Software-update: elementary OS 7.0

elementary OS logo (75 pix)Versie 7.0 van elementary OS, ook bekend onder de naam Horus, is kort geleden uitgekomen. Elementary OS is een op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie, die als doel heeft om met Pantheon een consistente en simpele desktopomgeving te bieden. Versie 7.0 is een grote update en uitgebreide informatie over de veranderingen daarin kan op deze pagina worden gevonden, dit is in het kort de aankondiging voor deze uitgave:

elementary OS 7 Available now

It’s been just over a year since we released elementary OS 6.1 Jólnir which brought new features and fixes based on your feedback, introduced new office productivity features, and expanded compatibility with a wide range of hardware. So far, OS 6.1 has been downloaded from our website over 400,000 times—150,000 times more than 6.0—and as always, that’s not including downloads from third parties or direct downloads via torrent that bypass our download page!

Today we’re proud to announce that OS 7, codenamed Horus, is available to download now and shipping soon on several high-quality computers. With OS 7, we’ve focused in on:

  • Helping you get the apps you need
  • Empowering you with new features and settings
  • Evolving our developer platform

elementary OS 7

Versienummer 7.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website elementary OS
Download https://elementary.io/nl/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

09-02-2023 • 10:33

30

Submitter: Master FX

Bron: elementary OS

Reacties (30)

30
29
25
1
0
2
Wijzig sortering
Ik heb mijn best gedaan om de Nederlandse vertalingen in een zo respectabele staat mogelijk te krijgen maar ik ben helaas geen professionele vertaler.

Als jullie fouten vinden, of dingen zien die beter kunnen worden verwoord zijn suggesties altijd welkom!
https://l10n.elementary.io/languages/nl/
Hulde voor je werk!
Wat leuk dat je dit gedaan hebt! Ik heb er (deels in NL werkend) nog geen rare dingen in gezien!
probeer deepL eens, www.deepl.com. Ik produceerde zo een Franse brief vanuit het Engels.
Ik maak al uitgebreid gebruik van Deepl wanneer ik inspiratie nodig ben of zelf niet helemaal ergens een mooie vertaling voor kan bedenken. Deepl maakt over het algemeen zeer duidelijke en goed verwoorde Nederlandse zinnen.
Elementary OS ziet er prachtig uit, en zit consistent in elkaar. En de programma's erbij zijn ook goed te gebruiken. Het nadeel vond ik, in de test die ik ermee deed, dat als je programma's buiten de standaard programma's wilt gebruiken, dit afbreuk doet aan de consistentie van het gehele OS. En ik had wat probleempjes met kleine instellingen die ik wou doen, die toendertijd wat moeilijker waren in te stellen.

Als je je niet begeeft buiten de standaard 'paden' van dit OS, is het wel een heerlijk systeem.
Een heel aantal jaar geleden was het imo de meest visueel aantrekkelijke en "samenhangende" distro.

Een paar weken geleden installeerde ik het eens opnieuw, om te kijken hoe het gegroeid was. Jammer genoeg was ik er niet echt door gecharmeerd, het ziet er namelijk nog exact hetzelfde uit als vroeger en veel van de gebieden waar ze op focussen zijn voor mij niet eens zo interessant. Het oogt ondertussen een beetje gedateerd en saai.

Vroeger was het een beetje de MacOS clone distro, maar jammer genoeg focussen ze daar tegenwoordig niet echt meer op. Een distro die bv. goed de Mac keyboard shortcuts implementeert moet ik nog tegenkomen. Dat zou imo een betere focus zijn dan "we built yet another software center", terwijl iedereen gewoon zijn software installeert met een lijntje "sudo apt install xx"
Visueel gezien vind ik Pop!_os wel een aardige. Lijkt ook wat elementen uit macos te hebben afgekeken maar wel met een duidelijk eigen look&feel. Had bij elementary nogal eens de neiging het te zien als een hoekige kopie van macos, Pop kan ik eenvoudiger waarderen voor wat het is.
Ik kom persoonlijk ook steeds weer bij Pop uit. Ik vind de look and feel van die distributie gewoon prettig. Het is net de aanpassing op gnome die ik graag zie (oke, binnenkort cosmic dan).

Ik vind de sensible defaults van pop ook prettig. De installatieprocedure en de eerste dialogen die je daarna krijgt zorgen ervoor dat je snel de absolute basis al goed hebt. De aparte iso voor nvidia hardware werkt fantastisch, zeker met die optimus controls in de powersettings dropdown.

Ook poetsen ze de packages netjes op tijd bij. Op tijd genoeg voor mij in ieder geval.

Het is geen perfecte distributie, die bestaat niet en andere distributies doen bepaalde dingen beter. Pop is bijvoorbeeld niet bijzonder lightweight binnen de linux wereld, maar ook weer geen log beest. Maar als totaal plaatje vind ik pop een hele sterke kandidaat voor "de beste linux desktop distro" ook al is dat een hele gevaarlijke uitspraak

Al vind ik Kubuntu ook een fijne om mee te werken, ookal heeft die een totaal andere DE en hele andere default look and feel

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 05:27]

.... Jammer genoeg was ik er niet echt door gecharmeerd, het ziet er namelijk nog exact hetzelfde uit als vroeger .... Het oogt ondertussen een beetje gedateerd en saai ....
Dat vind ik eigenlijk juist een voordeel. De interface is afgeleid van MacOS en is over nagedacht en zit consistent in elkaar. Als het werkt, waarom zou ik dan perse iets anders willen? Want nieuwer is niet perse beter. Kijk naar hoe Windows elke grote release het desktop idee redelijk grootschalig veranderd. Met de bijbehorende gebruiks problemen c.q. aanpassingen.

En tuurlijk ben ik geïnteresseerd in andere uiterlijken, ik probeer niet voor niets andere programma's en andere Linux Distro's uit. Maar voor mijn PC heb ik nu al ±5 jaar Linux Mint Cinnamon, en als ik mijn laptop meetel ±10 jaar, en ik zie geen enkele reden waarom ik opeens iets anders zou willen, puur omdat ik het al een tijdje gebruik.
Consistent? Dat valt wel mee, voor hun eigen apps wellicht wel, maar voor andere apps krijg je geen mooie integratie.

Verder duren de releases wel erg lang.
Dat is ook precies wat ik bedoelde. Het OS en de ervoor aangepaste apps zijn consistent en zitten goed in het Elementary OS ecosysteem. Maar de apps daarbuiten doen, naar mijn mening, afbreuk van het consistente geheel.

Maar blijf je in wat dit OS je voorschotelt, dus ga je niet erbuiten shoppen, dan is het een mooi geheel.
Ik heb het o.a. op oude laptop van mijn zus gezet. Dat zijn digibeten maar dit werkt prima voor ze zonder issues. En op die oudere laptop nog snel genoeg voor ze.
Op basis van onderstaande review zou ZorinOS zowel voor zowel beginners als voor iets meer gevorderde (GUI-)gebruikers aanzienlijk beter zijn dan Elementory OS (althans versie 6 daarvan). Laatstgenoemde zou geen Office Suite bevatten en als je het toch Libre Office installeert krijg je een waarschuwing dat het onveilige software kan zijn. Dat is voor beginners niet handig. Tegelijk kun je in Elementary OS out of the box (= zonder third party tooltjes) weinig naar je wensen aanpassen zoals het krijgen van icoontjes op de desktop. Dat is voor iets meer gevorderde gebruikers dan weer niet handig.

ZorinOS is, ook in de gratis versie, uitgebreid aanpasbaar (MacOS look, Windows look of Android look) en heeft een zeer complete appstore waar je kan kiezen tussen flatpac, snaps en meer.

Ik heb met geen van beide eigen ervaring. Zijn er voorbeelden waarin Elementary OS duidelijk beter is?
Edit: ik heb wel ervaring met Kubuntu.

https://youtube.com/watch?v=MUk781aZaUI

[Reactie gewijzigd door pmeter op 23 juli 2024 05:27]

LLT had laatst een challenge om dagen met alleen Linux te werken/spelen e.d. veel spreekt niet voor zich. Het is erg veel geknoei, proberen enz. en niet bepaald vervangbaar met wat we verwend zijn van Windows. Zo had Linus PopOS gebruikt maar toch veel frustraties opgelopen.

Ikzelf had het vroeger al vrij rap opgegeven.
Dat is altijd het probleem als je iets wilt doen, maar het moet perse op de manier zoals je die nu al kent. In dit geval probeer je dus Linux uit, terwijl je Windows gewend bent. En dan vind je het moeilijk omdat het niet precies zoals Windows is.

Ik ben opgegroeid met Commodore 64, daarna DOS en daarna Windows. Toen ik met Windows werkte, heb ik me dat systeem eigen gemaakt. Ik wist precies hoe ik dingen moest doen in Windows, ik had ook een heleboel tooltjes die me hielpen om het precies zo te maken als ik wilde.

Ik heb altijd al interesse gehad in meerdere systemen, zo heb ik ook een MacOS laptop gehad, zodat ik met MacOS kon spelen, en zien hoe het was. Op diezelfde manier heb ik met Linux gespeeld, om te kijken hoe het was.

Mijn ervaring was voornamelijk in Windows, ik wist hoe ik alles daarin moest doen. Tot en met Windows 7 bleef ik Windows gebruiken. Totdat Windows 8, 10 en 11 kwamen, daar vond ik mezelf helemaal niet in thuis. Ergens in 2018 ben ik volledig over gegaan op Linux. En sindsdien gebruik ik eigenlijk alleen maar Linux. En ik voel me er in thuis. Ik heb me het systeem ook eigen gemaakt, ik heb ook een heleboel tooltjes die me helpen om het precies zo te maken als ik wil.

Maar als ik nu voor iemand op een Windows systeem iets moet doen, voel ik me er niet prettig op. Het werkt (nu) anders voor mij, omdat ik al heel lang geen Windows meer gebruik. Nu probeer ik dus Windows uit op iemands computer, terwijl ik Linux gewend ben. En dan vind ik het moeilijk omdat het niet precies zoals Linux werkt.

Waar je mee groot bent geworden, bepaald waar je goed mee bent. Wij kunnen Nederlands praten, daar zijn we groot mee geworden. Maar, ik neem aan, jij en ik praten geen Arabisch. Dat wil dan alleen niet zeggen dat Arabisch heel moeilijk is of zo, puur omdat je het niet kent. Want als het inderdaad zo moeilijk was, zouden mensen in Arabisch sprekende delen allang een andere taal zijn gaan leren.

Mijn moeder is, na het overlijden van mijn vader, meer met de computer gaan doen. Op een PC waar ik Linux op heb gezet, en die ik zo heb ingericht dat zij er mee kan werken. Ze doet nu zelf haar bankzaken, email, Googlen op internet, spelletjes, allemaal op een Linux systeem. En het lukt haar heel goed. Omdat mijn moeder Windows niet kende, en is opgegroeid op een PC met Linux. En daarom lukt het haar ook best goed, want ze heeft geen ander systeem daarvoor gekend, waarmee ze alles zou moeten vergelijken.

----

Dat gezegd hebbende: Als je niet graag Linux gebruikt, of je er niet mee om kan gaan, gebruik het dan niet. Hetzelfde als dat ik geen Windows gebruik, want dat gebruik ik niet meer graag. Een ieder mag gebruiken wat hij wil. Maar het argument dat Linux niet bruikbaar of niet gebruikersvriendelijk zou zijn, klopt gewoon niet meer.
Ikzelf had het vroeger al vrij rap opgegeven.
Zie mijn advies nummer 2 op bladzijde 13 en 35. In één keer helemaal overstappen is zeker een uitdaging, door eerst zoveel mogelijk cross-platform software leren te gebruiken, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.
Iegelijk zou ik wel een artikel willen lezen over hoe toegankelijk zulke Distro's zijn Elementry, Zorin en soort gelijke.
Wordt dit door Canonical bijgehouden of moet ik dit vergelijken met iets als MintOS dat ook op basis van Ubuntu gebouwd is?
Nee, en ze releasen ook veel minder vaak.
In de kern is dit gewoon Ubuntu, je krijgt ook updates binnen van onder andere Ubuntu repos. Bovenop deze Ubuntu base is Elementary OS gebouwd. Je zou het kunnen beschrijven als Ubuntu met een andere GUI en een handje vol extra tweaks.
Enorme fan van Elementary hier. Niet vermeld, maar misschien heel belangrijk om te vermelden is dat deze versie is gebouwd op Ubuntu 22.04 LTS.


5.0 Juno 16 October 2018 Ubuntu 18.04 LTS (bionic)
5.1 Hera 3 December 2019 Ubuntu 18.04 LTS (bionic)
6.0 Odin 10 August 2021 Ubuntu 20.04 LTS (focal)
6.1 Jólnir 20 December 2021 Ubuntu 20.04 LTS (focal)
7.0 Horus 31 January 2023 Ubuntu 22.04 LTS (jammy)

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Elementary_OS
Het verbaasde me dat ze al op v7 zaten. Ik had het jaren geleden eventjes geprobeerd voor de leuk (erg beperkt) maar dat toen met versie 0.2/0.3 maar ik dacht dat het v2/v3 was. Het doet mij vermoeden dat ze de 'nul' hebben omgedraaid vanwege een release wat opeens een 'echte' release is.
Ze zijn op een gegeven moment van 0.5 naar 5.0 gegaan omdat men zich uiteindelijk volwassen genoeg vond. Dat was eigenlijk al eerder 🙃
Wat me wel aanspreekt in elementary OS is de wat ouderwetse stijl van de iconen. Doet me denken aan het Windows XP-tijdperk (inbegrepen de default Linux DE's uit die tijd). Weet iemand wat de UI-term hiervoor is? Ik heb het niet over skeuomorfisme, dat hangt (hing) er vaak mee samen maar gaat eerder over wat je afbeeldt. Wat ik bedoel is het tegengestelde van "flat" design. Schaduwen, heldere lijnen, pastelkleuren,... In MATE, LXDE, LXQT, XFCE etc. heb je die ook nog dat soort iconen, maar ik zou graag een DE of WM gebruiken waat ook de andere interface-elementen nog die oude conventies volgen. NsCDE lijkt me wel wat, maar is misschien wat overdreven obscuur voor dagelijks gebruik.
Nee, helemaal niet. Vb. van wat ik bedoel: het Firefox-logo van versie 1 tot 3 i.p.v. dat sinds versie 57. Ik vraag met af wat de term is voor de stijl van het eerste logo in relatie tot de "flat" stijl van het laatste.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 05:27]

Je kan op de website een prijs van 0 invoeren en het gratis downloaden.
Je kan op de website een prijs van 0 invoeren en het gratis downloaden.
Inderdaad, je kunt vooraf betalen, of niet, maar ook eenvoudig achteraf dacht ik te begrijpen uit deze podcast met een interview met Danielle Foré van Elementary. Door elke keer er aan herinnert te worden zodra je iets installeert uit de softwarewinkel. Dat lijkt me een prettige manier om ook wat te verdienen aan je eindgebruikers, die door deze aankopen zowel hun waardering uitspreken als hun budget kunnen begrenzen. @mark184 Freeriders zijn er altijd, maar als de tevreden klanten je betalen zou dit wel eens een handig open source verdienmodel kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 23 juli 2024 05:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.