De Hoge Raad heeft de zaak tussen GeenStijl en Sanoma over het linken naar Playboy-foto's geschorst. Het rechtsorgaan wil eerst enkele vragen over de uitleg van rechtsregels met betrekking tot linken beantwoord zien van het Hof van Justitie van de Europese Unie.
De Hoge Raad kan nog geen beslissing over het cassatieberoep maken in de zaak tussen GeenStijl en Sanoma. Dat geschil loopt al sinds 2011, toen Sanoma een dagvaarding stuurde naar het weblog wegens het linken naar uitgelekte Playboy-naaktfoto's van Britt Dekker. De centrale vraag is of linken naar foto's op internet als auteursrechtinbreuk kan worden gezien.
Eerder besliste het Gerechtshof dat dit niet zo was, maar dat het plaatsen van een hyperlink wel onrechtmatig kan zijn, als deze 'faciliteert dat derden kennis kunnen nemen van een onrechtmatig openbaar gemaakt werk'. Daartegen ging GeenStijl in cassatie. De Hoge Raad acht het echter noodzakelijk dat het HvJ Eu enkele prejudiciële vragen beantwoordt voor een beslissing kan worden genomen.
Onder andere wil de Hoge Raad weten of het linken zoals GeenStijl deed als een 'mededeling aan het publiek’ in de zin van art. 3 lid 1 van Richtlijn 2001/29 gezien moet worden. Ook vraagt de rechtsinstantie zich af of diegene die linkt ervan op de hoogte moet zijn of de beheerder van de site waarnaar gelinkt wordt, geen toestemming tot publicatie had. Tenslotte weet de Hoge Raad niet in hoeverre mee moet tellen of de site waarnaar gelinkt wordt eenvoudig voor het algemene internetpubliek te vinden is.
Niet bekend is wanneer het Hof van Justitie van de Europese Unie de vragen gaat beantwoorden. Dit gaat waarschijnlijk minimaal enkele maanden duren, maar kan ook langer in beslag nemen.