Rechter: GeenStijl mag niet linken naar Playboy-foto's - update

Weblog GeenStijl mag niet linken naar de Playboy-foto's van Britt Dekker, die vorig jaar waren uitgelekt. Dat heeft de rechter in Amsterdam in een bodemprocedure bepaald. Het is de eerste keer dat een hyperlink auteursrechtinbreuk is.

GeenStijl moet de links naar naaktfoto's van Britt Dekker verwijderen, op last van een dwangsom van 50.000 euro per overtreding, met een maximum van een miljoen euro. Dat schrijft de rechtbank van Amsterdam in een uitspraak die door IE-Forum is gepubliceerd. Bovendien moet GeenStijl de proceskosten van ruim 28.000 euro betalen en mag Sanoma een schadevergoeding eisen.

De rechtbank geeft toe dat GeenStijl de naaktfoto's zelf niet hostte, maar onder meer doordat de site de foto's via de hyperlinks aan een nieuw publiek ontsloot, maakte de site toch een inbreuk op de auteursrechten. Het was bovendien de actie van GeenStijl die de foto's aan dat nieuwe publiek ontsloot; zonder de plaatsing van GeenStijl zou het grote publiek geen toegang tot de foto's hebben gehad, die op de website FileFactory.com waren geplaatst.

Daarbij is volgens de rechter ook van belang dat GeenStijl een commercieel belang had bij het publiceren van de foto's. GeenStijl voerde aan dat de links nodig waren als 'bewijs' dat de foto's waren uitgelekt, maar de rechter oordeelt dat de toonzetting van het artikel erop wijst dat de links vooral waren bedoeld als entertainment. Het is de eerste keer dat hyperlinken in een Nederlandse rechtbank als auteursrechtinbreuk wordt aangemerkt. "Begin deze eeuw oordeelde de Hoge Raad dat hyperlinken in beginsel legaal is en dat alleen bijzondere omstandigheden dat kunnen veranderen", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. Dat is in dit geval dus zo. Bovendien schendt GeenStijl het portretrecht van Britt Dekker.

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van advocatenkantoor Solv, dat Sanoma verdedigde, benadrukt dat hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermde content niet altijd auteursrechtinbreuk kan opleveren. "Als je het vonnis leest, zie je dat de rechtbank dat benadrukt. In dit geval is dat echter wel zo, zegt de rechter. De omstandigheden waren bijzonder." De advocaat van GeenStijl was niet bereikbaar voor commentaar.

GeenStijl beweerde overigens dat het uitlekken van de foto's een bewuste marketingstrategie van Playboy-uitgever Sanoma was. De nieuwstip zou zijn binnengekomen vanaf een ip-adres van Sanoma. Volgens de rechter zou dat, als dat zou kloppen, niet genoeg bewijs zijn dat het om een bewuste actie van Sanoma gaat, te meer omdat Sanoma GeenStijl voor publicatie van het artikel heeft laten weten geen prijs te stellen op publicatie van de foto's. Saillant detail is dat Britt Dekker later zelf ook een link naar de foto's plaatste, maar ook dat speelt volgens de rechtbank geen rol.

Overigens eiste Sanoma dat GeenStijl zijn bronnen openbaar maakt, maar dat hoeft niet van de rechtbank. Volgens de rechter is GeenStijl te beschouwen als een 'journalistiek medium' en een 'persorgaan'. "Journalistieke bronnen zijn voor de persvrijheid van essentieel belang", schrijft hij. De eis van Sanoma is opvallend, omdat het zelf een journalistiek bedrijf is; Sanoma is onder meer de uitgever van Nederlands grootste nieuwssite, Nu.nl, en tijdschrift Nieuwe Revu.

Ook opvallend is dat Sanoma eiste dat GeenStijl niet zou publiceren over informatie die het in de rechtszaal vernam, zoals bedragen die Sanoma betaalt voor fotoreportages en persoonlijke informatie van Britt Dekker. Die eis is echter eveneens afgewezen.

Update, 15:19: Blogger Peter van Vliet van GeenStijl noemt de beslissing 'doodeng voor elke journalist en iedereen die een website beheert'. "Bij elke hyperlink moet je je voortaan afvragen of je daarmee niet extra ruchtbaarheid geeft aan mogelijk inbreukmakend materiaal", laat hij weten. Volgens Van Vliet, die op GeenStijl onder de naam 'Brusselmans' schrijft, is 'zeggen waar een foto te vinden is' iets anders dan 'de foto openbaar maken'. Hij hekelt de nog onbekende schadevergoeding en de proceskosten die GeenStijl moet betalen. "Zo werkt het auteursrecht volgens ons niet, en anders is het dringend aan hervorming toe", besluit hij.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joost Schellevis

Redacteur

12-09-2012 • 12:57

203 Linkedin

Reacties (203)

Wijzig sortering
Dan maar ontopic.

Dit is wel een erg vervelende uitspraak omdat het om automatisering draait.

Stel je het voorbeeld voor dat je over straat loopt en een bordje ziet: "Gratis uitgelekte playboyfoto's te zien bij Jantje thuis, na 5km. rechts" Ik kan me dan wel voorstellen dat degene die dat bordje geplaatst heeft strafbaar zou kunnen zijn, aanzet tot een soort van heling of iets dergelijks. Dat is tot daar aan toe.

Maar stel je voor dat je een script hebt gemaakt dat het internet afstruint naar pikante foto's. En je script weet niet op welke manier de foto's zijn verkregen. Ben je dan ook strafbaar als je bot de uitgelekte foto's toevallig vindt?

Of je hebt een indexsite die interessante blog-artikelen opspoort en je komt op die van Geenstijl uit die weer doorlinkt naar de site die linkt naar de uitgelekte foto's. Ben je dan ook strafbaar via indirecte linking?

Wat ik duidelijk probeer te maken, is dat er nuance nodig is en die is er door deze uitspraak niet gekomen. Op het moment dat je de eerste hyperlinker aanpakt, creëer je jurisprudentie waarmee het recht een in mijn ogen verkeerde weg in kan slaan.

Ik vind al langer dat het normale recht niet één op één op het internet van toepassing is en dat er gemoderniseerd moet worden. Misschien speciale wetten, misschien een speciale rechtsafdeling. Zoals het nu is, worden de huidige wetten met een schoenlepel in rare bochten gewrongen om ze op het internet toe te passen.

"Hmm, inbraak op auteursrechten via internet, wat moeten we daar mee?" "Nou, hier is een wet uit de 19e eeuw, die kunnen we volgens mij prima gebruiken."

Er zijn al stappen gemaakt om te moderniseren, maar ik vind dat ze in de verkeerde richting worden genomen en te langzaam. Ik gun iedereen die hard werkt zijn verdiende geld, zeker artiesten en kunstenaars, maar ik acht dit niet de manier om dat af te dwingen. Een evolutie van de desbetreffende vakgebieden is hoe dan ook noodzakelijk.
Stel je het voorbeeld voor dat je over straat loopt en een bordje ziet: "Gratis uitgelekte playboyfoto's te zien bij Jantje thuis, na 5km. rechts" Ik kan me dan wel voorstellen dat degene die dat bordje geplaatst heeft strafbaar zou kunnen zijn, aanzet tot een soort van heling of iets dergelijks. Dat is tot daar aan toe.
En als er 100 meter verder een bordje staat "Voor foto's naar rechts, niet links."? En daara nog eens?

GeenStijl heeft tot 3 keer toe links geplaatst. Dat maakt duidelijk dat ze overduidelijk sprake was van opzet.
Het grote verschil is dat google niet zelf actief links plaats op het internet. Slechts door middel van een user ingevoerde search query vind google automatisch de beschikbare pagina's op internet.

Geenstijl plaatste zelf actief een bericht over het uitlekken van deze foto's is dit een heel ander geval dan google!

tevens:
"Als je het vonnis leest, zie je dat de rechtbank dat benadrukt. In dit geval is dat echter wel zo, zegt de rechter. De omstandigheden waren bijzonder."
mensen moeten wel even het bericht goed lezen. Het gaat om de feiten en omstandigheden van het geval!

En kan men hier alstublieft de uitspraak lezen voordat er weer ongefundeerd wordt geschreeuwd op tweakers.

Lees de uitspraak vanaf onderdeel 4. maar even door.. ik vind het een heldere uitspraak!


“Het plaatsen van een hyperlink, die verwijst naar de locatie op het internet waar een bepaald werk voor publiek toegankelijk is gemaakt, is in beginsel geen zelfstandige openbaarmaking. In het onderhavige geval was de fotoreportage echter niet op zodanige wijze voor het publiek beschikbaar gesteld, dat deze voor publiek toegankelijk en vindbaar was.”


De conclusie is dan ook dat GeenStijl door het bericht op Geenstijl.nl waarin de hyperlink werd genoemd een interventie heeft gepleegd waarmee aan het publiek toegang wordt verleend tot de fotoreportage. Zonder die interventie zou het publiek geen toegang tot de fotoreportage hebben gehad. Zowel uit de kop (Fucking uitgelekt!) als uit de tekst van het bericht op Geenstijl.nl op 27 oktober 2011 (En dan nu het linkje met pics waar u op zat te wachten. Wie het eerst fapt, die het eerst komt. HIERRR.) is af te leiden dat GeenStijl een dergelijke interventie ook beoogde.

[Reactie gewijzigd door hmr op 12 september 2012 14:17]

Dit gaat echt de verkeerde kant uit....
Veroordeeld worden vanwege het plaatsen van een link naar een andere site.
Dus google is schuldig, de ISP's zijn schuldig, het internet is schuldig.

Als Brit Dekker de link zelf ook poste, dan is zij dus ook schuldig....

En hoe zit het met die zaak toen van de oranjes?
Daar was ook een foto van gepubliceerd -> zij klagen aan -> het werd nieuws -> iedereen publiceerde

En alleen de eerste publiceerder kon worden aangepakt, omdat deze de afspraak schonden.

Echt WTF...

Edit.
De kranten die de oranje foto's her-publiseerde hadden ook commercieel baat bij :/

[Reactie gewijzigd door DCG909 op 12 september 2012 14:26]

Volgens de rechtbank (staat nadrukkelijk in het artikel) heeft GeenStijl er commercieel baat bij gehad en dat het vooral om de entertainment ging en daar zit denk ik het verschil in. Het linken an sich is daarmee niet per definitie strafbaar.
Als Brit Dekker de link zelf ook poste, dan is zij dus ook schuldig....
Nee, ze zou schuldig bevonden kunnen worden als Sanoma hier een punt van zou maken. Maar dat geldt voor iedereen die wordt aangeklaagd voor auteursrechten schending dus hieraan is niets bijzonders. Je wordt aangeklaagd en bent vervolgens schuldig of niet schuldig als het al tot een gerechtelijke uitspraak komt.

Een uitspraak is niet algemeen geldig en al helemaal niet als er geen zaak is. En het is pas een zaak als de auteursrechthebbende er een zaak van maakt.

Overigens op Geenstijl geen woord hierover, terwijl dat volgens de dit bericht wel zou mogen. Ik verwacht eigenlijk wel binnenkort een site als http://fuck.brittdekker.org ...
Wat echt WTF is jouw conclusie terwijl de rechter duidelijk te kennen geeft dat deze zaak specifieke omstandigheden kent waardoor in dit geval dus niet mocht.
Dit betekent dus dat Tim Kuik met deze uitspraak in de hand ook het internet kan gaan slopen.

Helaas, tenzij genoeg mensen vandaag op de Piratenpartij stemmen is internetvrijheid aan het uitsterven.
Volgens mij heeft de rechter dit vonnis juist heel duidelijk afgebakend en bepaalt dat er in dit specifieke geval (commercieel belang en als eerste verspreider naar het grote publiek) dus wel sprake is van inbreuk op het auteursrecht.

Eigenlijk ben ik het daar wel mee eens, Geenstijl heeft inderdaad een specifiek belang bij dat soort nieuws, het is hun levensader. Als je dan ondanks verzoek.waarschuwing van Sanoma toch publiceert dan ben je wel heel bewust bezig met de grens opzoeken.
Het probleem van deze uitspraak is juist dat de rechter een oordeel baseert op de auteurswet, terwijl een onrechtmatige daad argumentatie hetzelfde effect zou hebben gehad (veroordeling van GS). Hiervoor moest de rechter een tamelijk gekunsteld argument opvoeren om het AW van toepassing te laten zijn op sommige "primeur" links naar "kennelijk beschermd" materiaal. Het resultaat van deze uitspraak is dat het journalistieke publicaties op het internet aanzienlijk moeilijker maakt.
Tweakers zou dus problemen kunnen krijgen als ze een (eerste) link plaatsen naar plaatjes of specificaties (beide AW beschermd) van nieuwe electronica produkten voordat die officieel door een fabrikant zijn vrijgegeven.
En? Is het heel erg dat journalisten meer werk krijgen, en moeten checken of ze legaal werken? Er zijn honderden beroepen waar je moet opletten dat je de wet niet overtreedt in je werk, of je nu chauffeur bent of winkelverkoper.
Dat ligt eraan.
ik weet niet precies hoe ze dit verwoord hebben in het vonnis, maar als het expliciet vermeld staat dat linken naar content voor commercieel belang niet mag dan kan het lastig zijn om (alle) sharesites down te gooien
was allang bekend dat als het aankomt op auteursrechten, het gaat over commecieel belang of prive gebruik.
Het staat zelfs expliciet in de wet. Thuiskopie regeling? Mag, want niet commercieel. Gevangenis? Alleen bij inbreuk uit commercieel belang.
Ik denk het niet, de uitspraak is opzettelijk erg specifiek en geeft aan dat het in dit geval wel zo is maar dat het in veel gevallen geen auteursrechtelijke inbreuk betreft. Tim Kuik en kornuiten hebben er wel een wapen bijgekregen, maar wel eentje die gemakkelijk in hun eigen gezicht op kan blazen...
Lees je even beter in.
...hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermde content niet altijd auteursrechtinbreuk kan opleveren.
Daarom hebben ze nadrukkelijk gesteld: "hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermde content niet altijd auteursrechtinbreuk kan opleveren". Belangrijk stukje in de jurisprudentie, lijkt mij.
Ik heb mijn plicht als tweaker al gedaan :)


(cynisch-on)Playboy was dat niet zo'n blad uit het vorige millenium met matig pikante plaatjes van (on)bekend vlees?(/cynisch-off)


Ontopic:

Wat ik zo 1-2-3 lees in de uitspraak is dat het winstoogmerk dat geenstijl heeft gehad met het plaatsen van deze foto's ze wordt aangerekend.
Daarnaast had Geenstijl een uitsnede van een playboyfoto op de site geplaatst waardoor ze dus zelf ook auteursrechtelijk beschermd materiaal hosten i.p.v. enkel te linken naar beschermd materiaal.
Ik denk dat dit dan ook een goede uitspraak is, de gemiddelde burger die dit zou doen zou dus niet veroordeeld worden en dat is zoals in Nederland de wetgeving op dit gebied is bedoeld. Wil je rijk worden van andermans materiaal dan ben je fout bezig, wil je het enkel wereldkundig maken dan is er niets aan de hand.

Kan iemand me vertellen waarom een analyse van het vonnis offtopic is?

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 12 september 2012 13:18]

Ja, want de Piratenpartij gaat de onrust in de wereld tegen, hebben een pasklare oplossing voor de langetermijn planning op defensie

ook weten ze hoe ze de jeugdproblematiek aan moeten pakken in de maatschappij, en de opvang van asielzioekers moeten stabiliseren ?

Nee, ze hebben 1 of 2 punten die 'raakvlak' hebben met "tweaker-bezoekers"
Ik geef je zwart op wit,

De personen die terechtkomen in de 2e kamer zitten er ( als het goed is ) 4 jaar, vullen hun zakken, en reageren totaal niet op deze vraagstukken.
hier en daar een steek onder water, maar initiatief zullen ze niet gaan nemen
"want we zijn te klein"

tegen een onkostenvergoeding van 7300€ + provisie's en dergelijken wil ik ook wel iets roepen !

http://www.tweedekamer.nl...gen/index.jsp#TitleLink12

Daarna de wachttijdregeling van een 4 jaar á 80% gemiddeld EN een omscholingsvergoeding van 15.000 €

Nee mensen ... stemmen op een one issuepartij ... goed gedaan !
daar gaan de belastingcenten OOK naartoe .

( dit geld btw voor ALLE partijen, er zal best wat 'goeds' tussen zitten, maar het gros zit er voor eigen "zak"
Ja, want de Piratenpartij gaat de onrust in de wereld tegen, hebben een pasklare oplossing voor de langetermijn planning op defensie

ook weten ze hoe ze de jeugdproblematiek aan moeten pakken in de maatschappij, en de opvang van asielzioekers moeten stabiliseren ?
Nee, maar daarvoor stem je ook niet op een one-issue partij. Je stemt op een dergelijke partij in de hoop dat bepaalde onderwerpen besproken worden en dat er dingen met betrekking tot die onderwerpen gaan veranderen.
Je was de 10e persoon die stemde dus? ;)
Ik stel voor om Google ook aan te klagen, de grootste link site ter wereld!

http://www.google.nl/#hl=...eb8efe5d&biw=1680&bih=964
Nee, volgens de rechter speelde het mee dat GeenStijl er commercieel belang bij had om de foto's te linken. Google heeft dit niet. Ten minste, niet specifiek naar die foto's.
Zou Geenstijl dan wel naar een Google search mogen linken?
Waarom zou dat dan wel verschil maken als de rechter duidelijk aan geeft dat het meespeelde dat GS er een commercieel belang bij had. Dat veranderd toch niet ineens als ze via een andere weg naar de foto's linken? Als ze enkel wijzen op het feit dat de foto's te vinden zijn via Google is dat een ander verhaal maar dat is absoluut niet aan de orde.

[Reactie gewijzigd door The Realone op 12 september 2012 13:19]

Omdat er dan niet gelinkt wordt naar "auteursrechtovertredende foto's" maar naar een zoekmachine met parameters. Als dit *wel* strafbaar zou zijn, ben ik erg benieuwd naar de grens. Wat mag er dan wel? Linken naar een zoekmachine die een pagina heeft gevonden waar een link opstaat naar "illegaal" materiaal?

IMHO heeft de rechtbank hier gefaald: Het materiaal is niet gehost (dus niet gepubliceerd) door GS, het uitlekken van de foto's en het feit dat Britt er zelf naar linkte op haar twitter, heeft nieuwswaarde. Of het linken door een commercieel nieuwsbureau is gedaan of door een niet-commerciële partij zou volgens mij hier niet uit mogen maken.
lijkt erg veel op de situatie met FTD, die hostten ook geen bestanden, maar het verwijzen naar de bestanden werd als openbaarmaking gezien.
Geenstijl heeft wel auteursrechtelijk beschermd materiaal gehost zie mijn reactie hieronder en 4.17 in het vonnis, Check your facts ;)

IMO is jouw mening tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend voor GS

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 12 september 2012 14:21]

Ik vind dit een hele goede vraag.
Dit toont perfect het "hellend vlak" aan wat eerder werd aangehaald.
Dit is gewoon een goed voorbeeld van het toepassen van achterhaalde auteursrechtideeën op een compleet nieuw concept (internet)... hopelijk haalt de Piratenpartij een zetel vandaag zodat hier meer aandacht voor komt.
Dit is een heel vreemd argument. Vrijwel elke website die links plaatst heeft een commercieel motief. Ook nu.nl en ook tweakers.

Als we tweakers als voorbeeld nemen. Er is ergens op internet een interessant artikel, iemand meldt dat en tweakers schrijft daar een verhaal over en plaatst de link naar het origineel. Dan is dat het aanbieden aan een nieuw publiek om commerciele redenen dus in feite exact hetzelfde als wat geenstijl gedaan heeft. Tweakers maakt dus bij een groot deel van de artikelen inbreuk op andermans auteursrecht en zou dus haar werkwijze volgens deze rechter drastisch moeten wijzigen.

Als dat al niet meer mag, kan je denk ik een groot deel van de Nederlandse websites sluiten. En Sanoma zal zelf daar ook de gevolgen van ondervinden.

Dus als GeenStijl Sanoma wil zieken kan ze nu tweakers.net aanklagen wegens het linken naar GeenStijl.

[Reactie gewijzigd door humbug op 12 september 2012 15:22]

En Google heeft geen commercieel belang bij het genereren van zoekresultaten? Kom op zeg :)
En hiermee is Tweakers ook in overtreding, want Tweakers heeft een link naar een link naar de Playboy-foto's geplaatst |:(
In dit geval linkt Tweakers naar een pagina met de links na de foto's.. hhmm.. zou dat ook een boete zijn? Misschien een halve boete omdat je niet direct linkt?

Sorry hoor.. maar deze uitspraak is ERG dubieus!

ps.. deze thread is zeker ontopic!
De links/foto's zijn onderdeel van rechtbankdocumenten en daar mag je altijd naar verwijzen zonder dat je inbreuk maakt. Dit is bij een Scientology rechtszaak ook wel eens gedaan: publicatie van "geheime" SoC documenten die eerder onderdeel waren van een rechtszaak. Hierdoor werden ze echter openbaar en is het niet meer af te dwingen dat ze niet gepubliceerd mogen worden.

Het zal nog wel wat ingewikkelder liggen, maar in principe kan dit soort openbaarmaking wel.
Volgens mij niet, want Tweakers.net heeft gen commercieel belang bij het plaatsen van deze link.
Tweakers is net zo commercieel als geenstijl dus dat lijkt me sterk...
Tweakers is net zo commercieel als geenstijl dus dat lijkt me sterk...
Dit gaat voor t.net niet op (dat de link door de redactie zelf geplaatst is voor entertainment):
Daarbij is volgens de rechter ook van belang dat GeenStijl een commercieel belang had bij het publiceren van de foto's. GeenStijl voerde aan dat de links nodig waren als 'bewijs' dat de foto's waren uitgelekt, maar de rechter oordeelt dat de toonzetting van het artikel erop wijst dat de links vooral waren bedoeld als entertainment.
Leg dan eens uit op welke manier het bericht op Geenstijl wel entertainment is en dit nieuwsbericht op Tweakers niet?

Is nieuws geen vorm van entertainment? Vertaling entertainment = vermaak. Nieuws lezen is geen vermaak dus? :?
Nee. Een Engelse rechter heeft het mooi beschreven: Entertainment is wat de bevolking wil weten. Nieuws is wat de bevolking moet weten.
Volgens mij niet, want Tweakers.net heeft gen commercieel belang bij het plaatsen van deze link.
Ik zie toch echt advertenties op deze pagina.
Het verschil tussen Google en Geenstijl is dat Google aanvragen van de auteur behandeld (verwijderen van resultaten in zoeklijst met bijvoorbeeld een link naar de foto's) en Geenstijl deed dit niet.

[Reactie gewijzigd door nanoChip op 12 september 2012 13:10]

Doch deed GeenStijl dat niet omdat linken naar een offsite hosted systeem dus NIET strafbaar is. Waarom zouden ze dan akkoord gaan? Legaal deden ze niets verkeerd, de rechter heeft echter een maas in de wet die "bijzonder omstandigheden" beschrijft (kortom: alles kan door een rechter als "bijzonder" worden gezien) gebruikt om GeenStijl te laten dokken voor het leed dat ze mensen aan hebben gedaan door ogen kapot te maken met de foto's van Britt...
huh jij klikt toch bewust op links, net zo bewust als dat je een zoek term in klopt
yup via google vind je het in 1 seconden.
Ook frapant is dat Brit Dekker de foto's ook zelf op twitter geplaatst had (exact diezelfde links)...

Daanraast is dit echt een hellend vlak, als de redenering is dat linken niet mag.
Dat Britt Dekker dat zelf heeft gedaan doet er niet veel toe, ze is zelf niet de rechthebbende van die foto's. Die heeft zij volledig bij Playboy neergelegd.
Dus eigenlijk had zij ook aangeklaagd moeten worden voor het plaatsen van haar "eigen" fotoos???
Ja,als Sanoma een beetje consequent was geweest wel ja. Als dit in de uitspraak wordt vermeld:
De rechtbank geeft toe dat GeenStijl de foto's zelf niet hostte, maar onder meer doordat de site de foto's via de hyperlinks aan een nieuw publiek ontsloot, maakte de site toch een inbreuk op de auteursrechten.
Dat ontsluiten aan nieuw publiek gaat, mijns inziens, ook voor haar op. Maar hiermee wordt sowieso een gevaarlijk precedent geschapen. Google presenteert -weliswaar na een handeling van de gebruiker; het intypen van de zoekterm- ook links en eventueel naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

-edit, toevoeging

[Reactie gewijzigd door Hageltje op 12 september 2012 13:11]

Google presenteert -weliswaar na een handeling van de gebruiker; het intypen van de zoekterm- ook links en eventueel naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.
Die 'handeling' van de gebruiker is geen geldige verdediging in dit geval, aangezien het bezoeken van Geenstijl en het klikken van een link ook een bewuste handeling van een gebruiker is. Google ontwijkt deze dans altijd doordat ze terug kunnen vallen op het feit dat alles volgens een algoritme gaat, dwz geen menselijke inbreng, dwz geen opzet. In Geenstijl zijn geval was het wèl opzet, aangezien ze het artikel en de links zelf geplaatst hebben.
Google ontwijkt deze dans altijd doordat ze terug kunnen vallen op het feit dat alles volgens een algoritme gaat, dwz geen menselijke inbreng, dwz geen opzet.
Dat algoritme is anders puur menselijk (lees: door mensen geschreven en veranderd nog regelmatig, om bepaalde zaken voorrang te geven in de zoekresultaten).
Volgens die logica is zo ongeveer alles menselijk. Het Google algoritme is dusdanig complex (gegeven de input, het hele internet) dat de resultaten niet menselijk voorzienbaar zijn. Die onvoorspelbaarheid maakt de resultaten veel minder verwijtbaar.
Maakt niet uit.
Het gaat erom dat een hyperlink plaatsen geen heropenbaring is. Of dat plaatsen nou door een geautomatiseerd systeem gaat (ontworpen door mensen, btw) of door iemand handmatig wordt gedaan veranderd niks aan de hyperlink zelf.

Daarom ook dat Geenstijl redeneert dat Google ook verboden moet worden (in typische Geenstijl hyperbool, maar wel degelijk een goed punt).
dus als het algoritme maar dusdanig complex is, kun je je daarachter verschuilen ?
Wie kent mijn brein-algoritme om te beslissen dat ik wel of niet op een hyperlink klik ?
Ik begrijp uit dit artikel dat Geenstijl linkte naar een site waar de foto's op stonden. Ze linkten niet naar de Playboy site. Dat maakt natuurlijk wel een verschil.
aan de andere kant lees ik hier pas voor het eerst over de foto's en volgens die redenatie zou eigenlijk de persvrijheid flink ingedamt moetten worden omdat mensen door bepaalde berichten op nieuwe illegale ideeen komen. Net als bijvoorbeeld nieuws over bijzonder geweldadige games die verboden zijn in engeland en daarna massaal gedownload worden. Ik denk dat we allemaal een beetje doorschieten.
Playboy had het waarschijnlijk wel kunnen winnen, ze hebben het alleen (nog) niet gedaan.
Daarbij is volgens de rechter ook van belang dat GeenStijl een commercieel belang had bij het publiceren van de foto's.
En dat zat Britt zelf wel niet hebben gehad, dus was het ook niet zo'n probleem.
Natuurlijk heeft ze er een financieel belang bij. Daardoor houdt ze meer volgers/blijft ze meer in de aandacht. Dat zet zich uiteindelijk om naar inkomsten.
Nee, ze had aangeklaagd kùnnen worden, dat is een belangrijk verschil. Daarbij kijkt de rechter hier ook naar hoe groot het publiek is, ik kan me voorstellen dat Britt minder volgers heeft op Twitter dan geenstijl.nl bezoekers heeft.
Maar in essentie: als een band een cd maakt en het recht van deze cd overdraagt op een platenlabel mag ze diezelfde cd niet meer aan anderen verkopen of gratis weggeven.
Eigenlijk wel ja. En ik zie die zaak nog best slagen.
Ze is al betaald voor de sessies, dus er is geen commercieel belang.
Juist wel, maar doordat ze al betaald is, is dat niet hetzelfde belang als de uitgever. Britt is net als veel andere "BN'ers" afhankelijk van media-aandacht. Dus als ze in haar blote kont op GS komt te staan, is dat aandacht en dus marktwaarde. Hoe meer mensen haar zien, hoe bekender ze wordt, hoe meer schnabbels ze scoort. Want laten we wel weten, een echt talent heeft ze verder niet ;)
Maar als de publicatie geen succes is verkleint dat de kans op herhaling, al dan niet in een ander magazine. Er is dus wel een commercieel belang.

OT: Slechte precedent, tijd dat de wet eens word aangepast dat linken gewoon mag en dat alleen de hoster in breuk maakt op het auteursrecht.
Volgens mij is het verschil tussen hosten en linken geen harde grens. Kijk bijvoorbeeld naar magnetic links. Technisch weinig meer dan een aanwijzing die vertelt hoe je je uiteindelijke doel moet zoeken, maar zonder deze aanwijzingen is het praktisch onmogelijk om een bestand te downloaden.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 12 september 2012 13:53]

Ja, als jij geld betaald krijgt van een bedrijf voor foto's waarmee zij blaadjes hopen te verkopen is het natuurlijk niet de bedoeling dat jij ze gratis ter beschikking gaat stellen.
Ja, als jij geld betaald krijgt van een bedrijf voor foto's waarmee zij blaadjes hopen te verkopen is het natuurlijk niet de bedoeling dat jij ze gratis ter beschikking gaat stellen.
Dan moet je ze niet gratis online zetten en hopen dat niemand te wereld ze vindt 8)7
De (meeste) foto's staan dan ook niet gratis online, maar zijn slechts na betaling te zien.
Aan de andere kant, op zijn best wil ik naakt foto's van Britt Dekker alleen zien als ze gratis zijn.

Is misschien de enige manier om ze aan de man te brengen. ;)

[Reactie gewijzigd door player-x op 12 september 2012 13:17]

Ach ja, zolang ze haar mond dicht houdt, heb ik er niet zo'n moeite mee ;)

Als geen stijl ze op de vingers getikt krijgt, vind ik altijd leuk. Ik heb het niet zo met de "Schoppen om te schoppen" site (en zender...). Is niet echt journalistiek te noemen. Echter vind ik deze uitspraak buitensporig. Dan zou Brit zelf inderdaad hetzelfde moeten dokken.
Als een muzikant zijn muziek gratis op internet zet, dan mag ik de muziek ook gratis delen. Dan heeft de platenmaatschappij het met de artiest op te nemen. Ik begrijp dat dit wel erg kort door de bocht is, maar het bedrag is dan ook buitensporig hoog...

Edit: Ik heb het niet over wat wettelijk wel en niet mag, maar over mijn mening ;)
Edit 2: Ongewenst? Serieus?

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 12 september 2012 14:17]

Mag dus niet. Als een artiest en contract heeft en de muziek auteursrechtelijk beschermd is, en onder het contract heeft de platenbaas de rechten, mag jij die muziek niet uploaden, zelfs al zet de muzikant het zelf online. Die is namelijk niet de rechthebbende, en dus net zo illegaal bezig als iedere andere "piraat".
Dat zal allemaal wel (volgens de wet), maar als je ziet hoe veel en hoe vreselijk muzikanten worden uitgeperst door platenbazen, klopt er niet veel van het huidige systeem...
Het is niet zo dat de meeste artiesten flinke royalty's oid krijgen, maar mager is het meestal ook niet. De artiest die werkelijk 'uitgeperst' wordt is simpel dom, mis-managed of is zelf niet creatief genoeg om extra inkomsten te generen.

De hele platenbusiness en de royalty's daarom heen zijn gebaseerd op een puntensysteem... de artiest krijgt zoveel punten van de opbrengt, de producer zoveel punten etc etc. Maar het grappige, of eigenlijk het zielige is dat 9 van de 10 artiesten tekenen voor een x aantal punten zonder ook maar op de hoogte te zijn van wat een punt nou precies inhoud, laat staan dat ze de waarde daarvan weten. Daarnaast krijgen ze 9 van de 10 keer ook een soort van starterslening van een label die weer terug betaald moet worden vanuit de royalty's e.d.... En dan vallen de nep artiesten door de mand, want die houden het niet lang genoeg vol om werkelijk geld met hun 'talent' te verdienen... en dat zijn ook de enige artiesten die je hoort zeiken over piraterij, de rest verdiend vele malen meer aan merchandising, concerten etc etc en die zitten niet eens te wachten op dat beetje geld wat een album in het laatje brengt.

Oftewel, het is allemaal zoveel genuanceerder dan 'afgeperst worden'... ;)
Niemand anders dan die muzikant upload dan ook iets, maar wijst je alleen de weg.
De muzikant is in overtreding hier, de wegwijzer niet!

Lekker dan, ik zeg tegen iemand dat de voordeur van nummer 34 opstaat en ik wordt veroordeeld tot diefstal, verkrachting en huisvredebreuk! What's next?

Kansloze uitspraak dit, los van de manier hoe geenstijl hier mee om gaat.

[Reactie gewijzigd door Reason op 12 september 2012 15:59]

Lekker dan, ik zeg tegen iemand dat de voordeur van nummer 34 opstaat en ik wordt veroordeeld tot diefstal, verkrachting en huisvredebreuk! What's next?
Technisch gezien ben je wel degelijk medeplichtig, aangezien het jouw 'burgerplicht' is om dan ten hoogste de deur dicht te trekken, en de rechtmatige eigenaar op de hoogte te stellen, indien bekend.

Ga je aanwijzingen geven over te plegen overtredingen kan je voor de wetgever als mededader aangewezen worden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Deelneming_(misdrijf)
Dat Britt Dekker dat zelf heeft gedaan doet er niet veel toe, ze is zelf niet de rechthebbende van die foto's. Die heeft zij volledig bij Playboy neergelegd.
Behalve dat zij zelf dus voro hetzelfde geintje als geenstijl aangeklaagd kan worden: auteursrechten inbreuk...
Maar dat gaat altijd zo. Als wij allebei te hard rijden en ik wordt geflists en jij niet, ga jij vrijuit. Je kunt geen rechtzaak beginnen tegen alle overtreders tegelijkertijd. Je moet iedere individuele zaak apart aanzwengelen. Wellicht met deze uitspraak in de hand gaat Playboy in het vervolg wel alle overtreders aanspreken.
er nar linken gebeurd op duizenden sites over het internet en dat is vooralsnogniet verboden zolang je maar linked naar de source en niet de foto's op je ftp zet een daar naar linked.

dus als geensteil gelinked heeft ipv gekopieerd is deze rechter echt het spoor bijster.
het is gewoon toegestaan om te linken met het vermelden van een source.
mijn fotos staat overal en nergens gelinked en dat is gewoon toegestaan als ik ze dan ook van het web verwijderzal er ook een lege link staan.
gebeurd dat niet zal ik deze laten verwijderen.

maar linken is gewoon toegestaan.


deze rechter mag van mij dan ook gewoon ontslagen worden het is namelijk gewoon toegestaan.

wil je niet dat er gelinked word zet dan een password op e site or zet het simpelweg niet online.
google linked ook naar miljoenen sites gaat deze rechter dat ook verbieden?
deze rechter mag van mij dan ook gewoon ontslagen worden het is namelijk gewoon toegestaan.
Voor het geva dat je 't op school nog niet gehad hebt: Rechters bepalen of iets toegestaan is. Uit deze uitspraak volgt dus dat het gewoon niet toegestaan is.
ik dacht dat rechters in hun uitspraak nog altijd de wet diende te raadplegen...
anders kan je namelijk de meest rare uitspraken van rechters krijgen.
Maar Dekker heeft een contract met Sanoma. Sanoma is de uitgever, dus Dekker schiet onder de duiven van Sanoma.
Je kunt niet een overeenkomst sluiten voor publicatie met een bedrijf en dan zelf je werk gaan promoten buiten dat contract om. Daarmee ondermijn je het werk van je partner in deze.
Als ik Sanoma was dan zouden mijn contracten die voorwaarde hebben.
Toch meldt de rechter dat het plaatsen van een link op zichzelf geen inbreuk op het auteursrecht inhoudt. Alleen omdat de link naar de zip file (nog) niet bekend was, vindt de rechter in dit geval dat de publicatie van de link als een openbaarmaking in de zin van de auteurswet kan worden aangemerkt. Dat lijkt me een redelijk merkwaardige redenering. Elke link locatie begint namelijk als een aan niemand bekende locatie. Het lijkt me vreemd dat het als eerste publiceren van deze locatie een aan de auteursrechthebbende voorbehouden handeling zou zijn.
De rechter had het zichzelf makkelijker gemaakt om het plaatsen van de link onrechtmatig te verklaren. Het lijkt erop de de rechter het auteursrecht een stukje heeft willen oprekken.

[Reactie gewijzigd door miw op 12 september 2012 15:46]

Correct me if I'm wrong maar met deze logica ben je volgens mij strafbaar als je als blogger link naar de officiële website van een de houder van de auteursrechten waar bepaalde content te zien is, want omdat je ads op je weblog hebt staan heb je er financieel belang bij en mogelijkerwijs bereikt de content zo een publiek wat het anders niet bereikt had...beetje krom nietwaar?

Wat is er trouwens gebeurd met het goede oude 'de twee partijen moeten er eerst onderling uit zien te komen' principe? Ik vermoed dat als Playboy aan GS had gevraagd de links te verwijderen dat ze dit zonder meer zouden hebben gedaan? Moesten ze zo nodig gelijk geld zien ofzo?
Nee. Je negeert het verschil tussen linken naar legaal geopenbaarde informatie en illegaal geopenbaarde informatie. Het eerste is sowieso legaal. Het tweede niet zomaar.

Het principe van "er onderling uit komen" veronderstelt dat er nog geen schade is veroorzaakt, dat er nog geen onomkeerbare eenzijdige acties zijn ondernomen. Daar zou sprake van zijn geweest als GS alleen had aangekondigd om deze fotos te linken.
Als GS de link niet had geplaatst, hadden veel minder mensen Britt naakt gezien buiten de Playboy om. De redenatie zal wel zijn dat ik nu de PB niet meer koop omdat ik haar al naakt heb gezien. Dat is dezelfde redenatie die door organisaties als Brein gebruikt worden: wat je downloadt koop je niet. Dat is misschien waar (niet noodzakelijk, soms download je om te zien of je het wil kopen), maar het omgekeerde is in ieder geval niet waar: wat je niet downloadt, koop je niet per definitie.
Als ik GS was dan ging ik dus wel in beroep, want deze redenering van de rechtbank lijkt me wat shaky...
Dat is dus niet de redenering van de rechter als je het goed leest, de rechter stelt dat in dit specifieke geval linken niet toegestaan was mede doordat GS een commercieel belang er bij had.
In dat geval zal dus ook Google verboden moeten worden te linken, want die hebben alleen máár commercieel belang bij hyperlinks. Daarom is die specifieke reden van commercieel belang dan ook onzin.

Dat de link naar een bestand verwijst dat in geen enkele zoekmachine of zelfs de zoekmachine van de file hoster zelf niet voorkomt maakt het argument wel weer sterker. Zonder de link had niemand die file gevonden.
Maar om nou meteen die link die Britt zelf plaatste weg schuiven als niets afdoende aan is ook weer wat simpel. Zij verwees ook naar dezelfde foto's op dezelfde manier, dus zij zou net zo aangepakt moeten worden.

Al met al toont deze zaak aan dat het huidige auteursrecht compleet achterhaald is door moderne technologie.
Ook frapant is dat Brit Dekker de foto's ook zelf op twitter geplaatst had (exact diezelfde links)...

Daanraast is dit echt een hellend vlak, als de redenering is dat linken niet mag.
Het is geen kwestie van zij(BD) doet het dus mag ik(GS) het ook.
GS linkte wel naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.Zoals TPB ook linkte naar warez.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 12 september 2012 14:56]

Tja, er valt wat van te zeggen: copyright infringement. Vrij simpel toch?
Tja, er valt wat van te zeggen: copyright infringement. Vrij simpel toch?
Nou, nee. Geenstijl doet eigenlijk niks verkeerds hier in mijn ogen. Tenminste, niet als je naar de huidige wetgeving kijkt. Geenstijl heeft zelf geen auteursrechtelijk beschermd materiaal op hun host staan, en verwijzen enkel door.

Ik snap dat je het kan zien als 'medeplichtigheid' of iets dergelijks, maar daar vind je niks over met de wetten van nu. Vind dit dan ook een hele vreemde uitspraak.
ook het verwijzen naar illegale zooi is wettelijk verboden.
heb hier zelf een rechtzaak om moeten uitvechten namelijk waar alles wat ze hadden, was 1 link naar een 3rde partij website waar volgens hun auteursrechtelijke bestanden stonden. Waardoor ik de lul was omdat ik er als commerciele instelling (ook al verdiende ik er niets aan) bewust gelinked heb naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

het is ook in onze wet verboden. maar als prive persoon kunnen ze je niets maken, er moet een commercieel belang bij zitten voordat je op dit soort zaken de lul word.
Hoeveel links down the line mag het wel?

Ik verwijs naar TPB -> mag niet.
Ik verwijs naar site x, site x verwijst naar TPB -> mag dus blijkbaar ook niet.
Ik verwijs naar site x, site x verwijst naar site y, site y verwijst naar TPB -> ?
etc.

'Commercieel belang' is ook zo'n leuke. Als je meer aandacht voor je site wilt is het al commercieel belang; dan hoef je er helemaal niets (meer) mee te verdienen.

Oftewel, een hellend vlak, net als het verbieden van Proxy's omdat die wel een gebruikt zouden kunnen worden voor het plegen van inbreuk op auteursrechten.

Moet ik ook straf krijgen omdat ik iemand ken die een crimineel kent?
Volgens mij is er wel een verschil in het doel van de verwijzing.
Als ik bijvoorbeeld op mijn site zet:

Om te testen of the pirate bay voor u geblokkeerd wordt, klik dan op <link>

Is dat heel wat anders dan er zetten:

Download hier al je favoriete films en series <link>

En juist voor deze verschillend laat de uitspraak mijns inziens ruimte... Overigens lees ik er niet in dat een link naar een link (bijvoorbeeld een google search) ook verboden zou zijn, al kan ik me indenken dat de rechter ook daarvan vindt dat dit op hetzelfde neer komt.

Het zou me niet verbazen als Geen Stijl volgende keer de grenzen van deze uitspraak gaat opzoeken door exact zo'n scenario op te stellen...
'Commercieel belang' is ook zo'n leuke. Als je meer aandacht voor je site wilt is het al commercieel belang; dan hoef je er helemaal niets (meer) mee te verdienen.
Volgens mij heb jij dan een andere definitie van "commercieel" als die in het woordenboek staat:
com·mer·ci·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 - de commercie betreffend; handels-: commerciële televisie gericht op het maken van winst
Als je er niets mee hoeft te verdienen, dan is dat dus per definitie niet-commercieel.

[Reactie gewijzigd door Seal64 op 12 september 2012 14:18]

Ik heb even het vonnis doorgenomen en dan kan ik mij vinden in de uitspraak van de rechter. De link op filefactory kan je gewoon niet vinden zonder dat er een website naar toe linkt. Google indexeert deze bestanden niet en al zou die dat doen dan kan je er nooit achter komen dat dit playboy foto's waren.
Geenstijl heeft er voor gezorgd dat wij deze link hebben kunnen 'vinden'. Daarmee hebben ze de boel gefaciliteerd. (Of ze Sanoma benadeeld hebben en of ze daardoor minder magazines hebben verkocht betwijfel ik maar dat is een andere discussie vind ik.)

Het is enorm moeilijke materie, want je mag de foto's ook niet publiceren op een website want dan word de desbetreffende site aangeklaagd maar als GS naar zo'n website had gelinked dan was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest omdat het dan via meerdere wegen gevonden had kunnen worden (o.a. google). Nu gaat het om zo'n specifiek bestand wat niemand kon vinden zonder GS. Dus in DIT geval waren zij op DAT moment de enige schuldige tot het openbaar maken van beschermd materiaal.

Hoe had het echter gelopen als GS de link naar die zipfile gemailed had naar diverse andere blogs en een uur later pas hun topic hadden gepost. Dan was het een heel ander verhaal geworden volgens mij.
Wacht even, dus de criteria is nu geworden "als google het niet indexeert en je linkt ernaar en het is auteursrechtelijk beschermd materiaal" dan krijg je straf?

Dus eerst even checken of het om auteursrechtelijk beschermd materiaal gaat + googlen elke keer dat je een hyperlink plaatst (of zelf een indexer opzet?). :'( |:( |:( |:(

Ik huil heel hard voor NL als dit inderdaad daadwerkelijk nu de situatie is.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 12 september 2012 15:46]

Manier waarop de link gevonden kan worden is anders, mocht Google het indexeren had je alsnog niet geweten wat het was.

De redactie van Geenstijl heeft willens en wetens een link geplaatst naar auteursrechtelijk beschermd materiaal, met als doel zieltjes te winnen voor hun site en inkomsten te genereren.
TMG wil gewoon keiharde knaken verdienen met al hun sites, het is geen liefdadigheidsinstelling, dit soort dingen zorgt voor wat rumoer, en dus bezoekers en inkomsten. Ze hebben het geprobeerd en gefaald.

Snap alleen niet dat half Nederland huilie gaat doen als iemand Geenstijl iets aan weet te doen, terwijl als Geenstijl een andere partij weet te pakken het weer helden zijn.
Dit gaat niet om geenstijl of TMG.

Dit gaat veel dieper; namelijk het princiepe of je -alle- informatie vrij mag delen en hoe. Dit gaat over hoe auteursrechten op dit moment werken en vormgegeven zijn en of dit wel of niet positief bijdraagt aan de maatschappij als geheel.
Nee, dat mag dus niet en dat heeft ook nooit gemogen, dat is namelijk hoegenaamd afhankelijk van de licentie die aan de informatie vast zit.
wat ik mij afvraag is hoe gs aan de link komt en als het idd zo is dat iemand binnen sanoma het gelekt heeft als prstunt dat dit niet verder onderzocht wordt! dat ze er zelf naar linkt is al helemaal reden genoeg om vrijgesproken te worden of ze moeten haar aanklagen voor dezelde feiten...
persoonlijk vind ik jouw argumenten zeer correct het gaat hier immers over het faciliteren van illegale content met commercieel belang van gs nadeel voor sanoma wat kan gezien worden als rechtstreekse concurrent
Het is ook frappant dat de hoofdredacteur van de Playboy, Jan Heemskerk, in dienst is voor PowNed (GeenStijl).

-edit-
My bad, lees dat hij in juni jl. is opgestapt.

[Reactie gewijzigd door Thom2289 op 12 september 2012 13:05]

Jan Heemskerk is niet meer in dienst van de Playboy.
PowNed (GeenStijl)
Ho, ho... GeenStijl heeft op papier echt helemaal niets met PowNed te maken, hè? O-)
*proest* :+
[...]

Ho, ho... GeenStijl heeft op papier echt helemaal niets met PowNed te maken, hè? O-)
*proest* :+
Heemskerk werkt er wel
http://www.nu.nl/media/28...rk-stopt-bij-playboy.html
Slechte zaak. Ik werk zelf bij een weblog en link regelmatig naar dit soort content, moet ik me zorgen gaan maken?
Het antwoord daarop is dus ja.
als je er geld mee verdient en een groot genoeg publiek hebt om opgemerkt te worden door organisaties die daar een nadeel bij hebben zou ik tog 2 keer nadenken...
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee