Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 109, views: 303.236 •

Conclusie

De Samsung XE303 krijgt een adviesprijs van 299 euro en komt onder andere bij mediamarkt.nl, saturn.nl en laptopshop.nl van Coolblue. Versies met 3g liggen nog niet in het verschiet, dus abonnementen met gesubsidieerde prijzen komen er nog niet. Ten tijde van de kortstondige netbookrage waren er ook 11,6"-modellen met prijzen van rond 300 euro, maar deze XE303 is beter dan die netbooks. De laatste Chromebook van Samsung is lekker licht en dun, al hadden we graag een iets stevigere behuizing gezien. Een groot voordeel is dat de XE303 geen enkel geluid maakt en ook niet warm wordt. De prestaties zijn voldoende en de accuduur is goed. Hiermee legt de fabrikant de lat hoog voor andere Chromebook-fabrikanten.

De Acer C7 moet het op tal van punten afleggen tegen de Samsung; hij is dikker, zwaarder en wel hoorbaar. Ook de accuduur is niet om enthousiast van te worden. Bovendien is het toetsenbord minder fijn en de touchpad minder groot. De C7 heeft echter enkele sterke punten. Zo presteert de Celeron beter dan de Exynos en is er meer opslaggeheugen aanwezig. Bovendien is het geheugen eenvoudig te upgraden naar 16GB en is de hdd te vervangen door een snelle ssd. Ten slotte is er op het moment van schrijven met een prijs van 270 euro een licht prijsvoordeel, al is de kans groot dat de Samsung XE303 ook voor minder dan de adviesprijs beschikbaar komt.

Concluderend kunnen we zeggen dat Samsung met enige afstand de Chromebook met de beste gebruikerservaring biedt. De Acer C7 kan interessant zijn voor gebruikers die nog geheugen en een ssd hebben liggen. Ook is het even kijken of Acer een variant met grotere accu en 4GB geheugen uitbrengt, zoals vorige week in de VS gebeurde. Als daar een interessante prijs op wordt geplakt, kan dat nog een optie zijn voor gebruikers die minder waarde hechten aan het laagste gewicht en een zo dun mogelijke laptop.

In beide gevallen moet de gebruiker zich sterk afvragen of een Chromebook voor hem of haar wel de juiste keuze is. Chromebooks zijn wel offline te gebruiken, maar de werking wordt dan toch beperkt. Wel is tegenwoordig veel meer dan in 2011 het principe van altijd online zijn mogelijk, dankzij sneller mobiel internet en tetheringmogelijkheden. Ook is het aantal onlinediensten uitgebreid  en zijn veel computertaken die voorheen alleen door desktopapplicaties gedaan konden worden, inmiddels naar websites en -apps verplaatst. Ook hierbij gelden beperkingen; de onlineversies zijn vaak niet zo uitgebreid en een internetverbinding is noodzakelijk.

In 2011 hadden we het idee dat fabrikanten het concept van Chromebooks maar moeilijk duidelijk zouden kunnen maken aan consumenten. Waarom evenveel betalen voor een laptop die alleen een browser kan draaien als voor hetzelfde geld een netbook met alle voordelen van het uitgebreide Windows-platform aangeschaft kan worden? Inmiddels lijkt het erop dat die boodschap best over te brengen is.  Atom-netbooks boden een kreupele Windows-ervaring, terwijl de Chromebooks in ieder geval een eersteklasbrowse-ervaring bieden.

Chrome OS heeft daarnaast het voordeel van de kracht van de eenvoud: wat er niet is, mis je vaak ook niet. Wie een tijd met een Chromebook werkt, gaat het waarderen dat je het met enkel een browser moet doen, en daarmee een eind kan komen. We blijven erbij dat Chromebooks echter niet voor iedereen weggelegd zijn. Traditioneel ingestelde gebruikers zullen regelmatig tegen obstakels aanlopen. Wie merkt dat hij toch al voornamelijk zijn browser gebruikt en zijn toevlucht tot onlinediensten neemt wat tekst-, spreadsheet- en andere documenten betreft, zal weinig moeite hebben met overstappen. We denken hierbij vooral aan studenten en forenzen, waarbij zakelijke gebruikers de veiligheid van het besturingssysteem zullen waarderen.

Het voordeel van een besturingssysteem dat op een browser gebaseerd is, is dat het om een open platform op basis van webstandaarden gaat. Het nadeel is dat de belangrijkste component, de browser zelf, hier van de hand van Google is; een browserkeuzescherm kun je vergeten. Door het inloggen met je Google-account en het gereed staan van de apps van het zoekbedrijf, is het haast vanzelfsprekend dat je van de diensten van Google gebruik gaat maken en daar is het het bedrijf ook om te doen natuurlijk. Niet voor niets krijg je 100GB Drive-opslag gratis. Overstappen doe je niet zo snel naarmate je langer van onlineopslagdiensten gebruikmaakt. Dat is misschien wel de grootste overweging die je als gebruiker moet maken: in hoeverre ben je bereid je werk bij Google te stallen?

 Samsung Chromebook XE303C12-A01NLAcer Chromebook C710 B847Cii
  Samsung Chromebook XE303C12-A01NL Acer Chromebook C710 B847Cii
Algemene beoordeling Score: 4Score: 3
Prijs Score: 4Score: 3
Featureset Score: 4Score: 3
Prestaties Score: 3Score: 3.5
Beeldkwaliteit Score: 3Score: 3.5
Bouwkwaliteit Score: 4Score: 4
Ergonomie Score: 4Score: 3
Warmte en geluid Score: 5Score: 2.5
Mobiliteit en accuduur Score: 4Score: 2
 Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: voldoende

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Samsung Chromebook XE303C12
Acer Chromebook C710


Reacties (109)

Reactiefilter:-11090106+155+26+30
Ziet er zeer interessant uit als huis- tuin en keuken netbook. Voor mensen die een computer vooral gebruiken voor browsen, mailen en tekstverwerken lijkt me dit een prima oplossing voor weinig geld.
Precies, waarbij het een concurent is van de tablets. Ik zou deze wel eens willen zien qua prestaties naast gelijk geprijsde tablets. Want dat zie ik toch als grootste concurent van deze dingen.

Browsen, mailen af en toe een documentje typen.
Ziet er zeer interessant uit als huis- tuin en keuken netbook. Voor mensen die een computer vooral gebruiken voor browsen, mailen en tekstverwerken lijkt me dit een prima oplossing voor weinig geld.
Maar gewone netbook kan dat ook prima en nog meer, zie geen rede om webos te nemen die dingen beperkt kan, en dingen die ze wel kan kan andere OS allang en die kunnen nog veel meer en mer betere hardwareondersteuning.

Snap ook niet waar die groei vandaan komt, kan me niet indenken dat mensen bewust kiezen voor OS wat kreupel is met veel beperkingen.

En waarom zou je mee willen werken aan nog meer versnippering van besturingssystemen? Ik ben voorstander van 1 os, dat is voor gebruikers makkelijkste, iedereen hetzelfde gebruikt kunnen ze ook bij iedereen terecht om hulp. En voor ontwikkelaars word het ook drama als het nog erger gaat versnipperen. We zullen steeds minder kwaliteit software krijgen en steeds meer onzin apps ipv goed applicatie waar jaren aan gewerkt worden om het te optimaliseren en verder te ontwikkelen, daar is dan geen tijd voor want moeten nog 5 apps gemaakt worden voor de andere besturingssystemen.

Als we niet oppassen gaan we ons eigen ruiten ingooien, en dat alles omdat google zo nodig meer macht wilt.

Reken er ook maar op dat google je os behoorlijk zal monitoren en je gegevens zal stelen en misbruiken. Hacker krijgt gevangenisstraf voor stelen van gegevens, google komt er al jaren mee weg.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 19 maart 2013 13:03]

In de VS heb je de Acer chromebook al voor 199 dollar en de Samsung voor 249. Dat prijsverschil vind ik groot genoeg om te kiezen voor een Chromebook (windows laptops kosten zo'n 350 dollar). Dat wij hier duurder uit zijn is jammer en zorgt er voor dat chrome OS minder goed kan concurreren.

[Reactie gewijzigd door projectnewtt op 19 maart 2013 13:17]

Snap ook niet waar die groei vandaan komt, kan me niet indenken dat mensen bewust kiezen voor OS wat kreupel is met veel beperkingen.
Wat zijn de beperkingen dan? Browsen wil prima en tekstverwerken kan goed met google drive/docs. Als student heb ik niet meer nodig. (niet dat ik m'n zenbook wil vervangen)
Ik ben voorstander van 1 os
Waarom? Een OS die een monopoliepositie heeft is de meest innovatie-dodende situatie die ik kan bedenken. Het bedrijf er achter bepaalt alles en kan belachelijke prijzen vragen. Kijk naar Windows mobile en wat er gebeurde toen IOS kwam. Bedrijven moeten hun best doen om aandeel te verkrijgen, dan krijg je innovatie. 2 of 3 OS'en lijkt me een mooi aantal.

Het idee van Chrome OS is, is dat er geen sprake meer kan zijn van versnippering. Webapps werken op ieder apparaat met elk OS!

Google steelt geen gegevens, alles staat ook gewoon netjes aangegeven in de privacyverklaring. Ik kan het echter begrijpen dat je het wat griezelig vindt.

Het lijkt er op dat je meer tegen een extra OS van Google bent dan tegen een extra OS. Wat als Chrome OS het dominante OS wordt, is het dan wel goed?
@mad_max

Je hebt helemaal gelijk. 1 OS. En we kiezen..... FreeBSD. Al het andere nu deinstalleren a.u.b.
Waardoor freeBSD niet meer zo FREE zal zijn :P
Ik heb vorige week deze samsung gekocht op Amazon.co.uk. koste 274 euro en werd verassend genoeg de volgende dag bezorgt. Donderdag nacht besteld, zaterdagmiddag in huis.

Het is een prima alternatiefje om op te typen en te browsen maar verwacht geen wonderen er zijn nogal wat beperkingen.


NEGATIEF
- De behuizing is wat fragiel; ik kan klikken met het touchpad door aan de onderkant van de behuizing te drukken met mn duim :?

- Omdat je geen dropbox kan installeren word je gedwongen om drive te gebruiken. Nadat ik drive op mn pcs had geinstalleerd is mijn hele bestandssysteem verpest en staat het vol met dubbele bestanden. Google gebruikt blijkbaar geen gebruik voor hashtags: https://productforums.goo...mkd4nbhw4%5B1-25-false%5D

- AVI en MKV worden niet ondersteunt ik kan dan ook niet vloeiend filmpjes kijken, zelfs geen met een lage bitrate.

- veel webapps ontbreken zoals een goede ftp client of newsgrabber.


POSITIEF
- hij is erg compact en superlicht, ook de adapter is verassend klein en gemakkelijk mee te nemen.

- de opstarttijd is verwaarloosbaar en dankzij de lange standbytijd kan je hem eenvoudig dichtklappen en is hij bij openklappen direct beschikbaar gedurende de hele dag.

- het trackpad en toetsenbord zijn erg fijn. Een groot verschil met goedkope windows laptops.


Uiteindelijk heb ik deze chromebook gekocht omdat ik volgende maand mijn thesis ga schrijven in Indonesie. Daarvoor is hij perfect. En doordat hij qua media niet heel best presteert is de neiging om te soggen ook weer wat kleiner.

Een tip die ik nog wil meegeven is om een sandisk cruzer fit 32gb in een van de usb poorten te steken. Deze steeks slechts een paar milimeter uit en kan daardoor gemakkelijk in het apparaat blijven zitten. Ook maakt het bestandsuitwisseling met andere systemen een stuk sneller.
Hoef je niets extra's te betalen? Import kosten o.i.d?
De UK is binnen de EU, dus nee, daar komen geen douane kosten bij.

Je krijgt wel een UK netsnoer en een UK toetsenbord indeling. Daarnaast heb je maar 1 jaar garantie in plaats van de 2 jaar voor een Samsung notebook in Nederland.

Dat zou mij de 25 euro wel waard zijn om 'm gewoon in Nederland te kopen.
Daarnaast heb je maar 1 jaar garantie in plaats van de 2 jaar voor een Samsung notebook in Nederland.
Nee hoor, je krijgt hoe dan ook 2 jaar garantie. HÚt grote voordeel van algemeen geldende Europese regelgeving.
Dropbox heeft ook een online cliŰnt, werkte dat niet?
Er zijn toch wel een paar wonderen :
1) de trackpad is van een bijzondere goede kwaliteit (geen extrene muis nodig), denk niet dat er veel netbooks en ultrabooks zijn die daar aan kunnen tippen
2) het toetsenbord is ook bijzonder goed, daar kun je zonder probleem een hele dag op werken
3) alleen al die 100Gb cloud storage is aan huidige makrtprijzen zo'n 80Euro waard. Da's storage die OVERAL bereikbaar is en je hoeft je eigenlijk geen zorgen meer te maken over een backup : eindelijk is je data VEILIG (want wie maakt er dagelijks een backup thuis?)
4) je device is virus-veilig ! Geen extra kosten aan anti-virus software, etc en geen patches die te pas en te onpas moeten worden geinstalleerd. Af en toe een update waar je bijna niets van merkt en je hebt altijd het beste wat ChromeOS je te bieden heeft.

Het is inderdaad jammer dat niet alle media formaten ondersteund worden, maar da's gewoon een kwestie van tijd voor de meeste formaten, vermoed ik. Op de Intel versie van de Chromebook meen ik meer media formaten te kunnen afspelen dan op de ARM versie. In elk geval ondersteund hij wel flash waardoor hij bepaalde webfilmpjes kunt afspelen die op bv. de iPad niet werken. Youtube en andere video services werken perfekt.

Wat die filmpjes betreft die niet vloeiend wilden afspelen : ik vermoed dat je die afspeelde vanop je Google Drive? Daar is Google Drive inderdaad te traag voor (het is geen performantie probleem van de Chromebook zelf, die kan het makkelijk aan).De filmpjes die je zelf bij houdt kun je best spelen vanop de lokale drive, maar youtube , netflix, etc speelt wel zonder horten en stoten. (tip 1: met de proxMate extentie kun je netflix afspelen, ook al ben je niet in de US, ook Google Play is zo mogelijk).

Google Drive is een speciaal geval : toen ik ongeveer 70G upgeload heb naar de Google Drive bleek die nadien slechts een 30G in beslag te nemen. M.a.w. door compressie zou het wel eens kunnen dat er op die 100G veel meer kan dan die 100G. Ook bleek ik geen 70G te hebben upgeload maar eveneens een 30G. Dat wil zoveel zeggen dat er zowel bij het versturen als bij het opslagen compressie wordt gebruikt. Dit is aan de ene kant leuk voor de consument, maar het betekent dat die downloads van Google Drive vermoedelijk trager verlopen wat de hoofdoorzaak kan zijn van die stotterende filmpjes.

Tip 2 : Het is makkelijk om Ubuntu te installeren op een Chromebook. ChrUbuntu noemt die distributie en schijnt bijzonder goed te werken en niet moeilijk om te installeren naast ChromeOS.

[Reactie gewijzigd door kleykenb op 21 maart 2013 09:47]

Ah, ik ben overtuigd. Geen MKV's... dus op dit moment zinloos.
Verder heeft een Chromebook alles wat ik zoek. Wel jammer. Ik stap over op het moment dat er een hele solide movie-speler opzit. Met subtitles en de hele rambam.
Merkwaardig, ik heb er gisteren een gekocht en alles functioneert zoals het hoort. Behuizing inderdaad niet van onverwoestbare kwaliteit.
Touchpad helemaal OK.
Googledrive, AVI support.. Geen enkel probleem.
Heb je hem misschien van een Chinees bij Amazon gekocht? Een echte Sumsang ;-)

Acces tot Dropboxbestanden kan via de webinterface. Client zou inderdaad prettig zijn maar die komt er vast wel. (Hoop ik)

Ik vind het ontbreken van native SMB support nogal hinderlijk, moet ik mijn nasje weer gaan aanpassen.

Creatieve FTP workaround: http://www.md2ga.com/?p=9
Reken er ook maar op dat google je os behoorlijk zal monitoren en je gegevens zal stelen en misbruiken. Hacker krijgt gevangenisstraf voor stelen van gegevens, google komt er al jaren mee weg.
Het is geen stelen of misbruiken als je er zelf toestemming voor geeft, wat in het geval van Google gebeurd

Maar noem maar eens een voorbeeld van wat er kan gebeuren als Google je gegevens heeft?
Zullen we dan ook maar iedereen met dezelfde wagen laten rijden op dezelfde brandstof (ah ja want met dezelfde motor). Iedereen dezelfde TV van hetzelfde formaar in huis. En nog slechts 1 soort kledij in de handel?

De consument wenst keuze. BijkomeNd zorgt de concurentie tussen fabrikanten er net voor dat prijzen gedrukt worden en dat men blijft innoveren. Kijk naar het IE6 debacle en je weet eigenlijk genoeg. MS heeft de concurentie de markt uitgeduwd en heel de vernieuwing op gebied van browsers viel gewoon stil. Het is pas toen dat Mozilla er in slaagde om een deuk te maken in dat monopolie dat zowel MS als de concurenten (zoals Opera en Google met Chrome) wakker schoten.
@Bartmanz: Maar als je wifi uitvalt dan kun je niets meer. Een ethernetpoort erbij zou fijn zijn. En ik vind ze persoonlijk voor thuisgebruik te klein. Minimaal 15,6 inch voor mij :)
Atom-netbooks boden een kreupele Windows-ervaring, terwijl de Chromebooks in ieder geval een eersteklasbrowse-ervaring bieden.
Voor 300 euro kan je ook wel een volwaardige kleine laptop kopen. En die presteren tegenwoordig aanzien beter dan de vroegere netbooks.

Voorbeeldje:
pricewatch: Acer Aspire One 28Dbb

[Reactie gewijzigd door hAl op 19 maart 2013 09:19]

Voor 300 euro kan je ook wel een volwaardige kleine laptop kopen. En die presteren tegenwoordig aanzien beter dan de vroegere netbooks.
Die houden het meestal nog geen 2-3 uur uit bij normaal gebruik (volgens de specsheet vast wel, maar in de praktijk niet), zijn 2 tot 3x zo zwaar en veel dikker, ligt er dus maar net aan wat je wilt...

Als ik een kleine laptop koop hoef ik niet te gamen en ben ik dus gelukkig niet afhankelijk van Windows.

Daarbij is de adviesprijs van beide Chromebooks al lager dan de verkoopprijs alle laptops laat staan de verkoopprijs van de Chromebooks.

http://tweakers.net/categ...vVNrFCyMjYy0IFyM_OUrAxqAQ << allemaal netbooks op 1 kleine laptop na :)

edit: je voorbeeld is een netbook geen laptop :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 maart 2013 09:28]

Die houden het meestal nog geen 2-3 uur uit bij normaal gebruik, zijn 2 tot 3x zo zwaar en veel dikker, ligt er dus maar net aan wat je wilt...
De acer one die ik had gelinkt voor 299 heeft een batterylife van 8 uur en is dunner en lichter dan de acer chromebook uit het artikel.
Onzin dus.
edit: je voorbeeld is een netbook geen laptop
Als je het artikel nog eens lees zie je dat deze chromebooks ook netbooks zijn.
En dat zijn gewoon kleine laptops.

[Reactie gewijzigd door hAl op 19 maart 2013 09:39]

an sich is die acer zowieso een gewone laptop maar dan met chrome OS erop ipv windows. dus niets speciaal aan die hardware. imho doe je jezelf dan toch echt meer een plezier met een gewone laptop.

wat ik niet snap is wat Chrome OS aan meerwaarde biedt boven Android bijv.
dat kan wel los van het internet en alles wat chrome OS ook kan. waarom geen android laptops met alle apps etc. (die zijn erwel zoals de transformer serie maar die is extreem prijzig in verhouding)
Androis vs Chrome OS
  • Android is bedoeld voor kleine schermen, chrome OS voor grote schermen
  • Web browsen op android/iOS en alle andere mobiele platform werkt bizar traag/slecht, op chrome OS werkt het goed
  • Android kan op 101 verschillende manieren stuk gaan, chrome OS krijg je simpelweg niet stuk
  • Chrome OS versimpeld veel zaken die nutteloos zijn. Net zoals veel mensen van outlook naar gmail zijn overgestapt, niet alleen vanwege de paar leuke nieuwe functies, maar ook vanwege het simpele schone gebruik
Niet dat het onmogelijk was geweest om android geschikt te maken voor laptops en ik denk persoonlijk dat dat ook wel slimmer zou zijn geweest, neittemin haalt dat niet weg dat de stabiliteit, veiligheid en simpelheid van Chrome OS gigantische voordelen hebben voor het gros van de gebruikers.
Web browsen op android/iOS en alle andere mobiele platform werkt bizar traag/slecht, op chrome OS werkt het goed
Ik weet niet van wanneer je laatste ervaring is met een degelijke tablet met deze OS'en, maar browser werkt daar echt niet "bizar traag/slecht" op.
Web browsen op android/iOS en alle andere mobiele platform werkt bizar traag/slecht
Tientallen miljoenen mensen denken daar toch anders over :)
Niet iedereen die een android telefoon heeft is er blij mee? zelfde geld voor iOS en WP
Chrome OS versimpeld veel zaken die nutteloos zijn. Net zoals veel mensen van outlook naar gmail zijn overgestapt, niet alleen vanwege de paar leuke nieuwe functies, maar ook vanwege het simpele schone gebruik
Van Outlook naar GMail? Wie dat?
99% van de thuisgebruikers. Waarom zou je om een mailtje naar familie te sturen een volledige emailprogramma moeten draaien?
Dit zijn weer van die heerlijke uit de lucht gegrepen percentages. Omdat jij zo denkt denk je dat de meerderheid ook zo denkt. * Hans Olo houdt er een helpdesk bij on the side en het merendeel wil Outlook, Outlook Express of Windows Live Mail. De merendeel gebruikt e-mail van de provider en heeft geen idee hoe het werkt via de webinterface. Dit zijn juist die 99% van de bevolking die af en toe een mailtje schrijft en hier en daar wat rond surft.
Als je het artikel nog eens lees zie je dat deze chromebooks ook netbooks zijn.
En dat zijn gewoon kleine laptops.
En als je leest wat je zelf typed zeg je toch ECHT laptops daarom heb ik het dus (ook) over laptops :)
De acer one die ik had gelinkt voor 299 heeft een batterylife van 8 uur en is dunner en lichter dan de acer chromebook uit het artikel.
Dat is dus netter dan ik dacht :)
Maar dan nog is die Samsung lichter en dunner, snap sowieso niet waarom je met de Acer moet vergelijken gezien die duidelijk als mindere uit de review komt...
Als je het artikel nog eens lees zie je dat deze chromebooks ook netbooks zijn. En dat zijn gewoon kleine laptops.
Ja en grote tablets met vast toestenbord of kleine opvouwbare PC's zo lust ik er nog wel 1 :) Ik weet prima wat een chromebook is, maar zoals gezegd heb je zelf de term laptop in de mond genomen, hoef je mij verder niet kwalijk te nemen dat ik daardoor niet direct snap wat je bedoelt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 maart 2013 10:21]

Wij hebben ervaring met beide types.


In bedrijfsgebruik is de Acer vaak toch handiger. De performance is merkbaar beter, een native VGA en HDMI poort, uitbreidbaar geheugen en meer opslag wat in veel gevallen praktisch is (downloads uit drive, grote we-transfers van klanten stallen etc). Die nadelen (geluid, looks) zijn meer consumentenzaken.

Ik adviseer nu nog de Acer boven de Samsung.
Ik zou voor de Chromebook 550 gaan in bedrijfscontext. Die heeft immers Ethernetpoort ingebouwd, heeft 4Gb Ram en is zonder twijfel sneller als de Acer en de Series 3.
De Acer heeft een grotere harde schijf (maar daar heb je niets aan, we spreken hier over bedrijfsgebruik en dat betekent 'shared netwerk storage') en kan tegen een meerprijs inderdaad wat geupgrade worden, maar verder is deze chromebook duidelijk minder gebruiksvriendelijk dan de 550 en de Series 3 (slechter toetsenbord, slechter trackpad).
Om een hele dag op te werken (remember: bedrijfscontext) is de Acer eigenlijk uitgesloten.
Voor thuis is de Acer te overwegen indien je er Linux op gaat zetten ipv ChromeOS, maar anders zou ik ver weg blijven van dit device.

[Reactie gewijzigd door kleykenb op 21 maart 2013 09:59]

snap sowieso niet waarom je met de Acer moet vergelijken gezien die duidelijk als mindere uit de review komt...
Niet qua performance en beeldkwaliteit wat beide bij een kleine laptop toch wel erg van belang is.

Verder begrijp ik niet waarom je nog zeurt over netbook of laptop want een netbook is gewoon een laptop.
De acer one die ik had gelinkt voor 299 heeft een batterylife van 8 uur en is dunner en lichter dan de acer chromebook uit het artikel.
Onzin dus.
Nee hoor hij is 0.2kg zwaarder als de Chromebook van Samsung

Plus dat een ATOM N2800 waarschijnlijk meer verbruikt en niet veel sneller zou zijn, of zelfs trager
[...]

Die houden het meestal nog geen 2-3 uur uit bij normaal gebruik (volgens de specsheet vast wel, maar in de praktijk niet), zijn 2 tot 3x zo zwaar en veel dikker, ligt er dus maar net aan wat je wilt...

Als ik een kleine laptop koop hoef ik niet te gamen en ben ik dus gelukkig niet afhankelijk van Windows.

Daarbij is de adviesprijs van beide Chromebooks al lager dan de verkoopprijs alle laptops laat staan de verkoopprijs van de Chromebooks.

http://tweakers.net/categ...vVNrFCyMjYy0IFyM_OUrAxqAQ << allemaal netbooks op 1 kleine laptop na :)

edit: je voorbeeld is een netbook geen laptop :D
Wat onzin, win8 draait prima op e2-1800(10 uur op accu), en AMD kabine(e2-3000) gaat sneller zijn dan huidige Celeron' s en PDC's, en die komt een deze dagen uit. Ik weet niet hoe het met huidige een toekomstige atom gesteld staan.

Wil maar zeggen dat huidige netbooks meer dan snel zat zijn voor win7 of 8.

Jij hebt denk ik nog de eerste atoms in je hoofd van paar generatie terug, atom's moet je helemaal mijden wat mij betreft(of moet iets drastisch zijn veranderd waar ik niks vanaf weet), maar de AMD E serie is gewoon volwaardige cpu die prima instaat is om windows te draaien en je kan zelfs op de igp gamen. Kabine zal heel stuk sneller(50% volgens amd) zijn dan huidige E serie die al meer dan snel zat.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 19 maart 2013 13:18]

Te zien aan de afmetingen is de Acer Aspire One 28 Dbb een stuk logger dan het alternatief van Samsung.

Enerzijds snap ik de 'afkeer' tegen de beperkte mogelijkheden van de Chromebooks, maar de vraag is in hoeverre je deze nodig hebt op dit formaat. 10-14" laptops zijn m.i. geen vervangers van een desktop. Dit is het typische formaat wat je on-the-road voor simpele taken.

Chromebooks bieden wat dat betreft veel bang for the buck. Men vergeet vaak dat 'reguliere' laptops (netbooks) ook amper functionaliteit hebben wanneer ze niet verbonden zijn met het internet. Het grootste gedeelte van ons werk doen we tegenwoordig in de browser. En ja, je zult er tegenaan lopen dat Google Docs bij lange na niet zo krachtig is als Microsoft Office, maar wanneer ik een rapport opstel bewaar ik de opmaak ˇˇk tot het laatst. De integrale tekst kun je prima uitwerken op een Chromebook, welke voor een lage prijs toch een erg elegante oplossing neerzetten.

Hopelijk komt Asus met een Zenbook-achtige variant, dan ben ik per direct om.
hoewel er chrome os op staat is die acer best een volwaardige laptop, zo heeft hij gewoon 320gb opslag en verder betere specs dan die acer die je daar toont, gewoon linux er op gooien en je hebt een volwaardige laptop.
Je kunt met Crouton (van Google) gewoon switchen tussen Linux en ChromeOS on the fly.
Ik denk dat je er zelfs met minder moeite Windows opzet. Gewoon bootable usb-stick maken en opstarten vanaf usb-stick. 320gb en een goede resolutie kan je gewoon fatsoenlijk Windows 8 draaien.
Waarom moet WIndows 8 alleen "fatsoenlijk" zijn. Wat is dat voor negativiteit tegen opkomende OSen op desktops etc. Chrome OS, OSX, Linux en andere OSen zijn ook gewoon "fatsoenlijk".

Concurrentie is toch goed?
Ik snap niet waarom ze de batterijcapaciteit verkleinen als Samsung. Je zou toch willen dat alle prestaties worden verbeterd? Ik zou er zeker 0,1-0,2kg voor overhebben om toch langer mee te kunnen gaan dan de vorige chromebook van Samsung!
"De 4:3-ratio van het 1280x800-scherm werkt volgens ons fijner bij browsergebruik dan de 21:9-verhouding van het 1366x768-scherm van de nieuwe Chromebook"

1280*800 is een ratio van 16:10, 1366*768 een ratio van 16:9.
Geen idee in welke vlaag van verstandsverbijstering ik dat schreef. In het vervolg graag hier melden pls Geachte Redactie Dank!
Recent een Acer gekocht. productreview: Acer Aspire One AO756-887BXkk review door peter123
Heb even mogen spelen met een chromebook, maar ben aan Windows gewent en gebonden aan Office. Batterij houdt het 4 uur vol.
Waarom online werken als het offline kan? Lijkt me veiliger en het verleden heeft al bewezen dat je liever niet afhankelijk van een internet verbinding wilt zijn. Voor een paar tientjes meer heb je een Windows laptop waar je veel meer mee kunt.
https://www.security.nl/a...se_Chrome-gebruikers.html

[Reactie gewijzigd door peter123 op 19 maart 2013 10:00]

Zelf zou ik ook veel liever een volwaardige laptop kopen aangezien ik afhankelijk ben van specifieke programma's zoals Photoshop.
Desondanks bieden deze apparaten (zoals je uit de tekst kunt halen) wel degelijk voordelen t.o.v. een traditionele laptop.

het besturingssysteem is minder onderhevig aan virussen en trojans en dus veiliger
  • opstarttijd is sneller
  • stroomverbruik is lager
  • eenvoud
Daarnaast heb je nog de voordelen van het (gedwongen) online werken:
  • nooit meer dan een paar letters tekst kwijt bij een crash.
  • bij diefstal of verlies ben je je bestanden niet kwijt
  • je kunt waar dan ook ter wereld bij je bestanden
Zoals gezegd, ik heb meer nodig om mee te werken, maar als ik om mij heen kijk kan ik massa's mensen aanwijzen die hier beter mee af zouden zijn.
stroomverbruik is lager
Dat hangt er natuurlijk van af wat je ermee doet. Chrome bovenop een W8 laptop zal geen significant hoger verbruik hebben. Het idee lijkt te leven dat Windows (of OS X, of Ubuntu, etc) gigantisch energie slurpt - maar dat doet het in de praktijk helemaal niet. De accuduur van een W8 laptop met dezelfde cpu en accucapaciteit is net zo goed.

Er zijn allerlei andere goede redenen om ChromeOS te nemen (eenvoudiger te beheren, minder security risico's, het neemt minder HDD ruimte in, prijs), maar stroomverbruik is er niet een van.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 maart 2013 10:36]

Inderdaad, het hebben van de keuze en nemen wat het beste past is key here.

Chromebooks vervullen wel degelijk een behoefte en zijn niet voor niks weken bestseller.

Ik ben benieuwd hoe hard ze hier gaan!
Zoek gewoon eens op Amazon Laptop Bestsellers, de afgelopen maanden staat de Chromebook in de US op top.

http://www.amazon.com/Bes...ies-Laptop/zgbs/pc/565108
Zegt weinig.
Amazon is geen topverkoper van computers en het is ook markt met heel veel producten en niet echt een uitschieter.
Effectief blijken er maar iets van en half miljoen Chromebooks verkocht en dat is bijvoorbeeld al minder dan de Microsoft Surface

http://www.digitimes.com/news/a20130315PD210.html
Da's maar een flauw argument en vergeet een belangrijk feit : de Chromebook was tot deze week enkel verkrijgbaar in de US en de UK terwijl de Surface overal verkrijgbaar was.

De Surface is inderdaad een flop, maar de laatste generatie Chromebook is nog niet eens worldwide geintroduceerd en scoort al beter!

Denk dat je meer moet kijken naar het feit dat zowel HP als Lenovo in de voorbije maanden OOK de nood zagen om snel een Chromebook op de markt te brengen.

Het zou me niet verbazen moest de Chromebook de 'eerste' PC worden binnen een gezin. Je kan er immers alles op doen wat je dagdagelijks kunt noemen : browsen, mailen, facebooken, muziek, flash-games spelen en games zoals Angry Birds die weinig processor kracht nodig hebben ... En je kan 'm makkelijk sharen tussen gezinsgenoten zonder angst voor 'privacy' schending.

Een eventuele 2de PC zal dan eerder de zwaardere 'hobby' computer zijn waarop bv. filmpjes geediteerd worden. Zelfs games zullen niet gespeeld worden op die 2de PC, de trend daar is duidelijk :
gamen is iets dat meer en meer gebeurt op dedicated devices (Xbox, Wii, Playstation) dan op de PC.

Storage zullen we grotendeels huren want thuis storage op een correcte manier maintainen is onbegonnen werk, te kostelijk en te onhandig (wie gaat er bv. elke dag een backup offsite bewaren? nochtans de enige manier om werkelijk zeker te zijn dat je geen data verliest). Dus -> offsite Storage IS de toekomst en cloud storage is een veel betere oplossing dan hoe we dit nu doen en zolang de prijs aanvaardbaar is zullen de meesten er gebruik van willen maken.

[Reactie gewijzigd door kleykenb op 21 maart 2013 10:17]

Windows of linux is zeker beter dan Crome. Ik hoef geen google spionage/advertentie data mining software in mijn notebook zitten waarbij google continu jouw handelingen kunnen registreren in hun databerg!
Dit zijn echt laptops voor de echte social media mensen, de Samsung ziet er leuk uit :) Ik zelf blijf bij de Dell laptops en gericht op gaming :D Maar wel een leuk speeltje!
Het verschil tussen links en rechts is voor de schrijver niet helemaal duidelijk :P, ik zie de tijd en accuduur toch echt rechtsonder staan en de pictogrammen links, maar verder een mooie uitgebreide review.

Zelf trekt het Chrome OS me helemaal niet, denk dat het voor veel gebruikers als 'beperkt' zal worden ervaren.
Het Chromebook idee blijft toch ietwat moeizaam. Het is niet dat consumenten de voordelen van een simpel, afgeslankt OS waar je voornamelijk op het web zit niet snappen, maar ze kopen voor dat doel massaal tablets ipv Chromebooks.

Met Chromebooks is technisch weinig mis, maar ik moet nog de meerwaarde zien boven bv een iPad of een Nexus 10.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 maart 2013 10:10]

Heb je al praktijkervaring?

Kijk dit blogbericht waar voor scholen de zeer zeker gekende zwakte van tablets in zicht komt;

http://www.zzapps.nl/chromebooks-op-school-een-ervaring/
Da's niet zozeer een zwakte van tablets, maar een gevolg van dat de gebruikte websites voor traditionele computers met muis en keyboards zijn ontwikkeld.
Goh, inkoppertje: het toetsenbord misschien?
Ik denk dat ouderen ook een doelgroep zijn. Mijn schoonouders heb ik 2 jaar geleden een Asus laptop geadviseerd, als dit er nu zou zijn had ik ze dit geadviseerd. Ze gebruiken het apparaat voornamelijk in huis en doen niet meer dan browsen en wat documenten maken. Dit is dan ideaal, ook voor mij zelf. Er is namelijk geen onderhoud nodig, wat mij en hun zelf een hoop tijd scheelt. Bovendien is de prijs ook erg aantrekkelijk voor iemand die is gepensioneerd en daardoor eventueel in inkomen is achteruit gegaan.
Voor ouderen is het toch lastig dat als er even geen WiFi/internet is, de laptop bijna niks meer kan. Ik zie het vooral voor meer jongere gebruikers die wat makkelijker omgaan met netwerkproblemen.
Je vraagt je af wat ze anders gaan doen zonder wifi/internet wat de Chromebook niet kan.
Er zijn ondertussen heel veel apps ontwikkeld die offline werken op ChromeOS.
Offline Google Mail, offline Google Docs, Angry Birds .... Er is een speciale categorie voor die apps in de Chrome Webstore (je kan ze ook herkennen aan het icoontje "grijze bliksem") en er zijn er ondertussen al meer dan een 1000 tal.

Offline apps komen echter onvermijdelijk met een nadeel : het betekent dat je data toch weer lokaal op het toestel moet staan en dus door eventuele dieven van dat toestel kunnen worden misbruikt.
Dit is waarschijnlijk de reden dat Google oorspronkelijk geen Offline apps had voorzien, maar de consument heeft gekozen voor onveilige offline apps en heeft deze gekregen.
Persoonlijk zou ik er toch over waken om geen 'gevoelige' data lokaal te bewaren en dus kieskeurig te zijn welke Apps Offline te gaan gebruiken op een Chromebook.

[Reactie gewijzigd door kleykenb op 21 maart 2013 10:28]

Zorg er voor dat je een sterk wachtwoord op je google account hebt staan.

De lokale storage wordt via de TPM module encrypted, dus zolang mensen jouw wachtwoord er niet bij krijgen kunnen ze er helemaal niets mee.
Wat ik in het verhaal mis:

De snelheid van een Chromebook kun je wel in een benchmark laten zien, maar hoe snel is zo'n apparaat nu echt?

In mijn ervaring is de ARM Chromebook snel genoeg voor alles wat ik er tegen aan gooi: apps draaien, full HD video afspelen, etc.

Met dat in het achterhoofd is het leuk dat de Acer Chromebook een stuk sneller is, maar ik mis de snelheid op de Samsung niet.

En de eerste generatie ATOM Chromebooks waren dusdanig underpowered dat zelfs SD video afspelen soms zelfs niet te doen was. Heel leuk dat de batterij dan een uur langer mee gaat, maar als het leidt tot frustratie mag mijn deel naar Fikkie :-)
Acer C7: 1500 punten
Samsung: 1100 punten

Chromebox i5: 4100 punten
Series 5 chromebook (ATOM): 1200 punten

Series 550 (celeron): 2100 punten.


De samsung heeft bij zware pagina's (grote docs, Google+, scrollen) wel meer moeite.

Futuremark peacekeeper benchmark tests.
Sorry, ik had over de pagina benchmarks heen gelezen ;)

[Reactie gewijzigd door RielN op 19 maart 2013 11:06]

Dat lag niet zozeer aan de Atoms, als wel aan het probleem dat Chrome geen bijster goede videoplayer is en de onderliggende Linux drivers nog steeds niet best zijn (werk aan de winkel voor de community). Onder Windows werkt video nl wel goed. Voordeel van de Exynos chip is dat er (vanwege Android) wel goede Linux drivers voor zijn.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 maart 2013 11:07]

HD video op een Atom onder Windows 7 was ook niet te doen.
Ik wou net zeggen... vele Atom's konden nog niet eens 720P Youtube video's aan... op Windows 7 Starter. Dat terwijl mobieltjes en tablets dat met gemak aan kunnen.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Assassin's Creed UnityFIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBDesktops

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013