Software-update: CoreELEC 9.2.8

CoreELEC logo (79 pix)De ontwikkelaars achter Core Embedded Linux Entertainment Center hebben kort geleden versie 9.2.8 uitgebracht. Deze is nog op de 9.2-code gebaseerd, die nog tot het einde van dit jaar ondersteuning zal krijgen. Het is dan ook aan te bevelen om op CoreELEC 19.0-Matrix over te stappen. CoreELEC is een fork van LibreELEC, dat op zijn beurt is ontstaan nadat een groot aantal ontwikkelaars bij OpenELEC wegens onenigheid is vertrokken en voor zichzelf is begonnen. Deze Linux-distributies zijn gebaseerd op Kodi en kunnen een computer tot een volwaardige htpc omtoveren. CoreELEC richt zich daarbij specifiek op de chips van Amlogic. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

CoreELEC 9.2.8

CoreELEC 9.2.8 is now available. As Team CoreELEC announced End of Life for CoreELEC 9 (Leia), CoreELEC developers try focusing on fixing the most common issues reported with the CoreELEC 9.2.7 release.

Changes Since 9.2.7:
  • Added support for Widevine CDM 4.10.2252.0
Note:
  • For users of Amlogic-ng builds that want to try the next major version of CoreELEC more information can be found at here.
  • CoreELEC 9.2 will become End Of Life on 31.12.2021. Please get more information about EOL here.

CoreELEC

Versienummer 9.2.8
Releasestatus Final
Website CoreELEC
Download https://coreelec.org/#download
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

09-09-2021 • 22:22

7

Submitter: Houtenklaas

Bron: CoreELEC

Reacties (7)

7
5
3
2
0
1
Wijzig sortering
Naast de zeikerige toon van je reactie heb je ook nog eens op een flink aantal punten ongelijk. Om met het eerste punt te beginnen: het enige wat CoreELEC anders maakt dan LibreELEC is dat ze bepaalde hardware ondersteunen die het LibreELEC team niet kan of wil ondersteunen, waaronder AMLogic socs. Het is dus slechts een "minor fork", LibreELEC is nog steeds de basis en daar bouwt het CoreELEC team op voort met extra hardware ondersteuning. Je hoeft dus helemaal niet over te stappen naar CoreELEC als LibreELEC gewoon draait op je hardware, sterker nog ik zou het om stabiliteitsredenen afraden.

Wat betreft de fork van OpenELEC naar LibreELEC, die is terecht ontstaan omdat er in de organisatie achter OpenELEC echt dingen mis waren. Er was niets "kinderachtig" aan. Dankzij het feit dat het FOSS is en forken mogelijk is hebben we nu nog een "embedded Linux entertainment center", anders was het hele project inmiddels waarschijnlijk in elkaar gestort.

Wat betreft de overgang van Python2 naar Python3 met versie 19 van LibreELEC, ik had persoonlijk geen issues maar vind het vervelend om te horen dat jij die wel had. Je kunt dat echter nauwelijks het team achter LibreELEC kwalijk nemen, Python2 is nu eenmaal al geruime tijd end-of-life verklaard en overstappen was gewoon nodig. Een FOSS project heeft nu eenmaal niet de middelen om iedere mogelijke hard- en software configuratie te testen dus ze maken er het beste van met de middelen die ze wel hebben. "Amateuristische rommel" zou ik het zeker niet willen noemen maar het blijft natuurlijk wel min of meer een hobby project, juist daarom is het volledig gratis en open in gebruik. Je kunt natuurlijk ook veel geld betalen voor een product met premium support, die keuze is geheel aan jou.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 00:08]

Natuurlijk is de toon zeikerig, het is net een kleuterklas in dat opensource wereldje. In elk bedrijf of organisatie gaan er wel dingen mis, daar moet je juist van leren om beter samen te werken. De oplossing is niet om je af te scheiden en je eigen versie te beginnen want dat bloed uiteindelijk ook weer dood.

En dat python 2 end of life is, wat heb ik daar mee te maken als gebruiker? Dat is iets wat developers software matig horen op te lossen en niet op het bordje van de gebruiker/consument hoort te belanden. Ja als je 1 of andere exotische 3rd party plugin gebruikt en die werkt toevallig niet meer oke, maar we hebben het hier gewoon over de basis. En Ik ben technisch zoals veel mensen hier maar de consument in mij ontploft zowat. En kennissen/vrienden die minder technisch onderbouwd zijn hebben kodi al lang opgegeven met als reden teveel gedoe. En als consument heb ik daar alle begrip voor.

Ik heb ook een kodi box voor mijn ouders in gebruik, het bedienen voor hun lukt net zolang er geen rare dingen gebeuren of er iets veranderd.. Als ik die moet updaten ga ik eerst alle gekeken items (de vinkjes) opschrijven omdat ik niet het risico wil nemen dat er iets fout gaat. En uiteraard doe ik een export en backup van de bibliotheek informatie maar ik weet uit ervaring dan dat niet altijd alle informatie ongeschonden terug komt. En bijv., de kodi boxen verbinden naar de fileserver en hebben een eigen account in de het domein. Je kunt nooit het wachtwoord veranderen want dan veranderd ook automatisch het path voor alle bestanden. Zelfs het gedrag van de vinkjes is niet hetzelfde. Bijv. je hebt 2 films in de films map staan met 800 andere films, met de titel en (jaartal) als mapnaam, ook het bestand heeft netjes de naam en jaartal van de film met als extensie .mkv. Beide films zijn probleemloos gescand, dat is trouwens ook niet vanzelfsprekend maar in dit geval wel. Beide films zijn bekeken maar toch heeft maar 1 map dat vinkje. Ga je in de map zonder vinkje kijken zie je dat het bestand wel een vinkje heeft. En dat gebeurt ook soms bij series, alle afleveringen zijn bekeken en hebben een vinkje. Toch krijgt de map daar boven bijv "season 5" ineens geen vinkje en andere serie wel. Op de andere kodi box hetzelfde gedrag maar niet bij dezelfde serie/films. Dat is niet uit te leggen.

Kortom ik zou graag zien dat Kodi de hobby fase gaat ontgroeien, dat mag wel na bijna 20 jaar en een fatsoenlijk bedrijf de ontwikkeling overneemt en die ook verantwoording neemt voor het product. Ik snap dat gratis leuk is maar het moet echt beter en daar wil ik best voor betalen.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 24 juli 2024 00:08]

Ik word zelf altijd een beetje moe van mensen die "ik wordt" schrijven. Open-source crap = kinderachtig?!? Okay, whatever.
OpenELEC niet meer ondersteund ofzo
Voor jou nog een keertje dan: de hoofdontwikkelaar van OpenELEC vond het destijds niet meer nodig om met de andere ontwikkelaars samen te werken. Daarom hebben de andere ontwikkelaars LibreELEC opgestart, om van die egotripper (400+ changes in 1 PR ongetest willen doorduwen naar de volgende release) af te zijn. CoreELEC is opgestart omdat een van de ontwikkelaars zichzelf zo goed vond, dat het voor hem beneden zijn stand was om sourcecode uit te wisselen met de anderen. Later heeft dezelfde persoon de CoreELEC-kas geplunderd en de sourcecode grotendeels vernietigd. Ook zo'n een fijne kerel. Misschien waren deze voorbeelden in een "echt" bedrijf niet gebeurd, maar we zijn en blijven hobbyisten.
Er is nog steeds geen server component voor kodi
Die komt er ook niet. Kodi is een CLIENT-applicatie, en geen file server. De enige serverfunctionaliteit die binnen Kodi aanwezig is, is UPnP/DLNA, op basis van intern gescande mediabestanden.
uiteraard kun je de database zelf op een server proberen te draaien maar dat is een hel.
Tsja, we zijn niet allemaal raketspecialisten. Een uitleg op de Kodi Wiki en daarnaast talloze tutorials elders op het Internet zou toch genoeg moeten zijn.
Ik probeerde laatst mijn libreelec/kodi van 18.9 naar 19.1 te upgraden, gelijk alles weer kapot want iets met python 2 en 3 wat niet compatibel is. Ja dan denk je toch.
"iets met python 2 en 3" had je (veel) eerder kunnen weten. De overstap naar Python 3 is al zo'n 2,5 jaar geleden aangekondigd. Als de ontwikkelaars van de (meeste) externe add-ons dan stronteigenwijs blijven wachten tot na de final release van Kodi 19, of simpelweg zijn afgehaakt, is dat echt niet Team Kodi aan te rekenen. De release notes van LibreELEC met Kodi 19.0 zijn er ook heel duidelijk over. 't Klinkt mij als een gevalletje van "de handleiding niet gelezen".
en de support is niet bestaand. En een forum waar devs gebruikers afkatten is niet wat ik onder support versta.
Als een gebruiker op het forum komt en de applicatie "amateuristische rommel" noemt, dan verdwijnt het enthousiasme om support te verlenen HEEL snel. Al klopt het 'amateuristische' deel weer wel: Niemand is bij LibreELEC of Kodi als werknemer in dienst, of krijgt een maandelijks salaris uitbetaalt. Zoals gezegd: we zijn hobbyisten, en doen Kodi in onze eigen vrije tijd wanneer het ons uitkomt. Een bijkomend voordeel voor de amateurhelpdesk: wij zijn niet verplicht jou niet te helpen.

Doe de Kodi en LibreELEC teams een grote blij: stap af van Kodi waar je kennelijk zoveel moeite mee hebt, en koop een programma waar je wel mee uit de voeten kunt. Dan kunnen wij verder met de miljoenen Kodi-gebruikers die wel tevreden zijn.
Troost je. Opensource zit ook niet op jou te wachten. :+
Denk dat je eerdere naar je systeem moet gaan kijken. Gebruik het ook al jaren en upgrades gaan altijd prima op een NUC. En upgrade van python 2 naar 3 levert bij veel programma's problemen op. Is geen keus van de makers maar zo moeten wel aangezien python 2 niet meer actief ontwikkeld wordt.
En door de vele gratis plugin's is dat niet allemaal te testen.
Maar neem aan dat je voor een upgrade zelf ook onderzoekt doet of er problemen mee zijn. Domweg gaan upgraden is nooit de oplossing zeker niet op een goed werkend systeem.

Daarbij wordt het gratis aangeboden en maken zij dit allemaal belangeloos.
Je kunt dus 3 dingen doen.

1. Ga ze helpen door de problemen / fouten die je ervaart ook te melden. Mogelijk vinden ze de oorzaak.
2. Ontwerp zelf iets en testen wij het wel voor je en dat is dan natuurlijk probleemloos.
3. Je hoeft het niet te gebruiken.

Hiermee wil ik dus aangeven dat het altijd erg makkelijk is om te klagen maar als je vraagt naar oplossingen dan weten de meeste nets te bedenken.

Je hoeft niet te upgraden als het gewoon werkt. Wees dankbaar dat er mensen zijn dit dingen maken waar vele wel plezier van hebben. En werkt het niet dan ga je op zoek naar iets beters. Is dat er niet dan moet je of je wensen/eisen bijstellen of zelf iets gaan maken wat wel voldoet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.