Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Samsungs nieuwe Chromebook met Exynos vs Acer met Celeron

19-03-2013 • 09:00

109

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat we onze eerste volwaardige test van een Chromebook publiceerden; dat betrof de XE500C21 in de Series 5 van Samsung. Het besturingssysteem was toen nog jong en het was onduidelijk in hoeverre Google zou doorpakken met zijn project. Inmiddels weten we dat het om meer gaat dan een korte bevlieging van het internetbedrijf. Sterker nog: het lijkt erop dat de aanhouder in dit geval wint.

Waar de Chromebooks lange tijd een bestaan in de marge leidden, verschijnen er de laatste tijd berichten dat het verrassend goed gaat met de verkoop. Niet alleen meldt Acer dat zelf, ook gaat de Samsung-Chromebook al maanden aan kop in de Amazon-lijst van bestverkopende laptops. Er zijn geen officiële verkoopcijfers, maar zelfs als we de verkopen buiten beschouwen laten, lijkt het Chrome OS voor de wind te gaan.

Zo heeft Lenovo een Chromebook aangekondigd en komt HP met een model met het besturingssysteem van Google. Dat zijn twee nieuwe partners naast de bestaande fabrikanten Samsung en Acer, die beide ook nieuwe Chromebook-versies hebben uitgebracht. Acer was de eerste die zijn C7 in Nederland uitbracht en nu brengt Samsung ook zijn Chromebook XE303C12 hier op de markt. Deze laatste is een interessante; het model van Samsung beschikt over de Exynos 5250 oftewel de Exynos 5 Dual, een ARM-dualcore die we kennen van de Nexus 10-tablet van Google.

We bekeken beide nieuwe Chromebooks om te zien wat de stand van zaken is rond Chrome OS en of de nieuwe modellen het gat kunnen vullen dat het nagenoeg verdwijnen van netbooks heeft achtergelaten.

Acer C7 en Samsung XE303

Chrome OS anno 2013

Voor wie niet bekend is met Chrome OS: de basis van het op Linux gebaseerde besturingssysteem is de browser. Wie dus wil weten welke grote veranderingen er zijn geweest en nog komen voor het platform, hoeft alleen maar te kijken naar de aanpassingen die Google in zijn Chrome-browser doorvoert, zoals ondersteuning voor hardwareversnelling via WebGL en videobellen door middel van WebRTC. Google is een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van het web als volwaardig platform voor diensten en applicaties, waarvoor html5 en css3 belangrijke bouwstenen zijn.

Zo bouwde Google bij Chrome al ondersteuning in voor gamepads en demonstreerde het videobellen naar Firefox. Daarnaast kunnen de meeste browsers, en dus ook Chrome, zonder plug-ins audio- en videocontent weergeven, zoals Flash-video en mp4-bestanden met mpeg4- en h264-video's. Google zelf probeert zijn vp8-compressiestandaard voor WebM-video royaltyvrij naar voren te schuiven.

Misschien wel de belangrijkste functie van Chrome OS is de mogelijkheid om de functionaliteit van de browser uit te breiden door middel van op webstandaarden gebaseerde applicaties, die te installeren zijn via de Chrome Web Store. Deze winkel moet alle applicaties bieden om van Chrome een platform te maken dat alle computertaken kan afhandelen, zoals veel gebruikers gewend zijn van OS X, Windows en Linux.

In de Web Store staan games, fotobewerkingsapps, tekstverwerkers, Twitter-cliënts, noem maar op. In tegenstelling tot in de begindagen van het besturingssysteem hebben lang niet alle apps internettoegang nodig. Google heeft zelfs een aparte sectie in zijn winkel ingericht voor apps die geen internettoegang nodig hebben. De belangrijkste diensten die je volgens Google nodig hebt om te kunnen werken met Chromebooks zijn standaard al in Chrome OS verwerkt.

Bagofapps

De installatie

Wie gewend is aan 'zware' besturingssystemen zal aangenaam verrast zijn bij de eerste start van Chrome OS. Het eerste scherm dat je voorgeschoteld krijgt, is dat met de taal-, toestenbord- en wifi-instellingen. Zodra dit ingesteld is, moet de gebruiker de algemene voorwaarden accepteren en vervolgens verschijnt een inlogscherm. Hier kan de gebruiker met zijn Google-account inloggen, een Google-account aanmaken of als gast inloggen. Het eerste account waarmee ingelogd wordt, is het eigenaarsaccount, dat meer rechten heeft voor beheer. Zo kan de 'eigenaar' bepalen welke accounts de Chromebooks kunnen gebruiken, heeft hij meer netwerkinstellingen, kan hij overschakelen op bètaversies en krijgt hij optioneel inzage in statistieken en bugrapportages.

Na het inloggen kan de gebruiker een afbeelding kiezen voor zijn Chrome OS-account. De afbeelding van zijn Google-account is te kiezen, maar ook kan hij een foto maken met de webcam van de Chromebook en zijn er standaardplaatjes aanwezig. Na deze keuze is de installatie compleet en is de Chromebook te gebruiken. Het hele proces neemt nog geen minuut in beslag.

Eerste blik

De versie waarmee onze Chromebooks geleverd werden, betreft Chrome OS 25 en updaten gaat overigens automatisch. Toen we Chrome OS twee jaar geleden aan een test onderwierpen, kregen we nog direct de browser voor onze neus na het inloggen. Inmiddels is dat flink aangepast en krijg je een bijna traditionele desktopomgeving voorgeschoteld. Het eerste venster dat prominent aanwezig is, biedt een inleiding in het gebruik van Chromebooks. Deze Get Started-omgeving geeft door middel van een slideshow informatie over hoe je als gebruiker kunt printen, foto's bewerken, het toetsenbord en de touchpad bedienen, bestanden beheren en offline werken.

Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 screens

Er is een mooie, vrij instelbare achtergrondafbeelding en rechtsonderin staat een balk met de tijd, de netwerkstatus, een indicatie van de accuduur en de afbeelding van het gebruikersaccount. Als je op de balk klikt, krijg je meer instelmogelijkheden en kun je bijvoorbeeld bluetooth in- en uitschakelen, het volume aanpassen en je afmelden.

Linksonderin staan standaard de apps voor Chrome, Gmail, YouTube en de Google-zoekmachine. Daarnaast staat een icoontje dat een pop-up tevoorschijn brengt met de overige standaard aanwezig apps. Deze worden in een opstelling van 4x4 getoond en zijn over diverse pagina's verdeeld. Onder de apps bevinden zich Drive, Calendar, Docs, Google+ en Maps. Een aardige extra die Google biedt aan Chromebook-bezitters is 100GB opslagruimte in zijn onlineopslagdienst Drive. Ook is er toegang tot de muziek- en gamesecties van de Chrome Web Store. Daarnaast zijn er icoontjes die naar de Music- en Movie-winkels van Google Play leiden, maar deze diensten zijn nog niet beschikbaar in Nederland.

Chrome OS 25 screenshot Chrome OS 25 screens

Een interessante app die vooral zakelijke gebruikers zal aanspreken, is de Remote Desktop-app, waarmee het mogelijk is om een desktop op afstand over te nemen na invoering van een achtcijferige code. Chrome Remote Desktop werkt cross-platform, waardoor dus een Windows-, OS X- of Linux-desktop over te nemen is. Op termijn kunnen andere systemen met een Chrome-extensie ook het beheer van de Chromebook overnemen, maar dit is nu nog niet mogelijk. De connectie met systemen via de Remote Desktop-app op Chromebooks verloopt vlekkeloos, al is het lastig werken met het overnemen van verscheidene schermen met hoge resoluties. De Chromebook biedt de mogelijkheid het overgenomen beeld full screen te bekijken en kan scrollen om de standaard niet zichtbare delen te tonen.

Chrome OS 25 screens

Bestandsbeheer en media

Apps buiten de browser

Het is belangrijk om te beseffen dat waar we hier over apps spreken, het in de meeste gevallen gaat om websites annex diensten die in de Chrome-browser geopend worden. Chrome OS heeft nu echter ook enkele applicaties die niets met de browser te maken hebben. Zo is er Scratchpad, een kleine tekstverwerker, die optioneel aan Google Docs gekoppeld kan worden. Ook is er een eenvoudige calculator en is er de camera-app. Deze laatste kan foto's met de in Chromebook ingebouwde webcam opnemen en opslaan. Je kunt een aantal vrij nutteloze filters over het beeld leggen, maar meer kun je ook niet met de camera-app.

Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 2013 camera

Bestandsbeheer

Chrome OS beschikt over rudimentaire bestandsbeheermogelijkheden. Standaard toont deze functie mappen voor de online-Google Drive, als de gebruiker deze heeft, en voor de Downloads-folder. Alle bestanden die op de Chromebook zelf gezet worden, moeten in deze Downloads-map worden geplaatst. Het is duidelijk dat Google dit ontmoedigt en vooral wil dat gebruikers hun content online of op externe media opslaan.

Usb-opslagmedia en geheugenkaarten worden probleemloos herkend. Je kunt verschillende bestanden selecteren en bestanden kunnen van het ene naar het andere medium gekopieerd worden via het rechtermuismenu en door ze te slepen. Verder zijn ze in een zip-bestand te plaatsen.

Items kunnen in een lijst worden weergegeven, maar ook als thumbnails. Veel bestanden worden automatisch herkend. Microsoft Office-bestanden worden automatisch in de Chrome Office Viewer getoond en zijn dan niet direct aan te passen. Google Doc-bestanden openen uiteraard automatisch in Google Docs. Pdf-bestanden zijn eveneens direct zichtbaar.

Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 screens

Voor afbeeldingen en videobestanden is een speciale viewer aanwezig, die items in een slideshow toont. Afbeeldingen kunnen basaal aangepast worden. De gebruiker kan ze roteren, de helderheid aanpassen en croppen. Videobestanden kunnen ook in de viewer bekeken worden. De videospeler biedt alleen de mogelijkheid bestanden full screen te bekijken, maar kent verder geen instellingen. Als een bestand niet herkend wordt, geeft Google de optie om een app te vinden die het formaat wel ondersteunt.

Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 screens

Instellingen

De instellingenpagina van Chrome OS is iets uitgebreider dan die van de Chrome-browser, maar Google heeft beide zo veel mogelijk identiek gehouden. Je kunt Chrome OS-specifieke zaken aanpassen, zoals de wallpaper en de snelheid van de touchpad. De touchpad- en toetsenbord-instellingen zijn zeer eenvoudig. Zo is tap-to-click uit te schakelen en is omgekeerd scrollen, door Google Australisch scrollen genoemd, in te stellen. Verder kunnen de Ctrl- en Alt-functies omgewisseld worden.

Bij de instellingen kunnen de gebruikersaccounts beheerd worden. Hierbij kunnen beheerders eenvoudig gastgebruik uitschakelen en een whitelist van geautoriseerde users aanmaken. Net als bij de browser is de plek te kiezen waar Chrome OS gedownloade bestanden moet neerzetten. Standaard is dit in de Downloads-folder en dit is ook de enige plek op de Chromebook zelf. Daarnaast kunnen bestanden naar de Google Drive en elk aangesloten opslagmedium gedownload worden.

Een snelle privacyfeature is de optie Powerwash, die de Chromebook met een druk op de knop volledig schoonveegt. Alle gebruikersaccounts worden hierbij verwijderd en na de start is het alsof je voor de eerste keer je Chromebook gebruikt.

Chrome OS 25 screens Chrome OS 25 screenshot 3

Samsung: netbook met tabletchip

Na de Series 5 XE500 en de Series 5 550, waarvan de laatste niet in Nederland uitkwam, is de XE330 de derde Chromebook van Samsung. Ook introduceerde Samsung eerder de Chromebox. De Koreaanse fabrikant is daarmee een van de grootste steunpilaren van Google wat het besturingssysteem van laatstgenoemde betreft.

De opvallendste Chromebook van Samsung tot nu toe is de XE303. Om de laptop dunner, stiller en energiezuiniger te kunnen maken, heeft Samsung ervoor gekozen zijn eigen Exynos 5250-dualcore in te bouwen. Dit is een ARM-soc in plaats van een x86-processor zoals alle andere Chromebooks tot nu toe bevatten. De laptop doet daarmee wat denken aan een smartbook; in 2010 was dit een kortstondige afsplitsing van de netbooks. Smartbooks als de Toshiba AC100 en HP Compaq Airlife 100 draaiden op ARM-chips en waren van Android voorzien.

Samsung Chromebook XE303

De XE303 is heel dun en licht: 17mm en 1,1 kilo. De notebook heeft geen scherpe randen en ziet er strak uit. Aan de voorkant bevinden zich geen poorten en ook de zijkanten zijn bijna kaal. Dichtgeklapt steekt alleen de scharnierrand iets boven de laptop uit. De laptop is volledig mat: niet alleen het scherm, maar ook de hele behuizing, toetsen en touchpad. Samsung heeft ervoor gekozen de laptop zo min mogelijk opsmuk te geven. Naast het toetsenbord zijn er geen knoppen en ook de muisknop is in de touchpad verwerkt. De zilveren behuizing met zwarte toetsen geeft een high-end indruk.

Dat je met een apparaat van 299 euro te maken hebt, blijkt wel als je de Chromebook vastpakt. De hele behuizing is namelijk van kunststof en hier en daar leidt dat tot flexibiliteit. Dit zegt weinig over de degelijkheid, maar als je een apparaat oppakt en je kunt oppervlakken indrukken, geeft dat geen gevoel van hoogwaardige kwaliteit. Bij de Samsung kun je bijvoorbeeld het onderste deel van het scherm, ter hoogte van het Samsung-logo, flink naar achteren drukken. Een groot probleem maken we hier niet van; een chassis van magnesium, koolstofvezels of aluminium is niet te verwachten. Kunststof maakt in ieder geval dat de Chromebook lekker licht is. Over de afwerking hebben we ook geen klachten: die is in orde.

Samsung Chromebook XE303

De toetsen van het toetsenbord zijn aan de lichte kant en ook is er weinig travel. Voor een netbook is het wel een aardig toetsenbord, waarop we al snel rap konden typen. Vooral de lay-out spreekt aan. Samsung heeft gekozen voor de voorkeurslay-out van Google. Zo is er geen caps-lock; dit is een speciale zoekknop geworden, die ook het startmenu met apps opent. Ook de functietoetsen hebben dedicated Chrome-functies, wat ook door middel van icoontjes op de toetsen is aangegeven. Zo zijn er toetsten voor heen- en terugbladeren, de pagina verversen, full screen of vensterweergave en wisselen tussen openstaande browservensters, naast de standaardtoesten voor schermhelderheid en volumeregeling. De knoppen maken het werken met de browser een stuk aangenamer.

Ook waren we aangenaam verrast door de touchpad. Voor een 11,6"-machine is die ruim genoeg en de werking was zeer goed. Scrollen met twee vingers werkt fijn. Ook tap-to-click en het tappen met twee vingers om het rechtermuismenu tevoorschijn te halen werkte vlekkeloos.

Aansluitmogelijkheden

Veel interfaces heeft de XE303 niet. Aan de linkerkant zit een geheugenkaartlezer, weggewerkt achter een klepje dat naar binnen geklapt wordt bij het insteken van een sd-kaart. Daarachter zit de gecombineerde audio-in- en uitgang. Aan de voor- en rechterzijde zitten geen interfaces; de rest zit aan de achterkant. Voor usb-poorten is dat niet altijd even handig. Als je een usb-stick wil aansluiten, moet je de hele laptop verschuiven of jezelf erachter buigen.

Samsung Chromebook XE303 Samsung Chromebook XE303 Samsung Chromebook XE303 Samsung Chromebook XE303 Samsung Chromebook XE303

Van die usb-poorten zijn er twee aanwezig: een 2.0- en een 3.0-variant. Daarnaast is hdmi aan boord. Bij het aansluiten op een tv konden we de laatste probleemloos als tweede scherm gebruiken en zo bijvoorbeeld een hd-bestand vanaf de Chromebook op de tv afspelen. Het Chrome OS-scherm mirroren lukte echter niet. Hierbij kregen we de melding dat de resolutie niet wordt ondersteund. Aan de achterkant zit ook nog een simkaartslot, maar die is niet functioneel en afgeschermd door een rubberen dummy. Volgens Samsung Nederland zijn er ook nog geen plannen om hier een 3g-versie uit te brengen.

Hardware

De Exynos 5250 is een dualcore die op 32nm geproduceerd is en waarvan de Cortex A15-cores op basis van de ARM V7-architectuur opgetrokken zijn. De kloksnelheid is 1,7GHz. De gpu van de soc is de Mali-T604: een quadcore met een kloksnelheid van 533MHz.

Cortex A15-cores zijn bij gelijke kloksnelheid zo'n 40 procent sneller dan de Cortex A9-varianten, die tegenwoordig het meest gebruikt worden voor tablet- en smartphone-socs. Chips met Cortex A15-cores zijn er nog niet veel. Dat gaat waarschijnlijk veranderen als de Nvidia Tegra 4 en de OMAP 5 van TI breed beschikbaar komen, terwijl ook Samsung zijn Exynos 5-chips meer zal gaan gebruiken.

Samsung heeft zijn Chromebook van 2GB ddr3-1600MHz-geheugen voorzien. De opslagcapaciteit bedraagt 16GB en het gaat om emmc-geheugen; de flashchips zijn op het moederbord vastgesoldeerd en voorzien van een MultiMediaCard-controller. Geheugen noch opslag is te verwisselen of uit te breiden.

De draadloos-netwerkkaart betreft een 2x2-model dat 802.11n-wifi op zowel 2,4GHz als 5GHz ondersteunt. Dat zien we niet veel bij laptops in deze prijsklasse en het is een goede keuze voor een apparaat dat bij voorkeur altijd online gebruikt wordt. Ook heeft de XE303 ondersteuning voor bluetooth.

Samsung Chromebook XE303

Acer: traditionele netbook met Google-OS

De C7 van Acer is veel meer een traditionele netbook dan de Chromebook van Samsung. Acer gebruikt dezelfde behuizing als de 11,6"-versie van de Aspire V5, die echter met een Core i3 of Core i5 is uitgerust en Windows draait. Wat uiterlijk betreft is het enige verschil dat de functietoetsen de specifieke Chrome OS-icoontjes tonen en dat het Chrome-logo op de cover prijkt.

Acer Chromebook C7

Acer gebruikt stevig kunststof voor zijn C7. De cover en het deel rond het toetsenbord zijn grijs. De onderkant en de schermranden zijn zwart. De bezels zijn spiegelend en ook heeft de C7 een glossy 11,6"-scherm. Nergens kunnen we de behuizing noemenswaardig indrukken, en wat bijdraagt aan een gevoel van robuustheid zijn de dikte en het gewicht; die zijn met respectievelijk 27mm en 1,38kg aan de forse kant.

Toetsenbord en touchpad

Net als bij de Samsung zijn er weinig opvallende elementen aan de C7 toegevoegd. Wat knoppen betreft is er alleen de aan-uitknop, boven het toetsenbord. Dat toetsenbord heeft keine toetsen, wat ons betreft iets te klein om er fijn op te kunnen typen. In tegenstelling tot bij de XE303 van Samsung zijn er speciale toetsen voor page up, page down, home, end, delete, enzovoort. Ook is er een capslock en ontbreekt de Chrome OS-zoekknop. De toetsen voelen heel licht, wat goedkoop, aan en het oppervlak veert wat mee tijdens hard typen.

De touchpad is kleiner dan die van de Samsung. De werking is echter prima. De paar multitouch-gestures die Chrome OS ondersteunt, zoals tap-to-click en scrollen met twee vingers, worden goed geïnterpreteerd. Het gaat om een fijn oppervlak dat niet te ruw en niet te glad is. Wel moet het oppervlak onaangenaam diep worden ingedrukt voor een muisklik.

Acer Chromebook C7

In tegenstelling tot de Samsung-Chromebook heeft de Acer een verwisselbare accu. Ook zijn er meer interfaces. Zo zitten er links een usb 2.0-poort, hdmi, een vga-poort en een ethernetinterface. De vga-poort kan nog handig zijn voor zakelijke gebruikers, maar het voordeel van ethernet is beperkt. Wifi-snelheden zouden voldoende moeten zijn voor het gebruik van de browser. Bovendien gaat het om een 100Mbit/s-ethernetpoort. Wel heeft de Acer veel hardeschijfruimte voor een Chromebook. Je kunt er dus meer content op kwijt, al is dat niet de bedoeling volgens Google. De zoekgigant gaat ervan uit dat je met Chromebooks alles 'in de cloud' opslaat. Rechts zitten de audio-in- en uitgang, nog twee usb 2.0-poorten en de voedingsaansluiting.

Acer Chromebook C7 Acer Chromebook C7 Acer Chromebook C7 Acer Chromebook C7 Acer Chromebook C7

Hardware

Het hart van de C7 is een Celeron 847. Dit is een zuinige dualcore die gebaseerd is op de Sandy Bridge-architectuur en een tdp heeft van 17W. De kloksnelheid is 1,1GHz en Sandy Bridge-functionaliteit als Turbo Boost en HyperThreading zijn uitgeschakeld. De gpu van de chip is de HD 2000, die lang niet zo snel is als die van de krachtigere mobiele Sandy Bridge-chips, omdat er slechts 6 in plaats van 12 execution units aanwezig zijn. Toch heeft de Celeron 847 op papier veel betere specificaties dan de Atoms van de eerste generatie Chromebooks. Wel heeft de Celeron een ventilator nodig en die is duidelijk hoorbaar tijdens het gebruik.

Acer heeft de C7 verder van een harde schijf van 320GB voorzien. Dit is een vreemde keuze, aangezien alle overige Chromebooks van een ssd van 16GB voorzien zijn en het besturingssysteem hierop ook is geoptimaliseerd. Het voordeel van een hdd is uiteraard meer opslagcapaciteit, maar het nadeel is langere laadtijden en minder responsiviteit, terwijl de 5400rpm-schijf ook hoorbaar is. De versie van de C7 die wij ontvingen had 2GB ram. Acer brengt in het buitenland ook versies met 4GB uit, maar onbekend is wanneer deze naar Nederland komen. Ondersteuning voor bluetooth heeft de Acer niet. Wel is er een geheugenkaartlezer en deze zit aan de voorkant, wat een handige plek is.

Acer Chromebook C7

De Chromebooks vergeleken

Bij een vergelijking van de twee Chromebooks is duidelijk dat Samsung het hele ontwerp rondom Chrome OS heeft opgebouwd. Samsung heeft ernaar gestreefd een zo dun mogelijke laptop te maken, die passief gekoeld kan worden. Daarbij heeft het bedrijf handig gebruikgemaakt van zijn eigen Exynos-socs en een geminimaliseerd moederbord. Omdat de soc erg zuinig is, heeft Samsung ook geen zware accu toegevoegd. Gevolg is dat de XE303 een stuk dunner is dan de C7 en ook ten opzichte van de eerste Chromebook van Samsung, de XE500, zijn gewicht en dikte flink afgenomen.

Lengte Breedte DikteGewicht
Acer C7 285mm 202mm 27,4mm 1,38kg
Samsung XE303 289,6mm 208,5mm 17,5mm 1,1kg
Samsung XE500 (2011) 294mm 220mm 20mm 1,45kg

Acer C7 en Samsung XE303 en Samsung Series 5 Chromebooks

Behalve in gewicht en dikte, wint de Samsung het ook wat geluidsproductie betreft. Waar de ventilator en de hdd van de Acer tijdens het gebruik goed hoorbaar zijn, is de XE303 muisstil. Het geluid van de Acer is continu en duidelijk hoorbaar, maar loopt niet op tijdens relatief zwaar browsergebruik. Op de volgende pagina's bekijken we hoe de Celeron presteert ten opzichte van de Exynos.

Ook wat scherm betreft gaat onze voorkeur uit naar de Samsung. Een mat scherm werkt nu eenmaal fijner onder alle lichtomstandigheden. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan een spiegelend scherm bij het kijken naar films of het spelen van games. Kleuren spatten daarbij wat meer van het scherm dan bij matte schermen, die een soort doffe laag hebben.

Wat stevigheid betreft ontlopen de twee Chromebooks elkaar niet. Beide zijn van kunststof en beide zijn stevig genoeg voor laptops in deze prijsklasse. Ook de afwerking is in beide gevallen in orde. Het toetsenbord en de touchpad van de Samsung werken fijner dan die van de Acer, die kleinere toetsen heeft en een kleiner aanraakgevoelig oppervlak.

Wat uitbreidingsmogelijkheden betreft valt de keuze duidelijk in het voordeel van de Acer uit. Die heeft een verwisselbare accu, terwijl ook hdd en geheugen te upgraden zijn. Het is niet veel werk om een snelle ssd en tot 16GB geheugen toe te voegen aan de Acer. Ook heeft de Acer meer poorten, al is de meerwaarde van de ethernetpoort en vga beperkt. De C7 heeft drie usb 2.0-poorten, tegenover twee voor de Samsung, maar de XE303 heeft dan weer een usb 3.0-poort. Bovendien beschikt de Samsung over een 2x2-wifikaart en is er ondersteuning voor bluetooth.

Acer C7 en Samsung XE303 2

Als we de Samsung vergelijken met de eerste Chromebook van het bedrijf die in Nederland verkrijgbaar was, is de XE303 in alle opzichten de meerdere. Wel vinden we het jammer dat de beeldverhouding van de oude Series XE500 niet gehandhaafd is. De 16:10-ratio van het 1280x800-scherm werkt volgens ons fijner bij browsergebruik dan de 16:9-verhouding van het 1366x768-scherm van de nieuwe Chromebook. Deze laatste beeldverhouding is fijner voor het bekijken van films, wat niet het voornaamste gebruik van de Chromebook zal zijn.

Samsung Chromebook XE303

Browsertests

Bij een kaal en gesloten besturingssysteem als Chrome OS is het lastig testscenario's te verzinnen om de prestaties te meten. We namen onze toevlucht tot enkele bekende browserbenchmarks. Het besturingssysteem van Google heeft immers een browser als basis. In de praktijk is nauwelijks verschil in snelheid te constateren. Als we al snelheidsverschillen tijdens het browsen en gebruik van online diensten waarnamen, bleken deze lastig aan de Chromebooks zelf te relateren te zijn.

Browsermark laat zien dat de Celeron betere prestaties biedt dan de Exynos. Het verschil is aanzienlijk. De Exynos presteert op zijn beurt echter weer veel beter dan de Atom N570. Samsung is er met zijn eigen chip wat prestaties betreft dus op vooruitgegaan ten opzichte van zijn eerste Chromebook, maar Celeron-Chromebooks zijn krachtiger.

Peacekeeper is een html5-benchmark van Futuremark. Deze test toont dezelfde volgorde, alleen is het verschil tussen de Chromebook met Exynos en die met Celeron kleiner, terwijl de Atom op grote afstand is gezet.

Kraken 1.1
SysteemnaamTijd in milliseconden, lager is beter
Acer C7 Chromebook
**
6873
Samsung XE303 Chromebook
**
9777
Samsung XE500 Chromebook
****
15949

We draaien Kraken van Mozilla. Hierbij is snelheid van belang en we meten de JavaScript-performance. Opnieuw is het de Celeron die met gemak aan kop gaat, waarbij de Atom niet kan meekomen en de Exynos tussen de Atom en Celeron in presteert.

Boottijd
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Samsung XE303 Chromebook
**
9,00
Acer C7 Chromebook
****
20,00

Ten slotte hebben we de boottijden gemeten. We startten de Chromebooks 'koud' en stopten de stopwatch op het moment waarop het inlogscherm verscheen. We deden dit vijf keer en namen het gemiddelde. Hierbij scoort de Samsung aanzienlijk beter, wat niet verwonderlijk is gezien de aanwezigheid van de ssd. Overigens is bij ontwaken uit slaapstand nauwelijks verschil merkbaar; dat doet Chrome OS in beide gevallen vrijwel direct.

Accuduur

De accutest is belangrijk voor Chromebooks; de laptops zijn gericht op mobiel gebruik en je wil er niet toe verplicht worden na korte tijd al een stopcontact te zoeken. We zagen op de vorige pagina dat de Exynos het ten opzichte van de Celeron moet afleggen wat de prestatiecijfers betreft. Misschien kan de chip het met zijn zuinigheid goedmaken.

Accutest - video
SysteemnaamAccucapaciteitTijd in minuten, hoger is beter
Samsung XE500 Chromebook 61000mWh
****
366,00
Samsung XE303 Chromebook 30000mWh
***
290,00
Acer C7 Chromebook 37000mWh
**
170,00

Bij de videotest draaien we sd-YouTube-video's onafgebroken, totdat de accu leeg is. We streamen de video via wifi. Ondanks de geringere accucapaciteit houdt de Samsung het veel langer uit dan de Acer. Met de Chromebook uit 2011 met Atom-chip kan nog veel langer naar YouTube gekeken worden zonder de laptop aan de netstroom te leggen, maar die accu had dan ook een bijzonder hoge capaciteit, met alle nadelen voor het gewicht van dien.

Accuduur - browsen
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Samsung XE500 Chromebook
****
382,00
Samsung XE303 Chromebook
***
332,00
Acer C7 Chromebook
***
240,00

Voor het meten van de accuduur tijdens browsen namen we de test die we ook voor tablets gebruiken. We lieten de Chromebooks een reeks voorafbepaalde sites langsgaan. Tussen het laden van elke pagina werd twintig seconden rust gehouden om normaal leesgedrag te simuleren. Opnieuw heeft de oude XE500 de langste adem. De XE303 volgt op 50 minuten terwijl de C7 het al 140 minuten eerder opgeeft. Vier uur browsen is geen hoge score voor een kleine laptop met Chrome OS. De tijd van de Samsung XE303 van vijfenhalf uur is redelijk.

Schermtests

Beide Chromebooks hebben een 11,6"-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Over deze resolutie wordt veel geklaagd, maar 11,6"-schermen bieden hiermee nog een redelijk scherp beeld; het aantal pixels per inch ligt op 135. Dit is meer dan bijvoorbeeld een 13,3"-MacBook Air met zijn resolutie van 1440x900 beeldpunten; daarbij ligt de ppi op 128. Bij een 13,3"-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels is de ppi 118.

De Acer heeft een spiegelend scherm, de Samsung een matte variant. We bekeken de kwaliteit van de schermen. Wat laptops in deze prijsklasse betreft hadden we geen hoge verwachtingen.

Kijkhoeken

We bekeken de schermen van de Chromebooks onder hoeken van 15 en 30 graden. Bij tn-panelen wordt het beeld hierbij donkerder en wazig, en treden kleurverschillen op.

Acer Chromebook C7 kijkhoek Acer Chromebook C7 kijkhoek Acer Chromebook C7 kijkhoek

De kijkhoeken van de Acer C7 vallen ons nog mee. Weliswaar treden bovengenoemde effecten op, maar ook bij een hoek van 45 graden blijven de kleuren redelijk intact.

Samsung Chromebook XE303 kijkhoek Samsung Chromebook XE303 kijkhoek Samsung Chromebook XE303 kijkhoek

Voor het scherm van de Samsung geldt eigenlijk hetzelfde; goed zijn de kijkhoeken niet, maar dramatisch evenmin; we hebben tn-panelen gezien die het slechter doen.

We hebben ook een blik geworpen op de schermhelderheid. Hoe helderder het scherm gezet kan worden, hoe beter het beeld zichtbaar is in minder ideale lichtomstandigheden, zoals bij invallend licht in de trein.

De helderheid van het scherm van de XE303 valt tegen. Een waarde van 209 nits is niet slecht, maar een Chromebook, die toch veel onderweg gebruikt zal worden, kan wat ons betreft een hogere waarde gebruiken. De C7 van Acer doet het overigens niet veel beter met 218 nits. Dan hadden we liever de helderheid van de Chromebook van Samsung uit 2011; die toont met 315 nits ook helder beeld in de buitenlucht.

Zwartwaarde (180nits)
SysteemnaamIn nits, lager is beter
Sony Vaio Duo 11'
*
0,18700
Samsung Ativ Series 7
*
0,18900
Samsung Ativ Series 5
*
0,24000
Dell XPS 12
*
0,24890
Acer C7 Chromebook
***
0,47000
Samsung XE303 Chromebook
***
0,60000
Samsung XE500 Chromebook
****
0,69000

We hebben ook gemeten of zwart wel echt zwart is. De XE303 valt hier eveneens tegen en ook de zwartwaarde van de Acer is niet bijster goed. Overigens hebben de overige laptops in dit rijtje ips-schermen van hoge kwaliteit. Helemaal eerlijk is de vergelijking dus niet. Als we de zwartwaarde van de oude Series 5-Chromebook meten, komen we tot een nog hogere en dus slechtere waarde.

Specificaties

Merk en productserie Acer Chromebook C7 Samsung Chromebook
Type B847Cii XE303C12-A01NL
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (1 winkel) Onbekend
Eerste prijsvermelding zondag 16 december 2012
Waardering 4 van 5 sterren
4 van 5 sterren
Cpu en moederbord
Intel Celeron B847 Samsung Exynos 5250 dualcore
1,1GHz 1,7GHz
Scherm en videokaart
11,6" 11,6"
1366x768 (WXGA Wide) 1366x768 (WXGA Wide)
Intel HD Graphics MALI-T604
Geheugen
2GB 2GB
Opslag
320GB 16GB
Overige specificaties
30Wh
Afmetingen en gewicht
27,4mm 17,5mm
202mm 208,5mm
285mm 289,6mm
1,38kg 1,1kg

Conclusie

De Samsung XE303 krijgt een adviesprijs van 299 euro en komt onder andere bij mediamarkt.nl, saturn.nl en laptopshop.nl van Coolblue. Versies met 3g liggen nog niet in het verschiet, dus abonnementen met gesubsidieerde prijzen komen er nog niet. Ten tijde van de kortstondige netbookrage waren er ook 11,6"-modellen met prijzen van rond 300 euro, maar deze XE303 is beter dan die netbooks. De laatste Chromebook van Samsung is lekker licht en dun, al hadden we graag een iets stevigere behuizing gezien. Een groot voordeel is dat de XE303 geen enkel geluid maakt en ook niet warm wordt. De prestaties zijn voldoende en de accuduur is goed. Hiermee legt de fabrikant de lat hoog voor andere Chromebook-fabrikanten.

De Acer C7 moet het op tal van punten afleggen tegen de Samsung; hij is dikker, zwaarder en wel hoorbaar. Ook de accuduur is niet om enthousiast van te worden. Bovendien is het toetsenbord minder fijn en de touchpad minder groot. De C7 heeft echter enkele sterke punten. Zo presteert de Celeron beter dan de Exynos en is er meer opslaggeheugen aanwezig. Bovendien is het geheugen eenvoudig te upgraden naar 16GB en is de hdd te vervangen door een snelle ssd. Ten slotte is er op het moment van schrijven met een prijs van 270 euro een licht prijsvoordeel, al is de kans groot dat de Samsung XE303 ook voor minder dan de adviesprijs beschikbaar komt.

Concluderend kunnen we zeggen dat Samsung met enige afstand de Chromebook met de beste gebruikerservaring biedt. De Acer C7 kan interessant zijn voor gebruikers die nog geheugen en een ssd hebben liggen. Ook is het even kijken of Acer een variant met grotere accu en 4GB geheugen uitbrengt, zoals vorige week in de VS gebeurde. Als daar een interessante prijs op wordt geplakt, kan dat nog een optie zijn voor gebruikers die minder waarde hechten aan het laagste gewicht en een zo dun mogelijke laptop.

In beide gevallen moet de gebruiker zich sterk afvragen of een Chromebook voor hem of haar wel de juiste keuze is. Chromebooks zijn wel offline te gebruiken, maar de werking wordt dan toch beperkt. Wel is tegenwoordig veel meer dan in 2011 het principe van altijd online zijn mogelijk, dankzij sneller mobiel internet en tetheringmogelijkheden. Ook is het aantal onlinediensten uitgebreid en zijn veel computertaken die voorheen alleen door desktopapplicaties gedaan konden worden, inmiddels naar websites en -apps verplaatst. Ook hierbij gelden beperkingen; de onlineversies zijn vaak niet zo uitgebreid en een internetverbinding is noodzakelijk.

In 2011 hadden we het idee dat fabrikanten het concept van Chromebooks maar moeilijk duidelijk zouden kunnen maken aan consumenten. Waarom evenveel betalen voor een laptop die alleen een browser kan draaien als voor hetzelfde geld een netbook met alle voordelen van het uitgebreide Windows-platform aangeschaft kan worden? Inmiddels lijkt het erop dat die boodschap best over te brengen is. Atom-netbooks boden een kreupele Windows-ervaring, terwijl de Chromebooks in ieder geval een eersteklasbrowse-ervaring bieden.

Chrome OS heeft daarnaast het voordeel van de kracht van de eenvoud: wat er niet is, mis je vaak ook niet. Wie een tijd met een Chromebook werkt, gaat het waarderen dat je het met enkel een browser moet doen, en daarmee een eind kan komen. We blijven erbij dat Chromebooks echter niet voor iedereen weggelegd zijn. Traditioneel ingestelde gebruikers zullen regelmatig tegen obstakels aanlopen. Wie merkt dat hij toch al voornamelijk zijn browser gebruikt en zijn toevlucht tot onlinediensten neemt wat tekst-, spreadsheet- en andere documenten betreft, zal weinig moeite hebben met overstappen. We denken hierbij vooral aan studenten en forenzen, waarbij zakelijke gebruikers de veiligheid van het besturingssysteem zullen waarderen.

Het voordeel van een besturingssysteem dat op een browser gebaseerd is, is dat het om een open platform op basis van webstandaarden gaat. Het nadeel is dat de belangrijkste component, de browser zelf, hier van de hand van Google is; een browserkeuzescherm kun je vergeten. Door het inloggen met je Google-account en het gereed staan van de apps van het zoekbedrijf, is het haast vanzelfsprekend dat je van de diensten van Google gebruik gaat maken en daar is het het bedrijf ook om te doen natuurlijk. Niet voor niets krijg je 100GB Drive-opslag gratis. Overstappen doe je niet zo snel naarmate je langer van onlineopslagdiensten gebruikmaakt. Dat is misschien wel de grootste overweging die je als gebruiker moet maken: in hoeverre ben je bereid je werk bij Google te stallen?

Reacties (109)

109
106
55
6
0
46
Wijzig sortering
Grootste nadeel van een Chromebook blijft helaas nog steeds gehandhaafd.
Geen ondersteuning voor het raadplegen van 'Network Drives'

Je kan dus niet binnen je netwerk een andere computer (via SMB of TCP) benaderen en daarvandaan bestanden bekijken/bewerken. Ik zie op internet vaak het argument dat je die data dan in Google Drive moet zetten, maar als je 3TB aan TV-series hebt doe je dat niet zomaar.
Je zou de bestanden kunnen streamen naar je ChromeBook maar we hebben het hier over een functionaliteit die eigenlijk al standaard is. Je TV kan het, je Android toestel kan het, binnenkort kan zelfs je koelkast het.

Dit nadeel staat al een tijdje op de to do-list van Google: http://www.chromium.org/c...xperience/content-browser

Maar tot dusver is hier dus niets aangedaan, jammer.

[update]
Ik ontdek net deze tutorial. Als je deze software installeerd kan je alle bestanden van die computer via internet benaderen. Dus ook met je ChromeBook.

[Reactie gewijzigd door J-P op 23 juli 2024 04:14]

Helaas geld dit nog niet voor bestanden die op een NAS staan. Wel kan je deze gemakkelijk benaderen door de ftp gegevens van je nas in de browser in te voeren. Het bijzondere is dat ik op mijn chromebook wel HD films kan streamen via de browser maar niet vloeiend lokale avi bestanden kan afspelen. Ik hoop dan ook echt dat er in de toekomst meer hardwarematige support komt voor veel gebruikte video formaten. Evt zou ik, net als bij mijn Raspberry Pi, een paar euro extra willen betalen voor een licentie.
Ziet er zeer interessant uit als huis- tuin en keuken netbook. Voor mensen die een computer vooral gebruiken voor browsen, mailen en tekstverwerken lijkt me dit een prima oplossing voor weinig geld.
Ziet er zeer interessant uit als huis- tuin en keuken netbook. Voor mensen die een computer vooral gebruiken voor browsen, mailen en tekstverwerken lijkt me dit een prima oplossing voor weinig geld.
Maar gewone netbook kan dat ook prima en nog meer, zie geen rede om webos te nemen die dingen beperkt kan, en dingen die ze wel kan kan andere OS allang en die kunnen nog veel meer en mer betere hardwareondersteuning.

Snap ook niet waar die groei vandaan komt, kan me niet indenken dat mensen bewust kiezen voor OS wat kreupel is met veel beperkingen.

En waarom zou je mee willen werken aan nog meer versnippering van besturingssystemen? Ik ben voorstander van 1 os, dat is voor gebruikers makkelijkste, iedereen hetzelfde gebruikt kunnen ze ook bij iedereen terecht om hulp. En voor ontwikkelaars word het ook drama als het nog erger gaat versnipperen. We zullen steeds minder kwaliteit software krijgen en steeds meer onzin apps ipv goed applicatie waar jaren aan gewerkt worden om het te optimaliseren en verder te ontwikkelen, daar is dan geen tijd voor want moeten nog 5 apps gemaakt worden voor de andere besturingssystemen.

Als we niet oppassen gaan we ons eigen ruiten ingooien, en dat alles omdat google zo nodig meer macht wilt.

Reken er ook maar op dat google je os behoorlijk zal monitoren en je gegevens zal stelen en misbruiken. Hacker krijgt gevangenisstraf voor stelen van gegevens, google komt er al jaren mee weg.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 04:14]

Ik heb vorige week deze samsung gekocht op Amazon.co.uk. koste 274 euro en werd verassend genoeg de volgende dag bezorgt. Donderdag nacht besteld, zaterdagmiddag in huis.

Het is een prima alternatiefje om op te typen en te browsen maar verwacht geen wonderen er zijn nogal wat beperkingen.


NEGATIEF
- De behuizing is wat fragiel; ik kan klikken met het touchpad door aan de onderkant van de behuizing te drukken met mn duim :?

- Omdat je geen dropbox kan installeren word je gedwongen om drive te gebruiken. Nadat ik drive op mn pcs had geinstalleerd is mijn hele bestandssysteem verpest en staat het vol met dubbele bestanden. Google gebruikt blijkbaar geen gebruik voor hashtags: https://productforums.goo...mkd4nbhw4%5B1-25-false%5D

- AVI en MKV worden niet ondersteunt ik kan dan ook niet vloeiend filmpjes kijken, zelfs geen met een lage bitrate.

- veel webapps ontbreken zoals een goede ftp client of newsgrabber.


POSITIEF
- hij is erg compact en superlicht, ook de adapter is verassend klein en gemakkelijk mee te nemen.

- de opstarttijd is verwaarloosbaar en dankzij de lange standbytijd kan je hem eenvoudig dichtklappen en is hij bij openklappen direct beschikbaar gedurende de hele dag.

- het trackpad en toetsenbord zijn erg fijn. Een groot verschil met goedkope windows laptops.


Uiteindelijk heb ik deze chromebook gekocht omdat ik volgende maand mijn thesis ga schrijven in Indonesie. Daarvoor is hij perfect. En doordat hij qua media niet heel best presteert is de neiging om te soggen ook weer wat kleiner.

Een tip die ik nog wil meegeven is om een sandisk cruzer fit 32gb in een van de usb poorten te steken. Deze steeks slechts een paar milimeter uit en kan daardoor gemakkelijk in het apparaat blijven zitten. Ook maakt het bestandsuitwisseling met andere systemen een stuk sneller.
Anoniem: 338693 @TrsvK19 maart 2013 16:56
Hoef je niets extra's te betalen? Import kosten o.i.d?
De UK is binnen de EU, dus nee, daar komen geen douane kosten bij.

Je krijgt wel een UK netsnoer en een UK toetsenbord indeling. Daarnaast heb je maar 1 jaar garantie in plaats van de 2 jaar voor een Samsung notebook in Nederland.

Dat zou mij de 25 euro wel waard zijn om 'm gewoon in Nederland te kopen.
Daarnaast heb je maar 1 jaar garantie in plaats van de 2 jaar voor een Samsung notebook in Nederland.
Nee hoor, je krijgt hoe dan ook 2 jaar garantie. Hét grote voordeel van algemeen geldende Europese regelgeving.
Anoniem: 507269 @TrsvK21 maart 2013 09:39
Er zijn toch wel een paar wonderen :
1) de trackpad is van een bijzondere goede kwaliteit (geen extrene muis nodig), denk niet dat er veel netbooks en ultrabooks zijn die daar aan kunnen tippen
2) het toetsenbord is ook bijzonder goed, daar kun je zonder probleem een hele dag op werken
3) alleen al die 100Gb cloud storage is aan huidige makrtprijzen zo'n 80Euro waard. Da's storage die OVERAL bereikbaar is en je hoeft je eigenlijk geen zorgen meer te maken over een backup : eindelijk is je data VEILIG (want wie maakt er dagelijks een backup thuis?)
4) je device is virus-veilig ! Geen extra kosten aan anti-virus software, etc en geen patches die te pas en te onpas moeten worden geinstalleerd. Af en toe een update waar je bijna niets van merkt en je hebt altijd het beste wat ChromeOS je te bieden heeft.

Het is inderdaad jammer dat niet alle media formaten ondersteund worden, maar da's gewoon een kwestie van tijd voor de meeste formaten, vermoed ik. Op de Intel versie van de Chromebook meen ik meer media formaten te kunnen afspelen dan op de ARM versie. In elk geval ondersteund hij wel flash waardoor hij bepaalde webfilmpjes kunt afspelen die op bv. de iPad niet werken. Youtube en andere video services werken perfekt.

Wat die filmpjes betreft die niet vloeiend wilden afspelen : ik vermoed dat je die afspeelde vanop je Google Drive? Daar is Google Drive inderdaad te traag voor (het is geen performantie probleem van de Chromebook zelf, die kan het makkelijk aan).De filmpjes die je zelf bij houdt kun je best spelen vanop de lokale drive, maar youtube , netflix, etc speelt wel zonder horten en stoten. (tip 1: met de proxMate extentie kun je netflix afspelen, ook al ben je niet in de US, ook Google Play is zo mogelijk).

Google Drive is een speciaal geval : toen ik ongeveer 70G upgeload heb naar de Google Drive bleek die nadien slechts een 30G in beslag te nemen. M.a.w. door compressie zou het wel eens kunnen dat er op die 100G veel meer kan dan die 100G. Ook bleek ik geen 70G te hebben upgeload maar eveneens een 30G. Dat wil zoveel zeggen dat er zowel bij het versturen als bij het opslagen compressie wordt gebruikt. Dit is aan de ene kant leuk voor de consument, maar het betekent dat die downloads van Google Drive vermoedelijk trager verlopen wat de hoofdoorzaak kan zijn van die stotterende filmpjes.

Tip 2 : Het is makkelijk om Ubuntu te installeren op een Chromebook. ChrUbuntu noemt die distributie en schijnt bijzonder goed te werken en niet moeilijk om te installeren naast ChromeOS.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 507269 op 23 juli 2024 04:14]

Anoniem: 449164 @TrsvK19 maart 2013 22:02
Dropbox heeft ook een online cliënt, werkte dat niet?
Ah, ik ben overtuigd. Geen MKV's... dus op dit moment zinloos.
Verder heeft een Chromebook alles wat ik zoek. Wel jammer. Ik stap over op het moment dat er een hele solide movie-speler opzit. Met subtitles en de hele rambam.
Merkwaardig, ik heb er gisteren een gekocht en alles functioneert zoals het hoort. Behuizing inderdaad niet van onverwoestbare kwaliteit.
Touchpad helemaal OK.
Googledrive, AVI support.. Geen enkel probleem.
Heb je hem misschien van een Chinees bij Amazon gekocht? Een echte Sumsang ;-)

Acces tot Dropboxbestanden kan via de webinterface. Client zou inderdaad prettig zijn maar die komt er vast wel. (Hoop ik)

Ik vind het ontbreken van native SMB support nogal hinderlijk, moet ik mijn nasje weer gaan aanpassen.

Creatieve FTP workaround: http://www.md2ga.com/?p=9
Zullen we dan ook maar iedereen met dezelfde wagen laten rijden op dezelfde brandstof (ah ja want met dezelfde motor). Iedereen dezelfde TV van hetzelfde formaar in huis. En nog slechts 1 soort kledij in de handel?

De consument wenst keuze. BijkomeNd zorgt de concurentie tussen fabrikanten er net voor dat prijzen gedrukt worden en dat men blijft innoveren. Kijk naar het IE6 debacle en je weet eigenlijk genoeg. MS heeft de concurentie de markt uitgeduwd en heel de vernieuwing op gebied van browsers viel gewoon stil. Het is pas toen dat Mozilla er in slaagde om een deuk te maken in dat monopolie dat zowel MS als de concurenten (zoals Opera en Google met Chrome) wakker schoten.
Anoniem: 338693 @mad_max23419 maart 2013 13:15
In de VS heb je de Acer chromebook al voor 199 dollar en de Samsung voor 249. Dat prijsverschil vind ik groot genoeg om te kiezen voor een Chromebook (windows laptops kosten zo'n 350 dollar). Dat wij hier duurder uit zijn is jammer en zorgt er voor dat chrome OS minder goed kan concurreren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 338693 op 23 juli 2024 04:14]

Snap ook niet waar die groei vandaan komt, kan me niet indenken dat mensen bewust kiezen voor OS wat kreupel is met veel beperkingen.
Wat zijn de beperkingen dan? Browsen wil prima en tekstverwerken kan goed met google drive/docs. Als student heb ik niet meer nodig. (niet dat ik m'n zenbook wil vervangen)
Ik ben voorstander van 1 os
Waarom? Een OS die een monopoliepositie heeft is de meest innovatie-dodende situatie die ik kan bedenken. Het bedrijf er achter bepaalt alles en kan belachelijke prijzen vragen. Kijk naar Windows mobile en wat er gebeurde toen IOS kwam. Bedrijven moeten hun best doen om aandeel te verkrijgen, dan krijg je innovatie. 2 of 3 OS'en lijkt me een mooi aantal.

Het idee van Chrome OS is, is dat er geen sprake meer kan zijn van versnippering. Webapps werken op ieder apparaat met elk OS!

Google steelt geen gegevens, alles staat ook gewoon netjes aangegeven in de privacyverklaring. Ik kan het echter begrijpen dat je het wat griezelig vindt.

Het lijkt er op dat je meer tegen een extra OS van Google bent dan tegen een extra OS. Wat als Chrome OS het dominante OS wordt, is het dan wel goed?
Reken er ook maar op dat google je os behoorlijk zal monitoren en je gegevens zal stelen en misbruiken. Hacker krijgt gevangenisstraf voor stelen van gegevens, google komt er al jaren mee weg.
Het is geen stelen of misbruiken als je er zelf toestemming voor geeft, wat in het geval van Google gebeurd

Maar noem maar eens een voorbeeld van wat er kan gebeuren als Google je gegevens heeft?
Anoniem: 292995 @mad_max23419 maart 2013 13:38
@mad_max

Je hebt helemaal gelijk. 1 OS. En we kiezen..... FreeBSD. Al het andere nu deinstalleren a.u.b.
Waardoor freeBSD niet meer zo FREE zal zijn :P
Precies, waarbij het een concurent is van de tablets. Ik zou deze wel eens willen zien qua prestaties naast gelijk geprijsde tablets. Want dat zie ik toch als grootste concurent van deze dingen.

Browsen, mailen af en toe een documentje typen.
@Bartmanz: Maar als je wifi uitvalt dan kun je niets meer. Een ethernetpoort erbij zou fijn zijn. En ik vind ze persoonlijk voor thuisgebruik te klein. Minimaal 15,6 inch voor mij :)
Anoniem: 80466 19 maart 2013 09:10
Atom-netbooks boden een kreupele Windows-ervaring, terwijl de Chromebooks in ieder geval een eersteklasbrowse-ervaring bieden.
Voor 300 euro kan je ook wel een volwaardige kleine laptop kopen. En die presteren tegenwoordig aanzien beter dan de vroegere netbooks.

Voorbeeldje:
pricewatch: Acer Aspire One 28Dbb

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 04:14]

hoewel er chrome os op staat is die acer best een volwaardige laptop, zo heeft hij gewoon 320gb opslag en verder betere specs dan die acer die je daar toont, gewoon linux er op gooien en je hebt een volwaardige laptop.
Ik denk dat je er zelfs met minder moeite Windows opzet. Gewoon bootable usb-stick maken en opstarten vanaf usb-stick. 320gb en een goede resolutie kan je gewoon fatsoenlijk Windows 8 draaien.
Waarom moet WIndows 8 alleen "fatsoenlijk" zijn. Wat is dat voor negativiteit tegen opkomende OSen op desktops etc. Chrome OS, OSX, Linux en andere OSen zijn ook gewoon "fatsoenlijk".

Concurrentie is toch goed?
Je kunt met Crouton (van Google) gewoon switchen tussen Linux en ChromeOS on the fly.
Voor 300 euro kan je ook wel een volwaardige kleine laptop kopen. En die presteren tegenwoordig aanzien beter dan de vroegere netbooks.
Die houden het meestal nog geen 2-3 uur uit bij normaal gebruik (volgens de specsheet vast wel, maar in de praktijk niet), zijn 2 tot 3x zo zwaar en veel dikker, ligt er dus maar net aan wat je wilt...

Als ik een kleine laptop koop hoef ik niet te gamen en ben ik dus gelukkig niet afhankelijk van Windows.

Daarbij is de adviesprijs van beide Chromebooks al lager dan de verkoopprijs alle laptops laat staan de verkoopprijs van de Chromebooks.

http://tweakers.net/categ...vVNrFCyMjYy0IFyM_OUrAxqAQ << allemaal netbooks op 1 kleine laptop na :)

edit: je voorbeeld is een netbook geen laptop :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 04:14]

Die houden het meestal nog geen 2-3 uur uit bij normaal gebruik, zijn 2 tot 3x zo zwaar en veel dikker, ligt er dus maar net aan wat je wilt...
De acer one die ik had gelinkt voor 299 heeft een batterylife van 8 uur en is dunner en lichter dan de acer chromebook uit het artikel.
Onzin dus.
edit: je voorbeeld is een netbook geen laptop
Als je het artikel nog eens lees zie je dat deze chromebooks ook netbooks zijn.
En dat zijn gewoon kleine laptops.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 04:14]

Als je het artikel nog eens lees zie je dat deze chromebooks ook netbooks zijn.
En dat zijn gewoon kleine laptops.
En als je leest wat je zelf typed zeg je toch ECHT laptops daarom heb ik het dus (ook) over laptops :)
De acer one die ik had gelinkt voor 299 heeft een batterylife van 8 uur en is dunner en lichter dan de acer chromebook uit het artikel.
Dat is dus netter dan ik dacht :)
Maar dan nog is die Samsung lichter en dunner, snap sowieso niet waarom je met de Acer moet vergelijken gezien die duidelijk als mindere uit de review komt...
Als je het artikel nog eens lees zie je dat deze chromebooks ook netbooks zijn. En dat zijn gewoon kleine laptops.
Ja en grote tablets met vast toestenbord of kleine opvouwbare PC's zo lust ik er nog wel 1 :) Ik weet prima wat een chromebook is, maar zoals gezegd heb je zelf de term laptop in de mond genomen, hoef je mij verder niet kwalijk te nemen dat ik daardoor niet direct snap wat je bedoelt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 04:14]

Wij hebben ervaring met beide types.


In bedrijfsgebruik is de Acer vaak toch handiger. De performance is merkbaar beter, een native VGA en HDMI poort, uitbreidbaar geheugen en meer opslag wat in veel gevallen praktisch is (downloads uit drive, grote we-transfers van klanten stallen etc). Die nadelen (geluid, looks) zijn meer consumentenzaken.

Ik adviseer nu nog de Acer boven de Samsung.
Anoniem: 507269 @RielN21 maart 2013 09:55
Ik zou voor de Chromebook 550 gaan in bedrijfscontext. Die heeft immers Ethernetpoort ingebouwd, heeft 4Gb Ram en is zonder twijfel sneller als de Acer en de Series 3.
De Acer heeft een grotere harde schijf (maar daar heb je niets aan, we spreken hier over bedrijfsgebruik en dat betekent 'shared netwerk storage') en kan tegen een meerprijs inderdaad wat geupgrade worden, maar verder is deze chromebook duidelijk minder gebruiksvriendelijk dan de 550 en de Series 3 (slechter toetsenbord, slechter trackpad).
Om een hele dag op te werken (remember: bedrijfscontext) is de Acer eigenlijk uitgesloten.
Voor thuis is de Acer te overwegen indien je er Linux op gaat zetten ipv ChromeOS, maar anders zou ik ver weg blijven van dit device.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 507269 op 23 juli 2024 04:14]

snap sowieso niet waarom je met de Acer moet vergelijken gezien die duidelijk als mindere uit de review komt...
Niet qua performance en beeldkwaliteit wat beide bij een kleine laptop toch wel erg van belang is.

Verder begrijp ik niet waarom je nog zeurt over netbook of laptop want een netbook is gewoon een laptop.
an sich is die acer zowieso een gewone laptop maar dan met chrome OS erop ipv windows. dus niets speciaal aan die hardware. imho doe je jezelf dan toch echt meer een plezier met een gewone laptop.

wat ik niet snap is wat Chrome OS aan meerwaarde biedt boven Android bijv.
dat kan wel los van het internet en alles wat chrome OS ook kan. waarom geen android laptops met alle apps etc. (die zijn erwel zoals de transformer serie maar die is extreem prijzig in verhouding)
Androis vs Chrome OS
  • Android is bedoeld voor kleine schermen, chrome OS voor grote schermen
  • Web browsen op android/iOS en alle andere mobiele platform werkt bizar traag/slecht, op chrome OS werkt het goed
  • Android kan op 101 verschillende manieren stuk gaan, chrome OS krijg je simpelweg niet stuk
  • Chrome OS versimpeld veel zaken die nutteloos zijn. Net zoals veel mensen van outlook naar gmail zijn overgestapt, niet alleen vanwege de paar leuke nieuwe functies, maar ook vanwege het simpele schone gebruik
Niet dat het onmogelijk was geweest om android geschikt te maken voor laptops en ik denk persoonlijk dat dat ook wel slimmer zou zijn geweest, neittemin haalt dat niet weg dat de stabiliteit, veiligheid en simpelheid van Chrome OS gigantische voordelen hebben voor het gros van de gebruikers.
Chrome OS versimpeld veel zaken die nutteloos zijn. Net zoals veel mensen van outlook naar gmail zijn overgestapt, niet alleen vanwege de paar leuke nieuwe functies, maar ook vanwege het simpele schone gebruik
Van Outlook naar GMail? Wie dat?
99% van de thuisgebruikers. Waarom zou je om een mailtje naar familie te sturen een volledige emailprogramma moeten draaien?
Anoniem: 217535 @Orian20 maart 2013 12:32
Dit zijn weer van die heerlijke uit de lucht gegrepen percentages. Omdat jij zo denkt denk je dat de meerderheid ook zo denkt. * Anoniem: 217535 houdt er een helpdesk bij on the side en het merendeel wil Outlook, Outlook Express of Windows Live Mail. De merendeel gebruikt e-mail van de provider en heeft geen idee hoe het werkt via de webinterface. Dit zijn juist die 99% van de bevolking die af en toe een mailtje schrijft en hier en daar wat rond surft.
Web browsen op android/iOS en alle andere mobiele platform werkt bizar traag/slecht
Tientallen miljoenen mensen denken daar toch anders over :)
Niet iedereen die een android telefoon heeft is er blij mee? zelfde geld voor iOS en WP
Web browsen op android/iOS en alle andere mobiele platform werkt bizar traag/slecht, op chrome OS werkt het goed
Ik weet niet van wanneer je laatste ervaring is met een degelijke tablet met deze OS'en, maar browser werkt daar echt niet "bizar traag/slecht" op.
De acer one die ik had gelinkt voor 299 heeft een batterylife van 8 uur en is dunner en lichter dan de acer chromebook uit het artikel.
Onzin dus.
Nee hoor hij is 0.2kg zwaarder als de Chromebook van Samsung

Plus dat een ATOM N2800 waarschijnlijk meer verbruikt en niet veel sneller zou zijn, of zelfs trager
[...]

Die houden het meestal nog geen 2-3 uur uit bij normaal gebruik (volgens de specsheet vast wel, maar in de praktijk niet), zijn 2 tot 3x zo zwaar en veel dikker, ligt er dus maar net aan wat je wilt...

Als ik een kleine laptop koop hoef ik niet te gamen en ben ik dus gelukkig niet afhankelijk van Windows.

Daarbij is de adviesprijs van beide Chromebooks al lager dan de verkoopprijs alle laptops laat staan de verkoopprijs van de Chromebooks.

http://tweakers.net/categ...vVNrFCyMjYy0IFyM_OUrAxqAQ << allemaal netbooks op 1 kleine laptop na :)

edit: je voorbeeld is een netbook geen laptop :D
Wat onzin, win8 draait prima op e2-1800(10 uur op accu), en AMD kabine(e2-3000) gaat sneller zijn dan huidige Celeron' s en PDC's, en die komt een deze dagen uit. Ik weet niet hoe het met huidige een toekomstige atom gesteld staan.

Wil maar zeggen dat huidige netbooks meer dan snel zat zijn voor win7 of 8.

Jij hebt denk ik nog de eerste atoms in je hoofd van paar generatie terug, atom's moet je helemaal mijden wat mij betreft(of moet iets drastisch zijn veranderd waar ik niks vanaf weet), maar de AMD E serie is gewoon volwaardige cpu die prima instaat is om windows te draaien en je kan zelfs op de igp gamen. Kabine zal heel stuk sneller(50% volgens amd) zijn dan huidige E serie die al meer dan snel zat.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 04:14]

Te zien aan de afmetingen is de Acer Aspire One 28 Dbb een stuk logger dan het alternatief van Samsung.

Enerzijds snap ik de 'afkeer' tegen de beperkte mogelijkheden van de Chromebooks, maar de vraag is in hoeverre je deze nodig hebt op dit formaat. 10-14" laptops zijn m.i. geen vervangers van een desktop. Dit is het typische formaat wat je on-the-road voor simpele taken.

Chromebooks bieden wat dat betreft veel bang for the buck. Men vergeet vaak dat 'reguliere' laptops (netbooks) ook amper functionaliteit hebben wanneer ze niet verbonden zijn met het internet. Het grootste gedeelte van ons werk doen we tegenwoordig in de browser. En ja, je zult er tegenaan lopen dat Google Docs bij lange na niet zo krachtig is als Microsoft Office, maar wanneer ik een rapport opstel bewaar ik de opmaak óók tot het laatst. De integrale tekst kun je prima uitwerken op een Chromebook, welke voor een lage prijs toch een erg elegante oplossing neerzetten.

Hopelijk komt Asus met een Zenbook-achtige variant, dan ben ik per direct om.
Recent een Acer gekocht. productreview: Acer Aspire One AO756-887BXkk review door peter123
Heb even mogen spelen met een chromebook, maar ben aan Windows gewent en gebonden aan Office. Batterij houdt het 4 uur vol.
Waarom online werken als het offline kan? Lijkt me veiliger en het verleden heeft al bewezen dat je liever niet afhankelijk van een internet verbinding wilt zijn. Voor een paar tientjes meer heb je een Windows laptop waar je veel meer mee kunt.
https://www.security.nl/a...se_Chrome-gebruikers.html

[Reactie gewijzigd door peter123 op 23 juli 2024 04:14]

Zelf zou ik ook veel liever een volwaardige laptop kopen aangezien ik afhankelijk ben van specifieke programma's zoals Photoshop.
Desondanks bieden deze apparaten (zoals je uit de tekst kunt halen) wel degelijk voordelen t.o.v. een traditionele laptop.

het besturingssysteem is minder onderhevig aan virussen en trojans en dus veiliger
  • opstarttijd is sneller
  • stroomverbruik is lager
  • eenvoud
Daarnaast heb je nog de voordelen van het (gedwongen) online werken:
  • nooit meer dan een paar letters tekst kwijt bij een crash.
  • bij diefstal of verlies ben je je bestanden niet kwijt
  • je kunt waar dan ook ter wereld bij je bestanden
Zoals gezegd, ik heb meer nodig om mee te werken, maar als ik om mij heen kijk kan ik massa's mensen aanwijzen die hier beter mee af zouden zijn.
stroomverbruik is lager
Dat hangt er natuurlijk van af wat je ermee doet. Chrome bovenop een W8 laptop zal geen significant hoger verbruik hebben. Het idee lijkt te leven dat Windows (of OS X, of Ubuntu, etc) gigantisch energie slurpt - maar dat doet het in de praktijk helemaal niet. De accuduur van een W8 laptop met dezelfde cpu en accucapaciteit is net zo goed.

Er zijn allerlei andere goede redenen om ChromeOS te nemen (eenvoudiger te beheren, minder security risico's, het neemt minder HDD ruimte in, prijs), maar stroomverbruik is er niet een van.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 04:14]

Inderdaad, het hebben van de keuze en nemen wat het beste past is key here.

Chromebooks vervullen wel degelijk een behoefte en zijn niet voor niks weken bestseller.

Ik ben benieuwd hoe hard ze hier gaan!
Zoek gewoon eens op Amazon Laptop Bestsellers, de afgelopen maanden staat de Chromebook in de US op top.

http://www.amazon.com/Bes...ies-Laptop/zgbs/pc/565108
Anoniem: 80466 @RielN21 maart 2013 09:48
Zegt weinig.
Amazon is geen topverkoper van computers en het is ook markt met heel veel producten en niet echt een uitschieter.
Effectief blijken er maar iets van en half miljoen Chromebooks verkocht en dat is bijvoorbeeld al minder dan de Microsoft Surface

http://www.digitimes.com/news/a20130315PD210.html
Da's maar een flauw argument en vergeet een belangrijk feit : de Chromebook was tot deze week enkel verkrijgbaar in de US en de UK terwijl de Surface overal verkrijgbaar was.

De Surface is inderdaad een flop, maar de laatste generatie Chromebook is nog niet eens worldwide geintroduceerd en scoort al beter!

Denk dat je meer moet kijken naar het feit dat zowel HP als Lenovo in de voorbije maanden OOK de nood zagen om snel een Chromebook op de markt te brengen.

Het zou me niet verbazen moest de Chromebook de 'eerste' PC worden binnen een gezin. Je kan er immers alles op doen wat je dagdagelijks kunt noemen : browsen, mailen, facebooken, muziek, flash-games spelen en games zoals Angry Birds die weinig processor kracht nodig hebben ... En je kan 'm makkelijk sharen tussen gezinsgenoten zonder angst voor 'privacy' schending.

Een eventuele 2de PC zal dan eerder de zwaardere 'hobby' computer zijn waarop bv. filmpjes geediteerd worden. Zelfs games zullen niet gespeeld worden op die 2de PC, de trend daar is duidelijk :
gamen is iets dat meer en meer gebeurt op dedicated devices (Xbox, Wii, Playstation) dan op de PC.

Storage zullen we grotendeels huren want thuis storage op een correcte manier maintainen is onbegonnen werk, te kostelijk en te onhandig (wie gaat er bv. elke dag een backup offsite bewaren? nochtans de enige manier om werkelijk zeker te zijn dat je geen data verliest). Dus -> offsite Storage IS de toekomst en cloud storage is een veel betere oplossing dan hoe we dit nu doen en zolang de prijs aanvaardbaar is zullen de meesten er gebruik van willen maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 507269 op 23 juli 2024 04:14]

Windows of linux is zeker beter dan Crome. Ik hoef geen google spionage/advertentie data mining software in mijn notebook zitten waarbij google continu jouw handelingen kunnen registreren in hun databerg!
Wat ik in het verhaal mis:

De snelheid van een Chromebook kun je wel in een benchmark laten zien, maar hoe snel is zo'n apparaat nu echt?

In mijn ervaring is de ARM Chromebook snel genoeg voor alles wat ik er tegen aan gooi: apps draaien, full HD video afspelen, etc.

Met dat in het achterhoofd is het leuk dat de Acer Chromebook een stuk sneller is, maar ik mis de snelheid op de Samsung niet.

En de eerste generatie ATOM Chromebooks waren dusdanig underpowered dat zelfs SD video afspelen soms zelfs niet te doen was. Heel leuk dat de batterij dan een uur langer mee gaat, maar als het leidt tot frustratie mag mijn deel naar Fikkie :-)
Dat lag niet zozeer aan de Atoms, als wel aan het probleem dat Chrome geen bijster goede videoplayer is en de onderliggende Linux drivers nog steeds niet best zijn (werk aan de winkel voor de community). Onder Windows werkt video nl wel goed. Voordeel van de Exynos chip is dat er (vanwege Android) wel goede Linux drivers voor zijn.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 04:14]

HD video op een Atom onder Windows 7 was ook niet te doen.
Anoniem: 145867 @arnoud_h21 maart 2013 19:20
Ik wou net zeggen... vele Atom's konden nog niet eens 720P Youtube video's aan... op Windows 7 Starter. Dat terwijl mobieltjes en tablets dat met gemak aan kunnen.....
Acer C7: 1500 punten
Samsung: 1100 punten

Chromebox i5: 4100 punten
Series 5 chromebook (ATOM): 1200 punten

Series 550 (celeron): 2100 punten.


De samsung heeft bij zware pagina's (grote docs, Google+, scrollen) wel meer moeite.

Futuremark peacekeeper benchmark tests.
Sorry, ik had over de pagina benchmarks heen gelezen ;)

[Reactie gewijzigd door RielN op 23 juli 2024 04:14]

Het Chromebook idee blijft toch ietwat moeizaam. Het is niet dat consumenten de voordelen van een simpel, afgeslankt OS waar je voornamelijk op het web zit niet snappen, maar ze kopen voor dat doel massaal tablets ipv Chromebooks.

Met Chromebooks is technisch weinig mis, maar ik moet nog de meerwaarde zien boven bv een iPad of een Nexus 10.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 04:14]

Heb je al praktijkervaring?

Kijk dit blogbericht waar voor scholen de zeer zeker gekende zwakte van tablets in zicht komt;

http://www.zzapps.nl/chromebooks-op-school-een-ervaring/
Da's niet zozeer een zwakte van tablets, maar een gevolg van dat de gebruikte websites voor traditionele computers met muis en keyboards zijn ontwikkeld.
Goh, inkoppertje: het toetsenbord misschien?
Ik denk dat ouderen ook een doelgroep zijn. Mijn schoonouders heb ik 2 jaar geleden een Asus laptop geadviseerd, als dit er nu zou zijn had ik ze dit geadviseerd. Ze gebruiken het apparaat voornamelijk in huis en doen niet meer dan browsen en wat documenten maken. Dit is dan ideaal, ook voor mij zelf. Er is namelijk geen onderhoud nodig, wat mij en hun zelf een hoop tijd scheelt. Bovendien is de prijs ook erg aantrekkelijk voor iemand die is gepensioneerd en daardoor eventueel in inkomen is achteruit gegaan.
Voor ouderen is het toch lastig dat als er even geen WiFi/internet is, de laptop bijna niks meer kan. Ik zie het vooral voor meer jongere gebruikers die wat makkelijker omgaan met netwerkproblemen.
Je vraagt je af wat ze anders gaan doen zonder wifi/internet wat de Chromebook niet kan.
Anoniem: 507269 @Dreamvoid21 maart 2013 10:26
Er zijn ondertussen heel veel apps ontwikkeld die offline werken op ChromeOS.
Offline Google Mail, offline Google Docs, Angry Birds .... Er is een speciale categorie voor die apps in de Chrome Webstore (je kan ze ook herkennen aan het icoontje "grijze bliksem") en er zijn er ondertussen al meer dan een 1000 tal.

Offline apps komen echter onvermijdelijk met een nadeel : het betekent dat je data toch weer lokaal op het toestel moet staan en dus door eventuele dieven van dat toestel kunnen worden misbruikt.
Dit is waarschijnlijk de reden dat Google oorspronkelijk geen Offline apps had voorzien, maar de consument heeft gekozen voor onveilige offline apps en heeft deze gekregen.
Persoonlijk zou ik er toch over waken om geen 'gevoelige' data lokaal te bewaren en dus kieskeurig te zijn welke Apps Offline te gaan gebruiken op een Chromebook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 507269 op 23 juli 2024 04:14]

Zorg er voor dat je een sterk wachtwoord op je google account hebt staan.

De lokale storage wordt via de TPM module encrypted, dus zolang mensen jouw wachtwoord er niet bij krijgen kunnen ze er helemaal niets mee.
"De 4:3-ratio van het 1280x800-scherm werkt volgens ons fijner bij browsergebruik dan de 21:9-verhouding van het 1366x768-scherm van de nieuwe Chromebook"

1280*800 is een ratio van 16:10, 1366*768 een ratio van 16:9.
Geen idee in welke vlaag van verstandsverbijstering ik dat schreef. In het vervolg graag hier melden pls Geachte Redactie Dank!
Ik snap niet waarom ze de batterijcapaciteit verkleinen als Samsung. Je zou toch willen dat alle prestaties worden verbeterd? Ik zou er zeker 0,1-0,2kg voor overhebben om toch langer mee te kunnen gaan dan de vorige chromebook van Samsung!
Dit zijn echt laptops voor de echte social media mensen, de Samsung ziet er leuk uit :) Ik zelf blijf bij de Dell laptops en gericht op gaming :D Maar wel een leuk speeltje!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.