Software-update: elementary OS 6.0

elementary OS logo (75 pix)Versie 6.0 van elementary OS, ook bekend onder de naam Odin, is uitgekomen. Elementary OS is een op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie, die als doel heeft om met Pantheon een consistente en simpele desktopomgeving te bieden. Versie 6.0 is een grote update en uitgebreide informatie over de veranderingen kan op deze pagina worden gevonden, dit is in het kort de aankondiging voor deze uitgave:

elementary OS 6 Odin available now

It’s been a long road to elementary OS 6—what with a whole global pandemic dropped on us in the middle of development—but it’s finally here. elementary OS 6 Odin is available to download now. And it’s the biggest update to the platform yet! With OS 6, we’ve focused in on:

  • Empowering you to be in control and express yourself,
  • Continuing to innovate with new features, and
  • Making elementary OS easier to get and more inclusive

elementary OS

Versienummer 6.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website elementary OS
Download https://elementary.io/nl/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

11-08-2021 • 09:55

80

Submitter: Mast

Bron: elementary OS

Reacties (80)

80
79
56
5
2
14
Wijzig sortering
Ik vraag me af wie het een goed idee vond om onderstaande lijstje zeer generieke nietzeggende items als de hoofdpunten neer te zetten.
  • Empowering you to be in control and express yourself,
  • Continuing to innovate with new features, and
  • Making elementary OS easier to get and more inclusive
Doorklikkend naar de volledige changelog is het wel beter maar je moet echt door de hele pagina heen om de hoofdpunten te zien. Zelf maar even een lijstje gemaakt
  • Be in Control & Express Yourself - verhaaltje over privacy
    • Dark Style & Accent Color - nieuw thema
    • Sandboxing & Portals
  • New Features
    • Multi-touch
    • Notifications
    • Tasks
    • Firmware Updates
    • App Updates - Updates voor default apps als mail, calendar, camera, etc
    • Panel
    • Desktop Features
  • Easier to Get & More Inclusive - nieuwe installer
    • Accessibility & Inclusivity - verschillende features gericht op accessibility
Ook de marketingtactieken hebben ze afgekeken van Apple! :+
"Inclusivity" wat moet ik me daar bij voorstellen?
Dat kan je lezen op de pagina zelf
Another element of our approach to elementary OS is to ensure it’s as inclusive as possible—meaning it’s able to be used comfortably by anyone, including those with temporary, chronic, or permanent accessibility needs. As such, we’ve focused in on our Accessibility Features are Just Features efforts in OS 6.

Universal Access indicator
Dank, ik moet zeggen dat ik dat gemist had. Dat zal aan mijn ongeduld hebben gelegen en het feit dat ik triggerde op het woord "inclusive". Ik moet zeggen dat ik dit "including those with temporary, chronic, or permanent accessibility needs." een prima zaak vind. Een handicap mag geen belemmering vormen om een stuk software te kunnen gebruiken.
Anoniem: 1532362 @Aeternum11 augustus 2021 15:10
klinkt alsof ze "problematische" termen zoals 'black-list' en 'man-in-the-middle' aangepast, naar gender/ras neutrale termen of iets dergelijks wokes inclusiefs

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1532362 op 23 juli 2024 02:44]

Of je stapt even van je zeepkistje af en leest wat er op de pagina staat.
Another element of our approach to elementary OS is to ensure it’s as inclusive as possible—meaning it’s able to be used comfortably by anyone, including those with temporary, chronic, or permanent accessibility needs. As such, we’ve focused in on our Accessibility Features are Just Features efforts in OS 6.

Universal Access indicator
Voor Tweakers die nu denken; "Nog een Linux distributie, wat moeten we daar mee?"... Het is een afgeleide van Ubuntu, 20.04 in dit geval.

Wat Elementery OS toevoegt is een totale UI metamorfose waarbij ze goed gebruik maken van onderzoek en eerder opgedane ervaring. Hun ontwikkelaars-documentatie is op dat vlak super goed en iedereen die iets met design doet zou het eens moeten door lezen:

Human Interface Guidelines
https://docs.elementary.io/hig/

Echter, ik weet niet of Linux dit nodig heeft. Er zijn al best wat design-gedachten in de wereld van Linux en GNOME, KDE en XFCE hebben hun concurrerende opvattingen over UI design.

Het is cool om te zien wat Elementery doet, en ik volg het wel een beetje, maar uiteindelijk blijf ik zelf bij Fedora Linux.
Heb je toevallig ook ervaring met Elementary OS?

Ik heb jaren Ubuntu gebruikt, maar na meerdere dist-upgrades was een herinstallatie noodzakelijk. Ik besloot Ubuntu Kylin te proberen, wat een officiële Ubuntu smaak is. Kylin viel heel erg tegen, geen ondersteuning voor het configureren van OpenVPN in het controlepaneel, altijd problemen met mijn externe scherm, en een hoop onverklaarbaar gedrag dat een herstart vereiste. Ik heb nu Kubuntu geïnstalleerd, ik heb soms nog steeds wat rare quirks met mijn monitor, maar dat treed soms op. Kylin is nog niet volwassen in mijn ogen en ik snap dan ook niet dat het een officiële smaak is.

Als ik kijk naar Elementary OS dan wijken zij aardig af van wat Ubuntu doet. Zij zijn afgestapt van de Ubuntu repositories en overgegaan naar Flatpaks. Flatpaks mag dan wel beter zijn dan Snaps, maar hoe verhoudt dit zich tot het traditionele Ubuntu package management?

De Ubuntu repositories mogen dan wel niet de nieuwste versies van software beschikbaar hebben, maar ze zijn wel stabiel en gecontroleerd. Welke bron word er gebruikt voor de store en worden die flatpaks gescreend?
Twee vragen als ik hem goed volg:
- Hoe verhoudt Elementery OS zich ten opzichte van Ubuntu 20.04
- Hoe en wat Flatpak?

Om met die eerste vraag te beginnen. Elementery OS gebruikt de LTS versie van Ubuntu 20.04, en ik zou hem daarom afraden voor gamen en zo. Ligt kantoor- en media-gebruik zal prima gaan, maar als je de laatste drivers of zo nodig hebt, dan kun je beter kijken naar Pop OS 21.04, welke ook op Ubuntu gebaseerd is maar welke zich op een hele andere markt richt.

Die tweede vraag, is iets persoonlijker aangezien ik mee werk aan het hele Flatpak ecosysteem. Flatpak wordt gezien als de toekomst voor Linux package management. Het combineert de sterke kanten van Linux, zoals een stabiele core waar applicaties tegenaan gebouwd kunnen worden, met de voordelen van bijvoorbeeld Android packaging: Sandboxing en rechten-beheer vanuit het systeem, ten behoeve van de gebruiker. Flatpak is ook decentraal, en er zijn meerdere partijen die er gebruik van maken zoals Fedora, Flathub, Elementery OS of Nuvola.

Echter, Flatpak is work-in-progress. De vrijwilligers achter Flatpak proberen de keuken te renoveren terwijl het restaurant open moet blijven. In sommige gevallen werkt flatpak nog niet foutloos, en er zijn een paar pakketten met serieuze beperkingen, zoals Steam.

Wat betreft infrastructuur beveiliging; Flatpak heeft het zelfde principe als alle bestaande repositories: De builds gebeuren in het openbaar en je kunt alle manifests online vinden. Heb er een volledig artikel over gescherven hier:

Web of Trust, Part 2: Tutorial
https://fedoramagazine.org/web-of-trust-part-2-tutorial/

Lang verhaal kort; Elementery OS leunt op Ubuntu LTS maar het investeert in de toekomst middels Flatpak. Het is niet geschikt voor mensen die de laatste software willen gebruiken, en het richt zicht vooral op gebruikersgemak.
OS features en packaging staan volledig los van elkaar, qua functionaliteit. Ik bedoel, het OS had al zijn eigen packaging tools maar flatpak brengt dat enkel naar user space. Beetje hetzelfde probleem als NPM of pip enzo hebben.

Wat nodig is, is één universele package manager die tevens autoconf, make en cmake vervangt. Maar ik moet weer eens kijken want de ontwikkelingen gaan zo snel. Ik weet dat ik ninja en meson nog wat beter moet bekijken.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 02:44]

OS features en packaging staan volledig los van elkaar, qua functionaliteit.
Afgezien van dat dit bij Linux distributies momenteel niet zo is, het is juist heel erg gekoppeld, ben ik het er ook zeker niet mee eens dat dit zo zou moeten zijn. Het feit dat package updates worden gedaan door dezelfde organisatie die ook de Linux distributie van mijn keuze hebben uitgebracht vind ik wel een fijn idee, het schept een basis van vertrouwen waardoor ik zonder zorgen packages uit de bijgeleverde, vertrouwde repositories kan installeren.
Ik bedoel, het OS had al zijn eigen packaging tools maar flatpak brengt dat enkel naar user space.
Je kunt Flatpaks gewoon "global" installeren en dus door de root user laten beheren. Het doel van Flatpak is juist om repositories te decentraliseren, je kunt dus zelf een Flatpak repo toevoegen die niet gelieerd is aan de organisatie die de door jou gekozen Linux distributie uit brengt. Dit heeft voor- maar ook nadelen. Het grote nadeel is voor mij het hierboven genoemde punt van vertrouwen, want in het geval van Flatpak moet ik ineens individuele softwareontwikkelaars en Flatpak package maintainers gaan vertrouwen in plaats van 1 organisatie waar een selecte groep mensen de software packages beheert.
Beetje hetzelfde probleem als NPM of pip enzo hebben.
Het probleem dat deze tools proberen op te lossen bedoel je waarschijnlijk? Dat ben ik inderdaad wel met je eens. Ik heb het idee dat tools als NPM en pip maar ook Flatpak, Snap en AppImage geboren zijn uit een soort frustratie bij ontwikkelaars dat hun software met de laatste nieuwe features en bugfixes niet snel genoeg in gebruik werd genomen. Door het traditionele package management op Linux te omzeilen en het zelf te gaan doen bereik je inderdaad sneller je gebruikers, maar missen er nog wel eens de rigoureuze beveiligingstest die het vertrouwen op deze oplossingen kunnen schaden.
Wat nodig is, is één universele package manager die tevens autoconf, make en cmake vervangt. Maar ik moet weer eens kijken want de ontwikkelingen gaan zo snel. Ik weet dat ik ninja en meson nog wat beter moet bekijken.
Waarom is dat nodig? Een van de grote krachten van Linux vind ik juist de keuzevrijheid en diversiteit aan filosofieën over en oplossingen voor specifieke problemen. Bovendien: https://xkcd.com/927/
Het recht om te forken is niet heilig en heeft er bovendien niks met packaging te maken. Je zet toch ook geen 4 auto's voor de deur om naar je werk te rijden? Waarom zou je 4 tools willen om hetzelfde te doen? Of waarom zou je een extra taal afhankelijkheid inbouwen? Maakt de uiteindelijke software alleen maar kwetsbaarder en complexer en dus onveiliger.

Hoe noem jij het wat een compiler mbv Assembly doet om software in userspace te laten draaien?

En als laatste:
Leuk plaatje maar standaarden hebben ook niks van doen met packaging.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 02:44]

Nergens in mijn reactie heb ik het over het forken* van software. De verschillende package management methoden op verschillende Linux distributie families zijn geen forks van elkaar maar volledig los van elkaar ontwikkeld met andere ideeën en eisen als uitgangspunt. Op de vraag waarom je verschillende tools zou willen hebben om hetzelfde te doen zou antwoord kunnen zijn "dat wil je niet", maar deze situatie is nu eenmaal al zo sinds er Linux distributies bestaan met verschillende filosofieën en zal altijd wel zo blijven. De meeste package management software is al zo oud en ver uitontwikkeld dat er geen bekende kwetsbaarheden meer in zitten, als je hoort over kwetsbaarheden in package management systemen op Linux dan gaat dat juist over de nieuwere systemen zoals NPM en pip en niet over de traditionele package management software zoals dpkg/apt en rpm/yum/dnf.

De package manager die je distributie gebruikt verzorgt bovendien taken die package managers als NPM, pip en ook Flatpak niet voor je kunnen uitvoeren, namelijk het updaten van systeem software zoals de Linux kernel en je C library. Je blijft dus altijd afhankelijk van systeem package managers zoals apt en yum. Package managers als NPM, pip en Flatpak zijn specifiek bedacht om software sneller aan eindgebruikers beschikbaar te maken. Ze zullen dus naast elkaar moeten blijven bestaan. Snap is wel in staat om systeem software te updaten, maar Snap is van Canonical en deels proprietary en daarom voor een grote groep FOSS gebruikers niet wenselijk.

Wat betreft mijn link naar XKCD 937: jij deed de uitspraak dat we toe zouden moeten naar 1 package manager om alle anderen te vervangen. Dat is in theorie een leuk idee, maar ik kan je verzekeren dat een poging daartoe zal verlopen zoals het wordt geschetst in die comic, dat zien we namelijk al bij het naast elkaar ontstaan van Flatpak en Snap. Overigens hebben standaarden wel degelijk van doen met packaging in deze context, want package managers zijn de gestandaardiseerde manier om software naar de eindgebruiker te distribueren en er zijn er momenteel meerdere van.

* = Ik ben van mening dat in de FOSS wereld het recht om te forken wel degelijk heilig is, waarmee ik bedoel dat het altijd en op ieder moment mag en kan. Of het verstandig is is sterk afhankelijk van de situatie en ga ik dus hier geen uitspraken over doen.
@rbr320
voor jou info.: forken heeft betrekking op keuzevrijheid en diversiteit. Verder zou ik je adviseren eerst wat assembly manuals te lezen en daarna stellig zijn en praten.

Weet je het verschil tussen LLVM/Clang en GCC? Los van het copyright. Of ga jij iets vanuit jouw verhaal zonder Assembly compilen? En hoe wil jij pip of NPM gebruiken zonder eerst iets anders gecompiled te hebben? En wat denk je dat uberhaupt de rol van Assembly is in het compilatie proces? Debug anders gewoon eens het Linker process.

Nogmaals: je plaatje heeft van doen met standaarden en kan elk ander product als voorbeeld gebruiken. De referentie is dus bv. naar ITIL/ISO en niet naar een product zoals Cmake. Overigens, elk software product voldoet in meer of mindere mate aan standaarden.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 02:44]

Lang verhaal kort; Elementery OS leunt op Ubuntu LTS maar het investeert in de toekomst middels Flatpak. Het is niet geschikt voor mensen die de laatste software willen gebruiken, en het richt zicht vooral op gebruikersgemak.
Ik heb op het moment alleen mijn werk laptop, ik denk dat het eens in een virtualbox ga draaien en misschien voor een volgende reinstall achter de hand houd.

Maar Ubuntu doet helemaal geen updates van packages gedurende een release, alleen patches. Ik zou verwachten dat flatpaks juist meer up-to-date zijn dan de Ubuntu packages, zeker als dit gepushed word vanuit de developer?
Dat is een bijkomend voordeel van Flatpak. Omdat het zoveel meer geïsoleerd, is het eenvoudig voor software-bouwers om updates te distribueren. Valve bijvoorbeeld gebruikt Flatpak voor de Steam Link op Linux waardoor ze eenvoudig software kunnen updaten zonder zorg om compatibiliteitsproblemen. Zelfs distributies die wel altijd de laatste versies van bijvoorbeeld Firefox hebben, lopen vaak achter op Flatpak omdat de Flatpak van Firefox direct vanuit Mozilla gepusht wordt.

Zelf draai ik Fedora Linux, waardoor ik al vaak de meest recente versies van software heb, maar veel software haal ik vanaf Flathub omdat het zoveel robuuster werkt. Mogelijk dat ik over een paar jaar helemaal over ga op Fedora Silverblue, wat een read-only bestandssysteem heeft en waar alle software via Flatpak gaat.
Maar Ubuntu doet helemaal geen updates van packages gedurende een release, alleen patches
Jawel hoor. Van bijvoorbeeld Firefox komen gewoon de nieuwste versies mee, en dat is zo met meer spul. Dat het tijdens een release geen updates uitbrengt is, in mijn ervaring, al een paar jaar niet meer zo. Misschien dat dat nu anders is, ik ben overgestapt op Fedora een paar jaar terug.
Om met die eerste vraag te beginnen. Elementery OS gebruikt de LTS versie van Ubuntu 20.04, en ik zou hem daarom afraden voor gamen en zo.
Je moet juist de LTS versie hebben voor gamen, de Steam client is er alleen voor LTS versies van Ubuntu en SteamOS was niet voor niets gebaseerd op een oldstable van Debian. De goede GPU drivers zijn er eigenlijk ook alleen voor LTS versies.

Ik zou sowieso niet-LTS versies afraden voor dagelijks gebruik.

[Reactie gewijzigd door Crim op 23 juli 2024 02:44]

De nieuwe SteamOS zal nochthans gebaseerd zijn op Arch. Wel niet direct zeker of ze voor de LTS kernel gaan of niet...
> Flatpak wordt gezien als de toekomst voor Linux package management.

Not really. Door sommigen maybe, door het merendeel niet.

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 23 juli 2024 02:44]

Er is natuurlijk een luide minderheid die zich verzet tegen elke vorm van verandering. Zie ook systemd, pulse-audio en wayland. Deze groep zal echter aan het kortste eind trekken omdat je duidelijk ziet dat alle ontwikkelaars van GNOME en KDE wel achter Flatpak staan.

Linux is een open systeem en mensen die hun systeem anders willen inrichten, zullen dat ook altijd mogen doen. Dit neemt echter niet weg dat vele distributies deze weg zijn ingeslagen en deze wel zullen volgen.

@Kenhas Change aversion. Vele houden niet van verandering, en op Linux mag dat. Je kunt altijd met een groep vrienden samen komen en je eigen distributie uitrollen. Er wordt ook wel eens geroepen dat Flatpak's beveiliging niet perfect is... waarop ik alleen maar kan vragen, welke beveiliging is dat wel? Flatpak zoekt ook een compromis: Het moet werkbaar blijven voor bestaande gebruikers. We kunnen niet 'Linux' stopzetten en over twee jaar 'Linux 2.0' aankondigen.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 02:44]

Wel typisch dat er gelijk weer naar ad hominems gegrepen wordt en mensen als change-averse weggezet worden.
Het zou natuurlijk ook goed kunnen dat er hele andere redenen, zoals technisch inhoudelijke, achter zitten ;)

Anyway, mijn punt was meer dat jij misschien vindt dat het de toekomst is, maar dat is niet perse de mening van de Linux community in z'n geheel.

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 23 juli 2024 02:44]

Dan is het aan jou om inhoudelijke argumenten aan te dragen, anders schaar ik je gewoon bij de notoire nee-roepers.
Wat dan weer klinkt als: "Schuldig tot onschuld is bewezen". De opmerkingen in je posts zijn alleen voor jou 100% waar. Velen zullen het met je eens zijn, maar ook meer dan genoeg personen zijn dat niet.

Maar als iemand anders aangeeft dat je niet voor iedereen spreekt, val je gelijk terug naar een "schuldig tot onschuld is bewezen"-houding terug. Niet zo handig voor een redelijke discussie. Alleen maar handig om je eigen zin door te drijven.

Maar ja, door mijn post zal ik in jouw gedachtengang vast ook in het hokje 'notoire nee-roepers' horen. Krijg het idee dat in dat hokje er interessantere discussies gevoerd worden.
Not really. Door sommigen maybe, door het merendeel niet.
Dat gaat op voor zo'n beetje alles in de Linux gemeenschap ;)
Dat gaat op voor zo'n beetje alles in de Linux gemeenschap ;)
Zeg maar (computer)gemeenschap. "Waah Windows 7 verliest support en nu moet ik gedwongen verschrikkelijk... Mijn situatie is zo bijzonder dat het nauwelijks werkbaar is!1!!"

Maar met linux is het makkelijker meeschreeuwen en er is meer hoop. Windowsgebruikers gaan uiteindelijk naar de volgende versie en hebben die UI of wat dan ook te slikken. De kans dat je in de linuxcommunity net genoeg gehoor krijgt voor een distro in jouw niche is redelijk. Geen flatpak? Gaat je lukken. Geen Gnome? Gaat je lukken. Er zijn exotische window managers waar mensen bij zweren en het aantal gebruikers zal eerder in de duizenden dan honderdduizenden lopen. Of Apple luistert vraag ik me wel eens af (desktop verandert ook maar mondjesmaat), Microsoft luistert duidelijk wel, maar kiest dan voor iedereen.
Bedankt voor de heldere uitleg :?
Ik weet niet wat je precieze situatie is, maar ubuntu kylin is de chinese versie van ubuntu. Maw, zaken die in europa standaard zijn, maar niet in china zijn er wss uitgesloopt en omgekeerd zullen die zaken dan weer geimplementeerd zijn. Mocht je dus gewoon in europa wonen, is kylin echt wel het laatste wat ik zou proberen.
Kylin heeft ondersteuning voor Engels en ik had geen problemen met het gebruik van de software. Het was alleen erg onstabiel. De ondersteuning van de OpenVPN plugin verbaasde mij ook, maar er word gebruik gemaakt van de standaard network manager van Ubuntu, dus het zou kunnen werken. Het probleem was dat na de installatie van de networkmanager-openvpn plugin niet alle nodige velden zichtbaar waren in de UI voor de configuratie.
Het probleem was dat na de installatie van de networkmanager-openvpn plugin niet alle nodige velden zichtbaar waren in de UI voor de configuratie.
Dat is niet alleen bij Ubuntu Kylin het probleem hoor.

Maar goed, waarom kies je voor de Chinese versie van Ubuntu? Dat haal ik niet uit je verhaal namelijk. Beetje vreemde keuze, als ik eerlijk ben.
Wilde gewoon eens wat anders, en dat zeg ik Kylin is een officiële Ubuntu flavor met ondersteuning voor Engels.

En afgestemd op de Chinese markt is natuurlijk onzin, het is daar ook geen feature dat je laptop reboot als je een monitor inplugt.
Deepin (Debian-based) werkt op zich ook goed, maar de Engelstalige versie maakt het toch echt duidelijk dat deze voor gebruik in China is gemaakt. Er zijn een heleboel functies die simpelweg niet werken totdat je via een Chinees IP adres het internet op gaat.

Vandaar dat een Engelstalige versie van een Chinese Linux distro inderdaad "iets anders" is, maar ook dat je zelfs van relatief basale functionaliteit niet zeker kunt zijn dat het werkt zoals in een Linux distributie die voor andere markten bedienen.

Heb me dus wel voorstellen dat @sfranken denkt dat je een vreemde keus maakt. En daar heeft hij mijns inziens gelijk in. Pop!_OS, bevalt mij persoonlijk zeer goed. En deze op Ubuntu-gebaseerde distro word door System76 bijgehouden. Een bedrijf dat laptops en desktops voor Linux ontwerpt en verkoopt. Zitten qua vraagprijs in het gebied waar Apple opereert. Ze hebben zeker een eigen stijl en alhoewel ik van de stijl zelf niet zo gecharmeerd ben, het is wel degelijk kwaliteitsspul en je je krijgt er betere hardwarespecs dan je krijgt in een Mac (intel series).
En afgestemd op de Chinese markt is natuurlijk onzin
8)7 Het is dé officiële versie van Ubuntu voor China, hoezo zou het dan niet afgestemd zijn op de Chinese markt? Die mag je uitleggen, want ik snap 'm niet...
Je kunt toch zelf kiezen welke repositories je gebruikt? Als je het hebt over de standaard store van elementary: de apps worden onderhouden door de ontwikkelaar van de app zelf en worden gecontroleerd door elementary OS.
Echter, ik weet niet of Linux dit nodig heeft. Er zijn al best wat design-gedachten in de wereld van Linux en GNOME, KDE en XFCE hebben hun concurrerende opvattingen over UI design.
En voor wie dat niet voldoende vindt, er zijn ook nog tiling window managers/compositors zoals i3 (X.Org) en Sway (Wayland). ;)
Tiling WMs zijn fijn, helaas werkt het niet feilloos met alle applicaties. Toch regelmatig wat issues gehad met de Jetbrains tools. Ja er zijn wat workaround tools, maar die zijn nog steeds niet zonder fouten.
Aangezien ik aan het overstappen ben op vim als IDE kan ik het binnenkort weer eens proberen :)

edit: grammatica
edit2: zelf gebruikte ik https://github.com/baskerville/bspwm

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 23 juli 2024 02:44]

Heb nog een paar euro betaald voor Elementary ... omdat het er mooi uit zag en goed werkte.. en toen kwam ik er achter dat er geen hibernate is ingebouwd en daarna niet meer gebruikt.
Dat is wel ingebouwd, maar is afhankelijk van een aantal factoren. Om het werkend te krijgen zie https://askubuntu.com/que...te-option-in-ubuntu-20-04
Top!
"ingebouwd" ;-) Maar als ik er weer eens zin in heb, ga ik er eens mee prutsen.
(En daar zit ook een beetje het probleem: heb zo'n 30 jaar met hardware en software geprutst. Met veel plezier.
Maar de laatste jaren niet meer zo. Het ding moet gewoon in 1 keer precies doen wat ik wil, en altijd, en stabiel, voor me klaar staan.)

[Reactie gewijzigd door zetje01 op 23 juli 2024 02:44]

Er is een Unix-gebaseerd besturingssysteem van een bedrijf met als slogan 'It just works'... ;)
Hahaha, yeah, ik weet.
Slogans ... Zo was ik laatst erg gecharmeerd van de slogan 'nieuw leiderschap' ..

(anyway, sorry voor de offtopic. Hoewel dit topic natuurlijk heel snel van de oppervlakte verdwijnt, neem ik aan)
En als je dat wat langer gebruikt dan een uur of 8 per dag kom je erachter dat er aan "It just works" aardig wat "terms and conditions" verbonden zijn, en dat als je ook maar iets buiten de "walled garden" komt het niet meer zo goed werkt
Ik volg je niet. Kun je dat toelichten?
Apple werkt lang niet zo goed als je iets gebruikt wat ze niet zelf aanbieden, of een Android apparaat erbij wil gebruiken. De term "it just works" werkt alleen echt als álles in je ecosysteem van Apple is.
De website laat uitschijnen alsof je moet betalen voor elementary OS maar je kan kiezen voor het aangepaste bedrag van 0 euro en het dan alsnog gratis én legaal de .iso downloaden.
Mocht het je bevallen kun je altijd een donatie doen uiteraard.

Ik hoor ook vaak kritiek dat "elementary OS lijkt op MacOS". Dat is zoals zeggen dat je dochter lijkt op Alexandra Daddario.
Ach, het is weer eens wat anders dan 'het lijkt op Windows' :)

Tegenwoordig zijn de meeste distro's Ubuntu met een andere DE, en is het wat mij betreft een stuk minder interessant om te experimenteren met verschillende releases.

Pak gewoon je favoriete distro, en installeer een andere desktop manager/environment.
Tegenwoordig zijn de meeste distro's Ubuntu met een andere DE,
Ubuntu heeft al veel DE varianten. Maar wie even rondneust ziet een hoop fedorafans en Arch of Manjaro. Alle linux is linux, maar lang niet alle keuze is natuurlijk Ubuntu gebaseerd.
Anoniem: 1532362 @brobro11 augustus 2021 15:15
Aanvulling op jouw reactie voor geïnteresseerde. De andere DE varianten van Ubuntu kan men hier vinden: https://ubuntu.com/download/flavours

Paar voorbeelden:
Ubuntu (Gnome 40)
Lubuntu (LXQt DE)
Kubuntu (KDE Plasma DE)
Xubuntu (XFCE DE)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1532362 op 23 juli 2024 02:44]

Tegenwoordig zijn de meeste distro's Ubuntu met een andere DE
Iedereen die Arch, Fedora, OpenSuSE/SuSE, RHEL of Gentoo (en nog veel meer) draait spuugt nu de koffie tegen de monitor...
Hoeveel distro's gebaseerd op Fedora, SuSE, of Gentoo zie je langskomen? (Arch Linux laat ik hierbuiten; daar bestaan inderdaad wat meer afgeleiden van)
Daarentegen zijn de meeste distro's die je tegenwoordig ziet varianten om Ubuntu (niet eens Debian)

Omdat ik vooral FreeBSD gebruik(te) heb ik Linux toch altijd een beetje een bij elkaar geraapt zooitje gevonden. Af en toe leuk om mee te spelen, maar die distro's die 99% hetzelfde zijn als 1 van de 'mainstream' distros vind ik zo zonde van de moeite. Dan kan je die unieke pakketten ook los installeren op je standaard installatie, in plaats van een volledige nieuwe install.
Hoeveel distro's gebaseerd op Fedora, SuSE, of Gentoo zie je langskomen? (Arch Linux laat ik hierbuiten; daar bestaan inderdaad wat meer afgeleiden van)
Fedora niet zoveel, alleen de officiële spins en labs. Fedora heeft een andere filosofie, wat je terugziet in het ontbreken van een handvol afgeleiden, zelfde geld voor SuSE.

Gentoo is een vreemde eend. De grootste "afgeleide" van Gentoo is Google's ChromeOS.
Omdat ik vooral FreeBSD gebruik(te) heb ik Linux toch altijd een beetje een bij elkaar geraapt zooitje gevonden
Dat is het ook, al is de term "bij elkaar geraapt zooitje" wel wat respectloos voor de vele ontwikkelaars..
Het lijken op MacOS is nmm niet enkel de desktop, maar ook de consistentie hoe de opmaak in de verschillende applicaties en menu's is verwerkt (daarmee bedoel ik niet dat de opmaak hetzelfde is als bij Mac, maar dat de consistentie hetzelfde is). Dat vind ik erg knap. Ook het appcenter ziet er goed doordacht uit.

Al met al een van de meest intuïtieve linux distributies van de laatste tijd en daarmee [toevoeging nav reactie @vgroenewold: ook) geschikt voor beginnende Linux gebruikers.

[Reactie gewijzigd door pietje63 op 23 juli 2024 02:44]

Ik neem aan ook voor gevorderden? Lijkt me dat je nog steeds alles kan via de terminal. Ik als gevorderde gebruiker vind het in ieder geval juist prettig een consistent systeem te hebben, dat werkt simpelweg prettig (ik gebruik dit OS niet, maar vind het wel interessant).

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 02:44]

Elke "Beginners distro" is ook goed te gebruiken door gevorderen. Ik zie een beginners distro als een distro die out-of-the-box makkelijk te begrijpen is en redelijke/goede support heeft mocht er iets mis gaan.

Mensen maken echter nog wel eens de denkfout dat een dergelijke distro niet voor gevorderden is, maar een goed werkend OS is natuurlijk precies dat: een goed werkend OS.
Met zo'n afbeelding op de desktop werk je dat ook nog extra in de hand. Ik heb geen ervaring met elementary OS, maar als ik af ga op de afbeelding lijkt het er wel heel erg op. Tot het venster sluitknopje aan de linker kant aan toe.

Overigens bedoel ik dat niet negatief. KDE vind ik op Windows lijken, en vind ik persoonlijk een stuk lelijker. Is uiteindelijk ook kwestie van persoonlijke smaak.
grappig om je post te lezen om daar dan net onder de post van @PrimusIP te lezen
De DE ziet er trouwens erg macOS-achtig uit.
Ja klopt, die daar onder was net ietsje ouder en had net zo goed weg gekund.
Je zegt "legaal" die is niet van toepassing hier, dit is vrije software, de distributie is volledig vrij, als je binary hebt is die van jou en mag je er mee doen wat je wil. Je mag er zelfs kopieën van maken en deze kopieën verkopen.
Voor wie het zich afvraagt: ik draai het hier al een maandje probleemloos op Ubuntu 21.04. Kwestie van repos toevoegen, elementary-desktop installeren en bijna klaar. Bijna, want ik moest wel een handjevol libs uit 20.04 plukken. (Maar dan ook echt maar 5, en niets dat conflicten veroorzaakt, dus het valt echt mee.)

YMMV uiteraard.
Heel Elementary OS zou dus prima via een apt-getje op Ubuntu te regelen moeten zijn. Maar helaas, liever een losse distro met veel dubbel werk en ook dubbele kosten. Want is beter ofzo.

Maar goed, Ubuntu is ook een sausje over Debian (Sid) heen.

Blijf het zonde vinden die versplintering, zo blijven we bezig en zo blijft Linux desktop achterlopen op MacOS en Windows.
ook een sausje over Debian (Sid) heen.

Blijf het zonde vinden die versplintering, zo blijven we bezig en zo blijft Linux desktop achterlopen op MacOS en Windows.
Daar ben ik het wel mee eens.
Daarnaast word mijn distro-hopping dan hopenlijk ook eens aan banden gelegd :-)
Da's knap, zelf hebben ze ruim een jaar werk gemaakt om de dist helemaal compatible te maken met 20.04, maar ook veel nieuwe ontwikkelingen.
Ik heb een tijd lang ook zoiets gedaan, maar mijn ervaring is dat dat op Ubuntu werkt tot een van beide platformen een grote upgrade uitvoert. Bij 21.10 zul je vermoedelijk vage problemen gaan krijgen, en bij 22.04 begint de echte lol. Steeds meer libraries uit steeds meer versies van Ubuntu naast elkaar zal op een gegeven moment een packaging hell opleveren waar je u tegen zegt.

Het is niet dat ik je afraad dit zo te doen, maar wees je ervan bewust dat je hier nog een flinke hoeveelheid werk aan kwijt kan zijn. Ik heb halve herinstallaties moeten uitvoeren puur omdat een systeemupgrade issues had met een package en de helft van mijn packages niet mee wilden naar de nieuwe versie.

Ik weet niet of het haalbaar is, maar ik zou zelf proberen om met een alternatieve package manager die een andere plek voor alle dependencies gebruikt, als Nix, zo'n zelfde setup te maken. Dan heb je namelijk nooit dependency-problemen tijdens upgrades. Dit kost je meer bandbreedte en opslagruimte maar het voorkomt een upgradeproces dat een dag werk is.
Ik ben een totaal newbie als het gaat om de honderdste variant van een linux versie.

Maar wie is verantwoordelijk voor de security updates?

Nu laat je dat als windows user netjes aan Microsoft over, maar hoe zit dat bij deze (en de andere) varianten van linux?
Volgens mij dien je die zelf bij te installeren via comand (sudo apt get et cetera).
Voor zover ik weet is de overkoepelende Linux-organisatie Red Hat verantwoordelijk voor de security patches, die voor elke Linux-distro toepasbaar zijn.
Security updates worden geleverd door de beheerders van de Distro die je kiest, in combinatie met de makers van die software. Dit hoef je trouwens helemaal niet via de commandline te doen, op de meeste systemen heb je een knopje op de desktop waarop je kunt klikken om alles up-to-date te houden.

En je hoeft het ook niet handmatig te doen, de meeste systemen hebben gewoon een optie om dit automatisch te doen. Ook letterlijk via de GUI instellingen.

Maar het is Linux, je kunt als je wilt dit op meerdere manieren doen, de commandline kun je er ook voor gebruiken als je wilt.
Ah zodoende. Ik was altijd van mening dat die security patches vanuit Red Hat kwamen.
Dan is mij dat ook weer duidelijk. Thanks.
In dit geval is het team het team van elementary verantwoordelijk voor de Security updates. Maar die poorten gewoon de security updates van Ubuntu welke de updates weer door krijgt van o.a. debian.

En dan heb je de updates van de Linux kernel, gnome, de updates van Firefox, de updates van libreoffice, etc etc. Die zullen soms rechtstreeks uit de repositories van de leveranciers geplukt worden en de andere keer komen die weer mee van een bovenliggende Linux distributies.

Het is dus een hele keten die verantwoordelijk is voor alle updates maar uiteindelijk is de club achter elementary die op de knop drukt om de updates klaar te zetten voor jouw desktop.

Dit kost tijd en geld en vandaar dat ze ook om donaties vragen.

Mij Microsoft krijg je overigens alleen de first party updates door (inclusief sql office etc) . Er zitten een aantal third party dingen tussen zoals stuurprogramma's maar het merendeel van de software moet je zelf bijhouden (Firefox, chrome, steam, etc).

Wat dat betreft gaan ze in Linux land een stukje verder met de software support op je computer.

Tip voor Windows als je ook een packet manager wilt. Kijk eens naar winget. Dat is tegenwoordig gewoon een officiële tool van Microsoft die third party software kan bijwerken met de laatste versie.
De DE ziet er trouwens erg macOS-achtig uit.
De Pantheon desktop die spiekt best veel bij macOS, maar het is geen clone en dat probeert het ook niet te zijn.
Heb je hun website wel eens bekeken? ;)
Ik heb kort Elementary OS gedraaid en met veel plezier, maar ben uiteindelijk overgestapt op Pop!OS omdat het beter aansloot bij mijn manier van werken.

Waar ik wél erg geïnteresseerd in ben, is de mail client van Elementary OS. Ze hebben de app gebaseerd op Evolution Data Server en in de aanloop naar EOS 6 werd ik in ieder geval blij van de functionaliteiten die ze lieten zien. Ben benieuwd naar ervaringen van gebruikers!
Mijn ervaring: mooi begin, maar er ontbreekt nog veel.

Basaal voorbeeldje: ik selecteer bovenste e-mail, zie dat het onbelangrijk is en druk op Delete knop. Nu verwacht ik dat hij automatisch de volgende e-mail selecteert en toont. Maar dat gebeurt dus niet.

Voorlopig gebruik ik dus maar de gewone versie van Evolution.
Is dat niet gewoon een kwestie van je favoriete e-mailcliënt installeren?
Zoals ook te lezen is in het stukje van de developers zelf heet deze versie Odin, geen Hera.
Mooie en goed bruikbare distro met een fijne user interface.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.