Belg maakt software die tweet als politici smartphone gebruiken in vergadering

De Vlaamse kunstenaar Dries Depoorter heeft software gemaakt die via machinelearning en gezichtsherkenning ziet wanneer een politicus op zijn of haar smartphone zit tijdens een overheidsvergadering. De software maakt daarna een Twitter- en Instagram-bericht aan.

Het project heet The Flemish Scrollers en werkt met YouTube-livestreams van vergaderingen van de Vlaamse overheid. Tijdens een livestream scant de software, die gemaakt is in Python, naar smartphones en probeert de software een 'afgeleid politicus' te vinden. Hiervoor gebruikt Depoorter machinelearning en gezichtsherkenning.

Een korte clip van een gevonden, 'afgeleid' politicus wordt via Twitter en Instagram gedeeld. Wanneer er geen livestream gaande is, scant de software eerder geüploade YouTube-video's. Depoorter zegt tegen Datanews voor de software onder meer Tensorflow te gebruiken en dat tablets en pc's niet worden meegenomen door The Flemish Scrollers. Deze apparaten zouden vaker gebruikt worden om te werken dan smartphones.

The Flemisch Scrollers Dries Depoorter

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-07-2021 • 16:56

145

Submitter: H1MSELF1SH

Reacties (145)

145
139
69
7
2
56
Wijzig sortering
Op zich leuk bedacht, maar ik denk dat er veel inhoudelijke communicatie ook via smartphones gaat. Dus niet elke politicus die naar zijn telefoon kijkt, zit memes en/of kattenplaatjes te kijken.
Je moet het eerder in het kader zien van de maatregels en wetgevingen die onze politici de laatste jaren hebben ingevoerd:
  • vingerafdrukken op de EID om "identiteitsfraude" tegen te gaan terwijl dit door privacy instanties afgekeurd wordt en er geen enkel bewijs is dat dit werkt
  • overal ANPR camera's
  • belletjes oplaten om in steden camera's met gezichtsherkenning in te voeren
  • ...
Nu de rollen omgekeerd worden vinden ze dat plots niet zo leuk. "Ze doen toch niks verkeerd?" Wel het gros burgers die jullie zo wantrouwen ook niet maar daar neem je gelijkaardige maatregelen zonder er 2 keer bij stil te staan.
Ik lees in het bericht niet dat de politici dit niet leuk vinden. Als je je er even in verdiept denk ik dat je blij mag zijn dat jouw favoriete politici op hun telefoon zitten. Ze kunnen 'm ook wegleggen en een dutje gaan doen. Politici hebben nu zó veel meer informatie en mogelijkheden tot communiceren met [collega's/inwoners/vertegenwoordigers] dan amper tien jaar geleden dat het vreemd zou zijn als we hen géén telefoons zouden willen laten gebruiken.

De data van deze kunstenaar kan aan de hand van de uitslag van de vorige Vlaamse verkiezingen wel mooi gebruikt worden om populariteit tegen telefoongebruik af te zetten om te zien of daar een verband in te ontdekken is.
Ik spreek me ook nergens uit of op hun GSM zitten al dan niet noodzakelijk of slecht is. Wat mij betreft is dit een brug te ver.

Ik spreek me wel uit over de ironie dat politici die wetten goedkeuren die de privacy van burgers aantasten (zie nieuws: Onderzoek: vingerafdrukken op Belgische identiteitskaart onnodig en o... , nieuws: Belgen starten juridische strijd over verplichte vingerafdruk op id-k... , nieuws: Kortrijk koopt klantgegevens van Proximus voor stadsmarketing en nieuws: Belgische overheid verplicht chatapps zoals WhatsApp metadata op te s...) nu zelf eens het slachtoffer zijn van diezelfde technologie.

Op Twitter zag ik bv. een reactie van Ben Segers (SP-AVooruit). Grappig genoeg is zijn Twitter account verdwenen: https://twitter.com/SegersBen/status/1412037013931503620
Wat me wel opviel toen ik een paar weken terug naar Belgie ging, waar ik door Covid een jaar niet was geweest, waren de hoeveelheid camera's overal. Het leek wel of op iedere hoek van de straat een camera stond. Dat begon al toen ik binnendoor van Essen naar Antwerpen reed en toen ik op mijn bestemming aankwam (nabij Brussel) was het net zo. Ik vond het schokkend.
Zij zijn toch net zo goed slachtoffer van al die wetten die je noemt?
In Belgie zijn alle burgers gelijk voor de wet. Politici ietsje gelijker... ;)
de streams en zittingen zijn openbaar. Bovendien zou hij het nog makkelijker kunnen maken, want elke politicus die zetelt heeft een vaste plaats ;)
Maar zijn de camera's ook vast? Nog nooit naar een zitting gekeken (heb wel wat beters te doen dan naar die kleutertuin te kijken) dus geen idee.
Klopt. De nadruk van de kunstenaar ligt op de bewustwording van de gevaren van artificiële intelligentie.

Die wordt dat tegen de politici gebruikt door een gebrek aan wetgevend kader en dat is een goed ding. Veel politici zijn niet bekwaam genoeg om het complexe privacyverhaal te vatten en verliezen zich maar al te makkelijk in een digitale digitale survailance state waardoor we zonder nieuwe wetgeving zonder pardon afstevenen op een politiestaat.

De kunstenaar gaat zijn algoritme zelfs nog aanscherpen door aan de soort swipebewegingen het de gebruikte app te te detecteren.

Het meten van smartphonegebruik in het parlement is dan ook maar een drogreden. Net zoals politici ons doen geloven dat camera’s nodig zijn voor onze veiligheid. Een koekje van eigen deeg.
Politicie hebben zelf veel minder privacy dan de gewone burgen, hun hele leven wordt continu uitgespit door de media en velen worden elke dag wel gefilmt, zij het door de media of door een livestream of nog iets anders. Ook ANPR camera's, vingerafdruk op eID, etc maak geen onderscheid tussen politici of andere burgers, de wetten die zij goedkeuren zijn ook op hun van toepassing. Zij waren dus altijd al slachtoffer, zelfs iets meer dan de rest.

Daarnaast vind ik het wel een goed idee om hun eens te laten zien waar de huidige technologie die zij goedkeuren tot in staat is, maar ik denk niet dat enkel gezichtsherkenning en gebruik van smartphone detecteren het punt duidelijk gaat maken.
Ik denk niet dat ze gevolgd worden voor mogelijke fraude... De focus ligt toch echt op bv bijstand en dergelijke. Dus "net zo goed slachtoffer" vind ik wat ruim gezien. Ik zou ze toch eerder als dader aanmerken.

Sommige mensen hangt meer boven het hoofd dan anderen terwijl ze niets fout doen, maar alleen om dat ze tot een bepaalde groep horen. Het leuke aan dit kunst werk is dat de focus eens op een andere groep komt te liggen. En dan blijkt het toch niet zo stellig te zijn dat als je niets te verbergen hebt heb je ook niets te vrezen.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 09:39]

ANPR cameras maken wel degelijk een onderscheid: ik weet uit goede bron dat er een whitelist is met nummerplaten van “belangrijke” mensen die niet gevolgd/bekeurd worden. Nu jij weer ;) ;) ;)

Dus de stelling klopt wel.
All animals are equal but some are more equal than others
ik weet uit goede bron dat er een whitelist is met nummerplaten van “belangrijke” mensen die niet gevolgd/bekeurd worden. Nu jij weer ;) ;) ;)
In België?
Onzin. Anpr wordt niet centraal beheerd in België, no way dat “belangrijke mensen” gaan riskeren dat dit nieuws in de openbaarheid komt. Teveel mensen zouden dit weten en het zou allang een item in het nieuws geweest zijn.
Je mist compleet het punt dat @niqck maakt, het gaat er niet om dat ze op hun smartphone zitten.
Niemand geeft daar nog een moer om want we doen het allemaal zelf.

De ironie zit hem in het feit dat we meer en meer gevolgd worden door de overheid zonder een vermoeden van schuld. Je rijdt ergens naar toe en een ANPR heeft het gezien, je komt een stad binnen en Proximus verschaft hen de locatie data, whatsapp meta data bijhouden aub en dat allemaal zonder dat er iemand van iets beschuldigd wordt.

Deze applicatie doet net hetzelfde. Misschien is de politieker in kwestie effectief een belangrijk mailtje aan het versturen of misschien zit hij gewoon angry birds te spelen. Op die manier krijgen ze een koekje van eigen deeg en dat maakt dit kunstproject net zo interessant.
Ik denk dat jij dan weer het punt van @Skit3000 mist.... die politici zijn ook burger en worden als ze op zaterdag gaan winkelen door dezelfde camera's vastgelegd.
Dus privacy en andere (basis)rechten mogen uitgehold worden met drogredenen als het ook van toepassing is op politici?

Dit soort rechtvaardiging is van dezelfde orde als 'als je niks te verbergen hebt dan heb je toch niks te vrezen?' ...
Ik snap niet helemaal hoe je tot die conclusie komt, ik probeerde alleen het punt te verduidelijken daarmee zeg ik toch niet dat ik het een goed idee vind?
Het punt dat jij en @Skit3000 maakten is dat er 'geen probleem' is want die maatregels en wetten zijn ook van toepassing op politici. Dat maakt echter nog niet dat het daarom een goede wet of maatregel is. Het is een 'drogexcuus' om iets goed te keuren net zoals 'als je niks verkeerd doet heb je niks te vrezen' ook een drogexcuus is.
Het was geen drogreden, het was een verbetering van de uitspraak dat politici expres slechte wetten aan zouden nemen omdat ze op henzelf minder van toepassing zouden zijn. Dat is simpelweg niet waar.

Ik denk dat cameratoezicht niet helpt om criminaliteit te bestrijden. Ik kan wel alvast verklappen dat het helpt om daders op te sporen. Dit is nog niet in het nieuws, maar ik weet bijna zeker dat de aanhouding van de mogelijke schutter op Peter R. de Vries op de A4 bij Den Haag mogelijk is gemaakt door de ANPR camera's die op dat traject hangen. Er worden daar namelijk zo goed als dagelijks aanhoudingen verricht op basis van die controle. Of er ook onschuldige mensen door in de gevangenis komen weet ik niet (er zullen wel eens onschuldige mensen aan de kant worden gezet omdat een crimineel een kopie van hun nummerbord heeft gebruikt), maar op dit moment is in ieder geval de uitvoering redelijk in lijn met de wet én gedoogbaar met het oog op privacy.
Politici nemen wetten aan op basis van wat de partij bepaalt en op basis van het geloof (ik noem het geen partijprogramma meer) van de partij. Zeker bij technologie gaat het hun petje te boven maar toch weigeren ze te luisteren naar experts.

Dat cameratoezicht een dader heeft kunnen identificeren is inderdaad mogelijk. Maar hoe zijn alle speurders er in het verleden toch in geslaagd om daders te vinden zonder die camera's? Onze gevangenissen waren leeg, nooit werd een dader gevat...

Dat de uitvoering in lijn is met de wet lijkt me logisch, de wet is net gecreeerd om dit mogelijk te maken. De wet stelt dat je dagelijks alle burgers als criminelen mag beschouwen en constant overal filmen. Het doel heligt de middelen. Dat de privacy van alle burgers daarbij geschonden moet worden dat is dan maar bijzaak.
Politici nemen wetten aan op basis van wat de partij bepaalt en op basis van het geloof (ik noem het geen partijprogramma meer) van de partij.
En wie bepaalt de richting van de partij? Haar leden (wat weer gewone mensen zijn).
Onze gevangenissen waren leeg, nooit werd een dader gevat...
Leuke paradox. Hoe sneller mensen gepakt worden, hoe minder aantrekkelijk het is om criminele activiteiten uit te voeren, hoe minder mensen in de gevangenis terecht komen.
De wet stelt dat je dagelijks alle burgers als criminelen mag beschouwen en constant overal filmen. Het doel heligt de middelen.
Ga je nu de wet de schuld geven dat overal camera's hangen? Als de wet iets doet, is het zorgen dat er minder camera's hangen en dat de eigenaren aan specifieke eisen moeten voldoen. Zonder wet was er pas sprake geweest van wijdverspreide privacyschending. Voorbeeldje; als er geen wet was die het bezit van vuurwapens regelde, had iedereen er nu een in het nachtkastje en twee reserve onder het bed.
En wie bepaalt de richting van de partij? Haar leden (wat weer gewone mensen zijn).
Ik betwijfel dat jij in Belgie woont... Zelfs punten in hun 'programma' waar ze beweerden het niet te wijzigen (bv aanpassen pensioensleeftijd van 65 naar 67) werd door diezelfde partijen nadien toch doorgevoerd.
Leuke paradox. Hoe sneller mensen gepakt worden, hoe minder aantrekkelijk het is om criminele activiteiten uit te voeren, hoe minder mensen in de gevangenis terecht komen.
Inderdaad. Met al die camera's nu worden geen misdaden meer begaan...
Ga je nu de wet de schuld geven dat overal camera's hangen? Als de wet iets doet, is het zorgen dat er minder camera's hangen en dat de eigenaren aan specifieke eisen moeten voldoen. Zonder wet was er pas sprake geweest van wijdverspreide privacyschending. Voorbeeldje; als er geen wet was die het bezit van vuurwapens regelde, had iedereen er nu een in het nachtkastje en twee reserve onder het bed.
De wet heeft inderdaad geregeld dat er wettelijk overal privacy invasieve camera's hangen. Er is nu een wet die het regelt dus er is plots geen privacyschending meer... 8)7
Lees het nog eens. Zonder wetten hingen overal camera's. Met wetten hangen er minder, dat is alles wat ik zeg. Conclusie, een wet zorgt voor minder camera's in plaats van meer.

En besef ook dat een partij van alles kan willen, maar niet alles ook zo kan krijgen. Veel partijen claimen zelfs dingen waarvan ze weten dat ze het niet waar kunnen maken, alleen maar zodat ze wat wisselgeld hebben bij debatten met andere partijen. Als je dit niet wilt (accepteren) raad ik je graag aan om te strijden voor een dictatuur waar al die onderhandelingen niet nodig zijn.
Beter een barslechte wet dan geen wet dan maar... :'( Vraag mij af waar er nog meer camera's zouden kunnen hangen want je kan hier bijna geen stap buiten zetten of je wordt wel ergens gefilmd :(

Dat er een compromis gezocht moet worden lijkt me normaal. We zitten nu eenmaal met meerdere partijen (in tegenstelling tot het Angelsaksisch model). Wijziging pensioensleeftijd werd door ALLE partijen in hun programma afgekeurd. Eens ze in de regering zaten plots wel gewijzigd. Had niks met pasmunt te maken maar met flagrant kiezersbedrog...
Had niks met pasmunt te maken maar met flagrant kiezersbedrog...
Of gewoon met de realiteit.
Vraag mij af waar er nog meer camera's zouden kunnen hangen want je kan hier bijna geen stap buiten zetten of je wordt wel ergens gefilmd :(
Alstublieft
Of gewoon met de realiteit.
Zelfs dat niet... en als het dan toch is 'de wetten zijn ook van toepassing op politici'... deze dus niet. Hun pensioenrechten zijn anders.

BTW, die map... scary... wauw die wet beperkt echt het aantal camera's... NOT
Ik weet niet hoe het in België is, maar in Nederland zit er een verschil in wanneer het pensioen dat je van de overheid in gaat en het pensioen dat je via een werkgever op bouwt (mits je dit zo hebt afgesproken). De wettelijke regeling en uitkeringen zijn voor iedereen gelijk, voor het zelf opgebouwde pensioen is de hoogte, ingangsdatum en duur dus compleet afhankelijk van het pensioenfonds waar je (je eigen) geld in legt. Ik verwacht dat dit niks anders is dan in België.

En mijn punt met die kaart is dat er zonder wetten ondertussen letterlijk overal camera's hingen zonder dat je wist wat mensen er mee doen. Je kunt hoog of laag springen, maar dat is nu duidelijk niet het geval.
Pensioenstelsel in Belgie is dus wel iets anders. Er is ook inderdaad een wettelijk en aanvullend pensioen. Wettelijk is er (minstens) verschil tussen ambtenaren, werknemers en zelfstandigen, zeker in de grootte van de pensioensuitkeringen (van hoog naar laag gesorteerd). Voor zover ik weet geldt voor elk van deze 45 jaar werken is recht op een volledig wettelijk pensioen. Verder heb je inderdaad al dan niet een aanvullend pensioenfonds.
Politici hebben echter een ander stelsel. 20 jaar 'gezeteld' hebben geeft recht op een volledig (en ruim) pensioen. Enkel de politici die pas sinds 2019 zetelen moeten 45 jaar gewerkt hebben. Je kan raden dat dat er niet veel zijn... De oude garde behoudt mooi zijn privileges. Ook krijgen ze een mooie uittredingsvergoeding (ook wanneer ze halverwege hun ambt zelf opstappen voor een ander lucratief postje).

Voor de camera's blijft gelden dat er gewoon teveel zijn. Ik heb ooit een poging ondernomen om het aantal camera's te tellen op weg naar mijn werk. Moeilijk in te schatten welke ANPR zijn en welke niet maar op 20km zat ik boven de 20 camera's en dan lette ik nog niet echt op (ik rijd ongeveer 12km snelweg en gros van die camera's was buiten snelweg; die op snelweg leken me ook eerder om verkeersstroom in het oog te houden).
Toen ik recent een voordracht ivm slimme steden en verkeer volgde was men bijna in extase hoe men wagens kon volgen en zien waar die allemaal kwamen om verkeersstromen in kaart te brengen. Voeg daar nog frontale camera's met gezichtsherkenning aan toe en 1984 is nog een extra stapje dichterbij...
Maar zij weten ervan. Zij hebben dat bepaald.
Wij zijn onschuldige buitenstaanders in dit verhaal. Wij hebben geen invloed. Wij hebben geen stem. Dus nu dat dit gebeurt tegen hun macht in is absoluut zalig. }>
Politici worden ook in België verkozen door de bevolking toch? Dat betekent dus weldegelijk een stem.
Maar wel een stem om policitci mee af te rekenen die anders gedragen dan ze verkondigen op moment dat je ervoor kiest.
Dan vrees ik dat je de Belgische politiek echt niet kent.

Belgie is een Particratie en geen Democratie. We hebben een aantal ministers die nooit op de kieslijst stonden. Dus zelfs al beslis je van een politieker af te straffen, de partij kan nog altijd beslissen dat het 'een goeie' is en die toch ergens een postje geven. We hebben trouwens 7 regeringen (in theorie), 6 in praktijk + nog tal van extra niveau's en opties (geco-opteerde senatoren bv.) dat ze altijd wel ergens terecht kunnen.
Daarom zit er momenteel een onverkozen minderheidsregering in België waar democratie een wassen neus is. :)
Uhm, een minderheidsregering is juist democratischer, want die moet voor alles wat ze willen doen een meerderheid in de kamer van volksvertegenwoordigers bij elkaar sprokkelen. Ik durf zelfs te zeggen dat het beter werkt dan wanneer de regering is samengesteld uit een meerderheid, omdat nu ook kleinere fracties een stem krijgen.

En zoals @grafgever aangeeft staat het je bij een volgende verkiezing vrij om op te stemmen op wie je maar wilt. Als je genoeg mensen achter je krijgt kun je zelfs jezelf verkiesbaar stellen en alles wat die slechte slechte minderheidsregering nu doet, ongedaan maken.
Ik lees in het bericht niet dat de politici dit niet leuk vinden. Als je je er even in verdiept denk ik dat je blij mag zijn dat jouw favoriete politici op hun telefoon zitten. Ze kunnen 'm ook wegleggen en een dutje gaan doen.
Lijkt me leuk voor versie 2.0: "Parlementslid @ .... slaapt met 99,99% zekerheid. Retweet om hem/haar te wekken" :+
1 verschil, de maatregelen zijn ook op henzelf van toepassing
Waarom moet je tijdens het debat ,, waarbij je aandacht vereist is , contact hebben via phone of tablet .
Bij elke vergadering die ik mee heb gemaakt gingen de telefoons uit
Dus waarom kan dat in de Kamer niet , zelf in de 1e Kamer zit men op het tablet patience te spelen .
Onze duurbetaalde Senatoren
Een deel van de aanwezigen hoeven helemaal niet de aandacht erbij te hebben, omdat het niet hun onderwerp is, of je toch al weet wat een groot deel van de andere 17 partijen gaat zeggen.

Daarnaast handig wellicht voor onderlinge ruggespraak. Vroeger gaf je de bode een briefje en die bezorgde dat dan elders.

Ik zou echt niet willen stellen dat telefoon != aandacht is.
Precies door wat jij beweert in jouw reactie zijn alle debatten in de kamer een complete poppenkast geworden.

Deze mensen moeten ons land besturen. Ze dienen naar elkaar te luisteren en samen te werken. Precies de gedachtegang dat alleen een eigen partij goede ideeen kan hebben is wat er mis gaat.

Deze mensen worden dik betaald om oplossing te vinden voor hardnekkige maatschappelijke problemen. Hiervoor moet samengewerkt worden. Niet tegengewerkt worden.

Als ik op televisie naar deze “debatten” kijk wordt ik diep bedroeft wat er met onze “leiders” gebeurt. Het lijkt wel een middelbare school klas. Allemaal op de telefoon kijken en op te tafels slaan en roepen als iemand weer een ander ongepast behandeld. Stelletje kinderen zijn het. Belachelijk en een totale aanfluiting.

Wat een onzin zeg. Laat die mensen een serieus hun werk doen, of ze nog groen, geel, paars, rechts, links, boven of onder, man, vrouw, LHBTQI zijn, racist of boomknuffelaar, iedereen kan goede ideeen hebben er er dient daar gewoon samengewerkt te worden en het land te besturen.
Het is toch gewoon complete poppenkasts. Heb je ooit een volledig debat gekeken? Ze proberen allemaal een stel 1liners te gooien en stemmen vervolgens wat hun partij al van tevoren had vastgesteld. Ik zie niemand tijdens "debatten" overgehaald worden.
Ik hoor graag je alternatieve voorstellen tegemoet. Het is een probleem inderdaad, maar niemand heeft er echt een oplossing voor. Daar kan 'de burger' ook naar zichzelf bij kijken, want die is verder eigenlijk weinig geinteresseerd in de hele wereld die achter een besluit ligt en wil zelf vooral niet actief worden ( gecharcheerd ).

Mocht je de gang van zaken willen beinvloeden zijn er vele paden :

- Lid worden van een partij
- Inspraak in besluiten / plaats nemen op de publieke tribune.
- Internetconsultatie
- Kamerlid / politicus direct mailen.
Rutte is na de toeslagaffaire en tig praktijken weer verkozen. Dit land kiest graag voor de grootste leugenaars. Ik vind het knap dat iemand het nog serieus naar durft te kijken als je ziet wat er met Omtzigt is gebeurt.
Dat is natuurlijk nogal simpel . De meeste mensen roepen liever op het internet / de kroeg / huiskamer dat het allemaal niet deugt, maar stemmen verder gewoon weer op dezelfde partijen. Hoe meer mensen een beetje actief zijn hoe beter de controle kan.

De 'leugenaars' blijven zitten omdat kennelijk iedereen dat accepteert. Er waren tijden niet zo lang geleden dat het moedwillige verkeerde informeren van de Kamer gewoon een exit was.

Of gewoon niets doen, maar dan moet men ook niet verbaast zijn dat het resultaat ook niets is.
Echt vreselijk irritant. Dan gaat het over de meest serieuze onderwerpen en het enige wat ze willen doen is de grappigste opmerking maken.
Volgens jou en andere mensen die nogal giftig reageren op mijn reactie kan je het werk uitsluitend goed doen als je strak aanwezig het hele debat op het puntje volgt. Dat doet mij denken dat de meeste mensen geen idee hebben hoe zo'n stemming precies tot stand komt en dat is wel handig als je grote woorden wilt gebruiken op het internet. Overigens beweer ik helemaal niets, maar stel ik slechts dat op een telefoon kijken geen indicatie is van betrokkenheid.

De meeste voorstellen beginnen met een wens, dan volgt allerhande consultaties, gesprekken met de belanghebbenden / organisaties. Vervolgens komt er een voorstel naar de Kamer. Dan zijn er technische vragen, expert consultaties, overleg tussen fracties, de lobbies. De Kamerleden die het onderwerp hebben zitten bij de commissievergadering, dus dan hoort een Kamerlid al alle meningen die rondzingen.

Vervolgens belooft de minister al dan niet om iets aan te passen. Amendementen worden opgesteld, moties worden overlegd tussen verschillende partijen. En dan pas, is er het centrale debat, waar inderdaad meestal weinig meer gebeurd. Een beetje moeilijk voorstel heeft zo een doorlooptijd van een jaar of meer.

Dus inderdaad, de rest is theater voor de soundbites anders kom je niet in de 30 secondes die het journaal over heeft voor het onderwerp. Dat is het probleem van de mediacratie, partijen onderling werken vrij vaak samen ( zelfs 'tegenpolen' ) , maar voor het nieuws moet het allemaal kort, krachtig en onderscheidend. Ga er maar aan staan als het een moeilijk onderwerp is.
want dat deel van de aanwezigen:
* hoeft niet te weten wat de partijstandpunten te zijn en deze te steunen
* hoeft zich alleen zorgen te maken over hun eigen departement, waarom kom je dan nog samen?


ik zeg ook niet dat telefoon != aandacht is, maar bovenstaande zaken lijken me toch belangrijk genoeg om niet te liggen whateveren. communicatie met bv de experten van je kabinet is minstens even belangrijk, maar daar zou ik nu dan weer mijn telefoon niet voor gebruiken :-) (imho)

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 09:39]

Ik zou zeggen, kijk eens een hele stream van zo'n debat over een half-interessant onderwerp. Ik heb zelf politiek gedaan en je hebt echt uren de tijd om te whateveren zonder dat je iets mist. Meestal wordt het daarna nog 's herkauwt.
Dat klinkt eerder opnieuw als een inefficiënte overheid. (niet dat dat veel nieuws is, maar toch).
Je hebt helemaal gelijk maar ik snap het wel. Juist een goed ingelichte politicus weet zijn eigen partij lijn en ook die van de andere partijen. Als hij dan verder niet deelneemt aan het debat maar aanwezigheid wel gewenst is (Onverwachte wending / hoofdelijke stemming) dan snap ik wel dat er andere dingen gedaan worden.
Dat zou je zeggen, maar als dat zo zou zijn dan stemmen ze hopelijk niet op die onderwerpen toch?

En als ze er wél op gaan stemmen, dan behoren ze gewoon bij de les (aan aanwezig!) te blijven.
Het lang niet altijd zo dat beslissingen last-minute genomen worden. En gelukkig maar. Je hebt als partij veelal vooraf een weloverwogen standpunt ingenomen en dat wil je in een publiek debat verdedigen. Vaak is dat grotendeels voor de bühne. Dan is het echt niet zo heel belangrijk dat de hele fractie met de volledige aandacht bij het debat is, zeker als dit niet de portefeuille van het kamerlid is.

Ik heb het idee dat mensen nog wel eens onderschatten bij hoe veel overleggen Kamerleden zitten, hoeveel dossiers ze lezen, hoe er links en rechts om hun aandacht gevraagd wordt etc. Dan is het echt wel handig om af en toe op je smartphone te zitten.
Je mag niet autorijden met een telefoon maar wel een land besturen :+
Een auto bestuur je niet op hoofdlijnen de komende 5 tot 10 jaar ;)
een auto besturen met een telefoon in de hand, kan langere gevolgen hebben dan tien jaar ;)

Maar voor de rest zie ik niet veel verkeerd met het gebruik van hun telefoon. Niet alles is even interessant. En kan me voorstellen dat het dan interessanter is om communicatie met hun kabinet te onderhouden
Maar we hebben gezien wat er met de details van het landsturen misgaat.
Een deel van de aanwezigen hoeven helemaal niet de aandacht erbij te hebben
Dan stemmen ze er ook niet op he?! Ik neem niet aan dat je ergens op kan stemmen als je niet alles hebt gehoord.

Ik ben ook absoluut tegen ongeoorloofde afwezigheid. Als je wil kunnen stemmen, dan moet je aanwezig zijn én opgelet hebben. Zou wat zijn zeg, als politici stemmen over MIJN toekomst, maar het fatsoen niet eens kunnen opbrengen om alle informatie tot zich te nemen!
Over het algemeen stem je per fractie, dus ja die stemmen er wel op.

Het verbaast mij een beetje dat mensen kennelijk de volksvertegenwoordiging zien als een soort van verplichte schoolklas met aanwezigheid. Imo is het effectiefste Kamerlid iemand die meer op stap is dan in de Kamer zit. Overigens is er meestal niet meer dan eens per week een debat ( dinsdag ), dus de rest van de tijd is men er niet.
Bij het stemmen kijken ze even na wat de fractieleider/partijraad zegt. Wie onafhankelijk en volgens het geweten stemt kan een verkiesbare plaats wel vergeten bij de volgende verkiezingen. Particratie ipv democratie.
De meesten stemmen nochtans op een partij, dan wel iemand die bij een partij aangesloten is.
Het zou wel een ratjetoe worden als iedereen maar lukraak wat doet
Het probleem daarbij is dat enkelen of soms zelfs één persoon in die partij alles bepaalt.
Maar wel gesteund wordt door deels miljoenen kiesgerechtigden. :)
En er is nooit eens nodig om iets te vragen aan iemand die niet in de vergadering zit? Alle, maar dan ook alle kennis is aanwezig in de vergaderkamer? Je kunt tegenwoordig niet meer verwachten dat iedereen alle (complexe) kennis paraat heeft. En soms heb je opeens andere informatie nodig als de situatie verandert. Ik kan me voorstellen dat als een tegenstander in een debat opeens een onverwacht punt maakt waarvan je vermoedt dat het niet klopt je even wat feiten wilt checken.
Ik zie dat het beelden zijn van het Vlaams parlement en op actualiteitsvragen na, is het meeste werk tegen dan al gedaan. Er wordt nog eens uitgelegd waarom partij x of y voor of tegen het voorstel is en vervolgens stemmen de parlementariërs in lijn met wat er voordien is afgesproken in de fractie. Echt veel aandacht heb je daar niet nodig want het echte werk gebeurt in de commissies die door Covid-19 enkel online zijn.

Het is een héél leuk kunstproject, maar ook niet meer dan dat. Voor de verkiezing zijn er altijd wel statistieken van aanwezigheden van de parlementariërs en de ironie wil net dat de populairste Vlaamse politicus (Bart De Wever) het minst aanwezig is in het parlement. Hij was ook expliciet kandidaat-minister president, maar heeft die rol dan toch maar niet opgenomen en doorgeschoven naar Jan Jambon die expliciet kandidaat-Premier (Federaal) was. Wat dus mooi aantoont dat dit 0.0 invloed heeft de uitslag.

Zie dat laatste trouwens niet als kritiek, maar gewoon een vaststelling. Nogmaals, het echte werk gebeurt in de commissies en dat is een veel betere maatstaf van hoe hard een politicus werkt.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 23 juli 2024 09:39]

Ik snap best dat als je een standpunt in een debat voorbij hoort komen, dat even wilt fact checken. Je zou ook een snel Signalgesprek met je partijleden kunnen houden om nog op het laatste moment je eigen argumenten iets beter af te stemmen; snel even in twintig seconden een overleg zonder een reces aan te hoeven vragen lijkt me iedeaal.

Net zoals telefoons prima kunnen passen in onderwijs, passen ze ook prima in de kamer. Dan moet er echter wel verantwoordelijk mee om worden gegaan. Helaas blijkt uit de spelletjes die men er op de tablet speelt dat onze politici gewoon kleine kinderen in een pak zijn.

Helaas kun je op basis van dit soort beelden niet zien wat men doet. Als stemmer zou ik de candy-crushpolitici weg willen stemmen, maar als het nuttige gesprekken zijn, hoeft het van mij niet.

Misschien kunnen we deze tool gebruiken om WOB-verzoeken voor te bereiden; dan vragen we gewoon met zijn allen aan de overheid wat politicus X op moment Y aan het doen was terwijl die het land diende te besturen.
Helaas blijkt uit de spelletjes die men er op de tablet speelt dat onze politici gewoon kleine kinderen in een pak zijn.
Dat is nogal een generaliserende uitspraak. Ik sluit niet uit dat er politici zijn die spelletjes spelen tijdens een debat, maar om alle politici af te schilderen als kleine kinderen in een pak, gaat mij wat ver.
Dat klinkt alsof je niet veel vergaderingen meegemaakt hebt :)
Alle telefoons uit is leuk als je dat misschien een paar keer per jaar doet maar als vergaderen zo ongeveer je werk is dan gebeurt dat echt niet hoor.
Nee, maar je kunt je wel afvragen hoe effectief je meetings zijn als een substantieel deel van de deelnemers andere dingen aan het doen zijn.
Wie zegt er dat ze anders dingen aan het doen zijn? Ik gebruik mijn smartphone ook vaak om recente documenten te raadplegen tijdens een bespreking. Het stomme is dat als iemand met een dik pak papier aan komt lopen en daar in gaat zoeken tijdens een debat waarschijnlijk niemand dat wat van zou vinden.
In het geval van debatten in de kamer weet je van het merendeel op voorhand al dat ze nutteloos zijn.
Serieuze vraag:

Hoe deed men dit in een tijdperk zonder smartphones? Gebeurde dit uberhaupt?
Hetzelfde als hoe wij vroeger werkte. Dikke papieren dossiers waar je alles in op moest zoeken. En meer pauze om de medewerkers te bellen met de vraag of ze iets uit wilden zoeken.
Of de krant lezen, wat overigens wel degelijk een taak is van een politicus.
Laptops. En gewone GSM’s.
Er was ook een tijd in de kamer zonder laptops of andere electronica die in een rugtas past 😏
Yup, toen zaten ze op een kladblok te tekenen en briefjes door te geven 😁
De wereld ontstond in 1991.
https://m.standaard.be/cnt/dmf20191004_04644912 :P

[Reactie gewijzigd door D-Three op 23 juli 2024 09:39]

Of iemand anders(medewerkers) zit op jou account van politici waar ze toegang op hebben 8)7
soms niet, soms wel
Grappig, als reguliere werkgevers dit zouden doen dan zouden mensen minder lovend zijn over dit soort tracking...
Inderdaad, dit gaat wat mij betreft VEEL te ver. Wij kunnen als buitenstaanders helemaal niet oordelen of het gebruik van een smartphone door een politicus maakt dat hij zijn werk beter of slechter doet. Inderdaad, sommigen zullen een spelletje doen of voetbal kijken. Maar dat lijkt me een minderheid.

De meesten zullen de smartphone toch echt wel werkgerelateerd gebruiken. Even in de agenda kijken waar de volgende vergadering over gaat. Even iets opzoeken over het onderwerp van het debat. Even iets aan een collega vragen. Even een berichtje naar het thuisfront dat het wat later wordt omdat de vergadering uitloopt. Even wat aantekeningen maken.

Sterker nog. Sinds we thuiswerken (en ik dus tijdens vergaderingen gewoon kan doorwerken) krijg ik ook nog wel eens werk af. Veel vergaderingen vereisen geen actieve deelname, je zit erbij zodat je hoort wat er wordt besproken en zodat je kunt ingrijpen als de discussie de verkeerde kant op gaat, maar daar is geen 100% aandacht voor nodig.

We zouden met z'n allen eens moeten ophouden om anderen te vertellen hoe zij hun werk moeten doen. Hou je bezig met je eigen werk en doe dat goed.
Dat vind ik nou juist zo mooi aan dit project. Deze bestuurders "doen niets fout", "hebben niets te verbergen". En toch denk ik dat ze niet heel blij zijn met publieke openbaring over hoe vaak ze op hun telefoon kijken tijdens vergaderingen.

En daar zit natuurlijk wel de grote crux.. Dit zijn dezelfde bestuurders die termen als "je hebt niets te verbergen, toch?" gebruiken als er weer eens een privacy schurende wetgeving wordt geimplementeerd. Ik denk dat die nu wel realiseren dat beperking van privacy desondanks heel vervelend kan zijn.

Of je de conclusie mag trekken dat smartphone gebruik gelijk staat aan niet geconcentreerd bezig zijn, dat is een uitspraak waar ik mij niet aan ga wagen. Maar ook dat vind ik wel mooi, dat ze nu ook inzien dat er snel conclusies worden getrokken op basis van "doodnormale beelden" die misschien niet zijn wat ze in de ogen van sommigen lijken te zijn. En ook daar zit qua inleveren van je privacy een risico. Bijvoorbeeld als jij op een plek van een moord was waar je normaal nooit komt en nooit eerder bent geweest.. "Legt u dan maar eens uit, wel heel toevallig dat u daar net was, en volgens de GSM mast tevens de enige".

Nee, machtig mooi is dit. Het is onschuldig (die camera's in de zaal hangen er al jaren), het doet niemand kwaad en legt toch heel goed de vinger op de zere plek.
Ben benieuwd of er wel eens iets gelekt is van een scherm vanwege zo'n camera.

Verder maak je een prima punt. Ik moet wel zeggen dat niet al het smartphonegebruik per definitie niet door de beugel kan. Bijvoorbeeld het kan zijn dat iemand contact heeft ivm een dierbare die plots naar het ziekenhuis is gebracht. Maar het kan niet zo zijn dat al dit gebruik urgent en belangrijk (de 2 factoren die uitzonderlijk gedrag legitimeren) is. En dat weten ze ook, daarom is er zoveel weerstand ;)

Ik ben vooral benieuwd naar hoe het juridisch zit. Is dit bijvoorbeeld het verwerken van persoonsgegevens? @Arnoud Engelfriet
Dit is zeker het verwerken van persoonsgegevens, maar het artistieke karakter en de prikkelende insteek maakt dat het legaal is (art. 6 sub f AVG in combinatie met artikel 85 lid 1 AVG).

@LordMike Persoonsgegevens van politici vallen gewoon onder de AVG, er is geen uitzondering voor wat zij tijdens hun werk doen. Alleen verwerkingen door politie en opsporingsdiensten (en defensie) zijn uitgezonderd.
Los van het artistieke karakter, is het feit dat de vergaderingen openbaar zijn (en de stream ook) niet al voldoende om het legaal te maken? Een kenteken op straat opschrijven mag ook gewoon, dacht ik.


De UAVG lijkt trouwens zijn houdbaarheidsdatum (geldig tot 30-06-2021) voorbij te zijn.. Of de site is een beetje traag met content updaten ;)
De mate van openbaarheid van persoonsgegevens is werkelijk nul relevant bij de vraag of het mag van de AVG. Ja, je mag een kenteken opschrijven op een briefje - maar dat is omdat zulke briefjes buiten de AVG vallen (artikel 2 lid 2, het zuiver persoonlijk/huishoudelijk gebruik). Een kenteken appen naar de buurtapp ("Kent iemand deze auto?") valt gewoon keihard onder de AVG en moet je met meer rechtvaardigen dan "hij rijdt door de straat dus openbare ruimte".

Er zijn op 1/7 kleine wijzigingen doorgevoerd, maar ik weet niet hoe je dat in jouw versie kon zien anders dan URL-manipulatie, maar het beste bekijk je wetten zonder datum in de URL:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0040940/
Dat is de url waar ik op klikte onderaan de AVG pagina van de AP

En die versie staat er nog steeds. Heb ze maar even een mailtje gedaan ;-)
Politici hebben een openbare functie en vallen tijdens de uitvoering van hun functie volgens mij niet onder de GDPR.
Het legt inderdaad goed bloot waarom het vastleggen van 'onschuldige' informatie soms ook kwaad kan. Maar ik ben het verder niet met je eens. Misschien is het goed om dit een dagje te doen als ludieke actie, zodat de bestuurders inderdaad even voelen hoe makkelijk ze te ver gaan.

Maar dit zou wat mij betreft geen permanente oplossing mogen zijn. Straks gaan politici nog hun telefoon niet gebruiken terwijl dat wel nodig is. Zoeken bijvoorbeeld niet even iets op, omdat dat negatieve beeldvorming oplevert, maar stemt daardoor wel minder goed geinformeerd.
Dit soort reacties zie ik meer onder dit nieuwsbericht staan...
De politici worden net zo goed door hun eigen maatregelen getroffen. Het is niet zo dat die een onzichtbaarheidsschild om zich heen hebben.
Daarnaast ben ik nog geen overheidscamera tegen gekomen die als ik bellend voorbij loop een Twitterbericht op het www plaatst.
Je kan een livestream van het parlement volgen hoor.

Zij werken voor de bevolking in een openbare dienst. Dat hoort transparant te zijn in een democratie.
Maar als jouw werkgever een camera op je richt om te kijken of je niet met je telefoon bezig bent tijdens vergaderingen dan keur je dat waarschijnlijk niet goed. En terecht; jouw werkgever is niet jouw stalker.

Ook mensen die een openbare dienst verrichten, wat uiteindelijk ook gewoon werk is, hebben recht op privacy en een veilige werksfeer.
Natuurlijk zou ik dat niet fijn vinden, maar ik werk ook niet voor het volk in een openbare instelling.

Ik vind dat het moet kunnen bij een democratische instelling. Maar als jij het daar niet mee eens bent, dan respecteer ik je mening. Dit is uiteindelijk een kwestie van mening, en niet van feiten.
Je kan overheidsmedewerkers op twee manieren zien:

Als reguliere werknemers wiens werkgever toevallig de staat is.

Als niet-reguliere werknemers die bijzondere plichten en vereisten hebben juist omdat de staat hun werkgever is.

Mijn voorkeur hierin gaat uit naar het eerste; als je hen een status aparte toespeelt willen ze ook bijzondere rechten en beloningen hebben. En door ze als gewone werknemers te behandelen stel je hun belangen op een lijn met de belangen van iedere andere gewone werknemer.
Dat vind ik wel een goed punt.
De meeste reguliere werkgevers betalen hun werknemers dan ook een loon uit waar het hele bedrijf hard voor moet werken; de overheid betaalt loon aan hun werknemers, ook voor werk, maar opgebracht door de bevolking en niet omdat de overheid een "commercieel" bedrijf is.

Jouw uitspraak zal vast anders zijn als iemand software weet te maken die bijhoudt welke agent slaapt / rust / wegkijkt terwijl hij/zij een flitscamera moet bewaken. Want dan is (dubbel) geldklopperij?
De meeste reguliere werkgevers betalen hun werknemers dan ook een loon uit waar het hele bedrijf hard voor moet werken; de overheid betaalt loon aan hun werknemers, ook voor werk, maar opgebracht door de bevolking en niet omdat de overheid een "commercieel" bedrijf is.
Ik zou ook niet willen dat de klant of de eindgebruikers de hele dag over mijn schouder meekijken; ik zou dat zien als een inbreuk op mijn privacy. Want ook onder werktijd heb je recht op privacy.
Jouw uitspraak zal vast anders zijn als iemand software weet te maken die bijhoudt welke agent slaapt / rust / wegkijkt terwijl hij/zij een flitscamera moet bewaken. Want dan is (dubbel) geldklopperij?
Nee, want ik ben sowieso tegen boetes door flitsen. Handhaving van de wet door enkel achteraf te beboeten zonder het daadwerkelijk stoppen van de overtreder is geen handhaving.
Leuk, al die hippe moderne 'AI' (hippe term) camera's her en der ter herkenning van nummerborden en nu voorzichtig ook al gezichten. Wacht maar... Minority Report doet moeilijk met oogscan.
Haha, LOVE IT!! Aan het werk, gij!!
I am holding on to my papers!
Haha, LOVE IT!! Aan het werk, gij!!
Dat iemand die op een telefoon aan het kijken is niet zou werken lijkt mij een aanname.
Het schijnt dat er ook andere apps op kunnen zitten dan Insta en games.
E-mail bijvoorbeeld.
Geniaal als hij nu ook nog bij houd hoelang ze de telefoon per vergadering gebruiken is het helemaal af. Ik moet dat eens proberen op het werk om de halve tijd op m’n telefoon te zitten.
Mijn werkgever zou blij zijn als ik tijdens meetings die voor mij op dat moment minder relevant zijn alsnog zakelijke communicatie afhandel.
Je moet wel een goede filter hebben als je terwijl je op je telefoon zit kunt bepalen wat relevant is en wat niet. Probeer maar eens een film te kijken terwijl je op je telefoon zit, je mist meer dan je denkt. 9 van de 10 keer doen ze niets relevants, zie vele artikelen in het nieuws.

[Reactie gewijzigd door SBTweaker op 23 juli 2024 09:39]

Welkom in de klik-maatschappij, en dan niet de muisklik, maar elkaar het vingertje wijzen

Het wordt steeds enger om ons heen, en dan raar vinden dat er zoveel onbegrip ontstaat onderling
Mag u constant met je phone bezig zijn tijdens het werk?
Deze mensen stemmen wetten en worden vet betaald om te regeren, niet om te whatsappen |:(
Mag u constant met je phone bezig zijn tijdens het werk?
Deze mensen stemmen wetten en worden vet betaald om te regeren, niet om te whatsappen |:(
Ik wordt afgerekend op mijn productie.
Als dat betekend dat ik de hele dag op mijn telefoon bezig was, maar toch mijn resultaat behaal, wie is er dan om te klagen ?

Jij gaat er al van uit dat ze iets anders aan het doen zijn dan hun werk, zonder ook maar enig bewijs daarvoor te kunnen leveren.
Voor hetzelfde geld, zijn ze in ruggespraak met hun medewerkers, die er meer over kunnen uitleggen, of rapporteren ze aan collega's in de zaal zonder dat er meegeluisterd wordt.

Dat bedoel ik met klikmaatschappij, jij hebt je oordeel al klaar, alleen omdat jij oppervlakkig kan bedenken WAT die personen aan het doen zijn.

En om concreet te beantwoorden op de vraag of ik de hele dag bezig kan zijn met mijn telefoon ..
Ja ....
als je mijn berichten bekijkt, zal je zien dat 90% zakelijk gerelateerd is, van overleg, tot aan hulp voor een externe partij, om de boel weer werkend te krijgen.
En daar gaan soms uren inzitten, en zit ik op een stoeltje aan een bureau urenlang naar mijn telefoon te staren

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 23 juli 2024 09:39]

[...]
Ik wordt afgerekend op mijn productie.
Als dat betekend dat ik de hele dag op mijn telefoon bezig was, maar toch mijn resultaat behaal, wie is er dan om te klagen ?
TL;dr ....u bent geen minister. En gelukkig maar ...(ik worD, dat betekenT, ...)
[...]
TL;dr ....u bent geen minister. En gelukkig maar ...(ik worD, dat betekenT, ...)
U - beleefdheidsvorm, hoofdletter ....

Muggeziften omdat je niet kan winnen = kleutergedrag
TL:dr

Ga anders een Nederlandstalige of Vlaamse afkorting zoeken.

Je schrijft het ook volledig met hoofdletters en niet half-half. 🙈

Taal word aangepast aan het effectief gebruik en niet andersom.
Als proof-of-concept prachtig, als kunstproject hilarisch, maar het gebruik van een smartphone hoeft natuurlijk niet te wijzen op afleiding. Het lijkt me heel handig om tijdens zo'n debat af en toe even te kunnen factchecken, bijvoorbeeld. Wat gaat dit nou bewijzen? Het is een soort shaming van (hopelijk) hardwerkende kamerleden.
Is zeker altijd afleiding. Tijdens een vergadering word er gepraat. Iets anders doen dan luisteren is afleiding.
Dit is de reinste onzin. Sommige mensen kunnen echt wel multitasken hoor. Zet jij de radio niet aan tijdens het autorijden ? Er is gewoon geen beter moment denkbaar om wat bij te leren dan audiobooks beluisteren tijdens de dagelijkse rit van en naar het werk.
Multitasken is 1 ding, maar ben jij tijdens het autorijden dan meer bezig met de radio of audiobooks dan met daadwerkelijk autorijden?
Wat @warhamstr al zegt: afleiding, hoe klein ook, is afleiding. Bij autorijden vind ik dat al niet te onderschatten, laat staan bij het besturen van een land.

Een kleine toevoeging: radio of audiobooks zijn weliswaar afleiding, maar in de regel passieve afleiding. Freubelen op je smartphone is van een ander niveau.

[Reactie gewijzigd door [Jules] op 23 juli 2024 09:39]

Gehoord van notities om later over na te denken of onthouden? En dat gaat sneller op een blaadje met pen dan typ typ typ.Maar goed, we weten allemaal hoe betrokken politici zijn. Ieder zijn praatje en klaar.
Typen gaat echt heel veel sneller dan schrijven.
Vanaf morgen heeft dus iedereen zijn laptop of tablet mee daar haha
dan laten we de software ook die melden
Dit is ook een leuke voor de 2e kamer :P
Moet deze AI software harder werken dan de topic generator op GoT :Y)
Zit je net te kijken welke politici allemaal gesnapt zijn, zie je ineens je eigen foto voorbij komen :+
Is dit niet gewoon wat er in China al een tijd gebruikelijk is?
Verschil is hooguit dat deze techniek daar alleen op burgers wordt losgelaten en niet op politici van DE partij.
Kunnen we deze Vlaming niet inhuren om zijn ding te doen aan het binnenhof? Of trapje hoger, in het Europese parlement?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.