Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 94, views: 111.078 •

Blik op 2013

Het is veelzeggend dat een groot deel van de interessante notebooks die in 2012 verschenen, kruisingen tussen tablets en notebooks betreffen. Door de tablets, met hun goede schermen met hoge pixeldichtheid, lange accuduur en touchscreen, zagen fabrikanten zich genoodzaakt om eindelijk weer eens te innoveren. Daarbij werden ze geholpen door Intel, dat hen financieel en technisch een duw in de rug gaf met zijn ultrabookconcept, en door Microsoft, dat Windows 8 optimaliseerde voor touchscreens.

Jammer genoeg vond de innovatie vrijwel alleen plaats bij de high-end. Het is te hopen dat nieuwe features in 2013 ook de mainstream bereiken. Onder andere zouden we graag zien dat meer mainstreamnotebooks in 2013 schermen met hogere resoluties dan 1366x768 of 1600x900 pixels krijgen, liefst met ips-paneel. Ook hopen we op meer touchscreens in het prijssegment van minder dan duizend euro of in ieder geval op betere touchpads. Een trend die zich zeker gaat doorzetten, is het verdwijnen van optische drives. Die zijn in het afgelopen jaar al geschrapt bij de meeste 13,3"-notebooks, maar gaan naar verwachting in 2013 ook bij 15,6"-modellen het veld ruimen.

Toekomst van ultrabooks IDF 2012

We hebben hoge verwachtingen van Intels nieuwe processorgeneratie met codenaam Haswell. Deze moet aanzienlijk betere grafische prestaties bieden en een veel langere accuduur opleveren. Intel wil komen met een nieuwe serie Y van cpu's voor hybride notebooktablets, die veel krachtiger zijn dan Atoms, maar niet veel meer verbruiken. Aanvankelijk wordt deze serie op de Ivy Bridge-architectuur gebaseerd, maar in het najaar moeten er ultrazuinige Haswell Y-processors komen. De Haswell-quadcores voor krachtige notebooks komen naar verluidt in april. Op de reguliere en zuinige Haswell-processors voor notebooks, in de U- en de H-serie, moeten we waarschijnlijk nog wat langer wachten; die zouden pas in het derde kwartaal van 2013 hun opwachting maken.

Specificaties Intel Ivy Bridge Y-serie

De grote vraag is of AMD en ARM erin slagen meer marktaandeel te winnen op de notebookmarkt. AMD komt in 2013 met Kaveri-apu's voor mainstreamnotebooks, die over 2 tot en met 4 Steamroller-cores gaan beschikken. Voor het basissegment heeft AMD de Kabini-apu's met 2 tot en met 4 Jaguar-rekenkernen. AMD zal overstappen op 28nm bij de productie, waardoor het bedrijf hopelijk sprongen kan maken wat accuduur betreft. ARM zal het moeten hebben van experimenten als de Chromebooks en van tablets die van een toetsenbord zijn voorzien, waarvan we er in 2013 waarschijnlijk veel gaan zien.

AMD roadmap 2012-2013 mobile

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Asus Zenbook UX31A
Dell XPS 12
Samsung Series 9 NP900X3C
Apple MacBook Pro 2012 15" Retina
Sony Vaio Duo 11
Acer Aspire S7-391


Reacties (94)

Probleem is dat veel ultrabooks gewoon veel te duur zijn al gauw 1300 euro terwijl er maar een 128GB SSD in zit. Is toch veel te weinig ?
Vergeet niet: hoe kleiner, hoe meer je betaalt voor performance.
Je moet chips zo gaan optimaliseren voor laag energieverbruik en hoog rendement dat ze heel duur worden wil je er een beetje fatsoenlijke performance uit halen...
Ik denk dat de hele markt wordt overgenomen door de tablet. Al dan niet met los koppelbaar toetsenbord. Kwestie van tijd dat de tablet net zo krachtig worden als de laptop van nu. Wat wat is dan nog de reden om een laptop te nemen? Het is in vergelijking met een tablet gewoon een log onhandig ding, wat ook nog eens snel te warm wordt om confortabel op te werken.

Ik zeg: RIP laptop, ultrabook en netbook. Jullie tijd is geweest. De desktop heeft meer bestaansrecht. Ontwikkelingen gaan hard. Wat zou de opvolger worden van de tablet?

[Reactie gewijzigd door Cr0N op 28 december 2012 08:43]

Denk dat voor het zakelijke segment de notebook blijft bestaan. Zelf zit ik in de doelgroep technische consultants, ik zit makkelijk 1-3 dagen per week bij de klant of thuis om werkzaamheden uit te voeren.

Heb dan wel een tablet, maar dit is meer voor overleggen om een korte notitie te maken. Met swype of gewoon tikken op scherm is toch niet lekker als je snel commando's moet rossen, daarnaast zijn de tools voor het beheren van een *nix omgeving niet optimaal (ssh terminals werkt op één of andere manier toch niet helemaal lekker). De eerste tool om goed eigen vm's in te draaien op een tablet moet ik nog vinden, en ik betwijfel of die er gaat komen. Daar is een tablet niet voor bedoelt.

Misschien als Ubuntu zijn OS goed geport heeft naar tablets dat er dan iets van komt, maar liever heb ik een laptop voor het echte werken.
Ik heb sinds 3 maanden een Asus Infinity TF700 (voornamelijk vanwege gewicht/afmeting en prestaties) voor het reizen en ik moet eerlijk bekennen dat ik hiermee 90%+ van de dingen doe die ik zakelijk op mijn laptop doe.
Het scherm is (HD) fantastisch en het toesenbord dock (zat erbij) met extra accu geeft mij minimaal 14 uur gebruik en ik hoef niet op het scherm te tikken om teksten in te voeren.
Kan er een USB stick op aansluiten en heb de beschikking over een extra MicroSD card slot en een SDcard slot.
Laat nu meestal de laptop thuis in tas zitten.
Een echte aanrader!
Waarom niet gewoon een systeem waarmee je je tablet in een docking station klikt en dan kan werken als een PC? Dan heb je je laptop ook neit meer nodig, want deze dingen zijn mega onhandig
de opvolger van de tablet? Iets met een keycord, vrees ik.
Het hitte argument is een slechte naar mijn mening.
Laptops worden almaar koeler terwijl ze almaar krachtiger worden. Daarnaast, wanneer ARM chips krachtiger, en koeler worden dan x86 chips zal het niet meer lang duren voordat laptops ARM processoren als standaard krijgen.
Waar haal je het idee vandaan dat ARM-chips koeler zijn?

http://www.anandtech.com/...over-trail-power-analysis
Ik denk dat de hele markt wordt overgenomen door de tablet. Al dan niet met los koppelbaar toetsenbord.
Wat je dan feitelijk hebt is een heel primitieve laptop. Wat is dan de zin om een tablet te kopen? De meeste netbooks wegen niet veel meer dan een tablet, kosten minder en kunnen meer.
roep dat maar lekker maar even photoshop, 3DS max, cinema 4D visual studio enz opstarten zal met een tablet nooit lukken.

Misschien dat je je tablet kan gebruiken als input voor PS of je 3D pakket (gebruik ik zelf op deze manier al jaren) want dat werkt wel fijn maar het creeren zal niet op een tablet gaan omdat het een stuk omslachtiger werkt in deze situatie en dan vergeet ik voor het gemak het absolute gebrek aan echte power in een tablet.

Hooguit dat een dikke windows8 tablet met I7 en een quadroFX/FireGL kaart met een los toetsenborddock een oplossing bied maar dan heb je nog steeds een laptop (qua form factor).

Opvolger zal iets als google glass of een retina display (niet die van apple maar een scherm op de retina's vanm je ogen) waarbij we meer naar de augmented reality kant toegaan.
In dat geval is de vraag waar houd het op a la Deus Ex: human Revolution.
Niet akkoord, ik gebruik mijn Latitude voor behoorlijk zwaar werk (photoshop, zware software compilen, meerdere VM's draaien). Stel nu dat een tablet even krachtig gaat worden dan zit ik nog altijd met een 11 inch glossy scherm en een relatief crappy toetsenbord in vergelijking met mijn Latitude tenzij ze ineens tablets van 15,6 inch gaan maken met matte finish en een dikkere dok om een toetsenbord met grotere aanslag te gaan behuizen, met meer USB poorten en wired LAN en natuurlijk dikker om een dedicated GPU te behuizen.

En waar is dan nog het verschil met een gewone laptop van nu? Ik zie mezelf geen 15.6 inch tablet gebruiken dus die zou gewoon dag in dag uit in zijn dock blijven zitten. Er zal altijd een markt zijn voor laptops, al zeker voor de werk apparaten zoals Latitudes en Thinkpads.

Edit: heb ik nu op de juiste persoon gereageerd of niet, ik zie dat echt niet met deze layout :)

[Reactie gewijzigd door Vnze op 28 december 2012 11:30]

asjeblief niet zeg... ik zeg bouw verdorie gewoon weer eens degelijke net en note books... op dit moment zie je alleen maar atom n2600 netbooks... dat is een cpu die niet eens meer dan 2gb aan kan spreken ... de schermen zijn dramatisch slecht, en dat terwijl er ook gewoon celeron 8xx cpu's bestaan, of amd E2000's

het volgende punt op de agenda is dat er nagenoeg geen 12 en 13 inc varianten zijn terweil dat nu just het ideale mini notebook formaat is... (gewicht onder de 2kg) en toch groot genoeg voor een redelijk toetsenboardje...

nog een punt die je bij laptops mist is het verhaal van een goedkope ssd (van bijv 32 of 64gb (opstart schijf)... met een aanvulleende conventionele schijf voor data opslag...

enkele voordelen hiervan: je kunt een goedkopere ssd gebruiken omdat je hem minder zult beschrijven (enkel wat system updates ...)

je kunt met een tragere (dus goedkopere) hdd af omdat het os en de programmas toch wel snel zullen kunnen laden, en wachten op een documentje merk je niet, films kunnen sequentieel worden ingeladen dus dat gaat zowiso sneller..

als laatste en teven mees onvergefeleijke minpunt toch de accu... als hardware steeds kleiner en zuiniger word, beeldschermen met ledverlichting stukken minder verbruiken, en accu's steeds beter presteren. hoe kan het dan dat een gemiddelde netbook toch nog steeds geen volle week mee kunnen.

je kunt er niet omheen dat het hier om designe keuzes gaat, wie zou er immers nog een core i7 kopen alse een celeron b830 ook snel genoeg is voor dagelijke dingetjes.
Het heeft niets te maken met kracht dat de tablet nu al zo populair is, maar de simpelheid van de consument. Mijn vader en grootouders hebben nooit met een degelijke computer overweg gekunnen en mijn vader pakte scharrelend de laptop van mijn moeder omdat het moet voor diverse zaken tegenwoordig. Nu ze een tablet hebben kunnen ze intuďtief overweg met hun apparaat en browsen ze uit zichzelf met plezier. Dit reflecteert ook terug naar bedrijven, waar bij mijn vader bij de woonstichting elke klusjesman een ipad krijgt. Op zich jammer dat er voor honderden euro's per ipad geld wordt verspild voor een simpele checklistapp die ook op een ¤30 chinatab had gewerkt.

En die consumentensimpelheid zit niet alleen bij laaggeschoolden. Ik heb hier nu ook een desktop staan van een jurist om de printer te herinstalleren. (Overigens ook een vaag probleem; hij print wel, maar HP solution center geeft aan dat er geen printer is gevonden en sluit meteen af, wat het onmogelijk maakt te scannen of te kalibreren. God, daar zit nog eens een gat in de markt; een printer developpen die gewoon werkt. Met een eigen OS ofzo zodat hij precies alles kan handelen van elk apparaat, tablet, settopbox of desktop, die je alleen in de router moet prikken en gelijk werkt zonder setup.)

[Reactie gewijzigd door Svardskampe op 30 december 2012 00:12]

Ik vraag me af wat dan het standaard word voor mobiele grafische ontwerpers? want dat is namelijk echt niet te doen op het gehele concept van een tablet
Microsoft surface-tablets? Grafische ontwerpers is ook maar een bepaalde nichemarkt, ik heb het voornamelijk over gewone consumenten :). Workstation laptops zullen ook niet verdwijnen zolang er nog ingenieurs van de TU's afstuderen.
Dit komt met name omdat je bij ultrabooks veel betaald voor kleine extra's. Echter als je even zoekt zijn er zeker goede ultrabooks te vinden voor een meer schappelijke prijs. Neem bijvoorbeeld de UX32VD van Asus, een ultrabook met fullHD scherm, ULV Core i7 en een bescheiden losse GPU. Deze heeft een kleine SSD voor het operating system naast de normale HDD, maar deze kun je wel zelf vervangen, net als 1 van de geheugen modules. Deze kan je krijgen voor rond de 1000 euro, enige probleem met dit model is altijd de beschikbaarheid (slecht tot zeer slecht verkrijgbaar in NL).
Het jammere is dat je met de voorgestelde laptops dus niet veel bent als je ze helemaal niet kan krijgen in Belgie/Nederland... Hij is nergens binnen en na vraag ook nergens binnekort binnen... Daarom zit je dus weer bij de ultrabooks die in het artikel vernoemd worden en dus meer kosten. Vind ik zeer jammer want ik wacht wel al even op een ultrabook van 1000Eur (of minder mag ook natuurlijk) zoals die die je vernoemd van Asus (UX32VD). Ik had deze ook al eventjes op het oog maar er veranderd niets aan de beschikbaarheid..
1000 euro is al teveel voor veel consumenten.
Ik vraag me af waarom er geen laptop komt die wel gebouwd is rond de sterke punten van een tablet: een mooie behuizing, een goed scherm en vlot dankzij flash-opslag. Als er dan een bescheiden Intel CPU of zelfs ARM inzit, wat maakt mij dat uit? Laptopfabrikanten moeten oppassen de boot niet helemaal te missen: voor tablets komt steeds meer software beschikbaar en met een toetsenbordje erbij valt er best mee te tikken: zodanig dat het merendeel zich gaat afvragen waarom ze in hemelsnaam nog een laptop zouden moeten kopen!
Ik hoor iedereen over AutoCAD/Photoshop, maar het meeste gebruik is nog altijd Word/Powerpoint/internetten, dus wie zit er nu nog op CPU-power te wachten buiten een paar Tweakers?
Ik ben al tijden op zoek naar een nieuwe laptop met AMD CPU+GPU en een fatsoenlijk scherm met full-HD resolutie, maar kan nog steeds niets vinden.

Er zijn wel meerdere Intel-based modellen die over een 1920x1080 scherm beschikken maar die vind ik veel te duur. Bovendien wil ik principieel geen Intel in huis hebben.
Tjah, AMD heeft sinds de Intel serie met i5 en i7 gewoon de boot gemist op de notebook markt. De verschillen in performance zijn gewoon zo groot dat een lagere prijs het verschil niet goed kan maken. Daarnaast heb ik verder ook geen problemen met mijn intel, dus misschien zul je toch wat moeten laten varen. Of het moet wel heel diep zitten.
@Martinspire : Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het verschil in prestaties tussen AMD en Intel nogal meevallen. Op papier heeft Intel zeker de betere kaarten in handen, maar denk je nou echt dat ik daar in de praktijk veel van zal merken ?

Mijn laptop wordt gebruikt om series mee te kijken s'avonds, een beetje surfen, een beetje Facebook en wat muziek luisteren. Voor zulke taken heb ik helemaal geen high-end Intel CPU nodig. AMD voldoet hier volkomen.

Ik heb liever een laptop die precies aan mijn eisen voldoet en waarvan ik weet dat ik daar de komende jaren mee vooruit kan. Zeker in deze tijd is het geen slecht idee om je computergebruik eens kritisch tegen het licht te houden en er over na te denken of je nou wel écht een i5 of i7 NODIG hebt. Voor de meeste stervelingen voldoet een Turion64 X2 / AMD APU ook volkomen.

Als je dan toch betere prestaties wilt hebben kun je je HDD altijd nog vervangen voor een SSD. Dit is niet alleen goedkoper dan wisselen naar een Intel Core i7; je zult er in de praktijk ook meer van merken.

Daarbij; het is toch geen onredelijke vraag om AMD notebooks op de markt te wensen die van een fatsoenlijk LCD paneel zijn voorzien met een full-HD resolutie ? Dit zou juist in het budget- en middensegment tegengewicht kunnen geven aan de wildgroei van tablets.
Zolang fabrikanten relatief goede basis (AMD&Intel) notebooks blijven uitbrengen met 1366X768 is die hele onderkant van de notebook markt ten dode opgeschreven.

1366X768 = Zooo 2009 ! 8)7 (4 jaar oud en daarmee technisch afgeschreven)
mijn MBA is c.a. 3 jaar oud maar nog uiterst snel ...
SSD is gewoon een duur onderdeel net als het mainboard want die zijn zeer klein en op maat ontworpen. Het is niet duur alleen heb jij het er niet voor over.

Dan koop je toch een afgedankte netbook ... die zijn pas werkelijk duur, je betaald er c.a. 300 euro voor en je krijgt er troep voor terug. Kortom weg geld.
Waarom? Ik heb een Sony Vaio Duo 11 met 256 SSD, maar bijna al mn data, films, muziek, foto's etc staan op m'n NAS van 6 terabyte. Die ga ik natuurlijk niet op een kwetsbaar SSD-schijfje opslaan.
Voor OS en wat programma's is 128GB genoeg. De rest zet je op een NAS, of in de cloud.

Goedkoop was ie niet, mijn configuratie kost ruim 1900 nieuw, maar ik heb 'm voor een mooiere prijs kunnen kopen. Hij is z'n geld wel dubbel en dwars waard. Beste laptop/tablet die ik ooit gehad heb.
Jep

De plank wordt totaal misgeslagen.

Het lijkt wel of alle fabrikanten Apple achterna willen, terwijl het uiteindelijk om één zinnetje gaat: best bang for buck.

Mensen die daar niet om geven zijn al snel bij Apple te vinden, en daarbij wordt een gigantisch gedeelte van de aanbieders op deze markt overgeslagen.

Ik ben student en persoonlijk op zoek naar een comfortabele werklaptop (ergonomisch verantwoord) van 400 euro welke tevens handzaam is voor het dagelijks reizen met het openbaar vervoer (dan kijk ik dus naar een 13-14 inch laptop met een intel dual core CPU met genoeg opslagruimte en geheugen, en een matte beeldscherm met het liefst nog anti glare).

SSD is welkom, maar het is nog steeds te duur! Dat begrijpen fabrikanten blijkbaar niet. Tja google wel enigszins met haar chromebooks, ware het niet dat de accuduur van de C7 verschrikkelijk is, anders had ik 'm gekocht.

En met mij zijn er nog vele andere mensen die geen pispoes willen (high res schermen, geborsteld metalen behuizingen, ssd, core i5/i7 cpu's, ultra plat). Ik heb zelfs liever dik, maar stevig en licht, dan plat, niet stevig en licht waar dik voor betaald moet worden.
Ik hoop nog een samenwerking te gaan zien tussen ARM en AMD.
AMD's probleem is dat ze niet erg goed zijn in zuinige chips maken, en daar is ARM juist weer goed in. AMD's principe vwn de APU is dan juist weer erg aantrekkelijk, zeker voor low- en midend notebooks.
Wat je zoekt tweakingklaas bestaat al. Het heet Tegra3 en Tegra4 en het is een ARM cpu met 4 cores en een 5e laaggeklokte core met geintegreerde gpu. Nvidia bouwt ze.
Dat hele ultrabook gedoe doet me gelukkig niets. Ik heb nu een aardig compacte 13.3 inch Asus U31SD. Maar de volgende wordt gewoon een 17" Full HD 'bakbeest'. Die kan je nu op Sony (E series) configureren vanaf slechts 500 euro, dus met mat full hd scherm!

Ik heb liever een cm dikker als mijn laptop daarmee koeler en stiller is, dan een platte ultrabook die moet blazen en/of 2-3 keer zo duur is...
Een ultrabook zal stiller zijn dan uw beest.
Ultrabooks hebben altijd extremere low power processors...
een ultrabook heeft ook kleinere fans nodig, dat zorgt juist weer voor meer lawaai. Bovendien zijn er ook "normalere" laptops met een lowpower CPU.
De eerste ultrabook die stiller is dan mijn 15.6" bakbeest moet ik nog tegenkomen.

De meeste ultrabooks maken juist heel veel herre. De lenovo yoga doet 35db idle. De XPS 13 gaat in idle af en toe naar de 33db en onder load naar de 45db, terwijl die de processor niet eens koel kan houden. En zo zijn er meer. Ik kan alleen de UX31A en samsung 900 aanwijzen als voorbeeld van hoe het moet.

Pak mijn latitude E6520 erbij. Filmpje kijken op bed zonder fangeluid? No problemo. 3Dmark draaien? Minder fangeluid van de lenovo yoga idle uitstoot tegen 2x de prestaties. En als je bewijs wilt dat ook een laptop met een high-end GPU stil kan zijn: de M6700 is toch behoorlijk stil aldus notebookcheck.

Een ultrabook is leuk vanwege de goede schermen en fabrikanten die eindelijk eens gaan optimaliseren voor goede accuduur. Dat er eisen aan de dikte worden gesteld is wel het laatste waar ik op zit te wachten.
Herrie?

Macbook Air is ruisstil die hoor je niet.
Je hoort ze pas alleen als ze overbelast raken of als er een sensor defect raakt, dan slaan namelijk pas de ventilatoren voluit.
De macbook air was ik inderdaad vergeten. Al draait de fan volgens notebookcheck altijd op een laag niveau.
@belrpr : Ik snap al dat gemopper over geluidsproductie niet. Heb mijn energieslurpende desktop twee jaar geleden verkocht en er een laptop + mini-PC voor in de plaats gehaald. Qua geluidsproductie ga je er dan sprongen op vooruit.

Nu weet ik wel dat ultrabooks in de regel vrijwel geruisloos zijn, maar om daar dan maar zo veel geld tegenaan te smijten in deze tijden ? Nee dank je ...

Ik ben toch meestal muziek aan het luisteren dus hoor ik de ventilatoren niet eens. Afgezien daarvan zijn ze al behoorlijk stil en stoor ik me er niet aan. Daar mijn laptop als desktopvervanger dienst doet boeit de energieconsumptie ook niet.

Dus ja; ultrabooks zullen stiller en energiezuiniger zijn, maar niet iedereen is bereid daar zo'n smak geld voor te betalen. Ik in ieder geval niet; voor mijn gebruik draagt een ultrabooks niets bij.
Tja, ik loop de hele dag met mijn zenbook op mijn rug, een betere investering had ik niet kunnen maken. Hiervoor had ik een EliteBook die met adapter rond de 4 kilo woog. Vanuit een ergonomisch oogpunt wordt een laag gewicht dan bijna een must.
Hmmm, tsja, ik ook, doet me niks 2 kilo meer of minder. Al zit er 10 kilo in die tas. In het leger lopen ze volgens mij met 40 kilo. :)
@Slingeraap2 : Ik liep vroeger met 10 - 15 kg aan boeken rond op school. Daar hoorde je mij ook nooit over klagen.

Mensen die hier zitten te zeuren dat ze met een 4 kg zware laptop rond moet "slepen" en dat de aanschaf van een ultrabook "een verademing" is hebben gewoon een luxeprobleem :-)

Period.
Nou ja, de EliteBook was een overblijfsel van een eerdere studie die ik tegen een studentenprijs heb aangeschafd. Deze heb ik voor bijna dezelfde prijs door kunnen verkopen waardoor ik maar een paar tientjes hoefde bij te leggen voor de nieuwe laptop. Je krijgt nou eenmaal waar voor je geld als je wel goede specs nodig hebt maar ook iets lichts wil!

En ik ben informaticus, niet een militair. Naar mijn weten staan die niet bekend om hun geweldige fysieke eigenschappen :D

[Reactie gewijzigd door Sandos op 28 december 2012 18:47]

Niet echt waar als je alles op het minimum zet van de 17inch is het minimum 577Eur. En daarvoor heb je idd een full hd scherm maar een Intel® Pentium® B980, 2,40GHz met intel HD 3000... No offence maar dit is niet meer van deze tijd. Als je dan upgrade naar een goedkope i3 met 7650 dan zit je al direct aan 658Eur voor je al een beetje een deftige pc hebt... nog 350Eur verschil en dan zit je nog steeds met een HD van 5200RPM met 320Gig...
Wel waar, dan ben je vast vergeten de Adobe Creation af te vinken. Met alles op minimaal kom je op 509 euro. Oftewel zeg 500 euro.

Ach, die B980 is vergelijkbaar met een i3-2310, gewoon nog van deze tijd voor office werk of zaken als web development, ik werk er ook nog altijd mee en ook nog met Photoshop CS6.

Maar goed...
Vorig jaar had ik een XPS15 gekocht met i7, Nvidia 540 en 1080p scherm voor ongeveer 600 euro. Dat red je dit jaar echt totaal niet meer, terwijl de performance van de nieuwe i7 maar een klein beetje omhoog is gegaan en ook nvidia heeft weer niet dramatisch veel verschil gemaakt.

Daarmee kun je echt merken dat tablets de low-end zijn gaan pakken en laptops de high-end. Enerzijds wel jammer en ik denk dat er binnenkort ook nog wel wat tussen zal komen, maar anderzijds is het gewoon niet meer rendabel voor de fabrikanten want je verkoopt er gewoon niet genoeg van om goede winst te behalen.
De Vaio van 509 euro met Full HD scherm staat inmiddels voor mijn neus. Als enige optie had ik de geheugenuitbreiding naar 8GB genomen en een verlicht toetsenbord. Kwam ik totaal op 559 euro incl de BTW, of zeg 460 euro exclusief de BTW. En het scherm is helemaal top! Hier kan ik lekker op werken.

En ja, met Intel Pentium B980 die zelfs wat sneller is als mijn vorige Core i3 2310M. No offence, maar ik kan er gewoon fulltime mijn werk mee doen, dat is waar ik hem voor gebruik. Dan heb ik Photoshop CS6 open, Word en Excel, Notepad++ en een stuk of 10 Chrome vensters. Dit ging al goed en vlot met mijn i3 2310M met 4GB maar nu dus ook met mijn B980 met 8GB. Een 750GB hd zou ik er natuurlijk ook in kunnen zetten voor 60 euro, of een SSD.

Niet iedereen speelt spelletjes. Voor mij zijn de Intel Graphics meer dan voldoende. En zuiniger!

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 11 januari 2013 21:25]

Volgens mij is nog veel simpeler. Ik denk dat veel mensen reeds over een Laptop of een PC beschikken en er een tablet bij willen hebben. Omdat er dan geld geďnvesteerd is in die tablet is er minder geld beschikbaar om dan ook nog de PC of laptop te vernieuwen. Het is prettiger om s'avonds met een tablet op de bank te zitten dan met een laptop. Daarentegen zal een tablet nooit helemaal de laptop of een pc kunnen vervangen. Voor het bewerken van fotos, films, uitwerken van zaken in bijvoorbeeld office, etc. voldoet een PC of laptop beter. De vooruitgang op PC / laptopgebied is echter marginaal. Ik heb niet het idee dat je met Window's 7 achterloopt en ik denk dat veel mensen simpel weg niet een smak geld neer willen leggen voor een laptop alleen maar omdat die window's 8 of een SSD heeft terwijl ze er hetzelfde mee doen als voorheen.

[Reactie gewijzigd door Veneboer op 28 december 2012 08:58]

Het is niet alleen dat Windows niet zo heel gek veel veranderd is. Het verschil in performance is gewoon niet meer zo groot. De stap voorheen naar C2D was behoorlijk en ook naar de i5/i7 was een mooie boost. Maar met de laatste serie is het verschil gewoon niet de upgrade waard. Heb je een jaar of 2 jaar geleden een goede machine gekocht, dan kun je daar ook de komende jaren nog mee doen. Als je geen zware games speelt, is het allemaal prima te doen inclusief multitasken.
Dus een Sony Vaio Duo 11 kopen! Is ultrabook en tablet tegelijk. Bevalt 100% hier! Heb al weken geen tablet meer aangeraakt!
Kost wel het dubbele van een soortegelijke Vaio met Full HD maar goed. Ik zou idd eerder zoiets kopen dan zo'n goedkope tablet met slechte specs waar je eigenlijk niet mee kan ja. Maar de komende 3 jaar hou ik het wel gewoon bij mijn laptop.
Voor producenten zijn tablets natuurlijk een uitkomst van heb ik jou daar. Minder materiaalverbruik en via de slim opgezette app-stores meer omzet genererend uit lager geprijsde applicatiesoftware. Producenten genereren kortom meer omzet met minder kosten. Nu de consumenten nog aan de diverse clouddiensten krijgen en er is weer een melkkoe geboren.
En tig mensen die daar als makke schapen in mee gaan. Alsof er aan die verdienmodellen zoveel voordelen zitten voor de afnemers...
Toch blijft het merkwaardig waarom er geen <500 laptops zijn met een Full-HD scherm. Volgens mij komt dit puur omdat de doorsnee consument hier gewoonweg niet naar kijkt.

Het is niet voor niets dat MediaMarkt en consorten nooit de schermresolutie bij hun laptops vermelden. Er zal alleen maar de schermdiameter bijstaan, resolutie moet je zelf altijd achterhalen via "Grafische Eigenschappen" bij de showmodellen.
Zulke termen als resolutie, 1080, 1920x1080, DPI, pixels, etc zijn niet echt toegankelijk voor consumenten. Consumenten worden wel getrokken door termen als: Full-HD, krachtige Intel processor, 1 TB schijf. Dit is omdat ze simpelweg niet snappen wat de technische termen inhouden.

Mijn ouders zijn op zoek naar een laptop en mijn moeder komt steeds met krantjes aan waarin laptops staan. Maar uit die advertenties kan je geen moer halen, de technische specificaties zijn totaal afwezig. Doorsnee consumenten kiezen een laptop/desktop gewoon puur op marketing termen. Het enige waar ze op letten zijn de prijs, harde schijfruimte en gewicht/grootte. Termen die ze snappen. Ze snappen niet waarom er laptops zijn van 1500 euro en 400 euro.

In de consumentengids, bijvoorbeeld, worden doodleuk laptops van 400 met laptops van 1500 vergeleken. En ja, natuurlijk komen die van 1500 euro beter uit de test. Maar waarom snappen ze niet.

[Reactie gewijzigd door Noeandee op 28 december 2012 10:32]

Marketing 101: Sell Benefits and Not Features

Uiteraard is het marketing technisch niet handig om een waslijst aan specificaties in een blaadje te proppen. Termen als "door de grote accu kunt u tot 7 uur met uw laptop werken" of "de harde schijf is groot genoeg om al uw bestanden in op te slaan" slaan gewoon aan bij het grote publiek.
Sterker nog, fabrikanten spelen op deze domme en goedgelovige consumenten in met de meest denigrerende producten die je kunt verzinnen. Kijk maar eens naar Windows8, hoe slecht moeten ze bij Microsoft wel niet over de consument denken om met een dergelijk primaten Operating Systeem op de proppen te komen. Blijkbaar vinden ze bij Microsoft dat het voor de gemiddelde consument veel te ingewikkeld is om een programma te starten d.m.v. Start/Programma's dus bouwen ze er een schil overheen waardoor de simplistische gebruiker alleen nog maar op een button/kleurtje hoeft te klikken. Bij het trainen van primaten gebruiken ze dat ook om simpele zaken aan te leren, die krijgen een appel of een banaan als ze op het juiste kleurtje klikken. Bij Windows 8 start de primaat een applicatie als Facebook op door ook op de juiste button of kleurtje te klikken..
Dat o.a. Microsoft iets dergelijks durft aan te bieden geeft wel aan hoeveel minachting zij voor de consument moeten hebben. Maar wat doet de consument? Die vindt het geweldig en stopt met denken en klikt alleen nog maar op de juiste buttons/kleurtjes. Ondertussen triggert dat fabrikanten van o.a tablets en die weten dat het allemaal dus niet zo ingewikkeld meer hoeft en dat kleurtjes voor functies hetgeen is dat de consument wil. We krijgen een hele generatie aan consumenten die alleen nog maar kleurtjes met programma's kunnen associëren.
Voor ons, die gewoon willen blijven nadenken, wordt het daardoor steeds lastiger en ook duurder om aan de zaken te komen waarvan wij vinden dat ze goed genoeg zijn. Dat wordt de komende jaren steeds dieper in de portemonnee graven helaas. We gaan een slechte en dure tijd tegemoet.
Ooit bedacht dat niet alle mensen tweakers zijn en dus interesse hebben in PC's? Waarom denk je dat de iPhone zo populair is geworden: gebruikersvriendelijkheid. Mensen willen een zo laag mogelijk drempel voor hun machines, alles moet voor zich spreken en gewoon werken. Als je al op internet moet gaan zoeken hoe je bepaalde programma's opent, dan is je systeem gefaald.

Ik vind dat Microsoft, ondanks de negatieve kritiek, met Windows 8 een zeer degelijk OS op de markt heeft gebracht. De core is lichtelijk aangepast waardoor het sneller werkt en de consument hoeft zelf minder te regelen en in te stellen. Dat is wat de doorsnee eindgebruiker wil, een omgeving waar makkelijk in te werken is, voor zich spreekt, en niet meer opties heeft dan noodzakelijk. Tuurlijk, alle nieuwe systemen zijn wennen en het enige wat fabrikanten kunnen doen is de drempel zo laag mogelijk houden. En Microsoft heeft dat aardig gedaan door bij de eerste keer W8 opstarten een korte tutorial te laten zien.
Die onwetendheid is natuurlijk jammer, maar eigenlijk heeft de doorsnee consument ook weinig aan een laptop van 1500 als ze toch geen zware applicaties of games gebruiken. Inmiddels kun je met een laptop van 400 euro ook gewoon een 1080p film bekijken of browsen met aardig wat tabbladen.

Het is dat mijn vader ook gewoon verstand van pc's heeft, anders zou ik gewoon samen met hun naar de winkel gaan om een mooie laptop uit te zoeken. Tegenwoordig kun je veel langer doen met een nieuwe laptop, omdat de requirements niet meer zo extreem hoog zijn van allerhande toepassingen.

Als je even kijkt wat voor graphics de huidige consoles nog weten te fabriceren, dan is dat dus best wel logisch. Tuurlijk, die zijn geoptimaliseerd en natuurlijk lopen ze nog wat achter met high-end pc's, maar het is nog steeds aardige kwaliteit. De vorige generatie was ook wel aardig, maar liep toch sneller tegen het limiet aan. En ik verwacht eigenlijk ook niet dezelfde upgrade die de huidige generatie consoles lieten zien toen ze er net kwamen. Het wordt wel mooier en groter, maar er zit op dit moment al aardig wat detail in de games.
@Noeandee:

Volgens je profiel ben je ruim in de dertig, dus misschien dat je ouders nog buiten de boot vallen, maar de jongere generatie is lang niet meer zo digibeet. Die zijn opgegroeid met computers, gewend aan internet op alle devices en hoogst waarschijnlijk al bezig met hun zoveelste computer/laptop. Die snappen echt wel het verschil tussen een laptop van 400 piek en 1500 euro. Tien jaar geleden ging dat verhaaltje nog op. Tegenwoordig zijn we een stuk verder. Mensen zijn tegenwoordig ook prima in het vinden van informatie op internet. Termen als pixel en resolutie zijn al tijden ingeburgerd.

Sowieso bestaat de doorsnee consument niet, aangezien computers tegenwoordig door alle leeftijdsgroepen gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 28 december 2012 17:06]

Alles is bij een tablet veel kleiner dan een laptop; scherm, achtergrondverlichting indien aanwezig, prinplaten, aansluitingen, accu, geen keyboard, zelfs de lopende banden bij de productie kunnen veel kleiner worden.
Minder materiaal, lagere productie kosten dus , zó hou je geld over voor een prachtig scherm, en mooie software (alleen) dát verkoopt tegenwoordig goed!.

Frisianstar
Kleiner is zeker niet altijd goedkoper
Sinds de eerste PC's en laptops was kleiner voor zover ik gezien heb altijd duurder, alleen is met smartphones zo'n beetje de grens bereikt. Nog kleiner heeft geen zin. De enige manier om het straks duur te houden is met meer specs en andere poespas buiten de fysieke computer.
Gevolg: je koopt nu al een SoC voor een paar tientjes. Die dingen bevatten vrijwel alleen maar een cpu en zijn voor de rest kaal. Op dit moment staat die generatie copmputers nog in de kinderschoenen en zijn qua specs nog niet heel bijzonder maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe kan een smartphone straks nog honderden euro's gaan kosten als het hart ervan bijna niets kost? Voor een stukje plastic, wat glas en een batterij kun je volgens mij geen +300 euro bij de prijs op doen omdat de CPU zo weinig winst oplevert. Op zich vind ik het nu al twijfelachtig worden als je kijkt wat je koopt voor 600 en dat vergelijkt met een produkt van dezelfde prijs 3 jaar geleden, dus wat je bwvs nu op marktplaats koopt voor 100 euro. Die 500 euro verschil moet ergens in zitten maar dat is dus moeilijk aan te wijzen. Bewijs dat de waarde van het produkt voor het grootste deel op niets is gebaseerd. Bij computers wordt dat straks veel erger dan met auto's en kleding.
Kleiner is zeker niet altijd goedkoper
Netbooks zijn klein en goedkoop en toch was het succes maar van korte duur. Uiteindelijk kwamen de meeste consumenten erachter dat het in de praktijk toch niet zo''n handig apparaat was. Toen kwamen de ultrabooks, te duur volgens velen en dus vielen de verkopen tegen. Nu gaan de fabrikanten langzaam weer op de weg terug naar de netbook: wel compact, iets steviger behuizing, maar geen SSD en minder high end specs om de kosten te drukken.
Sinds ik een tablet heb mis ik een laptop niet meer. Waar ik mee wil zeggen dat voor de meeste mensen een beetje surfen, mailen, facebooken alles is wat ze op een laptop deden. En nu verschuift het steeds meer naar de tablet.
Denk ik ;)
Je doet precies datgene waardoor de producenten met minder middelen meer omzet mee kunnen genereren.
En sinds ik mijn laptop verkocht heb en de oude thuiscomputer een kleine upgrade gegeven heb mis ik de laptop ook niet meer. Op de tablet van mijn ouders kan ik bij lange na niet wat ik nu wel kan.
Voor mijn studie gebruik ik liever pen en papier. In plaats van ALLES te typen wat er gezegd wordt, ga ik je samenvatten. En dat werkt een stuk beter (bij mij dan) dan dat ik naderhand moet gaan zoeken wat nou eigenlijk belangrijk is...

Wat je zegt klopt wel, de laptop werd meestal aangeschaft voor wat simpele dingen. En nu is er voor diezelfde mensen een nog beter alternatief idd de tablet. Die kan het zelfde als waar ze eerst een laptop voor kochten, maar hij is gewoon een stuk beter, nee Makkelijker!, om diezelfde dingen mee te doen.

Eigenlijk hebben de laptopfabrikanten heel veel geluk gehad dat de tablet zo lang op zich heeft laten wachten (Of konden ze dat misschien zelf kiezen???)
Bijna iedereen kocht tussen nu en de afgelopen 3 jaar een laptop.
Nu de meeste mensen een laptop gekocht hebben is het perfecte moment gekomen om tablets aan te kondigen.
Precies de mensen die destijds een laptop kochten om "mobiel" te zijn met Internet, Mail, Facebook en het spelletje op Facebook of spele.nl
Kopen om die reden nu dus een tablet.

Dubbele winstsituatie voor de fabrikanten die beide verkochten/verkopen.
In jouw situatie zou je er over kunnen denken een mindmap app op de tablet van je ouders te gebruiken. Daarmee kun je ook goed aantekeningen maken en referenties aanbrengen. Mochten je ouders een iPad hebben dan zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar (gratis) Mindjet Maps of (betaalapp (independent developer)) iThoughtsHD.
Wat mij persoonlijk op valt is dat veel van de lagere Notebook segmenten wordt gekannibaliseerd door tablet. Dit staat in het artikel en is denk ik ook wel in de practijk te doen. Mensen doen veelal browsen, spelletjes en social Media en dat kan net zo goed op een Tablet van 400 euro als op een low end notebook van 500 euro.

Ik denk dat momenteel de low-end notebook markt alleen nog maar drijvende is door het geintegreerde toetsenbord waardoor tekstverwerking er nog mee kan. Maar de dockings van tablets worden zo goed (en steeds universeler door o.a. bluetooth) dat ze over niet al te lange tijd ook dat onderdeel weg kannibaliseren.

Wel worden high-end notebooks nog verkocht en dan met name voor gaming of high-end applicaties voor videobewerking of zaken zoals technische programma's. Ik beschouw die markt wel aanzienlijk kleiner dan de tabletmarkt. De winst wat er op valt te behalen is p-er unit groter, maar door de (veel) lagere verkoopsaantallen zal deze in het totaalplaatje niet veel hoger zijn dan die van de tabletmarkt.

Ik denk wel dat notebook voorlopig blijven bestaan, zeker in het high-end en Ultrabook segment. Ik verwacht echter dat low-end notebooks worden getorpodeerd op het moment dat losse covers met bluetooth hoesje voor tablets universeel zijn en Android betere bekendheid krijgt voor akntoorwerkzaamheden. (ja, Android kan ongetwijfeld tekstverwerken en printen naar netwerkprinters maar de mainstream beschouwd dergelijke tablets nog steeds als gaming en social media platform)
De markt zal zoals vroeger weer een duidelijker verschil krijgen in consumenten computers en systemen voor professionals.


Je ziet gaming steeds meer ook voor pc in de voor van een htpc of combi systeem verhuizen van de computer/ werkkamer naar de huiskamer. Voor shooters is dit nog niet ideaal ivm gebruik van muis. Maar met komst van de nieuwe kinect, en als deze ook nog eens gaat werken op pc's, . gaat hier zeker verandering in brengen.

Tablets worden de nieuwe consumenten pc. De laptop zal zoals hij nu is grotendeels verdwijnen lijkt mij.
En meer een portable workstations(laptop-ultrabooks) worden meer gericht op enkeprofessionals . Hierdoor zal de markt van zelf bouw systemen nog verder inzakken ben ik bang. Dit gepaard met misschien de cpu/ moederboard combi aan elkaar gelast en je gaat dan wellicht qua prijzen weer terug naar af.

Voor een professionele configuratie, voor 3d en simulatie doeleinden ga je dan misschien 2x zoveel kwijt zijn als nu in verhouding. Daar ben ik opzich wel bang voor. Aangezien de markten steeds minder overlapping zullen hebben. Goed voor de wijze van productie, en opstellen van configuratie. Maar de keuzevrijheid zal er niet beter op worden. En daarmee gepaard zie ik de prijzen dan ook niet zakken.

Zelf gebruik ik een tablet meer voor 3d en 2d schets werk. Maar dit is in zijn geheel nog niet volwassen genoeg om een workstation te vervangen. Maar het is wel een goede toevoegingenen zelfs een mogelijke vervanging van een cintiq te noemen in sommige gevallen. Het zal de komende tijd een periode worden van innovatie en proefballonen van de gevestigde pc fabrikanten waarbij elk model zal worden gepresenteerd als de nieuwe manier, of de nieuwe vorm van een computer. Ben benieuwd wat er allemaal voor geks voorbij gaat komen. En wat ze er qua prijs voor zullen durven vragen. En niet te vergeten wat de komst van de nieuwe consoles qua boost in de gpu markt zal brengen, of dat de consoles qua grafische prestaties bij release al achterhaald zullen zijn. En daardoor de gpu markt niet meer zullen stimuleren. Het voeld weer als het begin van het pentium tijdperk!elke maand weer wat nieuws op de markt.
Wat ik nog steeds niet snap is dat mensen ook voor thuis een laptop kiezen... Het voordeel van een laptop (op de bank of aan tafel snel even wat opzoeken, of lekker een filmpje kijken) is al vervangen door een tablet. Dan blijven de taken zoals aan documenten werken en zwaardere applicaties draaien over. Hiervoor is een desktop veel geschikter dan een laptop, omdat de prijs/prestatie verhouding veel positiever is. Ook kan een desktop veel langer mee.

Misschien ligt het aan het feit dat ik een gamer en tweaker ben, maar laptops zijn tegenwoordig toch redelijk overbodig en te duur voor thuisgebruik?
Waarom zou je tegenwoordig nog een desktop kopen? Dwz: tenzij je die-hard gamer of kantoormedewerker bent. De meeste mensen hebben meer dan genoeg aan een laptop. Zo'n ding is veel flexibeler te gebruiken dan een desktop (je kunt hem makkelijk verplaatsen) en de prijs is niet veel anders dan gangbare desktops. Ik ken bijna niemand meer met een 'vaste computer'. Sommigen hebben nog iMac's maar Windows-desktops zie ik bijna niet meer.
Flexibiliteit wil je hebben? Dan zou je in mijn ogen voor een modulair systeem moeten gaan. Kunt veel zeggen van een tablet maar niet dat dat een erg modulair systeem is. Voorzie veel meer mogelijkheden in kleine Lego-achtige systemen als die Raspberry Pi. Kleine computers die gemakkelijk toe te kneden zijn naar gelang de behoefte van de klant. Tenzij een tabletproducent met een dermate modulair ontwerp op de proppen komt dat klanten schermen, (grafische) processoren en geheugen zelf kunnen verwisselen.
In veel situaties is een laptop ideaal. Koppel er een extern beeldscherm met toetsenbord en muis aan en je hebt een volledige desktop replacement. Koppel deze los en je kunt overal mobiel werken. Dat kan allemaal voor een prijs minder dan wat een tablet en desktop samen kost.

Daarnaast is een tablet in veel taken (vooral actieve taken) bijzonder onhandig in gebruik. Ik moet er niet aan denken om een wetenschappelijk artikel in de trein op een tablet te moeten typen, terwijl de wagon contstant heen en weer schud.
Je vergeet studenten en zakelijke gebruikers. Dit is denk ik de grootste doelgroep. Daarnaast heb je nog de niches zoals gamers, hobbyisten, etc. Ik heb een Ipad, een laptop en een desktop en ik zie wel verschillen in de gebruikte toepassing van deze apparaten. De tablet is voor recreatief gebruik (youtuben, social media, email, websites). De laptop is voor onderweg en voor tekstinvoer voornamelijk. Een soort management computertje waar je alles opgooit wat op de tablet niet kan. En de desktop is voor de grote toepassingen, voornamelijk gaming en foto/video bewerking. Mogelijk ook het aansluiten van USB toepassingen of andere oplossingen, die weer op de laptop/tablet niet kunnen.

Vergeet niet, dat het consumentenvertrouwen heel erg laag is op dit moment. De koopkracht is laag. Mensen maken keuzes en kopen niet een laptop, tablet en desktop tegelijkertijd. De desktop van 6 jaar terug is nog goed genoeg voor iTunes, briefje printen, etc. Zodra de economie in 2014 ongeveer weer langzaam aantrekt, zal je ook de laptop/desktop markt weer zien aantrekken. Ook gestimuleert door de zakelijke markt, waar men ook geen enorme bedragen uittrekt momenteel om de desktops, thinclients en laptops te vervangen.
Zodra de economie in 2014 ongeveer weer langzaam aantrekt
Je maakt een grapje zeker? Ik zou daar niet op gokken. Koop gewoon meteen een nieuwe mid-range laptop. ;)
Dat is op dit moment de meest veilige 'investering', waar het op computers aankomt.
"zodra de economie in 2014 aantrekt"

Eventjes een lesje in historie. De pensioenfondsen maakten toen de markt gemiddeld 12% rente maakte (7%+ indexatie en ruim 4%+ aan dividend) ongeveer 6%+ per jaar. Die 12% per jaar die de markt gemiddeld maakt is een gemiddelde over de afgelopen 75 jaar.

Dus pensioenfondsen hebben historisch te weinig rente gemaakt. Echter ze maakten wel ruim 1% meer dan de gemiddelde inflatie die net boven de 5% historisch ligt.

Voor inflatiecijfers pakken we niet het goedweerverhaaltje van de overheid, maar dezelfde statistieken van de beurs. Je kunt niet ontkennen dat een litertje benzine omgerekend nu tegen de 4 gulden per liter aanzit bijvoorbeeld, dus het 2% inflatie per jaar verhaaltje van de overheid is een sprookje.

De inflatie was de afgelopen jaren heel wat meer dan 5%. Historisch is het echter 5%.

De laatste 10 jaar is het zo dat pensioenfondsen minder dan de gemiddelde inflatie maken.

Nu praten we over zo'n enorm bedrag hier, omdat ze 1200+ miljard in cash hebben op dit moment. Dus zelfs als ze maar een procentje minder maken praten we erover dat de economie dus 12 miljard per jaar verliest aan knullige rendementen van de pensioenfondsen in plaats van dat ze geld verdienen.

Dit is een politiek probleem met name, want die hebben de zaak zo gereguleerd dat pensioenfondsen knullige rendementen maken afgezien van andere oorzaken die de politiek in een enorme enquetecommissie zou moeten onderzoeken - maar zichzelf onderzoeken doen ze haast nooit natuurlijk.

Dan hangt verder als een zwaard van Damocles boven ons hoofd het feit dat de USA maar 2500 miljard dollar inkomsten per jaar heeft terwijl ze er 3900 miljard per jaar uitgeven met Obama als Sinterklaas.

Mogelijk gaan ze per 1 januari nu ietsjes bezuinigen, maar dan praten we over maar 600 miljard wat die fiscal cliff is.

In feite zullen ze toch 1400 miljard per jaar aan uitgaves bezuinigen moeten, met name sociale uitgaves zijn dit. Het leger zullen ze ook op bezuinigen. De JSF gaan ze stopzetten natuurlijk, zoals Biden al in zijn debat aangaf een maand geleden.

Het is dus realistisch te verwachten dat de economie niet gaat groeien in NL, want wij exporteren enorm veel richting USA.

De bedrijven zijn gezond, maar USA zal een keer moeten bezuinigen en de BV Nederland maakt te weinig winst met zijn pensioenfondsen. Het waren al de lachertjes van de internationale beleggerswereld met een rendement van net boven de 6%, terwijl de beurs gemiddeld meer dan 12% maakte in totaal.

Per saldo werkt *op dit moment* het Franse pensioenstelsel van pensioenen betalen uit de huidige economie, BETER, dan het Nederlands systeem, OMDAT gemiddeld over de afgelopen 10 jaar het Nederlands systeem minder winst maakt dan de gemiddelde inflatie.

Goedkopere hardware zal dus geniaal verkopen in de toekomst.

Zelf heb ik overigens een laptop en geen tablet omdat ik een 17'' beeldscherm wil (draag bril) en een toetsenbord en full HD om video's af te spelen. Deze macbookpro 17'' is echter knullig om FULL hd video's af te spelen want hij wordt bloetheet als ik dat doe.

Dus gezocht een laptop die full hd is, 17'' heeft, niet al te zwaar (enorm belangrijk) EN die full hd afspelen kan zonder bloedheet te worden, die liefst zo goedkoop mogelijk is ipv de 2800 euro die deze laptop nieuwprijs was.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 28 december 2012 13:19]

Absoluut niet mee eens. Desktop is minstens even duur als een laptop en minder handig. Thuiswerk, ZZP, vakantie... Nee, ik was eerst altijd voor een desktop maar sinds een jaar of 3 ben ik blij over naar laptop. Het zal inderdaad komen dat je een gamer bent. Als je geen heftige videokaart nodig hebt kan je net zo goed een laptop nemen. Enige waar ik nog een 'desktop' voor koop is een HTPC, als ik daar ook niet al mijn oude laptop voor ga gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Desktops Samsung Smartphones Privacy Sony Microsoft Apple Games Consoles Politiek en recht

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013