Software-update: Linux Mint 18.0 Xfce

Linux Mint logo (75 pix) Een maand geleden is versie 18 van Linux Mint is uitgekomen. Linux Mint is een op Ubuntu gebaseerde distributie en versie 18.0 is een versie met extra lange ondersteuning tot 2021. In eerste instantie was het te downloaden met een Mate- of Cinnamon-desktopomgeving en nu is ook de Xfce-uitvoering beschikbaar gekomen. De release notes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden.

Linux Mint 18 “Sarah” Xfce released!
Linux Mint 18 is a long term support release which will be supported until 2021. It comes with updated software and brings refinements and many new features to make your desktop even more comfortable to use.

New features:
This new version of Linux Mint contains many improvements. For an overview of the new features please visit:
What’s new in Linux Mint 18 Xfce

Important info:
The release notes provide important information about known issues, as well as explanations, workarounds and solutions. To read the release notes, please visit:
Release Notes for Linux Mint 18 Xfce

System requirements:
  • 512MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).
  • 9GB of disk space (20GB recommended).
  • 1024×768 resolution (on lower resolutions, press ALT to drag windows with the mouse if they don’t fit in the screen).
Notes:
  • The 64-bit ISO can boot with BIOS or UEFI.
  • The 32-bit ISO can only boot with BIOS.
  • The 64-bit ISO is recommend for all modern computers (Almost all computers sold in the last 10 years are equipped with 64-bit processors).

Linux Mint 18.0 met Xfce

Versienummer 18.0 Xfce
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Linux Mint
Download https://www.linuxmint.com/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-08-2016 • 22:40

28

Submitter: dschotmeijer

Bron: Linux Mint

Update-historie

Reacties (28)

28
26
10
2
0
11
Wijzig sortering
Ben een absolute fan van dit OS. Gebruik het op twee low-end laptops en twee desktops, en dat heeft de levensduur (minimaal) verdubbeld... (and counting).
Zoals het Mint-team aangeeft, update enkel als het zin heeft (of op eigen risico... omdat het kan). Momenteel draai ik bijvoorbeeld 17.3 XFCE op twee machines, en Cinnamom op twee andere machines. Aangezien dit probleemloos gaat, en deze versies long term support hebben tot 2019, ga ik (nog) niet upgraden.

Edit:
M.b.t. de KDE gebruikers (die ook schreeuwen om een update...) heeft het Mint-team het volgende nieuws:

'On the KDE front, things are progressing slowly. There are so many differences between KDE 4 and Plasma 5, we’ve had to work on this edition as if it was a brand new product, inheriting very little from the past and with each component being added one at a time. Most of the critical issues were fixed with the exception of some compatibility issues between the screensaver, the session and the display manager. Important decisions also haven’t been taken yet, such as whether to ship this edition with MDM or SDDM and whether to maintain or to delegate Plasma updates. In terms of timing though, we’re likely to see these issues solved rather quickly and so we should have a BETA release this August.'

Even geduld dus nog....

[Reactie gewijzigd door dschotmeijer op 24 juli 2024 22:32]

Heb je op low end systemen dan niet dat browsen erg traag is? Chromium is zo ongeveer de enige waarbij je hardware acceleratie kunt forceren op een simpele manier.

Maar zowel bij Chromium als Firefox staat het by default uit. Op een i5 merk je daar weinig van, maar op een low end systeem als bijv een Intel NUC 2820 is het een wereld van verschil.

Ik hoop ergens nog dat de switch naar Wayland in de toekomst hier verandering in gaat brengen.

Voor de rest is Linux idd een prima dev platform :) Ik gebruik zelf Xubuntu.
In Firefox kan je ook OpenGL hardware acceleratie aanzetten als ik me niet vergis. Geloof dat je gewoon in about:config layers.acceleration.force-enabled op true moet zetten en wellicht layers.prefer-opengl ook. Wordt alleen niet officieel ondersteund.
KDE is inderdaad een hoop werk. Ik verwacht al redelijk snel de ISO images in mijn lijst te zien om te testen. Verbaasde mij eigenlijk dat de xfce versie pas 2 dagen geleden gereleased is aangezien ze een week geleden de "Approved for Stable release" status hebben gekregen.
Afwachten maar
Zwaar onderbelicht - linux in het algemeen - op Tweakers. Ook open-source. Als je kijkt hoeveel developers op linux stack draaien (tweakers in de letterijke zin). En al zeker als je bedenkt dat juist deze OS ontwikkelingen wereld op zijn kop heeft gezet.

[Reactie gewijzigd door DutchStoner op 24 juli 2024 22:32]

Ben het zeker met je eens. Af en toe eens een berichtje over Linux of open source, maar dat is het dan wel. Terwijl er veel meer te melden valt op dat gebied.
Er zijn in het geheel weinig berichten over software. Tweakers en Hardware.info zijn allebei meer hardware- dan softwaresites. Binnen de beperkte berichtgeving over software denk ik dat Linux toch wel genoeg aandacht krijgt gezien het kleine marktaandeel (ongeveer 1%) onder thuisgebruikers. Bij Tweakers is dat misschien iets meer, maar het aantal berichten over Linux ligt hier ook veel hoger dan 1%.
Volgens de laatste statistieken is desktopgebruik van Linux gegroeid naar 2,5% van de totale markt.

Vooral dit jaar was er ineens een enorme groeispurt.
Tweakers is een mega commerciële site... Ze moeten misschien ookwel... Een aantal zal geen werk hebben en ook brood (en/of dure auto) nodig hebben!

Nergens staat dat het een stichting of filantropische instelling is of wel? 😋

Genoeg ander nieuws over... Maar ik mis de diepgang al jaren. Ik zie het een beetje als een boeren Computerclub met een nu.nl tintje. Evengoed veel users met diepgang en best wel wat lui met goede artikelen (commercieel of niet) er is in het Nederlands bijna niks beters te vinden.. voor echte zaken lees ik Duits of Engels nieuws... Dit is een beetje de "grappige windows/spelletjes/nieuwe hardware hoek". Oh de pricewatch is mega Nice hier op Tweakers!... 😎

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 66431 op 24 juli 2024 22:32]

Zou je niet juist niet je doelgroep veel meer aanspreken als je af en toe ook wat over Linux publiceert? Of is 99% hier Windows-gebruiker en echt niet van plan om ooit eens iets anders te proberen?
Anoniem: 145867 5 augustus 2016 08:14
Alsof je in de jaren 90 stapt. Dat UI kan toch echt niet meer nu?

Ondersteund Mint ook HiDPI ?? Op een correcte manier. Niet halfgebakken. Gewoon correct zoals Gnome3? Of multitouch met pinch zoom in en out perfect smooth zoals mobieltjes?
Het is een Distro dat leuk draait op oude hardware. Maar als je moderne hardware heb wil je dit toch niet. Dan wil je toch iets wat moderner is?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 24 juli 2024 22:32]

Allemaal zelf aan te passen. Je bent zo vrij als je zelf wilt zijn, dat is het leuke aan Linux.

Hier de UI in andere looks. Niet alleen voor oude hardware.

https://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=9320
Keuzes zat. Volgens mij snap je het idee erachter niet helemaal. De XFCE-versie van Mint is inderdaad prima om op oudere machines te draaien --> ('Light, Simple, Efficient').
Het is mega snel met lage footprint je kan zo een ander startmenu of toolbars toevoegen om het wel anno nu te laten lijken. Vergelijk oude Windows eens met nieuwe Windows... Dat is ook zo 90 geworden!!
kijk anders eens naar https://elementary.io/nl/ veel moderner qua interface, ook op Ubuntu gebaseerd en ook nog een supersnel.
"Maar als je moderne hardware heb wil je dit toch niet. Dan wil je toch iets wat moderner is?"

Ik maak zelf wel uit wat ik wil. En wat ik wil, ook op moderne hardware, is een desktop environment die me niet in de weg zit. Ik wil geen toeters en bellen 'omdat het kan'. Ik heb het wel geprobeerd hoor, de grote DE's. Zit leuk in elkaar. Maar het is niet mijn smaak.

Dus nogmaals: ik maak zelf wel uit wat ik wil.
XFCE is niet ouderwets zoals je denkt, maar efficiënt. Het startmenu is nog steeds een gebruiksvriendelijke, snelle manier om door geïnstalleerde programma's te bladeren. Modernere opties zijn uiteraard ook mogelijk, zoals panels met icons aan de randen van je scherm, eventueel met autohide. Voor veelgebruikte programma's kan je keyboard shortcuts instellen (standaard heeft Xubuntu bijvoorbeeld Windows+M voor Thunderbird, Windows+W voor Firefox, Windows+E voor een texteditor en Windows+T voor een terminal). En zoals de meeste moderne systemen heeft ook XFCE een zoekfunctie. Die zoekfunctie is bereikbaar via Windows+R, en heeft meestal aan een paar letters genoeg. Om mijn muziekspeler (Quod Libet) te starten typ ik dus Windows+R, q, u, o, [enter], [enter]. Veel sneller wordt het niet. :)
Anoniem: 145867 @Arumes7 augustus 2016 10:01
Ik gebruik zo'n start menu never nooit meer. Kan je nog wel in GNOME 3 instellen(mooi dat het standaard uit staat want het is inefficiënt voor je workflow, jij zegt van wel maar is dat ook meetbaar?) maar ik doe het volgende dus ook maar dan korter als jou:
Windows, q, u, o, [enter]
En inderdaad heb ik ook shortcuts naar o.a. de terminal en andere veelgebruikte programma's.
Ik heb een computer met een 4GHz quadcore, 32GB RAM en een SSD - en toch heb ik gekozen voor een Xfce Linux desktop.

Waarom? Omdat Xfce superstabiel en snel is.

Op mijn computer voelt alles zo responsief aan als op een moderne iPhone.

Probeer dat maar eens op Windows voor elkaar te krijgen.

Daarnaast zijn er Arch Linux gebruikers die krachtige machines hebben en toch Xfce draaien en hun machine super gestroomlijnd maken, zodat hun computer in een halve seconde opstart.

Supersnelle opstart in combinatie met een responsieve desktop environment die ook nog eens superstabiel, feature complete en te customizen is totdat het er supermodern uitziet.

Dat is wel degelijk wat sommigen van ons met moderne hardware willen.
"press ALT to drag windows with the mouse if they don’t fit in the screen"
Wist ik dat maar eerder :(
hahaha sorry maar dat was een echt gemis voor je! Kijk eens in de quickuser guide man!!! Er is de laatste jaren ook aardig wat bij gekomen qua keyshortcuts.
Die alt+drag is overigens geen nieuwe feature; dat zit al ik-weet-niet-hoelang in X. Kan zo snel ook niet terugvinden hoe lang dat er al in zit, maar ik ken X niet anders (sinds 2005). Andere oudjes die ik vaak gebruik zijn Alt + rechter muisknop (resize, daarom hebben veel XFCE- en Gnome-themes van die dunne vensterranden, die heb je toch niet nodig) en met de middelste knop op de titelbalk klikken (of alt + middelste knop ergens in het venster) om een venster juist naar achteren te duwen (tegenovergesteld van linker muisknop op titelbalk dus).
Ik ben er ook een paar weken geleden achtergekomen. Na jaren xfce. Mijn leven is veranderd :P
Yes !! Maar nu is mijn vraag of ik kan upgraden naar Mint 18 van 17 ? Of moet/kan ik beter opnieuw installeren ?
18 draait op een nieuwe versie van Ubuntu. Het wordt echter wel mogelijk (maar dit duurt nog even) om in de Update Manager te upgraden naar Mint 18.
Het schijnt dat er nog wat kinderziektes inzitten, dus als ik jou was... Als Mint 17 naar behoren functioneert, wacht er nog even mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.