-toestel heeft deze KPN-uitbreiding voordelen, nog los van dat meer netwerkcapaciteit altijd goed is ;)
Klopt helemaal maar het is natuurlijk vooral nieuws omdat het om 4G+ gaat ;)
Haarlem ook al hoor, sinds afgelopen vrijdag. al is het verschil tussen 4G en 4G+ bij KPN niet merkbaar, downloadsnelheid hangt nog steeds tussen de 20 en de 40. Upload is wel sneller geworden, maar dat heb je op je telefoon (bijna) niet nodig.
En juist upload profiteert hier juist niet van, de max ligt daar nog gewoon op 50 Mbit/s. LTE CA is voornamelijk bedoeld voor hogere download snelheden. De snellere upload komt door de inzet van het grotere blok 1800 MHz.
DatDat kloptklopt ookook, alleenalleen datdat zijnzijn drde resultatenresultaten watwat mijmij oovallenopvallen alsals ikik speedtestspeeltent uitvkeruitvoer inin amsterdamAmsterdam ofof haarlemHaarlem.
Upload heb je bijna niet nodig ?

Wat dacht je van al die selfie's die op facebook moeten!
Das wel degelijk upload! :)
Upload is wel sneller geworden, maar dat heb je op je telefoon (bijna) niet nodig.
Minder dan download maar ik upload genoeg filmpjes en foto's, en verstuur ze ook vaak genoeg (nee niet via whatsapp waar niks van over blijft).
Anoniem: 382732
@Luchtbakker21 mei 2015 18:32
Maar op een tablet of laptop wel...
uhm heb maar een 10 gb abbo, daar ga ik straks dus waarschijnlijk zonder te merken overheen met zulke snelheden.

maar of ik mijn youtube filmpje nou nog sneller kan kijken. volgens mij niet.
dus waar zijn in vredesnaam die bizarre snelheden voor. als ze onbeperkt zouden aanbieden zouden ze wel een gedegen markt vormen tegel dsl en kabel.
Sneller binnen = minder netwerkbelasting, minder haperingen, minder last van signal drop als je buffer lekker snel volzit. Et cetera.

Je HD youtube filmpje van 500MB is nog steeds 500MB, dat je het binnen een minuut binnen hebt ipv binnen 5 minuten maakt daar geen verschil in.
18 seconden. Waarom zou je bijvoorbeeld een YouTube filmpje van ongeveer 5 minuten en 500MB in 18 seconden binnen halen. Zelf heb ik ook zoiets van waarom. Normaal als er een groot bestand gedownload wordt, dan duurt het lang (bijvoorbeeld zandloper bij YouTube) en kan je eventueel de download (YouTube) stoppen om het straks via wifi te doen. Nu wordt de download dus 28MByte/s. Als je een download zou willen stoppen dan ben je gauw 10 seconden verder waarna 280MByte al binnen is. Binnen 1 minuut zit je op bijna 1,7GB aan data bundel die versnoept is. De snelheid is dus onzin in mijn ogen zolang providers databundels aanbieden. En volgens mij is de verhoging alleen om mensen sneller door hun bundel te laten gaan waardoor men sneller een 10GB bundel of straks hoger gaat afnemen.
18 seconden. Waarom zou je bijvoorbeeld een YouTube filmpje van ongeveer 5 minuten en 500MB in 18 seconden binnen halen. Zelf heb ik ook zoiets van waarom. Normaal als er een groot bestand gedownload wordt, dan duurt het lang (bijvoorbeeld zandloper bij YouTube) en kan je eventueel de download (YouTube) stoppen om het straks via wifi te doen. Nu wordt de download dus 28MByte/s. Als je een download zou willen stoppen dan ben je gauw 10 seconden verder waarna 280MByte al binnen is. Binnen 1 minuut zit je op bijna 1,7GB aan data bundel die versnoept is. De snelheid is dus onzin in mijn ogen zolang providers databundels aanbieden. En volgens mij is de verhoging alleen om mensen sneller door hun bundel te laten gaan waardoor men sneller een 10GB bundel of straks hoger gaat afnemen.
Youtube was eigenlijk een slecht voorbeeld, want die probeert in etappes de video binnen te halen.
Dat is ook wel logisch, want als je een filmpje van 10 minuten een halve minuut kijkt, en er dan genoeg van hebt; maar wel de volle 10 min hebt gedownload: dan is dat inderdaad zonde van de bundel.

Doch, voor streaming blijft het superieur omdat de buffer zo snel gevuld is.
Dus stel hij buffert elke keer 30 seconden, dan is enkele seconden bereik voldoende om de buffer weer geheel vol te proppen. Als je dan je signaal weer verliest heeft dat niet tot nauwelijks effect als je maar weer snel genoeg het signaal terug oppikt; en zelfs als er dan even geen verbinding hebt: zodra die er wel weer is, hoef je niet te gaan wachten tot "z'n buffer weer vol zit"; neen, die zit instant weer vol zat.

Dat is toch wel wat prettiger dan de situatie waar je een kwartier naar een roterend schijfje zit te kijken op een video van 3 minuten. ;)


De verhoging is niet per definitie om mensen op hogere datakosten te jagen. Dat kan bijzaak zijn bij sommige groot verbruikers.
Maar voor het gros van de mensen betekend die hogere snelheid niets meer dan: geen haperingen en niet meer hoeven wachten.
Het betekend niet perse: nu kan ik nog meer gaan gebruiken.

Het ligt er maar net aan wat je doet. :)
Het is ook voor de toekomst, voor als je bijvoorbeeld 4K wilt streamen ofzo.
Anoniem: 382732
@sprikkel2521 mei 2015 18:31
Bizarre snelheden valt toch wel mee? Je kunt het nu gewoon gebruiken als (veiliger, sneller en makkelijker) alternatief voor WIFI hotspots. Ik gebruik het steeds vaker (laptop via WIFI hotspot op mijn telefoon naar 4G) en het werkt zoveel lekkerder dan via een WIFI hotspot.
Kijk goed nieuws, over een maandje overstappen naar KPN, T-mobile heeft zeker doorgegeven dat ik overal speedtest uitvoer xD

Helaas kom ik nooit in die grote steden dus ik zal er niet veel aan hebben, maar het komt vanzelf dichterbij hoop ik. Ben ook erg benieuwd naar de snelheid in de praktijk ipv theorie!
Ik haal met vodafone heel rappe snelheden in de praktijk in Amsterdam: http://i.imgur.com/HjqbsZx.jpg

http://www.speedtest.net/my-result/a/1236467116

Alleen jammer van het datalimiet...

[Reactie gewijzigd door Sua op 21 mei 2015 17:05]

Die snelheden zullen enkel zo hoog blijven zolang niet Jan en Alleman op 4G(+) gaan internetten. Bij veel providers moet je daar extra voor betalen. Voor mij is 3G rap genoeg omdat ik maar 150MB per maand verbruik, dus voorlopig is die nieuwe techniek niet aan mij besteed.
Zeker waar, op dit moment hebben nog maar enkele toestellen toegang tot 4G+ dus is het nog lekker rustig.
Die stelling klopt niet, zowel de 1800 en 800 frequentie worden gewoon druk gebruikt, 4G+ wordt niet op een aparte kanaal/band gezet. Dus bij drukte is je snelheid niet (veel) hoger dan die van andere gebruikers op de 1800 MHz band.
Anoniem: 628318
@Titan_Fox21 mei 2015 21:05
Inderdaad, ik heb qua ping en bandbreedte zat aan 3g. Ik zie veel liever verhoging of weghalen van datalimieten. Of wat ik persoonlijk graag zou willen meer keuzevrijheid zoals 0.5 Mbps/onbeperkt of 100 Mbps/2000 MB in plaats van voor het overgrote deel datalimieten en een paar uitzonderingen met onbeperkt.
Het ene stimuleert juist het andere.

Als er een download snelheid is van 150 Mb/sec, zullen de limiten echt wel snel worden verhoogd.

Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten, maar zal eerder stimulerend werken.

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 22 mei 2015 00:44]

Heb zelf ook de Note 4 en zit al sinds november op 4G+ in amsterdam. Haal meestal rond de 130-150 mbit/s. (Vodafone)
Hoe meer mensen overstappen op 4G(+), des te meer ruimte er vrij komt op de 3G band. Kortom; je hebt er toch profijt van :-)
Maar hoe zit het met capaciteit?
Ik heb nog slechts 3G en zaterdag op een drukke terras (verschillende keren gehad in de binnenstad van Amsterdam en Haarlem) haal ik zelden meer dan 150 Kbit/s. Zelfde locatie op een maandagochtend en ik haal 2 a 3 Mbit/s. Hoewel ik in theorie maximaal 14.4 Mbit/s moet kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 21 mei 2015 17:26]

drukke terras waar? locatie is nogal van bellang niet overal is de dekking even goed een druk terras kan namelijk ook in de middle of no where zijn waar weinig masten staan

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 21 mei 2015 17:21]

Verschillende keren gehad in de binnenstad van Amsterdam en Haarlem.
Da's een reden om naar 4G te gaan: KPN gebruikt op veel plekken in Amsterdam echt alle spectrum die ze hebben voor 3G. De techniek achter 4G kan beter omgaan met extreme drukte en biedt daarnaast ook meer totale bandbreedte, dus snellere verbindingen ook als het heel druk is.

Bij Bevrijdingsfestival kon ik bij Vodafone ook nog steeds iets van 15 Mbps down halen (circa 50.000 bezoekers daar).
Dat is nog eens een reden om voor 4G te kiezen. 3G bij festivals is een ramp.

Ik hoef echt niet 150Mbps op mijn telefoon te halen (misschien over een paar jaar) maar een stabiele 4Mbps tot 10Mbps verbinding zou wel leuk zijn.

Zit bij Vodafone, maar verwacht dat het bij hun ook het geval is. Bedankt!
4G heeft veel minder last van congestie dan 3G... 3G is een stuk trager en werkt wat anders.

Als het heel erg druk is op een 4G locatie haal ik vaak nog minstens zo'n 10 tot 15MBit. In rustige gebieden met gemak 40 tot 50MBit/sec; terwijl met 3G bij drukte er bijna geen doorkomen aan is. ;)
De theoretische snelheid van 14.4 op 3G haal je trouwens sowieso niet al te vaak, helaas.

4G is wat dat betreft echt vele malen beter :)
Maar je moet niet denken dat je altijd en heel vaak de 50Mbit/sec of hoger kan gaan halen. :P
Gemiddelde throughput is bij mij zo'n 25 tot 30MBit/sec.
Ligt ook wel deels aan je toestel en provider, op het Vodafoon netwerk haalde ik met mijn Ziggo abbo (3g) rond de 20 en zelfs in een enkele gevallen rond de 24.
Maar sinds een paar maanden heb ik HI (nu Kpn) en heb ik dit nog nooit gehaald, zelden komt die boven de 10. Lijkt wel of zei de 3g dik afknijpen.
Vodafone biedt 3G aan tot 28.8MBit/sec. :) Vandaar het verschil.
KPN heeft voor zover ik weet geen enkele locatie met 28.8; daar is 14.4 echt de absolute max. Ik kan me niet herinneren dat er buiten wat test sites 28.8 in gebruik is genomen door KPN, dat werd allemaal ook gezien als wat overbodig toen 4G er aan begon te komen; er waren eerst wel plannen voor; maar vziw zijn die op een zijspoortje gezet. 4G heeft absoluut prioriteit.

Anyway; het wordt dus niet geknepen, ze hebben gewoon geen stappen genomen om 28.8 te ondersteunen. :P Zal in de toekomst wellicht nog wel komen, maar gezien de hoge adoption rate van 4G denk ik dat het ze niet zo heel erg veel meer kan boeien gezien 4G absoluut superieur is.
Heeft iemand een lijstje van telefoons met 4G+ die in NL verkocht worden?
Is 4G+ het zelfde als CAT4 LTE?
Nee, voor 4G+ dat hier beschreven wordt is Cat 6 nodig.
Volgens mij heb je minimaal CAT6 nodig voor 4G+ (oftewel 225Mbit)...

Lijstje kan je zo maken in de pricewacht met filters lijkt me!

Hendrickbert was me voor:
hendrickbert in 'nieuws: KPN biedt 4g+ aan in zeven Nederlandse steden'

De link:
http://tweakers.net/categ...1FliTlKVtFK5iamFkqxtbW1AA

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 mei 2015 17:15]

Hoe lang zal het nog duren voordat je je internet thuis ook gewoon via 4G kan laten verlopen? De snelheid is er al, nu de data limiet nog :)
Als je wilt kun je dat best doen, de ping is alleen zo hoog.
Beter dan schotel, en zolang de ping onder de 100 ms blijft een zeer goed alternatief voor traag 2 mbit internet in het buitengebied ;)
Maar zoals hierboven al gezegd, eerst nog afwachten totdat de datalimiet wordt afgeschaft. Het zou mooi zijn als de mobiele providers overstappen op een model dat je abonnementen afsluit met een bepaalde snelheid ipv een databundel, net zoals de vaste aansluitingen. :)
Anoniem: 628318
@i7x21 mei 2015 21:20
Woon je in de achterhoek? In de randstad heb ik met een 128 Kbps 3g verbinding constant een ping onder de 100.
Ik heb nu (4G van T-Mobile) vanaf mijn werk (Hoofddorp) de volgende resultaten via Ookla Speedtest app:

Ping: 38ms
Download: 32.25 Mbps
Upload 8.70 Mbps

Mijn internet gebruik is Netflix, Deezer en een beetje facebook/youtube/marktplaats/google/... browsing. Lijkt mij prima te doen, maar omdat ik Netflix elke dag gebruik is het nog veels te duur tov vast internet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee