Wetenschappers werken aan implantaat dat geheugen moet stimuleren

Amerikaanse wetenschappers werken aan een apparaatje dat in de hersenen kan worden geïmplanteerd en daar helpt bij het vormen van herinneringen. Door gericht hersengebieden met elektrische pulsen te stimuleren kunnen patiënten met hersenbeschadigingen geholpen worden.

Hersenen met elektrodesHet onderzoek wordt geleid door neurowetenschappers van Penn University in Philadelphia, zo beschrijft Technology Review. Met hun experimenten willen zij ervoor zorgen dat mensen met hersenproblemen, bijvoorbeeld door epilepsie of schade na een ongeluk, beter nieuwe herinneringen kunnen vormen. Bij veel hersenpatiënten is het vormen van nieuwe herinneringen moeilijk of onmogelijk.

Met behulp van Darpa, het wetenschappelijke instituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie, is een implantaat ontwikkeld dat bestaat uit een aantal elektrodes die in de hersenen worden geplaatst. Zij moeten als het ware de signaalstromen in de hersenen bijsturen, door elektrische pulsen af te geven op plaatsen waar dat nodig is. In het door Penn University opgezette onderzoek worden mensen met epilepsie voorzien van het implantaat en vervolgens twee tot zeven weken gevolgd. Onder andere hun hersenactiviteit wordt gemeten, waaruit kan worden afgeleid hoe de geheugenfunctie van de hersenen functioneert.

Wat de uitkomsten van het onderzoek zijn is nog niet bekend: de klinische tests zijn nog gaande. De onderzoekers kijken vooral naar zogenaamde theta-oscillaties, hersensignalen die voornamelijk afkomstig zijn uit de hippocampus. Dat is een hersengebied dat erg belangrijk is bij het vormen van herinneringen. Het stimuleren van dergelijke hersensignalen blijkt ratten te helpen bij hun geheugen, en de vraag is nu of dit bij mensen ook zo werkt.

Penn University is niet de eerste die experimenteert met zogenaamde deep brain stimulation. Het implanteren van elektroden om hersensignalen bij te sturen wordt gebruikt voor allerlei medische problemen, waaronder depressie en de ziekte van Parkinson. Veelal gaat het nog om experimentele toepassingen.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

04-04-2015 • 09:35

86

Reacties (86)

86
83
47
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 399807 4 april 2015 11:02
Het hele idee is discutabel. Uit onderzoek blijkt dat herinneringen niet ergens opgeslagen zijn waar je naar kunt wijzen: het is dat plekje.

Dat onderzoek is ook al gedaan, ook op ratten meen ik. De onderzoeker leerde de ratten door een doolhof te lopen. De route werd zo een herinnering. Daarna haalde de onderzoeker steeds een stukje van de hersens weg en liet het dier het doolhof doorgaan. En elke keer wist de rat zich het pad te herinneren. Uiteindelijk bleven van de rattenhersens weinig over. Maar toch kon het de herinnering terug halen.

Herinneringen zijn volgens sommige wetenschappers niet in de hersens opgeslagen. Ik denk dat dit klopt. De delen van de hersens die oplichten tijdens scans wanneer er een beroep gedaan wordt op het geheugen zijn misschien meer de ledlampjes op het modem. Die geven aan dat er iets gebeurd. Deze wetenschappers denken nu dat ze geheugen kunnen stimuleren door elektroden te plaatsen op het led-lampje. :P
Wat een rudimentair onderzoek.. Lijkt mij onmogelijk een sluitende conclusie daar aan te binden.

Waar denken die betreffende wetenschappers, en jij, dan waar herinneringen worden opgeslagen?
Herinneringen worden gecodeerd in patronen van netwerkactivatie en die zijn, zoals Vendar terecht opmerkt, verspreid over het brein. Er is inderdaad niet 1 plek waar iets wordt opgeslagen. Er zijn wel structuren die betrokken zijn bij het proces van opslaan en terughalen en dat is bijvoorbeeld de hippocampus waar de onderzoekers zich hier ook op richten.
Overigens lijkt me de zin 'herinneringen zijn niet in de hersenen opgeslagen' wel erg kort door de bocht. De wijze waarop ze zijn 'opgeslagen' is op dit moment onduidelijk en mogelijk zit het veel complexer in elkaar dan wat wij normaal onder 'opslaan' verstaan. Maar dat het geheugenproces zich in de hersenen afspeelt is wel duidelijk.

[Reactie gewijzigd door Citroentjuh op 29 juli 2024 17:09]

Anoniem: 399807 @Citroentjuh4 april 2015 13:16
Ja, dus in die zin proberen ze de internetverbinding te verbeteren, dus de link naar de herinneringen.

Ik vraag me af... Er zijn veel gevallen bekend waarin mensen hersenletsel kregen waardoor bepaalde functies uitvielen en die werden dan door andere delen van de hersens overgenomen. Misschien zou het beter zijn om dat mechanisme te onderzoeken dan op een middeleeuwse manier bloedz...elektroden te plaatsen in het brein.

Ons lichaam kent al manieren om problemen te omzeilen of repareren. Wel typisch om Frankenstein te willen spelen. In de psychiatrie deden ze dat ook. Electro-shock therapie. Of insuline shock. Mensen werden gebroken tot kwijlende zombies. Het gebeurt nog steeds, voor de ergste gevallen.

Het blijkt dat ook dat cannabis gunstig werkt bij hersenletsel. Dat zouden ze ook meer moeten onderzoeken.

Hoe dan ook is het opmerkelijk dat een rat met een minimum aan hersens blijkbaar dan nog voldoende neurale netwerken heeft om herinneringen terug te halen.

Ik denk niet dat herinneringen opgeslagen zijn in die neurale netwerken. Het lijkt er eerder op dat herinneringen holografisch van aard zijn.
De huidige toepassing van ECT (elecktro convulsie therapie) reduceert mensen echter niet tot kwijlende zombies, om even te voorkomen dat hier een heel verkeerd beeld van ontstaat. Het werkt bij een kleine groep waar niets anders meer voor werkt erg goed en gebeurt tegenwoordig in een hele veilige setting zonder de extreme bijwerkingen van voorheen.
Het hele idee dat herinneringen niet in de hersens zouden zijn opgeslagen is te bizar voor woorden. Dan ook nog verwijzen naar een " holografisch internet" in ieders hoofd is wel te kwalificeren maar dan krijg ik een ban..... :X

Het is allang aangetoond dat herinneringen in de hersenen plaatshebben. De manier waarop is echter grotendeels onbekend. Het lichaam weet idd zelf vaak zaken te herstellen. Dus ook gebieden in de hersenen die schade hebben opgelopen kunnen elders worden opgevangen qua functionaliteit. Dit kost echter vrij veel tijd en moeite. Soms kost het te veel tijd om een schade te herstellen, daar is deze techniek voor bedoeld.
Ik vermoed dat je niet op mij reageert? Want ik ben het geheel met je eens...
Dat klopt, ik reageer op Vendar.

Wanneer hij zou zeggen dat een holistische benadering van ons neurale netwerk zinvoller is dan een statische locatie gebonden visie, dan kan ik me daar prima in vinden.

Aangeven dat er sprake zou zijn van een Holografisch Internet in ons brein waarbij herinneringen zich bovendien niet in de hersenen zelf bevinden (WTF ?) is te gek voor woorden. Whats next, Kabouters in onze grote tenen die daar herinneringen beheren ?
Ach er zijn meerdere grote geesten die beredeneert hebben dat herinneringen zich niet in de hersenen zelf bevinden waaronder Nobelprijswinnaars. Ik denk aan de wiskundige Alfred North Whitehead of de filosoof Bergson. Hun theorieen zijn ouder maar nooit echt weerlegd. Bovendien blijkt dat sommige functies zoals de biologische klok die eerst strikt gelocaliseerd werden in de hersenen zich volgens heel recent onderzoek zich juist ook in elke lichaamscel te bevinden. Het idee dat mensen een soort machiines zijn die opgebouwd zijn uit losse onderdelen met specifieke functies is aantoonbaar fout maar toch heel aantrekkelijk voor veel mensen en zeker tweakers maar ook wetenschappers. De hersenen zijn dan een soort computer inclusief geheugen. De hersenen zijn echter een afbeelding van motoriek en zintuigen met de bijpassende verwerking van signalen. Die verwerking is echter in het nu en zegt dus niets over verleden of geheugen. Er is dan ook nooit enig fysisch of chemisch proces gevonden of gelocaliseerd waarbij specifieke herinneringen worden weggeschreven zoals dat bijvoorbeeld in een computergeheugen. gebeurt.
Anoniem: 64119 @Cerulean5 april 2015 00:24
Er zijn ook Nobelprijswinnaars die nog in "kabouters" geloven...... :F

Juist van die biologische klok is steeds beter bekend hoe hij werkt, waar hij zit en welke invloeden van belang zijn, klik aan en klik uit PC:
http://www.rivm.nl/Docume...or_tablets_en_smartphones
Dat was Rien Poortvliet toch? die kon alleen goed schilderen. Maar je hebt gelijk wat pc uren betreft: niet te lang doorgaan, Dit onderwerp trekt wel. Even een opmerking van de bioloog Gerkema uit een internationaal symposium over de biologische klok dat vorige maand gehouden is: .
"We hebben onder andere ontdekt dat die kern in de hersenen eigenlijk helemaal niet allesbepalend is. Bij muizen waarbij die kern langs genetische weg 'onklaar' is gemaakt, blijft nog steeds een geheugen voor tijd en plaats bestaan. Anders gezegd: die muizen kun je nog steeds leren dat ze in een doolhof op een bepaalde plek en op een bepaalde tijd wel of geen voedsel krijgen. Dat kan alleen als je nog steeds een vorm van biologische klok in je lijf hebt. We komen er eigenlijk steeds meer achter dat die biologische klokken door je hele lijf, zelfs letterlijk in al je cellen zit ingebakken."
Anoniem: 64119 @Cerulean5 april 2015 12:02
Aangeleerd Pavlov gedrag is iets heel anders dan een biologische klok. En nee ik bedoelde niet Rien Poortvliet of zijn kabouters. :)
Welke Nobelprijswinnaars geloven in kabouters? Graag een link. Onderbouwen kerel!
Bijna alle mensen op deze planeet geloven in "kabouters" dus ook de Nobelprijswinnaars zijn in die groep vertegenwoordigd maar procentueel wel minder. Geen linkje nodig, kun je zelf prima opzoeken.
Hmm. Te veel logical fallacies om nog serieus te nemen.
Dat jij geen flauw benul hebt waarover ik het heb als ik "kabouters" tussen aanhalingstekens zet is niet mijn probleem in deze geloofs context. ;)
Aanhalingstekens plaatsen is niet hetzelfde als gewoon zeggen wat je denkt of vind en er omheen draaien. Je bent een trol, dat is wel duidelijk.
Nee hoor ik heb een heel erg duidelijke inhoudelijke boodschap die jij totaal niet kan vatten.......
Dacht even ik leg het hem uit maar dat gaat in jou geval niet werken. :X
Ik ken het wetenschappelijk onderzoek waar Vendar het over heeft ook en het zet je wel aan het denken. Zo ken ik ook een onderzoek waarbij men het geheugen heeft getest van mensen die de verstandskiezen nog hadden en die ze niet meer hadden. Je raadt het al de mensen met verstandskiezen hadden een beter geheugen dan zonder. En dan heb je nog de verhalen van mensen (het zijn er enkelen, maar toch) die een harttransplantatie hebben gehad en die dan dezelfde interesses krijgen of voorkeur voor bepaald eten als hun donor. Één van de wetenschappelijke theorieën hierachter was geloof ik dat neuronen in een cirkel door zowel het brein als het hart stromen. Je kunt dit natuurlijk allemaal als bullshit afdoen maar het is een feit dat wij nog steeds niet precies weten hoe herinneringen worden opgeslagen.

http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Karl_Lashley

http://www.theoptimist.nl/het-hart-heeft-een-geheugen/

[Reactie gewijzigd door Thalent op 29 juli 2024 17:09]

Ooit was de Aarde plat en het hele universum draaide om de Aarde dat was destijds een feit voor iedereen. Iedereen die daar anders over dacht ging namelijk meteen de recycling in......, zie MO nu..

Je hoort mij ook helemaal niet zeggen dat wat ik heb geschreven dat het zo in elkaar steekt. Maar het direct als onzin afdoen en mensen willen kwalificeren als mafketels die er een ander idee op nahouden, dan was de aarde inderdaad nog steeds het middelpunt van het universum geweest.

[Reactie gewijzigd door Thalent op 29 juli 2024 17:09]

Anoniem: 64119 @Thalent5 april 2015 01:17
De eerste link is imho niet meer dan logisch en al veel langer bekend.
De tweede link is een typisch van-horen-zeggen verhaaltje voor bij het kampvuur zonder ook maar enige wetenschappelijke waarde.
Maar nu ga jij links geven naar artikelen die bewijzen waar in de hersenen zich ons geheugen bevind, toch? O-)
Nee.
Echter is dat niet wat Vendar zegt, namelijk:
Herinneringen zijn volgens sommige wetenschappers niet in de hersens opgeslagen.
Vandaar mijn vraag.

Dat er niet 1 specifiek hersengedeelte is voor een taak geldt overigens voor heel veel taken naast herinneringen zoals bijvoorbeeld de illusie dat het bewustzijn vanuit één centraal punt komt.
De werkelijkheid is dat dit een product is van de hersenen in zijn geheel.
Ik was net mijn post aan het editen, want ja, met die zin die jij noemt ben ik het ook niet eens :)
Interessant onderwerp en jouw reaguursel ook. :)
Ik vind het ook een heel boeiend onderwerp :)
Helaas wel ook een onderwerp waarin veel wordt opgeblazen... de ontwikkelingen in de neurowetenschappen in de afgelopen decennia zijn gigantisch, maar als er iets is duidelijk geworden bij de deskundigen is het wel dat het brein ongelofelijk complex is en dat hoe meer kennis er is hoe meer duidelijk wordt dat we veel niet begrijpen. De -populaire- media doen echter alsof je met een hersenscan wel even kan zien wat iemand denkt of voelt en suggereren dat we binnen een aantal jaar met implantaten halve cyborgs worden.
Ik ben het zowel helemaal eens met deze post als zelfs met de zin hierboven waarover je niet gelukkig bent. In een post daar weer boven schijf ik dat bijvoorbeeld geheugen voor tijd en plaats volgens recent onderzoek in alle cellen van het lichaam zit ingebakken. Alleen dat besef gaat zo tegen onze manier van denken en wetenschap bedrijven in dat het moeilijk is daar verder onderzoek in te doen. Sterker je wordt al gauw weggezet als niet rationeel.
Interessant ik had daar nog niet over gehoord. Maar het lijkt me in elk geval nog wel iets heel anders dan herinneringen zoals bedoeld in begrippen als werkgeheugen, semantisch geheugen en episodisch geheugen. Lijkt me toch dat er op dit moment weinig aanleiding is om te betwijfelen dat deze zich in de hersenen afspelen.
Anoniem: 399807 @Citroentjuh5 april 2015 14:21
Wel, als je dit soort dingen leuk vind, kijk eens naar Rupert Sheldrake.
Sheldrake, is inderdaad ook een volger van deze lijn van denken. Alleen gaat hij nog een stapje verder (te ver wat mij betreft) door het geheugen zelfs buiten het lichaam te plaatsen. Je moet zijn gebande ted-talk eens opzoeken op youtube: dat zet heel wat vastgebakken dogma's in de wetenschap op losse schroeven. Wat Citroentjuh's opmerking betreft. De hersenen zijn inderdaad de plek waar alles samenkomt en je kunt daar plekken aanwijzen die essentieel zijn voor de verwerking of bij geheugen het opnieuw beleven van een verwerking (voorzover mogelijk). Dat wil niet zeggen dat het tijdsaspect daar ook vastgelegd is.
Het stuk lezende denk ik dat stellen dat bepaalde gebiedjes worden gestimuleerd niet het hele verhaal is. Zoals ik het lees (wel belangstellend, maar geen diepgaande kennis) wordt in de hersenen een regelmatige puls geïntroduceerd.

Deze puls is niet zozeer zelf een signaal, en bevat zelf ook geen informatie die in het geheugen opgeslagen wordt (dat zou pas een big brother horror verhaal zijn, het implanteren van herinneringen, a la Moon, een sf film die onder je huid gaat zitten). De pulsen die worden geïntroduceerd moeten meer gezien worden als een draaggolf waarlangs andere informatie gemakkelijker opgeslagen raakt. Het gegeven dat de techniek ook wordt gebruikt bij Parkinson patiënten duidt daarop. Bij Parkinson geven neuronen hun informatie niet goed of te enthousiast door. Gebeurt dit ook naar het motorische centrum, dan ontstaan de krampen en stuipen kenmerkend voor Parkinson. Door extern een signaal te introduceren lijken de hersens positief te worden beïnvloedt doordat ze zich lijken te harmoniseren naar dit signaal. Het signaal lijkt dus structuur op te leggen bij hersens wiens gedrag chaotisch is. En ook bij de Parkinson behandeling wordt dus niet gericht een commando gegeven om een arm op te tillen.

Net als dat signalen naar een motorisch centrum kunnen worden verstoord door "ruis" is het heel goed denkbaar dat het geheugenopslag mechanisme op een gelijke wijze wordt verstoord. Als door een extern signaal op dezelfde wijze de doorgifte van signalen kan worden geharmoniseerd dan is dat een uitkomst.

Naast Parkinson patiënten verwacht ik ook dat patiënten die lijden aan Encephalitis lethargica (slaapziekte) hier baat bij kunnen hebben. Oliver Sacks is beroemd geworden door het wakker krijgen van dergelijke patiënten na toediening van een drug die de neurotransmitters in de hersenen stimuleerde, LDOPA. Het effect was echter van korte duur, met het dramatische gevolg dat patiënten, na jarenlang te hebben geslapen, enkele weken wakker waren om daarna weer weg glijden. Heel dramatisch verfilmd in Awakenings. Naast het tijdelijke effect was LDOPA als stimulant ongericht, en beïnvloedde het hele brein, met alle doorslageffecten van dien. Waarom ik ook aan de slaapziekte dacht is omdat patiënten voor een geschilderde lijn op de vloer tot stilstand konden komen. De hersens wierpen dus een blokkade op die het hen onmogelijk maakte om over de lijn heen te stappen. Aansturingsproblemen die familie lijken te zijn van Parkinson.

Een derde groep die bij deze behandelmethode baat zouden kunnen hebben zijn patiënten die aan schizofrenie lijden. Schizofrenie is een complexe aandoening, maar ook hierbij is een van de mogelijke oorzaken over- of ongevoeligheid van de receptoren in de hersenen. Schizofrenie is voor een flink deel erfelijk bepaald, maar kan door leefstijl worden getriggered. Veelvuldig gebruik van hard- en softdrugs en drank verlaagd de drempel voor Schizofrenie.

Kortom. Heel belangwekkend onderzoek, naar mijn idee. Ik ben het wel met je eens dat het zich nog in een vroeg stadium bevindt, maar de gedachtegang erachter is een pragmatische. Alleen, waarom is uitgerekend Darpa hier nu nu mee bezig? Het bredere kader dat in het stuk wordt genoemd is interactie tussen hersenen en implantaten en protheses, en beïnvloeding van gevoel. De drive erachter lijkt de behandeling van oorlogsslachtoffers te zijn. Op zich een nobel streven. Toch zou ik het ook wel mooi vinden als andere drijfveren ook tot financiering van dergelijk onderzoek kunnen leiden.

Edit: taalfoutjes

[Reactie gewijzigd door teacup op 29 juli 2024 17:09]

Anoniem: 399807 @teacup4 april 2015 13:39
Goede punten. De rol van neurotransmitters is enorm belangrijk in deze. Dopamine speelt een essentiële rol in een aantal aandoeningen. En die aandoeningen hebben allemaal bepaalde koppelingen.

Je noemde Parkinson, waardoor mensen motorisch gestoord raken. Motoriek speelt een rol bij ASS, ofwel Autisme Spectrum Stoornis. Men vermoed steeds meer dat autisme en
AD(H)D dicht bij elkaar liggen omdat het verschijningsvormen zijn van o.a. dopamine regulatie. AD(H)D is een dopamine probleem waarbij de signalen tussen delen in de hersens niet of traag doorkomen. Dat komt omdat dopamine in de synaptische spleet, dus tussen neuronen te snel heropgenomen wordt en dus het signaal niet goed kan overbrengen. Medicatie als methylfenidaat werkt dus als een heropnameremmer voor dopamine. Bij ADHD speelt bewegingsonrust een grote rol.

Maar ook Tourette Syndroom is een zaak van dopamine. Te veel dopamine leidt in deze mensen vaak tot grote creativiteit tegen een kostprijs van verstoorde informatieverwerking en tics. En dopamine is een informatie gerelateerde neurotransmitter.

Denk ook aan OCS of Obsessief-Compulsieve Stoornis. Dit maakt dat mensen repetitief handelingen dwangmatig uitvoeren. Die dwangmatigheid ontstaat in ADHD'ers tot hyperfocus. En hyperfocus en die dwangmatigheid zijn symptomen van een probleem met dopamine, wat een aandachtsregulator is. Dus aandacht, focus, attentie, concentratie, waarneming, dus bijvoorbeeld de psychose die komt kijken bij bepaalde aandoeningen zoals schizofrenie, die zijn allemaal aan dopamine verbonden.

Het geheugen speelt ook een rol in ADHD bijvoorbeeld, in dat emotie regulatie in deze mensen ook anders werkt omdat de signaal overdracht tussen o.a. de Amygdala en andere hersendelen verstoord is. De Amygdala kent ongeveer 60 verbindingen met andere delen van de hersens, waaronder je prefrontale cortex. Daar zetelen de zogenaamde executieve functies ofwel de dirigent die bepaald hoe en wanneer je je aandacht ergens op kan richten. Emotie en herinneringen zijn gekoppeld.

Daarmee heb ik twijfels over hoe men denkt herinneringen beter te kunnen terughalen via elektrische pulsen. Dopamine is datgene wat gereguleerd moet worden. In die zin zou men meer moeten kijken naar emoties in onze hersens.

Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat het ophalen van een herinnering, veel meer doet dan we aannamen. Het schuift blijkbaar andere herinneringen weer uit de weg.

Het is ook belangrijk denk ik, dat bepaalde herinneringen verdwijnen voor je psychische gezondheid. Ik weet niet of je selectief kunt zijn door alleen positieve herinneringen naar boven te halen en te stimuleren terwijl negatieve onderdrukt blijven. Daarmee verandert je wereldbeeld. En een mens dient een wereldbeeld te hebben dat realistisch is, m.a.w. ook wat we als negatief ervaren maakt deel van ons uit en bepaald wie we zijn. Rommelen met geheugen is een gevaarlijke zaak.
Inhoudelijke beïnvloeding van herinneringen is denk ik niet mogelijk, tenzij het met een vlaktebombardement gebeurt waarbij hele hersengebieden worden uitgeschakeld. In dit stadium van onze kennis is dit ook verre van wenselijk, daar het inzicht ons ontbreekt hoe wij informatie onthouden, en vooral hoe we die weer ontsluiten. Het vlaktebombardement zou dus veel te onnauwkeurig zijn. Dit los van de ethische aspecten van het manipuleren van geheugen. Zouden we geheugen manipuleren, dan draaien we ook aan de knoppen van onze identiteit. Alleen doen als de patiënt met de rug tegen de muur staat, mijns inziens.

Die ziektebeelden heb ik trouwens niet voor niets genoemd. Ze vallen buiten de scoop van het Darpa onderzoek. Begrijpelijk, omdat Darpa een onderzoeksvraag heeft geformuleerd om de problemen van oud strijders te behandelen. ADHD kan je inderdaad ook heel goed in de familie scharen. Dit maakt het maatschappelijke belang nog verderstrekkend. Mijn hoop is ook dat het kader van het onderzoek wat verbreedt. Het zal ook het inzicht sneller doen groeien (geld geld geld).

Het belang van deze techniek is veel breder en kan het hele veld van neurotransmitter issues omvatten. Gevoelsmatig is een elektrisch circuit in het hoofd ook iets waaraan we moeten wennen, maar indien gericht ingezet kan deze techniek uiteindelijk minder ingrijpend zijn voor de patiënt dan de long shots die de farmaceutische industrie op ons afvuurt (denkende aan de recente discussie over antidepressiva).

Wat trouwens grappig is dat bij het onderzoek een fabrikant van pacemakers is betrokken (Medtronic). Pacemaker voor de hersenen is niet eens zo'n gekke analogie, Dit haalt ook het stigma weg dat het betrekking heeft op het inhoudelijk manipuleren va informatie.
Zo grappig is het niet dat een bedrijf als Medtronic hierbij betrokken is. Ze maken al jaren onder andere pulsgenerators die voor de diepe hersen stimulatie gebruikt worden (bijvoorbeeld zoals bij de al eerder genoemden ziekte van Parkinson). Die pulsgenerator geeft pulsatiel een stroompje af via een elektrode die op een bepaalde plek in het brein zit (bijvoorbeeld de subthalamische kern) waardoor die kern (en de gebieden waar die kern op projecteert) in functie worden gestimuleerd of geremd. Daarom heet het ook wel neuromodulatie.

Je kunt met de techniek die ze in het artikel beschrijven dus (verwacht ik althans) geen herinnering implanteren, maar mogelijk wel het gebied dat een rol speelt in het verwerken/opslaan van herinneringen stimuleren of remmen. Misschien kun je door een stroompje op het moment dat je iemand actief die herinnering laat oproepen (bijvoorbeeld bij PTSS) wel zorgen dat er een andere associatie ontstaat. De eerder genoemde hipocampus zou daar bijvoorbeeld wel geschikt voor kunnen zijn (aangezien die een rol in de geheugenfunctie heeft).

[Reactie gewijzigd door Masterlans op 29 juli 2024 17:09]

Ik leid zowel aan TS als ADD ben al jaren bezig met hoe ik er vanaf kom, aan psychoanalyse enzo heb ik jaren verkwist en is er tientallen duizenden euro's gedeclareerd aan "expertise", je dopamine verhaal klopt niet er is een verband met dopamine maar het is eerder analoog aan het eerder genoemde led verhaal.Ik hoop dat er resultaten geboekt worden in dit gebied, heb meer vertrouwen in dan de kwakzalverig of simplisitisch gedoe dat men nu verkoopt.
Anoniem: 399807 @tweakersid5 april 2015 14:37
Je zou eens moeten kijken naar:

http://pianosage.blogspot...lad-pianist-nick-van.html

"Sachs discusses what may be happening with Nick's mental state: a hightening of emotion and perception, and for these to be translated into action (ideal for a pianist). He also reaffirms the role of the dopamine as regulating the flow of emotion, thought, and perception."

De docu stond op YT vorig jaar.
Bedankt voor de moeite, ik zal er welleens naar kijken alhoewel ik bekend met de dopamine link, mijn vader die ook last heeft van TS is ook muzikant net als vele generaties voor hem toch zie ik geen heil in psychotherapie het is voor mij een afgesloten hoofdstuk.
Een rat waarbij je de hippocampus weghaalt zal zijn weg door het doolhoof niet meer herinneren hoor, zolang het een vrij verse herinnering is. De hippocampus is wel degelijk 'hét' plekje voor het vormen van geheugen.

Natuurlijk doet de hippocampus het niet alleen en kan je ook met een zwaar beschadigde hippocampus nog wel nieuwe episodische herinneringen aanmaken, maar dat gaat een stuk lastiger dan. Zonder hippocampi heb je volledig (antergrade) episodisch geheugenverlies, dit is uitermate goed gedocumenteerd.

Wat bij dit onderzoek/ontwikkeling de crux is dat ze gaan proberen de globale/gemiddelde netwerkactiviteit op theta-frequentie te stimuleren. Theta is een zeer prominent ritme in de hippocampus, met name tijdens periodes waarin het organisme interacteert met z'n omgeving. Verschillende physiologische processen en hun interactie met het theta ritme (op welke phase ze plaatsvinden, of ze plaatsvinden in of buiten periodes met theta activiteit) worden al decenia gerelateerd aan het wel of niet goed vormen van herinneringen. Het idee is hier waarschijnlijk dat door het theta ritme kunstmatig te versterken, de geheugenfuncties ook versterkt worden.

Deze methode zal vast niet in alle gevallen van geheugenverlies werken, omdat niet in alle gevallen een gebrek aan theta een probleem zal zijn; in de gevallen dat het wel zo is, zou het misschien een elegante/simpele oplossing zijn voor wat toch als een complex probleem wordt gezien. Darpa is hier al jaren aan bezig en ik kan niet anders dan aannemen dat ze wel al wat vooruitgang hebben geboekt; anders zouden ze het project niet met veel tam-tam blijven uitbreiden.

De vraag is hoe ze denken het theta ritme kunstmatig te gaan versterken zonder de lopende processen te verstoren. Je kan bv. interneuronen selectief proberen op theta-frequentie te stimuleren, en die leggen het ritme dan op aan de pyramidaalcellen, maar dan verstoor je andere processen die van die interneuronen afhankelijk zijn, bijvoorbeeld. Als ik nu moest gokken, zou ik zeggen dat ze het septum gaan stimuleren met deep brain stimulation. Het septum staat bekend als dé theta generator en heeft verder bij mijn weten geen duidelijke functie. In principe zou ik echter ook denken dat, zolang het septum onbeschadigd is, en haar bundels, er geen tekort aan theta zou zijn..

Wat Vendar zegt over neurotransmitters zegt klopt in zekere zin (hoewel het niet super duidelijk is welke voor het opslaan van herinneringen nou het belangrijkst is; adrenaline werkt vrij goed, acetylcholine werkt ook mee, en of dopamine en serotonine hun potentiërende werking nou vooral in de hippocampus zelf uitoefenen, of door de activiteit in de rest van het brein te moduleren die vervolgens de hippocampus binnenkomt, weet ik niet). Uiteindelijk doen modulatoire signalen zoals dopamine, adrenaline en serotonine e.d. niets anders dan de electrische pulsen (uit glutamaterge/gaba-erge transmissie) versterken of verzwakken, dus de electrische pulsen zijn waarschijnlijk een goed aangrijpingspunt voor een potentiële therapie.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 29 juli 2024 17:09]

Ik denk dat jij de laatste bent die weet hoe het in elkaar steekt..
Mooie ontwikkeling :) Was er een tijd terug (3+maanden) ook al niet iets over een chip die kortetermijngeheugen op kon slaan? Doet me daar een beetje aan denken. Dit klinkt alleen minder eng omdat hierbij gestimuleerd wordt ipv. echt opgeslagen. Blijven mooie ontwikkelingen, maar ze klinken veelal toch gevaarlijk.
Ik weet niet of ik dit zo'n mooie ontwikkeling is, maar idd wel eng.. :/

Op het moment dat ze daadwerkelijk hersenen aan een computer kunnen koppelen, waardoor je de computer kunt aansturen en vice versa, of hersenen kunt upgraden met computeronderdelen, dan is het afgelopen met de mensheid.

;w
Waar baseer je dat op? Waarom is het afgelopen met de mensheid als wij ons zelf gaan upgraden? Als je het aan mij vraagt is dit de meest logische stap. Sterker nog, Ik denk dat als we ooit buitenaards leven tegenkomen, dat zij dit ook hebben gedaan. Op een gegeven moment kunnen wij als mens niet verder met alleen een biologisch lichaam. Natuur heeft prachtig werk afgeleverd met evolutie, maar dat gaat ook maar tot op een zekere hoogte.

Willen we nog meer te weten komen over deze wereld, dan moeten wij zelf ook ge-upgrade worden.
Anoniem: 399807 @aryan11714 april 2015 10:54
Dus jij bent niet tevreden met je lichaam? Miljoenen jaren evolutie worden in jou verenigd en dat is niet genoeg. En hoewel evolutie niet is gestopt met de uitvinding van het elektrisch vleesmes en die rubber dingetjes op een stokje waarmee je de laatste restjes saus uit een fles kunt harken, kun je niet op evolutie wachten en wil je met technologie jezelf upgraden. 8)7

Het idee dat technologie in je lichaam er voor gaat zorgen dat je ineens meer snapt van deze wereld is gewoon techno-optimisme. Je hebt geen enkele basis voor die aanname.
Denk zelf dat ze hoog inzetten, en dat de winst met name zit in depressie en gedachtes onderdrukken waardoor andere (positieve) gedachtes meer ruimte krijgen.
Een alternatief voor de huidige medicijnen met alle bijbehorende bijwerkingen, patenten en dergelijke, is niet eens kwalijk te noemen.
Dat zou op zich mooi zijn, maar ik verwacht er niet al te veel van. Ten eerste is het helemaal niet uitgesloten (en zelfs onwaarschijnlijk) dat er niet ook bijwerkingen zitten aan deze methoden, want werking en bijwerking gaan met dit soort ingrijpen op biologische systemen vrijwel altijd hand in hand. Verder is het voor de meeste depressies en aanverwante stoornissen nog altijd effectiever om psychotherapie te doen, al of niet in combinatie met een medicijn. Ook in de toekomst zal het nodig blijven het probleem op psychologisch niveau aan te pakken in plaats van alleen biologisch te onderdrukken. Dat is slechts bij een hele kleine groep de enige optie.
stap verder is het stimuleren van bepaalde behoeften, waardoor je bepaalde producten gaat kopen. Welkom bij de totale controle. eng.
Anoniem: 399807 @Iblies4 april 2015 13:02
Positieve gedachtes zoals 'houd van de overheid'? Ik vergeet altijd de naam van die cultfilm. Je had een speciale zonnebril nodig en dan ineens zag je overal grote borden met propaganda teksten. Ah, Roddy Piper in 'They Live' :P Must see!

Weet je, die bijwerkingen van medicatie? Dat valt allemaal nogal mee. Ben geen fan van Big Pharma, maar die eindeloze discussie over bijwerkingen daar worje wel eens moe van.

We weten te weinig van de hersens om daarin elektroden aan te brengen.
Ik ben niet tevreden over mijn lichaam, omdat het niet goed werkt.

Had je dit artikel beter gelezen wist je dat deze technologie is bedoelt om mensen met hersenletsel weer dingen te laten herinneren en onthouden.

Niet omdat je "ineens meer snapt van deze wereld".
Anoniem: 399807 @Amped4 april 2015 13:07
Waarom werkt het niet goed? Het spijt me als je een aandoening hebt. Mijn lichaam werkt ook niet goed, volgens bepaalde normen.

Maar ik ben niet degenen die stelt dat m.b.v. technologie je meer van de wereld zou snappen. Dat is waarop ik reageerde. Ik fantaseer er wel eens over. Superkrachten, of gewoon een breder optisch spectrum zou al gaaf zijn.

Maar uiteindelijk zijn dat soort fantasieën alleen maar het teken van ons falen om gewoon gelukkig te zijn met wie je bent en je grenzen te accepteren. Alle technologie is een extensie van ons lichaam of onze geest.

Hoe dan ook, ik moet nog zien of het werkt.
In dat geval heb ik je commentaar verkeerd gelezen, excuus.

Inderdaad werkt het niet naar behoren, met name de alvleesklier. ;)
Gelukkig zijn 'ze' (wetenschappers) druk bezig om daar passende technische apparaten voor te ontwerpen die mijn leven zal verbeteren en verlengen. :)
Ik zie em nergens zeggen dat hij niet tevreden is en dat hij zichzelf wel wil upgraden hoor.....alleen dat hij het als logische stap ziet om de huidige limitaties van het puur biologische lichaam te overstijgen :)
Anoniem: 399807 @Pim03775 april 2015 14:40
Waarom zou dat een logische stap zijn?
Dat moet je niet aan mij vragen. Hahaha
We moeten onszelf "upgraden" als we als soort willen overleven. De afstanden in de ruimte zijn anders te groot om te overbruggen en binnen een paar miljard jaar begint de zon uit te zetten. Tegen die tijd moeten we hier weg zijn. Indien er ooit een soort tot op de Aarde raakt zullen het waarschijnlijk ook een soort Cylons zijn.
't Lichaam werkt goed hier op aarde, maar bijvoorbeeld niet in de ruimte. En dat is wel een plek waar we ons steeds meer zullen begeven. Evolutie heeft gezorgd dat we een goed werkend lichaam hebben, maar wel alleen voor de plek waar het geëvolueerd is. Door techniek zijn wij steeds meer in stad die plek te verlaten, en dus moeten we ons lichaam kunnen aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 29 juli 2024 17:09]

Net zoals jij geen basis hebt voor de aanname dat ik niet van mijn lichaam hou.
Wat hebben miljoenen jaren evolutie voor zin als wij in minder dan 2500 jaar veel verder zijn gekomen. En dat is nog niet eens een geldig argument. Dit universum is erop gebouwd. Verbetering is de enige manier, leven is daarop gebaseerd: Het behouden, doorgeven en optimaliseren van informatie. Het verbeteren van ons lichaam is daar ook onderdeel van. Als je het aan mij vraagt komt elke beschaving na een tijdje op dit punt. We zijn gemaakt hiervoor. Dat hamertje zal ik dus negeren.

Wat betreft je opmerking over techno-optimisme, ja, ik ben een techno-optimist. Ik neem geen genoegen met wat natuur ons te bieden heeft. Ik vind het prachtig wat natuur allemaal te bieden heeft, maar wij kunnen het beter. Op het moment dat we ons losmaken van de natuur met technologie, moeten we wel zo mans zijn en ons echt loswrikken van deze regels. Daar zijn we immers mensen voor. Als je het hier niet mee eens bent stel ik voor dat je terug gaat naar de jungle..

Of ben ik dan te streng?
Je zin over de jungle heb ik maar even overdrachtelijk opgevat, maar ik zou het voortaan toch anders formuleren. Het zou persoonlijk kunnen worden opgevat. Het verschil van mening tussen jou en Vendar is niet zo zwart wit als dat je in deze reactie doet overkomen. Ik vrees dat Vendar daarvoor te genuanceerd is.

Onze werkelijkheid is ook uitermate grijs. Zo heeft iedere ontwikkeling onherroepelijk een keerzijde. Ook dit onderzoek van Darpa. Hersenstimulatie om bedoelde activiteit beter van ruis te scheiden is een eenduidig goede ontwikkeling, maar kunnen we dit over manipulatie van gevoelsleven ook zeggen? Om een veteraan zijn PTSS draaglijk te maken misschien wel. Maar eenzelfde techniek kan ook gebruikt worden bij een ondervraging. Waar blijven we dan met onze ethiek? Bij iedere ontwikkeling is het daarom verstandig om te bedenken hoe het ons kan schaden. Deze kritische houding maakt iemand nog geen techno-pessimist.

De mens voldoet blijkbaar nog steeds aan haar omgevingsfactoren, anders had allang weer een genetische sprong plaatsgevonden. Hoe kan het ook anders, we modelleren de wereld naar ons optimum. De autoweg is opgeschaald naar de druk op de zintuigen van een hardlopende mens. Iedere drukknop en deurkruk is geoptimaliseerd voor menselijke kracht. Een kat heeft er meer moeite mee.

Het modelleren van die wereld gaat nu zo ver dat ze de grenzen van ons lichaam passeert. Met jou denk ik dat deze ontwikkeling iets onherroepelijks heeft. Dit onderkennen maakt iemand echter nog niet meteen een techno-optimist. Levert het huwelijk tussen techniek en biologie een verbetering of een verslechtering op? Zelfs dat is nu niet te zeggen. Laten we het op een verandering houden. Evolutie is net zo'n verandering, al kost die meer tijd en is ze ook meer gebalanceerd. Dit huwelijk met technologie verloopt echter bloedsnel. Hoe het uiteindelijk ook uitpakt, het zal verlopen als een achtbaan van kansen en risico's. Hoe dan ook is het een proces dat onherroepelijk gaat afwikkelen, daarvoor is het al te autonoom. En wat je zegt, we staan nu op dit punt en kunnen alleen verder. Het proces zal zich weinig gelegen laten aan individuele belangen, en ook onze ethische moraal kan in de steigers.

[Reactie gewijzigd door teacup op 29 juli 2024 17:09]

Anoniem: 399807 @aryan11715 april 2015 13:57
Ik kan het niet goed met elkaar rijmen. Dit: "Net zoals jij geen basis hebt voor de aanname dat ik niet van mijn lichaam hou." met "Ik neem geen genoegen met wat natuur ons te bieden heeft.".

Ben je nu wel of niet tevreden met je lichaam? En je meent dat al die evolutie geen zin had? Hoe kom jij hier dan? Is het niet arrogant om te denken dat we het beter kunnen? We kunnen nog niet eens in vrede samenleven. Of de natuur respecteren.

Vraag me dan ook af...als jij evolutie zinloos vind en denkt dat de mens de natuur kan evenaren, hoe sta jij dan tegenover andere soorten op Aarde? Zijn die dan minder belangrijk? En wat voor gevolgen heeft dat voor klimaat, natuur en milieu als we jou verkiezen tot wereldleider? Zou je die natuur wel beschermen dan?
Het enige wat ik erover nog ga zeggen is dat je nu letterlijk je eigen interpretatie in mijn mond stopt. Zo werkt het niet.
Het is inderdaad bijna afgelopen met de mensheid zoals we die nu kennen.
Of we maken onszelf en de aarde kapot of onze kinderen als je die hebt doen dat wel.
De volgende stap in de evolutie m.i. waarschijnlijk weer een stapje terug en niet een technische upgrade.
Ik zal dan ook mijn best doen om dit tegen te houden. In tegenstelling tot de meeste mensen heb ik dan ook nog echt hoop voor de mensheid. We zijn allemaal een stelletje pubers, maar we beginnen wel te groeien.

De enige manier waarop we kunnen doorgaan is door ons los te maken van bepaalde systemen, en ons zelf te leren onderhouden. Dit onderzoek is daar een mooi voorbeeld van; wij zijn de vijand van Entropie. Waar alles wat niet leeft eigenlijk alleen maar kapot gaat of vervalt, proberen wij als leven ons daartegen te verzetten. Ik vind dat best een romantische gedachte.

Heb hoop, we komen er wel; maar alleen als we met zijn allen samenwerken en wat kritischer worden.
Het feit dat darpa dit project mede ondersteund. Je moet jezelf toch afvragen wat de motivatie van darpa is om dit te ondersteunen. Gewonde Soldaten helpen of misschien nieuwe ondervragingstechnieken ontwikkelen.
Mogelijk dat dit net als gps iets wordt waar wij allemaal van kunnen profiteren, maar welke prijs moet daar straks voor betaald worden
Dat vraag ik mij ook af. Als het zo wordt dat we straks moeten betalen om te mogen bestaan, wordt ik wel boos. Mijn lichaam is van mij; en die van jou is dan ook van jou. We mogen geen situatie scheppen waarin bedrijven of overheden ons straks kaalplukken omdat we het een en ander aan onszelf verbeteren!

Ik ga bijvoorbeeld geen belasting betalen voor een compleet nieuw lichaam, dat slaat nergens op. Evenals dat ik geen extra maandelijkse kosten ga betalen om gebruik te mogen maken van Microsofts Body 2.0.
Interessant zoals je het verwoord.
In zekere zin zou je kunnen stellen dat de technologieën waarmee wij ons omgeven en die ons ook - letterlijk en figuurlijk - steeds dichter op de huid gaan zitten deel gaan uitmaken, althans ons helpen vorm te geven aan de volgende trede in de evolutie waarin de natuur als geheel existeert.

Kort door de bocht: de mens is een deel van de natuur,
alles wat de mens creëert is ook natuur,
of het nou computers, gedachten of invloeden op het klimaat zijn het houdt onlosmakelijk verband met elkaar. Wisselwerking alom.
In mijn ogen is dat pas het begin ;)
Anoniem: 656163 4 april 2015 13:07
Mischien is het ook mogelijk om veteranen met PTSD te helpen juist zich minder te herinneren van bepaalde gebeurtenissen.
Misschien niet zozeer het wegnemen van de herinneringen zelf, maar meer hoe de herinneringen door de veteraan worden ondergaan. Het stuk spreekt om die reden over beïnvloeding van gevoel.
Tja, ik betwijfel of dit snel mogelijk zal zijn. En bovendien rijst dan de vraag naar hoe wenselijk dit is. Immers PTSS is een zeer goed behandelbare stoornis. De meest werkzame therapieen hiervoor (EMDR en Imaginaire exposure) zijn voor de meeste mensen effectief, boeken op relatief korte termijn resultaat en zijn veel goedkoper en minder invasief dan implantaten. Het zou dus hooguit in die gevallen een uitkomst zijn waar alle al bestaande behandelingen niet effectief zijn, maar dat is maar een kleine groep.
Hoog Total Recall-gehalte.
Het zal best een uitkomst zijn voor hersenpatienten, maar het is wel creepy.

Ik ben geen alu-hoedje, maar het lijkt mij toch dat wanneer dit systeem verder ontwikkeld is, het mogelijk zal worden om valse herinneringen bij iemand te plaatsen. Dan ga je toch wel een grens over, IMHO.
DIt heeft echt niets met het creeren van valse herinneringen te maken. Overigens is er ook nog geen enkele manier om dat op biologisch vlak te bewerkstelligen (er zijn uiteraard wel al heel lang psychologische methoden die valse herinneringen kunnen scheppen of versterken en die werken voorlopig eenvoudiger en effectiever dan op 'sci-fi' achtige manieren). In feite gaat het hier alleen om het stimuleren van hersengebieden teneinde hun functioneren te verbeteren, zodat een herinnering beter kan worden opgeslagen. De inhoud van de herinneringen staat daar geheel los van en er is nu nog geen enkele technische methode om de inhoud van gedachten te manipuleren. Misschien teveel naar films als Eternal sunset gekeken?
Dank voor de tip: zal Eternal Sunset even van het net plukken, want die ken ik nog niet.
Het feit dat DARPA achter het project zit, houdt automatisch in dat het pontentieel militair nut heeft. En dat vind ik beangstigend.
De 'Bourne Identity' serie komt zo wel dicht bij....
Het transhumanisme staat voor de deur, hoewel we er natuurlijk al veel langer mee bezig zijn (bril, beugel, etc) is dit soort ontwikkelingen echt een nieuwe stap.
Het zal een hoop interessante ethiek-discussies opleveren
Het geeft mij een zeer dubbel gevoel. Aan de ene kant een mogelijkheid om actief aan iets zoals Alzheimer te doen. Aan de andere kant is dit manipulatie optima forma.
Het gaat al snel richting discussies als: Wat maakt me wie ik ben? Ben ik nog wel 'mezelf' als ik via medicatie of electronische stimuli een ander gedrag vertoon?
Geweldige podcast hier over. Als je hier geïnteresseerd in bent heet het trans-cranial direct current stimulation (tDCS). Er was een jongen die op youtube hier een jaar mee experimenteerde. Fascinerende technologie.
Ik kan wel wat opslag gebruiken in dat vergiet van mij :D
Er is hier dus geen sprake van (elektronische) opslag, alleen van het stimuleren van hersenstructuren die bij sommige patienten zijn aangedaan in de hoop ze weer beter te laten functioneren. Gaat dus niets toevoegen aan het geheugen van gezonde mensen.
Ik zal direct enkele van mijn collega's aanmelden. Die kunnen wel een geheugen steuntje gebruiken.
En tot die tijd laat je ze vispillen slikken, dat helpt ook ;)
Wanneer komt de eerste droomsimulatie dan? Een paar lekker dames waar ik elke avond over kan dromen bijvoorbeeld.

En dan zou het ook mooi zijn om die dromen aan te kunnen sturen. Want een droom gaat nooit zoals je wilt ;)

[Reactie gewijzigd door Sharkoon op 29 juli 2024 17:09]

Lucide dromen? Maar dat schijnt prima te werken zonder chips in je schedel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucide_droom

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.