Dat is nu juist de kracht van de vrije markt: Diversiteit.
Je maakt het onnodig dramatisch want je maakt een keus en gebruikt er maar één. Heel groot zijn de verschillen ook niet, minder dan tussen opeenvolgende Windows versies. Maar dat is kennelijk geen probleem omdat de naam "Windows" hetzelfde blijft?
De diversiteit maakt Linux wel een stuk minder kwetsbaar voor virussen. Daarbij is het tegenwoordig een fluitje om applicaties te maken die op alle platformen draaien. Het mooiste vind ik AppImage, dat zijn executables die je overal zonder installatie of voorbereiding kan draaien en die blijven draaien omdat ze alle liberaries bevatten. Dan hebben we Snaps en Flatpacks, daarvoor moet je eerst het framework installeren, tegenwoordig ook meestal al standaard aanwezig. Dat maakt automatische updates pushen mogeliijk voor developers. Allemaal draaien ze in een sandbox en zorgen zo voor veiligheid.
Niet iedereen is gecharmeerd van de interface van Windows maar je zit er aan vast. Zelf ben ik niet kapot van de preferentieschermen en tiles en de opgedrongen updates, maar je doet het ermee. Op Linux kies je een iets wat jou het beste ligt, van heel kaal tot heel featurerijk, van algemeen tot extreem gespecialiseerd voor bepaald gebruik. Voor mijn gevoel hoort het juist zo. We hebben in auto's toch verschillende typen en modellen?
Het gebrek aan keuze is simpelweg omdat veel markten oligopolie of monopolies zijn geworden. Ik vind het vreemd dat men bij Linux distro's spreekt van een bos waardoor men de bomen niet kan zien, maar bij hardware als smartphones (met eigen shell) en tablets of een miljoen applicaties in de appstore, met een veel groter bos kan omgaan. Volgens mij is het meer een van die vele rants die maar eeuwig blijven doorzingen omdat de concurent dit blijft aanvoeren.
Jan met de Pet heeft een andere probleem. Hij kent het niet en hij kan zelf geen OS installeren. Daarbij vreest hij het onbekende, juist omdat Windows al zo moeilijk is, Maar zet je zoiets als Elementary OS op zijn laptop, dan wil hij nooit meer iets anders. Het is nog meer intuitief als OSX en werkelijk prachtig vormgegeven.
Dan pas ga je realiseren hoe complex Windows eigenlijk is omdat het een one-size-fits-all-product wil zijn. Ook Android is best een heel uitgebreid product. Ik wordt gestoord van de veelheid aan instellingen die ook nog steeds veranderen met elke nieuwe versie. Het is dat de gewone gebruiker er nauwelijks gebruik van maakt, anders zouden ze verdwalen. Veel gewone gebruikers zijn net zo hulpeloos op Android als op Windows en vragen anderen om het voor hen in te stellen, dat is de realiteit.
Elementary OS is nu juist een OS dat zo doordacht is dat een bejaarde er nog wel uit kan komen. En hij is dan gelijk een stuk veiliger. Alleen zal iemand het voor hem op de PC moeten zetten. Deze jongens hebben een trouwe schare fans die hen betalen zodat ze kunnen ontwikkelen. Dat zijn mensen die het design en afwerking erg waarderen. Dat doen ze ook buitengewoon professioneel. Wat dat betreft zijn de nieuwe generaties Linux gebruikersomgevingen een wereld van verschil met de eerdere. Vroeger was Linux echt een spartaanse ontwikkelomgeving die je zelf moest optuigen en dan nog zag het er houtje touwtje uit.
Dat is nu wel anders. Alleen zal dat voor de populariteit weinig uitmaken, onbekend blijft onbemind. Ik vind dat zelf eerder een voordeel. Dat houdt de gemeenschap socialer. Met massatoerisme verdwijnt de charme ook snel. Laat de de gewone man maar op Windows blijven. Mijn ouders heb ik het wel gegeven en die zijn er blij mee. Want het is een slag eenvoudiger.
Ook de applicaties zijn niet afgeladen vol met features die bijna geen hond gebruikt, gewoon heel recht toe recht aan, omdat de developers geen onnodige extra's inbouwen. Lekker functioneel, maar juist de poweruser kan er zijn hart aan ophalen. Leer je Linux kennen dan kan je er echt alles mee. De hardcore gamer zit liever op Windows, maar de casual gamer komt er tegenwoordig ook aan zijn trekken.
Privé ben ik ooit eens begonnen met dual booten met Windows 7 en Linux. In het begin vond ik Windows echt toch wel een stuk beter en bracht ik daar de meeste tijd door. Tegenwoordig zit ik 100% op Linux, hoewel ik Windows nog steeds kan waarderen. Op mijn laptop heb ik naast Windows meerdere Linux distro´s staan waaronder Elementary OS, gewoon voor de fun. Met een gedeelde data partitie werkt dat probleemloos.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 5 december 2019 06:51]