Tweakers Podcast #103 - Amazons aanvallen, KPN's hdr-issues en hoge framerates

Jammer: we hebben nog niet de beschikking over een nieuwe podcaststudio, dus ook deze aflevering klinkt weer nét anders dan je gewend bent. Deze keer hebben we het in het kantoor van Tweakers-directeur Wanja over onder meer schermen met hoge verversingssnelheden.

We hebben het over verversingssnelheden tot 360Hz, maar als je klikt op de YouTube-player in dit artikel, zul je zien dat het stokt bij 29,97fps. Videoredacteur Luke van Drie legt uit waarom dat voorlopig zo blijft, maar zegt ook dat een hogere framerate bij sommige andere video's misschien wel de moeite waard is. Ook hebben we het over gamen en door de grafische interface navigeren op monitoren, laptops en smartphones met hoge framerates.

Maar er is veel meer om over te praten. Amazon begon dinsdag met de verkoop van fysieke producten via de Nederlandse versie van zijn webwinkel; een groot moment in de wereld van e-commerce. We hebben het over de mogelijke gevolgen en over hoeveel accounts bij Amazon we al hebben.

Laptopredacteur Jelle Stuip vertelt enthousiast over Satisfactory, een game waarin je fabrieken moet bouwen. Dat blijkt verslavend, maar de komst van een Awesome Sink wijst ondanks de mooie naam toch op een zorgelijke ontwikkeling binnen die game. Luke is dan weer enthouasiast over de Flight Simulator van Microsoft die eraan komt.

Nieuwsredacteur Joris Jansen vertelt hoe rode hoofden op zijn tv leidden tot een achtergrondverhaal over de door de ontvanger van KPN geforceerde hdr op televisiezenders zonder hdr. En Arnoud heeft het nog over een opvallend gevolg van het coronavirus: de gestegen aandacht voor thuiswerken en of dat op de lange termijn gevolgen zal hebben voor ons denken daarover.

0:20 Opening
1:32 Amazon naar NL
7:11 Fabrieken bouwen in games
12:51 KPN's hdr-debacle
18:02 Net doen of je vliegt
25:49 Corona-gevolg: thuiswerken
32:25 Meer hertzen
53:55 Tweakers-video's op 120fps?
56:35 Sneakpeek

Hoe kan ik de Tweakers Podcast beluisteren?

Elke aflevering wordt hier op de site geplaatst als een .Geek en het overzicht van alle afleveringen vind je hier. Luister je liever zonder je pc of laptop, dan heb je de keuze uit een heleboel Podcast-apps voor je telefoon of tablet. Voor iOS is er natuurlijk Apple Podcasts, maar ook OverCast, iCatcher, PodCruncher en CastBox zijn populair. Op Android zijn AntennaPod, Podcast Addict en PocketCasts populaire apps. Voor Windows Phone kun je terecht bij de ingebouwde Podcasts-app, of bij GroverPro. Voor al die apps geldt dat je ons kunt vinden door binnen de app te zoeken op 'Tweakers Podcast' en je te abonneren. Datzelfde geldt ook voor Spotify. Tot slot kun je de afleveringen terugvinden op YouTube.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-03-2020 • 06:00

15

Reacties (15)

15
14
5
2
0
5
Wijzig sortering
In het verhaal over meer hertzen is het nut met een minder snelle videokaart maar heel kort aangestipt, terwijl er wel degelijk ook voor de 30fps gamer een voordeel is om op een 144Hz scherm te gamen, en de buren hebben dat 3,5 jaar geleden al eens heel mooi beschreven:
Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat je ook wanneer je videokaart bij lange na niet zoveel beelden per seconde kan berekenen, voordeel kunt hebben van een 120Hz of 144Hz scherm. Zelfs als je kaart slechts 40 of 50 fps behaalt, is het resultaat op een 120 of 144Hz scherm beter.

Een 120 Hz scherm bouwt [...] 120 keer per seconde een nieuwe beeld op, oftewel iedere 8,3 milliseconde. Dat betekent dus direct ook dat de maximale vertraging tussen het klaar zijn met het renderen van een nieuw beeld en het zichtbaar worden gehalveerd is tot 8,3 milliseconde (ten opzichte van een 60 Hz scherm). Dat zorgt ook bij lagere fps-waardes voor een duidelijke soepelere game-ervaring.
Uiteraard is een adaptive sync scherm met een range die erg laag begint (vanaf 30-40 Hz) de soepelste ervaring die je kan hebben, maar meestal zit je dan ook al met een 144 Hz panel.

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 22 juli 2024 21:38]

Een buschauffeur kan zijn werk niet mee naar huis nemen, maar een podcast opnemen zou ook niet kunnen omdat je dan in je eentje zou zitten te lullen?

Ik heb nieuws voor jullie, want er is een nieuwe technologische ontwikkeling die nog wel eens wat kan worden. Het heet "internet" en zorgt ervoor dat je met elkaar verbonden bent en zo samen zou kunnen werken. Dan wordt het in de toekomst misschien zelfs mogelijk om allemaal thuis te zitten en toch samen een podcast op te nemen. *


*) overigens kan dat nu ook al met technologie uit de 19e eeuw
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @P_Tingen12 maart 2020 14:22
Ik heb nieuws voor jullie, want er is een nieuwe technologische ontwikkeling die nog wel eens wat kan worden. Het heet "internet" en zorgt ervoor dat je met elkaar verbonden bent en zo samen zou kunnen werken. Dan wordt het in de toekomst misschien zelfs mogelijk om allemaal thuis te zitten en toch samen een podcast op te nemen. *
Internet.... zegt me wel iets....

Je hebt gelijk hoor, en het zou kunnen dat omstandigheden het in de komende tijd nodig maken om op die manier op te nemen. We hebben wel eens geëxperimenteerd met op afstand inbellen en apart de tracks opnemen, maar er zijn een paar dingen waar je dan tegenaan loopt:
- tijdsmeting van de apparaten. Wij hebben twee apparaten om podcasts op te nemen en zelfs die schelen op een podcast van een uur al merkbaar in de tijd; dat maakt editten lastig, omdat je daarvoor al dan niet moet corrigeren.
- verschillen in geluidskwaliteit: als iedereen thuis gaat opnemen, dan is het onvermijdelijk dat de stemmen verschillend klinken. De apparatuur is verschillend, de ruimtes zijn verschillend en dat is lastig om helemaal gelijk te trekken. Dat kan onprettig zijn.
- verschil in gesprek: zoals je wellicht in de video ziet, werken wij nu veel met oogcontact, gezichtsuitdrukking en lichaamshouding om aan te geven dat iemand iets wil zeggen of om het gesprek beter te laten verlopen. Dat mis je bij een opname waarbij je niet met elkaar in één ruimte zit. Gevolgen kunnen zijn dat je allemaal door elkaar praat óf juist lange stiltes.

Desondanks zijn er omstandigheden denkbaar die in het in de toekomst nodig maken om de toekomst op verschillende plekken op te nemen. Ook dan roeien we met de riemen die we hebben :)
Het is natuurlijk een veralgemening, maar de podcasts die ik luister die op afstand opgenomen zijn, hebben een minder goede geluidskwaliteit, waarschijnlijk omdat je dan meer materiaal nodig hebt (laat staan ook nog een ruimte die wat goed klinkt) en op elke locatie moet iemand ook de knowhow hebben om de opname een beetje goed te doen klinken. Bij meerdere hosts afstand kan men ook timing problemen hebben waarbij men door de vertraging niet door heeft wanneer een ander wilt beginnen spreken en men dan door elkaar spreekt. Afhankelijk van hoe je dat mixt, krijg je dan iets onverstaanbaars.
Goeie vraag, vroeg ik me ook af.

Nog even het technische buiten beschouwing gelaten: je mist dan de lichaamstaal, tenzij je iets van videobellen gebruikt (maar dan zit je weer met latency). Goed voorbeeld hier van is Edward Snowden. Die doet praktisch altijd aan conference calls (er zijn ook wat interviews te vinden die met professionele apparatuur lokaal in Rusland zijn opgenomen). Ik denk dat een 1 op 1 video- of audiogesprek nog wel kan. Bij gaming moet je soms ook samenwerken. Het wordt dan al gauw een beetje chaotisch, hoewel je ook op elkaar inspeelt.
Ja, ik geloof ook gelijk dat het niet ideaal is, maar toch: als het moet...

Voor mijn werk maak ik regelmatig gebruik van videoconferencing en dat gaat - mits je een goede verbinding hebt - best goed. Ook podcasts waarin mensen via een goede verbinding met elkaar praten is ook goed te volgen.

Zoals ik zei: het is niet ideaal, maar als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.
Anoniem: 91634 12 maart 2020 07:52
Vroeger hadden tv's en camera's al 50 fps door middel het interlace systeem.
Het hele 24fps stamt af van oude film projectors.

50fps lijk mij echt minimaal en dat liever met 1080p dan 4k 30fps.
Leuke podcast weer. Geweldig om te zien hoe jullie het Dell logo van de Laptop van Jelle hebben afgeplakt met één stukje schilderstape. Ik heb tot de 32ste minuut mowtwn wachten tot de Tweakers onderzetter voor het Samsung logo op de doos weg viel.
Wat betreft de game Satisfactory, CoffeeStain Studios is _niet_ van plan om microtransactions aan het spel toe te voegen. Dat hadden ze misschien wat duidelijker moeten vermelden, want er waren eerder al mensen die hier bang voor waren.
Zie https://www.youtube.com/watch?v=pTKDTJSsAm4 (vanaf 1:10)
Wat een ontzettend leuke en goede podcast. O+ O+
Lekker onderbouwd.

Dan zeg ik: koop niet bij AliExpressssss!!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.