Firmware-update: OpenWrt 21.02.2

OpenWRT logo (79 pix) Versie 21.02.2 van OpenWrt is uitgekomen. OpenWrt is alternatieve opensourcefirmware voor een groot aantal verschillende routers en embedded devices. Door middel van het opkg-package management system is er de mogelijkheid om zelf te bepalen wat de router allemaal wel en niet kan. Ook op GoT zijn er diverse mensen actief mee bezig, zie daarvoor dit topic. Bijwerken van de versie kan gewoon met sysupgrade vanuit de webinterface. De belangrijkste verbeteringen die in deze uitgave zijn aangebracht, zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

Core components
  • Update Linux kernel from 5.4.154 to 5.4.179
  • Update mac80211 from 5.10.68 to 5.10.85
  • Update wolfssl from 4.8.1 to 5.1.1
Known issues
  • Some IPv6 packets are dropped when software flow offloading is used: FS#3373. As a workaround, do not activate software flow offloading, it is deactivate by default.
Only the main changes are listed below. See changelog-21.02.2 for the full changelog.

OpenWrt 19.07

Versienummer 21.02.2
Releasestatus Final
Website OpenWrt
Download https://downloads.openwrt.org/releases/21.02.2/packages/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

19-02-2022 • 07:49

34

Submitter: Tom Paris

Bron: OpenWrt

Update-historie

Reacties (34)

34
34
23
1
0
4
Wijzig sortering
Jammer dat er geen ondersteuning is voor Draytec routers.
Het is met name jammer als je een router hebt gekocht met slechte support qua open source. Eerst checken, dan kopen.
Dat kan een criteria zijn, maar ik denk dat bij de meeste mensen de mate van open source support nou niet meteen de belangrijkste reden is om een product aan te schaffen. Zelfs bij Tweakers niet.
Ligt er aan welke je hebt:
https://openwrt.org/toh/draytek/start

Maar wellicht te oud, of geen grote behoefte om te ondersteunen, het is opensource, dus je kan er zelf ook aan bijdragen ;)
Er zijn voor veel routers ook geen goede drivers voor de hardware, en dan moet je echt wel van hele goede huize komen om OpenWRT werkend te krijgen.
Misschien moet Tweakers een keer een artikel maken over dat iedereen aan open source mee kan werken :-) Het komt vaker voor dat mensen de voor de hand liggende oplossing niet zien.
Niet iedereen heeft coder skills. Nou kan support ook betekenen dat je bepaalde logs of tests doet. Maar roepen dat iedereen kan helpen is wat gemakkelijk.
Sterker nog, bij dit soort apparatuur is debugging skills iets meer vereist dan coding skills om firmware voor te maken. I/O is gewoon lastig zonder scherm en toetsenbord input.

Daarnaast moet je meerdere ervan kopen om te testen of het goed werkt en/of als je (een van) de chips ontregeld hebt.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 27 juli 2024 06:13]

Het gaat niet enkel om coding skills, het ene programmeren is het andere niet. Dus je zult ook al een beetje wegwijs moeten zijn.
Dat kost eventueel tijd.
Men vergeet weleens dat ook niet iedereen simpelweg de tijd ervoor heeft om maar "even" een custom versie te maken.

Ik vind het altijd nogal een totaal onrealistisch antwoord door te zeggen dat iemand het zelf ook zou kunnen. Dat is zoiets zeggen als, ach je kunt een audio versterker ook makkelijk zelf bouwen.
Ik zeg ook niet dat iemand het zelf moet kunnen, maar ik vind het zelf jammer als er mensen roepen dat x niet ondersteund wordt en het daarom maar jammer is.

Op tweakers verwacht ik zelf wel een beetje zelfredzaamheid. Een router open schroeven en naar de PCB zijn geen rocketscience skills. Beetje solderen moet ook lukken. Zoeken naar een seriele header moet ook nog te doen zijn (zoekmachine is je vriend), en een seriele console openen moet ook nog te doen zijn.

Of uitzoeken wat voor hardware erin zit, en doorgeven aan het project. Je hoeft niet overal voor te kunnen coderen. Een ding wat wel handig is, is niet bang zijn om er in te duiken. En op enige wijze bijdragen. Kan best zijn dat iemand het voorwerk al heeft gedaan voor zijn specifieke model (voorwerk als in SoC uitvogelen, eventuele bootup en seriele console settings, etc). Op die manier kan ook bijgedragen worden.

En verder is het vooral een toolchain opzetten en wat settings rammelen. Echt hardcore programmeren hoeft in de meeste gevallen niet, als de hardware al in het project zit. Een kernel bootend krijgen is ook al een mijlpaal. Waar iemand anders mee verder kan. Legio mogelijkheden.

Mijn opmerking was verder als prikkel bedoeld, en niet als dooddoener om iemand af te fakkelen ofzo. Hence de knipoog.
Support kan overigens ook in de vorm van een financiële bijdrage zijn zodat er extra developer tijd ingekocht kan worden en daardoor nog meer apparaten ondersteund kunnen worden.
zeker mee eens, probleem hiermee is dat er niet echt zoiets bestaat als een 'bouw mij stichting' - ik bedoel als je x bedrag doneert aan goede doelen zoals het WNF kun je dat mooi als aftrekpost opgeven bij de belasting maar als er een stichting zou bestaan met een website waar ik 'features' kan 'kopen/doneren'. en dat op een zelfde manier kan aftrekken zou dat voor heel veel mensen mogelijk al een extra stimulans geven om zoiets dan te doen.

stel je voor: ik bedenk feature x en geef dan een goede beschrijving van wat er gevraagd wordt, en ik pledge 150 euro ... jantje en pietje vinden dat beiden een prachtig idee en pledgen beiden ook nog 50 euro, als josje dan ook nog eens langs komt met 100 euro blijkt er inmiddels 350 euro te zijn daar kun je als zzper prima een uurtje of 3 voor werken. - en hangt het dus af van de complexiteit af of zoiets ook echt zou werken, anderziets kun je natuurlijk ook nog heel wat mensen zoeken die er een tientje voor over hebben en voor je het weet kan een hele (werk)week aan worden besteed.
De uitdaging met open source projecten zoals OpenWRT is dat (code van) drivers niet vrijgegeven worden door fabrikanten. Reverse engineering daarvan is erg complex en kostbaar qua tijd.
Ik draai heel graag OpenWRT op mijn router maar deze bug van dropped packets is wel een deal breaker voor mij. Zat er in de vorige versie ook al in, hopen dat ze hem weten te fixen!
maar waarom gebruik je SFO dan? - maakt dat zoveel impact?
Bij mijn R7800 icm glasvezel wel. Op originele firmware haal ik 950mbps, met OpenWRT kom ik zonder flow offloading niet verder dan 230mbps. Niet dat dat langzaam is maar het kan veel sneller.
Op die router en SFO haal je ook niet de volledige snelheid toch? Heb zelf een DIR-882 met MT7621 gekocht voor hardware offloading, volledige snelheid en geen CPU belasting. 21.02 was een beetje onstabiel met wifi maar sinds 21.02.1 draait ie erg goed. Geen idee of ie dan ook last heeft van dropped packets, niks van gemerkt.
Er zijn een aantal community builds die gebruik maken van de NSS cores. Een aantal van deze community builds deelt de source op GitHub. Er zijn gebruikers van die builds die met hun R7800 ongeveer 940Mbps halen mat vrijwel geen CPU-gebruik. Ik heb een 500/500 glasvezelverbinding en een R7800 rechtstreeks op de NTU. Ik haal die 500Mbps up en down nagenoeg wel, met nagenoeg geen CPU-gebruik. Die stable NSS 21.02 build is in de ervaring van velen ook stabiel.
Top, van deze builds was ik nog niet op de hoogte dus dankjewel voor de tip!
Toevallig een reactie :)

https://gathering.tweaker...message/70594706#70594706

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 27 juli 2024 06:13]

Er staat in deze changelog bij known issues dat je software offloading uit moet zetten ivm dropped packages op ipv6. Dat is dus nog niet gefixt.

Edit: Oeps, je reactie verkeerd gelezen, ik dacht dat je hoopte dat ze 'm nu gefixt hadden :)

[Reactie gewijzigd door job_h op 27 juli 2024 06:13]

Is Tweakers niet wat voorbarig?
Op Openwrt.org staat nog altijd 21.02.1.....

Voor mijn Netgear WNDR3700 en R7800 nog geen update beschikbaar in ToH

Update: via firmware selector is 21.02.2 al wel binnen te halen.
https://firmware-selector.openwrt.org/?version=21.02.2

Update 2: de upgrade zojuist gedaan voor router (R7800) en AP (wndr3700), ging weer feilloos! Blijkbaar ook een update in uiterlijk van LUCI. Inlog en status scherm zijn beetje anders, iets fellere kleuren ook.

[Reactie gewijzigd door Falco op 27 juli 2024 06:13]

Ik volg de topics van Hnyman voor de WNDR3700 en de R7800.
Custom build met wat extra pakketten aan boord, gebouwd zowel met stable als master. En soms indien nodig met toegepaste fixes.
Wat is het voordeel over de reguliere build? Zeker voor de wndr3700 is het bij hem eol lijkt het. Is ook wel het gevaar van zo'n one man show...
Een community build kan aangepast zijn naar het specifieke apparaat, zoals de kleur van de ledjes, of het gedrag van sommige knoppen zoals WPS kan aangepast zijn. Als dat is wat je zoekt, dan hoef je dat niet zelf te compileren. De builds van hnyman of ACwifiDude bijvoorbeeld komen ook met een uitleg hoe je zelf verder kunt gaan met hun builds. Dit is voor instappers die de kneepjes van het zelf maken van een build willen leren kennen een eenvoudigere instap in het verder zelf “samenstellen” van een build naar jouw smaak.

Die wndr3700 build van hnyman bijvoorbeeld zou je met zijn uitleg zelf verder kunnen onderhouden met deze 21.02.2 release nu hnyman gestopt is met het onderhouden van z’n eigen build.

Een custom build kan ook meer/andere packages bevatten. Die kun je bij een official build ook installeren. Als je bij een official build een sysupgrade uitvoert, moet je daarna eerst (weer) die packages installeren. Op zich een kleine moeite. Maar met een custom build kun je die packages in de build al toevoegen. Een sysupgrade is dan echt een “piece of cake”, los van ‘t feit dat je die build eerst wel gemaakt moet worden natuurlijk. Maar als je meerdere gelijke apparaten hebt (zoals ik), verloopt de sysupgrade al soepeler bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door D43m0n op 27 juli 2024 06:13]

Mijn WNDR3700 nadert zijn einde. Dit is mijn 3e en laatste. Bij allemaal, en ook bij deze binnenkort (coil of cap squeal hoorbaar), brandt het onderdeel bij de stroomaansluiting door. Ik ben hard op zoek naar iets wat de WNDR3700 kan vervangen met ondersteuning voor OpenWRT.
Die van mij had een jaar of twee geleden ook stroomproblemen, bleek echter de adapter zelf i.p.v. de router te zijn. Die hangt sindsdien aan een oude 'spare' laptop adapter.

Dat deze router eindelijk geen support van hem krijgt vind ik dan ook niet zo vreemd, het is ondertussen echt wel een oud beestje "Verkrijgbaar sinds: 23 juli 2009" volgens de pricewatch. Bijna 13 jaar, sommige bezoekers van deze site zijn jonger dan deze router haha.
Voor wie zich afvraagt waarom bepaalde hardware wel en andere weer niet ondersteund is, dit heeft veelal te maken met de SOC designers / fabrikanten die vaak geen of heel slechte support op opensource software geven. Een "must see" hierin is de video van Felix Fietkau, die nauw betrokken is bij de development van wireless opensource drivers en developer van openwrt is:

https://www.youtube.com/watch?v=hiUosbhR0Wo
Toppunt hierbij is bijv. de Linksys WRT3200 ACM. Uitgebracht als ideale router voor open sourcesoftware maar helaas is de Wifi-driver gewoon closed source en wordt niet meer doorontwikkeld. Daarmee vervalt het hele idee achter deze router terwijl die hardwarematig prima in elkaar zit.
Ik draai al een lange tijd 21.x beta versie op mijn x86.
2 usb wifi sticks erin gedaan met een hoop geklooi met drivers en settings kreeg ik de boel aan de praat.

Tijdens deze worsteling heb ik natuurlijk niets genoteerd wat ik aan drivers en settings heb gedaan. Stom stom stom.

Upgrade naar de laatste versie is niet mogelijk en betekend een herinstallatie.

Iemand een idee hoe ik er achter kan komen wat ik aan drivers/software ingeladen heb?
En hoe ik de settings kan overzetten?


Thanks!!!
Dat kan.
Je kunt de configuratie opslaan in Luci onder system/backup.
Je kunt een lijstje maken van de installed packages en na de upgrade installeer je de ontbrekende packages en zet je de configuratie terug.
Je kunt ook je eigen firmware ‘bouwen’ met de imagebuilder van openwrt. Dan maak je een firmware voor je router inclusief de packages die je wilt hebben. Dan kun je upgraden met behoud van settings.
Image builder... Dat is gaaf, ga ik proberen.
Dank je wel!
Hier ook feilloze upgrade van 21.02.01 naar deze 21.02.02 - toevallig gisterenavond gezien dat de builds online aan het komen waren.

Voor mij belangrijkste update: WDS werkt nu weer op mijn Atheros-gebaseerde Archer C7 v2 en v5. Draadloze backbone op één radio, Access points voor de clients op de andere.

Helaas wel vele uren verloren met die setup werkende te krijgen, terwijl het een bug was die de boel iedere keer platlegde ...

Meh, I guess dat dit ook een soort van hobby is, zeker? 8-)
Ik gebruik 2 openwrt 'routers' en dankzij dit nieuws beide maar waar eens geüpdate. Een Netgear WNDR3700 uit het jaar nul (enkel als accesspoint) en een Plusnet One Hub (identiek aan een BT Home Hub 5A op de kleur van het plastic en de standaard firmware na).

Op de Plusnet One Hub met name omdat de standaard firmware hardstikke instabiel is, internet ligt er om de paar dagen uit. Als de router niet elke maand (of iets in die richting) opnieuw wordt opgestart loopt alles zo traag als stroop door een trechter.
Met OpenWRT rete-stabiel, als het internet eruit ligt weet ik dat het aan de ISP en niet aan de router ligt. Oh en de standaard firmware laat me niet eens de DNS-server aanpassen dus dat is de tweede reden dat ik openwrt gebruik. Een paar extra features waar ik dankbaar gebruik van maak omdat de optie er nu is.
  • Een klein beetje malware blocking via de hosts file
  • Traffic Shaping via SQM om bufferbloat te voorkomen (klonk als een vreemd verkooppraatje, maar de latency in games is duidelijk beter geworden hierdoor)
  • Wat extra logging wat er aan de hand is met mijn netwerk
  • USB-stick toegangelijk via netwerk, alhoewel eerlijk toegegeven dat kon ook met de standaard firmware

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.