Nederlander verbetert wereldrecord Rubiks kubus oplossen

De Nederlander Mats Valk heeft het wereldrecord voor het oplossen van een 3x3x3 Rubiks kubus verbroken. Hij heeft een tijd van 4,74 seconden neergezet. Eerder had hij ook al het record in handen, totdat het hem in 2015 werd afgenomen door de Amerikaan Collin Burns.

Het record is gevestigd tijdens het Jawa Timur Open 2016-evenement, dat in Indonesië plaatsvond. De twintigjarige Nederlander heeft de puzzel met veertig handelingen weten op te lossen, met een gemiddelde van 8,44 handelingen per seconde. Op het evenement heeft hij ook het Nederlandse record voor de hoogste gemiddelde snelheid wat vijf oplossingen betreft verbeterd, met een gemiddelde tijd van 6,89 seconden.

Mats Valk mocht zich tussen 2013 en 2015 al de titelhouder noemen in de strijd om de snelste tijd met een tijd van 5,55 seconden. Deze tijd is in april 2015 verbeterd door de Amerikaan Collin Burns, die een tijd van 5,25 seconden neerzette. In november van hetzelfde jaar wist de Amerikaanse Lucas Etter een tijd van 4,90 seconden neer te zetten, de eerste onder de 5 seconden. Dit record heeft een jaar standgehouden, totdat Valk die tijd wist te verbeteren.

Volgens Valk zijn nog kortere tijden mogelijk. Eerder had hij tegen het Parool verteld dat hij thuis een tijd van 3,81 heeft weten neer te zetten. De snelheid is echter afhankelijk van hoe de kubus door elkaar gehusseld is. Voor het oplossen van de puzzels gebruikt hij een kubus die hij in samenwerking met de Chinese fabrikant QiYi/MoFangGe heeft ontwikkeld, de Valk 3.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

07-11-2016 • 16:19

72

Submitter: Craftop

Reacties (72)

72
70
34
3
0
29
Wijzig sortering
Moet je ook niet geluk hebben hoe vaak het gedraaid is, zodat je minder handelingen moet nemen?
De kubussen worden door een persoon die een door de computer gegenereerd schema volgt gedraaid. Op die manier krijgt iedereen een zo eerlijk mogelijke kans. Het gaat hier ook om een singel oplossing wereldrecord er zijn nog veel meer soorten weereldrecords waaronder gemiddelde van 5. Video met iets meer info
Wat goed is om te weten (en wat ook in uit de video in jouw comment blijkt) is dat iedere deelnemer exact dezelfde scramble (manier van door elkaar draaien) krijgt.
Je ziet hem eerst ook rustig de kubus bekijken voordat hij begint, ik weet niet hoe lang dat mag.
Maximaal 15 seconde
The competitor is allotted a maximum of 15 seconds to inspect the puzzle and start the solve.

Als jij patroon sneller herkent, mag je hem eerder neerleggen, vanaf dat moment is het geheugen en vingervlugheid die dat patroon kan uitvoeren.
Is het niet vreemd dat deze analyse periode niet bij de tijd gerekend wordt? Of is dit juist om de factor van het verschil in moeilijkheidsgraad weg te nemen?
Een deelnemer zou het geluk kunnen hebben om een patroon van een vorige keer te herkennen. Die heeft dan een tijdsvoordeel
.oisyn Moderator Devschuur® @thierry19837 november 2016 16:28
Er is wel een kleine geluksfactor, maar bedenk dat elke kubus in maximaal 20 stappen is op te lossen. Het is dus gegarandeerd dat na de 20e handeling om hem door elkaar te husselen, hij niet per se nóg meer door elkaar gehusseld wordt.
Misschien een domme vraag, maar hoe kom je aan maximaal 20 stappen?
Dat staat ook in het artikel ;-)
Anoniem: 378245 7 november 2016 16:29
Kan het nog sneller? Jezus.

Respect!
In theorie, veel sneller. Als hij een 20 move kan halen met dezelfde moves per second, kan hij onder de 3 seconde duiken (8.44 gemiddeld).

Probleem is in 15 seconde op die 20 moves te komen en deze daarna zo snel uit te voeren.
Anoniem: 419695 @SinergyX8 november 2016 11:25
Er is ook een event waar het draait om met zo min mogelijk moves de kubus op te lossen, dat wereldrecord staat nu op 19 moves maar daar is veeeel meer tijd voor nodig.

Bij het speedcubing wat Mats Valk doet worden zelfs met opzet meer moves gebruikt dan zou kunnen. Dit komt omdat moves van de rechterkant, bovenkant en voorkant van de kubus veel sneller uit te voeren zijn (voor rechtshandigen). De kortste weg qua moves zal bijna zeker ook veel moves van de onderkant en achterkant van de kubus vereisen, en die zijn veel minder snel uit te voeren.
Kan het nog sneller?
Blijkbaar wel:
Volgens Valk zijn nog kortere tijden mogelijk.
:+ }:O
Lijkt op een last layer skip. Als je frame-by-frame gaat kijken, dan zie je dat hij de eerste twee lagen in 3.5-3.9 seconden oplost. Rond het einde doet hij waarschijnlijk een insert die de laatste laag skipt. GG
Ik heb werkelijk geen idee waar je het hier over hebt :)
Anoniem: 419695 @uyilaan8 november 2016 11:28
Mats gebruikt zijn eigen VLS methode waarbij hij het laatste F2L paar combineert met de OLL. Bij dit WR had hij de mazzel van een PLL-skip.
Geweldig! Knap hoor... toen ik m op de lagere school deed in 1 minuut 23 vond ik dat al een top prestatie :D
Dat is ook een topprestatie. Mij lukt het in een uur nog niet. Al ik zo'n ding bijna nooit aanraak en mijn geduld al snel verlies. :+
Heel goed Mats, gefeliciteerd! Fijn dat het wereldrecord weer in Nederlandse handen is.
Gefeliciteerd kerel!
Anoniem: 691473 7 november 2016 16:44
Leuk dat we steeds dichter bij de robots komen, alhoewel we er nooit zullen komen. Staat op het moment op 0.887 seconden volgens Guinnes World Records. Misschien zijn er al wel snellere :P
Knap gedaan!
2016 was een goed jaar voor de rubik, dit jaar zijn er al aardig wat records verbroken, Zemdegs uit Australie heeft behoorlijk wat titels te pakken, ook de gemiddelde 3x3x3 staat nu op zijn naam (0.4sec sneller dan Valk). Zijn 7x7x7 moet je echt een keer kijken, bizar hoe hij dat doet.

Al blijven voor mij de blindfolds toch de leukste om naar te kijken.
Anoniem: 732337 7 november 2016 16:23
Eigenlijk komt het er op neer: zo snel mogelijk het stappenplan uitvoeren.
Eerst bij de analyse er voor zorgen dat je zo min mogelijk stappen nodig hebt.

Zelf is het mij overigens nog nooit zo gelukt. Wel een keer met een boekje erbij (vlakje voor vlakje goed zetten) of met een schroevendraaier, waarmee het opeens een heel andere 3d puzel wordt. O-)

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 14:44]

Anoniem: 221563 @beerse7 november 2016 16:56
vlakje voor vlakje goed zetten
Knap, want dat gaat niet lukken. Op een gegeven moment moet je wel meerdere vlakken tegelijkertijd recht draaien. Althans, ik kan de laatste 2 niet anders dan tegelijkertijd plaatsen :P
Eerst 1 heel vlak mooi maken, dan de rand er omheen en dan de zij-vlakken doen. Bij de laatste paar gaat het plots in 1 keer goed, gewoon omdat het dan niet anders kan. De kleur tegenover het vlak waar je mee begint is wonderbaarlijk goed als de zijvlakken ook goed zijn :+
Anoniem: 221563 @beerse7 november 2016 18:31
Ik ken hem als eerst 1 vlak, dan de middelste rand en vervolgens een kruis aan de andere kant + hoekjes invullen.

Zijn meerdere varianten van de three layer methode ja :) Vooral de laatste 8 stukjes willen nog wel eens van uitleg verschillen. (8 want middelste staan vast)
Tuurlijk. Net zoals het schilderen van de Nachtwacht ook gewoon een kwestie is van de juiste kleuren tegen het canvas klotsen op de plek.
Alleen heb je bij de Nachtwacht geen vast patroon wat je altijd uit kunt voeren ongeacht de staat van het schilderij ;)
Afhankelijk van de techniek, bv het wet-on-wet wat erg bekend is van bv Bob Ross, zijn in de basis standaard technieken welke je op al z'n schilderijen kan toepassen.
Dit "patroon" is bij een kubus wel een patroon met gigantisch veel variaties, waar dus wel vooruitkijken voor nodig is, en het snel kunnen identificeren welke case je moet uitvoeren. Om nog maar niet te beginnen aan fingertricks etc.

Maar, schilderen en cuben vergelijken, blijft een beetje vreemd ;)
.oisyn Moderator Devschuur® @Bob Popcorn7 november 2016 16:32
Niet dat ik speedcubing wil bagatelliseren, maar er is nogal een groot verschil in de aard van skills tussen schilderen en het met grote snelheid oplossen van een Rubik's Cube. Dat laatste komt gewoonweg aan op 2 dingen: geheugen en vingervlugheid.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 14:44]

En het eerste komt neer op creativiteit en goed kunnen omgaan met een kwast. :P
Beiden zijn talenten, het een duurt alleen veel langer dan het ander.
Het zit hem meer in de juiste stappen berekenen. Ik kan zo'n kubus zelf ook binnen 2 minuten oplossen, maar zal met mijn stappenplan nooit deze tijden kunnen bereiken. De speed cubers hebben vaak tientallen zo niet honderden 'moves' in hun kennisbank zitten.

Ik werk ze zelf nog steeds laag voor laag af. Dat zal een speedcuber nooit doen bijvoorbeeld.
Ik heb zelf ook een methode uit het hoofd geleerd maar dat was het dan ook wel.
Ik kom verder niet verder dan 2 ringen wat ik dan wel mij aangeleerd heb.
Ik had vroeger een boekje waar dus alles instond en ook de laatste moves wat je nodig had voor alle 6 de vlakken dezelfde kleur te krijgen.
Ik was toen nog jong en volgens mij te ingewikkeld voor mij.
Tegenwoordig heb je kubussen met 4 en meer ruggen volgens mij zijn die oudere moves nog altijd van kracht op deze meer ingewikkelde kubussen.
Maar het was altijd wel leuk ik heb zelf een paar jaar geleden zelf ook een kubus gekocht, een echte van rubins.En als ik hem zie dan komt altijd wel een stukje nostalgie naar boven.
En het heeft inderdaad ook te maken met vingervlugheid, als je een tijdje bezig bent met draaien en de puzzel op te lossen krijg je zelf die vingervlugheid. Maar het gaat niet van vandaag op morgen, want je moet zodanig draaien dat de assen weer in een lijn staan anders draai je de kubus kapot of je draait een stukje eruit.
Je had vroeger ook van die goedkopere die waren sneller stuk die originele niet.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 14:44]

Anoniem: 221563 @rjmno18 november 2016 00:43
Mocht je nog ooit de laatste rij willen afmaken, dit is de methode die ik mezelf heb aangeleerd. Niet al te moeilijk. Je hoeft maar een paar zetten te onthouden, en voordat je het weet doe je ze zonder erbij na te denken.

Bovenste laag kruis
Randjes op de juiste plek zetten
Hoeken op de juiste positie
En de hoeken in de juiste hoek draaien

Sommige stappen moet je meerdere keren uitvoeren voor het juiste resultaat. (Vandaar dat deze methode absoluut niet efectief is voor speedcuben ;) ) Lijkt moeilijker dan het is. Kwestie van de instructies volgen en blijven oefenen totdat je hem uit je hoofd kent.
Stappenplan is de manier op elke cube op te lossen. Is nog niet de meest ge-optimaliseerde.
Die menselijke hersenen blijven verbazen. Volkomen nutteloos, maar erg knap.
Ach ja, een hardloopwedstrijd is ook nutteloos (tenzij hoog prijzengeld). Bovendien schijnt het best gezond te zijn je diverse systemen af en toe in overdrive te zetten.
Och, als je ergens voor wegrent kan het ook nuttig blijken 😊
c/p van reactie verderop: "Staat op het moment op 0.887 seconden volgens Guinnes World Records."

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.