Tweakers Podcast #355 - SpaceX-concurrenten, RTX-prijzen en AMD-verrassingen

Deze week praten Arnoud Wokke, Jurian Ubachs, Tijs Hofmans en Daan van Monsjou over SteamOS voor andere handhelds dan de Steam Deck, de Blue Origin Glenn-raket, factchecking op Facebook, de Pixel 4a-accu-update en de aankondigingen van Nvidia, AMD en Intel op CES.

0:00 Intro
0:21 Opening
1:17 .post
11:44 SteamOS komt naar meer handhelds
20:55 Concurrentie voor SpaceX
30:28 Mark Zuckerberg schaft factchecking af
47:07 Google beperkt de accu van Pixel 4a
50:15 Nvidia RTX 5000, AMD en Intel op CES
1:18:51 Sneakpeek

Link:
Henry van Loon persifleert video van Wout

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-01-2025 • 06:00

22

Reacties (22)

22
22
6
0
0
14
Wijzig sortering
De Windows en Steam os versies van de Legion go s hebben niet precies dezelfde hardware, de ssd is ook anders, dus het is niet dat je alleen voor Windows betaalt.
dus het is niet dat je alleen voor Windows betaalt.
Een Windows-licentie bij hardware kost ook niet meer dan een paar tientjes. Ik heb het idee dat de redactie (volgens mij bij monde van @Tweakjur) Windows nog ziet als wat het rond de eeuwwisseling was: je betaalt eenmalig fl. 100 en daar verdient Microsoft aan. Recent heb ik (tegen wil en dank) weer een paar keer Windows 11 moeten installeren en gebruiken en naar mijn mening is het tegenwoordig slechts secundair een besturingssysteem.

Primair is Windows (net als bijvoorbeeld Google Chrome) een zuil om advertenties aan op te hangen. Microsoft probeert niet zozeer aan Windows te verdienen, maar juist met Windows, door voortdurend gebruikers te pushen naar MSN, Copilot, OneDrive, Office (en waarschijnlijk ook games, al dan niet via Xbox of Game Pass) etc. Dat is waar ze (vaak middels abonnementen) het echte geld verdienen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 15 januari 2025 08:47]

Ik kan wel begrijpen dat ontwikkelaars van de site geen rekening hebben gehouden met zoveel berichten.
Gooi die reclamepraatjes van al die bedrijven gewoon in een bericht per dag, net als die black Friday onzin.
Dat maakt het voor de lezer ook makkelijker om het over te slaan en wat wél nieuws is terug te vinden.
Tweakers, bedankt voor de CES coverage! Het was allemaal erg goed gedaan weer.

Wat ik echter wel als lastig ervaarde is dat de berichten van de hele dag niet allemaal op de frontpage pasten. Ik wilde alles terug lezen nadat ik om 19:00 thuis was en had gegeten na een drukke werkdag maar kwam tot de ontdekking dat ik niet de items van de ochtend kon vinden in een handig overzicht en onder de sectie Nieuws waren de berichten ook niet in een overzicht te vinden omdat ze daar open en uitgeschreven worden weergegeven.

Is het mogelijk om op de frontpage alle items van na 00:00 of 01:00 te laten zien op dit soort drukke dagen? Of een soort van overflow trigger inbouwen als de nieuws items van vandaag niet allemaal op frontpage passen dat er dan meer nieuws items op frontpage worden weergegeven. Het standaard aantal nieuws items op frontpage is zo te zien op dit moment ingesteld op 40.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 9 januari 2025 14:51]

Als je hier vaker last van hebt zou ik je een RSS reader aanraden. Veel overzichtelijker dan al die gekke designs. Ik kom echt al jaren niet meer op de frontpages van sites die ik volg, incl Tweakers.

Zelf gebruik ik Inoreader maar er zijn genoeg alternatieven.
Fact-checken moet de community doen. Binnen Tweakers gebeurt dit ook, zo is gisteren een post van mij ge-fact-checked en ge-debunked voor een andere user (wat later weer tot een fact-check van de fact-check door een andere user leidde).
Dit klinkt altijd leuk maar ik vraag me af of dit op zon grote schaal lukt. Zorgt dit er juist niet voor dat in de tussentijd duizenden mensen het verkeerde feit als waarheid zien?
Tja, Op X zou dit ook zo moeten werken maar de volumes van desinformatie/onjuiste informatie zijn zo groot dat dit een druppel op een gloeiende plaat is. In ieder geval uit mijn eigen observaties.

Social media platforms zijn er zelf helemaal niet bij gebaat om fact-checks uit te voeren. Het doel is om zoveel mogelijk traffic te genereren, niet om zo juist mogelijke informatie te tonen. 'Freedom of speech' immers...
De discussie "publisher versus platform" van een paar jaar geleden is nog niet beslecht. Big tech wil begrijpelijk van beiden walletjes eten.
Het idee van 'wisdom of the crowd' is allang achterhaald en gedebunked. Dat werkt (misschien) als je het gewicht van een koe moet raden of hoeveel muntjes in een pot, maar niet -en totaal niet- voor zaken waar echte expertise voor nodig is. EN dát is dus ook precies het probleem bij sociale media: de luidste vuilbekken krijgen de meeste aandacht, de echte experts die rustig en netjes iets proberen uit te leggen worden niet gehoord. Zie het vaccinatie desinformatie probleem https://jennymccarthybodycount.com/PreventableDeaths.html klimaatverandering, stikstof en ga zo maar door.
Naast optimist ben ik ook realist: Social Media zal, in de huidige vorm, de grootste maatschappelijke impact gaan hebben in de historie. Een negatieve, dat wel.
En dat is mede door de snelheid waarmee social media door onze samenlevingen globaal raast.

De ineenstorting van het Romeinse rijk duurde een paar honderd jaar...wij sturen onze samenleving terug naar de Middeleeuwen (of nog vverder terug gezien de klimaatproblematiek) in 2 generaties.
Hm zie de volkskrant van afgelopen zaterdag ook (geciteerd in mijn reactie hier: ronaldvr in 'Financial Times: Europese Commissie heroverweegt klachten tegen techgiganten'
Ik ben persoonlijk helemaal klaar met Apple en het mee tribbelen. Wij hebben hier wetgeving dat via democraties process zijn vast gesteld. Houd je daar aan. Je hoeft hier geen producten op de markt te zetten. Houd je aan de wet of ga weg!
Om even in te haken op de post&Apple en wat nuance te brengen.

Ik ben best wel blij met mijn Apple spullen en ik vind ze beter dan de alternatieven. En het spul werkt erg prettig samen. Maar als ‘fan’ zal echt niet gaan verdedigen hoe Apple zich soms gedraagt zoals we bijv. Nu zien met de MDMA.
Ik ben bijvoorbeeld blij met mijn MacBook, maar ben ook blij dat dit niet zo gesloten is als de iPhone. Op de Mac bepaald ik zelf wel welke software ik er op gooi of welke randapparatuur er aan klik. De Mac laat zien dat Apple het ook anders kan doen en tegelijk Apple te blijven.
Iedereen heeft een bias, alleen zijn de meesten zich hier niet bewust van. Hoe vaak ik in de podcast wel niet iets negatiefs over een Musk of Trump hoor.. En met uitzondering van het positieve over SpaceX horen we eigenlijk nooit iets positiefs over Musk of Trump (even als voorbeeld).

Het kan toch niet zo zijn dat deze personen alleen maar slechte dingen doen? Door deze eenzijdige berichtgeving krijgen mensen het gevoel dat het niet klopt.

Geloof het of niet, beide voorbeelden hebben natuurlijk ook ontzettend veel goede dingen gedaan.

Edit: Of bijvoorbeeld iets negatiefs over president Biden, die tijdens vergaderingen in slaapt valt, van trappen/fietsen valt, ongepaste opmerkingen maakt, etc.

[Reactie gewijzigd door Secsytime op 9 januari 2025 13:57]

Iedereen heeft een bias, alleen zijn de meesten zich hier niet bewust van. Hoe vaak ik in de podcast wel niet iets negatiefs over een Musk of Trump hoor.. En met uitzondering van het positieve over SpaceX horen we eigenlijk nooit iets positiefs over Musk of Trump (even als voorbeeld).
Oke, positief iets over Trump, hij heeft de grootste rallies ter wereld (en omstreken) :+
Het kan toch niet zo zijn dat deze personen alleen maar slechte dingen doen?
Ik ben geen volger van de Tweakers podcast, maar bijvoorbeeld het gehamer van Trump op de 2% NAVO-norm werd (en wordt) elders in de media nog vaak aangehaald als iets waar hij volkomen gelijk in heeft. Maar de impact van iets slechts, of de mogelijke consequenties van bizarre uitspraken die worden gedaan, kunnen vele male groter zijn dan iets goeds wat ze eventueel daarnaast doen. Niet elk wapenfeit is van even groot belang voor de bredere maatschappij. Of bij zoiets reusachtigs als Meta en X: gevolgen voor de gehele wereld.
Door deze eenzijdige berichtgeving krijgen mensen het gevoel dat het niet klopt.
Dat gevoel dat 'er iets niet klopt' is jou grotendeels aangepraat, ben ik bang. Vooropgesteld is het uiteraard afhankelijk van je gebruikte medium en de bronnen die je volgt. Bij een die-hard fanclub/zeer uitgesproken politieke website/account hoor je niets negatiefs over de politicus, partij of ideologie dat zij aanhangen. Een beetje kwaliteitskrant en gedegen journalist daarentegen zal, uiteraard bewust van hun eigen signatuur en wereldbeeld, wel op zulke negatieve dingen ingaan. Of op z'n minst vertellen dat er kritiek rondom een persoon speelt, met de argumentatie daaromheen.
Of bijvoorbeeld iets negatiefs over president Biden
Goed dat je dit benoemt, want het illustreert hoe je vanuit jouw eigen 'bias' ook denkt dat de 'mainstream media' (deze term vul ik even voor je in) eenzijdig te werk gaat. Weet je nog dat debat tussen Biden en Trump in juni 2024, toen Biden nauwelijks te verstaan was, zich meermaals versprak, en als een seniele bejaarde uit z'n ogen keek? Dagenlang stonden alle media (ook die ervan beticht worden 'links' te zijn) vol met kritiek of Biden het nog wel vier jaar lang aan kon. En wat dit betekende voor de zittende president. De druk heeft uiteindelijk geleid tot het uit de race stappen van Biden en dat Harris het stokje overnam. We weten inmiddels hoe dat heeft uitgepakt. En wat mij betreft was die kritiek op Bidens optreden volkomen terecht, maar veel te ver doorgeslagen: ook de gevestigde media zag niet meer het grotere plaatje en had geen oog voor de inhoud (waarbij Biden zich beriep op feiten rondom zijn gevoerd beleid (of je het er nou mee eens bent of niet) en Trump zich bediende van leugens en persoonlijke aanvallen).

Het is dus wel degelijk zo dat er andere meningen (positief of negatief) dingen benoemd (mogen) worden. Maar zoals Jurian in de podcast terecht zegt: als er vanuit één kamp continu onwaarheden komen die niet kloppen, dan zal dat natuurlijk eerder onder een vergrootglas komen en moeten worden onderuitgehaald. Niet in de laatste plaats omdat het zij dit bewust doen. De volledige quote van Trumps adviseur Steve Bannon was in 2018: 'The real opposition is the media. And the way to deal with them is to flood the zone with shit.'

[Reactie gewijzigd door Kikk0r op 11 januari 2025 16:10]

Waarom reageer je op mijn reactie die inhoudelijk ingaat op de Tweakers podcast, terwijl je aangeeft deze niet te volgen? Wat probeer je nu met deze reactie te bereiken dan?
Omdat je bij mij sterk de indruk gaf dat je in het algemeen vond dat er 'iets niet klopt'. Daarom heel m'n betoog in algemene zin. Als je enkel je twijfels bij de Tweakers podcast hebt: my bad, dan kan ik daar niet over meepraten, dat geef ik verder meteen toe. Maar hoe het benoemen van Bidens stuntelingen met trappen in deze podcast zou passen ben ik wel weer benieuwd naar.
SpaceX winstgevend maar Starlink verliesmakend?
Wat is het verdienmodel van SpaceX dan los van subsidie?
De basis zit natuurlijk in de subsidie, maar verder bieden ze ook diensten voor het in de ruimte brengen van satellieten en ruimtereisjes voor (veel te) rijke mensen.
Leuk stukje over de gaming handhelds, ik ben ook een zeer grote fan van SteamOS op andere handhelds dan enkel Steamdeck (heb zelf zowel een SD Oled als een Legion Go). Sowieso is Linux gaming dankzij Proton al gigantisch verbeterd. Tenzij je veel online gamed kun je bijna alles zonder al te veel problemen op Linux spelen. Er is ook een website waar de community bijhoudt wat wel en niet werkt en welke eventuele aanpassingen in de launcher nodig zijn.

Zelf draai ik Bazzite op mijn Legion Go en op een gamepc die aan de televisie in de woonkamer hangt. Daar kan voor mijn gevoel geen console tegen op ;) .

Er zijn overigens naast Bazzite nog een aantal Linux distributies die zich richten op (handheld) gaming zoals Nobara (Fedora-based) en ChimeraOS (Arch-based). Het grote verschil is dat Bazzite eigenlijk geen distributie is, maar een installer van Fedora met wat aanvullingen zodat Steam Big Picture Mode de default is. De updates e.d. lopen via Fedora zelf. Nobara is aardig stabiele distributie, maar met een zeer klein groepje maintainers. ChimeraOS is minder stabiel, maar dat wordt vooral veroorzaakt doordat er veel ontwikkeling plaats vindt die ervoor zorgt dat er snel kleine releases plaats vindt.

Waar in dit landschap de echte waarde volgens mij gaat zitten is als het mogelijk is om firmwares van de hardware ook vanuit updates met het Linux OS te kunnen gaan installeren. Nu is daar bij alle handhelds anders dan de Steamdeck nog Windows voor nodig of een workaround via de Linux CLI.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.