Driver-update: AMD Radeon Software Adrenalin Edition 19.12.1

AMD Radeon Software Crimson Edition logo (75 pix) AMD heeft een nieuwe update van zijn Radeon Software Adrenalin Edition-drivers uitgebracht. De drivers zijn alleen geschikt voor de HD 7730(M) en hoger, de HD 8570 en hoger, en de kaarten uit de R5-, R7- R9- en RX-series. Voor de nieuwste generatie kaarten worden van Windows alleen versies 7 en 10 ondersteund. Ook biedt AMD geen 32bit-drivers meer aan. In deze uitgave is ondersteuning toegevoegd voor de Radeon RX 5300M en zijn er enkele problemen verholpen.

Support For
 • Radeon RX 5300M
Fixed Issues
 • Radeon RX 5700 series graphics products may experience stutter in some games at 1080p and low game settings.
 • Some Radeon RX 5700 series graphics products may experience an intermittent crash to desktop when playing The Outer Worlds™.
Known Issues
 • Radeon RX 5700 series graphics products may intermittently experience loss of display or video signal during gameplay.
 • Performance Metrics Overlay may cause stutter or screen flashing on some applications.
 • Toggling HDR may cause system instability during gaming when Radeon ReLive is enabled.
 • AMD Radeon VII may experience elevated memory clocks at idle or on desktop.
 • Performance Metrics Overlay may report incorrect VRAM utilization.
 • Invoking Radeon Overlay may cause games to lose focus or become minimized when HDR is enabled within Windows®.

Versienummer 19.12.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 10
Website AMD
Download https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-19-12-1
Bestandsgrootte 425,00MB
Licentietype Freeware

Reacties (38)

38
38
24
0
0
12
Wijzig sortering
Pff de "Radeon RX 5700 series graphics products may intermittently experience loss of display or video signal during gameplay." bug is nog steeds niet opgelost dus. Heb ik erg vaak last van helaas.
Misschien heeft dat dan te maken met een combinatie van scherm en kaart?
Heb je het dan ineens tijdens het spelen dat hij zwart wordt?

Wel erg vervelend als zo iets gebeurd. Ik heb er zelf gelukkig geen last van en mijn broer ook niet.
Zou kunnen natuurlijk, heb een nieuw scherm met displayport en het gaat alleen fout tijdens het spelen.

Start ik bijv Hitman 2, Stellaris, Obra Din op, dan wordt het scherm zwart totdat ik alt-tab naar windows waar het scherm wel ok is. Soms zie ik het spel voor een paar seconden steeds...

Meestal start een herstart het wel op maar niet vaak.
Geen idee of het helpt, maar met mijn Vega 64 in een ver verleden soortgelijke problemen gehad.
Kun je dit eens checken / proberen.
 • Wil je scherm automatisch naar HDR overschakelen, als die dit kan? Dat zorgde bij mij voor problemen.
 • Staat je freesync / enhanced sync / vsync goed ingesteld in combinatie met een eventuele framerate lock / settings in-game? (dus geen out of range gebeuren?)
 • Kun je de .exe bestanden van de games die je noemt eens opzoeken, rechter muisknop -> compabiliteit -> instellingen voor alle gebruikers wijzigen -> Optimalisaties voor volledig scherm uitschakelen. Kijken of dat helpt.
 • Longshot, maar kijk eens of: Radeon Settings -> Beeldscherm -> Schalen met GPU aan/uit verschil maakt. (zou in principe geen verschil moeten maken)
Heb je de error ook als je in die spellen niet exclusive fullscreen speelt maar bijv. borderless fullscreen of windowed? Kan een performance impact(je) hebben, maar wellicht een tijdelijke oplossing om borderless fullscreen te gebruiken ipv exclusive fullscreen, mocht dat geen problemen opleveren.

[Reactie gewijzigd door wreedheid op 4 december 2019 13:25]

Zal ik vanavond eens proberen! Thanks iig.
Ik heb ook displayport (Asus MG279Q).
Met en zonder freesync werkt perfect. Ook met een andere range werkt het goed.
Ik heb ook last van dit probleem, maar meestal gebeurd het één keer per avond. Daarbij komt soms het beeld terug na een tijdje en anders moet ik een hard reset uitvoeren. Het is een vervelende bug en ik snap ook niet waarom ze het nog niet hebben opgelost.

Wat trouwens wel vreemd is is dat deze bug ook optreed bij het bewerken / markeren van een afbeelding gemaakt met Windows en aantekenen app
Heb zelf een gelijkaardig probleem, bij mij werkt het om enkel het scherm volledig uit en aan te zetten. Blijft vervelend, maar iets minder lastig dan de volledige pc te moeten herstarten.
Dat is toch wel een erg groot issue. Hoe lang duurt de loss of signal doorgaans? Krijgen ze dit ooit opgelost, want ik lees dit al al sinds de launch volgensmij?
Tja bij mij eindeloos totdat ik de PC herstart en dan werkt het vaak wel gewoon. Nog niet meegemaakt dat het spel uit zichzelf opeens werkt.

Denk dat ik hier 50% van de tijd last van heb.
En dat ~6 maanden na launch...

Nu ben ik best tevreden over mijn polaris GPUs, maar ik denk wel drie keer na voordat ik een "nieuwe" AMD gpu koop, drivers is kennelijk nog steeds een issue
Hier heb ik ook aardig veel last van gehad. Ben zelf gewoon terug gegaan naar driver 19.9.2. Geen signal los meer. Wel erg jammer dat dit een probleem blijft. Heb een paar vrienden die nieuwe pc's willen, maar momenteel raad ik ze gewoon nVidia GPU's aan, Als je rond 400 euro uit geeft aan een GPU, verwacht je gewoon dat het werkt. Niet dat je aan het beta testen bent.
Ondervind geen last van deze specifieke bug met een 5700 XT, had een aantal keer een zwart scherm na het sluiten van een game, maar na recente driver updates lijkt dat ook verholpen te zijn. Ik zit overigens wel op Windows 1909 met de nieuwste chipset driver en AGESA 1.0.0.4B BIOS. De streaming encoder is wel een drama bij AMD. :/

[Reactie gewijzigd door Nickvdd op 4 december 2019 12:22]

Ik zie alleen fixes voor de 5700 lijn videokaarten. Heeft het toegevoegde waarde om te updaten als je een RX580 / andere kaart hebt?
Nee, niet echt: zelf heb ik nog versie 19.9.2 i.c.m. een RX480 en ik ondervind geen problemen. Ik wacht met updaten totdat er een versie komt dat ook fixes/optimalisaties voor oudere kaarten bevat :)
Op dit moment heb ik bij elke boot "Wattman crashed, default settings loaded" en vaak mijn tweede scherm gevuld met wat jij in je thumbnail hebt. Even switchen met Win + P fixed dit tot de volgende boot.
Verder heb ik ook geen issues met mijn (rebranded RX480) RX580 kaart.
Dat van Wattman had ik ook, tot ik fast startup heb uitgeschakeld (onder power plan -> choose what the power buttons do). Hij start ook nog eens veel sneller op zonder "fast" startup.
Dank je, ik heb Fast startup weer uitgezet. Nu even aankijken of het goed blijft gaan. Met een beetje geluk geen sneeuw meer ook op mijn 2e display.
Gezien de release notes lijkt het er op dat er voor de Polaris kaarten niet veel veranderd is. Misschien hebben ze wel kleine aanpassingen gedaan maar ik denk niet dat je veel gaat merken. Updaten kan opzich geen kwaad ik doe het zelf altijd wel. Als ik issues heb met een nieuwe driver kan ik de oude altijd weer installeren.

Maar IPC kan je deze overslaan voegt voor polaris weinig toe
Er zullen best andere veranderingen/fixes worden doorgevoerd die niet worden opgenomen in de changelog, dus die kunnen ook invloed hebben op een RX580 (die ik ook heb). Daarom update ik dus altijd wel, ookal staat de gewenste kaart niet genoemd. :)
Ik had vooral gigantisch last van het gestotter en de crashes in The Outer Worlds. Fijn dat ze dat gefixt hebben.
Heb helaas nog steeds last van een crash die op meerdere monitoren verschillende kleuren geeft. Meestal zwart, grijs en wit, maar soms geel en volgens mij heb ik ook een keer groen gezien.
Als ik een Twitter app open heb of iets (of iets anders met veel media denk ik), dan na een tijdje crashed ie. Al heb ik ook nog steeds een bug dat mijn toetsenbord niet altijd aan gaat bij koud opstarten, maar volgens mij zijn dat 2 verschillende bugs (uitschakelen en opnieuw opstarten fixed dat). Die kleuren-crashes heb ik pas sinds ik mijn Nvidia eruit heb gehaald en de Vega 56 erin heb gezet. Heb al gezocht en volgens mij wat topics gevonden over yellow/gray/black screen of death, maar nog geen bruikbare oplossing en geen hulp vanuit AMD. In de logs zie ik geen crash staan (terwijl ik wel audio hoor hangen, dus er gaat echt iets fout), alleen dat ik opnieuw opstart

Wel jammer, want verder werkt het allemaal prima.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 4 december 2019 11:13]

"Radeon RX 5700 series graphics products may experience stutter in some games at 1080p and low game settings"
In mijn geval had ik (zware) stutters op 1440p met ultra settings in Farcry 5, WatchDogs 2 en Call Of Duty WW2. Met deze update is dit voor 90% verholpen.
Ze hebben het niet over een performance boost, maar ik het wel het idee dat de meeste games ook iets sneller en soepeler lopen.

De Metrics Overlay doet het nog steeds niet goed. Vind dat persoonlijk wel jammer, want ik vind het erg handig tijdens het gamen. Snap ook niet, waarom het zo lang duurt om dat te fixen.

Maar al met al wordt het wel steeds beter.
Klinkt positief, ik wil eens weten of dit met Battlefield V DX12 het stutterprobleem oplost of verbeterd.

Door Shadercache te verwijderen lost het soms op, voor DX12 (BFV). Daarnaast heeft WIN10 (1909) vooral problemen met standby memory. Soms wordt maarliefst 25 GB van 32GB in standby gezet, wat mogelijk ook deze problemen veroorzaakt (Stutter) zodra het geheugen (inclusief standbymem.) vol raakt.
Bij mij in iedergeval nog niet.

Zodra ik Dx12 aanzet bij Battlefield gaat laden echt tergend langzaam en krijg ik nog steeds stotters. Dit ligt volgens mij echt aan de game zelf en niet aan de videokaart. Jammer, want de meeste dx12 games gaan wel gewoon goed op mijn videokaart (F1 2019, Borderlands 3, Dirt Rally 2.0 etc)

Jeetje 25 GB is echt bizar veel. Ik zal eens bij mijn geheugen kijken.
Ik heb heel veel strijd gehad met deze DX12 in BFV, het zit hem ook hoe je de video-settings instelt. Het is opvallend dat vaak AMD-gerelateerde problemen zijn of Windows 10 1909.

Misschien handig voor meer info: https://www.youtube.com/watch?v=cMHwNK2kHFY

Alles staat bij mij op low/medium, behalve MESH quality en Texture quality: Ultra (Texture zou blijkbaar altijd op Ultra moeten staan). Het verwijderen van de Shaderchache zou schijnbaar ook helpen. Daarnaast heb je het programma Intelligent Standby List Cleaner die deze standby-memory leegmaakt.

Daarnaast heeft BFV ook in de laatste patch aantal AMD/DX12 problemen opgelost, zoals donker/nauwelijks zichtbare items/soldaten in Your Company.

[Reactie gewijzigd door m.z op 7 december 2019 18:40]

Dank je nog voor je reactie.

Met veel aandacht ging ik het YouTube filmpje bekijken en dat programma Intelligent Smart list cleaner heb ik gedownload.
Maar helaas.

Zodra ik DX12 aanzet blijft hij continu laden. Wel zijn de stutters als ik alles op medium zet behalve mesh en texture. Maar ik ga niet akkoord met zulke lange laadtijden haha, dus laat hem op dx11. I

Mijn resolution scale staat nu op 130% en ook dus alles op medium/ultra ik haal over de 100fps. Met alles op ultra haal ik ook boven de 100fps maar op een of andere manier wordt het beeld dan minder mooi..

Vind het wel goed zo, maar thnx voor de tips !
Bij mij zijn de laadtijden iets langer geworden (laden van het opstarten van de game). Ik zag dit ook bij het opstarten van een match, waarbij frames extreem laag was. Sinds de aanpassingen zie ik dit niet meer gebeuren.

Het heeft me sinds deze setup ook weken gekost voordat ik eindelijk een balans had en het gestotter niet meer heb na het starten van een match. De overige aanpassingen die ik heb gedaan:

Gamemodus ingeschakeld (Instellingen>Gaming>Gamemodus)
Exploit Protection, de game toegevoegd, Systeeminstellingen negeren, overige settings uit. (Instellingen>Windows-beveiliging>Windows-Beveiliging openen>App- en browserbeheer>Instellingen voor Exploit Protection>Programma-instellingen>"Programma toevoegen om instellingen aan te passen")

Daarnaast heb ik de chipset-drivers bijgewerkt. Dit zou volgens sommige al een verbetering opleveren.

Ook viel me op dat het stotterprobleem werd veroorzaakt door Logitech G Hub, wantja die vond het normaal om in-game >90% van de CPU te verbruiken.

Maar je ziet het al, het kost een hoop wijzigingen om één game te laten draaien en zoals je zegt zou ik het ook bij DX11 laten.

Ik weet niet welke setup je hebt, gezien 130% en medium/ultra settings met 100FPS, dat is best netjes, maar zou niet een vergelijkbaar systeem verwachten, zoals wat ik heb:

AMD RYZEN 7 3700X
AMD Radeon RX5700
MSI X470 Gaming Plus MAX

[Reactie gewijzigd door m.z op 8 december 2019 13:47]

haha ja toch heb ik een vergelijkbaar systeem.

- AMD Ryzen 7 3700x
- PowerColor RX 5700 Red Dragon (1780 mhz gameclock) en is de snelste rx5700 tot nu toe
https://nl.hardware.info/...-5700-xt-red-devil-review
- Gigabyte Aorus Elite x570
- 32GB RAM Corsair Vengeance 3000mhz

Moet er wel bijzeggen dat 130% niet altijd even soepel gaat(in 70% van de game wel, maar bij extreme vechtscenes krijg ik drops naar de 50 fps). Met 120% is het echt perfect te spelen en altijd beter dan 100%
Haha, toch een gelijk systeem.

Dat zet je nette prestaties/fps neer met 130% en medium/ultra.

Dat van mij behaalde dat niet eens op medium, 100% en DX11. Behaal nu meer, met gemiddeld 120fps met DX12, 100%, alles op low/ultra zoals hierboven beschreef.
Ja denk dat mijn videokaart echt voor de extra boost zorgt. Ben daar vooral heel blij mee. Ook met de ryzen 7.

Mooi systeem heb je. Kan je goed red dead redemption 2 op spelen 8-) 8-)
Ik denk dat die 30Mhz, dat verschil niet maken. Mogelijk het moederbord? Op welke resolutie draai je BFV?

Ryzen 7 heb me vooral gekocht voor de extra "cores" vanwege VMs. Alsnog handig voor games, hehe.

Ik heb de game voor de PS4 (nooit mee begonnen), maar was wel aan denken om hem voor de pc te halen, nadat ik de overige games heb uitgespeeld.
In 1440p op 2560x1440. Het zou ook de chipset kunnen zijn.

Wat is je 3D mark timespy score? Ik zit nu op 8250 totaal. 10.050 punten voor de cpu en 8005 punten voor de grafische kaart.
Het zelfde resolutie als ik heb, chipset zou het mogelijk kunnen zijn ja.

Ik heb geen 3D mark gebruikt, maar userbenchmark. Deze gaf al eens bij meerdere testresultaten aan dat mijn kaart onderpresteert.

Niet dat zo'n Calimero wil zijn, maar ik zou verwachten dat ik toch meer moet behalen, dan ik nu max behaal, gezien jouw settings/frames.
HDR op Samsung C32(27)HG70 monitoren is nog steeds niet opgelost. Werkt in diverse games nog steeds niet goed...
AMD Radeon VII may experience elevated memory clocks at idle or on desktop.
Performance Metrics Overlay may report

Vraag me toch af of ze nu bewust de RX580 en RX5700 serie niet erbij zetten of dat het om een andere reden gaat. Dit probleem deed zich sinds 2e kwartaal voor en het blijft maar terugkomen.

Bij gebruik van een 75Hz en 144Hz schermen, draait de geheugen op max snelheid, ook als je geen graphische dingen doet, wijzig je dit in via graphische kaart instellingen naar 60Hz of 120Hz is het probleem verholpen. Als of kan je ingame kiezen voor 144hz.

Daarbij zou eens DICE graag zien samenwerken met AMD om het stutterprobleem op te lossen met DX12. De meldingen komen na flinke zoektocht vooral van AMD gebruikers. Daarnaast is ook alleen bij DX12 zichtbaar, of beter gezegd niet zichtbaar, de hele weergave van wapens, soldaten via het startscherm. Wel via in-game multiplayer.
Ik heb zelf dit system:
CPU: Ryzen 5 3600
GPU: Rx 5700 Sapphire Pulse
RAM: 16gb 3200MHz HyperX Fury
OPSLAG: 1TB Kingston A2000 SSD

Ik heb zelf eens in de zoveel tijd last van een green screen. De audio gaat gewoon door alleen de video output stopt en wordt groen.

De fix die ik vond als dit gebeurde was:
Ctrl + Shift + Winkey + B
Dit reset de drivers en zorgt ervoor dat de video output weer doorgaat.

Ik hoop dat AMD dit eerdaags gaat fixen, want het is vrij vervelend en veel mensen hebben er last van!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee