'EU-voorstel schaft extra kosten mobiele data buitenland bij beperkt gebruik af'

Alle klanten van mobiele providers moeten in het buitenland beperkt mobiel kunnen internetten en bellen zonder extra kosten. Dat blijkt uit een voorstel van EU-voorzitter Letland, dat persbureau Reuters zegt te hebben ingezien.

Als de Europese Commissie en de Raad van Ministers het voorstel aannemen, betekent dit dat providers verplicht beperkt gebruik in het buitenland zouden moeten toestaan zonder extra kosten te rekenen, schrijft Reuters. Dat komt neer op een systeem, zoals T-Mobile dat nu met bellen heeft. T-Mobile-klanten met een nieuw abonnement kunnen per maand twee uur lang in heel Europa bellen zonder extra kosten.

Er staan geen details in over hoeveel 'beperkt gebruik' zou moeten zijn. Wel vermeldt het voorstel dat het niet de bedoeling is dat dankzij die hoeveelheid het 'consumptiepatroon in het thuisland te repliceren'. Wat Letland daarmee bedoelt, blijft echter onduidelijk. Als klanten die limiet overschrijden, betalen ze maximaal vijf cent per MB of per minuut.

Het voorstel van Letland lijkt een tegemoetkoming aan providers. Het Europees Parlement wil roamingkosten helemaal afschaffen, waardoor gebruikers van mobiel internet altijd de tarieven betalen die ze in het thuisland ook betalen. Dat gebeurt volgens dit voorstel dus niet eind dit jaar, maar op zijn vroegst in 2018. Het is onbekend of dit het definitieve voorstel zal zijn.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-01-2015 • 13:15

110 Linkedin

Reacties (110)

110
105
72
3
0
11
Wijzig sortering
Beroerd. Het hele roamen is een geldfabriek voor providers, waar werkelijk niets tegenover staat. Neem een Vodafone, die hebben een netwerk door vrijwel heel Europa, of een bitje nu op kos of op lutjebroek op het netwerk komt, het kost ze 0 extra, de verbindingen zijn immers toch wel aanwezig.
Het kost ze wel degelijk extra. Vodafone mag dan wel een verzamelnaam zijn van verschillende providers, al deze providers zijn voor een deel onafhankelijk van elkaar, hebben allen een eigen boekhouding, een eigen marketing en eigen producten. En wanneer je gaat roamen zijn er voor die providers wel degelijk extra kosten aan verbonden.

Bijkomend heb je niet in elk land een Vodafon zitten. Wat ga je daar dan mee doen? Of wil je direct nog 3 of 4 grote europese providers overhouden die de markt gaan domineren en dan ook gewoon onderling prijzen kunnen gaan afspreken?
Het is natuurlijk gewoon klink-klare onzin om een datastroom vanuit een telefoon naar bijv. Whatsapp in het buitenland anders te behandelen dan in het eigenland.

Technisch gezien kost het NIETS extra.
Dat men administraties moet gaan uitwisselen om iedere KB gefactureerd te krijgen is natuurlijk niet iets waar je je klant voor moet laten betalen.

Je kunt natuurlijk zeggen, wat in het artikel waarschijnlijk bedoeld wordt, dat je bijv. 10MB en 15 belminuten per dag als "beperkt gebruik" toestaat. Een buitenlandse provider gaat dan pas administratie uitwisselen als ze boven deze "limiet" geconstateerd hebben en uiteraard op 9MB en 14 belminuten een SMS met een waarschuwing hebben verzonden.

Je kunt als klant dan kiezen om tegen extra betaling gebruik van de buitenlandse provider te blijven gebruiken óf om je roaming uit te schakelen en niet meer te bellen.

Dit bespaard een hele boel, volledig geautomatiseerde, administratieve lasten en bespaard dus ergens mogelijk iets.
Onder de streep strepen providers zaken gewoon tegen elkaar weg. Mijn klanten verbruiken gemiddeld gezien evenveel op jouw netwerk als jouw klanten op mijn netwerk, dus gaan we niet moeilijk doen met elkaar factuurtjes sturen. Onze klanten rekenen we het wel door, want we verdienen er zo lekker aan. De enige die er dus echt beter van worden zijn de consumenten.

Overigens is dit ontwerp waarschijnlijk uit de koker van de serviceproviders gekomen aangezien het een verslechtering van het eerdere besluit betekend en dus meer geld oplevert voor de providers.
Anoniem: 382732
@smartsys28 januari 2015 14:46
Technisch gezien kost het NIETS extra.
Dat is natuurlijk niet waar. Als jij data in je "eigen" netwerk gebruikt, weet de provider wie jij bent en of jij de benodigde rechten hebt om die data te gebruiken. Als je in een ander netwerk zit, weet de het andere netwerk niet wij jij bent. Er moeten dus kosten worden gemaakt om de boel zodanig te integreren dat een vreemd netwerk weet wie jij bent en dat jij data kan verstoken. Of dat in overeenstemming is met de extra kosten die we nu hebben is een andere discussie, maar het is zeker niet zo dat het helemaal niks extra's kost.
Aan het netwerk hoeft niks te worden veranderd. Het is namelijk al zo dat alle netwerken met elkaar verbonden zijn en met elkaar gegevens uitwisselen. Alle lokale netwerken van providers zijn internationaal met elkaar verbonden. Logisch omdat je anders niet van of naar telefoons op netwerken in het buitenland, of nationaal van andere providers, kan bellen.
Ook wordt hiermee doorgegeven op welk netwerk een telefoon zich verbind.

Het afschaffen van de roamingskosten heeft enkel als nadeel dat ze hier geen extra kosten voor kunnen rekenen.
Dat men administraties moet gaan uitwisselen om iedere KB gefactureerd te krijgen is natuurlijk niet iets waar je je klant voor moet laten betalen.
Wie dan wel?
Letland en de andere kleine EU-landen hebben veel buitenland , dus voor hun klanten is het voordelig. ( kleine provider met veel verrekeningen)

Er komen relatief meer Hollanders in Frankrijk dan andersom.
Ja het typische gelul van verschillende ondernemingen in verschillende landen.

Laat ik het zo zeggen als vodafone bijv 10 netwerken in de eu heeft met 10 ondernemingen zijn dat misschien zelfstandige ondernemingen. Uiteindelijk gaat winst/verlies naar de moeder en daar draait het om.

Probleem en dat is typisch voor zulke ondernemingen is dat men als manager in eigen land natuurlijk mooie cijfers wil laten zien. Een ouderwetse bekrompen mentaliteit die bij grote bedrijven heerst.

Met mobiel verkeer kan het net als peeren zijn, met gesloten beurs of als de ene het netwerk meer belast als de ander betaalde ene partij de ander. Jij als gebruiker moet toch betalen.

De 5 cent is maar liefst 50 euro per gb, niet meer van deze tijd.
We hebben op papier 1 europa maar grenzen zijn er nog steeds. Als ik al voorstander ben van europa lijkt me dit een mooi voorbeeld die grenzen af te breken.
ik denk dat je de discussie snel kunt sluiten. Het kost providers geld... maar aan de andere kant verdienen ze er net zo goed weer aan als er buitenlanders hier in nederland komen internetten. Per saldo zal het allemaal geen zak uit maken. Het is alleen voor de klant een stuk goedkoper. Het kost hierbij providers niet meer geld... maar er komt minder binnen.

Ik heb het altijd al vreemd gevonden waarom ik mijn bel minuten en mb's niet gewoon kan gebruiken in het buitenland. HEt zou niet moeten uitmaken... En als het buitenland dubbel zo duur is dan moeten ze 2 minuten per minuut van mijn bundel halen... maar niet mijn bundel ongebruikt laten en me extra geld in rekening brengen. ik heb betaald voor een hoeveelheid mb's en minuten die moeten eerst op voordat ik meer moet gaan betalen.

Heel de verhouding is scheef. ik ben voor het open stellen van de telecom grenzen in europa.
Anoniem: 500749
@bbob28 januari 2015 21:42
kom net thuis van duitsland, volgende ontving ik onderweg en schrok er best van:
Beste Klant, U heeft geen actieve pas of uw pas is verbruikt. Om gebruik te maken van mobiel internet in het buitenland met Travel & Surf kunt U voordelig een pas kopen via de gratis mobiele website http://www.roaming.t-mobile.nl. Liever via SMS bestellen? SMS dan DAGPASK1 (XS-pas, Even internetten met 20 MB 24 uur geldig voor € 1,95), DAG3PAS1 (S-pas, Soms internetten met 60 MB 72 uur geldig voor € 4,99), WK1PAS1 (M-pas, Regelmatig internetten met 250 MB 7 dagen geldig voor € 14,99), WK2PAS1 (L-pas , Veel internetten met 500 MB, 14 dagen altijd online met een basissnelheid van 64 kbps voor € 24,99) of MAANDS1 (Betalen per MB a, € 0,24/MB met maximale gebruikslimiet van € 60.50 per maand) naar 1401. Groet, T-Mobile
vind dit best duur, zeker omdat je (tenminste ik toch) daar enorm snel doorheen gaat
en het lijkt mij sterk dat het zo duur "moet"

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 28 januari 2015 21:45]

Of je past je gebruik aan.
Het is toch niet verplicht om 24/24 data te verstoken.

Ik heb zo'n automatische Europapas, bij activeren 10€ voor 200MB/week
We waren 5 dagen in Parijs, en heb geen moment gedacht om mijn data te moeten activeren.
In het hotel was WiFi, en onderweg waren er 100'en cafe's met een wifispot beschikbaar.
2 euro om even de navigatie op je smartphone te gebruiken (zoeken, mapdata)
omdat telecomboeven irrationeel hoge kosten berekenen voor iets wat in werkelijkheid niets kost vind ik strak

en er is niets mis met mijn internet gebruik (behoefte)
sommige mensen gaan vaker het buitenland in om andere redenen dan sightseeing waarbij je misschien inderdaad minder behoefte zou hebben om online te zijn
zeggen van, "hey, jongens, dan mot je maar niet wille internette"... dat rechtvaardigt de kosten niet

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 29 januari 2015 00:50]

Ik zeg ook niet dat er iets mis is, maar vrijwel alles kan je op voorhand inplannen natuurlijk.

Persoonlijk doe ik vooraf onderzoek, en had een offline navigator geïnstalleerd voor vertrek, er zijn apps die recensies weergeven van locaties, ook daar heb ik naar offline data gekeken.

Zeker als je vaker naar het buitenland gaat, zijn er betere manieren dan de korstsondige provider-optie's

Mijn vader zit elke maand anderhalve week in Duitsland of Oostenrijk, die heeft een mi-fi router en een simkaart uit die landen.
Chauffeurs van onze transportafdeling die UK en Frankrijk rijden hebben een zgn euro-sim ( niet goedkoop, maar wel voordeliger dan roamingtarieven idd )
zo vaak naar het buitenland om er een vaste kostenpost van te maken is nou ook weer niet nodig voor mijzelf en voor veel mensen

maar ook dat rechtvaardigt de kosten niet en neemt niet weg dat er binnen de mobiele telecomwereld gewoon boeven werkzaam zijn
dat is nu niet anders dan vroeger
deze prijzen zijn voor zover ik begrijp het resultaat van schaakspelletjes door concurrentie onderling en de consument; en omdat er gewoon bar weinig controle en regelgeving op is

waar de gemiddelde tweaker je alles kan vertellen over adsl, vdsl, cai, docsis en je de kosten kan noemen voor GBtjes wereldwijd van verschillende netwerkboeren en retailers
is de mobiele wereld behoorlijk messed up en belachelijk onnodig duur

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 29 januari 2015 01:16]

Anoniem: 382732
@bbob28 januari 2015 14:48
Laat ik het zo zeggen als vodafone bijv 10 netwerken in de eu heeft met 10 ondernemingen zijn dat misschien zelfstandige ondernemingen. Uiteindelijk gaat winst/verlies naar de moeder en daar draait het om.
Nee hoor. En er zijn genoeg voorbeelden om dat te onderbouwen. Als bijvoorbeeld Vodafone Nederland heel slecht draait gaat hier de stekker er uit. Dat heeft dan geen invloed op andere Vodafone's. Iedere lokale vestiging moet voor zichzelf zorgen. Verliezen die ergens worden gemaakt worden niet gecompenseerd door anderen.
Verliezen gaan door naar de Holding.
Vodafone geeft gecombineerde cijfers met totaaloverzicht en daar draait men winst of verlies.

Het denken in landen is dat wat juist consumenten beperkt in mogelijkheden.

Neem de USA groot land, bellen voor 1 prijs ongeacht waar je bent.
Verzendkosten met ups, post ook lager. De grote markt zorgt er juist voor dat bedrijven daar groot en succesvol worden.

In de EU blijven we vastzitten aan die grenzen waardoor er voor de consument veel minder voordelen zijn. Het komt wel maar het duurt nog veel te lang.
Dat bedrijven zich op deze manier indekken tegen tegenvallende resultaten, zou geen meerkost mogen betekenen voor de klanten.

*edit: spelfout

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 28 januari 2015 20:07]

Vodaphone is zeker niet alle landen 100% aandeelhouder vd provider die onder vodaphone in de markt gezet wordt. Telecom is een heel erg politiek onderwerp. Dus ja het zijn wel degelijk 10 aparte bedrijven. Verder is het ook logisch dat Vodaphone A betaalt voor services die Vodaphone B levert. Hoeveel is een ander paar mouwen.
Het kost ze wel degelijk extra. Vodafone mag dan wel een verzamelnaam zijn van verschillende providers, al deze providers zijn voor een deel onafhankelijk van elkaar, hebben allen een eigen boekhouding, een eigen marketing en eigen producten. En wanneer je gaat roamen zijn er voor die providers wel degelijk extra kosten aan verbonden.
Dat is alleen maar een boekhoudkundige truc op papier om te zorgen dat ze minder belasting hoeven te betalen.
Jij noemt het een boekhoudkundige truc, maar het is niets minder dan een essentieel onderdeel van de juridische structuur van een concern. Oftewel: het hele fundament van een internationaal opererende onderneming is op moeder-dochterstructuren gebouwd, ten einde slechte resultaten in het ene land niet meteen fataal te laten zijn voor het hele concern. Er is geen international die zich niet indekt tegen zulke potentiële catastrofes. Sterker nog: het is gewoon een juridische plicht.
Anoniem: 382732
@Stoney3K28 januari 2015 14:43
Onzin. Je moet als bedrijf altijd mogelijkheden hebben om je aan te passen aan de lokale situatie. Het begint al met de bedrijfsvoering: een Nederlandse vestiging heeft met andere regels qua personeel te maken als een Duitse vestiging. Vervolgens is iedere markt anders, en daar moet je je op aanpassen. Dat lukt alleen maar als je zelfstandige operationeel companies hebt.
Binnen de EU is dat nu veel minder nodig dan daarvoor.
maar Vodafone is Vodafone en is wel degelijk 1 bedrijf. Het is niet zo als bv in de automotive waar elk bedrijf lees merk zijn eigen aandelen verstrekt. Bij Vodafone heb je aandelen Vodafone en niets anders.
Dat bedrijven door lokale omstandigheden andere uitgaven hebben wordt in het grote geheel afgestreept.
Juist door dat de telecommarkten nog niet volgens het principe van de Europese interne markt werken is dat het geval.

Als de EU met een oplossing komt dat de regelgeving, zowel belastingtechnisch als qua radioregelgeving, wordt geharmoniseerd dan is er geen excuus meer.

Voor wat betreft dit voorstel - wat een slappe hap. Zorg er in ieder geval voor dat er een deadline in voor komt dat de EC er weer over gaat discussieren (review) op een bepaald moment. Anders wordt het te vrijblijvend en gaat de interesse om het aan te scherpen op een later moment verdwijnen.
Anoniem: 382732
@Pyronick28 januari 2015 14:50
Het probleem met die harmonisatie is dat je het dan voor alles moet doen. Als je slechts 1 ding aanpakt dan kan dat lokaal vreselijk verkeerd uitpakken. Stel dat je een land hebt waar een groot deel van de belastinginkomsten komt van bedrijven en een klein deel door loonbelasting, dan kan je niet zomaar de belasting voor bedrijven verlagen. Dit is maar een voorbeeld, in de praktijk ligt het veel complexer.
Eigenlijk zou Vodafone als je op vakantie bent, je aboonementsgeld moeten betalen aan het land dat de dienst verleend. Het is inderdaad wel raar dat in de toekomst Vodafone Griekenland (als ik daar op vakantie ben) kosten maakt, zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Immers mijn abbo wordt betaald in NL.

Dus vanuit de gedachte dat kosten betaald moeten worden is roaming geen verkeerde gedachte.

Wellicht heeft de industrie het in het verleden te bont gemaakt en betaald men nu de rekening daarvoor. Dan is het nu eigenlijk meer een gevalletje van "eigen schuld, dikke bult."
Het kost ze wel degelijk extra. Vodafone mag dan wel een verzamelnaam zijn van verschillende providers, al deze providers zijn voor een deel onafhankelijk van elkaar, hebben allen een eigen boekhouding, een eigen marketing en eigen producten. En wanneer je gaat roamen zijn er voor die providers wel degelijk extra kosten aan verbonden.
Ja, omdat ze aan elkaar (belachelijk) veel geld vragen om van elkaars netwerk gebruik te maken. Want ja, dan kun je lekker verdienen aan je/elkaars klanten.
Bijkomend heb je niet in elk land een Vodafon zitten. Wat ga je daar dan mee doen? Of wil je direct nog 3 of 4 grote europese providers overhouden die de markt gaan domineren en dan ook gewoon onderling prijzen kunnen gaan afspreken?
En dat is al niet zo op nationaal niveau? Daarnaast kunnen ze natuurlijk prima met elkaar roaming afspraken maken, maar het is natuurlijk belachelijk wat je kwijt bent voor roaming, nog steeds.
Ja hoor, het kost hen ECHT een euro per megabyte.

Hou op met die onzin. Het kost hen vrijwel niets. IK zou er gerust voor willen betalen, maar de gevraagde prijzen zijn crimineel. Zoals OP zei is het een cashcow voor de kartelhouders: je hebt in het buitenland enkel de keuze om te roamen aan achterlijke prijzen, of gewoon niet bereikbaar te zijn. En die machtspositie misbruiken ze op een WALGELIJKE manier.

Dat er nu wetgeving komt om deze afpersing te beperken is de schuld van deze hebzuchgtige bedrijven die eerlijk gezegd alles belichamen wat er mis is met modern kapitalisme: onder het mom van de vrije markt hebben bedrijven zichzelf in een monopolie/oligopolie getrokken dat ze misbruiken om klanten uit te persen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 28 januari 2015 15:23]

al deze providers zijn voor een deel onafhankelijk van elkaar, hebben allen een eigen boekhouding, een eigen marketing en eigen producten

Dat lossen dat soort bedrijven moeiteloos op met transfer pricing en ander boekhouding.

Het enige werkelijke argument is dfat een Nederlandse Vodafone bij bezoek in Duitsland ook kan roamen op T Mobile Duitsland. En dan kost het Vodafone wél potentieel geld.

Juist Vodafone kan eventueel een abbonement bieden vak gratis roamen mits op Vodafone.
Voorheen kon ik zakelijk voor 75euro per maand. In EU onbeperkt data verstoken.

Maja dat was toen. Ze moeten de licentie gelden, gsm masten enzo ook terug verdienen per land.
Hoewel het roaming gedeelte voor een groot stuk een geldkoe is kan ik mij wel inbeelden dat roaming een meerkost is bij toeristische plaatsen. Voor steden niet meteen een probleem maar voor meer afgelegen toeristische gebieden wel, denk maar aan skigebieden of zuiden van Frankrijk.
Immers is de lokale bevolking laag, buiten het seizoen nog lager (veel mensen in de sector verblijven daar enkel als ze werken).

Weinig dus om aan te verdienen dus de infrastructuur is er ook naar. Nu toeristen hebben veel vrije tijd en komen daar plots massaal aan. Bovendien willen ze contact houden met het thuisfront, vroeger ook wel gekend als een kaartje sturen. Met roaming kan je dat in de perken houden maar als ze daar net zoals thuis zonder meerkost data gaan verbruiken gaat de infrastructuur in die gebieden ontoereikend zijn. En als er geen meerkost is, waarom zou de lokale provider investeren? Tenzij jou provider een stuk van eigen koek naar de buitenlandse provider stuurt.

Als men roaming volledig overboord gooit dan moet men ook stoppen met lokale providers en met Europese providers op te proppen komen. Maar dat is vermoedelijk ook het einddoel al zal dit veel tijd vragen.

Overigens niet dat ik de absurde roaming prijzen wil verdedigen verre van. Maar vergeet ook niet dat bedrijven altijd maar meer winst willen maken. Kan je een van hun geldezels wel slachten met regelgeving dan halen ze het gewoon ergens anders door pakweg de abonnementen op te slaan.
Het is niet helemaal waar wat je zegt en geef ik Blokker ook gelijk in.
Vodafone heeft hetzelfde als ING bijvoorbeeld, het heet in de meeste landen ING maar het in eigenlijk ING NL, ING DE enz. enz. dit valt onder ING en heeft allemaal een eigen boekhouding per land, dit kun je bijvoorbeeld zien aan het internetbankieren etc...

Dit alles is dus hetzelfde hoe het met Vodafone gebeurt, in elk land is het er maar het is Vodafone NL, Vodafone DE etc. etc. maar iedereen heeft zijn eigen boekhouding en site etc..

Lijkt me trouwens wel top het idee dat we niet extra hoeven te betalen als we naar buitenland gaan :*)
Anoniem: 72938
28 januari 2015 13:18
Blijft jammer dat dit niet gewoon via de vrije markt kan. Maar goed, laat maar zien dat soms ingrijpen van bovenaf wel zijn vruchten af werpt.
Dit betekent dat de vaste abonnement kosten weer hoger uitkomt, maar daarin tegen, als de roaming kosten verdwijnen, waarom zou ik dan geen abonnement uit Duitsland nemen, als die goedkoper uitvalt?
Omdat er beperkt in de titel staat? Ik veronderstel net om zoiets tegen te gaan.
Omdat je maar 'beperkt' in het buitenland (nederland) gebruik mag maken van je bundel.
alle partijen rekenen hoge roamingkosten aan elkaar voor het gebruik van hun infrastructuur, waardoor ze hun eigen marktpositie beschermen. als je een pools abo-tjje hebt, rekent vodafone NL gewoon de hoofdprijs als je via hun NL netwerk belt. Daardoor is een Pools abo niet rendabel voor dn Hollander en vice versa.
You sir, deserve more upvotes ;)

Daar zit hem nu net de kneep.

Niet alleen zien providers hun cashcow genaamd 'roaming' geslachtofferd worden. Straks moeten ze op europees nivo hun prijzen gaan nivelleren of de klanten lopen weg naar buurlanden. Weet je wat opheffing van roaming en nivellering naar een EU of UK nivo betekent voor een VF Nederland en kornuiten?

0% roaming winst (geen idee hoeveel nu)
-38% winst op abonnementen (grofweg)

nieuws: Nederland verkeert in middenmoot met prijzen mobiele abonnementen
nieuws: Nederlandse belminuten blijken duurste in Europa

Allicht dat men alles op alles zet om dit initiatief te vernietigen. Een directeur doet het om de sigaren, niet voor de paupers.

[Reactie gewijzigd door roelof.zijlstra op 28 januari 2015 17:45]

De vrije markt werkt niet als er maar een beperkt aantal operatoren is. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Oligopolie
Inderdaad - de marktwerking is sterk beperkt door zendlicenties en de hoge investeringen.
Anoniem: 382732
@moozzuzz28 januari 2015 14:41
Het is praktisch onmogelijk om meer providers in een land te hebben. Tenminste, als je verwacht dat je overal gebruik kunt maken van het netwerk. Ik kan me voorstellen dat het voor een provider interessant kan zijn om zich op een bepaalde regio te richten, bijvoorbeeld de Randstad. Veel mensen komen nooit buiten zo'n gebied, dus kan je die een prima dienst bieden, eventueel aangevuld met national roaming.

In zo'n geval kan je de investeringen beperken en kan je een interessant aanbod doen. Maar ik betwijfel of de markt hier rijp voor is.
En of de politiek daar in mee wil gaan. Dit kan nl afglijden naar minimum-minimorum service in niet-randstad gebieden, niet alleen voor data, maar ook voor gas, elek, water, ...

Verder moet je dan wel zot zijn om te investeren in die niet-Randstad gebieden.

Mijn comments zijn overigens geheel in tegenstelling tot mijn verwachting voor de middellange termijn. Tegen 2050 woont in de EU >95% vd bevolking in steden. Het is 200% logisch dat providers van welke service dan ook, zich vnl op die steden zullen richten.
Er zijn tientallen operatoren in heel Europa. Niet bepaald een beperkt aantal.
Per land zijn er meestal maar 3 a 4. De providers in de verschillende landen concurreren (nog) niet met elkaar, net doordat roamingkosten dat onmogelijk maken.
vandaar schaf europese roamingkosten af en ik kan een goedkoop Pools abonnenment nemen.
Zo krijg je direct veel meer spelers op de markt.
Exact! Maar wacht...., alleen grote bedrijven mogen profiteren van globalisering!
Houd wel het verschil uit elkaar tussen een provider en een eigenaar van een netwerk. Er kunnen zo zeer veel virtuele providers zitten op hetzelfde netwerk...
Ach, het grootste deel van die merken is 'gewoon' van de grote jongens.. Schijnconcurrentie om de markt competitiever te laten lijken.
Vodafone, Orange, Deutsche Telekom, Tele2, Turkcell zijn de gene die de grootste lepel in de pap hebben.

Deutsche Telekom zit bijvoorbeeld al in 12 landen, Orange in 10 (naast de 4 Orange's die nu in handen van derden zijn), etc.

Of het momenteel beperkend werkt weet ik overigens (natuurlijk) niet.
Inderdaad opmerkelijk dat er geen enkele provider op het idee is gekomen om klanten van andere providers te winnen, door roamingkosten af te schaffen. Er zullen toch best veel Europeanen andere Europese landen bezoeken? Voor werk of vakantie.

Wellicht dachten de providers tot nu toe dat ze meer konden verdienen door hoge roamingkosten dan door het aantrekken van nieuwe klanten van hun concurrenten. T-Mobile heeft wel een eerste stap gezet (op Vodafone na heel lang geleden, maar nu niet meer).

Jammer dat het initiële voorstel niet lijkt door te gaan.
Ik weet niet of lage of geen roaming een sterk verkoopsargument is voor jan modaal en al zeker niet buiten dit artikel (nu klinkt het wel logisch - maar zou je datzelfde voorstellen toen het artikel nog niet op tnet stond?).

Zolang providers zelf hoge roamingkosten hebben zou het ook een introductie van extra risico zijn.
Bestaat gewoon
http://www.telekom.com/media/company/14738
http://www.thelocal.se/20...-rate-mobile-roaming-deal

Maar de providers moeten onderling wel roamingkosten verrekenen, en zolang die tarieven niet heel erg laag zijn, zullen roaming-free abonnementen duurder zijn dan normale abonnementen.
Ik hoorde laatste dat een provider een abonnement aanbood met een paar uur gratis roamen per maand, dat lijkt mij een betere insteek. Ik stel me zo voor: maandelijks 200 minuten bellen, 50 minuten bellen via roaming, 1 GB internet, 200 MB roaming. Dat lijkt me een business model wat kan werken.
Tot op zekere hoogte heeft de "vrije markt" (voor zover je in de huidige staat van de markt nog van vrij kunt spreken) dat al bereikt voor bellen en sms: nieuws: T-Mobile Nederland maakt onbeperkt sms'en in Europa gratis. Lijkt mij een kwestie van tijd om hetzelfde te bereiken voor data. Nu wordt het echter afgedwongen.
Ik moet zeggen dat ik dit een hele elegante oplossing vind. Het is natuurlijk wel zo dat er nu, hoe krom het ook is, een verdienmodel is opgebouwd rondom de huidige prijsstellingen en roamingkosten. Dit radicaal veranderen zal maar voor één ding zorgen, dat hebben we in de afgelopen jaren met data wel gezien: prijsstijgingen. Zelf bel ik niet zoveel buiten Nederland, maar betaal ik dan straks dus wel de rekening.

Wat Letland hier voorstelt is niet alleen elegant, het is ook veel eerlijker. Die roamingkosten zijn er, dat is een gegeven, en het wegstrepen ervan zal abonnementen duurder maken, dat is ook een gegeven. Door deze werkwijze, misschien zelfs alleen maar als een soort 'tussenstap' richting volledig afschaffen, wordt de pijn eerlijk verdeeld en wordt er een kopzorg bij de consument weggehaald, terwijl het ook tussen providers voor een versimpeling zorgt en niet het hele businessplan op de schop moet.

Win-win dus, laat ze dit maar invoeren, en dan eens kijken hoe de wind waait, dan komen we over een jaar of vijf wel weer terug op die markt zonder landsgrenzen.
Nu doe net als of de vrije markt altijd het antwoord is, maar telkens wordt het tegendeel bewezen dat als de overheid zich niet mee bemoeit dat er misbruik wordt gemaakt door de positie dat sommige bedrijven hebben kwa middelen "patenten, concurrentiepositie, marktkapitaal"
Anoniem: 126717
28 januari 2015 13:26
betalen ze maximaal vijf cent per MB of per minuut.

Per minuut? Is dat een fout van Tweakers of van hem? Je verbinding blijft open staan, dus dat zou duur worden. Of heeft hij het over bellen?
Het artikel gaat over data én bellen. Dus voor data betaal je max 5 cent per MB en voor bellen max 5 cent per minuut....
Op de meeste telefoons is het mogelijk om de optie 'altijd verbonden' uit te zetten. Dit heet soms ook wel 'databesparing'. Mijn telefoon (Android 4.2) waarschuwt wel dat sommige apps dan niet werken, ik denk dat hiermee gedoeld wordt op de constant luisterende services als Whatsapp en Skype. Ik geloof dat in Nederland in het verleden ook wel abonnementen zijn geweest waar geteld werd per minuut met datagebruik (zoals sommige prepaidkaarten), alleen sinds de opkomst van de smartphone zijn providers overgegaan op betalen per MB of zelfs GB.

Vijf cent per minuut zou geen slechte deal zijn voor telefonie, ik zou meteen een buitenland nummer nemen :)

Ik heb het idee dat het voorstel er op deze manier nooit gaat komen. Eerst was het de bedoeling dat rond deze tijd roamingkosten afgeschaft zouden worden, nu worden er beperkingen gelegd en gaat het in 2018 pas in, en in 2018 zal er vast weer wat gebeuren
"Er staan geen details in over hoeveel 'beperkt gebruik' zou moeten zijn. Wel vermeldt het voorstel dat het niet de bedoeling is dat dankzij die hoeveelheid het 'consumptiepatroon in het thuisland te repliceren'. Wat Letland daarmee bedoelt, blijft echter onduidelijk."

Ik heb wel een vermoeden en eigenlijk was dat bij het vorige voorstel ook mijn grootste vraagteken.

Stel dat er inderdaad geen roamingkosten berekend mogen worden. In het licht van vrijheid van verkeer en goederen zou dat dus de weg open gooien om in een Bulgarije een zeer goedkoop simkaartje te kopen als Nederlander al dan niet via een postbus adres om daarmee in Nederland te bellen.

Tot gevolg dat de inkomsten in een Bulgarije terecht komen maar de Nederlandse providers wel verplicht zijn het netwerk te onderhouden etc.

Of iets als met Vodafone.

Smart 700 MB 200 min bellen in Nederland € 40,- p.m.
Smart 800 MB 200 min bellen in Spanje € 19,- p.m.

Ik ben voor afschaffing van roaming maar vraag me ook wel af of het zo makkelijk is als gedacht.
In jouw voorbeeld zal Vodafone Spanje haar tarieven straks moeten verhogen omdat ze veel buitenlandkosten hebben. Verkeer tussen 2 providers (wholesale verkeer) heeft namelijk wel nog een minimum van 5 ct/MB.

Dat heeft als gevolg dat een provider in een goedkoop land gedwongen kan worden haar tarieven te verhogen als ze veel buitenlandse gebruikers krijgen. Dit ten nadele van lokale bevolking die ook een lager inkomen heeft (lagere inkomens is ook een oorzaak voor de lagere tarieven overigens, loonkosten in die landen zijn naar verhouding lager).

En exact dit is het probleem: providers MOETEN gratis roaming bieden, terwijl ze misschien wel hoge tarieven moeten betalen voor het verkeer dat hun gebruikers doen. In bepaalde landen kan dit tot problemen leiden.
Ok, bedankt ik heb zelf niet eerder gelezen dat de "wholesale verkeer tarieven" wel bleven bestaan. Anyway, links om of rechts om de gedachten even "Roaming" af te schaffen leek en lijkt me toch wel iets meer voeten in de aarde te hebben dan slechts een onwil gedachte.
Op zich vind ik wat ze nu hebben bereikt al heel wat. Wholesaletarief is nu 5 ct/MB. Zou geen slecht idee zijn om het voor consumenten dan naar 10 ct/MB te brengen, da's al een heel stuk redelijker dan wat het nu is.

Nu betaal je binnen de EU vaak al veel minder dan in Nederland buiten je bundel. Da's ook raar toch? Geeft in ieder geval aan dat we al een heel end zijn.
Ben ik wel met je eens al is het bijzonder lastig een beeld te vormen van inkomsten en uitgaven patronen. Er is nogal een klap geld in 4G gaan zitten en 5G staat al om de hoek.

Niet dat telco's het arm hebben. :-)

Tja en dat binnen en buiten bundel gebeuren is ook zo iets. Marketing technisch zeg ik ook gerust tegen klanten dat men genoeg heeft voor de website maar er zijn wel degelijk beperkingen. Onbeperkt is simpelweg een kwestie van geld, infrastructuur etc. Ik zou werkelijk onbeperkt wel willen aanbieden maar de "klant" kiest voor het € bedrag.

Lastig verhaal vindt ik dat om te beoordelen.
Oostenrijk

3.000 min binnen Oostenrijk
600 min binnen Europa
1.000 SMSjes binnen Oostenrijk & Europa
4GB Dataverkeer (8Mbit down en 4Mbit up) en daarna onbeperkt op 64Kbit/64Kbit
6 Mobiele TV zenders = onbeperkt TV kijken zonder dataverkeerkosten

En dat voor 24 euro per maand

En soms zijn er leuke acties om het nog goedkoper te krijgen.
Ongetwijfelt zijn er nog leukere acties te vinden. Ik zit zelf veel in Frankrijk en al heb ik een goedkoop abo, de dekking is er ook wel naar ofwel een drama.
Ik zie dit als een slap voorstel om de providers tegemoet te komen. Als je als EU wilt profileren als een tegengewicht voor de grote economische landen dan dien je dataroaming af te schaffen om zo de landen binnen de EU beter met elkaar te verbinden en de consument als Europeaan te beschouwen.
Met dit voorstel ga je weer terug de tijd in en wordt je door economische grootheden ingehaald.

[Reactie gewijzigd door simon2000 op 28 januari 2015 13:25]

Lijkt me niet zo heel ingewikkeld te regelen, door roamers gratis internet aan te bieden op lage snelheid, zoals providers ook al doen als de bundel op is.
Dit eerste voorstel (eind dit jaar) was sowieso al geschrapt omdat het oneerlijk voordeel voor bepaalde providers met zich meebrengt. Ook gaat dit zorgen voor stijging van de binnenlandse kosten.

Eerlijk gezegd denk ik dat een zeer laag tarief een beter idee is dan het totaal afschaffen van de kosten. Probleem met het oude voorstel was dat er situaties waren waarin providers echt verlies konden lijden omdat er wel nog een minimum wholesaleprijs is maar een nul-tarief voor consumenten.

Providers worden gedwongen om hun eigen klanten zonder extra kosten in het buitenland te laten bellen en internetten terwijl ze zelf wel nog fors moeten betalen voor dat dataverkeer (5 ct/MB, terwijl klanten voor 1 ct/MB of minder gebruik ervan kunnen maken vaak). Daardoor kunnen ze verlies lijden en worden ze gedwongen om ook binnenlandse prijzen te verhogen. Vooral prijsvechters kunnen hieronder lijden. Ook providers in goedkopere landen (Oost-Europa, waar ook de lonen lager zijn) lijden hieronder.
Anoniem: 428562
28 januari 2015 13:32
Eindelijk een EU land met gezond verstand, als er geen limiet is subsidiëren kleine lokale gebruikers buitenlandse Gigabyte slurpers.
Man, wat een gesodemieter weer. Krijgt die bureaucratische poppenkast in Brussel nou niks zinnigs voor elkaar ? Roamingkosten moeten gewoon eind 2015 worden afgeschaft. Telco's hebben hun klanten uitgemolken sinds de uitvinding van de mobiele telefoon.

Europa = open grenzen = 1 tarief voor (mobiel) bellen. Anders kunnen we net zo goed uit de EU stappen omdat het tot nog toe meer geld kost dan het oplevert.
quote: EU-voorstel schaft extra kosten mobiele data buitenland bij beperkt gebruik af.
Allemaal leuk en aardig, maar wat is dan beperkt gebruik, maar wie bepaald de eigenlijke norm wat, als beperkt gebruik moet worden beschouwd. Want dat wat de éne provider als beperkt gebruik beschouwd, wordt door weer een andere provider als niet beperkt gebruik beschouwd. Details ontbreken weer, dan heb ik zoiets van, kom met een getal, een limit bijvoorbeeld maximaal zoveel mb. of een maximum bedrag, aan extra kosten, maar nu is het een vaag voorstel, waar providers feitelijk niets mee kunnen,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee