Quake viert vijfentwintigste verjaardag

Het is op 22 juni precies vijfentwintig jaar geleden dat Quake verscheen. De firstpersonshooter betekende een grote stap voorwaarts voor 3d-games en maakte van id Software een nog bekendere studio dan het al was.

Quake verscheen 22 juni 1996 en volgens het boek Masters of Doom ging het daarbij om een sharewareversie voor Microsoft DOS. Spelers konden het volledige spel unlocken via een wachtwoord dat ze na betaling ontvingen. Dit systeem bleek omslachtig. Bovendien werd het spel al snel gekraakt, wat mogelijk een negatieve impact had op de verkopen. De winkelversie van Quake was 1.01 en die verscheen 12 juli 1996. Volgens de schrijver van Masters of Doom werden er in 1996 zo'n kwart miljoen exemplaren verkocht, waarmee het spel bijvoorbeeld niet zo populair was als Doom II.

Id Software bracht begin jaren negentig Wolfenstein en Doom uit. Deze twee games maakten de firstpersonshooter populair. Anders dan die games maakte Quake van geavanceerdere 3d-rendering gebruik. De rendering van de Doom Engine wordt vaak als pseudo-3d beschouwd, omdat het niet mogelijk is omhoog of omlaag te kijken, de objecten gebaseerd zijn op sprites en delen van de levels niet hoger of lager ten opzichte van elkaar kunnen staan. In tegenstelling daarmee bood de Quake Engine ondersteuning voor 3d-technieken als Gouraud-shading, belichting en schaduwen via lightmaps en 3d-objecten in plaats van sprites. Het gevolg was wel dat de omgeving minder gedetailleerd was dan bijvoorbeeld Duke Nukem 3D, dat ook in 1996 verscheen en 2d-sprites gebruikte.

Wat met name aan de populariteit van Quake bijdroeg was de multiplayer. Gebruikers konden TCP/IP-verbindingen leggen en daarmee via internet spelen, waarbij met name de Deathmatches populair bleken. Voor het testen van die Deatmatches bracht id Software in februari 1996 al de speelbare Qtest-demo uit.

Noemenswaardig is verder de muziek van het spel, waar Trent Reznor van Nine Inch Nails voor verantwoordelijk was. Ontwikkelaar John Romero bedankt de muzikant voor zijn bijdrage bij de vijfentwintigste verjaardag. Hij herinnert zich dat Quake een moeilijke game om te maken was maar dat het harde werk uiteindelijk loonde, mede omdat er momenteel nog steeds een Quake-community is. Id Software vierde eerder dit jaar overigens zelf zijn dertigste verjaardag.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-06-2021 • 17:12

110 Linkedin

Reacties (110)

Wijzig sortering
Als de dag van gisteren Quake was echt een revolutie toen de game uitkwam. Het was ook een van de eerste esport games.

[Reactie gewijzigd door continue12345 op 22 juni 2021 17:30]

Ja en nee, ik vond Duke nukem 3D veel leuker. Quake was eerder een tech demo.
Duke nukem bepaalde wat een fun FPS moest zijn , quake welke tech men gebruikte.
Door Quake echter neer te zetten als tech demo doe je de game echt tekort. Het had een spannende single player en fenomenale multiplayer.

Ik heb een paar jaar geleden nog wekelijks Quake 1 en 3 gespeeld met vrienden en dat speelt beiden nog als een zonnetje.

Duke 3D is echt een stuk lastiger om nog te spelen omdat het 3D effect gefaked wordt. De Build engine voegde ten opzichte van Doom veel toe in de hoogte, maar het was nog altijd een 2,5D engine.
Nee hoor het was een echte 2D engine. Zo waren er genoeg situaties dat je niet verder kon komen omdat een bv een mob gepulled had over bv een brug maar je geblokked werd door de mob die je niet meer kon zien of raken omdat die in de gamewereld onder of boven je stond.

ID Software vermeed die juist in de level design juist om zulke situaties tegen te gaan.
Nee hoor het was een echte 2D engine.
Dit hoor je vaak over Duke3D en Doom maar het is een urban myth. Zowel de Build engine als de Doom engine zijn 3D. Intern werkten de engines met X, Y en Z coördinaten wat ze toch echt 3D maakt. Dat geometrie niet zo toegankelijk was als later in Quake met objecten waar je in-/om-/onder-/doorheen kon lopen doet daar niets aan af.

Een eenvoudig voorbeeld is dat vijanden zich op de vloer of hoog tegen het plafon konden bevinden. Raketten zie je dan bijvoorbeeld omhoog of omlaag richting de vijanden vliegen als je die schiet. Dat je met je crosshair niet omhoog of omlaag hoefde te richten had te maken met optimalisaties. Het berekenen van collision in games is een CPU intensieve taak. Door alleen op een horizontaal vlak te bepalen of je raak schoot kon veel CPU tijd worden bespaard. Dat is een van de redenen dat de Quake engine een co-processor nodig had om een beetje fatsoenlijk te draaien, er moesten in Quake heel veel meer geometrieberekeningen worden gedaan dan in Doom of Duke3D.
De definities zijn een beetje wazig als je praat over 2D, 2.5D of 3D.

Je kan wat mij betreft prima een 2D game bakken in een 3D engine, inclusief Z coordinaten. Sommige mensen noemen dit dan 2.5D, wat opzichzelf al een vreemde term is. Want gebruik je maar de helft van de Z coordinaten dan?

Wanneer is iets echt 3D? De enemy models in Doom waren toch echt 2D in een semi-3D wereld. Als je met sprites werkt moet je ergens consessies doen.

Quake ging een stapje verder en ging met polygonen werken.
2.5D wordt volgens mij vooral gebruikt voor games waarin je over een 2D gebied voortbeweegt, maar er technisch wel een 3e dimensie zichtbaar is? Moderne side scrollers bijvoorbeeld, games met parallax scrolling, oude isometrische simgames waarin je niet in de hoogte kan bouwen etc.

in Duke3D beweeg je toch gewoon in een 3d map, maar zijn vooral de graphics 2D sprites?

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 23 juni 2021 11:37]

Ik snap de gedachte van 2.5D maar als je het over echte wiskundige dimensies gaat praten, zijn er zoals eerder aangegeven gewoon 3 dimensies aanwezig. Dus het is 3D maar men noemt het 2.5D, iets wat erg verwarrend kan zijn. Vandaar dat ik spreek over wazige definities.

De build engine van Duke3D werkte anders dan de Doom engine. Beide games maakten gebruik van een top-down view level editor, zonder goed zichtbare 3e dimensie. Er worden in beide situaties tricks uitgehaald om 3D te simuleren, maar het blijft een soort pseudo 3D met Z coordinaten. Waar in Doom BSP nodes in combinatie met raycasting wordt gebruikt, gebruikt de build engine andere methodes. Beiden hebben nog beperkingen op het gebied van de Z coordinaten. In die zin is het nog geen volledig 3D.
Sectors are the building blocks of a level's layout, consisting of a two-dimensional polygonal outline when viewed from above, with the top and bottom faces of the sector given separate altitudes to create a three-dimensional space. Hence, all walls are perfectly vertical—anything appearing otherwise is technically a sloped floor or ceiling. The word room can be used as a loose substitute to aid understanding, though one room in the game world can consist of many sectors, and parallaxed skies can give the illusion of being outdoors. Sectors can be manipulated in real-time; all of their attributes such as shape, height, and slope could be modified "on-the-fly" by games, unlike the earlier Doom engine.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 23 juni 2021 12:06]

Duke3d was toch echt geen "echte 3d omgeving."

Alle monsters in duke-3d zijn bv sprites, waar het in quake echt al getexurde 3d monsters waren.
En ook had je IIRC en duke een beperking dat er geen 2 ruimtes recht boven elkaar konden bestaan. En nog wat van dat soort geintjes.

Maar om die reden zag Duke er wel veel beter uit..
ik vond quake 1 echt maar een low-poly bruine meuk, zeker als je geen voodoo kaart had.

Quake2 was dan weer echt de bom :P
Ja, er waren uitzonderlijke situaties zoals bijvoorbeeld de raketten.

Maar zoals John Carmack zelf al zei in 2016:
Doom 1/2 had 3D coordinates for objects and wall edges, but it was very limited and not general purpose 3D.
https://twitter.com/id_aa...93807004670111745?lang=en

Grootschalig en voor al het andere was het toch echt 2D en maakt dus geen 3D engine.
Niet voor niets waren de maps 2D als je deze bekeek. En dat is ook precies hoe de CPU het behandelde en intern berekende voor 99%.

Het is dus alles behalve een urban myth.
3D berekeningen in die engine waren enkel de uitzondering dan de norm voor het gros was er berekend moest worden.
Grotendeels (ook intern) echt een 2D engine.

[Reactie gewijzigd door Darkwolf_1982 op 23 juni 2021 13:45]

In hoeverre maakt een 2,5D shooter lastiger om nog te spelen dan een polygonen shooter?
De fake 3D effecten zorgen dat het perspectief niet altijd lekker klopt. Ik kan daar op den duur misselijk van worden.
Duke3D singleplayer was idd heel tof. Quake ging altijd om de multiplayer. Arena FPS is helaas niet meer zo actief als vroegah, maar het waren wel mooie tijden :)
Duke3D en Quake waren, in mijn herinnering destijds rivalen (ik had Duke3D gekocht, en je kunt geld maar 1x uitgeven dus geen Quake) in een tijd waarin singleplayer nog de standaard was. De atmosfeer bij Quake was meer luguber. Persoonlijk vond ik, ter vergelijking, Heretic en Hexen singleplayer qua atmosfeer heel gaaf (maar dat ligt ook aan de je leeftijd en ervaring ed). Voor mij waren dat de opvolgers van Doom I en II. Quake II veel lol mee gehad online. Rond die tijd bracht ID ook steeds de vorige versie van hun engine uit onder GPL. Daar zijn gave (gratis) mods door ontstaan, en kwam portabiliteit ten goede.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juni 2021 21:45]

Destijds vond ik duke3d veel beter. Gave maps met gebouwen en secret rooms, het jetpack, het feit dat je coole dingen kon doen soms zoals meerijden met iets of dat je gebouwen kon binnengaan. Desondanks Quake qua engine superieur was, had je bij duke3 het gevoel dat je een echte free world had terwjil je bij quake eerder opgesloten zat. Daar kwam bij dat Quake, wat zonder 3d versneller een zeer donker, monotoom en luguber geheel was. Het nodigde gewoon niet uit om te spelen.

Dat is voor mij later veranderd als multiplayer echt hot werd, dan werd duidelijk wat de mogelijkheden met het spel waren. Desondanks we duke3d ook in multiplayer speelde werd het wel duidelijk dat Quake hier een andere dimensie opende. Een deathmatch met 32 in Q1DM6 vergat je in die tijd niet snel :)
Het online arena gebeuren van Quake zat toch later gevangen in Quakeworld? Het werkte wel prima via gewoon Quake maar online werkte het pas echt prima in Quakeworld.
Duke was ook leuker vooral ook door de humor:)
De meest relevante quote uit Duke Nukem 3d in deze context is toch wel "I ain't afraid of no Quake" (een easter egg verwijzing naar de grote concurrent).
De Idtech engine begon een mooie strijd in gameland, een strijd die EPIC (toen nog een goede indie) maar al te graag aannam met hun Unreal engine.

Jarenlang probeerde ze elkaar van de troon te stoten en uiteindelijk heeft EPIC de strijd gewonnen.

Jammer want sinds Unreal aan de top staat, is er nog geen andere engine bij in de buurt gekomen (Unity is een heel andere klasse) en is de engine ontwikkeling veel langzamer.
Dat is mogelijk dat Epic meer op games richt en IDSoft te veel met de tech bezig is en tech man ook de rol van visionair. Of de Visionair of gamedesigner onder technical director valt ipv andersom. Zoals die nadruk op megatextures wat je als gamer eigenlijk niet veel van merkt. Jaren extra productie voor iets dat voor de gameplay experience weinig bracht.

Epic was toen nogal geschokt van quake want wat IDSOFT toen deed hield Epic toen niet voor mogelijk.
Kans was groot dat ze wat anders gingen doen, maar zijn toen toch gewoon doorgegaan en zijn zelfs heel succesvol mee
Quakeworld eerder ... voordat was online play beperkt tot de lucky bastards met IPX netwerken en/of one vs one met null modem kabels. Maar ook Duke Nukem 3D was revolutionair destijds, zelfs zonder 3D engine, al was het maar door de omgevingsinteractie.
Oh ja ik weet nog dat ik riep tegen mijn broer "IK ZIE JE LOPEN" duke nukem 3d tegen elkaar via een serieele kabel.
Wij toen op 1mbit coax netwerk kabels klooien met interrups met PCI nics.
Dat kan ik me ook nog goed herinneren. Computerkast mee achter op de fietsbagagedrager, coaxbekabeling in de tas en op naar een vriend toe en de halve zondagmiddag uittrekken om IRQ-instellingen/conflicten op te lossen. En dàn pas een paar potjes spelen, maar niet Quake maar iets 'oudere' spellen zoals Blood en ROTT.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 22 juni 2021 20:38]

Coax was 10 mbps (shared) als ethernet, of 4/16 mbps bij token ring.
wij in ons studentenhuis ook ! Duke3d was door humor passend daarvoor.
"heej, ik zie je ..... BAM!! met de jetpack en pipe-bombs...
Met die lelijke witte witte kabel in de gang hahaha
Waar is de tijd … wat heb ik toch lol gehad met quakeworld …

Nog mensen hier die dit veelvuldig gespeeld hebben? (Ik speelde onder de nick Akira-Bmb)
Yup tot diep in de nachten in het weekend in clanverband :) ( Onder [DS]MadMax & NME01.Madmax :+ )

Ongelofelijk dat we destijds met Ping 350 speelden via inbelmodem 14k4/28k8/33k6. Toen telekabel ( pre UPC ) kwam ging de Ping ‘al’ naar 200.... en dan te bedenken dat je nu met Ping 9 battlefield / cod speelt :o ( uiteraard met glas )

Die UT’ers destijds op de QW servers met Ping 30 was ook sick _/-\o_

[Reactie gewijzigd door JerryJerryJerry op 22 juni 2021 18:39]

Hier zo'n UT'er. Echt jaren Quake (met name QuakeWorld gespeeld). Lid van de befaamde ACQ clan die inderdaad vooral goed was vanwege ping 10 naar XS4All.
Tevens nog een Qday op de campus georganiseerd met wat andere mensen. Leuk om te LAN'en met Duitsers, Zweden, Engelsen en natuurlijk ook Nederlanders.
Quake is DE game uit die tijd (voor mij iig)!

[Reactie gewijzigd door canth op 23 juni 2021 16:37]

Ben jij Elles-D soms ? :P Daar heb ik destijds nog wel eens wat sicke opnames van gezien. Iedereen daar was lyrisch over hem. Ouwe maat van me zat op de Calslaan en speelde in onze clan onder de naam MullaH. Je weet maar nooit wie je allemaal kent :P

Volgens mij speelden wij ook wat meer op de Euronet servers ( samen met clans als 777 )
Nee, ik was (en ben hier nog steeds) Canth.
Maar Elles-D kon er inderdaad wel wat van :)
Was dat allemaal niet een beetje hetzelfde beginnend met Wolvenstein en daarna Doom, Quake, Heretic etc?
De revolutie was eerder een 3DFX kaart.
Hou toch op man.
Dat is toch een hele andere vergelijking? Jij reageert met dat de N64 revolutionairder was dan de 3DFX-kaart en dan bedoel je dus qua graphics. Wat heeft dat inhoudelijk met de games op dat platform te maken?
Ik denk dat je even moet opzoeken wat er wordt bedoelt met 3DFX. Het is namelijk meer dan "3d graphics".
Ik denk dat jij eens moet opzoeken wat het betekent heeft. Andere systemen waren allang bezig met 3d graphics.
Pc de beste toch?
Waarom voel ik mij opeens nu zo oud :D

Gouden tijden die quake 1 van de eerte games die ik online speelde volgens mij via gamespy toen..
Anways gefecliteerd Quake !!! Bedankt voor de mooie herinneringen:)
GAmespy Gamespy gamespy ... en dan werd het ineens spyware en schakelden we over op "all seeing eye".
Godsamme ja, Gamespy, de applicatie die Quakeservers opzocht en in een lijstje toonde. Blij dat het tegenwoordig allemaal geintegreerd zit in de spellen zelf, maar het had zn charme.
Mja mja .. je kon met die dingen wel meerdere games launchen (hl,cs,quake1,quake2,unreal,ut). Terwijl je nu iedere game moet launchen om dan met zijn eigen in-game server browser/list/lobby een game te starten of te joinen op meestal hun dedicated cloud/server hosting. En je weet dat de producent ooit wel die hosting gaat moeten sluiten (remember WON, remember WON).
Yep quakeworld (3dfx versie) (https://en.m.wikipedia.org/wiki/QuakeWorld ) op wxs en a2000 server enzo 🤣was de Capture de flag mod ook niet 1 van de eersten? En bunnyhopen als een maloot natuurlijk. Nostalgie ten top!
En natuurlijk de originele team fortress.
In de tijd dat je nog moest inbellen met je modem. Mijn ouders hebben toch eens een stevig gesprek met me gehad na een telefoonrekening van 100 gulden O-)
Doom had veel lol aan maar met quakeII had wel gehad met sleutel zoeken in "geclearde" level.
Rage gaf ik ze weer kans en had ik ook wel lol mee.
Online nooit gespeeld enige game van hun of hun engine, denk ik " Rise off the triad's "
Maar na die tijd had meer met milsim games
Doom had veel lol aan maar met quakeII had wel gehad met sleutel zoeken in "geclearde" level.
Rage gaf ik ze weer kans en had ik ook wel lol mee.
Online nooit gespeeld enige game van hun of hun engine, denk ik " Rise off the triad's "
Maar na die tijd had meer met milsim games
Ja jammer dat mensen Rage niet leuk vonden, heb veel genoten van Rage, maar ook vooral van Rage 2 vond ik heel leuk, vooral die tropisch regenwoud was heel mooi gemaakt, en die Authority Sentry's waren aardig creepy.
Waarom voel ik mij opeens nu zo oud :D

Gouden tijden die quake 1 van de eerte games die ik online speelde volgens mij via gamespy toen..
Anways gefecliteerd Quake !!! Bedankt voor de mooie herinneringen:)
Ach valt wel mee, heb dit jaar nog Quake uitgespeeld op 3440x1440, via speciale mod zo dat je 21:9 heb, zag er erg goed uit, laatste levels vooral de laatste level was jammer genoeg niet veel aan, met die boom achtige eindbaas, had hem nooit uitgespeeld op mijn Amiga.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juni 2021 21:08]

Het eerste spel dat niet meer echt vlot draaide op mijn 486DX2 :-)
Op onze 486-SX wilde de game niet eens starten ; "You need a co-processor to run Quake" ;)
Toen kwam de Pentium geloof ik daarna.
Ik kan je een geheim vertellen, op mijn 486DX4 100mhz moest ik ook op een postzegelformaatscherm spelen. Maar oh wat mooi was dat toen als 16 jarige :)

Maar toch, Doom II vodn ik echt een stuk leuker. En Duke Nukem 3d.
Doom II was idd de betere game voor mijn gevoel.
Ik heb met Duke3d, Descent en Quake wel wat potjes over BNC busnetwerkkabel gespeeld via IPX/SPX. Waar is me wandelstok?
Oh ja Descent ook gespeeld.
De rendering van de Doom Engine is op raycasting gebaseerd en wordt vaak als pseudo-3d beschouwd
Wolfenstein3D maakte gebruik van raycasting. Doom's wereld is opgebouwd uit sectors die van voor naar achter worden getekend.

CC @Olaf

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juni 2021 17:44]

Ik lees het en dit lijkt een wijdverspreid misverstand te zijn. De Doom Engine gebruikte Binary Space Partitioning en hier is een aardig artikel over de techniek en het werk van id Software: https://twobithistory.org/2019/11/06/doom-bsp.html
Ik zal eerlijk zijn: ik speel nog wel eens graag een spelletje Quake!
Simpele controls, amper laadtijden, gewoon opstarten en spelen maar.
Met open source engine ziet het er nog redelijk uit, in ieder geval geen 25j oud.
Geen verhaallijnen, cut-scenes of andere afleidingen, gewoon schieten maar.
Moet bekennen dat ik eigenlijk nog liever Doom (2) en Wolfenstein opstart, maar Quake mag ook wel regelmatig.
pfffff. als ik dit allemaal lees begin ik me echt oud te voelen. Wat een tijd Wolvenstein, Doom en later het geweldige Unreal "head shot"
Quake 1 is nog steeds super om te spelen, maar dan wel GLQuake, dat ziet er 10x beter uit!
Quake 2 kon mij niet zo bekoren.
Quake 3 arena is tot de dag van vandaag mijn nr1!! Helemaal ''grijs gespeeld''!
Eerst de demo, met 3 maps, helemaal uitgemolken over coax lan bij een vriend thuis, dagen lang!!
De dag dat de volledige versie uit kwam meteen die gehaald!
Jaartje terug weer eens Q3A aangeslingerd, en vanaf het eerste moment in-game was het als nooit weggeweest te zijn, muscle memory kicked in and kicked ass!!
Tijd vliegt inderdaad! Heel veel herinneringen aan deze game. Ik kan mij nog levendig herinneren dat wij thuis meerdere computers hadden en dat wij met Quake wilde multi-playen, maar de game was zo ‘groot’ dat we uiteindelijk 50 keer (per computer!) aan het heen en weer rennen waren met diskettes om het spel te kopiëren (ssst!). Dit waren dus ongeveer 50 RAR-bestanden wat over moest. Ja ja, dat was nog de tijd voor USB sticks. :+
Jongen, ZIP disken, konden gewoon 2 kopietjes op :D
Die waren te duur! :D
Quake III is een van de weinige FPS games die ik heb uitgespeeld. Speelde vroeger online en wilde beter worden dus besloot ik om de volledige single player campaign te doen op easy, normal en hard. Die laatste was lastig maar toch gehaald. Hielp wel maar online heb je zulke goede spelers, daar was niet tegen op te boksen
Quake 3 uitgespeeld? Die had toch geen single player campaign?
Zeker wel, al is campaign een groot woord; het is een deathmatch tournament tegen bots.
Euhm:
"I Can Win"
"Bring It On"
"Hurt Me Plenty"
"Hardcore"
"Nightmare!"

En je begint toch vanaf "Hurt Me Plenty" of "Bring it on" en niet vanaf "I Can Win" mag ik hopen.
Pfff, weet je wel niet hoe lang het geleden is dat ik dat spel heb gespeeld? Kan al goed 18 jaar geleden zijn. Ik had iig alles gedaan van makkelijk tot moeilijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee