Firmware-update: FreshTomato 2019.3

FreshTomato logo (79 pix) FreshTomato is van Tomato afgeleide firmware voor verschillende op ARM of MIPS gebaseerde routers van Asus, D-Link, Huawei, Linksys, Netgear, Tenda en Xiaomi. Het kan gezien worden als de voortzetting van 'Tomato by Shibby' sinds deze ontwikkelaar, Michał Rupental, zijn tijd aan andere projecten wil besteden. De FreshTomato-firmware voegt ten opzichte van de originele firmware van de fabrikant diverse extra opties toe, zoals een realtime-bandbreedtemonitor en uitgebreide instelmogelijkheden. De ontwikkelaars hebben FreshTomato 2019.3 uitgebracht en de aankondiging is zoals altijd kort:

FreshTomato 2019.3 final is ready for download – enjoy!

Downloads:
ARM: https://exotic.se/freshtomato-arm
MIPS: https://exotic.se/freshtomato-mips

Source code:
ARM: https://bitbucket.org/pedro311/freshtomato-arm
MIPS: https://bitbucket.org/pedro311/freshtomato-mips

ARM changelog
MIPS changelog

Best regards,
FreshTomato team

Versienummer 2019.3
Releasestatus Final
Website FreshTomato
Download https://exotic.se/freshtomato/?p=194
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

24-11-2019 • 11:21

27 Linkedin

Submitter: Indir

Bron: FreshTomato

Reacties (27)

27
27
18
0
0
9
Wijzig sortering
Hebben andere mensen ook last van een zeer langzame DHCP server bij het draaien van deze firmware? Ik heb zowel 2019.2 stable en de 2019.3 beta's geprobeert op mijn r7000 en heb dit probleem bij al die versies. Wanneer een lease verlopen is duurt het soms echt gewoon een aantal minuten voordat ik een nieuwe krijg.

Overigens heb ik al erg veel dingen geflashed op mijn router en het zou dus ook goed kunnen dat er gewoon ergens iets niet meer lekker werkt. Vandaar even de vraag of meer mensen met deze firmware dit probleem ervaren,
Overigens heb ik al erg veel dingen geflashed op mijn router en het zou dus ook goed kunnen dat er gewoon ergens iets niet meer lekker werkt. Vandaar even de vraag of meer mensen met deze firmware dit probleem ervaren,
Dat moet je ook niet doen; gewoon één goede firmware kiezen en daar bij blijven. Als je zoveel rommelt heb je kans dat er dingen stukgaan; corrupte cfe, nvram stuk etc.

Beter is je r7000 helemaal terug naar stock firmware brengen. Dan een reset naar factory defaults doen en vervolgens één goede firmware kiezen (bijv. ddwrt, deze werkt prima op de r7000, stabiele build op het forum zoeken) en er vervolgens vanaf blijven. Als je om een voor mij onduidelijke reden flashen leuk vind koop je een goedkope mediatek based router, ga je daar fijn de hele dag firmwares op flashen tot hij gaar is 8)7
Ik heb ongeveer een jaar (gokje) xwrt-vortex gedraaid. Toen kwam ik er kort geleden achter dat deze firmware allerlei licenties misbruikt en het dus eigenlijk een illegale firmware is. En aangezien ik altijd wel nieuwsgierig was naar de verschillen ben ik eens dd-wrt en tomato gaan uitproberen (om er vervolgens achter te komen dat een vroege versie van xwrt de bootloader corrupt had gemaakt, maar dat is allemaal weer gefixt voor zover mogelijk).

Overigens draait dd-wrt niet lekker bij mij. Het gaat goed voor 15 minuten en dan is hij onbereikbaar vanaf het LAN. Link is up en ik heb een geldig ip, maar toch is hij niet bereikbaar. WLAN blijft wel werken. En aangezien mijn Linux kennis niet enorm is houdt het daarmee op voor mij haha. Dus ik heb de keuze uit xwrt-vortex, freshtomato of stock. Vortex is dus illegaal en heeft de laagste 5GHz thoughput. Stock zit er tussen in kwa snelheid, maar heeft een waardeloze, super trage interface en FreshTomato doet eigenlijk alles wat ik wil en is het snelst. Daarom zou ik dus graag op deze firmware blijven.

Maar goed het 'fixen' van mij router (als er uberhaubt iets stuk is) was helemaal niet het doel van mijn reactie. Ik ben me helemaal bewust van de risico's van firmwares flashen en vroeg me alleen af of mijn DHCP probleem een probleem is waar andere mensen ook last van hebben bij het draaien van FreshTomato.

[Reactie gewijzigd door Arjen91 op 24 november 2019 14:59]

Ik heb geen enkel probleem met dhcp leases met freshtomato, ook nooit gehad. Overigens werkt ddwrt ook prima met de r7000, ik heb daarmee ook nooit problemen gehad. Kwestie van een stabiele build gebruiken (zie mijn andere reactie). Zowel de brainslayer als kong builds worden veel icm de r7000 gebruikt, en met succes. Kan je zelfs SFE op broadcom soc gebruiken.

tomato wordt nogal eens gebruikt icm routers die closed source binary drivers nodig hebben, iets wat andere firmwares (liever) niet doen. zo zijn er routers met zulke vage chipsets of wireless modules dat ze enkel met freshtomato werken, gezien er geen opensource drivers beschikbaar zijn voor ddwrt of openwrt.
[...] (bijv. ddwrt, deze werkt prima op de r7000, stabiele build op het forum zoeken) en er vervolgens vanaf blijven
En daar ligt het probleem enorm ....
Hoe behulpzaam en interessant de dd-wrt/openwrt fora ook zijn, het is een grote brei aan informatie, en desinformatie
De juiste firmware vinden is geen sinucure, hun wiki-pagina ( waar je op start is nauwelijks upto date, de link naar de 'juiste' firmwares linkt vaak naar een post uit XX jaar geleden.
Dan ga je wat doorlezen, kom je 100én issues tegen die ( over 20 pagina's opgelost lijken te zijn ) maar je moet wel een dingetje doen wat 3 pagina's eerder geroepen is.

Ik heb vrijwel al mijn routers wel op dd/openwrt gehad, maar bij elk nieuw model ( en sub-model V2,V3 ) was het weer een enorme zoektocht
Bij de r7000 is dat redelijk makkelijk opgelost, je pakt gewoon de laatst kong build. Hoewel kong er mee opgehouden is (verhuisd naar openwrt) is zijn laatste build nog behoorlijk recent, en de kong builds zijn altijd extra getest en vaak enorm stabiel. De r7000 heeft een grote userbase dus wbt firmware zit dat wel goed.Ga je inderdaad met meer obscure hardware aan de gang (mediatek soc based bijvoorbeeld), dan is het inderdaad wat meer zoekwerk.

Mirror voor laatste kong builds: http://ddwrt-kong.clonevince.fr/40270/
Draai je de DHCP-server met FreshTomato of op de modem zelf? Ikzelf draai op m'n modem de DHCP-server en de DNS-server op een Raspberry Pi 2 met Pi-hole. Dus ik kan niet echt nagaan of dit het geval is. Misschien is het verstandig om als tijdelijke workaround de DHCP aan de modem over te laten.
Momenteel draait het nog op de router zelf inderdaad, omdat mijn modem geen ip reserveringen ondersteunt. In januari krijg ik een nieuw modem dus dan hoop ik dat het probleem sowieso is opgelost. Tot die tijd moet ik misschien maar even dhcp op mijn modem draaien en een aantal apparaten een statisch ip geven of ik kan ook altijd nog de stock firmware terug zetten. Daarmee had ik het probleem ook niet.
Alles op je modem uitzetten (dhcp, wifi etc), middels dmz of exposed host op je modem wijzen naar je r7000 router, deze vervolgens alle routing etc. laten doen. Zorgen dat je r7000 aan wan kant private ip range accepteert. Zoals ik eerder aangaf werkt dhcp server van freshtomato prima, niets mee aan de hand.
Dat is precies de huidige situatie hier. En ik heb dus wel issues met de dhcp. Daarom kan ik dus misschien tijdelijk even de modem hiervoor gebruiken totdat ik een modem heb die gewoon de normale dhcp functies ondersteund en dan is het probleem opgelost (ben ik ook gelijk van een dubbele NAT af). En zoals ik al zei ik kan ook altijd nog xwrt of stock terug flashen mocht het echt een probleem worden, ook al zou ik dat liever niet doen.
Als je dhcp server niet werkt in freshtomato maakt dat de hele firmware onbruikbaar, zo simpel is het. Beter is dan overstappen op bijv ddwrt kong build, dat werkt zeker prima. Dus eerst terug naar stock, dan factory defaults / clear nvram en dan kong flashen.

"Daarom kan ik dus misschien tijdelijk even de modem hiervoor gebruiken totdat ik een modem heb die gewoon de normale dhcp functies ondersteund en dan is het probleem opgelost (ben ik ook gelijk van een dubbele NAT af)."
Geen idee wat je hier bedoelt?? Je wilt de dhcp server van je modem gebruiken en deze forwarden naar je r7000?? Dan kan je net zo goed je r7000 in accesspoint mode laten draaien en nat dhcp, firewall en dns door je modem laten doen, anders wordt het een puinhoop.
Kong ga ik eens proberen. Thx voor de tip. En de r7000 ls access point gebruiken zodra ik een beter modem heb was inderdaad het idee.
Wat terradrone al zei: reset to factory defaults (desnoods een 30-30-30 reset).
En als je een firmware flasht, even het vinkje aanzetten "clear NVRAM".
Dan ben je wel al je huidige settings kwijt, maar in jouw geval kan dit helpen.
Oh ik weet hoe ik mijn router moet resetten hoor. En een 30-30-30 reset is geen goed idee op een ARM router. Dat brengt je router in recovery mode.

Ik vroeg me alleen af of mensen DHCP problemen hadden met de huidige versies van FreshTomato. Ik kon wel wat forum posts vinden over dezelfde problemen, maar die waren al jaren oud, dus vandaar dat ik het hier even vroeg.
Niks mis met recovery mode, als ik al jouw problemen lees, moet je echt met een cleansheet beginnen. Bij mijn zoektocht naar een goede firmware en onverklaarbare problemen, ben ik er uiteindelijk achtergekomen dat wat in de interface zichtbaar was, niet altijd juist was. Een optie die uit staat volgens de webinterface is niet perse uit en vice versa. Dit kwam door instellingen, bestanden die overbleven van eerdere firmwares, maar dit is niet zichtbaar voor jou en in eerste opzicht lijkt alles oke.
Omdat ik toch de firmware, ook als het goed werkt af en toe toch weer update vanwege security issues (raar om updaten af te raden als het werkt trouwens), heb ik ervoor gekozen om de voor mij belangrijke instellingen via de command line als startup script in te stellen. Dit werkt het meest betrouwbaar en in elke firmware zonder alles één voor één opnieuw in te vullen als er iets misgaat en hoef je niet steeds alle pagina's af te gaan naar de instellingen die je zoekt. Maak een backup van je script voor later.
Zo stel ik in ieder geval de firewall rules in (openen en forwarden van poorten e.d.). Vaste ip's en DHCP instellingen moet ik nog doen.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 25 november 2019 01:02]

Iemand een handleiding naar zo'n "cleansheet" gebeuren ergens?

Mijn R7000 is ook vaag half overleden, misschien kan ik hem zo weer tot leven wekken.
(Ben alleen even kwijt wat er ook alweer verkeerd is gegaan met het ding :+ )
Tja wat is vaag half overleden? Laatst wilde mijn dlink Dir 656 bv niet eens in recovery. Die heb ik met jtag een nieuwe firmware moeten uploaden. Je hebt verschillende niveaus van overlijden :) maar zolang de geheugenchip leeft valt er meestal wat aan te doen.
Even weer geprobeerd en ik krijg bij iedere firmware die ik probeer te upgrade de volgende melding:
"Dit firmwarebestand is niet juist! Haal het firmwarebestand opnieuw op en zorg dat het de juiste firmware voor dit product betreft."

Volgens mij is dat gebeurd nadat ik revert firmware van xwrt erop heb gezet. (R7000-V1.0.3.80_1.1.38.trx)

[Reactie gewijzigd door hjs op 3 december 2019 13:30]

Heb zelf geen issues met 2019.2. Draai die al hele tijd op EA6900.
Bedankt voor de heads-up! heb nog de oude Tomato firmware draaien op een EA6900 die ik in de kast heb liggen, en was al aan het zoeken of deze wederom ondersteund zou worden.

Hoe bevalt FreshTomato t.o.v. de oude firmware?
Eigenlijk weinig verschil gemerkt. Ik gebruik m dan ook alleen als simpele (wifi) router. Gebruik geen geavanceerdere dingen. Helaas :).
Draait deze nog steeds een stokoude kernel?
FreshTomato Firmware 2019.3 MIPSR2 K26 USB Mega-VPN

Linux kernel 2.6.22.19 and Broadcom Wireless Driver 5.110.27.20012

https://launchpad.net/linux/+milestone/2.6.22.19
https://lwn.net/Articles/270879/

Je hebt gelijk, bijna 12 jaar oud inmiddels. Maar zelfs DD-WRT draait op vrij oude kernels dacht ik?

[Reactie gewijzigd door Indir op 25 november 2019 09:55]

Voor mijn router is ddwrt wel een stuk nieuwer dacht ik. Linksys ea6400.
Ik hou het lekker bij stock teveel onstabiliteit ervaren in het verleden, overtijd houden al die firmware upgrades je systeem niet schoon.
Teveel gedoe, je moet dan low level op een gegeven moment terug naar een stock firmware, gezien ze geen goede upgrade paden kunnen schrijven. Wel leuk voor de rasechte Tweakers natuurlijk! maar ik hou mij liever bezig met andere tweak projecten.

Andere motivatie is, ik gebruik 0,0 van de extra geleverde features, dus ja wat voor zin heeft het dan, leuk dat ik de wifi throughoutput kan boosten, maar als ik er 5 meter vandaan zit is daar niks van te merken
Een goede reden om van stock firmware af te stappen is als de producent van het product zelf geen support meer levert vanwege EOL, zoals bijv. Cisco met de Linksys routers. Mettertijd krijg je dan berichten als volgt; Beveiligingsbedrijf waarschuwt voor lekken in oudere Linksys-routers - update en 'Bug Linksys-routers maakt inzien verbindingen met andere apparaten mogelijk'.

Maar niet alleen dat, veel van dit soort apparaten krijgen juist ook een nieuw verlengd leven aangeboden middels projecten zoals FreshTomato of DD-WRT. In plaats van dat ze al na enkele jaren afgeschreven worden en ergens op een vuilnisbelt belanden.
Goed punt ja, dat kan ik alleen maar aanmoedigen, niks is erger als de producent besluit geen verdere updates meer uit te brengen, waardoor prima hardware obsolete kan worden.

Maar gelukkig word mijn R7000 nog actief ondersteund (weliswaar mondjesmaat, maar voor security blijven ze het nog steeds updaten) dus in mijn geval hou ik het nog stock, ik zal wel de 1e zijn die overstapt zodra de officiele ondersteuning stopt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee