Twee weken geleden heb ik deze Lenovo B590 MBX29MH gekocht, tijd voor een review dus.
Aanleiding
Ik beschikte al over een redelijk krachtige pc, en gebruikte daarnaast vooral mijn smartphone als mobiel apparaat. Mijn huidige laptop was sterk verouderd en stond eigenlijk stof te happen. Nu de zomer er aan komt en ik graag in de tuin zit was ik op zoek naar een leuk laptopje voor er bij.
Eisen
Mijn eisen? Geen problemen met HD content, redelijke performance met internetten en ondersteuning voor wat simpele spelletjes.
Mijn zoektocht bracht me al snel naar de i3-3110M, deze cpu zou snel genoeg moeten zijn voor mijn wensen, en de geïntegreerde HD 4000 videokaart is snel genoeg voor wat simpele games met aangepaste instellingen (lees: lage kwaliteit). Omdat ik toch graag een kwaliteit laptop had en een hekel heb aan pianolak kwam ik bij deze Lenovo uit.
Unboxing
Hier zal ik niet te veel aandacht aan schenken, het apparaat wordt geleverd in een eenvoudige kartonnen doos met het merk als opdruk. In de doos treffen we de laptop aan in een doorzichtige plastic tas, voor bescherming zit deze geklemd tussen stukken schuim. Daarnaast vinden we een handleiding op A3 formaat met hierop de nodige informatie om de laptop werkend te krijgen ( uitpakken / accu plaatsen, waar sluit je de adapter aan enz). In een los doosje bevind zich de accu, een voedingskabel en de adapter.
Specificaties
Besturingssysteem: Windows 8
Processor: Intel Core i3 3110M
Grafische chip: Intel Graphics HD4000
Geheugen: 4GB DDR3
Opslag: 500 GB HDD (Hitachi)
Scherm: 15,6" 1366x768 mat/ontspiegeld scherm
Multimedia: Twee stereo speakers en een webcam.
Accu: 4400MAh
Connectiviteit: LAN,WLAN en Bluetooth
Eerste indruk
Wat verwacht je van een “budget” laptop? Mijn verwachtingen waren “bang for the buck”. Toen ik de laptop ontdaan had van zijn plastic en open klapte was ik onder de indruk. Een strak uiterlijk. Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind het een strakke laptop zonder poespas. Geen onnodige stickers/labels, lampjes of knopjes. Een full size toetsenbord met genoeg ruimte tussen de knoppen. De laptop heeft een laag gewicht van 2,2kg en de afmetingen zijn 378x252x334 (BxLxH). De installatie verliep zonder problemen. Ik werd aangenaam verrast dat er zo goed als geen bloatware bij de laptop geleverd was, een icoontje om een trial van norton antivirus te installeren en een probeer versie van office waren de enige programma’s die ik heb moeten vervangen.
De behuizing van deze laptop voelt goed degelijk aan, het is allemaal kunststof maar zit goed in elkaar. De laptop doet hierdoor wat zakelijk aan. De behuizing bevat een minimaal aantal lampjes. Er is een lampje op de aan/uit knop om aan te geven of de laptop aan staat, en een lampje aan de voorzijde om de status aan te geven als hij dichtgeklapt is.
Het toetsenbord bestaat uit een zogenaamd “Accutype” toetsenbord, vooral bekend van de macbooks, waarbij alle toetsen fysiek van elkaar gescheiden zijn met een stukje plastic. Het typt gemakkelijk. Het geluid van het toetsenbord is minimaal en zal waarschijnlijk niemand storen.
Het touchpad is iets verzonken in de behuizing waardoor je deze blindelings kunt vinden. Het heeft prettige afmetingen en is zeker geen straf om mee te werken. Zoals verwacht is de touchpad multitouch en herkent het diverse gestures.
Een detail is dat de bovenzijde van de laptop alleen een intel i3 sticker heeft, voor de rest is de behuizing strak en geheel zwart.
Prestaties
Zoals ik al eerder aangaf was ik op zoek naar bang for the buck. Ofwel veel waar voor mijn geld. Dit binnen een prijsklasse waar je eigenlijk huis/tuin/keuken laptopjes mag verwachten voor wat simpele internet taken.
De laptop beschikt dan ook niet over een losse videokaart maar moet het doen met de geïntegreerde Intel HD 4000 GPU.
Gezien de prijs van het systeem is het interessant om te kijken hoe deze laptop presteert, daarom een aantal benchmarks.
Omdat ik persoonlijk het niet eerlijk vind om een benchmark uit te voeren op een kaal systeem heb ik de benchmarks pas na 2 weken uitgevoerd toen ik alle software geïnstalleerd had, zowel office, een aantal games, wat applicaties zoals steam, skype en chrome als een internet beveiligingspakket waren geïnstalleerd. In de praktijk zullen andere mensen ook geen kaal systeem gebruiken.
Het eerste wat mensen zien en veelal het belangrijkste vinden is de opstartsnelheid, deze is ruim in orde. Het systeem start op in 24 seconden. Dit is vrij snel, zeker gezien dat het systeem niet over een SSD beschikt, een van de redenen is dat het systeem gebruik maakt van uefi, hier maakt windows 8 dankbaar gebruik van waardoor de bios tijd slechts 2.8 seconden is (volgens Windows). Vanaf het moment dat het scherm beeld geeft is het windows logo zichtbaar. Vanuit de slaapstand (stand-by) naar de desktop is minder dan 1 seconde. Zodra het scherm opengeklapt wordt is de desktop zichtbaar.
Om de processor te testen heb ik een paar keer SuperPi mod gebruikt, dit zijn de resultaten:

1M Calculation, 19 iterations, 0h 00m 16.158s PI value output.
Om de HDD te testen heb ik
CrystalDiskMark gebruikt:

5x, 1000MB
Seq: Read: 107.2, Write: 97.09
512k: Read:37.74 , Write: 41.26
4K: Read:0.509, Write: 1.004
4K QD32: Read:1.098, Write:1.041
Om de GPU te testen heb ik gebruik gemaakt van
3DMark:
Scores:
3DMark 05: 6298
3DMark 06: 4410
3DMark 11: 565
3DMark Vantage: 4420
De
Windows prestatie index is als volgt:

Processor: 6.9
Geheugen: 5.9
Grafisch: 4.8
Grafische weergave voor spellen: 6.2
Primaire harde schijf: 5.9
Performance in games
Aangenaam verrast door de benchmarks heb ik ook een aantal games getest om hiervan de speelbaarheid te testen.
Team Fortress 2 (1366x768, medium settings): 43fps (gemiddeld)
Need for Speed Most Wanted (2006) (1366x768, maximum settings): 56fps (gemiddeld)
Daarnaast heb ik ook Bioshock infinite geïnstalleerd en hier de benchmark van gestart. De resolutie was 1366x768, de settings waren “very low”.
Welcome center: 23.38
Town Center: 25.67
Raffle: 23.26
Monument island: 32.51
Overal: 25.20
Op deze settings ziet het spel er nog steeds goed uit, daarnaast is het speelbaar.
Mocht je deze game willen spelen, en je hebt geen ander systeem tot de beschikking, dan is de game best speelbaar op de laptop.
Aansluitingen
Aan de linkerkant van de laptop zitten (van achter naar voor)
- Aansluiting voor een kensington slot.
- Ethernet aansluiting
- VGA aansluiting
- HDMI aansluiting
- 2 USB 3.0 poorten
Aan de rechterkant (van achter naar voor).
- Stroomaansluiting (met groen ledje indien aangesloten)
- USB 2.0 aansluiting
- DVD-RW drive
- USB2.0 aansluiting
- Koptelefoon/Microfoon aansluiting (combo jack)
Voorzijde:
Scherm
De laptop beschikt over een 1366 bij 768 scherm. Deze resolutie komt veel voor bij laptops met een 15.6”scherm. Het is geen geweldige resolutie maar voldoet prima voor de meeste taken. De kleurweergave is goed. Een lichtsensor ontbreekt, dus zal de heldheid handmatig ingesteld moeten worden. Een groot voordeel van dit scherm is dat het ontspiegeld is.
Kijkhoek scherm
Accuduur
De laptop is voorzien van een 4400MAh accu, deze accu is voldoende voor het systeem. Dankzij de energie zuinige hardware is er aardig wat batterijduur uit het systeem te halen. Ik heb gebruik gemaakt van de Battery Eater om dit te testen. Op een minimale belasting haalt het systeem 9 uur en 15 minuten, hierbij moet je denken aan het lezen van wat boeken met een gedimd scherm. Met gemiddelde belasting, denk hierbij aan online browsen, is 4 uur en 50 minuten haalbaar. Met volledige belasting (gamen / hd video kijken) haal je ongeveer 2 uur uit de accu.
Warmte en Geluid
De gebruikte processor, de i3 3110M heeft een TDP (maximale vermogen) van 35W. De laptop beschikt over voldoende koeling om de warmte hiervan af te voeren. De gemiddelde temperatuur van de behuizing is 25 graden idle en 30 graden bij belasting. De koeling is dan ook nagenoeg onhoorbaar. Bij absolute stilte hoor je de ventilator lopen. Bij volledige belasting gaat de koeling harder lopen, maar zelfs op vol vermogen is het niet storend, en in een normale situatie met wat achtergrond geluid nagenoeg onhoorbaar.
Multimedia:
Er komt geluid uit. Er bevinden zich 2 kleine speakers boven het toetsenbord, dit is prima voor spraak. Het volume is voldoende. Als zacht achtergrond muziekje tijdens het werken voldoen de speakers, maar verwacht geen top kwaliteit.
Aan de voorzijde zit een kaartlezer en aan de rechter zijde bevind zich een combo jack voor zowel de koptelefoon als de microfoon. Wil je zowel een koptelefoon als een microfoon tegelijk aansluiten en zijn dit 2 losse stekkers? Dan zul je gebruik moeten maken van een verloopsnoertje van de combo jack naar microfoon/headset.
De laptop heeft ook een webcam, deze bevind zich boven het scherm en wordt vergezeld met een klein lampje dat aan gaat zodra de webcam aan gaat. Leuk detail, via de toetscombinatie FN+ESC kan de webcam uitgeschakeld worden, hij werkt nog wel maar als de webcam gebruikt wordt geeft deze een grijs beeld met hierop een camera met een streep doorheen. In hoeverre deze bescherming waterdicht is heb ik niet getest, maar het is in ieder geval een leuke optie.
Prijs
Dit is wellicht het grootste voordeel aan deze laptop, toen ik op zoek ging naar de laptop wou ik tussen de €400 en €500 uitgeven. Deze laptop viel in het onderste deel van mijn budget. Het valt hiermee in het lagere segment laptops, als je kijkt naar laptops met 15,6” schermen dan is dit een van de snelste laptops in het lage segment, er zijn voor deze prijs en zelfs meer tragere laptops verkrijgbaar.
De prijs is natuurlijk onderhevig aan veel factoren, ik schrijf de review nu terwijl de laagste prijs €433 is volgens pricewatch.
Opmerkingen/Problemen
Hoewel er weinig aan te merken is op de laptop was er bij aanschaf een probleem. De wifi. Deze functioneerde niet naar behoren. Tijdens internetgebruik viel de verbinding in eens weg, de verbinding met het netwerk bleef, alleen konden er geen websites meer bezocht worden. Na een korte zoektocht op het internet bleek dit met de driver te maken te hebben. Een handmatige installatie van een oudere driver verhielp het probleem. (
Een leuke laptop voor weinig geld? Natuurlijk merk je aan de laptop dat er bezuinigd is, maar wel op de goede plaatsen. De verpakking is niets speciaals, het noodzakelijke schuim ter bescherming en kartonnen doos. Geen boekjes/cd’s maar een a3tje met wat informatie. Geen afdekplaatje/nep kaartje ter bescherming van de kaartlezer. Geen lampjes voor numlock/scrollock/capslock, wifi of hdd activiteit en geen vergrendeling voor het sluiten van de klep.
Wat mij betreft bied deze laptop veel waar voor je geld en als je budget niet ruim is, of ben je op zoek naar een leuk laptopje voor er bij? Dan is dit wat mij betreft een goede koop.