Xiaomi opent Europese webwinkel

De Chinese fabrikant Xiaomi gaat zijn Mi-producten nu ook in Europa aan de man brengen. In eerste instantie gaat het om de Mi Band fitnesstracker en andere accessoires. De Europeanen moeten het voorlopig nog zonder de Mi-smartphones stellen.

Dit maakte het hoofd van de internationale afdeling van Xiaomi Hugo Barra gister op het Mobile World Congress in Barcelona bekend. Volgens de blog Techinasia lijken de Europese plannen van het Chinese bedrijf op de tactiek die Xiaomi ook in de Verenigde Staten toepaste: Xiaomi wilde zich op de Amerikaanse markt eerst als lifestylemerk profileren met wearables.

Naast de fitnesstracker zal Xiaomi zijn earphones en Power Bank-batterijen in Europa gaan verkopen. De reden dat Xiaomi niet zijn smartphones in Europa op de markt zal brengen zou te maken kunnen hebben met het zwakke patent-portfolio. Hierdoor kan het bedrijf mogelijk te maken krijgen met hoge kosten voor licenties en juridische stappen.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

04-03-2015 • 12:15

58 Linkedin

Submitter: LoeWn

Reacties (58)

Wijzig sortering
Ik weet niet of ik hier nu wel blij van moet worden, ze zullen nu ook wel westerse prijzen gaan hanteren...

EDIT:
Begrijp me niet verkeerd, voor goede ondersteuning wil ik best meer betalen en belasting zie ik ook niet als een probleem. Ik hoop dat Xiaomi dit niet als een mogelijkheid ziet op hun winstmarge te verhogen.

[Reactie gewijzigd door Suugie op 4 maart 2015 12:28]

Al die puntjes laten het negatief ogen, maar we hebben nu eenmaal te maken met bijvoorbeeld BTW. Of vindt jij dat mensen die dit merk kopen geen belasting hoeven te betalen?
Bovendien, en dat is de reden dat de smartphones er nog niet zijn, moeten ze ook op een Europese manier met garantie omgaan. Ook dat kost geld. Maar het is toch positief, een langere ondersteuning en snellere reparaties zonder dat je hem naar China moet sturen?

Zelfs met 50% erbij blijven het mooie prijzen. En dan is het inclusief de extraatjes die je toch wel erg graag wilt hebben.
Dat is ook zo, maar ik betaal liever BTW over de handelsprijs dan over de consumentenprijs, met daarbovenop nog de afhandelkosten (standaard vergoeding van iets van €15,- die de bezorger (Post, DHL enz.) ontvangt).
Bij een bestelling van zegge €30,- worden de extra kosten anders wel onevenredig hoog.
Deal extreme Europe heeft wel hogere prijzen dan normale DX.
Zal er ook mee te maken hebben dat ze opslag en dergelijke extra moeten betalen, het verschil op DX is niet flink maar gewoon een paar cent.
Maar dan betaal je ook geen BTW en afhandelkosten meer. Dat is het prijsverschil wel waard!
Betaal je nu wel BTW dan? Ik heb nog nooit een brief van de douane erbij gehad, itt tot kleding die uit de US kwam..
2x een tablet uit China laten komen, en 2x prijs (BTW en afhandelkosten a €15,- afrekenen), dus ja, ik bestel liever voor een fractie meer bij een EU warehouse als ik iets van meer dan € 22,- bestel bij DX, Hobbyking of zo.
Maar dat is het nadeel, je goederen komen alsnog uit China, alleen worden ze sneller verzonden en krijg je support in Europa. Verder betaal je alsnog aan de douane als het pakketje wordt tegengehouden. Helaas heb ik dit ook een keer moeten ontdekken omdat ik niet goed gelezen had...

Het is dus fijn dat ze in Europa een webwinkel openen. Hopelijk gaat dit ook goed en komen de prijzen niet te hoog te liggen. Helaas heb ik de Mii Band besteld, maar de polsband is voor polsen met maximaal 20.5cm omtrek... Naar China terug opsturen kost evenveel als het bandje zelf.
tot 22.50 euro betaal je geen invoer rechten of inklaring kosten van 12,50 euro die post /.nl berekend.
Ik heb daar nooit zo opgelet. Heb net een Xiaomi 10400mah powerbank besteld bij Dealextreme was gelukking maar €21.99
Dealextreme verzend pakket als 'gift', waardoor je sowieso geen invoerbelasting en btw hoeft te betalen. Verschilt heel erg waar je besteld en van de producten en/of het bedrag.

Inklaringskosten via PostNL EMS zijn btw EUR 17,50. :)
ik zie het ja post.nl blijft maar gaan met alle prijzen verhogen
Uiteraard betaal je wel BTW, maar die zit al in de prijs.
Je betaalt Europese BTW,
zolang het voor persoonlijk gebruik is, is er verder niets aan de hand. De tarieven verschillen wel in Europa,
Nederland is die voor gewone goederen 21%, Luxemburg 17%, Duitsland 19%.
Daarnaast kan het zo zijn dat een land bepaalde afspraken over maakt om een contract binnen te halen. Is Nederland ook niet vies van.

Het hoe en wat het zit met de DX Europa is wat mij betreft nog een raadsel;
•Het komt namelijk nog steeds voor dat je een pakje krijgt vanuit China,
•Verzendkosten vanuit Europa betaal je ook niet.

Constructie is twijfelachtig,
maar maak er gebruik van, het gaat vaak niet om grote bedragen.
Dat is wat ik bedoel te zeggen, maar niet duidelijk genoeg formuleer. ;)
correctie: DX Europa verzend gewoon vanuit het Chinese warenhuis, alleen verloopt de verzending in Europa via Post NL, je moet hierbij wel min. $30,- uitgeven anders betaal je de verzendkosten.
Het is wel aanzienlijk sneller en geen belasting, alhoewel het assortiment wel beperkt is.
+/- 2 weken is de gemiddelde verzendtijd.
Tja, je zit nu eenmaal sowieso met invoerrechten en BTW, en dan nog de kosten van bijvoorbeeld een europese helpdesk o.i.d, distributiecentrum, allemaal stukje duurder in vergelijking met daar.
Anoniem: 631898
@Suugie4 maart 2015 20:06
Dat zou niet zo slim zijn, want je kan hem altijd als nog laten importeren uit China.
Ik denk dat wel meevalt. Al komt er ongetwijfeld wel 100 euro bij op een mi3 oid gezien belastingen e.d. , maar dan nog zitten ze 2 a 3 euro onder de echte concurrentie. (dus niet een 1+ maar de Samsungs, Apples en LG's)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 4 maart 2015 12:19]

Ik weet niet of ik hier nu wel blij van moet worden, ze zullen nu ook wel westerse prijzen gaan hanteren...
Het zullen alleen hun eigen producten zijn zoals de tracker en accupacks

Maar dat staat al in het artikel
Niets belet je om gewoon, net als nu, vanuit China te blijven importeren.
De reden dat Xiaomi niet zijn smartphones in Europa op de markt zal brengen zou te maken kunnen hebben met het zwakke patent-portfolio. Hierdoor kan het bedrijf mogelijk te maken krijgen met hoge kosten voor licenties en juridische stappen.
Met andere woorden, ze weten heel goed dat ze patenten schenden.
Maar in China worden ze niet aangepakt dus het boeit ze niet.
Dat ze patenten schenden in europa betekent niet dat ze die schenden als ze alleen verkopen in China. Dat wij regels bedenken wil niet zeggen dat China (of chinese bedrijven) zich maar aan de regels hebben te houden. En blijkbaar willen ze geen europese wetten opgelegd krijgen, geef ze eens ongelijk.
Idd, zo had ik het niet bekeken.
Ze kunnen bv ook patenten in China hebben en gebruiken die ze hier niet hebben.
Er bestaat niet iets als een wereldwijd patent. Een patent moet uiteindelijk per land worden aangevraagd, en wordt ook per land al dan niet toegekend. Wereldwijd zijn er wel afspraken gemaakt over de eerste aanvraag van een patent, maar sowieso doen niet alle landen daar aan mee. En dat is alleen maar om de aanvraag beter te laten verlopen. Het patent zelf wordt beoordeelt per land, en zelfs in de taal van dat land. Een patent kan je dus in het Engels opschrijven, maar voor Japan zal je deze moeten laten vertalen naar het Japans voordat de patentaanvraag kan worden doorgezet. Daarbij komt nog eens dat patenten per land kunnen gaan verschillen. Ieder land heeft zo zijn eigen toetsingscriteria en dus zal een patent in het ene land wel en in het andere land niet geaccepteerd worden. En ook zal de inhoud van een patent per land verschillen. Tot slot kan je in Europa een aanvraag in Europees verband doen, maar bij toekenning moet je alsnog beslissen in welke landen je het patent wil laten voortbestaan (met bijbehorende, erg uiteenlopende kosten per land).

Kortom, het kan goed zijn dat hun mobieltjes patenten schenden die geldig zijn in Europese landen, maar dat staat volledig los van de situatie in China. Wellicht bestaan die patenten niet in China, of in andere vorm, of ze schenden de Chinese patenten wel maar accepteren de schade, of gokken erop dat ze niet vervolgd worden. Dat laatste is een reden dat veel bedrijven ueberhaupt maar geen patent in China aanvragen. De kans op vervolging is klein. Maar dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld Italië. Ook daar is kans op succesvolle berechting na patentschending bijzonder klein...
Naast de fitnesstracker zal Xiaomi zijn earphones en Power Bank-batterijen in Europa gaan verkopen.
Ik kan de Mi Powerbanks van Xiaomi zeer aanraden.
Het zijn kwalitatief hoogwaardige producten,
Die gebruik maken van technologie en componenten gerenomeerde bedrijven en heeft onder meer deze functies die andere powerbanks uit china vaak niet hebben:
 • Temperature Resistancee Heat-sensitive and temperature control mechanism ensures Li-ion batteries operate within a safe range.
 • Protection from Short Circuit Automatic protection to the motherboard and battery when short circuit occurs.
 • Reset Mechanism Power button can be used to reset the power bank in unstable environment.
 • Input Overvoltage Protection OVP circuit prevents voltage surges from damaging the device.
 • Protection from Incorrect Insertion Detect when the charger is inserted incorrectly and automatically stop charging.
 • Protection from Output OvercurrentMonitors output current and shuts off when current exceeds the maximum limit to protect the device.
 • Output Overvoltage Protection Monitors output voltage and shuts off when voltage exceeds the maximum limit to protect the device.
 • Protection from Overcharge and Over-discharge Japanese technology is adopted to prevent overcharging and over-discharging from damaging the Li-ion batteries.
 • PTC Protective Circuits for the Cell Imported battery cells are equipped with PTC to effectively control current and provide protection when temperature and current exceed the maximum limit.
Niet alleen ik,
Maar ook reviews zijn Lyrisch:
Hardware zone
Gizmodo
PhoneRadar
Ik kreeg toevallig gisteren de mijne binnen. Mijn criteria waren in eerste instantie vooral looks, prijs en een beetje dat hij met mijn Xiaomi MI2s telefoon gebruikt gaat worden. Hierop scoorde hij goed en de eigenschappen die je noemt zijn natuurlijk ook heel mooi meegenomen. Ik heb nog niet echt gebruikservaring, maar ook ik vond goede reviews.
Hallo Xiaomi medewerker nul07.

;D
Ik heb de 10400Mah versie, het is echt een geweldige powerbank. Het kost bijna niks voor een bijzonder goed product. Heb al zo veel van die dingen versleten, dit is de eerste die echt als een solide product voelt. Alles lijkt te kloppen. Prachtig ontwerp, werkt precies zoals het moet zonder gedoe (stekker er in en hij doet het, in tegenstelling tot de meeste waar je eerst knopjes moet indrukken enzo). De specs liegen er ook niet om. Het grootste nadeel is dat hij echt zwaar is, maar dat kan ook niet anders.
Ben zelf ook wel over Xiaomi te spreken, die in ear headphones zijn de bom.

Hoop dat die full-size headphone van ze ook wat wordt, dan komt er daar ook wel een van in huis. >)
Oh zijn die goed? Dank je voor de tip, dan ga ik die ook halen. Was al op zoek naar goede in ears en ook fullsize voor thuis.
De in-ears zijn erg smakelijk, wel de nieuwste versie dan, want de voorgaande lijkt er schijnbaar veel op.

Deze heb ik het over: http://www.mi.com/en/headphones_silver/ (en de andere kleurvarianten uiteraard)

Let wel erg op counterfit, schijnen er echt heel veel van in omloop te zijn.
Dank je, ik ga ze bestellen! Ik weet dat er veel counterfit is, Banggood verkocht eerst veel nepspullen van Xiaomi.
Volgens mij had ik de mijne via TomTop, claimden dat het origineel was, en wat ik binnenkreeg zag er ook origineel uit. :P
gebruik hem ook al een maand of 4-5

geen klachten over eigenlijk, doet wat ie moet doen
nog 10 dagen ... dan krijg ik ze binnen.
De Europeanen moeten het voorlopig nog zonder de Mi-smartphones stellen.
Dat is jammer, maar zal ongetwijfeld komen doordat men anders zeer veel rechtzaken kan verwachten.

Het schijnt dat veel Chinese producenten niet betalen, of niet willen betalen, voor Europese, Amerikaanse en Aziatische intellectueel eigendom en innovatie, waar wel hard voor gewerkt om dat mogelijk te maken.
Niet alleen dat.
Ik kan me ook voorstellen dat ze eerst hun productie op willen schroeven (wat ze de laatste jaren al geleidelijk doen). Ze konden bij de introductie van de Mi4 de vraag maar amper aan. Stel je voor dat er een continent als Europa bij komt.

Nee, ik vind het een goede zet dat Xiaomi de tijd neemt en rustig land voor land gaat uitbreiden.
[...]

Dat is jammer, maar zal ongetwijfeld komen doordat men anders zeer veel rechtzaken kan verwachten.

Het schijnt dat veel Chinese producenten niet betalen, of niet willen betalen, voor Europese, Amerikaanse en Aziatische intellectueel eigendom en innovatie, waar wel hard voor gewerkt om dat mogelijk te maken.
Oftewel, terwijl wij ons en-masse laten remmen door dat soort onzin, kunnen de Chinezen voor een habbekrats op de 1e rang zitten zonder investering qua onderzoek, tijd etc. 't Is een kwestie van tijd tot ze die investering gebruiken om voorop te komen...
Als ze eenmaal een voorsprong hebben gaan ze ook patenten invoeren om zo 'het buitenland' te dwarsbomen.

Overigens frappant dat wordt gedacht dat een patent een soort natuurkracht is of een voorbeeld zou zijn van iets liberaals. Integendeel het is een door de staat uitgereikt monopolie aan een bedrijf, met als bedoeling dat bedrijf te belonen voor het doen van een uitvinding en het publiceren ervan.
Ben heel benieuwd hoe het met de prijzen zit. Als die gelijk blijven aan die in China, of bijna gelijk, dan haal ik alles daar. Mochten ze omhoog gaan blijven we gewoon lekker importeren. Maar goed, ze maken hoge kwaliteit producten die goed werken, dus voor nu juich ik het alleen maar toe.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 4 maart 2015 12:48]

Praktisch onmogelijk om de prijzen te blijven evenaren. Zal vrijwel zeker duurder zijn, wegens BTW en vele andere factoren.
Hopelijk gaan ze ook hun nieuwe Mi Action Cam verkopen (voor de mei en zomervakantie).
Xiaomi is een fantastisch bedrijf. De oordopjes en batterijen zijn van een vreselijk hoge kwaliteit, helemaal wanneer de prijs in ogenschouw genomen wordt.

Ik juich deze ontwikkeling toe.
Zo, dat is omzichtig geformuleerd:
De reden dat Xiaomi niet zijn smartphones in Europa op de markt zal brengen zou te maken kunnen hebben met het zwakke patent-portfolio. Hierdoor kan het bedrijf mogelijk te maken krijgen met hoge kosten voor licenties en juridische stappen.
Moet het niet gewoon zijn dat de reden dat Xiaomi niet smartphones in Europa op de markt zal brengen zou te maken kunnen hebben met de onwil om licenties af te nemen bij de licentiehouders op de Westerse markt. Bovenop deze licentiekosten kan het bedrijf mogelijk te maken krijgen met juridische stappen hierover.

Het zwakke patent-portfolio heeft hier toch nauwelijks mee te maken...
Ik heb mijn x3 van beexz gekocht en ben er nog steeds tevreden mee :+
Ik heb ook al enkele Xiaomi power banks en Piston koptelefoons, waar ik telkens erg tevreden mee was. Ik hoop dat de prijzen in de Europese webshop niet té hoog worden, aangezien importeren uit China nu ook niet bepaald moeilijk is.
Via deze manier ben je natuurlijk zeker dat je geen namaak hebt.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee