Software-update: elementary OS 0.3.2

elementary OS logo (75 pix)De tweede update van elementary OS versie 0.3, ook bekend onder de naam Freya, is uitgekomen. Elementary OS is een op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie, die als doel heeft om met Pantheon een consistente en simpele desktopomgeving te bieden. Andere typerende kenmerken zijn de dock Plank, de webbrowser Midori en de eenvoudige text editor Scratch. Versie 0.3.2, die drie maanden na versie 0.3.1 komt, wordt met de volgende uitgavenotities geleverd:

Freya 0.3.2 Released
Just in time for the holidays, it’s a new release of elementary OS! Freya 0.3.2 is a minor release, mostly focused around solving some issues folks have had with UEFI & SecureBoot, but we’ve also managed to sneak in some internationalization updates and a couple new features.

EFI & SecureBoot
With the help of incredibly useful tips, advice, and code snippets from Antoni Norman (aka Pinguy), Cody has almost completely rewritten our .iso build system since 0.3.1. We’ve tested these new builds on 64-bit (U)EFI, and BIOS machines, with and without internet, with SecureBoot and legacy boot, and everything in between. No more infamous GRUB boot error!

Internationalization & Translations
We’ve recently been working much more closely with Leonardo Lemos and Maxim Taranov (aka PNG) on improving support for internationalization in elementary OS. We’ve uncovered some parts of the OS that weren’t being made available for translation and solved some tricky cases involving pluralization. Also, we’ve had reports of the installer not playing nice with languages other than English and Spanish. We’ve decided to include the language packs for 22 additional, prominent languages, slightly increasing the size of the download but addressing this major issue. In short, this and future releases of elementary OS are getting better at speaking your language!

New Features
Of course, we couldn’t resist the opportunity to sneak in a few refinements and new features. The applications menu now lists settings separately from apps in search results and will also return results for actions from apps’ quicklists, like “Compose Message” from Geary and “New Document” from Scratch. Also, we’ve decided to tuck away some utilities like the archive manager and font viewer; they’re still available from Files and search, but we don’t clutter up your applications menu with them any more. We’ve also fixed some minor visual issues with dark apps and refined shadows on windows, the panel, and a number of other places.

elementary OS Luna screenshot (620 pix)

Versienummer 0.3.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website elementary
Download https://elementary.io/nl/#
Bestandsgrootte 1,07GB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

13-12-2015 • 09:17

39 Linkedin

Submitter: FREAKJAM

Bron: elementary

Reacties (39)

39
38
34
2
0
1
Wijzig sortering
Het is een prachtig OS waarvan mensen zeggen dat het lijkt op OS X. En dan? Dat is zoals zeggen dat je dochter lijkt op Miranda Kerr...

Voor de mensen die Elementary OS eerst eens willen proberen alvorens ze eventueel een donatie willen doen:
1) Ga naar https://elementary.io/nl/#
2) Klik in het "$ Aangepast" veld en type 0 (nul)
3) Klik op "Download Freya" en kies vervolgens de 32 of 64bit versie.

De makers van Elementary OS hebben veel kritiek gekregen op deze manier van downloaden.
Ik wil best overwegen om donateur te worden van Elementary OS, maar dan moet het nog wel wat beter worden dan wat het nu is.

Ik heb regelmatig meegemaakt dat het hele systeem vastliep en dat de browser ineens crashte tijdens het slepen van een applicatie icoontje naar het dock. Ik heb op verschillende hardware configuraties meegemaakt dat ik de schermresolutie niet hoger in kon stellen. Dat zijn geen gebreken waaraan ik kennissen en leken op ICT gebied bloot wil stellen.

Ik vind Elementary OS daarom tot nu toe vooral een leuk concept om aan anderen te laten zien hoe mooi, makkelijk en gebruiksvriendelijk Linux in het dagelijks gebruik kan zijn, maar niet zozeer iets dat ik ook daadwerkelijk voor dagelijks gebruik bij andere mensen zou installeren of zelf zou gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 13 december 2015 10:11]

Mijn kids van onder de 10 draaien het al een paar maanden als enige OS op hun computer en werkt in het algemeen prima. Alleen loopt het nog wel eens vast als het scherm lang op zwart heeft gestaan. Het kan best zijn dat het een driver probleem is bij jou. Ik heb trouwens gewoon gedoneerd, omdat ik erg enthousiast ben over wat ik zie en wil motiveren om het nog beter te maken. Ik ben zelf een zeer trouwe Mac-gebruiker, maar als ze weer alleen maar gaan focussen op winst, zoals ze dat eerder in de geschiedenis al hebben gedaan, dan wil ik graag verder met Linux en Elementary is dan op dit moment de distro voor mij
Heb ik ook een hele tijd bij ons thuis gehad, maar dan gewoon Ubuntu en op een oude laptop linux lite ( ja, zo heet het echt :P ).
Maar mijn kids zijn nu 9 en 11, moeten werkstukken, boek verslagen, spreekbeurten, enz, enz geven.
Libre office werkt perfect totdat ze hun documentje mee naar school nemen. Dan kom je er achter dat bijvoorbeeld de layout niet klopt overgangs en andere animaties niet werken op Windows office van school.
Op het einde van de rit toch maar weer naar M$...
Je kan met LibreOffice ook bestanden wegschrijven als. docx of een ander MS formaat. Die zouden zeer goed overeen moeten komen... De modernere versies van MS Office ondersteunen ook .odt.
Hij doelt waarschijnlijk op de Impress die documenten aflevert met zwakke compatibiliteit met PowerPoint.

De beste manier om incompatibiliteit te vermijden is gebruik maken van open standaarden, zoals PDF voor statische documenten. Voor powerpointvoorstellingen heb ik niet meteen een idee hoe dat best gebeurt, naast enkele slideshow services die op het internet bestaan en die enkel een deftige browser vereisen.
Anoniem: 435630
@Bux66614 december 2015 12:19
Tuurlijk, dat is het probleem ook niet. Het zit hem in zaken als lettertypes, overgangsanimaties die niet werken, algehele opmaak die totaal anders is, enz, enz.
Maar het openen en lezen van de tekst gaat inderdaad prima, da's waar :P
Je kinderen kunnen onder Linux toch ook gewoon Office 365 cq Onedrive online gebruiken? Dan kunnen ze online Powerpoint bestanden in elkaar zetten, ongeacht het OS.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 14 december 2015 11:10]

We hebben het hier over een basisschool hè. Ik heb mijn zoon een keer een laptop meegegeven om dit gedoe te verhelpen en zodat alles zou werken. Kreeg hij te horen dat de beamer die ze hebben alleen een aansluiting voor Windows heeft.
Met dat niveau leraren heb je gewoon te maken, het is al heel wat dat de sowieso de beamer/smartboard aan weten te krijgen...
Geloof me, ik heb er erg veel tijd in gestoken met als gevolg dat je koter gewoon met z'n bek vol tanden staat tijdens zijn presentatie. Het is gewoon een utopie om te denken dat iedereen het vermogen heeft om zich in zaken te kunnen verdiepen, door welke oorzaak dan ook...
En een portable versie van libreoffice op het stikkie waar ook de presentatie op staat? Dan zou je het misschien toch via de windows laptop in de klas vanuit impress kunnen openen.
Maar Ubuntu doet het ongeveer op dezelfde manier en daar hoor je niemand over. Bij Ubuntu dien je ook alle sliders eerst naar 0 te schuiven wil je de distro gratis downloaden.

Het ging niet zo zeer alleen om het feit dat je overal eerst handmatig 0 in dient te vullen alvorens je Freya gratis kunt downloaden. Het ging meer over een aantal uitspraken die een aantal developers hadden gedaan.
“We want users to understand that they’re pretty much cheating the system when they choose not to pay for software,”
Zie deze blogpost en ook deze blogpost waarin ze nader toelichten waarom ze dit systeem gebruiken.

OT:
Ik vind Freya trouwens wel een heel erg mooi OS welke is gebaseerd op pantheon shell. Ik gebruik nu zelf Arch Linux omdat ik toch net iets wat meer vrijheid zoek en zelf wil kiezen wat ik wel en niet wil installeren.
Maar Ubuntu doet het ongeveer op dezelfde manier en daar hoor je niemand over. Bij Ubuntu dien je ook alle sliders eerst naar 0 te schuiven wil je de distro gratis downloaden.
Of direct op Not now, take me to the download › klikken.

Is toch echt wel iets anders.
Heerlijk OS, het is nu reeds meer dan 2 jaar mijn vaste OS en bevalt nog steeds uitstekend.
Er is even wat kritiek geweest op de manier van downloaden waarbij je zelf €0 in moet vullen, maar ik kan me wel vinden in de redenatie erachter: het is bedoeld om mensen na te laten denken over de waarde van een product, en dat er veel tijd en moeite in wordt gestoken. De makers zijn niet uit op megawinsten, maar wel op een eerlijke vergoeding voor het werk wat alle, en niet alleen die van elementary, FOSS developers doen. Ik steun ze dan ook met een maandelijkse bijdrage. Dat kan op verschillende manieren, de mooiste vind ik eigenlijk Bountysource waar je direct een bepaalde bug of feature kunt sponsoren. Overigens wordt een deel van het aan elementary gedoneerde geld weer verder upstream verspreid aan projecten zoals Gnome en GTK+.

Kom bij vragen/problemen/opmerkingen ook vooral even langs in het elementary OS topic hier op GoT :)

Een ander veelgehoord kritiekpunt van elementary is dat het vaak lang duurde voordat ze een versie klaar hadden gebaseerd op de laatste LTS (Freya / 0.3 werd in april 2015 gelanceerd, een jaar na Ubuntu 14.04). Dat gaat voor de komende versie hopelijk wat sneller zijn; ze zijn namelijk al druk in de weer met Loki Alpha 1 gebaseerd op de code van Ubuntu 16.04.

[Reactie gewijzigd door Thedr op 13 december 2015 15:01]

Ik ben een totale vreemde waneer het op Linux/Ubuntu aankomt. Wat maakt Elementary OS zo speciaal tegenover andere distributies?
Elementary OS zegt zich te willen onderscheiden op vormgeving en snelheid. Naar mijn mening slagen ze daar deels in qua vormgeving (deels omdat het toch quirky is) maar in snelheid kan ik dat niet zeggen. Ubuntu is bij mij niet langzamer of sneller.
Dat ligt nogal aan je hardware. Vooral op wat oudere hardware draait elementary OS nog redelijk soepel, waar Ubuntu wellicht wat langzamer zal aanvoelen. Daarnaast blijft elementary er dus ook nog goed uitzien.
Verder hebben ze ook gebruiksgemak en een overzichtelijke interface als hoofddoel. Door niet essentiële dingen weg te laten en goed na te denken wát je wáár neerzet wordt de interface schoner en overzichtelijker.

Waar ze eigenlijk naar streven is een interface die voor alle gebruikers geschikt is, zonder dat er heftige tweaks nodig zijn. Feit is en blijft dat smaken heftig verschillen (zeker in de Linux community) en dat waarschijnlijk nooit 100% gaat lukken. Maar zo lang er een significante groep gebruikers is die het wel fijn vindt werkten is de missie al voor driekwart geslaagd IMHO.
Dat ligt nogal aan je hardware.
Klopt maar mijn referentie is een 6 jaar oude Acer 1810TZ. Aan jou om te bepalen of dat het predicaat oud of niet is.
Zoals ik al stelde: dat is volledig afhankelijk van de gebruikte hardware en en je eigen referentie van soepel.
Ik heb elementary gedraaid op een Acer Aspire 51xx serie laptop met Turion X2 CPU. Zal niet zeggen dat het allemaal ontzettend vloeiend en soepel draaide, maar het was zeker bruikbaar. Met Ubuntu (met name door Unity) was dat een heel ander verhaal.
Op enigzins moderne hardware is het onder normale omstandigheden (thuis/kantoorgebruik) überhaupt bijzonder lastig om (grote) performanceverschillen te ontdekken tussen de meeste distributies.
Al met al blijft het voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur :)
Zelf heb ik op een Compaq Presario V6314EA (+/- 8jaar oud) Elementary OS gezet.
Voornamelijk omdat Vista waarmee de laptop geleverd werd echt een ramp was. Draaide perfect. Alles werd out of the box ondersteund en mijn ma die hem toen gebruikte kon er ook prefect mee overweg voornamelijk internet, streams kijken, e-mail en wat tekstverwerken.

Overigens is het inmiddels een soort van OS testbakje geworden en draai ik er nu ook Windows 10 op. Natuurlijk is het allemaal zo vlot als op mijn A10 7850K met 8GB zelfknutsel maar wel stabiel.
Eenvoud in installatie en gebruik. Snel op wat oudere hardware.

Wat ik bij veel distro's zie is dat ze simpel beginnen, maar door een toenemende functionaliteit en diversiteit het systeem steeds instabieler wordt omdat de te onderhouden baseline steeds groter wordt, maar de groep mensen die het doet hetzelfde blijft.
Ziet er wel leuk uit. Maar ergens een deftige review te vinden
Iets voor jouw? :+

edit: eigenlijk voor Thedr bedoelt.

[Reactie gewijzigd door pasarica op 13 december 2015 17:27]

Ziet er wel leuk uit. Maar ergens een deftige review te vinden?
Ben vooral op zoek naar gebruiksgemak voor bijvoorbeeld software te installeren, snelkoppelingen te plaatsen. Automatische updates...
Gebruik nu voornamelijk Mint Cinnamon, ook bij ouderen die hun oude XP willen upgraden. Maar mis daar een soort auto update.
Maar mis daar een soort auto update.
En die zal er ook nooit komen omdat het (in mijn optiek) opdringerige, haast verplichte en (zal je altijd zien) altijd op-het-verkeerde-moment-opnieuw-moeten-opstarten-van-Windows-manier zeer sterk wordt vermeden binnen Linux in het algemeen.

Linux Mint in het bijzonder heeft Mint-Update welke alle updates toont wanneer jij dat wilt en ook aan jouw overlaat wanneer je de updates daadwerkelijk doorvoert. En soms, heel, heel, heel soms moet je daarvoor je machine opnieuw opstarten.

[Reactie gewijzigd door pasarica op 13 december 2015 17:28]

En die zal er ook nooit komen omdat het (in mijn optiek) opdringerige, haast verplichte en (zal je altijd zien) altijd op-het-verkeerde-moment-opnieuw-moeten-opstarten-van-Windows-manier zeer sterk wordt vermeden binnen Linux in het algemeen.
Dat is aan de distro. Fedora bied je de mogelijkheid om updates te installeren tijdens een reboot, dus als je je machine uitzet worden klaarstaande updates geinstalleerd, en daarna word je machine afgesloten (als je voor afsluiten gekozen hebt).

Je hebt daar dus de keuze om te updaten wanneer het jou uitkomt. Dat telt echter alleen voor de grotere (kernel) updates. Kleinere updates gaan inderdaad zonder reboot.
Vandaar de "heel, heel soms" .
Klopt, maar er is nu éénmaal een bepaalde groep van mensen waarbij je graag hebt dat alles vanzelf gaat :)
Ik ga mijn buurvrouw haar PC niet elke week gaan updaten...
En de vraag hier specifiek was of die mogelijkheid er was in Elementary OS. Maar als ik het goed voor heb zou geen enkele linux distro dit doen?
Wekelijks updaten bij iedereen heb ik ook geen zin in. Maar het fijne van Mint Update is dat het overzichtelijk wordt weergegeven in één window met een system tray icon die een melding geeft wanneer er updates zijn. Klik op de icon, klik op "update" en klaar is kees. Kwestie van je buurvrouw een routine voor te stellen dat ze iedere zondagmiddag of -avond even die twee klikken uitvoert indien nodig. En als ze het vergeet: maak een wekelijkse agenda-alert aan in haar telefoon ;)
Ik vind Plank nog wel een aardig dockprogramma en ben benieuwd of het minder vaak verdwijnt dan Docky. Maar verder heb ik meer met een Cinnamon Desktop als Linux Mint biedt en die zich wat gelikter laat verbouwen.
Cronjob inplannen kan altijd. Met alle gevaren van dien.
Automatische updates is geen probleem in Mint, en iedere andere op Ubuntu gebaseerde distro. Er zijn diverse methoden om het te bereiken: https://help.ubuntu.com/community/AutoWeeklyUpdateHowTo
Maar die eerste methode ontbreekt bij Mint heb ik de indruk :-)
Je kunt een cronjob inplannen, met alle gevaren van dien: reboots als iemand wat bestelt via internet, een reboot die je machine om zeep helpt of noem maar op.

Updaten is iets wat de user het beste kan doen. Of in ieder geval het beste zelf kan bepalen wanneer dit gebeurt.
Ik hoop dat de installer wat soepeler loopt als bij de vorige versie. Die hing 3 keer vast voordat hij geinstalleerd was :). Daar moet wel aan worden toegevoegd dat de installatie gedaan was op een laptop... . Maar goed Ubuntu zelf was klik klik klik en boem daar was het bureaublad.
Dat is met eOS toch ook zo? Tenminste, de laaste keer dat ik ernaar keek was de installer van eOS niet veel anders dan die van Ubuntu.

Helaas werkt eOS niet echt lekker met hidpi schermen, dus ik hou het voorlopig bij Fedora.
Volgens mij zijn de verschillen de installaties ook niet heel veel, maar toch hing eOS een paar keer. Maar goed we zullen zien ik probeer binnenkort nog wel een keer
Deepin heeft naar mijn mening Elementary OS wel ingehaald op de GUI en gebruikersvriendelijkheid.
Heb Elementary in het verleden gebruikt, maar het fixen van bugs en opvolging naar actuele versies gaven mij niet echt het vertrouwen iets wat Deepin mij wel gaf. Ik miste de opgaande lijn in vormen van vernieuwing, het is veel van hetzelfde.
Interessant, ik kende deepin nog niet. Bedankt voor de tip.
Heb er online een review van gezien en was onder de indruk. Ik heb net de iso gedownload en will give it a try! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee