Flash Player bereikt end-of-life-status

Sommigen zijn opgegroeid met de games op Spele.nl, voor anderen was het een van hun eerste stappen richting programmeren, en vanaf vandaag is het niet meer: Adobes Flash Player is dood. Vanaf 1 januari is het notoire product officieel aan het eind van zijn leven.

De software van Adobe heeft per 1 januari 2021 de end-of-life-status bereikt. Concreet betekent dat dat Flash niet meer wordt bijgewerkt, zowel met functionele updates als beveiligingspatches. Ook distribueert Adobe de software niet langer meer, al kunnen huidige gebruikers Flash nog wel tot 12 januari blijven gebruiken - als ze dat tenminste aandurven.

De dood van Flash komt niet bepaald als een verrassing. Adobe noemde de end-of-life-status al in 2017. De laatste maanden van 2020 hebben veel softwaremakers moeite gedaan de software actief uit te faseren bij gebruikers. Adobe begon zelf deze zomer al met het sturen van prompts aan actieve gebruikers om hen op de naderende sterfdatum te wijzen, en in oktober bracht Microsoft een update uit om Flash van Windows-systemen te verwijderen. Gebruikers moesten dus flink wat moeite doen om de software nog wel te gebruiken.

Het einde van de Flash Player is het einde van een iconisch stukje software. Flash kwam op in een tijd dat crossbrowserondersteuning niet bepaald de standaard was onder ontwikkelaars. Daardoor werkten interactieve elementen op websites vaak alleen op browser X maar niet op Y. Flash maakte zulke geanimeerde webpagina's en -elementen eenduidig beschikbaar op meerdere platformen. Ook bood de software in het algemeen veel mogelijkheden om sites dynamischer te maken, maar ook om er bijvoorbeeld spellen in te ontwerpen of video's in te embedden.

spele

Flash raakte een paar jaar geleden uit de gratie. Twee belangrijke momenten voor het wegstappen ervan was toen Apple besloot de software niet te ondersteunen op iOS, en in 2015 toen YouTube Flash inruilde voor html5. Adobe zegt zelf dat er inmiddels genoeg alternatieven voor Flash zijn, zoals WebGL en WebAssembly.

Naast het dalende gebruik werd Flash ook sinds het begin al geplaagd door veel securityproblemen. Flash kampte met een lange lijst aan kwetsbaarheden, die zeker in de beginjaren niet altijd even snel werden gerepareerd. Het ging ook regelmatig om ernstige kwetsbaarheden die bijvoorbeeld remote code executions mogelijk maakten. Hoewel Adobe in de laatste jaren meer moeite deed de software tijdig te patchen bleef het imago van kwetsbaarheid rondom de software hangen. Maar tegelijkertijd zal Flash voor velen vooral ook nostalgisch aanvoelen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-01-2021 • 11:47

138

Reacties (138)

138
134
89
8
0
25
Wijzig sortering
Voor de grap even gekeken hoe ze het bij https://www.homestarrunner.com hebben opgelost, als website die geheel in flash gemaakt is. Daar zijn ze blijkbaar gebruik gaan maken van https://ruffle.rs, een flash player emulator voor webassembly, geschreven in rust 8)7

[Reactie gewijzigd door Electric Vibes op 23 juli 2024 10:08]

Gelukkig staan de meeste Homestar Runner toons ook op YouTube tegenwoordig, inclusief easter eggs ;)
Op zich niks mis mee, toch? Zolang niemand er actief mee door gaat met ontwikkelen vind ik het een mooie oplossing om de archieven in stand te houden
Is opzich een redelijk elegante oplossing om wat nostalgie in plaats te houden
Super cool, maar werkt bij mij voor geen meter in Firefox op Linux. Maar heb wel vaker problemen met WebAssembly in mijn browser.
Voor degenen die echt niet zonder Flash kunnen, is er een vrije implementatie genaamd Lightspark, waar voortdurend aan gewerkt wordt. Voor content die niet overgezet kan worden, zou dit wel een alternatief kunnen zijn.

Het grote voordeel is ook dat het op allerlei systemen werkt en niet alleen op die platformen die Adobe toevallig wenst te ondersteunen.
In deze context mag Steve Job's "Thoughts on Flash" niet ontbreken.
Die riep die 10 jaar geleden al dat Flash overbodig was geworden:
Flash was created during the PC era – for PCs and mice. Flash is a successful business for Adobe, and we can understand why they want to push it beyond PCs. But the mobile era is about low power devices, touch interfaces and open web standards – all areas where Flash falls short.

The avalanche of media outlets offering their content for Apple’s mobile devices demonstrates that Flash is no longer necessary to watch video or consume any kind of web content. And the 250,000 apps on Apple’s App Store proves that Flash isn’t necessary for tens of thousands of developers to create graphically rich applications, including games.
1) Flash was niet open source (anders dan de meeste webtechnieken)
2) Flash voor video was onzinnig, want er was al het modernere H264 format uit.
3) Flash had slechte performance op mobiele apparaten, slurpte je accu in no time leeg
4) Flash had super vaak critical security holes.
5) Flash was brak op touch apparaten.
6) Flash was een vendor-lockin en daarom een gevaar voor het open web.

Wie het hele verhaal wil lezen, dat is hier nog te vinden:

https://web.archive.org/w...otnews/thoughts-on-flash/

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 10:08]

Nogal wiedes dat Jobs absoluut geen Flash op iOS wilde hebben: Dan kun je heel de App Store omzeilen. Je zou alles in Flash kunnen maken. De App Store heeft tot op de dag van vandaag geen concurrentie. Daar wordt leuk aan verdiend.

Begrijp me goed, van mij hoeven er geen tien app stores te zijn met vage, ongecontroleerde apps, maar ik vond het als Flash ontwikkelaar wel ontzettend jammer en een gemiste kans.
1) Flash was niet open source (anders dan de meeste webtechnieken)
Nee, alsof iOS open source is. Dit argument slaat nergens op, komende van Apple, met betrekking tot iOS en iPhone, bomvol closed source.
2) Flash voor video was onzinnig, want er was al het modernere H264 format uit.
1) Dankzij Flash kon je video betrouwbaar gebruiken, ondanks de browser wars JAREN voordat iOS bestond. 2) In Flash kon je interactiviteit combineren met video. Het is namelijk ook wel handig dat je op YouTube de video vooruit kunt spoelen, pauzeren etc. Zaken die we nu doodnormaal vinden maar domweg niet konden in de begindagen. 2) H264 werd trouwens gewoon ondersteund in Flash, dus dit is een vreemd argument.
[/quote]3) Flash had slechte performance op mobiele apparaten, slurpte je accu in no time leeg[/quote]
Maar dezelfde H264 video afspelen, dezelfde java-achtige programmeertaal kon wel soepeltjes draaien op iOS.. Nee, dit is onzin. Apple wilde het niet hebben, want het kwam niet goed uit. Andere mobiele apparaten waren sowieso veel minder efficiënt en dat kwam mooi uit voor het anti-Flash verhaal.
4) Flash had super vaak critical security holes.
Dit horen we zo vaak, maar wie van ons heeft ooit iets vaags meegemaakt op dit gebied met Flash? Nee, ik ook niet, in al die jaren.
5) Flash was brak op touch apparaten.
Flash was niet op touch screens gericht, maar hoe kan het ook anders, want die bestonden praktisch nog niet. En waarom zou Adobe Flash er op gaan aanpassen, als Flash er toch niet op mocht draaien?
6) Flash was een vendor-lockin en daarom een gevaar voor het open web.
In feite een variant op 1). Het noemen van 'open web' is een afleidingsmanoeuvre: Het ging Apple in dit geval niet zo zeer om het open zijn van het web en webstandaarden, want in de praktijk was het gewoon een open standaard: Alles wat de player kan is uitgebreid gedocumenteerd en bekend. Adobe heeft nooit rare dingen gedaan zoals bijvoorbeeld Microsoft wél eens van de ene op de andere dag bepaalde javascript events onklaar maakte.
Nogal wiedes dat Jobs absoluut geen Flash op iOS wilde hebben: Dan kun je heel de App Store omzeilen. Je zou alles in Flash kunnen maken. De App Store heeft tot op de dag van vandaag geen concurrentie. Daar wordt leuk aan verdiend.
Het oorspronkelijk idee van Jobs was geen Appstore maar webapps in de browser.
While originally developing iPhone prior to its unveiling in 2007, Apple's then-CEO Steve Jobs did not intend to let third-party developers build native apps for iOS, instead directing them to make web applications for the Safari web browser.[4] However, backlash from developers prompted the company to reconsider,[4] with Jobs announcing in October 2007 that Apple would have a software development kit available for developers by February 2008.[5][6] The SDK was released on March 6, 2008.[7][8]
wikipedia
Je moet dit ook in het historische perspectief zien. Smart phones waren tot dan toe een niche voor zakenlui en computernerds. Ook Jobs kon niet weten dat de iPhone zo’n groot succes zou worden. Achteraf kun je rustig stellen dat alleen web-apps toelaten op de iPhone op lange termijn hoe dan ook een onhoudbaar zou zijn geweest.
Ik vind vooral die geen touch-ondersteuning zo'n rare opmerking. Dat de pers daar niet direct doorheen geprikt heeft.. Flash had prima touch-ondersteuning, het werd dan ook al jaren op interactieve zuilen e.d. gebruikt. Alleen werden flash animaties voor het web door de ontwikkelaars niet perse ontworpen voor touch, omdat dat nog niet echt een ding was. Kwestie van luisteren naar een ander event. Dit lag dus meer aan de programmeurs dan aan flash.
Inderdaad en die programmeurs wisten heus wel welke events er mogelijk waren.
Nee, de iPhone had multi-touch, en daar was geen ondersteuning voor in Flash. Dat was ook een van de argumenten van Jobs tegen Flash: dat het niet aansloot bij de mogelijkheden die iOS bood, ook toekomstige ontwikkelingen. Dus als Apple een nieuwe iOS-functionaliteit toe zou voegen, dan zou niemand die in Flash ontwikkelde daar gebruik van kunnen maken, totdat Adobe die functionaliteit ook aan Flash zou toevoegen. Dat was een afhankelijkheid die Apple niet wilde, en dat lijkt me terecht.
Fifth, there’s Touch.

Flash was designed for PCs using mice, not for touch screens using fingers. For example, many Flash websites rely on “rollovers”, which pop up menus or other elements when the mouse arrow hovers over a specific spot. Apple’s revolutionary multi-touch interface doesn’t use a mouse, and there is no concept of a rollover. Most Flash websites will need to be rewritten to support touch-based devices. If developers need to rewrite their Flash websites, why not use modern technologies like HTML5, CSS and JavaScript?

Even if iPhones, iPods and iPads ran Flash, it would not solve the problem that most Flash websites need to be rewritten to support touch-based devices.
Dit gaat niet specifiek in op multi touch en hoewel je daar op zich een punt hebt, was die ondersteuning vrij eenvoudig toe te voegen en is dat ook gebeurd. Die afhankelijkheid was inderdaad het een probleem, de touchondersteuning de drogrede waarmee Steve Jobs dat probeerde te verkopen. HTML5 had op dat moment net zo min ondersteuning voor (multi) touch als flash dat had. Hij zag alleen voor zich dat het eenvoudiger was om alles helemaal van de grond af opnieuw te maken, dan eenvoudigweg ook te luisteren naar een ander event.
Misschien heb ik de timing verkeerd, maar die memo is ban voor de App Store. Toen Apple nog dacht dat iedereen WebApps ging maken.

De App Store is er onder gebruikerdruk gekomen en zat niet in de oorspronkelijke iPhone.
Nee, alsof iOS open source is. Dit argument slaat nergens op, komende van Apple, met betrekking tot iOS en iPhone, bomvol closed source.
iOS is geen webtechniek. iOS, en meer specifiek Safari, wordt gebruikt om websites te tonen die gemaakt zijn met open-source technieken. Is dus niet te vergelijken.
| 4) Flash had super vaak critical security holes.
Dit horen we zo vaak, maar wie van ons heeft ooit iets vaags meegemaakt op dit gebied met Flash? Nee, ik ook niet, in al die jaren.
Je hoort nu ook heel veel over Corona, maar zijn jullie ziek geworden? Nee, ik ook niet. Dus dan moet het wel niet waar zijn.
In feite een variant op 1). Het noemen van 'open web' is een afleidingsmanoeuvre: Het ging Apple in dit geval niet zo zeer om het open zijn van het web en webstandaarden, want in de praktijk was het gewoon een open standaard: Alles wat de player kan is uitgebreid gedocumenteerd en bekend.
Documentatie is niet hetzelfde als een open standaard. Adobe was de enige die bepaalde welke functionaliteit er wel/niet in Flash kwam, en daarmee is het een gesloten standaard. Daarmee was het ook een gevaar voor het open web, want als er voor het web nieuwe mogelijkheden of functionaliteiten kwamen, dan zouden die voor Flash-ontwikkelaars pas beschikbaar komen op het moment dat Adobe die functionaliteit zou toevoegen aan Flash.
[...] iOS is geen webtechniek. […] Is dus niet te vergelijken.[...]
Apple kiest er zélf voor om Flash geen onderdeel te maken van iOS.. Daardoor blijft het in het vakje 'webtechniek' en valt het volgens jou niet onder de noemer iOS. Dus het zou wel degelijk te vergelijken zijn als Apple het zelf niet had gedwarsboomd!

Bij veel mensen leeft het beeld dat je met Flash alleen wat kun rommelen met animaties en – vooruit – nog een video kunt invoegen of zo. In werkelijkheid kun je er dankzij ActionScript complete applicaties mee bouwen, zowel client side als server side. Je kunt er bijvoorbeeld ook 3D modellen in gebruiken.

Begrijp me goed: Het is heel begrijpelijk hoor, dat Apple het veel liever zonder Flash regelde. Waarom software van een ander gebruiken, als je iOS helemaal zelf kan opzetten? Maar wees er dan gewoon eerlijk over. Verzin dan geen lijstje met excuses die iedereen die er echt wat van af weet, zo door kan prikken.
Je hoort nu ook heel veel over Corona, maar zijn jullie ziek geworden? Nee, ik ook niet. Dus dan moet het wel niet waar zijn.
Ik ken wel degelijk iemand die het gehad heeft en mensen die er familie of vrienden aan hebben verloren, ja.

Elke dag is het het hoofdonderwerp in de media, al negen maanden of zo. Hoeveel verhalen over via Flash gehackte PC's kun je daar tegenover zetten? Nee, ik ook niet één.

Daarbij: Nu kies je een vergelijking waarbij 'jouw kant' in de realiteit de waarheid vertegenwoordigd.. Maar daarom is het nog niet waar qua Apple. Ik kan net zo makkelijk een voorbeeld noemen waarbij het omgekeerd is:

Een maagzweer komt door stress. Tot in de top van de medische wereld is dit een waarheid als een koe, al decennia. Nou ja, dat was het. Tot een eigenwijze onderzoeker bewees dat het door een bacterie kwam en zichzelf besmette zodat hij kon bewijzen dat zijn medicijn hiertegen werkte.
Documentatie is niet hetzelfde als een open standaard. Adobe was de enige die bepaalde welke functionaliteit er wel/niet in Flash kwam, en daarmee is het een gesloten standaard.
Ja, het was strikt genomen een gesloten standaard, maar JUIST doordat één partij de controle had, was het met afstand de betrouwbaarste web-standaard. Flash was zo'n succes OMDAT het zo betrouwbaar was. Geen 5 jaar oeverloos soebatten over een update van HTML of CSS voor dat een nieuwe functie beschikbaar kwam. Geen lay-out die in elke browser een andere maat kreeg. Geen functies die in Internet Explorer anders uitpakten dan in Netscape en weer anders in Firefox en weer anders in Safari of Chrome.
Daarmee was het ook een gevaar voor het open web, want als er voor het web nieuwe mogelijkheden of functionaliteiten kwamen, dan zouden die voor Flash-ontwikkelaars pas beschikbaar komen op het moment dat Adobe die functionaliteit zou toevoegen aan Flash.
Als je de opkomst van het web een beetje kent of terugkijkt, kun je zien dat juist Flash nieuwe functionaliteit mogelijk maakten:
• Vector-afbeeldingen gebruiken – en dus maximaal scherp beeld tegen een minimum aan geheugenruimte en dus wachttijd naast je 28K modem.
• In de achtergrond content bufferen zonder nieuwe html te hoeven laden
• Alle mogelijke soorten animatie van zowel pixel- als vector.
• Interactieve elementen – wat je kon bedenken kon je zo ongeveer bouwen en nog snel ook.
• Webfonts – pakweg 15 voordat het op een andere manier betrouwbaar kon.
• WYSIWYG editor die tot op de dag van vandaag niet geëvenaard is.

Er werd juist vaak geklaagd dat Flash overkill was omdat het zoveel meer kon dan iemand er ooit mee deed.

Bij het grote publiek was Flash heel lang vooral dat te lange intro wat je bezig moest houden terwijl de echte site aan het laden was. En al die super-irritante banners op elke website van enig belang. En daar hadden ze gelijk in, daar wil ik niets aan af doen, al lag dat natuurlijk niet aan de techniek zelf. Maar vergeet niet dat die banners voor de inkomsten zorgden die die websites überhaupt mogelijk maakten. Dat Flash een site als YouTube mogelijk maakte in 2005, jaren vóórdat je daar iets mee kon via HTML5. Pas 5 jaar later begon YouTube te experimenteren met HTML5.

Nog steeds is er naar mijn bescheiden mening geen echte vervanger voor Flash, omdat alle HTML5-editors die ik tot nu toe gezien heb, nog niet in de buurt komen van de Flash editor. Het is leuk dat je in javascript óók die animatie kunt maken, maar als je dat vooral vanuit code moet doen, is het meestal veel lastiger en tijdrovender.

Ik heb de indruk dat veel banners en animaties die nog wel een beetje boven het maaiveld uitkomen, óf video's zijn óf alsnog in Flash gemaakt zijn maar dan omgezet zijn naar HTML5.
want in de praktijk was het gewoon een open standaard: Alles wat de player kan is uitgebreid gedocumenteerd en bekend.
Dan zou het eenvoudig zijn een FOSS implementatie te bouwen. Is het niet. Het is ook geen open standaard. Niets ISO, niets RFC, niets IETF. Het is, net als MSIE was, een defacto standaard.
Een significant verschil met MSIE is, dat Adobe het niet kon inzetten om de concurrentie dwars te zitten in de browseroorlog.

Overigens zijn grote delen van Flash wel degelijk al jaren ‘open’ en volgt Flash in de praktijk alle populaire webstandaarden zoals jpg, gif, png en idem qua videocompressie maar bijvoorbeeld ook xml.

Met afstand het belangrijkste is uiteraard dat actionScript een implementatie van hetzelfde ECMAScript is als javascript, inclusief ‘open’ gebruik, compiler en machine.
ActionScript 3 is also used with Adobe AIR system for the development of desktop and mobile applications. The language itself is open-source in that its specification is offered free of charge[3] and both an open source compiler (as part of Apache Flex) and open source virtual machine (Mozilla Tamarin) are available.
Adobe vroeg ook geen geld voor de plugins, player, standalone player. Alleen voor de editor en een server-side engine.

Er waren zelfs verschillende open projecten die server-side .swf files maakten, zoals Ming, een uitbreiding voor Apache die ik ooit gebruikte. Adobe heeft bij mijn weten ook nooit geprobeerd dat soort zaken te verbieden of te dwarsbomen.

Alles bij elkaar is het meer open dan closed en meer vrij dan bezittelijk.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 10:08]

Het heeft bijgedragen aan de stagnatie en monocultuur. In het begin had je niet eens Flash voor Linux. Het was er alleen maar voor Windows en -destijds- Mac OS X. Later kwam het ook naar mobiele apparaten, maar niet elk apparaat had er ondersteuning voor. Vervolgens zat je ook met proprietary software met gigantische gaten (die je maar moest blijven patchen en patchen en patchen als die patches er waren). Een afschuwelijk gedrocht, iets dat je eigenlijk alleen in een afgeschermde omgeving zou mogen draaien. Ik zag zojuist dat er een Rust library is die Flash content omzet naar WASM (verre van compatibel met ActionScript 3), en er is ook een snellere implementatie, Haxe. Gezien Rust memory safe is beperkt dat de risico's. Adobe had de Flash clients gewoonweg moeten open sourcen destijds, hadden ze nog prima geld kunnen vragen voor de dev tools, maar ja. Adobe en FOSS...
Destijds heette het nog Mac OS, zonder X, bedoel je ;)

Heel in het begin was er nog geen swf voor Linux omdat men allang blij was als ze überhaupt een beetje Windows en Mac konden bedienen. Dan moet je kiezen, als klein bedrijfje.

Half jaren negentig zeg maar pre-Flash was er een waar oerwoud aan halfbakken plugins die allemaal net wat anders deden en vaak heel matig.

Er was toen een plug-in nodig voor (experimentele) 3D, eentje voor vector-afbeeldingen, eentje voor mp3, animaties, video, etc. Maar het werkte vaak heel slecht, het waren geen afgewerkte producten en er waren geen standaarden, waardoor het voor website-bouwers niet interessant was om er iets mee te doen, want het gros van de bezoekers had de juiste plugin(s) niet en kon het dus toch niet gebruiken.

Juist doordat er uiteindelijk eentje boven kwam drijven (ShockWave) die in ieder geval vectorafbeeldingen en animatie daarvan – betrouwbaar – voor elkaar kreeg, tegen een fractie van de kilobytes / downloadtijd die voor andere oplossingen nodig was, werd die wél populair.

Daarna kwam er stapsgewijs steeds meer bij: Meer scripting-mogelijkheden, geluid, video etc.


Dus ja, je kunt het monocultuur noemen, maar het alternatief was 50 plugins waar je niets aan hebt.

En stagnatie.. welke stagnatie? Want je kreeg juist éindelijk dat sites iets meer konden dan alleen animated gifs en javascript roll-over buttons.

En verder hield niemand je tegen als je alsnog iets anders wilde bouwen. Je kunt Adobe niet kwalijk nemen dat er geen serieuze concurrenten waren en eerlijk gezegd zie ik het voordeel niet van verschillende Flash-standaarden, net zo min als verschillende html-varianten alleen maar ellende geven.
Steve jobs was anti alles wat geen Apple was. Zo zal je nog wel meer uitspraken van hem vinden over andere zaken. Ondersteunt Apple het niet op hun OS, dan is het vaak overbodig. Tsjah. Niet echt een manier van dingen benaderen als een visionair naar mijn idee.

Concurrentie is vaak ook onzinnig. Jobs over o.a. Android: “I'm going to destroy Android, because it's a stolen product. I'm willing to go thermonuclear war on this.”
Jammer voor hem destijds lijkt dat niet helemaal gelukt. Toch rottig als je je concurrentie zo denkt te moeten benaderen in de hoop zelf een monopolist te worden. De gadachtengang erachter kan dan namelijk ook zijn dat je er zelf van overtuigd bent dat je eigen product misschien toch net niet helemaal goed genoeg is, of dat de concurrentie misschien ergens toch een marktsegment vervult waar je zelf niet zit. Dan kan je je producten "magical" gaan noemen en zo, maar dat verandert er schijnbaar toch niet heel veel aan. Wel aardig dat m.b.t. flash overigens een lijstje post met redenen waarom het overbodig is, en daarbij begint over vendor lock-in, en daar ook nog eens een quote van Jobs erbij haalt. Over vendor lock in gesproken..

Ik denk dat de downfall van Flash voornamelijk kwam vanuit het feit dat het een techniek is die stamt uit de tijd dat er geen rekening gehouden werd met zaken als performance en security. Er zijn gewoon betere alternatieve voor op de markt sinds langere tijd. Niets meer, niets minder.
Tja Bill Gates was ook anti alles wat geen microsoft was.
Verschil is dat MS zelf het roer een klein beetje omgegooid heeft. Eigen producten komen eerder uit op concurrerende OS'en, men biedt o.a. linux aan in de cloud.. Waar Apple een nieuwe koptelefoon kreupel uitbrengt in 2020 die op een concurrerend mobiel OS nog steeds een lading functionaliteit mist.

Krijgt MS een anti-trust zaak aan hun broek voor het bundelen van een browser bij hun OS, Apple komt al jaren met zulke tekortkomingen weg. Gelukkig is er voor mensen die niet helemaal in het APple ecosysteem zitten een mooie mogelijkheid; gewoon apple producten mijden, maar toch bevreemd het mij wel.
Ja daar heb je gelijk in. Sinds Bill Gates niet meer de CEO is, is het roer duidelijk omgegaan bij Microsoft (gelukkig).
Dat is vooral gekomen met het vertrek van Steve Ballmer.
Of beter gezegd nog, door het aantrekken van Nadella, met zijn cloud first strategie
Toch is die cloud-first strategie ingezet onder Ballmer. Ballmer heeft Nadella de ruimte gegeven om BPOS (de voorloper van office365) op te zetten. Onder Ballmer is ook Bing neergezet en de sizing en machine learning lessen die daaruit geleerd zijn, waren de basis geweest voor BPOS/O365 en Azure.

Nadelle heeft het hier vrij uitgebreid over in zijn boek "Hit refresh".
Eigen producten komen eerder uit op concurrerende OS'en
Hoewel ik met je eens bent dat het roer om is wat betreft visie kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat ze dit doen zodat je alsnog microsoft producten afneemt.

Een soort van “als ze geen windows draaien dan maar de rest van onze suite en niet die van een ander”

Daarnaast hebben ze natuurlijk de hele mobile war verloren en heb ik het idee dat ze daarom hard inzetten op de software voor derden om nog producten te kunnen verkopen.
Uiteraard, einde van de dag is het natuurlijk ok gewoon een bedrijf met aandeelhouders en geen filantropische insteling. ;) Desalniettemin, toch netjes hoe ze het roer om hebben weten te gooien op deze manier. Komt ook wat minder agressief over als: 'we're going to use the nuclear option to wipe out the competition'. ;)
Microsoft is heel slim bezig. Ze zien dat software niet meer de manier is om geld te verdienen, maar Cloud oplossingen wel. Ze doen er dus alles aan om zoveel mensen in Microsoft 365 te krijgen. Via welk apparaat dat is maakt ze niks uit, op het moment dat jij je persoonlijke data in de Microsoft Cloud hebt ben je afhankelijk en zul je ook niet zo snel wisselen van Cloud-provider, want dan moet je al je data gaan migreren.
En dat ze die software nu voor allerlei OS'en maken is ook maar een tussenoplossing. Over tig jaar gebruik je helemaal geen lokale software meer, behalve een browser. De rest is dan allemaal web-based.
Flash had je vroeger vooral nodig om filmpjes en spelletjes te bekijken.. in browser... ik denk dat het ook vooral erg hard is gegaan door mobile.. en apple producten.. de eerste ipads ondersteunden geen flash.. ik weet nog wel dat ik toen dacht.. mooi ik koop geen ipad waarop ik niet eens utube filmpjes kan zien..

Maar door die verschuiving in de vraag moest het aanbod ook worden aangepast.. daarna werd de software vanzelf minder gebruikt/belangrijk.
Concurrentie is vaak ook onzinnig. Jobs over o.a. Android: “I'm going to destroy Android, because it's a stolen product. I'm willing to go thermonuclear war on this.”
Concurrentie is vaak juist prima. De meeste ontwikkelingen zijn juist toegankelijker geworden doordat iemand dacht dat hij een product beter kon maken dan een ander. Het nadeel is misschien marktfragmentatie, maar dat is meer een probleem voor leveranciers dan voor consumenten. In het geval van Flash en het ontbreken van goede standaarden was de ontwikkeling van HTML5 een zege. Welke overigens ook niet zonder concurrentie van twee kampen heeft plaatsgevonden.

De context waarin Jobs dit riep, wordt mooi beschreven in het boek Dogfight: How Apple and Google went to war (https://www.amazon.com/Do...ution-ebook/dp/B00BIV1R98). Dit gaat over het ontstaan van de twee mobiele molochen en hoe beide partijen hierbij over lijken zijn gegaan.
Ik denk dat de downfall van Flash voornamelijk kwam vanuit het feit dat het een techniek is die stamt uit de tijd dat er geen rekening gehouden werd met zaken als performance en security. Er zijn gewoon betere alternatieve voor op de markt sinds langere tijd. Niets meer, niets minder.
Heb je het stuk gelezen?
Yes. Heb je de reply gelezen waar ik op reageer?
Je kan veel zeggen over Apple, en misschien was "het internet" nog niet klaar voor een wereld zonder Flash in 2010 toen ik mijn eerste iPhone kocht, maar buiten voor een paar websites met kattenvideo's destijds kon ik toen al zo goed als alles bezoeken zonder flash player op iPhone OS. En voor de paar sites die het nodig hadden, waren er apps die server side rendering deden en dat beeld dan streamden (Puffin browser denk ik?).

Ik ben blij dat de wereld dezelfde gedachtengang heeft gevolgd als het idee dat SJ had toen: Flash was prachtige technologie, maar is/zal worden ingehaald door native en gestandaardiseerde alternatieven. En ik ben extreem blij dat dat intussen gebeurd is. Net zoals random Java applets in je browser, dat is gelukkig ook een stille dood gestorven.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 10:08]

Zou het niet helemaal een win win noemen, veel flash games kon je in die tijd wel gratis spelen. En de huidige alternatieve reskinned versies etc moet je nu wel voor betalen en is ge-infecteerd met microtransacties.
veel van die flash games zaten echter ook vol advertenties, en zoniet wel de website er rond / voor.

Zelfde met flash video players. Microtransacties zat er toen niet in, maar dat zat toen nergens in en had ongetwijfeld ook in Flash games gekomen.

Mogelijk in de vorm van 'SMS nu ANGRYBIRDS naar 1199 (€1*) en krijg toegang tot bijkomende levels'

*€1 per inkomend/uitgaand bericht. Je provider kan mogelijk bijkomende kosten aanrekenen. Je ontvangt van ons een bevestiging van ontvangst. Na SMS wekelijks abonnement van €1 per week

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 10:08]

Niet elke flash site had adds op hun games. En juist de reden dat bepaalde dingen wel veel meer een stap terug zijn.
En niet elke mobile game kost geld of heeft IAPs/advertenties. Je punt?
Apple begon er inderdaad mee maar het begin van het einde van flash is pas echt ingezet toen Google het standaard uitschakelde binnen Chrome.

Daarna zijn ze volgens mij ook gestopt met NPAPI support, nog zo'n zegen voor het internet.

Overigens gebruik ik nog altijd Java web applets voor HP ILO en Dell iDrac, werkt toch nog steeds beter dan de HTML5 versie.
But the mobile era is about low power devices, touch interfaces and open web standards – all areas where Flash falls short.

The avalanche of media outlets offering their content for Apple’s mobile devices demonstrates that Flash is no longer necessary to watch video or consume any kind of web content. And the 250,000 apps on Apple’s App Store proves that Flash isn’t necessary for tens of thousands of developers to create graphically rich applications, including games.
Hadden ze flash ondersteund, dan was hun app store niet zo groot geworden.
Dus al die punten mogen wel valide zijn, maar voor Apple gold maar 1 ding:

Zorgen dat er een afhankelijkheid is op de app store en dat die als enige te gebruiken is.

En puntje 6 (de vendor lock-in) heeft Apple niet op het web, maar maken ze zich wel schuldig aan. Lekker spelen met woorden om technisch wel een correcte uitspraak te doen, maar (door o.a. de apps) niet naar wat ze hiermee pretenderen te doen. Namelijk een open en vrij ecosysteem te zijn.
Als ze flash hadden ondersteund dan was hun hele ecosysteem niet zo groot geworden inclusief hardware. Flash op mobile device was namelijk super resource intensief. Nu nog als je het draait op een laptop bijvoorbeeld.

Een iPhone zonder alle apps, maar met flash zou nooit gewerkt hebben. Puur omdat je batterij dan na 3 uur kompleet leeg zou zijn.

Met jailbreaks is het namelijk wel mogelijk geweest om flash te draaien, maar het was totaal niet soepel en kompleet crap qua batterijduur. Dit was initieel ook zo bij android.
Die batterij issues waren er zeker, maar dat kwam niet perse door Flash maar door de content. Als je nu in WebGL een game maakt, of advertentie die op zonder framecap op 9876fps in 500 verschillende kleuren loopt te flitsen incl. geluid, dan vreet dat ook stroom.
En doordat vrijwel al die content dat had heeft Apple er terecht voor gekozen het niet te ondersteunen.

Het zijn vrijwel allemaal “hobbyprojectjes” (spele.nl) of serieuze games die ook in een app gestopt kunnen worden (newgrounds).
Gezien de visie van Apple (wij bepalen wel wat jij wil) begrijpelijk.

Uiteindelijk werkte die dingen niet heel goed op mobiele apparaten met touchscreens(dat had beat opgelost kunnen worden), maar laten we eerlijk zijn...Apple was doodsbenauwd dat ze een App minder zouden verkopen in de Aplle store. Dát was de echte reden.
En ondanks dat heeft Safari nog steeds geen goede ondersteuning voor Web audio API en de Web Midi API.
"6) Flash was een vendor-lockin en daarom een gevaar voor het open web." - Steve Jobs

"Do as I say don't do as I do"... :+
In plaats daarvan mag jij proprietary apps installeren uit onze App store. ;)
Als IT-er kan ik dit alleen maar heel erg toejuichen, scheelt een hoop werk met elke keer patches testen en uitrollen enzo. Het aantal security lekken in Flash, en daarmee dus patch releases, was echt niet leuk meer.

Flash was leuk in de begintijd, maar is inmiddels al jaren geleden door de ontwikkelingen ingehaald.
Kijk eens naar bijvoorbeeld USB, zelfs Firewire. Hoe vaak is daarvan niet aangetoond dat het toch weer een lek in te vinden was? Maar niemand zegt: Weg met USB.

Bedrijven die absoluut geen risico wilden nemen, maakten gewoon de USB-connector onklaar, desnoods fysiek. Op dezelfde manier kon je ook gewoon de Flash plugin weglaten. En dat werd ook gedaan bij banken en dergelijke.

De veiligheidslekken waren vaak ook extreem ingewikkeld en daadwerkelijke incidenten waren daardoor extreem zeldzaam. Ik kon tenminste nooit één concreet geval vinden online of offline, in al die jaren dat ik met Flash werkte bij reclamebureau's. Ik zou wel eens willen weten hoe vaak er daadwerkelijk een geslaagde Flash hack heeft plaatsgevonden en van welk niveau. Ja, het kon, maar er kan zoveel. Als het allemaal zo bloedlink was, waar zijn dan de statistieken die we wel bij virussen zien? Waar zijn de afgeperste ziekenhuizen door Flash hackers? Sorry dat ik zo sceptisch ben maar als je de 'hack verhalen' écht gaat lezen, blijkt vrijwel altijd dat het onwaarschijnlijk of onmogelijk is om ze op grote schaal in te zetten.

Voor deze moest je bijvoorbeeld precies een bepaalde versie van Windows én Chrome hebben. In hoeverre ligt dit dan aan Flash en in hoeverre aan Windows / Chrome?
Friday's blog post doesn't say exactly how the exploit was able to break out of the Chrome sandbox, but a likely possibility is that the Adobe exploit was bundled with a separate piece of attack code exploiting a previously unknown flaw in Windows, as Ars reported Tuesday. Such escalation-of-privilege exploits are frequently used in combination with other exploits to pierce sandboxes found in Chrome and other applications. Microsoft has yet to publicly acknowledge the vulnerability; Ars has asked company officials to comment and will update this post if they respond.
Maar als ITer weten we ook dat er nog zat bedrijven zijn die applicaties gebruiken die nog steeds Flash gebruiken...
Tja die hadden al veel eerder de sprong moeten maken van flash naar iets anders. Flash is mijn inziens zakelijk vooral ‘misbruikt’ als ren manier om ‘web-apps’ te laten maken door hen die eigenlijk geen script/programmeer kennis had (html/css/js kennis was allemaal niet echt nodig).

Ook werd het veelal gebruikt als ‘obscuring’ van je eigendom want het was immers niet te jatten dmv broncode (ongetwijfeld decompilers beschikbaar).

Flash was tof voor animaties en games enzo maar alles daar buiten vond ik vaak raadselachtig waarom je flash zou kiezen. In ieder geval in de laatste 8-10 jaar
Decompilers zijn al jaren overal vandaan te halen, als je denkt dat je code onleesbaar is omdat het in een Flashbestand zit, ga je daar geheid problemen mee krijgen.

Van begin tot einde is er eigenlijk nooit een alternatief voor Flash geweest. Technisch gezien is het sinds HTML5 prima mogelijk om Flash te vervangen, maar de ontwerp- en animatietools die daar goed mee om kunnen gaan vallen in de praktijk nog best tegen. Browserspelletjes maken in Flash is toch gewoon makkelijker dan spelletjes maken in HTML5, helemaal als je al ervaring hebt met Flash.

Ik vind het niet meer dan logisch dat Flash verdwijnt, maar ik zie wel in waarom het zo lang geduurd heeft.
Klopt, maar hopelijk gaat dit dan voor de laatste duw zorgen. :)
, scheelt een hoop werk met elke keer patches testen en uitrollen enzo.
Tja daar zijn nu maandelijkse releases van browsers voor gekomen die soms onbedoeld breaking changes hebben.
Lang geleden veel flash gebruikt.
Maar naar mijn weten is er nog geen goed HTML5 alternatief?
Bestaat er software waarmee je op gelijke creatieve wijze interactieve en geanimeerde sites of apps kunt maken?
Adobe heeft hun Flash software een aantal jaar geleden omgedoopt naar "Adobe Animate" het werky vrijwel hetzelfde maar je kan nu ook alles als HTML5 'ding' exporteren. Interactieve animaties kunnen zo blijven werken maar dan met een open standaard ipv swf
Er is niet één technologie, maar een set technologiën die samen werken en in alle moderne browsers ondersteund worden: WebGL, Canvas, WebAssembly, JavaScript, CSS, HTML5... Zoek maar eens op QuakeJS, bijvoorbeeld.
Maar totaal niet gebruiksvriendelijk. Javascript is een stap terug van het gecompileerde ActionScript, en CSS en HTML zijn ook echt een jaren 90 oplossing. Dat had al lang visueel moeten zijn.
Je krijgt een 'irrelevant' score maar het is juist een rake opmerking. Waar steeds 'HTML5' wordt gegeven als alternatief, wordt een ratjetoe van losse JPG, GIF, PNG bestanden, HTML, CSS, AJAX en sets met webfonts bedoeld, waar je met Flash alles in één .swf kon zetten. Rendering was 100% betrouwbaar en consistent, in welke browser je ook keek. Maar ja, niet iedereen de-bug-t websites voor zijn brood.
Tja, veel mensen hebben een soort Stockholm-syndroom met HTML. Game engines hebben inmiddels allemaal GUI tools die net zo flexibel en responsive zijn maar dan visueel. Dat werkt een stuk sneller en intuïtiever.
Er zijn veel mensen die beweren van wel, maar ik vind van niet. Creatief gezien is het een stap terug. Die wordt met verloop van tijd wel enigszins goed gemaakt, maar we zijn er nog niet.
Silverlight, maar dat is ook dood. ;)
Anoniem: 574346 1 januari 2021 12:00
Ohhh de vele uren die ik doorbracht op ebaumsworld, albinoblacksheep, vol me flashgames en filmpjes. Strongbad, eskimobob etc..
en vergeet newgrounds niet! ebaumsworld deed voornamelijk content stelen van andere sites zoals o.a. newgrounds. :)
Als Silverlight ook nog stopt dit jaar dan schiet het op.
De End-Of-Life van Silverligt staat gepland op 12 oktober van dit jaar, zie https://support.microsoft...ad-e203-2dfd-74f0a64f1788

Men had dat in juni 2015, dus 5.5 jaar geleden, al aangekondigd: nieuws: Microsoft bevestigt dat Edge-browser geen Silverlight ondersteunt

Silverlight werkt dus ook alleen nog maar op IE10 en IE11, geen enkele andere browser (inclusief Edge dus) ondersteunt het meer. En aangezien het gebruik van IE tegenwoordig al minimaal is...
Is magister niet nog steeds silverlight based? Dat is toch een behoorlijk veel gebruikt software pakket onder scholen als LVS.

Mega irritant ook dat dit alleen werkte onder windows.
Magister is enkele jaren geleden met versie 6 al overgegaan op HTML5.
Oh gelukkig. Wat een hel was dat zeg. Heb er soms nog nachtmerries van ;).
Bij ons wordt Silverlight nog gebruikt in een portal (helaas) en onze browser is Chrome en daar draaien we een Silverlight plugin (IE Tab) dat werkt gelukkig wel.
De administrators zijn wel bezig om eea uit te faseren.
Silverlight ligt in werkelijkheid al jaren stil qua ontwikkeling. De enige reden dat het nog niet officieel opgedoekt is, is dat ze het niet kunnen maken om het dood te verklaren, binnen x jaar.

In de praktijk heeft het een veel kleiner aantal toepassingen en gebruikers dan Flash omdat het pas heel laat opgezet is, toen Flash al lang de norm was voor dat soort toepassingen.
Vreemd dat ze zomaar de stekker eruit trekken. Andere software die niet meer ondersteund wordt blijft gewoon werken. Er zijn mensen die nog Windows 98 gebruiken...
Het is niet 'zomaar'. Adobe heeft al in juli 2017, dus 3.5 jaar geleden, aangekondigd per 1 januari 2021 te stoppen met Flash: nieuws: Adobe Flash heeft vanaf 2021 officieel End Of Life-status

Ook de diverse browsermakers hebben al minimaal een jaar geleden aangegeven dat Flash ten einde zou lopen. Mozilla al per januari 2019 bijvoorbeeld: nieuws: Mozilla schakelt Flash in Firefox standaard uit vanaf september, of Apple per januari 2020: nieuws: Apple haalt ondersteuning voor Flash uit testversie Safari

Devvers hebben dus 3 jaar de tijd gehad om alles om te bouwen, en bedrijven dus 3 jaar om alternatieven te zoeken of te laten ontwikkelen. Dat zou voldoende moeten zijn.

Het is vrij logisch dat de stekker eruit getrokken wordt. Dit omdat per vandaag er dus ook geen security patches meer uit zullen komen. En Flash staat nogal bekend om het grote aantal security-lekken. Je wil die dus écht niet blijven gebruiken vanwege die risico's.
Ja, dat weet ik ook wel. Het gebeurt bij andere producten ook niet onaangekondigd. Het verschil is dat je die nog op eigen risico kunt blijven gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Alex3 op 23 juli 2024 10:08]

Aangezien het hele riskante software is kan je dat niet zomaar ongemoeid laten. En mijn mening is dan ook dat elke software die niet meer ondersteund wordt ingetrokken zou moeten worden vanuit veiligheidsoogpunt we zijn in afgelopen paar jaar veel wijzer geworden in dat op zicht. Software bevat bugs en security vulnerabilities en dat moet je niet willen gebruiken.
Nee hoor, gezien het gigantische aantal bugs en andere zooi die Flash mee kan nemen hebben de browserbouwers, een beetje buiten Adobe om geloof ik, besloten om het in één klap af te laten sterven, en niet een sterf uit constructie.

Bovendien draait geen enkele weldenkende consument nog Windows 98 thuis als primair OS. Dat zal in de zakelijke wereld misschien nog voorkomen (metropoortjes in New York komen naar voren), maar dat is "bedrijfskritisch". Geen enkel "kritisch" stuk software gebruikt (nog) Flash, zover bij mij bekend.
In feite hebben ze het juist wel langzaam laten uitdoven. Het is al in 2017 aangekondigd dat het zou stoppen. Drie, vier jaar is een eeuwigheid voor Adobe. Normaliter zouden ze al drie Flash versies verder zijn geweest.
Daarmee voeg je aan mijn punt toe. Als de browserbouwers niet keihard waren gestopt met Flash had Adobe vrolijk drie (major) versies verder gezeten.
Met alle respect, maar dan ben ik toch nieuwsgierig waarom je vindtdat browserbouwers 'keihard' zijn gestopt met Flash? Ze hebben er juist 10 jaar over gedaan om het met fluwelen handschoentjes af te bouwen. Eindeloos lang als je kijkt hoe snel de ontwikkelingen gaan online. Bijvoorbeeld: In 2010 had Internet Explorer nog 50% van de browsermarkt in handen. Chrome had krap 10% marktaandeel. Nu is het andersom.

De gemiddelde gebruiker heeft in die tijd minimaal twee keer een nieuwe computer gekocht (al dan niet overstappend op een tablet of zelfs smartphone). Dat is zo ongeveer de enige manier om een doorsnee computergebruiker van Flash af te krijgen: Een nieuwe computer, met noodgedwongen een nieuwe installatie van OS en browser, waarbij de browser nou eenmaal al jaren standaard géén Flash meer installeert.
Omdat er geen enkele manier meer is om alsnog Flash als plugin te gebruiken. Over is nu echt over.
waarbij de browser nou eenmaal al jaren standaard géén Flash meer installeert.
Firefox heeft de plugin API veranderd in de loop der tijd (npapi), waardoor Flash ook niet meer werkte.
Ja want Microsoft heeft de stekker van Windows 98 er nog steeds in zitten natuurlijk.
Ik heb echt een enorm goede tijd met macromedia / Adobe flash gehad. Zeker met Actionscript 3 was object georiënteerd programmeren een kinderspel. In die tijd heb ik nog verschillende flash games ontwikkeld en enkele stonden ook op spele.nl zoals de submarine game:

https://spele.nl/submarine-spel/
Oh die heb jij gemaakt! Leuk man, ik heb dat spel vroeger echt vaak gespeeld. De muziek maakte me na een tijdje wel een beetje gek, maar 10/10 voor de gameplay :)
Ah cool, thnx! Ja de muziek had ik op een avondje op een Roland E-56 keyboard gespeeld. Het spel was oorspronkelijk voor een wedstrijd om een spel te maken voor stichting CliniClowns, met een prijs van 20.000 euro!! voor de eerste plek. Helaas ik werd tweede, kreeg ik niks. Anderhalf jaar later heb ik nogmaals mee gedan met Project IceCube en wel gewonnen :).

Later nog het spel uitgebracht voor iPhone / iPad: https://www.youtube.com/watch?v=X-gboTkPSuU
Macromedia maakte fijne software. Tekenprogramma "Fireworks"? vond ik erg prettig werken. Helaas stopgezet na overname door Adobe.
Zelfs Ikea is afgestapt van Flash voor zijn planners :o
Afgelopen jaar moest het nog in Flash.
Hebben ze al nieuwe dan? Ik ben de afgelopen weken aan het kijken voor een PAX kast, maar dit moest idd nog met flash.

Sws heb ik bij een aantal beslissingen van IKEA grote bedenkingen, maar dit was er voor mij wel eentje waar ik echt heel pissig van werd. Nu nog foash gebruiken voor zoiets kan gewoon echt niet.

Voor een spelletje a la, maar zoiets kritisch voor je bedrijfsvoering kon in 2017 al niet meer.
Hier zie je een lijst met IKEA planners. De nieuwere planners zijn allemaal HTML5. Ik hoop dat ze Pax planner ook snel kunnen omzetten.

Edit: pax is nu inderdaad ook html5 _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Whazor op 23 juli 2024 10:08]

Mja ik kan het zo gauw ff niet checken want ikea heeft weer een of andere vage arbitraire eis dat het per se een desktop moet zijn voor de nieuwe planners.

Voor keukenplanner geven ze echter wel veel meer info dan voor de pax planner. Daar staat alleen dat je een desktop nodig hebt.

Bij keukenplanner staat er:
*Let op: de online keukenplanner werkt alleen op desktop, niet op mobiel.
Vind ik echt erg tegenvallen. Zo moeilijk is het niet.
Ik gok dat ze dat doen vanwege de bediening. Op een touchscreen/mobiel is dat bijna niet te doen, dan zit je als klant te vloeken en te godveren, iets wat Ikea ook niet wil.
Maar ze hebben wel een app waarmee je d.m.v. ARkit ieder willekeurig meubel in je kamer kunt plempen. Juist de mogelijkheden met mobile/touchscreen zijn enorm. Er zijn zo gruwelijk veel apps voor interieur inrichting op de iPad en iPhone dat is niet grappig. Die zijn allemaal veeeeeeel uitgebreider dan een Pax planner, waar je uit 3 kasten kunt kiezen qua breedte en hoogstens 10 verschillende "plank" opties.

Ik snap bets dat touch niet de meest ideale input methode is, maar helemaal geen methode is altijd nog slechter. Ik heb geen flash (al jaren niet meer) en kan nu dus helemaal niks. Dan liever iets wat soort van werkt.
Ik kan me ook voorstellen dat IKEA niet alle apps tegelijkertijd klaar of omgebouwd kan hebben. Zeker nu,met de huidige omstandigheden..
De definitieve einddatum is al jaren geleden bekendgemaakt. YouTube en dergelijke zijn al meer dan tien jaar geleden begonnen Flash uit te faseren. YT heeft het nog een paar jaar allebei ondersteund maar is er in 2013 al definitief mee gestopt.

Aangezien Ikea niet 10 jaar zijn kasten, keukens etc ongewijzigd laat zijn deze planners pas gemaakt terwijl al lang bekend was dat Flash een aflopende zaak was. Dus ja, wel een beetje raar dat ze dit nog niet voor elkaar hebben. En zoiets kun je juist prima vanachter je computer op je zolderkamer bouwen dus de 'huidige omstandigheden' zijn ook geen excuus.

Ik krijg trouwens een bijna lege pagina bij de Pax planner.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 10:08]

Edit: pax is nu inderdaad ook html5 _/-\o_
Nice! Ik heb een paar weken terug nog voor een nieuwe Pax een oude IE11 met Flash in een VM moeten draaien om de Pax planner te gebruiken :'(
Ja Gelukkig. Finally.

https://www.ikea.com/addo...web&locale=nl-NL#/planner

Moet zeggen. Het werkt best wel soepel. soepeler dan de flash variant.

Helaas zijn accesoires en verlichting nog niet mee te plannen, maar dat komt nog wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.