Software-update: OpenOffice.org 2.2.1 NL

Op de Nederlandse site van OpenOffice.org heeft Peetke gezien dat de Nederlandse vertaling van OpenOffice.org 2.2.1 stable afgerond is en gedownload kan worden vanaf diverse mirrorservers. OpenOffice.org is een opensource kantoorpakket dat gebruikt kan worden op een groot aantal platformen. De kantoorsoftware wordt beschikbaar gesteld onder de lgpl-licentie en bestaat uit onder meer een tekstverwerker (Writer), een presentatieprogramma (Draw), een database-applicatie (Base) en een spreadsheetprogramma (Calc). Wat er zoal veranderd is in de Nederlandse OpenOffice.org kan hieronder gelezen worden:

Nieuw in OpenOffice.org 2.2
 • Grotere standaardvelden in de Bibliografiedatabase.
 • Meer tekensets toegestaan in dBase databases binnen Base.
 • De databaseapplicatie ondersteunt nu het commando "Bewerken in SQL View..."
 • Datum- en tijdvelden in database formulieren worden bij het initiëren niet langer standaard gevuld met de actuele datum/tijd
 • De "queries in queries"-functie wordt nu visueel ondersteund in het query-ontwerpvenster.
 • Integratie met Oracle ODBC
 • In OOo ontworpen dialoogvensters (macro's) kunnen nu meerdere talen ondersteunen. De uiteindelijke gebruiker kan dan via een taalselectie-besturingselement uit de beschikbare talen kiezen.
 • Duidelijker commando's voor tonen of verbergen van dia's in Impress.
 • Bij extensies kan een minimaal vereiste versie van OOo worden opgegeven.
 • Extensies kunnen ook direct vanuit het bestandsbeheer worden geïnstalleerd.
 • Linux desktopintegratie toegevoegd voor Slackware
 • Kleinere download en installatie op de MacOSX (met X11)
 • Gedrag van het krijgen van de focus van de applicatie bij het starten veranderd.
 • Nieuwe documenten zullen standaard de kerning aan hebben staan.
 • Meer details bij export van bladwijzers en velden naar PDF.
 • De functie Invoegen|Blad uit bestand start nu standaard met twee dialoogvensters open.
 • Ondersteuning van draaitabellen met gekoppelde gegevens.
 • Functies in Calc die niet in Excel bestaan, worden bij export naar Excel-bestanden, nu geconverteerd naar functies die Excel wel kent.
 • Als tekst die in csv-formaat is wordt gekopieerd naar OOo, wordt nu automatisch het venster geopend om de juiste importinstellingen te doen.
Versienummer 2.2.1 NL
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 9x, Windows 2000, Linux, BSD, Windows XP, macOS, Solaris, Windows Server 2003, Windows Vista
Website OpenOffice.org
Download http://ftp.snt.utwente.nl/pub/software/openoffice/localized/nl/2.2.1/
Bestandsgrootte 144,07MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

09-07-2007 • 13:37

28 Linkedin

Submitter: Peetke

Bron: OpenOffice.org

Reacties (28)

28
26
11
6
0
3
Wijzig sortering
Tsjongejonge...

Het is héél simpel; OpenOffice geeft minstens dezelfde kwaliteit van werking en uitvoer als MS Office, met dít verschil dat MS Office (gewone CD-versie) EUR 195,00 excl. BTW kost...

Wij hebben sinds 2003 (!!!) bij ál (!!!) onze bedrijven (medisch/interieurbouw/vastgoed) MS Office eruit gekieperd, met uitzondering van een paar PC'tjes waarmee vanuit Exact Globe 2003 bepaalde overzichten moeten worden gemaakt. (Ik ben dan ook zéér geïnteresseerd naar mogelijkheden om OpenOffice te laten werken met Exact, maar dit terzijde).

Ook ideaal; mensen hoeven dus óók thuis geen MS Office licensies te kopen, te rommelen met MS Works of zwaardere PC's aan te schaffen omdat de nieuwe MS Office zoveel zwaarder is geworden...

Afgezien van de Exact-afhankelijkheid zie ik dan ook geen ENKELE reden om vast te houden aan MS Office. Menuutjes zijn eenvoudig aan te passen, "ribbons" heb ik ook niet in andere programmatuur en zouden m.i. ook nóóit het verschil van EUR 195,00 waard zijn.
Ik werk met beide programma's,
MS Office wil ik vooral niet loslaten omdat ik er (met bloed, zweet en tranen en héél veel tijd omdat ik niet kan programmeren) wat behoorlijk tijdbesparende macro's voor heb gemaakt (bijv. werkboeken met veel variabelen afdrukken; alle variabelen vraagt-ie nu op een invulschermpje).

MSO wilt steeds scoren met nieuwtjes, iets wat brak is blijft brak
Wat me wel opvalt, is dat OOo elke keer instrumenteel beter wordt / zaken beter implementeert, terwijl MSO voornamelijk nieuwe features toevoegt en oude dingen (hoe brak ze ook zijn) al járen ongemoeid laat. Wat dat betreft stoort het 'feilen 'onder de motorkap' me mateloos bij MSO. Ik noem een paar dingen die al brak zijn zolang ik met Word werk (heb WordStar(!) en WordPerfect pas in '96 verlaten).
Bijvoorbeeld:
1) ik werk geregeld in meer talen, als Word het éven niet begrijpt, zet-ie alles op Engels;
2) intern rekent Word alles terug naar inches, met als gevolg dat tal van kleine instellingen (marges etc.) steeds standaard terugspringen naar onzinnige waarden als 0,63cm (kwart inch) enzo, als je nauwkeurig wilt werken wordt je daar gék van;
3) instellingen bij Word bevinden zich op allerlei verschillende plekken, helemaal niet logisch geordend;
4) ik weet niet of iemand wel eens de envelop-functie gebruikt van Word, maar het is lachen (=huilen) als je een foutje maakt en je het adres wilt corrigeren om de envelop een tweede keer af te drukken. Kan dus niet, adres weg;
5) gegevensvelden zijn echt een crime in Word, probeer maar eens bij een mail merge actie simpelweg een spatie conditioneel te maken (wat nodig kan zijn als een veld geen gegevens bevat); echt een ellende om dat voor elkaar te krijgen;
6) Word onderdrukt witregels/witruimte aan de bovenzijde van de pagina soms wel, soms niet (zelfs niet als je die functie aanzet, er is nota bene een optie voor). Typografisch een doodzonde;

Nou, zo zou ik nog nog wel even door kunnen gaan. Maar omdat OOo steeds écht een verbeteringsslag maakt (ipv nieuwe features op brakke oude features stapelen), zal ik daar uiteindelijk wel m'n kaarten op zetten. Omdat hun insteek fundamenteel beter is, zijn ze die oneindige resources van MS uiteindelijk gewoon te slim af.
wat is dat toch altijd met mensen met het ziet er zooo 3.1 uit?

ik zit er zelfs aan te denken om het hier op m'n werk te gaan gebruiken
het enige wat soms een beetje vervelend is dat ik acces nodig hebben |:(

wat heb je nou nodig van al die gelikte shit??

het moet toch gewoon werken
alles staat toch gewoon op de juiste plaats en zo niet dan edit je het toch gewoon?

ik snap het soms niet
srry
Anoniem: 82930
@simplemouse9 juli 2007 15:33
Voor sommigen geldt nu eenmaal enkel het uiterlijk, heeft een applicatie een nieuwe en originele (maar daarom niet handigere) layout dan is al de rest ineens waardeloos en verouderd...

Persoonlijk vind ik die look van Office 2007 maar niks. MS die zogezegd veel klantenkennis heeft zou moeten weten dat het aanpassen van looks van dergelijke veelgebruikte programma's riskant is. Veel mensen hebben maanden tijd nodig om met een nieuwe interface te leren werken.

Ik vind het dus logisch dat men bij OpenOffice.org niet zomaar op dezelfde boot springt.
Dus jij bent van mening dat we het dan maar bij het oude moeten laten omdat het nieuwe te moeilijk/spannend/anders is dan het oude. Jij draait dus nog dos met wp en lotus123. Onzin. De nieuwe GUI van office is geweldig. Je moet er inderdaad even mee leren werken. Heb je het onder de knie dan snap je waarom het al die andere jaren niet zo gemakkelijk heeft gekund.
Mijn woorden niet verdraaien... ik heb niet gezegd dat niemand ermee kan werken, ik heb het over mensen die maandenlang de tijd nodig hebben om met een programma te leren werken, en dat zijn er meer dan je blijkbaar denkt. Niet iedereen is zo handig met een PC en leert alles snel.

Misschien krijgt men ergens de keuze bij Office 2007 om te kiezen tussen de oude en nieuwe interface, als dat niet zo s dan heeft MS in mijn ogen een grote fout gemaakt. Met Windows waren er ook wijzigingen in de UI, maar die waren nooit zo bruusk en men heeft altijd de mogelijkheid gelaten om de oude te gebruiken (cfr. de twee startmenu's in WinXP).

Hier beginnen over DOS is irrelevant, ten eerste was DOS van voor de tijd dat de massa met PC's begon te werken, ten tweede was in het opzicht van de consument elke verandering vergeleken met DOS zijn gebruiksvriendelijkheid een verbetering (bij wijze van spreken). De meesten hebben trouwens ook nooit met WordPerfect en Lotus 1-2-3 gewerkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 82930 op 10 juli 2007 13:42]

wat mij betreft onzin, ik heb de beta van 2007 gebruikt en de interface was uiterst intuitief en gebruiksvriendelijk. mooie GUI en je gaat me niet vertellen dat je de OOo GUI mooi vind ;) bovendien vind ik hem niet handig als je office gewend bent.
Heb OOo gedurende een periode van ongeveer 6 maanden geprobeerd, waarbij ik voornamelijk Writer gebruikte. Inmiddels ben ik weer over op Office, eerst naar 2003 en inmiddels naar 2007 (via mn baas). Reden? De interface. Die van OOo is zo windows 3.1...

Ik denk dat zodra OOo een gelikter uiterlijk krijgt a la office, dat het aantal gebruikers explosief zal stijgen.

Edit @ onderstaande reacties:
Nee, is niet bedoeld als troll. Heb daarom ook enkele ooo's weggehaald ;)
Daarnaast is het, zoals ik volgens mij ook al aangeef, een kwestie van smaak. En smaak is nou weer iets persoonlijks.
Ik ben inderdaad terug naar MS Office enkel en alleen om de GUI. OOo functioneerd prima. Niets over te klagen. En Office functioneerd ook prima. Voor mij is dan de GUI doorslaggevend (omdat ze mij allebij niets kosten)

Als je een tijdje met een nieuwe interface werkt, dan weet je ook waar je kan vinden wat je nodig hebt. Als je een (voor jou) nieuwe auto koopt, koop je toch ook liever het laatste model X ipv het model uit 19XX, omdat er allerlei nieuwe handigheidjes inzitten én omdat het uiterlijk van de auto beter bij deze tijd past?!

Tot slot ben ik van mening dat 'tweaken' niet alleen iets is dat 'onder de motorkap' plaatsvindt, maar ook met uiterlijk (dus bij software de GUI) te maken heeft. Opnieuw een vgl met een auto: tunen kan onder de kap, maar ook met het bodywork / art.

inmiddels zijn het my 5 cts geworden...

[Reactie gewijzigd door AllSeeyinEye op 9 juli 2007 16:27]

En Office functioneerd ook prima. Voor mij is dan de GUI doorslaggevend (omdat ze mij allebij niets kosten)
Sinds wanneer is MS office gratis?
nodig voor werk dus baas betaald
Anoniem: 119722
@AllSeeyinEye9 juli 2007 17:57
De interface. Die van OOo is zo windows 3.1...
"van een mooi bordje kun je niet eten"

Functionaliteit staat bij mij voorop!
Anoniem: 44174
9 juli 2007 19:10
@AllSeeyinEye meen je nou echt dat je bij het gebruiken van word kijkt of de interface een 2007 look heeft?????

Ik kijk alleen maar of ik er snel mee kan werken, dat lukt dus niet met office 2007.
Moet je eens voorstellen hoe dat gaat met oudere werknemers in bedrijven, de meeste vinden de interface t/m office 2003 al moeilijk laat staan office 2007.

Ik ben dan ook blij dat bij het bedrijf waar ik werk (5000 werknemers in Nederland, 20.000 wereldwijd), men besloten heeft voorlopig nog geen office 2007 te gebruiken, maar eerst office 2003 en dan eventueel de overstap te maken naar OO.

Er zijn namelijk ook genoeg mensen die niet zo'n expert zijn als dat jij bent namelijk en dit soort dingen gewoon moeilijk vindt.
Voor mezelf kan ik zeggen dat ik er na een beetje oefenen wel mee kan werken (heb dus nog niet zoveel geoefend), maar ik heb echt medelijden met mensen die om mpeten van de baas en het nog niet echt snappen. Dat kost ook nog eens vele uren produktietijd.

Zelf denk ik dat OO beter op de volgens jouw 3.1 interface kan blijven zitten en dan zullen ze veel meer marktaandeel winnen, maar goed dat is alleen maar mijn mening.
Yup, ik meen dat echt. 50% van mn werktijd zit ik achter mn laptop, waarvan dan weer 90% naar een office (word) programma te staren. Ik vind (mijn mening dus) het belangrijk dat mn oog dat naar iets smakelijks kijkt.
En voor mij (opnieuw persoonlijk) is het gebruiksgemak vwb Word 2003 en 2007 en Writer gelijk.

Dat haalt niet weg dat ik heel goed kan zien dat voornamelijk grote bedrijven de 'stap' niet durven nemen. Kan ik me heel goed voorstellen, aangezien het zoals je al zegt, zeker de ouderen zullen zijn die nauwelijks tot niet aan een nieuwe interface kunnen wennen.

Neemt niet weg dat over een aantal jaar (2 a 3) de meeste bedrijven toch om zullen zijn en op 2007 (of een daarop voortbordurende versie) zullen draaien, simpelweg omdat de contracten voor 2003 dan verlopen zijn en er geen alternatief is (meeste bedrijven kennen alleen Ms als partner).
Op dat moment leren mensen vanzelf de nieuwe interface kennen en loopt OOo nog meer 'achter' op GUI gebied.
De ribbon is eigenlijk niet zoveel meer dan een herordend horizontaal menu...
Zit de nieuwe woordenlijst al in deze versie of moet je die er nog zelf in bakken?
De link naar de Downloads op de public directory van utwente bevat geen Nederlandse versie.
Inderdaad, behalve de eerste tabel met links op http://nl.openoffice.org/downloaden.html hebben de nederlandse versie.
Alle mirrors die in de tabel eronder zetten hebben geen NL versie. Misschien dat ze nog aan het kopieeren zijn ;)
Anoniem: 55563
9 juli 2007 14:59
Ik vraag me af: wordt in de openoffice-kringen nagedacht over de interface sinds MS Office 2007? MS heeft de boel behoorlijk aangepakt en ik ben zeer tevreden met de nieuwe ribbon en zou niet meer zonder willen. Is men van plan om ook een soort ribbon te ontwikkelen voor openoffice?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 9 juli 2007 14:59]

Vergeet niet dat de bronnen van een MS Office team veel aanzienlijker zijn, en het dus voor een OOo-team een stuk langer duurt voordat zaken toegepast kunnen worden op een goede en degelijke manier.

Daarbij is het natuurlijk zeer persoonlijk wat fijn is en goed werkt. Ik kan bijv. totaal niet overweg met de ribbons, aangezien ik niet frequent gebruik maak van Word, en dus nog steeds moeite heb met het vinden van de meest simpele zaken die ik vroeger gewoon kon zoeken in de ouderwetse menu's.
Anoniem: 83123
9 juli 2007 16:58
Ik gebruik zowel Word als OO Writer... het aantal keren dat Word vastloopt is véél groter dan het aantal crashes van Writer... jammer dat Writer soms de opmaak van Word documenten overhoop haalt anders was Word hier al direct de deur uit!
Interface gebruik is natuurlijk een persoonlijk iets, ik kan de 2007 look bijvoorbeeld niet uitstaan (heeft me een half uur geduurt voor ik opslaan als had gevonden ) maar om een programma alleen op de interface af te keuren is wel heel erg triest. Om de een of andere reden kan ik dan ook niet anders dan denken dat het bericht van allseeyineye een troll is.
Sorry, maar daar ben ik het niet mee eens. De interface van Office 2007 is gewoon veel meer doordacht en intuitiever dan de oude interface. Dit geeft Office 2007 een enorme voorsprong op OOo 2.2.1.
Anoniem: 119722
@McRubz9 juli 2007 18:00
Daar betaal je dan ook voor. OOO is gratis!
"daar ben ik .. " Met andere woorden. Persoonlijke smaak.
Natuurlijk is het leuk dat er bij microsoft nagedacht wordt over de interface van hun programmas.
Maar wat mij wel aan microsoft irriteert, is dat hun gui's tegenwoordig niet meer 1 duidelijke richtlijn volgen. Eigenlijk zouden ze net als gnome een hig (Human Interface Guidelines) moeten maken.
Zoals ik al eerder gezegt heb is het contrast tussen de ui's van de vista file manager, internet explorer, msn, windows media player, office 2007 en de ouderwetsere programmas zoals wordpad mij te groot.

Los nog van allerlij andere programmas die ook allemaal hun eigen "mooie" interfaces hebben. Bijvoorbeeld de meeste media spelers, alle virus scanner, de meeste firewalls enz. Maar daar kan microsoft natuurlijk niets aan doen, los van daadwerkelijk een hig opstellen en hopen dat andere bedrijven daar iets mee doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee