Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 119 reacties, 456.656 views •

Multimedialaptop - Uiterlijk en indruk

In het verleden nam Dell in deze artikelenreeks regelmatig een Best Buy-plek in. In het afgelopen jaar was het echter wat minder met de laptops van de fabrikant. High-end modellen met een goede prijs-prestatieverhouding waren lange tijd lastig te vinden, maar met de Inspiron 17R SE heeft het Amerikaanse bedrijf weer een ouderwetse prijstopper in handen.

Op de site van Dell treffen we namelijk een 17R SE met zeer goede hardware aan voor 899 euro. De SE staat voor Special Edition en deze versie heeft dan ook weinig gemeen met de gewone Inspiron 17R. De behuizing heeft een flinke upgrade gehad en geeft nu de indruk van een betere kwaliteit te zijn. De behuizing is deels van geanodiseerd aluminium; de palmrest en de schermcover zijn van dit materiaal. De laptop is grotendeels zwart, met zilverkleurige randen en zijkanten, en de oppervlakken zijn van een honingraatstructuur voorzien.

Dell Inspron 17R SE

Afmetingen

De laptop oogt prettig, maar we hebben wel echt met een desktop-replacement te maken. De dikte van de 17R SE is namelijk 31,9mm aan de voor- en 37,4mm aan de achterkant, bij een gewicht van 3,28 kilo. In deze tijden van ultrabooks kunnen we wat dat betreft van een gigant spreken.

Een multimedialaptop moet over een scherm met minimaal 1920x1080 pixels beschikken en de 17R SE doet dat ook. Met zijn diagonaal van 17,3 is het prettig full-hd-films kijken op de notebook. Een ips-paneel is het niet, maar uit de metingen van Notebookcheck kunnen we opmaken dat het een scherm is met een prima beeldkwaliteit voor een consumentenlaptop. Hoewel de 3d-hype voorbij lijkt, zijn er nog de nodige liefhebbers voor. De 17R SE-versie die wij hebben gekozen bevat geen 3d-scherm, maar Dell biedt dat aan voor de flinke meerprijs van 330 euro.

Toetsenbord

Het toetsenbord en de touchpad van de Dell zijn van goede kwaliteit. De Inspiron heeft een chiclet-toetsenbord met een numeriek deel en voldoende ruimte tussen de toetsen. Vreemde eigenschappen wat de lay-out betreft zijn er niet. Wel is het jammer dat er standaard geen backlight voor het toetsenbord is. Dat is toch een eigenschap die je anno 2013 van een multimedianotebook mag verwachten. De touchpad is groot genoeg, maar de muisknoppen zijn niet geïntegreerd. Hierdoor is het aanraakgevoelige deel niet zo groot als had gekund, maar veel mensen geven toch de voorkeur aan knoppen voor de muisclicks. Gelukkig heeft Dell voor redelijk goede en niet voor goedkoop aanvoelende knoppen gekozen.

Dell Inspiron 17R SE

Quadcore en GT650M

De processor en de gpu zijn flinke troeven van deze Inspiron. Het gaat om respectievelijk de Core i7-3630QM van Intel en de GeForce GT 650M van Nvidia. De Core i7-processor is een heel snelle Ivy Bridge-quadcore, met een kloksnelheid van 2,4GHz. De cpu zal alle rekentaken die hij voorgeschoteld krijgt rap afhandelen en het is mooi dat laptops met zo'n snelle quadcore tegenwoordig voor minder dan 900 euro aangeschaft kunnen worden.

De GeForce GT 650M is eveneens een krachtige chip, die overigens op de recente Fermi-architectuur gebaseerd is en op 28nm wordt geproduceerd. Met de mobiele videokaart is uitstekend te gamen, vooral omdat Dell de gpu in dit geval met gddr5-geheugen combineert. De meeste laptops met de GT 650M hebben er ddr3-geheugen naast, waardoor de prestaties tot wel 15 procent lager kunnen uitvallen.

Dell Inspron 17R SE Dell Inspron 17R SE

Overige hardware en interfaces

De harde schijf biedt een opslagcapaciteit van 1 terabyte. Ook hierbij heeft de laptop een streepje voor op concurrenten. Een grote hoeveelheid opslagcapaciteit is in deze tijden van nas en cloudopslag misschien geen must meer, maar het is toch een stuk makkelijker om een grote film-, foto- en muziekcollectie te kunnen stallen op een multimedialaptop.

Er zijn voldoende interfaces aanwezig op de Dell. Zo zijn er vier usb 3.0-poorten, naast hdmi 1.4a. Deze laatste biedt extra ondersteuning voor 3d-weergave. Ook zijn er vga en ethernet. Wat deze laatste betreft zijn we bij het grote minpunt van dit model aangekomen; het gaat namelijk niet om een gigabit-ethernetpoort, maar om een fast-ethernetexemplaar van maximaal 100Mbit/s. Dit is toch een flinke smet op de laptop, hoewel volgens ons geen dealbreaker.

Dell Inspron 17R SE Dell Inspron 17R SE

De draadloze internetkaart is de Centrino Wireless-N 2230 met 2x2-dualbandopstelling voor, theoretisch, 300Mbit/s-doorvoersnelheden, waarmee Dell het een beetje goed maakt. Ook zorgt de Centrino-kaart meteen voor bluetooth 4.0-ondersteuning. 

De speakers van de 17R SE zijn van fabrikant Skullcandy, die we eigenlijk alleen van de opvallende headsets kennen. De twee speakers en de subwoofer leveren een goed geluid, al lijkt het niet zo goed te zijn als bijvoorbeeld de JBL-speakers van de XPS 17. Een blu-ray-brander heeft deze door ons gekozen laptop niet. Dit zou je als een nadeel kunnen zien, maar in deze tijd van mkv en onlinemedia besparen we ons de meerprijs van 330 euro liever.

Conclusie

Met de Dell Inspiron 17R SE heeft Dell eindelijk weer eens een echte prijsknaller. Als we de Pricewatch afstruinen, komen we niet tot alternatieven met vergelijkbare specificaties voor eenzelfde prijs. Een blu-ray-drive missen we niet echt; een gigabit-ethernetpoort zeker wel, maar vooral de combinatie van redelijke prijs, GT 650M met gddr5 en scherm met 1920x1080 pixels maakt dat de 17R SE een echte best buy is.

Pluspunten
+
Snelle Core i7-processor
+
Krachtige GT 650M gddr5-videokaart
+
Genoeg opslag: 1TB

Minpunten
-
Geen gigabit-ethernet, alleen fast ethernet
Geen backlit toetsenbord

Alternatieven

Score: 4.5OnbekendLaptops Asus N56VZ-S4215H
Asus N56VZ-S4215H

We zochten aanvankelijk naar een N76 met 17,3"-scherm, maar vonden in deze N56 met 15,6"-scherm een betere kandidaat. Deze laptop heeft namelijk een resolutie van 1920x1080 pixels, een Core i7-3630QM en een GT 650M, die helaas wel met ddr3 gecombineerd is. Wel is er toetsenbordverlichting en een goede audioweergave, dankzij Bang & Olufsen-speakers.

Score: 4OnbekendLaptops Acer Aspire V3-771G-53216G75Maii
Acer Aspire V3-771G-53216G75Maii

De budgettopper op multimediagebied is deze Acer V3 met 17,3"-scherm. Voor nog geen 700 euro krijg je een scherm met 1920x1080 beeldpunten, een Core i5 3210M en 6GB geheugen. De GT 630M biedt genoeg rekenkracht voor een spelletje, maar misschien moeten de resolutie en/of instellingen wel teruggeschroefd worden bij recente games.

Score: 4OnbekendLaptops Lenovo IdeaPad Y500-MBG2BMH
Lenovo IdeaPad Y500-MBG2BMH

De Y500 van Lenovo lijkt met zijn goede prijs-prestatieverhouding een ideale multimedianotebook, maar helaas blijkt de notebook bij veel gebruikers met touchpadproblemen te kampen. We noemen hem hier toch, omdat er misschien nieuwe ladingen staan aan te komen waarbij het probleem verholpen is. Het is aan de consument om dit goed na te vragen bij de webshop.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Lenovo Essential B590
Dell Inspiron 17R Special Edition
Sony Vaio SVS1312K3EW


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwscoördinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwscoördinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (119)

Reactiefilter:-11190116+169+26+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Ik blijf het vreemd vinden dat er geen aandacht wordt besteed aan een SSD. Een SSD is de beste investering die je momenteel kunt doen voor een laptop. Dan maar een iets mindere CPU, een iets mindere afwerking, een SSD zal de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Tuurlijk, je mist wat opslagcapaciteit (van 500GB naar 128GB), maar de snelheid die je er in het dagelijkse gebruik voor terug krijgt is meer dan voldoende om te compenseren. Eventueel kun je er een losse HDD aan koppelen.

Er zijn echter genoeg mensen die weinig opslaan op hun laptop. Deze mensen willen simpelweg een laptop die licht is, er mooi uit ziet en, het allerbelangrijkste, dat hij snel aanvoelt. Dit laatste bereik je niet met een dure CPU, veel RAM of een krachtige videokaart, maar met een SSD.

Wat ik dus voor de volgende LBBG wil zien is een basislaptop van ~¤500 waar dan een SSD van ~¤100 bij wordt aangraden. Fabrikanten zijn nog steeds terughoudend in het standaard meeleveren van een SSD, dus daar moet de consument blijkbaar bij helpen.

Let wel, de SSD is niet hét belangrijkste aan een laptop. Persoonlijk zie de prioriteiten als volgt:
1) Scherm
2) SSD
3) Accuduur
4) Ergonomie
Pas dan komt al het andere. En dit geldt natuurlijk voor de basisnotebook. Als je er op gaat gamen of videobewerken komt het lijstje er anders uit te zien.
Maar de basislaptop is naar mijn mening het populairst. Ik zie mijn moeder iig geen laptop van ¤1000 kopen, daar gebruikt ze de laptop niet intensief genoeg voor.

[Reactie gewijzigd door amas op 1 februari 2013 20:53]

Ik heb deze laptop nu ook (maar nog de versie van september 2012) met nog een i7-3610QM en W7 :)

Goed dat je aan de SSD denkt, ik ben ook vanplan die te gaan plaatsen aanstaande zomer.
Overigens is het volgens de website van Dell nog mogelijk om een variant te nemen van deze laptop (mits meerprijs) met een Blur-ray, caching SSD en 3D scherm: http://www.dell.com/be/p/inspiron-17r-se-7720/fs
Let even op met W7 en een SSD plaatsen.
Ik heb dit net gedaan met een W7 laptop (waar ik ook een W8 pro licentie voor heb gekocht, maar wat is dat een kl*te programma). Windows 7 iso is niet meer officieel te downloaden. Alle links die je bij je W7 licentie kreeg voor het downloaden doen het niet meer. Zoeken op de MS site werkt ook niet. Dus als je geen CD hebt, is de enige andere optie een illegale download.
Verder heb ik de W8 pro upgrade. Deze is alleen te activeren als je ooit een W7 op de harde schijf hebt gehad. Dat heb je niet als je een nieuwe SSD in je laptop stopt.

Dus: Illegale W7 is de enige weg om te gaan. 8)7
Als je een legaal serienummer hebt voor Windows 7 kan je in principe de software gewoon downloaden bij elke willekeurige website die het aanbiedt. Een standaard ISO is niets meer dan een digitale versie van het 'ouderwetse' DVD'tje. Geheel nutteloos als je geen serienummer hebt. Je bent alleen illegaal bezig als je een gecrackte versie download en installeert.

Zie eens deze website. Daar staan de Home Premium, Professional en Ultimate versies van Windows 7 SP1 op, in 32 en 64bit en in meerdere talen.

Even de ISO branden (of nog beter; op een USB stick installeren) en tijdens de installatie je eigen serienummer invoeren. Klaar is Kees.
Ik heb wat angst mbt wat er in de code gebakken wordt. Een Windows ISO die GRATIS te downloaden is bij een andere bron als Microsoft, ik heb er wat moeite mee.
Ik gebruik deze laptop ook zakelijk. Heb weinig zin in keyloggers enzo die ongemerkt geïnstalleerd worden via zo'n ISO.
Windows 8 pro upgrade is prima te activeren met een clean install.

Een kleine zoektocht en internet en voila
http://lmgtfy.com/?q=how+to+activate+windows+8+pro+upgrade
Moet je horen: Ik heb dat natuurlijk eerst geprobeerd, heb zelfs Microsoft gebeld.

Beetje bijdehand LMGTFY linkjes plaatsen..
Heb je gelezen wat je dan als resultaat krijgt ook?

Why can't I activate Windows?
You upgraded to Windows 8, but didn't have a previous version of Windows installed (error 0xC004F061)

If you see error 0xC004F061 when you try to activate Windows 8, it means that you're using a product key for an upgrade version of Windows 8 and a previous version of Windows wasn't on your PC when Windows 8 was installed. To install an upgrade version of Windows 8, you must already have Windows 7, Windows Vista, or Windows XP installed on your PC.

If you formatted the drive before the upgrade version of Windows 8 was installed, you won't be able to use your upgrade product key to activate Windows 8. To activate Windows 8, you'll need to install your previous version of Windows, and then reinstall Windows 8.

Etc.


Een oplossing is afwezig, ook als je op Google zoekt.
Microsofts oplossing was om maar eens wat winkels af te struinen om te zien of er toevallig nog ergens een winkel een oude Windows 7 op voorraad had. Die zou ik dan kunnen kopen zodat ik zou kunnen upgraden 8)7
Maar toen ging hij het op mijn verzoek nog eens navragen bij een collega. Die gaf aan dat dat ook niet zou gaan werken, want de Windows 8 upgrade werkt alleen voor Windows 7 OEM. Een oude Windows kopen en dan upgraden zou dus ook wel eens niet kunnen gaan werken.... _/-\o_
ik heb mijn laptop gewoon kunne activate met een clean install met zo'n upgrade key hoor ;)
Als je die SSD nu al plaatst, dan heb je er vanaf nu tot de zomer al plezier van. En ook na de zomer!
Nja 'k moet nog een aantal zaken bijleren om m'n systeem te installeren op de SSD zonder een fresh install :p
1) Scherm
2) SSD
3) Accuduur
4) Ergonomie
Helemaal eens. Ik ben het totaal oneens met tweakers.net.
De meeste huis-tuin-en-keukentaken kunnen al door een tablet-processor worden uitgevoerd vandaag de dag.

Ik schreef eerder al eens:
Op een zakelijke laptop kan het soms de bedoeling zijn dat je er meer serieus op werkt dan dat je hem gebruikt voor films. In dat geval zal er informatie verwerkt moeten worden. Dan is de hoeveelheid informatie die op het scherm pas heel erg belangrijk voor de productiviteit.
Ik zie niet in waarom je veel geld zou steken in een laptop waar je dan vervolgens weinig van ziet.


99.9999999999652% van de tijd kijken gebruikers naar hun scherm. Je schrijft een brief, je regelt een verzekering, je brengt je administratie op orde. Waar je je dan aan ergert is het voortdurend alt+tabben en scrollen omdat die door tweakers.net aanbevolen laptop een smal venstertje biedt op een op papier erg krachtige motor. De letters moeten geblurd worden omdat je anders de pixels kan tellen, het lezen wordt je gauw moe, van het scrollen en wisselen van vensters schiet het ook niet zo op, maar he gelukkig wel 2 mhz snellere processor.

Ik kan deze review helaas niet gebruiken voor mensen die mij advies vragen. Jammer genoeg heeft tweakers.net geen goede prioriteitenlijst en ter verdediging, ze zijn niet de enige tech-site. Want ook de internationale techsites kijken bij het reviewen of de ene processor 2% meer performance haalt dan de andere in deze of andere synthetische benchmark.
Het maakt niet uit, de processor is toch idle.

Elke keer vensters switchen is ook elke keer context switchen.
Wat zal duurder zijn?

Een compiletijd van 3.50 min of 4 minuten, tegen 1366*768 of 1920*1080?

Wat als het allebei niet uitmaak? Volia, dat is de niche voor tablets.
Pas dan komt al het andere. En dit geldt natuurlijk voor de basisnotebook. Als je er op gaat gamen of videobewerken komt het lijstje er anders uit te zien.
Ik denk dat je voor andere gebruikscasussen ook gelijk hebt met deze prioriteitenlijst. Gamen vereist een andere prioriteitenlijst inderdaad, maar dat is een aparte categorie.

[Reactie gewijzigd door bulle bas op 1 februari 2013 20:37]

Zou je dan kunnen vermelden welke type(n) jij in de LBBG had willen zien? Ik ben het zeker met je eens dat het scherm het allerbelangrijkste onderdeel is, daar wordt ook elke LBBG door mij over geklaagd :+. Maar in het segment is het gewoon niet anders.
Heel leuk en schattig die rant van je, maar heb je toevallig een beter alternatief ?
Ja hoor, budget 600 euro:

http://tweakers.net/categ...AzNzMEyuaCDFYy0jNXqq2tBQA


Budget 680 euro:

http://tweakers.net/categ...LVu134bcvBOsV37Y4yDR2vtBw


Daarnaast is de Dell Inspiron 15R SE met fhd al genoemd van 600 euro.
Je zegt dat je een beter scherm wilt. Maar geen van de door jouw genoemde opties, behalve de inspiron (maar om die reden staat de 17R er ook in) bevat een scherm met acceptabele kijkhoeken, contrast, helderheid of color gamut binnen het budget van ¤600. Het scherm wordt alleen groter, terwijl de basisnotebook juist wordt gekozen vanuit het oogpunt om mobiel te zijn.

Verder voldoet de inspiron ook niet aan het budget, alleen met de kortingsbonnen. Dat die niet mee mogen doen is overigens ook iets waar ik al 20x over heb geklaagd, maar dat terzijde.
Je zegt dat je een beter scherm wilt. Maar geen van de door jouw genoemde opties, behalve de inspiron (maar om die reden staat de 17R er ook in) bevat een scherm met acceptabele kijkhoeken, contrast, helderheid of color gamut binnen het budget van ¤600. Het scherm wordt alleen groter, terwijl de basisnotebook juist wordt gekozen vanuit het oogpunt om mobiel te zijn.
Voor mij is kleurweergave soms essentieel, vandaar dat ik een goed scherm heb + kleurenkalibratieapparaat.
Ik heb niet de illusie dat ik zoiets op een laptop ga krijgen.

Ik denk dat er nu verwarring is. Als jij zegt: ik wil content lekker lezen niet verwerken (dat betekent namelijk multi-tasken) en daarbij nog videos kunnen kijken en mss ook nog een spelletje: by all means, dat is een TABLET.

Een laptop is voor mij minimaal informatie verwerken en multitasken.


Natuurlijk is een 17" niet zo portable met 2,7kg gewicht. Dat is een eis die ik eerder zou laten vallen dan dat ik het ongeschikte scherm zou gebruiken.

Ik zou het een optimaal neutraal statement van tweakers vinden als ze voor de het budgetmodel een blanco pagina tonen met onderaan:

"helaas, de fabrikanten hebben momenteel geen zinnig aanbod. Een gapend gat in de markt. Is een tablet misschien iets voor je?"
Uit het artikel:

"We zullen het moeten doen met een tn-paneel met een resolutie van 1366x768 beeldpunten, waarvan de kijkhoeken niet zo goed zouden zijn. We kiezen overigens voor een laptop met een 15,6"-scherm. Varianten met 17,3"-scherm en goede specificaties zijn ook wel te vinden, maar het grotere formaat zal niet iedereen aanspreken".

Als je in de PW zoekt op <600 euro, 15 inch, en minimaal 900 pixels hoog, dan vindt je inderdaad exact 0 resultaten. Ongelooflijk. Ik snap het argument dat niet iedereen een 17'' wil, maar ik zou beargumenteren dat misschien nog veel minder mensen een belabberde resolutie willen - zeker omdat het tweakerspubliek andere eisen heeft dan de gemiddelde facebook-google-hotmail-marktplaats-user.

Kortom schermen met een goede resolutie zijn wel te krijgen binnen het budget, maar dan zit je aan een iets grotere laptop vast, en raar dat de BBG die optie volledig afsnijdt.

Edit: hier nog een leuke 16'' Toshiba, onder de 600 euro en 900 pixels hoog:
pricewatch: Toshiba Satellite C870-186

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 2 februari 2013 17:35]

Ik blijf het vreemd vinden dat er geen aandacht wordt besteed aan een SSD.
Deze hele BBG kan wat mij betreft in de prullenbak. Krijg je eerst een betoog dat een Core i5 toch echt zoveel beter is dan een Core i3, om daarna elk beetje snelheidswinst compleet de nek om te draaien met een flut laptophd.
Het prijsverschil tussen een i3 & i5 is ongeveer vergelijkbaar met een SSD. En vergelijk dan de performance....

En qua schijfruimte? Ach, de meeste mensen hebben amper spullen op hun HD staan of zoveel troep dat het geen kwaad kan om dat een keer te moeten opruimen. Zeker machines die voor een beetje surfen en ander simpel werk worden gebruikt staat er zelden meer dan 5GB aan data op die bewaard moet worden.
dat jij dat persoonlijk zo ziet is leuk maar als je relatief veel gebruik maakt van je laptop voor werk in plaats van gamen is het scherm al een stuk minder belangrijk (mits je geen designer bent)... dan is ergnomie veel belangrijker dan het schem,

persoonlijk zolijk eerst voor ergnomie, kiezen, dan voor de accu, het scherm en als laatste voor snelheid verbeteringen. en bovendien wil ik alleen maar booten van een ssd... dan moet er dus ruimte zijn voor een 2e schijf...

liever zie ik dat ze een 64gb bootschijfje zo dicht mogelijk op het mobo plakken met een gewone schijf ernaast... voor je dagelijkse data...
Eens.
De 17R SE heeft dan bijvoorbeeld ook een extra pluspunt, want die heeft ruimte voor 2 HDD/SSD's. 1 TB en SSD power dus. Komt nu niet ter sprake.
Beetje raar punt 1,3 en 4 zijn niet echt aan te passen. Punt 2 de ssd kun je altijd makkelijke achteraf installeren.
Je vergeet het belangrijkste punt van een SSD in een notebook :) : Schokbestendigheid!

HDD's in laptops die daadwerkelijk gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn (dus meenemen) crashen na 1-2 jaar of ze ontwikkelen een berg slechte sectoren. In mijn ogen is een harddisk dan ook gewoon gepland falen van een computer. Het SSD alternatief kan er dan ook voor zorgen dat de notebook over 2 jaartjes nog steeds werkt

Hou maar in gedachte dat 10-15% van ALLE notebooks binnen 2 jaar stuk zijn. 15-25% van alle notebooks zijn binnen 3 jaar stuk. (Google naar: "notebook failure rate 2012"). Alhoewel dat oorspronkelijke artikel niet spreekt over de reden van kapot gaan, kan ik je prkatisch verzekeren dat het bijna altijd door de hdd komt.. In het verleden is me al meerdere keren een 2.5 inch hdd stuk gegaan; het is echt tijd om de oude beestjes in de kast te leggen en nooit meer naar om te kijken. Een ssd geeft iedere pc het gevoel alsof hij daadwerkelijk na het jaar 2004 is gebouwd :)
Je kan je optische drive natuurlijk ook altijd nog opofferen om daar een SSD in te plaatsen met een hdd caddy. Hetgeen wat ik gedaan heb. Let daarbij wel op dat de aansluiting op het moederbord van de optische drive langzamer kan zijn dan waar je "normale" HDD aanhangt. Ik heb voor de zekerheid deze twee dus omgedraaid. Ben erg tevreden over de snelheidswinst die behaald wordt met de SSD. Zeker een aanrader om het op deze manier te doen als je de optische drive toch niet vaak gebruik!! Daarnaast heb je nog steeds de opslagcapaciteit van je HDD, je hoeft dus ook geen onnodig grote SSD te kopen.
Is het trouwens geen idee om voor de volgende keer naast de 'betaalbare thin&light/ultrabook' ook een 'volwaardige ultrabook' BBG te maken.

Een ultrabook/thin&light met een budget van maar 900 euro, hence betaalbaar, is een leuk idee. Alleen moet je wel opofferingen maken zoals een 1366x768 scherm en gebrek aan SSD. Om maar wat op te noemen.

Ik zie graag een volwaardige ultrabook BBG bij de volgende editie in maart. Budget rond de 1400 euro, 1080p ips scherm, SSD, misschien zelfs een touchscreen. Dan pas is de maandelijkse BBG echt compleet.
Een ultrabook zonder SSD doet voor mij het hele idee ultrabook teniet. Als ik al een ultrabook zou nemen, wil ik in ieder geval dat ie snel opstart en vlot aanvoelt. Scherm maakt me geen drol uit verder. Volwaardige Ultrabooks is dus wel een prima idee.
Yup, ultrabook zonder SSD is gewoon een overpriced netbook
Als je Intel's guideline volgt, is een ultrabook zonder SSD geen ultrabook, toch?
Mooie BBG, één vraag: waarom wordt er bij de budget steevast de 1366 x 768 resolutie gekozen?
1600 x 900 pixels geeft vooral in de hoogte zoveel meer overzicht met browsen, word, excel en is wat mij betreft echt een meerwaarde.
De Dell Inspiron 15R SE heeft een FullHD scherm en is voor net onder de ¤600,- krijgen.
http://gathering.tweakers...message/39667671#39667671
Dat is een zeer interessante optie....alleen actie was toch tot 31-01-2013 geldig? We zijn een dag te laat dus :(
Vandaag of morgen krijg je weer een refresh :)
De Dell Inspiron 15R SE is dan ook precies degene die ik een paar weken geleden gekozen heb. Full hd scherm, i5-3210m en 6GB. Met kortingen kwam ik op 630 euro uit. Maar dan heb je een trage hdd. Dus 100 euro extra voor een ssd die simpel te monteren is, win7 er op installeren, drivers van de dell website plukken en je hebt een mooie laptop die in 10 sec volledig opgestart is.Je moet wel even rondkijken op tweakers hoe je de maximale kortingen er uit kunt slepen zoals coupons van dell gebruiken en via shopkorting.nl naar de dell site gaan.
Geen geld voor betere schermen.
Ik denk dat iedereen die 850 euro betaald voor de "betaalbare" T&L met 1366X768 en zonder SSD zich achter de oren zou moeten krabben of dat wel zo'n goede investering is.......
Let op: voor het budgetmodel is een budget van slechts 500 euro beschikbaar. Ik ben het wel met je eens dat je als je het geld voor hebt niet een 1366 kolommen scherm zou moeten accepteren. Het gebeurt toch nog veel. Zo ver als te zeggen dat je helemaal geen nieuwe machine zou moeten kopen wanneer het met een 1366 scherm is wil ik ook nog wel gaan. Enorme schraalheid is dat. Je wordt gelukkiger van een tijd langer sparen en dan echt een mooi apparaat in huis te halen waar je intenser en langer plezier van hebt.
voor het budgetmodel is een budget van slechts 500 600 euro beschikbaar. :Y)

Ben het met je eens dat het weinig zin heeft om met 500 euro naar de winkel te rennen als je beter even wat euro's er bij spaart. Of er helemaal van afzien, kan ook.

Bedrijven laten dit segment in de steek, wat tweakers ook zegt.
@markusclaas en bulle bas: moet zelf een monolitische Dell inspiron 5000 vervangen, stokoud, traag, maar internet nog steeds, goed genoeg voor woonkamergebruik. Qua spec. knalt iedere basis laptop van 500 Euro links en rechts langs het ding. Waarom hij nog niet is vervangen? Luiheid. Waarmee ik bij die Inspiron 5000 verwend ben geraakt is de resolutie: 1400 x 1050 in een 15 inch display. In deze displaygrootte is dit echt hi-res. Toen ik die 5000 kocht (1999!) was het ook echt een duur ding.

De enige verzachtende omstandigheid voor de Sony Vaio is dat het ding een 13.3 displaygrootte is, maar dat bouwers in bijna vijftien jaar tijd de schermresolutie tegen gelijkblijvende kosten nauwelijks hebben kunnen vergroten vind ik een zwaktebod en opmerkelijk omdat juist de display in zo belangrijke mate de beleving van een laptop bepaald.

Met mijn oude Inspiron ben ik verloren en verpest. Als ik de basis laptop koop haal ik op veel vlakken iets beters in huis als wat ik nu heb. Maar ik weet zeker dat de resolutie van de Lenovo me gaat storen. Dat neemt niet weg dat de Lenovo een goed uitgebalanceerde laptop is voor de kleinere beurs. Een prima systeem als je niet meer kunt missen en je iets moet. De Sony Vaio daarentegen is niet in balans. Sony beoogt met de Vaio een exclusief apparaat aan te bieden. Het beeldscherm is in onbalans met de rest van de specs. De doelgroep die voor die specs opteert zoekt een ander scherm.

Verzuchting: nu de tablets, als ultieme consumer devices, gretig de rol van mobiele bioscoop zullen gaan pakken (het begint te komen, met de breedbeeld resoluties) hoop ik dat de laptops weer terugkeren op hun stiel: een productie apparaat dat in eerste instantie is bedoeld als PC om verschillende taken tegelijk op te doen, met een 4/3 beeldschermverhouding voor de broodnodige verticale resolutie. Momenteel is een 17 inch baksteen nodig (multimedia laptop van dienst) om de verticale resolutie van mijn oude 15 inch scherm te counteren.

[Reactie gewijzigd door teacup op 2 februari 2013 16:20]

Er wordt voor een 768p scherm gekozen omdat de fabrikanten het al sinds jaar en dag vertikken om laptops uit te brengen met betere schermen. Als er ook maar een laptop was met een beter scherm, maakt niet uit hoe kut de laptop verder is, was dat hem geworden.

Maar als je niets te kiezen hebt, dan schiet dat ook niet op.
Yup, helemaal eens met deze persoon.. Mooi scherm is prioriteit 1.

Laptop kan de beste specs hebben; Zonder een 1080p (of groter) IPS scherm is het het gewoon niet waard. Je gaat er 2-3 jaar naar kijken. Je koopt toch ook geen TV die vanaf dag 1 al ruk is met een compleet vervaagd grijs-achtig beeld? Je kiest tegenwoordig ook niet meer zo snel voor een telefoon met een 320×240 standaard tft schermpje die totaal niet te lezen is onder iedere denkbare omstandigheid.
Je kunt altijd kiezen om niet te kopen/ aan te raden. Wanneer het dit soort kansloze schermen betreft, lijkt mij dat de enige redelijke keuze.
Dan had deze ook nog wel gekund denk ik: pricewatch: Asus S56CA-XX011H
(is wel iets over het budget met 50 euro)
1366 x 768 is een prima resolutie voor een 11" laptop (ultrabook), niet voor een 15" laptop!
Een Inspiron met 100mbit ethernet? Daar geloof ik echt niks van. Die dingen worden al 3 jaar met gbit geleverd.
De Special Edition zit helaas met 100Mb ethernet poort opgescheept.
Je krijgt dan wel verder hele leuke specificaties voor relatief weinig geld terug!
Ik sta hier ook versteld van eerlijk gezegd, maar het zal zo wel zijn. Spijtig, want het kost waarschijnlijk nagenoeg niets meer om een gigabit poortje te voorzien dezer dagen. Voor mij zou dit wél een dealbreaker zijn, ook al is het maar "die ene keer dat je dat écht nodig hebt".

Heel leuke specs voor de rest inderdaad, voor heel weinig geld.
Ongelooflijk is dit. Laatst ook een laptop (model begin 2013) voor mijn vriendin gekocht, hier zit ook geen 1000 Mbit LAN op. Voor haar geen probleem, maar ik vind dit anno 2013 maar vreemd. Voorheen zat op de meeste nieuwe devices wel 1000 Mbit, maar tegenwoordig moet je erg goed opletten of dit erop zit.
Misschien lichtelijk off-topic, maar loont het ook niet de moeite om een vergelijkbare laptop van BTO en Xnotebooks op te nemen in de BBG? Uiteraard zijn deze laptops geen standaard-retail laptops, het zijn meer laptops die je helemaal zelfs kan samenstellen, maar dat geldt in feite ook voor de Dell 17R SE.

Ik heb geen ervaring met deze custom made laptops, maar op papier kun je voor het gekozen budget van 900 euro bijvoorbeeld bij Xnotebooks een beduidend betere laptop kopen. Ok, je moet dan wel genoegen nemen met een iets mindere processor, een i5 3210M, maar dat verschil met de i7 van Dell zal voor de meeste gebruikers verwaarloosbaar zijn. Daarvoor krijg je wel een beter scherm (gamut), een iets betere videokaart (Geforce GTX660M 2GB) en een beduidend betere HDD draaiend op 7200 RPM.

Kan goed zijn dat deze laptops (ze gebruiken veelal behuizingen van Clevo) op punten als ergonomie, bouwkwaliteit, e.d. tegenvallen, maar qua specs kun je voor 900 euro dus nog wel een iets betere deal eruit slepen.
uit ervaring, je levert er altijd wel wat op in.

De BTO's en anderen zijn meestal interessant als je naar specifieke game-laptops wil. Als je al een eigen SSD hebt, een bepaalde CPU op het oog hebt met zoveel mogelijk GPU power kan je een mooie getweakte oplossing krijgen.

Maar de standaard schermen, en vooral keyboard en behuizing laten vaak te wensen over. Batterijduur is armzalig (Mijn XNotebook haalt 4 uur in een browsetest, terwijl een Alienware met dezelfde CPU en schermgrootte 7+ uur haalt. Zijn toch grote verschillen. Het zijn vooral de mainboardjes in de Clevo's en zo die gewoonweg niet zuinig zijn). Nu de recente Clevo's keyboards met backlighting hebben zijn ze weer wat beter, maar er zijn meestal betere alternatieven.

Ik heb er een en ben er blij mee, maar gebruik hem vooral met externe keyboard + muis, en op een plek waar een oplader voor handen is. Maar zoals Darkstone ooit uitgelegd heeft aan mij, als je een brute uitgeruste Dell XPS neemt met alle opties, en alle kortingen berekent kom je meestal op (ongeveer) dezelfde prijs + dezelfde specs, maar krijg je wel betere behuizing / keyboard / scherm / accuduur er voor terug.

Ik denk dat ik geen punt zie om voor een barebone-laptop te gaan als het _geen_ snelheids-monster moet worden. In het midden- en instapsegment is er zoveel keuze, en die zijn bijna altijd goedkoper. Combineer dat met mijn ervaring dat de meeste Clevo's het van specificaties moeten hebben, omdat de rest dus ondermaats is....
Je hebt gelijk, die XNB notebooks zijn meer getweakte, barebone oplossingen gericht op gamers; de Dell 17R SE is meer een totaaloplossing die op vlakken als toetsen, accuduur, bouwkwaliteit ongetwijfeld beter zal zijn. Maar je kunt met een i5 3210M, een Geforce GTX660M, een 7200 RPM HDD én een geupgrade gamut scherm voor 900 euro klaar zijn. Voor degenen die niks geven om accuduur en mobiliteit enzo, kan dat een interessante optie zijn.
De XNB die jij noemt klokt terug onder load.

Als er iemand langs komt die er alleen maar op wil gamen en geen fluit geeft om de kwaliteit van de koeling, en bouwkwaliteit, levert de inspiron alsnog meer prestaties voor je geld.
De clevo's zonder MXM slot klokken by-default terug onder load.

Als ik bij XNB het goedkoopste pak met een i7 en GTX 660m kom ik op ¤ 1.083,00. Zo'n ¤130 duurder dan de inspiron zonder kortingsbonnen. Met de kortingsbonnen is het ¤275 verschil. Terwijl de inspiron kwalitatief beduidend beter is.
Als ik zoveel wisselende reacties lees over de Inspiron 17R SE,
weet ik nogsteeds niet of ik er nou goed aan doe om hem te kopen. Vind het een mooi ding. en ben ook opzoek naar een 17 inch. Ik verplaats hem alleen in huis. Zo lastig allemaal :?
Ik heb op het moment een redelijk oude laptop en zoek ook een nieuwe. Nu is het zo dat de Haswell processor van Intel er aan zit te komen. Ik kan niks zeggen over release datum, maar ik gok (hoop) dat hij tussen april en juni komt. Deze heeft een interne GPU die de GTX 650m evenaart. Ook denk ik dat deze niet zo veel duurder zal zijn dan de huidige processoren en omdat er dan dus geen losse videokaart ik hoeft blijft je laptop goedkoper, koeler en gaat de accu langer mee.
Tot die tijd hou ik het nog wel ff vol! :)
Begrijpend lezen is ook een vak:
• het is de GT 650m, niet de GTX
• Er staat nergens dat GT3 de GT 650m 'evenaart'. Alleen dat ze een vergelijkbare ervaring geven in dirt. Dat kan net zo goed betekenen dat GT3 30fps haalt en de GT 650m 300fps.

Verder wordt er ook niets gezegd over of GT3 uberhaubt in laptops gaat komen. Al als dat zo is dan ligt het voor de hand dat dat pas vanaf de i7 serie is. Grafische prestaties voor weinig? forget it, intel gaat heus geen midrange GPU's gratis weggeven.
Er staan een aantal benchmarks online die zeggen dat de prestaties gelijk zijn aan de gt 650m. Dus de laptops zullen voor relatief minder te koop zijn. Daarnaast blijft het feit dat ie zuiniger zal zijn en dus de accu langer mee gaat.
Misschien voor de gamers geen argument, maar wat mij betreft is het het wachten wel waard.
Er staan geen relevante benchmarks online. Alleen 1 vergelijking waarvan de hardware en verbruikscijfers niet eens bekend zijn. Een benchmark impliceert dat er iets gemeten wordt.

Er staan wel synthetische tests online van sisoftware, maar die kan ik om verschillende redenen ook niet echt serieus nemen. Er wordt niets gezegd over het testsysteem (misschien is het wel een desktop?) en synthetische benchmarks zeggen eigenlijk niets over de performance.
Nogmaals om het te verduidelijken. De y500 is na 28 dec nog alleen maar met synaptic geleverd. Deze hebben geen touchpad problemen. De laatste van voor deze datum zijn bijna de winkel uit en deze hebben ook niet allemaal problemen. Zelf moet ik niet denken aan een 17' laptop dus als je opzoek bent naar 15' raad ik de lenovo echt aan. Voor dezelfde prijs als in NL kan je in duitsland het sli model halen met 2x 650m wat echt een beest is. Ik speel games als skyrim guildwars 2 etc op 1920x1080 met alles op high zonder problemen.
Zelf vorige week nog twee Y500s uit november geleverd gekregen met het probleem. Pas er dus nog wel mee op :) Beide teruggestuurd naar de leverancier met het verzoek nieuwere exemplaren te krijgen danwel mijn geld terug, maar niets meer van gehoord.
ik zou heel graag de dell 17r willen kopen maar hellaas vergeet ook tweakers dat deze krachtige laptop maar tot maximaal 8gb werkgeheugen kan bevatten. dat is wel heel erg karig voor dit toppie. liefste zou ik hem zonder hdd en met 16gb willen hebben. duw ik er zelf wel een ssd in want 5400rpm disk, werkelijk, 100mb netwerk ? mooi ding maar wel in onbalans qua setup.
16GB ram? Wat ben je allemaal van plan met je laptop? Ik gebruik echt mar 4GB max, ever.
Als desktop vervanger (W7?) Is meer dan 4 GB toch wel comfortabel hoor. Maar bij 16 GB denk ik meer in de richting van een CAD werkstation. CAD of visualisatie zou ik echt niet op een laptop willen doen. We moeten ook om de ergonomie denken. Misschien video editing of zoiets. Hierbij is veel geheugen ook comfortabel.
Waarom heeft die Vaio het gehaald boven die Lenovo terwijl de Lenovo ultrabook wel een caching SSD heeft en ook een hogere resolutie scherm.
Omdat de Lenovo touchpad problemen heeft, staat in de beschrijving. Zou echter wel die nemen, maar goed naar het topic op GoT kijken welke winkels diegene hebben met het nieuwe touchpad.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 5 februari 2013 00:13]

Goede LBBG, ik ben met zowel de basis als Multimedia laptop eens!

@medetweakers, vergis je niet van de prijzen van Dell, via Dell krijg je een hoop korting!
De prijs van 899,- kan je bijvoorbeeld op dit moment krijgen voor een bedrag van zo'n 805,- incl. BTW!

Als je daarbij optelt dat je van Spaarwinkelen (8%) of Shopkorting (7%) nog een leuk bedrag* er van terug kan krijgen heb je een hele leuke laptop voor weinig geld!

Vandaag is de kortingscode pagina van Dell (http://www1.euro.dell.com...6&acd=240515599820560) nog niet aangepast, maar ik verwacht ook dat er morgen of vandaag in de loop van de dag een nieuwe ¤50 kortingsbon staat.

De goedkoopste Inspiron 15R SE kan je ook voor net onder de ¤600,- krijgen. Hoe? Zie : http://gathering.tweakers...message/39667671#39667671

*Cashback gaat over bedrag betaald aan Dell exc. BTW.

[Reactie gewijzigd door Quad op 1 februari 2013 13:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True