Tweakers Podcast #43 - Uploadfilters, autoladers en tractors

Veel mensen luisteren podcasts in de auto, op weg van en naar werk of school. Wat is er toepasselijker voor die luisteraars om het te hebben over de toekomst van de auto? Maar voor deze aflevering is een auto niet verplicht: je mag hem natuurlijk ook luisteren in de trein of in de tractor.

In de tractor? Ja, want het gaat ook een paar keer min of meer over tractors in deze aflevering. Dat gaan we niet spoilen, want het gaat erover in de sneak peek. Nu zien sommige mensen pick-up trucks ook als tractors en het is Jeroen opgevallen dat er veel elektrische modellen daarvan zijn aangekondigd.

Met Jeroen, Joris en Jurian - dat klinkt als de line-up van een Volendamse band, maar dat terzijde - hebben we het meer over elektrische voertuigen. We bespreken hoe het gaat met de omslag van fossiele brandstoffen naar emissievrije auto's. Dat komt natuurlijk mede door het steeds grotere aanbod van auto's waarbij de brandstof uit het stopcontact komt. Ook bespreken we hoe de overheid op een wereld zonder fossiele brandstoffen probeert voor te sorteren. Daarnaast hebben we het over de zin en onzin van deelauto's.

Maar, er is meer. Jur zag twee documentaires over het Fyre Festival, een muziekfeest op een tropisch eiland van de gelijknamige app. Het gaat het binnen vijf minuten over witte stranden, cocktails, drugsbaronnen en influencers, dus dan weet je dat het een goed verhaal móet zijn. Arnoud merkt op dat Europese politici steggelen over de linktaks en uploadfilters en ook daar staan we uitgebreid bij stil.

Tot slot zit er in deze aflevering een eeuwige highlight die eerder deze week een paar uurtjes even geen highlight was. De oplossing van dit raadsel is iets dat je het beste op de foto bleek te kunnen zetten met een diafragma van f/6.3 en een sluitertijd van een halve seconde - als je tenminste dezelfde camerasetup hebt als Joris.

Kleine noot: we noemen de prijsverhoging van Tesla's Supercharger 40 procent, maar Elon Musk had kennelijk een geheime microfoon in de studio hangen, want vlak nadat we dit bespraken kondigde Tesla aan dat het bedrijf de prijs weer 10 procent verlaagt 'naar aanleiding van feedback van klanten'.

0:20 Opening
1:12 Pick-ups
5:02 Influencers en het Fyre Festival
11:25 De highlight die even geen highlight was
17:32 Linktaks en uploadfilters
29:38 Tesla's duurdere laders
41:03 Hoeveel elektrische auto's zijn er?
45:18 Regels rond rijden
50:45 De plek van deelauto's
58:07 Sneak peek

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-01-2019 • 07:00

9 Linkedin

Reacties (9)

Wijzig sortering
Hier is ook een leuke satirische samenvatting van 10 min te vinden over FYRE.
Kijk, ik snap dat Tweakers veel aandacht besteed aan EV's. Het is nieuwe techniek, een blik in de toekomst en heeft een hoog gadget gehalte. Waar ik me een beetje aan stoor de laatste tijd is dat er in NL door enkelen wordt gesproken alsof de EV dé oplossing is voor een betere wereld. Tuurlijk levert het wat op. Bijv in steden met smog. Maar de poolkappen zullen er niet minder snel om smelten. De totalte CO2 uitstoot van alle auto's staat gelijk aan de uitstoot van 6500 containerschepen. Maar juist wij, de automobilisten, moeten ons in allerlei bochten wringen en diep in de buidel tasten om het milieuprobleem om te lossen en op feestjes kunnen zeggen dat ze hun steentje bijdragen aan een beter milieu.
De oorzaak ligt bij een veel groter probleem en dat is de consumptiemaatschappij. Zolang wij als mensen altijd meer voor minder willen HEBBEN, is het milieu daar direct de dupe van.

Zeker in Nederland (waar de opgewekte stroom maar voor een paar % écht groen is) is dat kostentechnisch niet te verantwoorden. Door de toenemende energievraag gaan er zelfs gascentrales bijgebouwd worden....hoe ironisch.

Ik ben echt geen rechtse rakker of doemdenker, maar van de EV wordt helemaal niemand beter, behalve de overheid en de EV-fabrikanten. En natuurlijk, om ontopic te blijven, de influencers. Of evangelisten noem ik ze liever. Mensen die handig zijn met woorden en feitjes & statistieken om zo mensen te overtuigen dat ze de wereld kunnen redden.

Telkens als EV-evangelisten een legitiem weerwoord krijgen, wordt dit met wat vage statistieken heel snel van tafel geveegd of handig overheen gepraat. Dit is geen aanval op Jeroen, maar ik vind wel dat dit bespreekbaar moet zijn. Wanneer het in de podcast gaat over de comment van een Teslarijder over de kosten per km wordt dit zeer professioneel van tafel wordt geveegd adv wat details. Heb de comment ook gelezen en daarin stond ook dat onderhoud en evt schade buiten proportioneel duur is tov benzineauto's, waardoor je per kilometer ongeveer op hetzelfde uitkomt of zelfs goedkoper dan een Tesla. Nu zal dat de gemiddelde Teslarijder een worst wezen, want als je 130k aan een auto te besteden hebt boeit dat soort info je natuurlijk niets. Deze comment verdient meer aandacht en een betere weerlegging dan dat het nu kreeg.

Ik ben een Tweaker en early adopter van nieuwe technieken en dit zal bij de EV absoluut niet anders zijn. Zodra er een mooie(geen Leaf of Ionic met kruiwagenwielen) en betaalbare (15k) 2e hands EV op de markt is sta ik vooraan. Niet omdat het goedkoper is of beter voor het milieu, maar omdat ik autoliefhebber en 'gadgetfreak' ben. Helaas zie ik dit de komende 10 jaar nog niet gebeuren.

Ik plaats deze lange post (waarvan ik hoop dat mensen hem als ontopic modereren ook als ze het niet met me eens zijn) omdat ik vind dat er teveel éénrichtingsverkeer (see what I did there?) is en EV-land. Ik vind dat we met z'n allen met 2 benen op de grond moeten blijven staan en niet omdat een handjevol mensen het grote halleluja verkondigt, blind onze portemonee omkiepen voor een EV. Hou het rationeel! En blijf ruimte voor kritiek houden!

[Reactie gewijzigd door Tusk op 24 januari 2019 11:57]

Je hebt zeker een paar punten. Maar ik ben toch niet helemaal met je eens.

Je kan niet elke oplossing marginaliseren dat het maar een klein effect heeft, of dat er andere nog vervuilendere dingen zijn. Er is geen één oplossing voor het klimaatprobleem, net zo als er geen één oorzaak is van het probleem.
Dat wil dus niet zeggen dat we elke kleine oplossing maar aan de kant moeten schuiven. De politie kan ook niet elke boef vangen, moeten die dan ook maar opheffen?

"Door de toenemende energievraag gaan er zelfs gascentrales bijgebouwd worden....hoe ironisch."

Dit klopt maar er worden ook kolencentrales gesloten. En er komt veel wind- en zon bij. Het wordt beter maar niet allemaal in één keer. Je moet ook de positieve dingen belichten.

De betaalbaarheid is een kwestie van tijd. Op de leaserijders na worden er heel weinig nieuwe auto's aan particulieren verkocht. De grootste markt voor hen is de tweedehands markt. En die moet nog opgang komen.

Zeker het is voor de meeste mensen NU geen oplossing. Maar hopelijk wel in de toekomst en dat is wat de ontwikkeling op EV-gebied voor veel tweakers zo interessant maakt.

[Reactie gewijzigd door japie06 op 24 januari 2019 12:29]

Klopt, de gascentrales zijn een stuk schoner dan de kolencentrales. En uiteraard moet je de kleine oplossingen niet aan de kant schuiven. Maar er wordt nu vaak gepredict dat dit een grote oplossing is. Terwijl er juist op andere vlakken veel meer te winnen valt. Vlakken die de consument niet direct in de portemonnee voelt.
Wanneer het in de podcast gaat over de comment van een Teslarijder over de kosten per km wordt dit zeer professioneel van tafel wordt geveegd adv wat details. Heb de comment ook gelezen en daarin stond ook dat onderhoud en evt schade buiten proportioneel duur is tov benzineauto's, waardoor je per kilometer ongeveer op hetzelfde uitkomt of zelfs goedkoper dan een Tesla. Nu zal dat de gemiddelde Teslarijder een worst wezen, want als je 130k aan een auto te besteden hebt boeit dat soort info je natuurlijk niets. Deze comment verdient meer aandacht en een betere weerlegging dan dat het nu kreeg.
Het voorbeeld dat aangehaald werd is dat je met een EV, zoals in dit geval Tesla Model S met 100kWh accu, € 36 euro kwijt zou zijn voor 350km. Dat is een stelling op basis van een persoonlijk scenario dat je niet als algemeen uitgangspunt kunt nemen. Dat punt wilde ik maken. Aanvulling:

1) Iemand die slechts 350km ver komt met een 100kWh accu rijdt echt overdreven hard. Zelfs met alleen snelwegverkeer moet je meer kunnen halen (zeg ik uit ervaring). Oftewel, dat is dus geen gemiddeld uitgangspunt. Zo'n gemiddelde is altijd een mix van stad + snelweg en dat verschilt dus ook nog eens sterk per persoon.

2) Het gaat hier om een Tesla als voorbeeld, als aanleiding van het Supercharger-nieuws. Maar het brede verhaal gaat over EV's in het algemeen. Slechts een minderheid daarvan zijn Tesla's. Kleinere auto's zoals de Hyundai Ioniq, -Kona of Renault Zoe zijn lichter en halen dus meer uit een kWh. Oftewel ook op dat vlak kun je dat niet veralgemeniseren.

3) Het rekenvoorbeeld ging uit van publieke laadpalen van € 0,36. Je hebt ook zat laadpalen van 0,25 en 0,34 per kWh. Superchargers zijn dus ook goedkoper (nu € 0,25) dan die berekening. Los daarvan kunnen mensen met een eigen oprit hun reguliere stroomtarief gebruiken (€ 0,20-0,22) en als ze zonnepanelen hebben wordt het slechts een fractie daarvan (b.v. € 0,06). Daarnaast zijn er, zoals ik ook in de uitzending noemde, laadpassen met beduidend lagere tarieven. En er zijn ook nog eens gratis snelladers te vinden bij veel vestigingen van de Aldi en de Lidl (en Bataviastad).

Nogmaals... het is niet de bedoeling om iets op te hemelen zonder kritiekpunten te noemen (volgens mij werden er juist vrij veel kritiekpunten besproken), maar is wel essentieel om de discussie zuiver te houden en dus niet uit te gaan van zwart-wit situaties met een conclusie dat het rijden met een EV dus net zo duur is dan een brandstofauto. Dat is in verreweg de meeste situaties niet het geval.
+1Anoniem: 372172
24 januari 2019 08:16
Leuke aflevering wederom :) (y)
Deelauto's zou je kunnen overwegen af te wisselen met deeltaxi's, in West-Brabant werkt dit erg goed!
(voor het tarief van OV).

Met de deeltaxi moet je wel (veel) flexibeler zijn in je tijdsplanning, je word een kwartier voor of na de tijd dat je afspreekt opgehaald en het kan zijn dat er wat omgereden moet worden (15-30 minuten in de spits).
Maar het is wel 'deur-tot-deur' OV, ook voor de kleine stukjes. Maar je zou het als alternatief / aanvulling op een vouwfiets kunnen zien. Ik hoop dat die gratis blijft in de trein, zeker nu die toch weer nog duurder is geworden

Verder is onze honger naar energie gewoonweg niet te stillen. Ook letterlijke honger, want de landbouw (traktors!) gebruiken zo'n 5x zoveel energie als dat we nu aan elektriciteit gebruiken. Zie slide 29 van: https://www.dropbox.com/s...power%20-%2022_5.pdf?dl=0
(primary (= landbouw) versus electricity)
Je zou het huidige tegenstribbelen van onze overheid tegen de Urgenda-uitspraak ook in dit licht kunnen zien, maar die zeggen in plaats hiervan gewoon 'het is te duur'.

Zolang niemand ook dit soort specifieke, erg ongemakkelijke feiten erkent en onderstreept, hebben we als maatschappij, als mensheid een erg groot probleem. Nog groter dan de klimaatverandering zelf.

Het zou dan ook erg fijn zijn als we nu weer eens daadwerkelijk een kerncentrale gaan plannen, zet hem maar in mijn achtertuin, dat is mijn morele plicht, onze prijs die we zouden moeten betalen voor onze welvaart. Dan is hij over 10 jaar wel gerealiseerd :+
Beetje lastig dat deze video ook al hier stond:
video: Tweakers Podcast #43 - Uploadfilters, autoladers en tractors

Waar moet ik nu mijn comment zetten? |:( (Niet daar blijkbaar)
Waar zijn de foto's van de wolfbloedmegaawesomemaan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee