Tweakers Podcast #89 - Nieuwe pixelrace en de waarheid over elektrische auto's

Bij het opnemen van deze podcast lag er een wel heel bijzondere smartphone op de redactie: met een camera van 108 megapixel. We hadden de megapixelrace toch al lang achter ons gelaten? Jeroen en Arnoud leggen uit dat deze camera geen blik terug, maar juist een blik vooruit is.

Daarnaast hebben we het in bredere zin over de ontwikkelingen bij smartphonecamera's, want omdat het een van de hoofdpunten is waarop je telefoons nog kunt onderscheiden, zetten fabrikanten hier sterk op in. Verder hebben we het over de komende beslissing van de overheid om bedrijven uit een land met een 'offensieve cyberstrategie' te weren bij kritieke delen van de 5g-infrastructuur in Nederland, waarmee het feitelijk Huawei buitensluit.

Ook vertelt Wout verheugd over zijn overstap naar de wereld van 21:9-schermen en vragen we ons af of dit de logische stap na 4:3 en 16:9 is. Daar is niet iedereen het over eens, zo blijkt. EA's beslissing om Marco van Basten uit FIFA te halen vanwege een recente uitspraak, daarmee de zaak nog verder opblazend, passeert ook de revue en Jeroen legt uit waarom je als lezer heel scherp moet zijn als je leest over onderzoeken naar de milieuvriendelijkheid van elektrische auto's.

00:00 Opening
01:23 Marco van Basten-gate
08:00 Huawei en Nederlandse 5g-netwerken
16:41 Is een ev zuiniger dan een normale auto?
31:06 Wout is weg van de widescreens
36:32 Hoe camera's op smartphones steeds beter worden
58:51 Sneakpeek

Links

Auke Hoekstra op Twitter
The Underestimated Potential of Battery Electric Vehicles to Reduce Emissions

Hoe kan ik de Tweakers Podcast beluisteren?

Elke aflevering wordt hier op de site geplaatst als een .Geek en het overzicht van alle afleveringen vind je hier. Luister je liever zonder je pc of laptop, dan heb je de keuze uit een heleboel Podcast-apps voor je telefoon of tablet. Voor iOS is er natuurlijk Apple Podcasts, maar ook OverCast, iCatcher, PodCruncher en CastBox zijn populair. Op Android zijn AntennaPod, Podcast Addict en PocketCasts populaire apps. Voor Windows Phone kun je terecht bij de ingebouwde Podcasts-app, of bij GroverPro. Voor al die apps geldt dat je ons kunt vinden door binnen de app te zoeken op 'Tweakers Podcast' en je te abonneren. Datzelfde geldt ook voor Spotify. Tot slot kun je de afleveringen terugvinden op YouTube.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

05-12-2019 • 06:00

45

Reacties (45)

45
40
21
6
0
14
Wijzig sortering
Jurrian Ubachs geeft aan dat het naar zijn idee meer uitmaakt voor elektrische auto's dan voor brandstofauto's om langzamer te gaan rijden. Jeroen Horlings zegt dat het voor beide auto's geldt dat je meer energie nodig hebt om sneller te rijden, maar dat het bij brandstofauto's minder merkbaar is door de energiedichtheid van de brandstof.

Volgens mij heeft dit er eigenlijk niks mee te maken (hoewel je door die hogere energiedichtheid wel minder range anxiety hebt). Het heeft alles te maken met de efficientie van de motoren bij het leveren van meer of minder vermogen. Een brandstofmotor is relatief efficient wanneer deze opereert in het gebied waarin het koppel maximaal is en normaliter levert de motor dan ook vrij veel vermogen. Bij een snelheid van 100 zit de gemiddelde brandstofmotor lager dan dat, en is de motor minder efficient dan bij 130.

Er spelen dus bij de snelheid rond 100-130 twee factoren een rol bij een brandstofauto. 1) De benodigde energie om de luchtweerstand te overwinnen gaat kwadratisch met de snelheid omhoog, en 2) De efficiëntie van de motor neemt toe, dus er is minder brandstof nodig per eenheid nuttige energie.

De toename in luchtweerstand neemt echter sneller toe dan de toename in efficiëntie, en bij de gemiddelde auto komt dit erop neer dan de auto ongeveer 30% meer verbruikt bij een 130 dan bij 100.

Bij een elektrische auto speelt de efficiëntie van de motor nauwelijks een rol, omdat deze bij zowel weinig als veel vermogen zeer hoog is. Hierdoor valt de tweede factor eigenlijk weg, en blijft er over dat een elektrische auto 69% (1.3^2) meer energie nodig heeft om de luchtweerstand te overwinnen bij 130 dan bij 100. De totale toename in verbruik zal wat minder zijn omdat een deel door o.a. de rolweerstand komt, maar de toename in energieverbruik zal alsnog een stuk hoger liggen dan bij een brandstofauto.

Kortom:
Brandstofauto 100 -> 130 ongeveer 30% meer brandstof
Elektrische auto 100 -> 130 ongeveer 50-60% meer stroom
Ik snap nog steeds niet waar de discussie vandaan komt of een electrische auto zuiniger is dan een ICE auto. (ja ik heb de podcast gezien) Je kan het heel complex maken of niet:

Kijken wij naar de auto elektrisch vs ICE en het bouw proces is een electrische auto veel efficiënter te bouwen met veel minder complexe onderdelen (geen motor & versnellingsbak) = minder arbeid, minder bewegende delen dus over de levens duur gaat minder arbeid in voor onderhoudt en onderdelen.

Een electrische auto is efficiënter als systeem
Waarbij een middenklasse electrische auto ~1.5l per 100km (1.4l tesla model 3 -diesel =10kWh per liter), doet een efficiënte middenklasse diesel daar min. het dubbele ~4l per 100km (ja ik weet dat er auto's zijn die 3l opgegeven verbruik hebben wat ze a) in de praktijk nooit halen en b) kleiner zijn maar er bijna nog geen kleine electrische auto's zijn om te vergelijken -de smart is elektrisch bijna even zuinig als de model 3). Daarnaast is een brandstof auto na 10 jaar minder efficiënt (je verliest aanzienlijk vermogen) wat een bij een electrische auto verwaarloosbaar is (die verliest alleen bereik).

Brandstof: 1L omzetten centrale vs direct in de auto.
Elektrisch: diverse centrales STEG centrale is 50% efficiënt (tussen de 40-60, Nederland heeft vrij moderne installaties en met het gebruik van restwarmte voor verwarming van huizen en bedrijven zelfs ~80% efficiency) En dan ga ik er van uit dat het 100% uit fossiele brandstoffen komt wat natuurlijk niet correct is. Maar dan weeg ik de 10% verlies van transport niet mee. Dus van de 1 liter brandstof hou je '0.5l energie' over over.
Diesel/benzine: raffinage kost energie (het moet feitelijk onderdruk en verwarmd worden wat natuurlijk energie kost) en je hebt verliezen ~90% blijft over. Maar ik doe niet moeilijk ik maak er 100%van. Dus van 1liter energie=1liter over.

Dieselauto: 4l/100km behaalt met 1 liter overgebleven energie komt 25km.
Elektrisch 1.5l/100km behaalt met 0.5 liter overgebleven energie komt 33km.
En al neem je een kleine diesel van 3l/100km kom je minimaal gelijk uit 33km.
Tesla model 3 is dan alsnog zuiniger ~36km

Maar dan heb je nog het tijds element, het is overduidelijk dat we steeds meer overstappen op energie bronnen die hernieuwbaar. Met 20% hernieuwbare bronnen dus met 1 liter brandstof is 0.2l uit hernieuwbare bron en met 50% eff, 0.4l voor de overige benodigde energie geeft 0.6l (ipv de 0.5 l opgegeven hierboven) overgebleven energie. If that makes sense.

Ik heb hier mijn best gedaan om diesel zo (oneerlijk)mogelijk efficiënt neer te zetten en dan nog is het moeilijk om te beweren dat fossiele brandstoffen zuiniger zijn. Is een electrische auto vs ICE in totaal heel veel efficiënter, waarschijnlijk niet, maar het verschil is er wel degelijk ~10%. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen aangezien electrische aandrijving nog maar letterlijk in de kinderschoenen staat en de ICE op het hoogtepunt van ontwikkeling is. De efficiency van electrische auto's zal komende jaren sterk toenemen en de productie van groene stroom ook maar 100% elektrisch zal nog wel wat langer duren dan 20 jaar.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 24 juli 2024 04:46]

De milieuvriendelijkheid van elektrische auto's is op dit moment nog licht betwijfelbaar, maar dat zal niet lang meer duren. Waar ik me eerder zorgen om maak is dat verzekeringsmaatschappijen véél sneller een total los moeten verklaren bij een elektrische auto. Die wrakken wil vervolgens niemand kopen waardoor ze weer veel hogere afschrijvingskosten gaan hebben. De milieuimpact zit 'm dus denk ik vooral in een veel hogere weggooigraad dan bij "normale" auto's. Immers, normale auto's moet je bij een impact met batterijschade ook niet onderdompelen gedurende 5 dagen.

Overigens heb ik zelf een elektrische auto en vind het allemaal nog te onhandig. Laden gaat nog steeds veel te traag ivg met een benzine auto, is de WLTP range nog steeds VÉÉL te optimistisch en moet je als een opaatje rijden wil je je range al helemaal niet naar de kl... helpen. Omdat laden zo traag gaat, zelfs met fastned ben je al snel een kwartier kwijt, is die lagere en onbetrouwbare range natuurlijk een stuk erger dan met benzinewagens. Op vakantie gaan naar spanje of italie is dus geen optie merk ik na een retourtje maastricht-friesland en utrecht in dezelfde week.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 24 juli 2024 04:46]

Wat betreft total loss valt dat volgens mij wel mee. Een auto kan allang economisch total loss zijn terwijl het accupakket nog perfect in orde is. Het zit immers midden in de auto en is stevig gebouwd. Dus het blijft ongedeerd terwijl je kreukelzones kreukelen en de auto daardoor total loss is. Kortom ik denk dat een elektrische auto niet eerder total loss is dan een ICE auto. Ja, ALS de accu beschadigd is komt er meer bij kijken. Maar als dat het geval is dan was de botsing zodanig dat een ICE auto ook total loss was geweest.

De milieu-impact is denk ik een beter punt dan het economische argument. Maar ook daar, uit sloopauto's kun je die pakketten prima hergebruiken. JUIST accu pakketten die uit een relatief nieuwe total loss auto komen zijn heel aantrekkelijk. Die accu's zijn weinig gedegradeerd, kunnen worden gecheckt en dan gewoon hergebruikt. Luister in dit verband eens naar de aflevering van Met Nerds om Tafel met @mux.
Ja, wij gebruiken pakketten uit aardig verkreukelde auto's, het laatste pakket komt hieruit:

https://tweakers.net/ext/f/90Ie3x8UkTvBGAtaimRS8ESw/full.jpg

Maar aan het pakket is niks te zien, cellen zijn allemaal nog goed, SOH is bijna perfect en crashsensor is niet getriggerd in het pakket. En dit is nog lang niet de meest opgevouwen auto waar je nog een prachtige accu uit kunt trekken.

Het is natuurlijk niet altijd zo, maar met name economisch afgeschreven verzekeringsgevallen zijn zelden ernstige ongelukken. Ik wed dat je uit 90-95% van de afgeschreven auto's nog heelhuids het accupakket kunt halen.
De ene electrische auto is de ander niet. Wellicht handig om te vermelden over welke je het hebt.

Als ik over ICE auto's praat zeg ik ook niet "hij stuurt zo slecht dus ICE auto's zijn verschikkelijk".
De persoon achter het stuur maakt ook nogal uit ben ik bang.
Ik ervaar het mijn mijn EV'tje namelijk helemaal niet als onhandig. Met een praktijkrange van ongeveer 120 kilometer kom ik zonder problemen heel het land door. Ja, die NEDC range (160km) was veelste optimistisch, maar de WLTP range (130km) is goed te halen, vermits je zo'n beetje 100km/h als maximum aan houd. (Gelukkig(!)) gaat de maximumsnelheid toch al omlaag naar 100km/h)

Een retourtje Maastricht Friesland zou mij zomaar 5 snellaadsessis van een half uur kosten. Joh,. .dat is wel 2,5 uur extra reistijd (op 650 kilometer en 7 uur reistijd).
Je noemt allemaal dingen die ik wel enorm onhandig vind hoor:
- Max 100 km/u, ik zie echt niet in waarom 120/130 onveiliger is dan 100. Ja langere remafstand, maar aan 100 km/u heb je ook al een behoorlijke remafstand. Laten we anders max 30 km/u rijden? Moderne wagens hebben goede remmen...
- Een 26% langere reistijd ivm opladen, en je was al bijna 20% trager door een maximumsnelheid van 100 km/u aan te houden.

Je helpt de zaak helemaal niet met jouw bericht, met jouw ervaring had ik al voor mezelf uitgemaakt dat ik geen BEV wil, terwijl ik helemaal geen tegenstander ben van BEV's. Maar een autootje met een range van 100km en maximum snelheid van 100 km/u, daar moet je de snelweg niet mee op. Prima om te pendelen als je niet zo ver van je werk woont of om wat rond de kerktoren te rijden. Voor die keer dat je dan het land moet doorkruisen, huur je een wagen met ICE. Of er zijn ook BEV's waar je bovengenoemde afstand in één keer kunt afleggen, opladen bij de bestemming en in één keer terugrijden. Spanje of Zuid-Frankrijk gaat nooit lukken, maar dat doe je niet wekelijks.

Volgens mij zijn BEV's het interessantst als leasewagen, met bv als optie in je contract om een aantal keer per jaar een auto met ICE te kunnen gebruiken. Ze kunnen mij wel pas overtuigen als de opties iets anders zijn dan knullige miniwagens, als ik langere afstanden moet rijden dan doe ik het toch liever met een wagen die lekker rijdt en comfortabel is.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 24 juli 2024 04:46]

Ieder z'n ding natuurlijk.

Ik heb het niet over veiligheid als ik het over de 100km/h heb, maar over energieverbruik. Iets met klimaat, luchtvervuiling, dat soort. Als ik dan toch moet autorijden, dan toch liefst met enig respect voor het milieu.

Ik heb geen leaseauto, en ik ga zeker niet huren voor een ritje verder dan m'n range. Toen ik m'n EV kocht hield ik mij voor dat ik nog wel de beschikking heb over een ICE voor de langere afstanden. MIJN persoonlijke ervaring is dat ik langere afstanden liever doe met een wagen die lekker rijdt en comfortabel is. En voor mij is dat een EV, rustig, met enorm koppel, stil, trillingsvrij, en ontspannend.

Ik rij dagelijks een rondje om de kerk (woon-werk is nog geen 20 km) en ik kan mij prima behelpen. Het is voor iedereen anders. Sinds ik in 2018 een EV kocht heb ik ruim meer dan 30.000 km afgelegd. Met plezier rij ik overal naar toe, met af en toe een laadpauze.
Op vakantie gaan met een elektrische auto lukt momenteel waarschijnlijk alleen maar goed met één merk. Over een paar jaar zal het beter zijn.
Waar ik me eerder zorgen om maak is dat verzekeringsmaatschappijen véél sneller een total los moeten verklaren bij een elektrische auto. Die wrakken wil vervolgens niemand kopen waardoor ze weer veel hogere afschrijvingskosten gaan hebben. De milieuimpact zit 'm dus denk ik vooral in een veel hogere weggooigraad dan bij "normale" auto's.
Ja, als de brandweer je auto vijf dagen 'in bad' heeft gezet is hij total loss. Dat is een probleem, maar het is natuurlijk niet zo dat dit bij iedere botsing zo is. De brandweer moet wel alert zijn. Het is statistisch niet zo dat EV's hierdoor een kortere life cycle hebben. Overigens zijn er ook weer mensen die die wrakken opkopen en de onbeschadigde (of repareerbare) onderdelen weer hergebruiken. Ook de accucellen (mits goed geïsoleerd).
Op vakantie gaan naar spanje of italie is dus geen optie merk ik na een retourtje maastricht-friesland en utrecht in dezelfde week.
Wat voor auto heb je? Je kunt natuurlijk niet op basis van jouw ervaring extrapoleren dat het geen optie is. Ik ken zat mensen die het doen, zelfs met een kleine Renault Zoe. En ikzelf ben dit jaar op drie afzonderlijke momenten naar Tjechië, Italië, Slovenië en Zwitserland gereden - probleemloos en zonder veel wachttijd (slim plannen).
Ondergedompeld en total? hoeft niet hoor.
Het ligt er maar helemaal aan waar je verwachtingen liggen: ik rij elke dag een uur naar mijn werk door Duitsland 100 km/h wegen (als het even kan 120) en een uur terug. Wel veel afslagen dus ik moet regelmatig (af-)remmen. Dat gaat prima met een Nissan Leaf 40kwh zónder zuinig te rijden (in tegendeel zelfs) en zonder bij het werk op te laden. 's Avonds kan ik thuis de auto opladen en heb ik nergens meer omkijken naar.

Let wel: als je veel snelwegen rijdt en dus lange afstanden >100km/h doet, merk je dat heel snel in je actieradius.

Het ligt dus heel erg aan je situatie of een elektrische auto geschikt voor je is.
Je hebt geen tesla denk ik?
Laden gaat nog steeds veel te traag ivg met een benzine auto
Waarom zou je dat vergelijken met een benzine auto? als je het goed goed is je elektrische auto gewoon elke ochtend vol en heeft ~99% van de mensen daar ~99% van de tijd meer als genoeg aan voor de hele dag.
De waarheid over elektrische auto's
Nou, deze podcast ga ik zeker luisteren! Ik klik ook altijd op links als er staat "banken willen niet dat je deze truc kent" of "Unbelievable things you can do with clothespins" of "OMG! Nobody believed this was possible!". 8)7 _/-\o_
Ach het electrische verhaal weer, dit is sowieso ook slecht voor het milieu en arbeidsomstandigheden in het land waar die rotzooi gewonnen wordt. Meer centrales want zo meteen kan het netwerk al die stroomvretende auto's niet meer voeden. En al die arme zielen die in de armste landen 15 uur werken om dat spul uit de grond te delven daar hoor je ook niemand over, en wij maar denken dat we zo fijn bezig zijn...nee hoor doe mij maar benzine...
Ach het electrische verhaal weer,
gezien jouw commentaar is het blijkbaar nodig want de misverstanden bestaan duidelijk nog steeds.
nee hoor doe mij maar benzine...
ja want dat veel beter, veel meer CO2 uitstoot, landen steunen als Saudi Arabia, extra fijnstof (zeker met diesels, juist om je eigen omgeving) en stikstof-oxides.

overigens is de hoeveelheid kobalt die nodig is voor batterijen al enorm gezakt en zakt steeds verder, en valt dat kobalt te recycling uit oude batterijen.
Zo'n land steun ik dan idd liever dan een land waar al die behoorlijk kansarme kinderen de hele dag staan te graven..als ik dan toch uit 2 kwaden moet kiezen.
Fijn dat je maar op 1 item uit mijn lijst reageert.

maar goed: 4/5 van alle kobolt uit die regio komt gewoon uit moderne industriële mijnen.

Bij Olie is het eerder andersom, waarbij het overgrote deel uit landen komt waar we veel liever geen zaken mee doen.
Daarbij, Kobalt, eenmaal gewonnen, kan in circulatie blijven, het word niet opgebruikt, terwijl je elke dag nieuwe olie nodig hebt.

En door olie verdwijnen er biljarden dollars in de handen van dictators en andere mens onterende regimes, geld waarvan we een klein deel terug zien in financieren van terroristen, en ander region destabiliserende acties in Africa en het midden oosten.

De wereldwijde kobalt markt is in vergelijking microscopische klein.

veel liever eenmalig een paar honderd euro aan kobolt als elke 2 weken opnieuw ~70 euro aan olie

[Reactie gewijzigd door Countess op 24 juli 2024 04:46]

De reactie van Marco van Basten was nadat Hans Kraay jr in gebroken Duits vroeg of de sieg heilig is voor de wedstrijd. De opmerking was dus eigenlijk bedoeld voor het gebrekkige Duits van Hans Kraay jr.
Er werd aangehaald dat 150.000 weinig is voor een auto maar economisch is een wagen afgeschreven aan 10j of 150.000km. (Veel waarde tov de aankoop schiet er dan niet meer over)
Je kan perfect verder rijden. Maar de kans dat er duurdere reparaties aankomen wordt groter
Zo, die harde klap aan het begin hoeft van mij niet volgende keer! :D
Ik zat het deel van de podcast te luisteren voor camera's in smart phones. Wat ik me afvraag is waarom ze geen smart phone op de markt brengen zonder selfie camera. Niet iedereen (zoals ik) heeft hier behoefte aan. Ik heb liever een scherm zonder camera gat.

En dan nog over over de milieuvriendelijkheid van EV's. Laatst hoorde ik op een andere podcast (Fully charged) iets over kobold, wat gebruikt wordt in accu's en nogal wat ethische vragen oproept, dat dit een grote hoeveelheden wordt gebruikt om benzine te zuiveren van zwavel! Daar hoor je verder niet veel over maar lijkt me nogal relevant.
Is de EV zuiniger?

Ja
, zie dit plaatje.

En nu weg met de clickbait.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 24 juli 2024 04:46]

Die cijfers komen natuurlijk niet van de correspondent.

Het is al jaren geleden uitgerekend door TNO dat een EV op de meest vervuildende stroom alsnog een beetje schoner is dan een ICE auto, en op groene stroom een heel stuk schoner. Gemeten in CO2 uitstoot.

Enige wat je je natuurlijk kunt afvragen is hoe je andere factoren dan CO2 uitstoot mee moet nemen. Zeldzame grondstoffen worden vaak genoemd. Winning gebeurt regelmatig op twijfelachtige manieren qua arbeidsomstandighede. Die grondstoffen spelen bij accu's een belangrijkere rol dan benzineauto's. Aan de andere kant, olie komt voor het grootste deel uit landen waar men het niet nauw neemt met mensenrechten, wil je die landen dan wel blijven sponsoren? Ook lastig.

Maar het is gewoon bewezen dat qua CO2 uitstoot EV's sowieso schoner zijn. Plus de lokale uitstoot van vuile stoffen rond snelwegen en in steden die een stuk lager is.
Hebben ze hierin ook het wegdek- en bandenslijtage meegenomen? Zonder die twee is het plaatje niet compleet
NOx uitstoot is uiteraard veel lager want EV's stoten dat helemaal niet uit.

Fijnstof ontstaat behalve door uitlaatgassen inderdaad ook door slijtage van banden, wegdek en remmen. Het is dus niet zo dat een EV geen enkele fijnstof uitstoot heeft. Er bestaat voor zover ik heb gelezen nog geen echte consensus over hoeveel de werkelijke afname is.

Daarnaast zijn de gezondheid effecten mogelijk niet direct vergelijkbaar omdat fijnstof een verzamelterm is. Deeltjes in uitlaatgassen zijn veel kleiner dan stofdeeltjes van banden en wegen. De laatste soort slaat daarom sneller neer en is bij inademing ook minder gevaarlijk dan de ultra fijne deeltjes.

Kortom op het punt van fijnstof is nog meer onderzoek nodig.

[Edit om nuance aan te geven]

[Reactie gewijzigd door mddd op 24 juli 2024 04:46]

De miljoenen kilo's stof verdwijnen in grondwater, grond en tijdelijk ook in de lucht. Dieren ademen het in, eten het op. Wij ademen het in en eten de dieren op. Wat het uiteindelijk met ons en de natuur doet is nog onbekend terrein inderdaad

Alhoewel het onderwerp wel meerdere malen aangekaart wordt in de vorm van rubber korrels op sportvelden. Hier was/is veel over te doen maar de wetenschap is het er nog niet over eens
https://www.rtlnieuws.nl/...at-rivm-chemisch?&ampcf=1

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.