Software-update: Nextcloud 18.0.13 / 19.0.7 / 20.0.5

Nextcloud logo (75 pix) Er zijn updates van Nextcloud versies 18, 19 en 20 uitgekomen. Met dit programma is het mogelijk om in eigen beheer cloudopslag te draaien. Nextcloud is ontstaan nadat een groot aantal ontwikkelaars bij ownCloud zijn weggelopen en opnieuw zijn begonnen. Alle onderdelen, inclusief de enterprisefunctionaliteit, worden als open source aangeboden en het verdienmodel is gelijk aan wat Red Hat doet, namelijk het leveren van betaalde ondersteuning voor grote klanten. All drie versies bevatten een verzameling aan bugfixes en kleine verbeteringen. Voor versie 18 is het nu tevens einde oefening, want 18.0.13 is de laatste uitgave waar nog ondersteuning op wordt gegeven.

Nextcloud 20.0.5, 19.0.7 and 18.0.13 are out. End of support for Nextcloud 18!

Nextcloud 20.0.5, 19.0.7 and 18.0.13 are here! Each of them has over a dozen changes and as usual we strongly recommend you update to ensure you have a secure and reliable content collaboration platform that respects your digital sovereignty!

Note that Nextcloud 18.0.13, marks the end of public support for Nextcloud 18!

Nextcloud screenshot
Versienummer 18.0.13 / 19.0.7 / 20.0.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Nextcloud
Download https://nextcloud.com/install/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

14-01-2021 • 18:00

49 Linkedin

Submitter: Gieltje

Bron: Nextcloud

Reacties (49)

Wijzig sortering
Krijg steeds maar de melding dat Javascript niet is geactiveerd als ik tracht een verbinding te maken met de on-prem Jira server (versie 8 en nog iets).

Maar javascript is correct geconfigureerd (volgens de handleiding waar de makers van de Jira extensie naar verwijzen), in zowel de Ubuntu LTS 20.04 VM waar Nextcloud op draait, alsmede de client computers.

Verschillende browsers geprobeerd (FireFox, Opera, Vivaldi, Chrome, Internet Explorer en Edge) op verschillende computers (Windows/Linux), allemaal klagen ze over javascript. Issue aangemaakt op de GitHub site van de makers, dus misschien bij de volgende update :|
@valkenier : Er staat een lijstje op github dat door de community wordt bijgehouden. Een in Nederland is deze.

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 15 januari 2021 07:10]

Weet iemand toevallig een betrouwbare, niet al te dure partij die nextcloudhostimg aanbiedt in NL? Ik heb zelf een nextcloud installatie in beheer voor mezelf, dat is leuk, maar voor derden zoek ik eigenlijk een professionele partij met backups. Er zijn wel partijen die het aanbieden, maar geen idee wat de reputatie daar van is.
Ik kan je Hetzner adviseren. Weliswaar in Duitsland, maar goede service en een snelle helpdesk. N.B. het heet bij hen Storage Share.
Die Storage Shares zijn ideaal als je een (managed) Nextcloud server wilt, zijn ook spotgoedkoop. Je kunt zelf er apps op installeren (zelfs OnlyOffice met het automatische serverdeel, hoewel die op de Share vrij traag is).

Voldoet echter niet aan de backup voorwaarde van @valkenier :)
Voor hetzelfde geld haal je Office365 inclusief onedrive opslag. Ik vind de prijzen dan ook niet echt competitief
Ik gebruik zelf Stack van Transip (dat draait ook op Nextcloud). Op mijn Mac gebruik ik de nextcloud client ipv de Stack client van Transip (met de client van Transip kan ik niet delen).
Inmiddels maak ik al een jaar of 3 gebruik van de betaalde client en dat bevalt echt uitstekend.
Nadat TransIP de stekker uit de gratis Stack trok met een rare smoes, heb ik onlangs toch Nextcloud geïnstalleerd op mijn VPS. Mijn vertrouwen was weg.
Ben het met je eens dat het een rare smoes was om de stekker op deze manier uit de gratis abonnementen te trekken. Uiteraard heeft het ze veel geld gekost om alles te hosten, daar tegenover staat ook heel veel gratis publiciteit. Helaas zijn er weinig dingen die echt altijd gratis blijven, dat kan ook bijna niet. Transip had misschien iets minder hard moeten schreeuwen dat het lifetime zou zijn. Buiten dat heb ik in de diensten van Transip wel vertrouwen. Erg stabiele VPS-en en ook met Stack nooit problemen ervaren. Mijn thuis backup is ook erg handig maar op 2 locaties geeft me net een iets veiliger gevoel.
offtopic , maar het "probleem" dat ik met Stack heb is meer dat kennelijk de stack kan uitvallen en ze backups terug moeten zetten. Je betaald dus eigenlijk voor de backups die ze maken met een betaalde stack. Dat komt bij mij niet robuust over. Ondanks dat ik het slechts als backup gebruikte. VPS was inderdaad erg stabiel, maar niet de goedkoopste..(Contabo is ook rete stabiel en een stuk goedkoper)
/offtopic
Uitvallen? Hoe bedoel je dat? Lijkt mij wanneer er een schijf crashed dat ze dan een backup moeten terug zetten. Contabo ziet er qua prijzen idd erg goed uit, jammer dat ze geen servers in NL aanbieden.
Nee als een schijf crashed in een robuuste raid opstelling is het een kwestie van disk vervangen. Niks backup terugzetten. Backup terugzetten = downtijd!
Waarom jammer geen servers in NL? In Duitsland zijn ze nog wat strikter met privacy dan NL, dus eigenlijk is Duitsland zelfs beter imo
is dat Stack niet een eigen fork van OwnCloud?
Ja. En Stack biedt niet alle functies die ik wel zoek. Bestanden delen met andere users bijvoorbeeld. De compatibiliteit met de nextcloud client gaf ook wel een issues (versie probleem) omdat stack erg achter liep.
Hetzner ziet er niet gek uit. Maken zij ook backups? Dat wordt niet genoemd @Sebbo
mja, en daarom host ik NextCloud in mijn eigen meterkast :)

OwnCloud is al op v10 dacht ik.
Ik ben zelf blij dat ik indertijd meegegaan ben naar NextCloud.

Met Talk en Collabora.. daarnaast de desktop clients, android clients enzovoorts...

En nou niet zeuren over dat het thuis allemaal niet zo safe is, er zijn ook niet zulke leuke ervaringen met Stack....
Het nadeel van thuis is soms de beperkte upload/download van je verbinding maar daar heeft natuurlijk niet iedereen last van. Ik heb zelf een dedicated server met daarop een nextcloud VM via een NFS share uit een FreeNAS VM op diezelfde server. De NFS share is een mirror naar huis. Ik heb de dedicated server omdat deze 1gbit connectiviteit heeft en thuis stopt de upload op 30mbit :X

Je kan er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om een NUC achtig iets (met 3.5" 10tb disk) thuis neer te zetten en de backup bij iemand anders thuis :)
zoiets (een soort van i share yours you share mine) zou natuurlijk heel leuk zijn, maar op mijn spul staat ook best wel een hoop prive spul zoals documenten van mijn echtscheiding, belasting aangiftes en verzekeringspapieren die zou ik welliswaar graag ofsite backuppen maar niet bij een partij die ik niet vertrouw. Één optie is dan natuurlijk om je servertje zo in te richten dat er af en toe een backup wordt gemaakt naar één of ander encrypted filesystem dat dan naar een niet-vertrouwde host kan worden geüpload maar het nadeel van zo'n constructie is wel dat je pas weet dat het fout gaat als het fout is gegaan.
... (een soort van i share yours you share mine) zou natuurlijk heel leuk zijn,...
Technisch zou dat wel moeten kunnen. En qua vertrouwen zou ik het niet bij iedereen willen zetten, zoals je terecht schrijft, maar bij vertrouwde vrienden of familie lijkt me minder bezwaarlijk. Uiteraard nog steeds encrypted.
Bekijk de dienstverlening ook eens andersom, wil je zelf een backup hebben draaien voor criminele types? Er zijn dat soort anonieme peer2peer systemen, maar gegevens van een onbekende ander bewaren, die ik niet kan inzien is voor mij een no-go. Versnippering van foute data is nog geen ontheffing van persoonlijke aansprakelijheid.
Dus een family2family (of friend) backup server lost het probleem op dat je bij brand of servercrash je gegevens kwijt bent.
Wie schrijft deze code?
ik heb deze set-up nu draaiende tussen mijn appartement en ouderlijk huis. Meest eenvoudige optie was uiteindelijk middels een VPN server op beide NASen vanuit de doelcomputers rechtstreeks een backup naar beide NAS te maken. Dan ligt het aan je backup softwate of die bestanden veilig zijn. Ik doe dat middels borgbackup waarbij de keyfile op de doelcomputer blijft (wat ik uiteindelijk weer in mn KeePass op heb geslagen voor het geval dat).

Mocht mijn doelcomputer uitvallen, dan heb ik de sleutels nog altijd op mijn telefoon.

Ik ga binnenkort starten met nextcloud om minder afhankelijk te zijn van dropbox maar moet nog kijken of de bestanden encrypted worden opgeslagen en hoe dan ook incremental backups van deze data mogelijk is. Waarschijnlijk zal het neerkomen op een encrypted volume mounten en deze syncen. Dan nog een manier om die encrypted mount veilig maar automatisch te laten gaan maar daar las ik laatst op Tweakers dus een vastgetapete USB stick in de muur/meterkast een oplossing was. (Trek je zo los maar vind je niet makkelijk terug)
Ik heb een “ een soort van i share yours you share mine” heb een debian draaien en 4x4tb met een vpn naar men eigen huis , natuurlijk encrypted
30 mbit zou voor normaal huis-tuin-en-keuken gebruikt toch wel genoeg moeten zijn? Probleem met oude ADSL lijnen was dat je vaak 30Mbit download en 8 upload ofzo had.

Zelf heb ik een 200 Mbit ADSL lijn dus mijn nextcloud staat gewoon hier op zolder. Ben momenteel bezig om offsite backups te regelen. Heb een oude laptop waar ik met een bestelde HDD caddy 2 schijven kwijt kan. Deze moet dan bij een familielid of vriend iedere nacht een backup gaan trekken.

Vind het heerlijk hieraan te knutselen en het draait ook allemaal als een zonnetje. Het enige is dat het toch bij elkaar allemaal best wat centjes kost. Als ik de hardware investeringen uitsmeer dan duurt het denk ik nog best wel een aantal jaren voordat ik goedkoper uit ben met mijn eigen server dan met een Onedrive account.

Heb ook wel eens zitten te denken om hier te zoeken naar andere tweakers en samen de krachten/hardware te bundelen maar daar zitten natuurlijk ook wat haken en ogen aan.
Ik vind het jammer dat Nextcloud en een aantal andere oplossingen niet op Windows draaien, je hebt er altijd een VM omgeving voor nodig. Dat maakt dat het toch al snel wat performance nodig heeft en je dus niet zo zuinig bent met je server. Als het gewoon native kon draaien als een webserver, dan scheelt dat toch al wel iets op je energierekening. Veel van dit soort tools maken gebruik van iets van PHP en MySQL dus waarom je dat niet gewoon op Windows kunt laten draaien is me onduidelijk. Ja je mist wat libraries, maar tegenwoordig is dat allemaal prima te installeren met tools als Chocolatey e.d.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 januari 2021 10:26]

Je hebt het over Windows, PHP en MySQL in een zin, is dat niet een beetje vreemd? PHP en MySQL zijn geport naar Windows maar horen natuurlijk gewoon op een Linux omgeving :) Hierdoor kun je prima uit met een Intel NUC / Gigabyte Brix of een HP Micro Server (wil je het lief en schattig houden) maakt het formaat niet uit dan kun je weer uit de voeten met een oude desktop pc die je misschien nog wel ergens hebt gevonden.

Eventueel is een Pi4 met een USB disk ook prima om een Nextcloud setup mee te maken.

[Reactie gewijzigd door raymonvdm op 27 januari 2021 16:04]

Ik kan je TheGood.cloud van harte aanbevelen, goede mensen, die weten waar ze mee bezig zijn. En ja, Nederlanders he ;-) Zitten geloof ik in Rotterdam.

Maar echt goedkoop kun je 't niet noemen. hosting.de is erg betaalbaar en betrouwbaar. Hetzner is op zich OK maar dan moet je niet tegen problemen aan lopen, ze draaien een docker container en that's it. Hun help desk zal je best ff proberen te helpen maar ze gaan het zeker niet fixen voor je als er echt wat mis is - ze zijn dan ook geen partner van Nextcloud want ze wilden niet het type service bieden wat wij verwachten. Op zich best hoor, dat kost ook geld, maar hosting.de doet dat wel en is ook niet duur. Maar goed, probeer het allemaal gewoon uit zou ik zeggen...

Je kunt ook via nextcloud.com/signup een gratis account proberen met 1 van onze providers.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 19 januari 2021 23:01]

Nog steeds de bug met E2EE (End to end encryption) niet opgelost... helaas.
Als je de E2EE app activeert, synchroniseren sommige/alle clients niet meer; het is onduidleijk of dit alleen speelt bij clients die zelf ook E2EE activeren, of dat ze er allemaal last van hebben. Er zijn veel verschillende rapporten van, die nogal verschillen qua use case, dus het zou me niet verbazen als het om verschillende bugs tegelijkertijd gaat. O.a. het niet loslaten van de locks van de E2EE app, maar zelfs als die handmatig verwijderd worden blijven er sync problemen bestaan:
o.a.:
https://github.com/nextcloud/desktop/issues/2593
Er is een case waarbij je mappen markeert als "e2ee" encrypted, maar de content van subfolders wordt vervolgens niet e2ee encrypted.
Die is al een heel tijdje geleden opgelost. Er is ook net een bug opgelost die optrad wanneer je een folder in of uit een E2EE folder verplaatste, die bugfix komt in de komende release. E2EE is nu wel redelijk robuust aan het worden, er zijn heel wat vieze beestjes geplet de laatste maanden. Ons team is nu eindelijk ook op sterkte, we hebben 4 mensen aan de desktop client zitten - dat hadden we graag in 2016 al gehad maar het heeft ergerlijk lang geduurd om mensen te vinden en aan te nemen.

De komende client gaat een flinke stap vooruit zetten, en daarna - sky is the limit. Ik weet het, het is hoog tijd maar zo lang het halve team niet opeens ontslag neemt kunnen we eindelijk echt aan de slag.
Wat is er mis dan? Volgens ik gaat hier gewoon volledig alles over de ssl lijn?
Dit gaat om end-2-end, en in dit specifieke geval betekent dat alleen jij als user de content van bestanden kan decrypten, en dit gebeurt altijd door de lokale client. De server kent de content van de bestanden niet.
Ik heb het draaien maar het is out of the box enorm traag.
+1Anoniem: 14842
@xzaz15 januari 2021 00:52
Ik denk dat er nogal wat verschil in zit in wat je "out of the box" noemt. Docker image toevallig? Of op een RPI ofzo?

Ik heb het hier zelf draaien op Ubuntu en Nginx, gewoon de standaard install guide gevolgd (wel wat caching dingen aan, redis ofzo?). Voelt sneller dan MS Teams, totaal geen vertraging. En dat is op een lijntje met 40Mbit upload...

(En deze installeert al uit het tijdperk van NC 11, dus gaat al een tijdje mee!)
Docker inderdaad. En na het volgen van de stappen die ze benoemen gaat het wel sneller; dus inderdaad in combinatie met redis een Proxy als Nginx + caching.
(wel wat caching dingen aan, redis ofzo?)
afhankelijk van wat je hebt gekozen kan dat memcached, ACPu en idd redis zijn :>
Voor mensen die deze thread toevallig lezen, hier is een lijst met opties, aanbevelingen en stappen hoe je de juiste caching instelt:
https://docs.nextcloud.co...aching_configuration.html

Zelf heb ik voor "Organizations with single-server and clustered setups" gekozen op een Ubuntu LXC, 1GB is voldoende voor een aantal gebruikers en het is lekker snel :P
1GB is te doen ja, kantje-kantje zou ik zeggen. Voor 21 hebben we aardig aan snelheid gewerkt, al is dat meer voor de grotere installaties denk ik. Zeker REDIS gebruiken, dat maakt veel uit.
@xzaz, heb je dat met bepaalde tweaks toevallig kunnen verbeteren?
Hoe kan ik het beste updaten als ik alles in docker heb draaien? Gewoon de nieuwe image downloaden?
Jep en dan de container verwijderen en weer aanmaken.
Ik raad docker compose aan, dan doe je `docker compose pull`, `docker compose up -d`, done.

Alle andere docker acties gaan dan automatisch (container up/down, oude container weg, nieuwe opspinnen van nieuwe image, etc).

Ik heb hier opgeschreven hoe ik het aan de praat kreeg:
https://pci.hmrt.nl/

Hier staan misschien wat betere opties voor traefik labels: https://github.com/nextcloud/docker/issues/1061

[Reactie gewijzigd door teek2 op 15 januari 2021 11:16]

Groot fan van NextCloud, maar ik heb het toch nooit echt lekker aan het werk gekregen. Vooral een grote library aan foto's presenteren lukt mij keer op keer niet, zonder dat het vast loopt. Thumbs worden aangemaakt, met veel gepruts en dan nog loopt het niet lekker ondanks dat ik het op interne netwerk zit. Buitenshuis nog niet eens geprobeerd.

Niet om reclame te maken voor een ander product, maar FileRun geprobeerd (tip van hier) en dat werkte - voor mij - out of the box meteen prima. Niet helemaal te vergelijken natuurlijk met het uigebreidere NextCloud, maar voor mij ideaal voor het beschikbaar stellen van foto's via http(s).
Ik heb nextcloud opgegeven gezien er geen deftige manier bestaat om deze te laten samenwerken met onlyoffice op een ARM synology. Voorlopig geen gelijkaardig alternatief (collabora nog erger om aan de praat te krijgen) om op een synology te draaien jammer genoeg, terug naar O365 dan maar ...

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 15 januari 2021 12:45]

Ja, ONLYOFFICE en Collabora zijn gewoon nog niet beschikbaar voor ARM. Maar, geheimpje - Collabora is er wel aan bezig en dat werkt bijna... We zitten al een tijd te wachten om het aan te kondigen, het lijkt erop dat het allerlaatste stukje erg moeilijk is ;-)
Thanks voor de info!

Onder het installatie menu in Nextcloud kun je al een ARM versie van Collabora CODE server laden, maar die doet heel de boel vastlopen. Hopelijk lukt het hen binnenkort wel om iets draaiende te houden, dan zijn ze alvast voor op OnlyOffice. Toch gaan mijn voorkeur naar OnlyOffice omdat ze de zaken van de ground-up hebben ontwikkeld. Nu ja, uiteindelijk moet het werken en maakt het weinig uit voor de eindgebruiker...
Ja, dat vastlopen oplossen, dat schiet echt niet op... Zucht. Sorry!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee