Software-update: Mediaportal 1.0 final

MediaPortal logo (60 pix) Vandaag is de final release van Mediaportal 1.0 uitgebracht. Met Mediaportal kan een Windows-machine als het hart van de multimediahardware in de huiskamer worden gebruikt. Zo kan er op een eenvoudige manier naar radio en muziek worden geluisterd, naar video's en dvd's worden gekeken en kunnen tv-programma's worden opgenomen. Door middel van plugins en extensies kan de functionaliteit worden uitgebreid en de 'look & feel' van het programma worden aangepast. Versie 1.0 bevat onder andere een geheel nieuwe en zelf ontwikkelde module met de naam TV-server, waarmee televisie bekeken en opgenomen kan worden.

Een andere grote verandering is de zogenaamde Deploytool. Deze moet het installeren van Mediaportal een stuk eenvoudiger maken. Zo zorgt Deploytool er voor dat de juiste modules geïnstalleerd worden en is het ook mogelijk om een specifieke taal te kiezen. Dit betekent overigens wel dat een internetverbinding tijdens de installatie noodzakelijk is. Verder wordt aangeraden om met een schone installatie te beginnen en niet van een oudere versie te upgraden. Hieronder is een stuk uit de release notes van deze uitgave te vinden:

Installation notes:

If you have already installed a former release candidate of MediaPortal 1.0, you have to manually uninstall MediaPortal and TV-Server, before you launch the 1.0 final installer.

Please be aware that the MediaPortal 1.0 installer is a .NET Framework application. Because of that you must run it from your local hard disk and not from a network share.

If you want to keep your current settings, then please take a look at the related wiki article.

Please do not use community skins or plugins which are outdated, because this will cause problems. TV-Server database:

As 1.0 is a milestone release inlcuding lots of changes, we would like to encourage everyone to do a clean installation.

You can export your current recording schedules, TV and radio channels by pressing the "export" button inside the TV-Server Configuration -> TV Channels.

Having finished the installation you can use the "import" button in the very same section to restore the exported data. Changelogs:[break]
Mediaportal 1.0 screenshot
Versienummer 1.0 final
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows XP, Windows XP Media Center 2005, Windows Vista
Website MediaPortal
Download http://www.team-mediaportal.com/download.html
Bestandsgrootte 28,20MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

22-12-2008 • 18:28

81 Linkedin

Submitter: BlackBurn

Bron: MediaPortal

Reacties (81)

Wijzig sortering
Ik vind het een piece of crap. Zoveel mensen lijken het geweldig te vinden, maar als je ziet wat je allemaal moet doen om het lekker aan de praat te krijgen... Ik ben alles behalve onhandig met computers, maar dit is niet leuk meer. Als ik dit wil laten werken met alle film content (dvd,br,losse files), muziek en tv ben ik wel even zoet.
Wie beweert dat het in 1 uur kan, mag het op mijn kosten bij mij komen voordoen, want ik geloof er geen ene reet van.
XBMC doet het wat dat betreft een stuk beter, en die is een stuk intelligenter. Die kan alleen geen tv kijken.

Op zich kan men er ook niet veel aan doen, want het is ooit begonnen als iets kleins. Inmiddels is het een enorm kind met een waterhoofd geworden. De rewrite naar V2 is in volle gang, en daar heb ik meer vertrouwen in.
Ben het met je eens dat het niet plug-and-play is. Maar als je instellingen eenmaal goed zijn, loopt het wel als zonnetje.

Ben er nog niet aan toe gekomen om de TV-Server aan de praat te krijgen, maar gebruik MediaPortal vooral voor TV-Series en Films. Resume functies en allerlei handigheidjes met normale windows MCE remote zijn helemaal top.

Als de TV-Series plugin is ingesteld, wordt vanaf dat moment alles mooi bijgewerkt voor series. Wanneer ik een bestand toevoeg in de door mij aangegeven mappen, laat MP een mooi overzicht zien met banners van welke series ik heb. Vanuit daar kan ik het Seizoen selecteren, om vervolgens de aflevering te vinden die ik wil zien. Van die aflevering zie ik dan screen-cap, samenvatting en allerlei andere details. Als ik wat toevoeg (nieuwe serie of episode) komt dat er automatisch bij te staan.

Zelfde geldt voor films (cover, imdb info, etc), wel verstandig om voor iedere film even 1 keer handmatig de juiste te selecteren. Maar als het eenmaal staat, dan staat het ook echt.

Toevoeging: zag dat iemand een hele rits formaten noemde die hij wilde kunnen afspelen. Voor zover ik weet zijn alle files af te spelen/bekijken, ook de cd/dvd images. Dit kan door via expert mode de functionaliteit van Deamon Tools te gebruiken. Ook dit is weer even instellen, je moet de drive kiezen, automatisch afspelen aanzetten en (ik geloof ) security option uitzetten en klaar. Ook hier zijn weer prima handleidingen voor te vinden in echte jip en janneke taal. Kan haast niet mis gaan zou je zeggen.

Mijn muziek collectie is te groot om het fatsoenlijk te beheren via MediaPortal vind ik zelf, dus daar gebruik ik iTunes voor. Komt misschien ook omdat het allemaal nog wat chaotisch is, maar dat is al maanden een work in progress (album covers ontbreken en dergelijke). Maar denk dat je de basic dingen ook wel prima kunt regelen vanuit MP. Er zijn genoeg goede plugins om het een hele interessante ervaring te maken.

De thread hier op tweakers over MP bevat veel nuttige informatie om je op weg te helpen, heeft mij in ieder geval een goeie walk through bezorgd bij mijn eerste installatie!

[Reactie gewijzigd door iefow op 22 december 2008 22:17]

Na het nogal brakke begin met Media Center 2004 ben ik gaan naar alternatieven gaan zoeken, en MediaPortal had de meeste potentie. Twee jaar aangemodderd, maar ik ben ook gedesillusioneerd afgehaakt. Veel teveel geklooi - en dan met name de EPG. Tijdje het goede maar beperkte GBPVR gebruikt en uiteindelijk na een kapotte tuner maar even geen HTPC gebruikt. Toch vorig jaar maar weer een poging gewaagd, nieuwe hardware nieuwe kansen. MediaPortal was nog geen centimeter opgeschoten (laatste versie die ik probeerde was 1 van de RC's van 1.0), nog steeds brakke EPG (xml scraper tooltjes, mijn god), music zakt volledig door zijn hoeven van een paar honderd GB muziek, en crashes-a-gogo. XBMC is al niet veel beter (veel te veel features, veel te weinig usability), en doet geen TV. Tijdje nog geprobeerd met een Mac maar EyeTV is flut, Front Row kan niks en je scrollt jezelf een ongeluk en met Plex ben je weer terug naar het gepruts met XBMC (en weer geen TV). En ik ben net als mphillip toch niet nat achter de oren met mijn 20 jaar in de ICT.

En wat schetste mijn verbazing toen Vista Media Center gewoon...goed was. Het duurt bij MS blijkbaar vijf versies (en die TV Pack 2008 update), maar het is ze wel als enige gelukt om een afgemaakt produkt te bouwen. Ik ruil die tientallen slimme plugins en die TV server van MediaPortal met alle liefde in voor iets wat niks anders dan TV, DVD's, foto's en muziek goed doet. Het enige dat ik nog verbeterd zou willen zien is out-of-the-box H.264+AAC (het laatste wat je in VMC nog met 3rd party codecs/filters werkend moet krijgen) - en laat dat nou juist met Windows 7 Media Center eraan komen. En tsja, al die exotische formaten, FLAC, MKV, ISO's, SRT - allemaal leuke niches maar wachten op volledige en stabiele support voor al die dingen is al tien jaar futiel. Gaat allemaal niet lukken nu het duidelijk is dat H.264-in-MP4 de defacto industrie standaard geworden is.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 december 2008 07:43]

ja mee eens... sluit me geheel aan :) Draai er zonder probblemen mee sinds vista uit kwam, en tot nu toe wordt het alleen maar beter! De tvpack was idd een must voor onder andere mijn floppydtv kaart.
Couldn't agree more.
Ze moeten wel haast maken met de HDTV ondersteuning though.
Waar heb je dan problemen mee?


Btw, MediaPortal II is helemaal geen rewrite. (voor de tech preview was dit wel nog het geval)
Maar ondertussen is de architectuur dusdanig omgegooid, dat alles van 0 ontwikkeld moet worden.
Met een standaard install doet ie niet veel met de verschillende media die ik gebruik. Volg ik een guide in het MP topic van tweakers kreeg ik het ook niet fatsoenlijk aan de praat, hoewel de schrijver beweert dat ie daarmee alles afspeelt. Ik werdt gedwongen om voor geripte (eigen) dvd's weer die duffe dvd folders aan te maken. Die had ik juist opgeruimd en XBMC en mijn mediaplayer hadden er geen moeite mee. MP herkende niet dat het dvd's waren en ging de bestanden afzonderlijk proberen te identificeren.
Verder ging er niet veel goed. En als ik de fora zo eens bekijk, moet je ofwel precies doen wat MP wil, of een paar nachten investeren om het werkend te krijgen.

MP2 lijkt me een rewrite als ze op 0 gaan beginnen. Je gaat dan toch iets opnieuw schrijven=re-write? Ik hoop niet dat we hier in een semantische discussie vervallen, maar dat is wat ik ervan maak. Op 0 beginnen is denk ik ook goed. Ik ben erg benieuwd.

Ik ga maar prutsen met XBMC totdat MP2 komt. Sowieso nogal bizar dat er geen écht fatsoenlijk mediacenter toepassing is voor onder Windows. Er zijn er een aantal, maar die doen niet alles. Alles is bij mij:

*digitale tv (analoog mag ook, maar doe ik niet aan), incl.HD (over DVB-C)
*dvd
*bluray
*hd-dvd
*mediafiles (mp3,ogg,avi,mpg,divx,wmv,mov,mkv,ts,zeg maar alles wat je kunt downloaden)
*rips,iso (en derivaten)

foto's kijken is leuk, maar doe ik toch niet veel op tv.

*Windows Media Center gaat een eind, maar is mij te simpel
*xbmc werkt, maar doet ook niet helemaal alles heb ik gemerkt. Ook crasht ie af en toe zomaar...
*MP kreeg ik een eind op gang, maar ik moest me (vond ik) teveel aanpassen

Met WMC en MP krijg is met tv sowieso een probleem omdat ik met een softcam werk. Die willen ze niet ondersteunen dus moet ik een work-around toepassen. Die is me inmiddels bekend, maar ik kijk nu via dvbviewer pro/acamd. Werkt perfect voor wat ik wil.
Ik heb er echt veel tijd in gestopt en heb fora gelezen tot ik vierkante ogen had. Maar echt veel wijzer werd ik er niet van.
als alles vanaf 0 moet ontwikkeld worden is het toch juist een rewrite :+
Is toch niet zo moeilijk. In 20 minuutjes gepiept.

Installeren
kanalen scannen op mijn dvb-c kaart
kanalen sorteren
tv logo's installeren
skins installeren (optioneel)
share/directories toevoegen onder movies
mce remote aanvinken
codecs kiezen bij dvd, movies en television

klaar
Dan heb ik het toch niet helemaal goed voor mekaar. Zal wel door mijn hardware komen. Heb Digitenne van KPN en Hauppauge winTV PVR 150.... Moet geloof ik een andere tv kaart hebben, ben daar nog niet helemaal ingedoken. Tips zijn natuurlijk welkom ;)

[Reactie gewijzigd door iefow op 22 december 2008 23:29]

Dit kan met een FloppyDTV kaart alleen die zijn helaas wel prijzig, ook omdat er een cam module bij komt. Dan ben je snel 200euro kwijt. Werkt overigens wel als een zonnetje.
Dat is ook precies wat ik gebruik, maar dan de DVB-C variant. Voor digitenne heb je geloof ik een CONAX cam nodig.
Bedankt voor deze reacties. Daar kan ik tenminste wat mee. Heb me nog niet echt hierin verdiept en daarom zijn de meeste termen nog abracadabra..

Duidelijk is in ieder geval wel, dat ik eerst eens een knoop moet doorhakken welke TV leverancier ik ga nemen de komende tijd. Ben namelijk niet echt kapot van de kwaliteit van Digitenne bij mij. Zou zonde zijn als ik straks een apparaat koop waar ik bij een andere leverancier niets meer aan heb.
Ik weet niet of je in het Ziggo gebied woont, maar daar is de kwaliteit echt top en kan je het met een FloppyDTV-C en AlphaCrypt kijken. UPC is niet mogelijk. En anders zou ik voor Sateliet gaan.
(reactie op ChillyWilly)
Inderdaad in no time klaar. Maar niet zoals je zou willen.
In jouw geval op een standaard pc (daar gaan we van uit) is er geen codec ondersteuning voor HD tv. Die moet je handmatig installeren.
Ook moet je meer folders aanwijzen en komt het geklungel met kanalen bij iedere update weer terug.
Daarnaast werken de standaard codecs die je kiest niet zonder meer op alle hardware. Gebruik je zoals ik een beamer EN een beeldscherm aan je media center, dan ben je helemaal gaar met MP: gekloot met codecs en drivers. Framerates die niet overeenkomen, het noodzakelijk teruggrijpen op softwarematige deinterlacing etc etc. En daar komt de gewraakte codec-hell om de hoek kijken...
Overigens heeft MediaPortal met de standaard codec een probleem om de beeldverhouding van het scherm en het beeld zelfs op elkaar af te stemmen. Dat erkennen ze zelf ook in hun forum. Hoezo uitontwikkeld?

20 minuten? In mijn geval zeker niet. En ik ben ervaren MP gebruiker.
Een nieuwe gebruiker met standaard pc: reken op >120 minuten.
Een nieuwe gebruiker met een lastige setup: niet goed werkend te krijgen.

Daarbij ben je met een groot scherm en een beamer veel kritischer over de beeldkwaliteit dan een gebruiker met een (met alle respect) simpel 22" beeldscherm.

[Reactie gewijzigd door einstein op 23 december 2008 10:27]

Qua codecs gebruik het volgende:
mpeg2: Cyberlink SD/BD mepg2
h.264: CoverAVC
audio: AC3filter

Bij video's heb ik de MPC video decoder toegevoegd en in de opties daarvan h.264 decodering uitgezet (CoreAVC is daar beter in).

Wat betreft deinterlacing, ik heb speciaal een Ati HD3450 gekocht aangezien mijn X1250 alleen Bob deinterlacing had en deze heeft vector adaptive deinterlacing. Hierop heb ik de goeie Ati DVI-HDMI dongle op zitten die er voor zorgt dat mijn tv (Panasonic Full-HD Plasma) altijd 16-235 levels binnenkrijgt.

En voor de kanalen tussen updates, er zit een export/import funktie in de tv server configuration.
Maar hier blijkt al weer uit dat je aardig wat achtergrond kennis nodig heb (of geduld en tijd om te zoeken op diverse fora). En dus het installeren en finetune niet voor iedere gebruiker is weggelegd. Iets wat hierboven wordt aangegeven, Persoonlijk vind ik het een mooi pakket, maar het is nog wel hobbyen. Ik durf wel te stellen dat het de hobbysfeer zeker zal ontstijgen.in tegenstelling tot wat Einstein hier boven wat bot formuleert. En daarnaast is het open source en zal het waarschijnlijk wel zijn bijdrage doen in de software die gebruikt wordt in de "hardware matige boxjes"
Heb 8TB aan films en series en ik heb geen enkel probleem met playback

Volgende codec's ge instaleert:

SD & audio weergave: ffdshow tryouts bèta 6
HD weergave: CoreAVC (ja kost een paar dollar maar is wel de beste x/h264 codec)
.rm & .mov weergave: Real-Alternative / Quicktime-Alternative

Meer heb je niet nodig, en klagen dat het instellen van FFDshow veel werk is kan je niet op MP zijn houders leggen dit geld voor om het even welke software je gebruikt zelfs MCE!

Maar MP heeft wel verschillende guides die goed helpen.
Tja, sommige mensen zijn nu eenmaal niet snel tevreden met de 'default' options en willen meer/iets anders.

Als ik het vanaf scratch zou doen, zou het bij mij zo gaan:

1. Mediaportal installeren

2. TVSeries.dll kopiëren naar plugins/windows voor gedownloade TV Series
3. TV Series scannen, de juiste namen selecteren en van mijn 1500 episodes de juiste thumbs/info laten opzoeken en downloaden, duurt dus wel even
4. TV Series configureren
5. Voor TV Series Fan Art kopiëren naar de juiste map

6. movingpictures.dll kopieren naar plugins/windows
7. Mijn circa 400 films laten scannen, na gaan welke titels hij niet automatisch vindt en deze wijzigen / negeren

8. Mijn favoriete skin Aeon Wide selecteren.
9. Mijn custom skin voor TV Series kopiëren naar de juiste map

10. Een custom basichome.xml in elkaar flansen
11. Voor de music player de xml editen zodat 'ie Fan Art van de artiesten toont

12. Mediaportal zelf configureren

Hier ben ik zeker meer dan een uur mee bezig, een goede middag zeker.

Het leven is dan ook niet makkelijk als je een beetje perfectionistisch bent.


Ik moet wel zeggen dat ik verschillende media libraries geprobeerd heb (XBMC, Vista Media Center, XP Media Center), maar dat deze de enige is waar ik bij bleef hangen.

XBMC crashte in het begin nogal veel (alpha-versies), is hier inmiddels verandering in gekomen?
XBMC crashte in het begin nogal veel (alpha-versies), is hier inmiddels verandering in gekomen?

Nope.
Het uitvogelen van deze stappen kost nog meer tijd dan het uitvoeren zelf. En juist dát schrikt de nieuwe gebruiker af. De learningcurve ligt erg hoog (maar de voldoening ook).

XBMC draait bij mij (windows xp met ATI videokaart) erg vreemd: vastlopers, versneld afspelen, kleuren die niet kloppen, haperingen, enz. Deze fouten krijg ik in wisselende volgorde bij de diverse testen die ik heb gedaan op meerdere pc's. Erg jammer, want XBMC op mn xbox loopt perfect en zou 100% voldoen als mediacenter op mn htpc.
De learningcurve ligt erg hoog
Ja en nee, de standaard instelling programma is imho toch echt simpel, wat het zo lastig maakt is dat alles instelbaar is naar eigen smaak.

Maar het is net als met "MS Word" als je die de eerste keer installeer werkt het maar je weet dat een hoop dingen anders/beter kunnen, en dat leer je stapje voor stapje.
Ik zal wel erg onhandig zijn.
enige optie die hebt met xmbc is de tv engline van OF mythtv of mediaportal te gebruiken en die zijn beiden niet prettig...

vraag me trouwens af, is deze 1.0 release nu MET of zonder die nieuwe super tv server die ooit beloofd is.
Idd, ben ik het volledig mee eens. Nadat ik zoveel lovende verhalen gehoord had wilde ik het zelf eens proberen, nou ik heb het geweten ook... allemaal veels te omslachtig en kost mij teveel tijd en moeite. Ik hou het wel lekker bij XMBC :)
Wie beweert dat het in 1 uur kan, mag het op mijn kosten bij mij komen voordoen, want ik geloof er geen ene reet van.
Eerste keer gebruiker 2 tot 8 uur afhankelijk wat voor extra's je wild hebben als je het goed wild doen.

Door de vele mogelijkheden is er een leer curve, voor dat je alles begrijpt.

Maar heb alle programma's en codec's die ik nodig heb in een dir staan en kan MP op een kale machine installeren binnen 45min,
(geen music/movie database scan daar deze afhankelijk van hoeveel film-rips en MP3's je hebt. het uren kan duren voor hij klaar is maar dit kan je bv 's nachts)
Men update blijkbaar sneller dan zijn schaduw,
De Media Portal module zelf, is weer geupdate naar MediaPortal - 1.0.1
Met als wijzigingen
- 0001850: [general] Update Managed DirectX dll (chemelli) - resolved.
- 0001852: [general] Core have some leftover (chemelli) - resolved.
- 0001885: [My Music] Switching to Fullscreen Music with no Visualisation set, should switch to Now Playing instead of showing a black screen (hwahrmann) - resolved.
Er zijn vrij veel devs die hun code-changes voor 1.0.1 al klaar hadden staan, maar door de feature freeze moesten wachten op de release van de final.
1.0.1 wordt dan dus ook (relatief) snel verwacht :)
En dat is nou net een van de grote nadelen van MediaPortal.
? Dit is toch een vrij normale release cycle. Feature freeze, RC's, bug fixes, final.
Huh, als deze stabiel draait hoef je toch niet persé elke update mee te nemen?

Ik heb 1.0 draaien en zolang ik geen last van deze bugs heb of er geen feature inzit die ik wil, dan zie ik geen reden om te updaten.
Heeft iemand een RC-versie al naar deze versie geupgrade? Want elke upgrade van RC naar RC zorge ervoor dat ik ALLE instellingen opnieuw kon gaan doen. Een upgrade was (is?) dus een herinstallatie zonder behoudt van instellingen.
Ik zie hier veel mensen die de config van het verhaal een ellende vinden en jammergenoeg kan ik niet meer dan dit volledig beamen.
Dit heeft echter ook wel een (mede-) oorzaak. Er is echt heeeeel veel mogelijk met MP in vergelijking tot de concurrentie. De community is super actief en ontwikkeld allerlei skins en plugins. Komt een plugin dev. achter een bug word deze vaak gepost en al snel zie je ze verholpen in svn releases. Ik zeg niet dat dit de oorzaak is maar wou het toch ff aan kaarten.

Ik reageer ook op Choenzer aangezien ik dezelfde ervaring heb. Om die reden sluit ik altijd een externe HD backup schijf aan voordat ik een upgrade installeer. Ik kopieer (synctoy) dan heel de MP map + de %appdata%/Team MediaPortal map.
Dan upgraden en idd veel settings verliezen. Vaak een kwestie van ff kijken in mediaportal.xml in je docs & settings wat dingen heen en weer kopieren en klaar :)
btw doet de installer dit al automatisch voor je (vinkje "backup current installation" oid)

Niet erg gebruiksvriendelijk maar een oplossing voor een vaste gebruiker zoals ik.

Net zelf ook skinnetje gereleased. Het kost je wel tijd idd.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 december 2008 21:29]

Ik snap dat dat het probleem is. Het grote voordeel van MP is ook meteen het grootste nadeel. Het zal ook wel aan mij liggen. Ik ben een beetje dat hobby-stadium voorbij. Ik werk al 25 jaar met die rotcomputers en ik heb gewoon geen zin meer om dagen te prutsen. Ik had gehoopt dat het inmiddels allemaal een stuk makkelijker zou gaan. Maar om eerlijk te zijn zijn we geen reet opgeschoten sinds de Commodore 64. Het gaat allemaal sneller, mooier en flitsender, maar het werkt allemaal nog steeds niet in 1x. En dat vind ik erg teleurstellend.
Ik ben ook beslist niet dom, ik zit al dik 20 jaar in de ICT en weet er wel eea van, maar ik kan het niet altijd meer opbrengen om te gaan zitten prutsen als ik geen zicht op een duidelijke oplossing heb (ie: geen idee heb waarom het zo moeilijk moet).
En zo heb ik een FloppyDTV-C kaart met smartcard. Alles werkt met de tool die erbij zit. Hij heeft zelfs met XP MCE gewerkt, maar nu met een nieuwe installatie en Media Portal zegt het kreng "channel is scrambled" als ik em probeer te bekijken.

Ik weet er ook wel eea van, maar ik heb ook echt geen zin om weet ik hoe lang te prutsen met iets wat gewoon behoort te werken, en waar ik niet eens grip op lijk te hebben.
Heb je wel de CAM limiet van de kaart aangepast in TV-Server? Standaard staat deze op 0 (meeste kaarten heb geen CAM).
Er is echt heeeeel veel mogelijk met MP in vergelijking tot de concurrentie. De community is super actief en ontwikkeld allerlei skins en plugins.
Super actief, maar niets wordt zover doorontwikkeld dat het ook echt "af" is. Dat is een beetje de makke van MP, het neemt met een relatief beperkt team ongelofelijk veel hooi op de vork. Een Microsoft, met een enorm team op een qua features veel beperkter produkt, heeft tien jaar en vijf versies nodig gehad om een beetje volwassen te worden. Apple begint al niet eens aan digitale TV/PVR/etc en houdt het qua format support nog beperkter. En eerlijk gezegd begin ik het wel te snappen - een media center is zo complex, met zoveel mogelijkheden voor nieuwe features, dat een produkt dat alles wil kunnen een eeuwig 'moving target' blijft.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 december 2008 11:53]

Dat er een update (bugfix) van een onderdeel komt zou nooit je complete configuratie moeten wissen. :(
Dat MP dit doet is zeer slecht (b.t.w. ook het opslaan van data in de Program Files directory :( )

Dat de installer de configuratie opslaat, is niets meer dan een patchmiddel.
Want waarom wordt je volledige database met films/series gewist :?
En als je dan dágen ermee bezig bent geweest, dan zal dit een zeer groot minpunt zijn.
Als je een beetje verstand hebt van hoe een pc werkt dan kan je dit oplossen.
Alles wat je zegt heb ik meegemaakt, en met gezond verstand weten op te lossen. Dus wel iets kwijt zijn na een update maar het kunnen herstellen.
Tsja het is idd niet gebruiksvriendelijk. Ik vraag me af of dat het ooit echt gaat worden met al die plugins e.d.
Die angst had ik inderdaad ook, maar bij deze (RC4 --> Final) zijn mijn instellingen wel bewaard gebleven :) .
Heeft iemand al goede ervaringen met dit programma?
Zeker! Maar probeer het eens in combinatie met For The Record (http://www.4therecord.eu). Dan zijn de mogelijkheden pas echt waanzinnig :*)

[Reactie gewijzigd door dot-i op 22 december 2008 21:49]

Dat ligt er helemaal aan wat je ervan verwacht. Er is inderdaad genoeg over te vinden.
In een notendop: veel en vaak upgrades. Lees: te veel en te vaak. Prima voor een OS, niet prima voor een MediaCenter waar je vanaf moet blijven als het eenmaal werkt. Op de een of andere manier krijgen ze het allemaal niet echt 100% aan het draaien. En dat is dan ook de reden dat ik ben afgehaakt: wat er in eerste instantie geweldig uitziet blijkt naar verloop van tijd niet stabiel genoeg om te kunnen verkopen aan de rest van de huishouding. Leg maar eens uit aan een vrouwelijke huisgenoot dat de pc moet worden geherstart tijdens GTST omdat de tv engine eruit ligt.
Of dat die ene film niet is opgenomen omdat de boel spontaan is gestopt.

Ik persoonlijk heb het wel ergens staan, maar gebruik het zelden. Omdat ik erg chagrijnig wordt van niet (goed) werkende spullen heb ik boxjes neergezet die dit hardwarematig doen. (lees: HD tv ontvanger, hd recorder etc)

Ben je vrijgezel? Dan kan het leuk hobbyspul zijn. Zo moet je dit ook zien: het ontstijgt de hobbysfeer niet.

(zo dit is uitvoeriger geworden dan gepland, sorry :9 )
Imho "einstein" weet je niet waar je over praat,
In een notendop: veel en vaak upgrades. Lees: te veel en te vaak.
1x per jaar heeft MP een nieuwe release, hoe kan je dan zeggen " te veel en te vaak" ?
Laatste 2 maanden van het jaar zijn traditie bij MP-team om een ontwikkelings-stop te houden en een nieuwe release uit te brengen.
Dan worden er een paar RCs uit gebracht voor bug hunting voor dat de stabiele release uit komt.

Ik draai een Router/AV/File/TVserver (win2K3) met 3 MP clients bij mij thuis en op de zelfde server heb ik nog 3 buren met 5 MP clients. (plus 2x laptop)
TVserver heeft 10TB aan HD ruimte, 7x floppyDTV (2x DVB-C, 2xDVB-S, 3x DVB-S2) 1x Terratec dual DVB-T, 1x dual analoog MCE-500

We doen het samen omdat we hier een dure "Lyse" verbinding hebben van 50/50Mbit, tijdens bezoek van een van mijn buren, zag hij MP en hoe het werkte, en van het een kwam het ander.

Deze set draait 24/7 100% stabiel, enige down time is maandelijkse reboot van MS update.

En ja deze setup was wat meer werk dan gewoon PnP, vooral het GOED opzetten van TV kanalen is een hoop werk met zoveel clients , maar heb een test gedaan waar 9 clients TV keken zonder een crash of zender zoek problemen.

En de huidige MP heeft 4x de WAF met vlag en wimpel doorstaan, bij mij en bij mijn buren, ze hadden het er laatst nog over, hoe handig MP wel niet is.

[Reactie gewijzigd door player-x op 26 december 2008 03:53]

Met deze reactie ben ik het niet eens, ten eerste waren alle voorgaande versies beta en of release candidates en dus konden er nog fouten in zitten.

Het is inderdaad wel even een gedoe om e.a. goed op te zetten, maar eenmaal draaiend, dan hoef je er echt niet meer aan te komen en rare vastlopers o.i.d. heb ik hier nog niet gehad.

Ik heb heel lang Windows Media Center gedraaid en ongeveer een jaartje Mythbuntu, echter Mediaportal nu een aantal maanden draaien en draait heerlijk snel en stabiel en misschien nog wel belangrijker hij is vriendin proof :)
Bij mij draait het al een jaar stabiel. En dat zelfs op XP 64bit, wat niet eens wordt ondersteund. Maar ik gebruik het alleen om files (movies, series) af te spelen. Dus geen TV stream kijken en opnemen. Zelfs mijn MCE remote werkt (maar dat was wel even zoeken).

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 23 december 2008 13:14]

Met deze reactie ben ik het ook absoluut niet eens. Mijn grootste troefkaart om dit te weerleggen: mijn vriendin, die is helemaal in d'r nopjes met de mediaPC.

Het is even doorzetten, maar als het eenmaal draait moet je het laten draaien. Op mijn eigen systeem heb ik nog een installatie waar ik alle laatste versies installeer om uit te proberen. Pas als ik weer een compleet setje nieuwe versies heb waar ik tevreden over ben zet ik dat "in productie". :P

Het mooiste is toch wel dat je zelf zoveel kan aanpassen. Dat zie ik bij alternatieven niet zo snel gebeuren.
Er zijn een aantal rare ontwikkel keuzes gemaakt. Zo staat timeshifting bijvoorbeeld standaard aan, en kan je hem niet uitzetten...
Nee het het staat standaard uit, in ieder geval bij MP 1.0 RCs en nu bij Final ook.
Versies hier voor heb ik eigenlijk niet goed opgelet of ik het daar aan moest zetten of niet.
probeer eens tvversity, is erg gemakkelijk en heb hier zelf nog geen storingen mee ondervonden
TVersity (ik neem aan dat je dat bedoelt) is geen alternatief voor MP.
Nou ik vind het nog steeds voor geen meter werken,
interface is traag en loopt soms vast, veel VMR9 error's je moet ook wmp11 enzo geinstalleerd hebben, dat wil ik helemaal niet. Doe mij maar ProgDVB, dat werkt teminste.
Ik had gehoopt dat de final 100% goed was maar helaas, niet voor mij.
Je moet er ook veel te veel tijd insteken wil je het werkend krijgen.
Ik gebruik dagelijks XP MCE, met veel plezier en een hoge WAF.
XBMC een keer een kans gegeven, maar zonder TV ondersteuning en met diverse crashes vond ik dat niks.
WMP in het verleden wel eens geprobeerd, maar die vond toen m'n TV-kaart niet zo fijn...

Dus gisteren mezelf aan de WMP final gewaagd, maar bij het uitvoeren van de installatie kreeg ik al errors die met .NET framework te maken hadden... op het forum daar hadden meer mensen dit probleem gehad, en de oplossing: alle .NET er af, SQLServer eraf (nodig voor MyMovies in MCE), en alles herinstalleren... Dat motiveerde me nou niet echt om verder te installeren... juist omdat m'n XP MCE en plugins zo lekker draaien nu...
Ik vind het een erg fijn programma, veel beter dan alle andere mediacenter-software.
Zodra je grote hoeveelheden bestanden heb ben je wel afhankelijk van dit programma. (in mappen weergave ipv alles op 1 hoop).

ik ga hem morgen lekker testen!
Dat kan je ook met een goed bestandbeheer programma.
MP is juist interessant om z'n client/tv server setup. Anders zijn er genoeg en betere alternatieven zoals XBMC.
Kan je met XBMC dan ook tv kijken en opnemen?
Hoeveel mediacenter-applicaties zijn er eigenlijk die dat kunnen?

[Reactie gewijzigd door 3raser op 23 december 2008 11:50]

Er zijn wel een aantal goede media center progjes die TV doen, maar de meeste zijn dan weer beperkt met non-TV dingen.
Dat kan je ook met een goed bestandbeheer programma.
Ja met bv Totaal-commander kan ik prima door mijn bestanden bladeren, maar daar heb ik natuurlijk geen display van covers en IMDB info over de film/serie.

Er zijn imho geen beter alternatieven, een gelijkwaardig alternatief is Myth (Linux) welke ook een hele goede alternatief is

XBMC welke ik ook nog steeds heb als audio streamer is natuurlijk out-dated 480p

XBMC Atlantis is bij lange na nog niet zo stabiel als MP, (wel cross-platform Linux, win, mac en Xbox 360)

"einstein" je loopt hier ongelofelijk tegen MP te schoppen zonder ook maar enige onderbouwing, dan dat jij er problemen mee had, huidige versie is gewoon stabiel net als de vorige 'Final'.

Tenzij Vista MCE genoeg voor je is, dan zijn op het moment allen MP & Myth de twee enige werkbare opties.

[Reactie gewijzigd door player-x op 26 december 2008 11:16]

Je roept nou wel dat ik geen argumenten aanvoer, maar dan heb je de hele thread niet gelezen. Ik noem er hieronder nl. nog genoeg. Overigens kan ik na het lezen van je posts waarin in je je ge-wel-di-ge configuratie opnoemt geen enkel argument vinden die mij van het tegendeel bewijst.
Het roepen van 'IMHO' betekent niet automatisch dat wat je daarachter uitkraamt ook meteen hout snijdt. Om van 'humble' nog maar te zwijgen gezien de aandacht die je vraagt voor je configuratie. Denk je dat je dan serieuzer genomen wordt? Kom liever met argumenten waaruit enig inzicht blijkt.

Er zijn problemen te over met de standaard Media Portal, laat staan met de wat meer exotische installaties met een beamer en een groot scherm.
MP in de huidige vorm kan in ieder geval niet voldoen aan de eisen die ik aan mijn HT stel. En gezien de reacties hier en op MP's eigen forum ben ik daarin niet de enige.
Je roept nou wel dat ik geen argumenten aanvoer, maar dan heb je de hele thread niet gelezen. Ik noem er hieronder nl. nog genoeg.
Natuurlijk heb ik de hele thread gelezen, En ik verklaar hier niet dat MP perfect is alleen dat het een stuk beter is dan all het andere software die ik heb uit getest behalve Myth, Dat je problemen kan hebben met je installatie is niet echt een typisch MP probleem als je rond kijkt dan zie dat elke MC zijn eigen problemen heeft
Overigens kan ik na het lezen van je posts waarin in je je ge-wel-di-ge configuratie opnoemt geen enkel argument vinden die mij van het tegendeel bewijst.
Laat ik het simpel houden, heb je de huidige release uitgeprobeerd of niet? want volgens mij geef je kritiek op een product omdat "JIJ" probeemen had met vorige versies.
Het roepen van 'IMHO' betekent niet automatisch dat wat je daarachter uitkraamt ook meteen hout snijdt.
Natuurlijk niet, maar natuurlijk ook niet dat het niet waar is, dat is aan een ieder voor zich om uit te maaken.
Om van 'humble' nog maar te zwijgen gezien de aandacht die je vraagt voor je configuratie.
Hey, "JIJ" zegt dat de TVserver de ruimte die het op je HD in neemt niet waard is, ik geef aan dat ik een boven gemiddelde 24/7 draaiende TVserver heb waar ik totaal geen problemen mee heb. (ps. wel gehad maar is nu voor mij 100% stabiel)
Denk je dat je dan serieuzer genomen wordt? Kom liever met argumenten waaruit enig inzicht blijkt.
Als je gaat flamen, kom dan in ieder geval met punten waar ik fout zit, en niet dat mijn server niet zou werken, omdat jij problemen hebt/had, hoef ik die nog niet te hebben.
Er zijn problemen te over met de standaard Media Portal, laat staan met de wat meer exotische installaties met een beamer en een groot scherm.
Heb zelf ook een beamer en TV combinatie, en een vriend van me heeft er ook een wij beide hebben geen problemen, maar misschien hebben we gewoon stom geluk :+
MP in de huidige vorm kan in ieder geval niet voldoen aan de eisen die ik aan mijn HT stel. En gezien de reacties hier en op MP's eigen forum ben ik daarin niet de enige.
Goed, gebruik het dan niet, en ja er zijn meer mensen die problemen hebben, maar er zijn er ook een heleboel die dat niet hebben, en zo als jij MP omschrijft is het een stuk software dat je niet eens zou hoeven uit te proberen, imho denk ik dat jij "BS" praat.

Ik zeg hier, dat het in ieder geval voor mij goed werkt, en zou tegen iedereen zeggen probeer het uit, de enige software die ik heb gevonden die vergelijkbaar is, is Myth welke zeker een goed alternatief is en zou zeggen probeer dat ook uit.
(huidige MCE niet uit geprobeerd maar wat ik heb gehoord is het behoorlijk verbeterd dus kan een alternatief zijn als je machine snel genoeg is om het te draaien)
Ik sta op het punt om een HTPC up en running te krijgen maar ik ga eerst maar eens beginnen met MCE. Enige punt waar ik hier niet zo voor ben is het enorme logge vista te moeten installeren om vervolgens alleen de MCE functie te gebruiken.

Waanzin dat er geen gestripte minimal versie van Vista MCE bestaat.
Het enige wat ik wil is een serie/film library maken waarbij MKV een must is.
Zal wel aan mij liggen maar vind MS behoorlijk bloatware aan het worden.
Je kunt ook XP MCE gebruiken. Vista's MCE biedt nauwelijks voordelen t.o.v. van de XP-versie. Sterker nog: ik heb een ENORM nadeel gezien: hij maakt in je media library geen onderscheid tussen audio, video en foto's. Alles staat dus in 1 grote hop, met alle onpraktische gevolgen van dien.

Voor een Microsoft MCE zou ik die van XP aanraden. Anders toch echt Media Portal. Die werkt het minst slecht (ik blijf ff sarcastisch).

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 december 2008 04:00]

Mijn ervaring is omgekeerd - XP's MCE is nog lang niet volwassen, Vista is de eerste goede Media Center versie. Waar haal je trouwens vandaan dat hij alles op 1 hoop gooit? Foto's, films en muziek staan bij mij toch echt gewoon netjes onder hun eigen menu onderdelen.

Vista zelf is inderdaad niet geweldig op oudere PC's, maar als je 1 GB of meer hebt werkt het gewoon vlot, zeker als je het als dedicated HTPC gebruikt en weinig dingen ernaast draait.
Als ik een videomap heb, dan krijg ik die ook bij audio te zien en andersom. Vista hanteert een media library, en niet gewoon een lijst met mapjes, zoals XP dat deed. Dat vind ik de grootste showstopper van Vista MC.
Wat me opvalt is hoe veel mensen schrikken van de vele mogelijkheden en dus ook de vele configuratie-mogelijkheden van Mediaportal. Dat resulteert inderdaad in een instabiel systeem en ik kan ook niet anders dan toegeven dat je door de bomen het bos niet meer ziet qua (vooral) codecs en plugingebruik. Er is veel mogelijk en dat maakt het niet makkelijker om als beginner een werkende setup te krijgen. Wellicht een klein lichtpuntje: er is een nieuwe topicstart met duidelijke FAQ in de maak voor GoT, waarmee de nieuwkomers hopelijk gemakkelijk een stabiel systeem kunnen krijgen. :)
Anoniem: 246008
23 december 2008 00:07
Het instellen en laten werken van MP is op zich niet zo moeilijk. Ik erger mij vooral aan de layout foutjes in de skins.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee