Microsoft Xbox viert twintigste verjaardag

Op 15 november 2001 kwam de Xbox uit in de Verenigde Staten. Het eerste exemplaar van Microsofts eerste gameconsole werd hoogstpersoonlijk door Bill Gates overhandigd. Met de komst van de Xbox kregen Sony en Nintendo er een geduchte concurrent bij.

Met de Xbox nam Microsoft het op tegen Sony's PlayStation 2 en de Nintendo GameCube. De PS2 was een jaar eerder verschenen en de GameCube kwam vrijwel gelijktijdig met de Xbox uit. De Xbox onderscheidde zich met krachtige hardware, maar wat het aanbod van games betreft moest de console het aanvankelijk afleggen tegen de concurrenten.

De belangrijkste launchtitel was Halo: Combat Evolved. Die game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor pc's door Bungie, maar Microsoft nam de ontwikkelaar in 2000 over en gooide de plannen om. Halo werd een exclusieve Xbox-titel, met als doel om consoles te verkopen. Dat bleek een succesvolle strategie, want ook twintig jaar later is Halo nog altijd een van de belangrijkste Xbox-franchises.

Microsoft Xbox

Begin dit jaar kwam naar buiten dat Microsoft in die periode ook pogingen heeft gedaan om EA, Nintendo of Square Enix over te nemen. Medewerkers vertelden aan Bloomberg dat ze vierkant uitgelachen werden door Nintendo, toen er gepoogd werd een afspraak te maken om zo'n overname te bespreken.

Bij het verschijnen van de Xbox in november in de VS voorspelde Microsoft-ceo Bill Gates dat er tot het einde van het jaar 1,5 miljoen exemplaren over de toonbank zouden gaan. Die voorspelling kwam ook uit, want in januari 2002 meldde Gates triomfantelijk op de CES-beurs dat er 1,5 miljoen exemplaren waren verkocht. In de tijd dat de eerste Xbox uitkwam, was er nog geen sprake van wereldwijde launches. Gebruikers in Nederland en België moesten nog wachten op de Europese release, die pas plaatsvond op 14 maart 2002.

Het dashboard van de eerste Xbox

Het totale aantal verkochte Xbox-consoles kwam uiteindelijk uit op 24 miljoen stuks in 2006. Daarmee kwam Microsoft niet in de buurt van Sony's PlayStation 2; van die console zijn maar liefst 155 miljoen exemplaren verkocht. Wel deed Microsoft het beter dan Nintendo: de GameCube is 22 miljoen keer verkocht.

De oorspronkelijke Xbox was uitgerust met een aangepaste Intel Pentium III-processor met een kloksnelheid van 733MHz. In de console zat 64MB DDR-geheugen en een Nvidia NV2A-gpu met een snelheid van 233MHz. Dat was goed voor een rekenkracht van 7,3 gigaflops. De huidige Xbox Series X heeft met 12,1 teraflops op papier 1658 keer zoveel grafische rekenkracht.

Xbox Media Center anno 2002

Microsoft ontwikkelde een aangepaste versie van Windows 2000 als besturingssysteem voor de Xbox en de console bleek niet alleen geschikt voor games, maar ook als mediacenter. Daarvoor werd in 2002 homebrewsoftware Xbox Media Player uitgebracht. Later zou die naam wijzigen in Xbox Media Center, beter bekend als XBMC. Die software groeide uit tot populaire mediacentersoftware voor veel andere platforms en bestaat nog altijd, maar nu onder de naam Kodi.

Microsofts Xbox-divisie groeide in de afgelopen twintig jaar uit tot een steeds belangrijker onderdeel van het bedrijf. Met de Xbox Series X en S heeft Microsoft inmiddels de vierde generatie van Xbox-consoles in zijn assortiment, maar het bedrijf richt zich steeds meer op een Xbox-ecosysteem, waarbij hardware een minder grote rol speelt. Dat komt tot uiting in het Game Pass-abonnement, waarbij games via consoles, pc, of streaming gespeeld kunnen worden. Ook brengt Microsoft zijn eigen games niet alleen uit voor Xbox-consoles, maar ook voor de pc.

Xbox-verjaardagslivestream om 19.00 uur

Microsoft viert de twintigste verjaardag van de Xbox met een livestream, die maandagavond plaatsvindt om 19.00 uur Nederlandse tijd. Volgens Microsoft zal er vooral teruggeblikt worden op de afgelopen twintig jaar en worden er geen grote nieuwe aankondigingen gedaan.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-11-2021 • 15:56

72 Linkedin

Reacties (72)

Wijzig sortering
De OG Xbox met XBMC, wat een tijden waren dat! Met een component kabel kon hij zelfs 720p signaal uitsturen met bepaalde games. :9

Microsoft heeft destijd met de Xbox One de plank behoorlijk misgeslagen maar over de aanpak met de Series consoles niets dan lof so far. Benieuwd naar vanavond. :)
Met de juiste combinatie van hard- en software mods kon je de resolutie van sommige games verhogen wat soms verbazingwekkend goed draait zoals Doom op 720p met een extra RAM mod.
Recentelijk mijn xbox weer afgestoft. Met andere bios, SSD en nieuwe fan is het een best leuk apparaat met een mooie game collectie. Voordeel is ook dat hij best goedkoop is en ruim beschikbaar op de 2e hands markt.
Een SSD erin?!
Dat ga ik opzoeken.
Speel nog regelmatig met de kinders op mijn xbx, pre-ordered voor de launch en met modchip.
De dvd drive heeft steeds meer moeite met lezen van de spellen, ik moet ze naar de HDD schrijven om zonder problemen te kunnen spelen maar daar passen maar enkele spellen op, een flinke SSD zou dus een hele fijne oplossing zijn.
Verwacht geen snelheidsmonster ineens, keuze voor SSD was simpelweg omdat ik hem zo stil mogelijk wilde krijgen. Gewone HDD is snel genoeg aangezien alles over een IDE bus moet. Verder is het goed te doen, nadeel is dat een goede guide niet zo makkelijk te vinden is. Ook moet je weten welke chip je erin hebt zitten, er kunnen namelijk wat beperkingen in zitten. Goede info bronnen zijn ogxbox forum, reddit en natuurlijk het retro console topic op tweakers.

Wat je nodig is een SATA hdd/ssd, ide to sata adapter en 80 wire ide kabel. Soms werkt de 40 wire ook (lijkt alle 1.6 revisie xbox te zijn) en koop hem niet te kort, 18 inch/45 cm is niet fatsoenlijk te routen.

Installeren is redelijk te doen, als je pc van vroeger kent gerken je vast wel wat van de omslachtige stappen :+

Ogxbox installer 2021 downloaden, dit is een pakket met meerdere disc waaronder paar sw tools. Vooraf eerst je bios flashen naar de nieuwste versie zodat je xbox de grotere schijf herkend. Ook kan je meteen no dvd en forced 480p pakken. Die laatste zorgt met de juiste kabel voor best goeie graphics, je mag alleen niet meer composite gebruiken (gele tulp plug)

Dan je schijf formatteren op je pc met fatxplorer, alle HW installeren en booten met ogxbox installer disc. Nu kun je je Dashboard weer installeren etc.

Mocht je vragen hebbben kan je altijd een pb sturen.
Hartelijk dank voor de uitgebreide uitleg.
Dat is een leuk projectje voor als ik onverhoopt een beetje vrije tijd vind!
Dat is het menu van de Xbox 360 :-).
En die controller is volgens mij ook niet van de launch Xbox?
Dat is de S-controller inderdaad die later geintroduceerd is omdat de originele controller te groot bleek.
Die S-controller werd al vrij vroeg geintroduceerd voor de Aziatische markt (waar de gemiddelde hand wat kleiner is dan Amerikaanse of Europese kolenschoppen).

Later bleek er in de Westerse markten ook wel vraag naar de S was, en werd het overal de default controller.
Inderdaad!
20 jaar alweer, kan me deze console nog goed herinneren <3
Een stuk minder functionaliteit dan de interface die de 360 daarna bood.
Maar xbmc was wel echt een opener van de Xbox.
XBMC was voor mij dé reden om een modchip te laten installeren. En omdat ik games reviewde voor een kleine website kon ik toen ook gelijk review copies spelen die we van publishers kregen.
Verrek, ik moet dieper de archieven in... :P
Sterker nog, het is niet eens het dashboard van de Xbox 360. Niet de consumenten variant in ieder geval ;)

Publieke versies van het blades dashboard hadden bijvoorbeeld de tekst "Play Game" in plaats van "<Game naam hier>".
Wel mooi als je deze (huidige screenshot, geen idee of die nu geupdate is) lang aan laat staan. Dan hoor je scrambled opnames van NASA missies, volgens mij van Apollo.
Off-topic: Helaas ben ik er te laat achter gekomen dat (Microsoft) Xbox een limited edition Xbox uitgeeft voor haar 20e verjaardag. De scalpers hebben dit ook gezien waardoor (mede) de voorraad al op is. Had graag een limited edition Xbox gekocht omdat ik erg fan ben van de Halo franchise, maar ik weiger de meerprijs aan een scalper te betalen.

On-topic: gefeliciteerd Xdoos!
De controller is nog wel eenvoudig te krijgen mocht je die willen.
Yes gister gekocht bij de plaatselijke mediamarkt! Heel tof om weer een doorzichtige controller te hebben.
Jammer dat doorzichtige apparatuur niet echt populair meer is. "Vroeger" had je doorzichtige consoles en controllers bij de vleet maar nu is het een zeldzaamheid. Doorzichtig is cool!
Ja, zou weer top zijn als er een series X komt die doorzichtig is. Ik weet dat je setjes hebt voor de switch.
Yes, en komt met custom background..toch ook wel leuk :). Krijg die van mij morgen binnen.
Heb je een link? Ik was er alleen van op de hoogte dat er een console werd verkocht met een speciale controller! Als ik een controller kan kopen dan heb ik in ieder geval nog 'iets'.
Besteld, thanks!
Dit is alleen niet de Halo controller die bij de limited edition Halo XSX zit.

Het is wel de limited 20-year X-Box anniversary controller, maar niet de Halo versie die je bedoelt denk ik.
Same here. Ik maak me er niet druk om. Over 6 jaar pik ik wel een exemplaar op marktplaats voor mijn verzameling. Het scheelt dat ik al een reguliere xsx heb. Mogelijk een schijntje hoop dat een fysieke winkel een of twee exemplaren binnenkrijgt maar daar zou ik niet op hopen.
Stond inderdaad in een Media Markt vanochtend waar ze van niks wisten :-(

Buiten microsoft.com heb ik ook alleen over drops op bol.com gehoord
Ah de originele Xbox. Heb daar echt mega veel lol mee gehad met een vriend van mij.

Halo CE, Sega Soccer Slam en zo nog vele games.
Helaas op een gegeven moment gesneuveld (Red Ring of Death - HD stuk) en toen vervangen door een Playstation 3. Die beviel echter amper (controller van de Xbox vond ik vele malen fijner) en dus heb ik nu weer een Xbox One staan. Wil hem ooit vervangen door een Series X, maar voorlopig werkt hij nog prima.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 15 november 2021 16:24]

Kon de OG Xbox ook een red ring of death hebben? Dacht dat dit vooral een 360 ding was?
Klopt, RROD is specifiek voor de 360
Zeker niet exclusief voor 360, de xbox original had ook in mindere mate last van RROD, wanneer HD of boot loader stuk was meen ik mij te herinneren.

Echter is de 360 er befaamd om, gezien de eerste batches bijna allemaal last hadden van de RROD.
RROD is een term die uitsluitend bedoelt is voor de 3 red LEDs om de power button van de 360
Ik heb er hier 1 die dat letterlijk doet, en RROD is gewoon red ring of death RROD is natuurlijk gewoon een abbreviation van BSOD. Hoe kan het dan een uitsluitende term zijn :?
De xbox had ook een led ring rond de power button, en die kon groen, rood of oranje flashen, uiteraard stond rood voor redelijk fataal. ,

https://www.youtube.com/watch?v=Pytc5Gw1n8k

[Reactie gewijzigd door Turismo op 15 november 2021 19:25]

Die uit jouw filmpje flashed groen en rood met een volle ring dat is een FRAG (flashing red and green) De RROD is ondanks de naam geen volle ring maar een 3/4e ring die rood is, de Original XboX heeft dat niet.

https://www.techopedia.co...37/red-ring-of-death-rrod
https://xbox.fandom.com/wiki/Red_Ring_of_Death
https://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_360_technical_problems
etc.. etc..
Je hebt gelijk. Dacht dat het hetzelfde was destijds (is ook al jaaaaaren terug), maar het was een foutcode die je kreeg wat betekende dat je HD kaduuk was.
Menu van de eerste Xbox
Dit is het Blades Dashboard van de Xbox 360
M.i. het beste dashboard. Ik heb gelukkig nog een 360 liggen met het oude dashboard :).
Lucky! Ik heb zelf nooit echt wat gehad met de Xbox 360 naar ik vind het oude dashboard toch echt veel fraaier dan het nieuwe.
Het nieuwe dashboard is strak en saai, het oude dashboard is wel gedateerd maar dat is nu wel pure nostalgie natuurlijk :P.
Er hangen geruchten rond dat er eindelijk een nieuwe lading Backwards Compatible titels worden toegevoegd en in de Microsoft Store was kort Max Payne 3 verschenen. Ik heb er dus aardige hoop in dat ik Max Payne 3 weer kan spelen op mijn Xbox :)
Het programma is inderdaad weer opgestart na een pauze van een paar jaartjes. Ik hoop zelf ook nog op een hoop titels.
Dit is voor zover ik weet maar een eenmalige toevoeging aan de lijst.
heb mn OG xbox nog steeds in huis, werkend. Ik was het buitenbeentje die de Xbox koos ipv de PS2 die iedereen had.
Mijn eerste is overleden, maar heb toen een groen transparante overgenomen van iemand. Hij had er ook een glow in gemod en USB poorten. Die staat hier nog steeds... Staat nog op de planning om binnenkort eens te kijken of hij nog werkt. Heb ook mijn oude crt tv nog staan, dus als ik er eindelijk een plekje voor heb hopen dat het allemaal nog werkt :9

Had eerste een PS2 maar ik vond de controller echt vreselijk, kon misschien een kwartier spelen dan had ik kramp in mijn handen. Die verkocht aan een collega en ben hem met de auto gaan brengen... Had tegelijk ook twee nieuwe xboxen in doos in de auto liggen (1 voor een vriend) en die collega ziet die dingen in de auto liggen en schrikt zich rot. "Het was toch een PlayStation 2?!" :+
Maar ik had heel veel meer lol van die Xbox dus ik was erg blij met die trade.
Staat nog op de planning om binnenkort eens te kijken of hij nog werkt.
Eerst kijken of je capacitor niet is gaan lekken. Standaard probleem bij de og xbox. Die kan je beter z.s.m. Vervangen. Als hij gaat lekken dan kan je de Xbox weggooien:

https://hackaday.com/2020...x-from-a-corrosive-death/
Gefeliciteerd XB en bij deze https://youtu.be/L7BVbWmnkPY die humor heeft Phil wel :+
Inderdaad dat is ook een mooie aanwinst voor het feestje :D
Kijk. De xbox One. Oh wacht. De Xbox. Oh nee. De Xbox

Mooi ding. Maar qua naamgeving maakt microsoft er een zooitje van in de moderne tijd.

[Reactie gewijzigd door Vulcanic op 15 november 2021 16:19]

tja, handig is het niet die gehele naamgeving zit ook nog een hele geschiedenis achter waarom ze indertijd voor 360 kozen en dat zal bij One ook wel het geval zijn.

Meestal word er vanuit de community gerefereerd naar xbox classic of original om het nog enigzins makkelijk te houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee