President Obama van de Verenigde Staten is van mening dat iedereen over versleutelde e-mail zou moeten beschikken en hij is voorstander van sterke encryptie. Hij wil echter dat techbedrijven en veiligheidsdiensten toenadering zoeken over manieren om toch bij data te kunnen komen.
Obama deed zijn uitspraken over encryptie tijdens een interview met Re/code. "Er is geen scenario waarbij we geen echt sterke encryptie willen", zei de president. Hij liet echter doorschemeren dat het hem niet zint dat bedrijven technisch helemaal niet kunnen voldoen aan opvragingen over data, omdat ze die zelf niet meer kunnen ontsleutelen. Obama: "Het bedrijf zegt dan 'sorry, maar we kunnen er niet aan komen'. Het is zo dichtgetimmerd en afgesloten dat, zelfs als de overheid een legitieme opvraging heeft, ze er technisch gezien niet aan kunnen voldoen."
De vraag of Apple en Google dan verkeerd bezig zijn, beantwoordt hij ontkennend. "Nee, ik denk dat ze reageren op een vraag van de markt." Volgens hem zullen die partijen en de veiligheidsdiensten toch toenadering moeten zoeken. "Als er een geval is waarbij de nationale veiligheid in het geding is en er geen enkele manier is om toegang te krijgen tot data, dan krijgen we pas echt een publiek debat."
Obama zegt begrip te hebben voor het argument van 'sommigen in Silicon Valley' dat het kwaad van backdoors in encryptie groter is dan wat het oplost. Tegelijkertijd verklaart hij: "Ik denk dat de mensen die voorstander van waterdichte encryptie zijn ook beschermd willen worden tegen terroristen."
Veel techbedrijven zijn bang dat de overheid de encryptie met opzet wil verzwakken om inlichtingendiensten toegang tot data te kunnen geven. Eerder deed premier David Cameron van het Verenigd Koninkrijk al uitspraken waaruit op te maken viel dat hij communicatiediensten die met end-to-end-encryptie werken, zoals WhatsApp, het liefst wilde verbieden. Tim Cook, ceo van Apple, verklaarde volgens The Guardian vrijdag dat privacy een zaak van 'leven of dood' is. Hij sprak zijn steun uit voor de zwaarst mogelijke technologische bescherming van gebruikersdata, maar zei ook constructief te willen samenwerken met de Amerikaanse overheid.