Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 163, views: 142.497 •

OS X: de komst van de bergleeuw

De OS-ontwikkelaars van Apple brachten in 2012 een update uit van het Apple-desktopbesturingssysteem in de vorm van OS X 10.8 Mountain Lion. Deze nieuwe versie, die volgens Apple meer dan tweehonderd vernieuwingen bevat, volgt Lion op en kwam in de zomer breed beschikbaar. Een upgrade kost de gebruiker in de Mac App Store een bescheiden 18 euro en het besturingssysteem is uiteraard op recentere Apple-desktops en -laptops voorgeïnstalleerd.

OS X Mountain Lion Hoewel er geen wereldschokkende wijzigingen in de OS X-update zijn te vinden, heeft Apple het nodige geschaafd aan het besturingssysteem. Zo is in Mountain Lion onder andere het Notification Center te vinden. Dit berichtencentrum kan de gebruiker attenderen op nieuwe e-mails, afspraken uit de Calendar-applicatie en meldingen van andere softwarepakketten. Verder biedt het Game Center toegang tot games, achievements en vriendenlijsten, is iChat vervangen door Messages, een messagingtool die ook in iOS is te vinden, en kunnen sociale-netwerken vanuit het besturingssysteem worden aangeroepen.

Bezitters van courante Apple-hardware, zoals de MacBooks die in juni verschenen, profiteren van de Power Nap-feature. Daarbij kan de notebook in de slaapstand toch nog een internetverbinding actief houden om zo e-mails op te halen en data te synchroniseren met iCloud. Verder kunnen via AirPlay Mirroring beelden vanaf een Apple-laptop of iMac worden gestreamd naar een televisie die is aangesloten op een Apple TV-settopbox.Notification Center in OS X 10.8 Mountain Lion

Mountain Lion werd over het algemeen goed ontvangen. De pers stelde dat het besturingssysteem enkele nuttige verbeteringen bevatte en een upgrade bovendien weinig hoeft te kosten. Wel was er kritiek op het Game Center; dit kende bij de launch nog weinig titels. Bezitters van oudere Mac-systemen liepen echter tegen een fors nadeel van de nieuwe OS X-release aan. Onder andere de oorspronkelijke MacBook Air, de iMac van eind 2006 en de Mac mini van 2007 moeten het zonder Mountain Lion doen, omdat de grafische processor in deze hardware niet aan de minimale eisen voldoet of de processor niet overweg kan met 64bit-instructies.

De kans dat Apple in 2013 een nieuwe versie van OS X uitbrengt, is als we naar de geschiedenis kijken, vrij klein. Sinds de release van OS X Tiger in mei 2004 lag er steeds een periode van twee jaar tussen elke nieuwe versie van Apples desktopbesturingssysteem. Wel doen er al geruchten over OS X 10.9 de ronde. Zo zou Apple zijn spraakbesturingsdienst Siri en kaartendienst Maps willen integreren. Apple lijkt echter voorlopig zijn handen vol te hebben aan het verbeteren van zijn onderliggende Maps-technologie, nadat het uitbrengen van de kaartendienst op iOS uitmondde in een debacle.


Reacties (163)

Reactiefilter:-11630160+1113+22+30
Zolang nog niet alle peripherals met Linux-drivers worden geleverd en zolang er vertikale maatsoftware blijft bestaan die alleen op Windows draait, blijft Linux een marginaal bestaan houden op de desktop.

Windows 8 heeft een paar vreemde design keuzes. Ik draai de Enterprise 90-dagen evaluation versie op een MSI netbook (die ik overigens kocht omdat de hardware veel overeenkomst had met de eerste Mac Mini en dus OSX kan draaien) met een resolutie van 1024x600. Die resolutie is nét te weinig om de apps van W8 te draaien. Ik kan de resolutie veranderen in 1024x768 om zo even te snuffelen aan de Store en de overige tiles, maar het inelkaar gedrukte beeld is natuurlijk niet fijn werken. Okay, hangen we er een oude monitor aan, zo'n 19" 4:3 scherm. Maximale resolutie 1280x1024. En wéér laat W8 mij in de kou: ik kan nu wel één app starten, maar om er 2 op mijn scherm te krijgen is de resolutie weer nét te laag!

Ik moet mijn nog beraden wat ik na de 90-dagen evaluatie ga doen. Windows 7 en 8 draaien bijzonder vlot op deze Atom netbook. Of toch maar weer OSX erop zetten, omdat het kan? Linux zal het wel niet worden.
Maar waarom zou men perupherals met Linux drivers leveren wanneer vele dingen out of the box gewoon werken? Dat wat exotrische hardware het niet doet zal de meeste mensen worst wezen aangezien zij toch niets hebben aan die hardware.

Linux is een prima desktop OS en voor vele mensen net een ideale vervanger voor Windows, alleen zit Windows zo diep in ons systeem vastgeroest dat niemand de switch wenst te maken. Imho zou meer dan 3 kwart van computergebruikers perfect kunnen overschakellen zonder aan functionaliteit te moeten inboeten en zelfs net aan comfort te winnen (updates voor alle software in 1 locatie zou al vele problemen verhelpen bijvoorbeeld). Want laat ons eerlijk zijn. Waarvoor worden de meeste desktops (vooral thuis) gebruikt? Das wat surfen, mailen, chatten, fotos kijken misschien nog wat wordprocessing maar daar houd het al bijna op. Allemaal taken die je perfect met Linux kan.
Ook allemaal taken die je perfect met een tablet kan, eventueel aangevuld met een los toetsenbord. Dus waarom zouden we uberhaupt nog een "energie vretende" desktop in huis nemen als we die redenering volgen ?
Omdat je met tablets niet de vrijheid hebt als met een Desktop of Laptop. Een laptop vreet net zoveel stroom als een Tablet, dus een beetje onzinnig antwoord dat je geeft.

En Desktops vragen ook niet veel stroom tegenwoordig, of je moet een Extreme gamers PC hebben waar de hardware ongeveer 1 a 2x zoveel stroom vraagt.
Desktop kent meer vrijheid dan een tablet?
In mijn omgeving zie ik het eerder andersom en wel dat de tablet juist bevrijdend werkt. Gebruikers dienen nu niet te wachten tot de pc is opgestart, je kunt met een tablet gelijk aan de slag. En aan de slag op meer en diverse locaties dan met een desktop of laptop.
Dat je voor bepaalde 'technischere' functies een muis en tobo wilt blijven we houden. Maar dat zijn niet de dingen die 75% van de Nederlandsche bevolking op een pc doet.
Ik denk dat er weinig verschil in tijd zit tussen een tablet uit slaapsland halen vs een pc/laptop uit slaapstand halen.

Voordeel van een tablet is wel dat deze niet zo log is, en daardoor veel makkelijker en sneller even te pakken is om even iets op te zoeken bijvoorbeeld.
Er zit net wel een heel groot verschil tussen een tablet uit slaapstand halen en een laptop/desktop uit slaapstand halen. Een tablet (iPad in mijn geval) is onmiddellijk beschikbaar om mee te werken, echt géén wachttijd. Een laptop of desktop heeft in het allerbeste geval minstens een aantal seconden nodig vooraleer deze uit de slaapstand is.
Een laptop of desktop heeft in het allerbeste geval minstens een aantal seconden nodig vooraleer deze uit de slaapstand is.
Laat dat nu ook ongeveer de tijd zijn die ik nodig heb om te gaan zitten en naar de muis te reiken. Een paar seconden... Het moet toch niet gekker worden met die tijdverspilling. :+

Die verloren tijd haal ik ergens in de eerste minuut wel weer in omdat ik op de desktop veel sneller kan typen dan op zo'n kneuterig geëmuleerd toetsenbord.

Voor mij blijft een tablet meer voor consumptie van info, terwijl de desktop beter geschikt blijft voor echt werk.
Inderdaad. Afgezien van betere arbo goedgekeurde houdingen.

Wordt persoonlijk helemaal irritant van tablets. Vind het leuk om d'r wat sites op te lezen e.d., maar zodra ik meer dan 2 regels moet typen ben ik in staat hem uit het raam te flikkeren. Een onscreen keyboard is gewoon een kansloos invoer systeem. Werkt prima voor een paar letters, misschien een URL, maar daarna houd het echt op hier.

Ze doen het vast prima in de categorie mensen die ook geen moeite heeft om een heel document te typen met een afstandsbediening (alla youtube op je smart tv). Verwacht echter niet dat ik mensen met een dergelijk werktempo aan ga nemen. Trek nog liever een zwerver uit de goot, die heeft hoogstwaarschijnlijk meer werk ethos.
Ik zal maar niet proberen om Acad, De PhotoShop Suite of Skyrim te spelen op je tablet, want dan heb je toch een probleem van hier tot Pluto en terug ;)
Even afgezien van grote bestandssystemen, virtuele machines, compilers en andere devel-related zaken. Wat dat betreft zijn het nog steeds veredelde elektronische agenda's ondanks dat de gemiddelde rekenkracht van tablets en smartphones aanzienlijk stijgt en in theorie een hoop mogelijk maakt. Helaas wordt de volledige potentie van die apparaten commercieel dichtgetimmerd en beperkt tot apps die draaien in een virtueel framewerk.
Die opmerking dat tablets meer vrijheid voor de gebruiker zouden brengen kan ik totaal niet snappen. Mijn ervaring is dat een willekeurige tablet of smartphone uit de winkel geen echte computer meer is maar een elektronisch apparaat met een ecosysteem/GUI waarbij de computer an sich op de achtergrond is verdwenen. De vrijheid van een computer-bezitter is wel degelijk groter dan die van een tablet-bezitter. Op een beetje computer is de eigenaar automatisch root/admin wat zorgt voor vrije toegang tot alles. Logisch toch?

[Reactie gewijzigd door blorf op 25 december 2012 12:35]

Vrijheid is een relatief begrip in deze.

Zeker voor een tweaker is een dicht getimmerd systeem wellicht minder vrij of bevrijdend dan voor de "gemiddelde gebruiker" aka de gebruiker die niet meer doet dan mailen, foto's kijken, facebook checken en youtube vid's kijken. Juist voor die laatste is het zeer aangenaam dat hij/zij zich in een veilige omgeving kan wagen waarin er weinig mis kan gaan en alle moeilijke techniek op de achtergrond gedrukt word zodat de gebruiker er niet mee belast word.

Kunnen die tablets meer aan dan er nu mee mogelijk is, uiteraard maar dat wil niet zeggen dat het voor de meerderheid die met deze apparaten werkt ook van belang is dat het kan. Uiteindelijk is dat wat er verkoopt en dus van belang is. Wat een "enkele" tweaker dan graag zou zien is niet relevant. Maar je kunt ze altijd jailbraken :) de ROM's flashen en je eigen OS erop knallen :D of dat werkt is een heel ander verhaal, niet de taak van de producent om daar voor te zorgen.
als die mensen alleen dat zouden doen en niet overal maar op klikken en installeren, en anders geen admin rechten hebben.
heb je ook heel veel minder kans op shit.
Je zit fout.... Let op de subtiele correctie:
Juist voor die laatste is het zeer aangenaam dat hij/zij zich in een veilige omgeving kan wagen waarin er weinig mis kan gaan en alle moeilijke techniek op de achtergrond gedrukt word zodat de gebruiker er niet mee belast word.
Dat moet natuurlijk het volgende zijn:

Juist voor die laatste is het zeer aangenaam dat hij/zij zich in een veilige omgeving kan wanen waarin er weinig mis kan gaan en alle moeilijke techniek op de achtergrond gedrukt word zodat de gebruiker er niet mee belast word.

Leven in illusies is gevaarlijk. Aan de andere kant, we doen niks anders. Als iemand voor een trein ligt is het tegenwoordig al een ramp. Vroegah werden mensen dagelijks verscheurd door roofdieren. Wij negeren de realiteit echter maar al te graag.

edit:
Overigens valt er weinig te 'wagen' aan iets dat veilig is ;)

[Reactie gewijzigd door freaky op 27 december 2012 13:57]

@tijn89
alsof jij je pc niet gewoon in de slaap stand kan zetten en met 1 tik op het toetsenbord weer op je desktop zit

dit licht dus eerder aan de kennis/onkunde van de gebruiker dan aan de desktop

je kan alles doen op de desktop behalve dan dat het mobiel is daarvoor heb je de laptop

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 25 december 2012 12:19]

Ook allemaal taken die je perfect met een tablet kan, eventueel aangevuld met een los toetsenbord.
Toch wat minder perfect, want een tablet heeft een kleiner beeldscherm.
Ook voor games is een desktop meer geschikt dan een tablet.
Dus waarom zouden we uberhaupt nog een "energie vretende" desktop in huis nemen als we die redenering volgen ?
Vanwege bepaalde comfort- en gebruiks eisen die veel mensen hebben.
Verder blijkt uit de toepassing van tablets alleen maar dat Linux inderdaad zeer geschikt is voor de genoemde taken.
Ik deel je mening dat er mensen zijn die bepaalde eisen stellen. Toch is er een grote groep die de desktop/laptop wel kan missen.

Als voorbeeld denk ik dan aan mijn moeder. Ze doet niet meer dan een beetje over het web bladeren, kleine mailtjes sturen en wat skypen. Dit zijn voor haar zaken die ze prima op een tablet kan doen. Het is nog beter ook volgens haar want je kan lekker op de bank blijven zitten.

Ik denk dat er veel meer mensen als mijn moeder zijn die na het verkrijgen van een tablet de desktop niet meer aanraken en uiteindelijk de deur uit doen omdat het zoveel ruimte in neemt. En die doelgroep is enorm groot! Het is niet zo gek dat de desktop verkopen terug lopen nu de tablets zo hard de winkels uit vliegen.

Toch vermoed ik dat er wel weer een stijgende lijn zal zijn. Ik verwacht (zeker in deze crisis) dat mensen eerst een tablet kopen en de nieuwe pc daardoor nog even uitstellen. Alsnog zal er dan een groep zijn die de pc niet meer nodig hebben en weer voor een nieuwe (relatief goedkope) tablet gaan.
Ergens heb je wel een punt maar maar velen willen ook hun software gebruiken die meegeleverd worden met hun hardware zoals fototoestel of videocam en daar zit geen Linux bij.
En ga daar maar eens uitleggen ,hou je niet vol.
Cameras en dergelike werken gewoon out of the box sinds bijvoorbeeld Ubuntu 11.04 (uit 2011).
De camera werkt vast perfect, maar de bijgeleverde software zal niet werken. En er zal vast linux software zijn die alles en meer kan wat die hp-software kon, maar het is andere software. Dus deugt het niet. Het moet precies hetzelfde zijn als voorheen tenzij de gebruiker specifiek aangeeft dat ze een andere applicatie willen.
ik vraag me dan af of je niet heel denigerend bezig bent...

als je zegt - er zo vast wel software zijn die het ook kan...

er zal ook vast software zijn die het beter doet...

er zal ook vast een moment komen dat bedrijven er een documentje bij stoppen met

typ sudo apt-add-repository ppa:photosmart-ubuntu1204 en u bent verzekerd van onze laatste versie...

of ze leveren gewoon netjes suppport aan een van de bestaande aplicaites... klik of software center en installeer freephotomanager.org (of welke je ook wilt en hoe zo'n kreng ook heet)...


bot gezecht... de meeste mensen ramme zo'n cd erin en klikken op instal zonder ooit te weten wat ze doen of ze die add-ware trialware en mallware wel willen hoevaak krijg je na 30dagen niet het verzoek te betalen en denkt mijn computer-domme ouwe pa dat z'n 'ding' niet kan werken zonder die rommelware.

ik zou juist het tegengestelde suggereren wil je echt de gemiddelde pc-gebruiker bloot blijven stellen waarin elke idioot een aplicatie zomaar van elke willekeurig medium kan instaleren omdat het ergens anders bij zat, (of dat nu een camera is of een pakje boter ... maakt voor MIJN pa iig geen verschil...
Het probleem is echter dat, zodra Linux interessant genoeg wordt voor fabrikanten om het ook netjes te ondersteunen zij de rommel, die ze eerst op de Windows PC's gingen installeren, vervolgens ook op de Linux PC's kwijt willen.

Dat er rommel bij een produkt geleverd wordt en dat deze rommel door de klant vrolijk geinstlleerd wordt heeft niets met het besturingssysteem te maken.
Wanneer het abbo weer een nieuwe hippe smartphone aanbied is opnieuw leren hoe het werkt geen probleem en als de wasmachine stuk gaat en er komt een nieuwe is het eveneens in een paar dagen duidelijk.

Waarom moet het op een computerscherm dan altijd precies hetzelfde blijven?
Mja, toon mij 1 fabrikant die dit jaar met z'n camera meelevert wat er 3 jaar geleden ook bij zat (nee nee, geen camera pakken die al 3 jaar op voorraad ligt ;)).

Tis maar net wie ze op dat moment de meeste subsidie geeft om hun software te slijten en/of wie op dat moment de goedkoopste is.
Zoals SirBlade al aangeeft. De camera ansich zal wel werken echter de bij geleverde software zal het 9 van de 10 keer niet doen. De gemiddelde computer gebruiker denkt dat zijn apparaat niet werkt als de bijgeleverde software ook niet werkt.

Daar zit de crux natuurlijk. Je kunt als OS nog zo'n goede ondersteuning hebben voor randapparatuur maar als je software die erbij geleverd wordt niet werkt dan houdt het voor veel mensen gewoon op.

Dit zal naar mate de huidige generatie jongeren ouder wordt wel minder worden aangezien deze al meer gewend zijn maar het blijft een probleem voor het Linux OS. Het probleem is namelijk ook nog vaak dat , in tegenstelling tot bijvoorbeeld een OsX, dat als je het apparaat aangesloten hebt je alleen een melding krijgt van 'Ja aangesloten. Succes ermee!'. Waar je bij bijvoorbeeld windows, os x een melding krijgt ( dit weet ik niet zeker aangezien ik geen OS x gebruik maar het lijkt me wel in de lijn van het product vallen ) dat je nu een camera hebt aan gesloten en of je er iets mee wil doen.
Is bij in ieder geval Ubuntu ook gewoon zo hoor. Komt gewoon mooie popup die voorstelt om Shotwell te openen, waarmee met twee klikken alle foto's te importeren zijn naar ~/Pictures.
En waarom zou je die crapware willen hebben die je mee krijgt? Als het kan vermijd ik gewoon zo veel mogelijk third party rommel programmas die zich allemaal in de boot proberen te nestelen.

Het default programma in veel Linux distributies is pakken lichter, werkt gewoon en heeft alles wat je nodig hebt als consument. Koop je een nieuwe camera moet je niet heel je bibliotheek omzetten naar het programma van je nieuwe camera maar blijft je gewoon hetzelfde programma gebruiken. Heb je meer nodig kan je Picasa of een alternatief downloaden via de store.

Hetzelfde geldt voor printers, webcams, etc etc. Die werken 98% van de tijd gewoon meteen en kan je volledig instellen met de standaard systeem instellingen. Geen third party rommel voor nodig. Voor webcam kan het zijn dat je nog een viewer moet downloaden, maar vergeleken met een hele "suite" (zoals ze het noemen) op je Windows te zetten is dat toch een stuk beter.

Ik snap niet wat iedereen zo blijft zagen over die randaparatuur. Wat voor exotische apparaten koppelen jullie dan aan je PC dat jullie zoveel last hebben? De meeste mensen hebben een simpele logitech webcam, canon fototoestel en een HP printer (of iets uit dezelfde klasse). Die werken gewoon allemaal out of the box vanaf first boot. Meer zelfs, ik heb webcams die het vertikken om te werken in Win7 64bit, maar vrolijk werken in Ubuntu 64bit out of the box.
Dat weet jij, dat weet ik maar de gemiddelde huis/tuin/keuken consument weet dat niet en is in de veronderstelling dat de software hoort bij de hardware.
Computers zijn nu eenmaal niet voor iedereen. Net als dat autorijden niet voor iedereen is weggelegd.
Als je hem erin steekt, en hij werkt, wat wil je dan nog meer? Ik bedoel, die CD gaat er echt pas in als het niet werkt nadat de kabel erin is gestoken (op windows).
Ja tuurlijk, als verstokte Linux gebruiker én hobbyfotograaf heb ik ze allemaal geprobeerd. Echter, elke keer als je iets fatsoenlijks wilt doen dan loop je tegen de beperkingen aan van Linux.

Tuurlijk, shotwell en gimp etc proberen goede Lightroom en photoshop alternatieven te zijn...maar zijn het niet als je ze echt gebruikt. Als Adobe zijn combo native voor Linux uitbrengt ben ik de eerste die het koopt....

Zelfde voor Office, Open/Libre office zuigt big time bij grotere bestanden of geintegreerde spreadsheets in presentaties. MS office doet dat beter.

Hoe mooi inkscape ook is (gebruik het regelmatig) het is geen partij voor Adobe Illustrator als het om grotere bestanden gaat.

don't get me wrong. Linux (Ubuntu) is mijn primaire OS, zeker voor webdev zaken, maar voor het overige boot ik toch nog graag naar win7
Meeste van je Adobe pakketten doen het uiteraard gewoon onder wine.

En gratis vergelijken met iets van vele duizenden euro's is wel een hele grote brug. Wellicht geen onterechte, maar wel een hele grote.

Mis GIMP overigens, maar goed.
jaja, gimp ook, prima, maar geen vervanger van PS. PS 6 heb ik persoonlijk nog niet aan de praat gekregen onder wine
Vanaf dat er 1 fabrikant mee begint en op zijn doos de linux compatibeliteit zal vermelden van de software zal de rest gewoon volgen. Indien het platform groot genoeg is dan kan men het niet negeren. Kijk naar de games. Enkele weken nadat Valve had aangekondigd dat ze Linux gingen ondersteunen kwam EA met eenzelfde bericht af en er zijn er ondertussen nog gevolgd met THQ als recentste voorbeeld.
@Blokker_1999 : Veel apparaten werken onder Linux gewoon out-of-the-box omdat de kernel steeds veelzijdiger wordt.

Problemen doen zich wel voor bij apparaten waarvan enkel gesloten (proprietary) drivers beschikbaar zijn. Zo krijg ik Linux niet lekker aan het draaien op mijn laptop (Mobility RadeonHD 4650) en mijn mini-PC (AMD E350 + RadeonHD6310).

Zo heb ik last van "lag" en "tearing" op mijn bureaublad, hapert het scrollen in Firefox en wil de hardwarematige versnelling van HD-materiaal niet (goed) werken. Of ik nou Ubuntu, Mint, Fedora of OpenSUSE gebruik; het maakt allemaal niet uit. Het ergste is nog wel dat ik deze problemen al een jaar of 3 á 4 geleden zag in Linux, en dat ze blijkbaar nog steeds niet zijn opgelost.

Het is verbazingwekkend dat het de grootste nerd-community ter wereld niet wil lukken om zoiets te repareren. Ik heb er ook al contact gehad met AMD over deze problemen maar het ziet er niet naar uit dat dit binnenkort gerepareerd gaat worden.

Ik heb het met zowel de officiële drivers van AMD geprobeerd alsmede de open-source varianten. In beide gevallen is het een typisch geval van "bijna, maar geen sigaar".

Zolang deze problemen niet zijn opgelost zal ik dus op Windows 7 blijven steken (wat op zich ook niet erg is-). Windows 8 is voor mij geen optie; het vervangen van videokaarten ook niet (zitten tenslotte geïntegreerd-). Bovendien wil ik sowieso geen nVidia hebben.
Deinstalleer de AMD proprietary driver en installeer de VESA driver, ik had hetzelfde probleem met een Radeon kaart. Nu geen lag en tearing meer zonder AMD's kwalitatief slechte driver
Tja, het is vrij triestig dat de enige oplossing voor het werken met een AMD kaart de de-installatie van de drivers is. Ik was ook erg enthousiast over Linux, maar de problemen met AMD gooien echt roet in het eten. Ik snap waarom AMD de keuze maakt om enkel Windows te ondersteunen, het geld groeit ze niet op hun rug, maar zeker met Steam in het oog lijkt het me verstandig dat ze toch eindelijk eens op z'n minst werkende drivers voor Linux gaan releasen.
De code kwaliteit van de AMD driver is gewoon om te huilen. Van nVidia is tie in orde maar ook niet super.

Bovendien, waarom zou je een proprietary driver nemen als de meegeleverde (VESA) driver net zo goed werkt en doet wattie moet doen?
Inderdaad. Voor het 2d werk is de VESA driver heel prima voor AMD. Voor 3d en dingen zoals reclocking enzo of meerdere schermen, daar heb je toch wel AMD's eigen drivers nodig maar die hebben inderdaad bovengenoemde problemen. Absurd eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door judgewooden op 25 december 2012 12:26]

Incorrect. Ik ben recent geswitched van de AMD drivers naar de opensource radeon drivers. Gedwongen omdat mijn kaart niet langer werd ondersteund door de laatste driver versies (een kaart van net 3 jaar oud...).

Wat blijkt? Ik kan nu veel beter games spelen dan voorheen! Wat wel een hinderlijk probleem is, is dat de fan control ook in de AMD drivers zat en nu is mijn grafische chip net een jumbojet geworden :(
exact wat hij beschrijft, almost but no sigar.
De Linux ondersteuning van AMD/ATI is ook de reden waarom ik lekker op Intel/nVidia zit en blijf. Heb één keer met een ATI moeten blijven werken, en deze presteerde na het overklokken nog steeds slechter dan de 4 à 5 jaar oudere nVidia met 4x minder geheugen en iets lagere kloksnelheden.
Dat is geheel subjectief. Mijn ervaring met nVidia is juist slecht. De laptop heeft een Quadro 140M die schijnbaar ondersteund werd, dus ik kreeg de optie tussen opensource driver en die van nVidia bij het installeren van Ubuntu. Spijtig dat ik voor de nVidia driver heb gekozen, want schermpjes verplaatsen veroorzaakt al tearing. Onder Windows 7 met aero draait 'ie als een zonnetje :)

Daarnaast had ik een Dell D610 met een Radeon Mobility X600 die out of the box prima werkte onder Ubuntu! Dit met de AMD drivers. (Ubuntu 11.04)

En voor CPUs maakt het volgens mij geen donder uit of je AMD of INTEL hebt. Mijn desktop draait het prima (Phenom II X6 1075T) en mijn huidige laptop ook (C2D T7300).
@Morphix : Het geld groeit AMD inderdaad niet op de rug. Nog een reden om de code aan de Linux community te geven.

Zo hoeven zij er zich niet meer mee bezig te houden en krijgen wij eindelijk goede drivers.
Je gaat alleen voorbij aan een belangrijk probleem. Waar ik in ieder geval graag zou zien dat ze de fancy features in de chip doen (waarom koop ik anders zo'n dure chip), zitten veel van de fancy technieken in de driver.

Vreemd genoeg willen ze dat niet vrijgeven. Concurrent nVidia zit met hetzelfde, maar heeft wel betere linux support. Voor mij al jaren reden om alleen nVidia te kopen. En nee, ze zijn niet heilig - verre van, maar wel beter dan het alternatief genaamd AMD/Ati. En echt andere alternatieven buiten hun zijn er niet (3D dan, 2D doet Intel prima zelf).
@sfranken : Bedankt voor de tip. Dit had ik al geprobeerd. De desktop loopt wel vloeiender en het browsen gaat ook prima. Echter loop ik dan weer tegen de problemen met het afspelen van .264-content . Beide processorkernen worden tussen de 95 en 100% belast en het afspelen verloopt stroef en hapert constant.

Games speel ik niet dus dat is voor mij ook geen breekpunt. De desktop moet goed werken (zelfs met compiz-fusion / emerald) en het afspelen van HD content moet goed gaan. Voor de rest heb ik geen eisen aan Linux.

Er gaat dus ergens wat mis bij de decoder-software. Dit heb ik nog niet op kunnen lossen.

Wel is het apart dat de Catalyst Control Center over een anti-tearing functie beschikt (die vsync forceert) maar voor de rest geen effect lijkt te hebben. Als ik een venster vast pak en er wild mee begin te schuiven gaat het eerst haperend, vervolgens gaat het heel vloeiend en begint na enkele seconden weer te haperen.

Heel vreemd ...
Ok je hebt een punt maar waarom komt dit punt altijd terug? Je komt over als een Linux fanboy die mensen graag over ziet gaan van Windows naar Linux. Why?

Is er iets mis met Windows? En kom nu niet aan met veiligheid etc want dat is echt de grootste onzin. Iemand die zijn Windows pc vol malware en virussen heeft, heeft dat op Linux ook.

Daarnaast, why change a winning team? Is Linux nu zoveel beter? Nee.
Windows is het meest geoptimaliseerde OS voor software en ondersteuning. Veel (legacy) software zal niet werken onder Linux omdat het bv Windows only is. Daarnaast loop je als gamer ook vaak achter de feiten aan. Nu schijnt dat beter te worden.

Laten we eerlijk zijn, surfen mailen chatten en foto's bekijken werkt toch prima op een laptop met Windows? Wie gaat trouwens je linux distro op de laptop krijgen? Wie gaat je helpen indien Linux opeens niet meer opstart? Misschien dat ze er wel zijn maar ik ken geen shop die laptops met linux verkoopt. Zit je dan zonder ondersteuning...

Don't get me wrong, Windows is ook niet heilig en Linux is op sommige vlakker zeker beter. maar om nu te roepen dat iedereen maar over moet stappen op Linux ( zo komt het over) is ook een beetje onzinnig.

Dat is hetzelfde als opeens een audi kopen terwijl je al 10 jaar met plezier een Volvo rijdt.
Ok je hebt een punt maar waarom komt dit punt altijd terug? Je komt over als een Linux fanboy die mensen graag over ziet gaan van Windows naar Linux. Why?
En een Apple/Windows fanboy zou niet proberen iedereen over te halen naar hun platvorm? :9
Is er iets mis met Windows? En kom nu niet aan met veiligheid etc want dat is echt de grootste onzin. Iemand die zijn Windows pc vol malware en virussen heeft, heeft dat op Linux ook.
Heb jij dan malware en/of virussen voor me? Dan installeer ik die even hier.
Persoonlijk ga ik er niet veilig mee om en ondanks dat ik op Windows ook nog nooit een serieus virus heb gehad is de kans bij Linux nog steeds velen malen kleiner. Als je een virus maakt, waar richt je je dan op? Juist, op het grootste platvorm. Ja, er is ook Linux malware, nee die zijn zo zeldzaam dat ze haast niet te vinden zijn. Ook is het beveiligingssysteem van Linux toch daadwerkelijk beter dan die van Windows, vooral als je kijkt naar de dagelijkse gebruiker. Een schermpje met "ja" of "nee" dan klikt men nog net niet automatisch op "ja", terwijl het vragen om een wachtwoord een meer vertrouwelijk gevoel geeft van veiligheid.
Daarnaast, why change a winning team? Is Linux nu zoveel beter? Nee.
Windows is het meest geoptimaliseerde OS voor software en ondersteuning. Veel (legacy) software zal niet werken onder Linux omdat het bv Windows only is. Daarnaast loop je als gamer ook vaak achter de feiten aan. Nu schijnt dat beter te worden.
Ik weet niet wat je onder een "winning team" verstaat, maar Windows 8 vind ik er persoonlijk niet fijner op geworden. Maar ik ga niet proberen meningen aan te vechten, want meningen zijn meningen.
Waarom denk je dat Windows het meest geoptimaliseerde is voor software en ondersteuning? Denk je niet dat, in tegenstelling tot Windows, software naar hardware beter zal werken dan hardware die op software gemaakt wordt? Ik persoonlijk denk van wel.
Maar waarom werkt (volgens jou) legacy software niet? Waar komt dat door? Omdat Linux nog kleiner is dan Windows. Al waren de rollen andersom dan had Windows geen kans omdat het ook niet open-source is. Niet dat ik dat hier als een voordeel noem, maar het is toch wel het weinige waarom Linux daadwerkelijk (nog) 'leeft'.
Laten we eerlijk zijn, surfen mailen chatten en foto's bekijken werkt toch prima op een laptop met Windows? Wie gaat trouwens je linux distro op de laptop krijgen? Wie gaat je helpen indien Linux opeens niet meer opstart? Misschien dat ze er wel zijn maar ik ken geen shop die laptops met linux verkoopt. Zit je dan zonder ondersteuning...
Dat gaat prima op Windows. Maar als je harde schijf het eens begeeft ben je toch mooi je Windows kwijt. "Laten we dan maar weer 120 euro uitgeven om te kunnen internetten en foto's te kijken als het ook gratis kan." Dat klinkt niet logisch voor mij.
Overigens, ooit geprobeerd een Linux distributie te installeren? Zo moeilijk is het namelijk niet. Sterker nog: het is velen malen makkelijker (duidelijker) dan bijv. Windows 7. Zoek je ondersteuning? Ik ken geen betere vrijwillige ondersteuning dan het Linux front. Niet tevreden met vrijwilligers? Dan bel je toch even naar Red Hat of Canonical e.d.? Waar jij aan denkt zijn winkels zoals Dixons. Nee, die kennen het woord misschien. Al ga je naar een iets beter gespecialiseerde zaak dan weten ze je te helpen of door te sturen naar het juiste adres.
Don't get me wrong, Windows is ook niet heilig en Linux is op sommige vlakker zeker beter. maar om nu te roepen dat iedereen maar over moet stappen op Linux ( zo komt het over) is ook een beetje onzinnig.
Dat moet zeker niet, Linux is een goed alternatief, geen beter alternatief. Al stapt iedereen over op Linux dan komt er niks van terecht ;)
Dat is hetzelfde als opeens een audi kopen terwijl je al 10 jaar met plezier een Volvo rijdt.
Dus je wilt niet een keer wat anders proberen? Saai leventje :X
Dat gaat prima op Windows. Maar als je harde schijf het eens begeeft ben je toch mooi je Windows kwijt. "Laten we dan maar weer 120 euro uitgeven om te kunnen internetten en foto's te kijken als het ook gratis kan." Dat klinkt niet logisch voor mij.
Overigens, ooit geprobeerd een Linux distributie te installeren? Zo moeilijk is het namelijk niet. Sterker nog: het is velen malen makkelijker (duidelijker) dan bijv. Windows 7. Zoek je ondersteuning? Ik ken geen betere vrijwillige ondersteuning dan het Linux front. Niet tevreden met vrijwilligers? Dan bel je toch even naar Red Hat of Canonical e.d.? Waar jij aan denkt zijn winkels zoals Dixons. Nee, die kennen het woord misschien. Al ga je naar een iets beter gespecialiseerde zaak dan weten ze je te helpen of door te sturen naar het juiste adres
Je verhaal begon goed tot dat je dit begon te tikken.. Sorry hoor, maar als je een laptop koopt kan je zeer gemakkelijk recovery dvd's aanmaken.Bij het opstarte van windows 7/8 wordt dit getoond bij iedere computer of laptop wat je in de winkel koopt. Daarnaast zit er een key aan je onderkant van je laptop/desktop. Tik deze in bij een installatie en hij is weer geactiveerd.

De ondersteuning van Linux is mijn ogen ook een ramp. Heb op opleiding meerdere grote projecten op Linux basis gedaan en daar zag ik dat de configuratie per distributie net wat anders is. Al die forums die ik af moest gaan om iets simpels te configureren op een Linux server... Vind het super leuk om mee te werken, maar een normale consument die ik in mijn winkel tref, raadt ik het op dit moment niet aan. Redhat bellen zit er voor hun ook niet in, daar wordt je namelijk niet gratis geholpen.

Daarnaast werk ik zelf niet in Dixons, maar om gelijk aan te halen dat ze daar niks weten vind ik ook te ver gaan. Ken persoonlijk meerdere personen die een hbo opleiding volgen in de richting informatica en daar hun bijbaan hebben. Zullen we gelijk alle verkopers over 1 kamp scheren en zeggen dat ze geen kennis hebben?

[Reactie gewijzigd door vali op 25 december 2012 15:37]

Sorry hoor, maar als je een laptop koopt kan je zeer gemakkelijk recovery dvd's aanmaken.
Definieer makkelijk. Ik had een Asus gekocht(zie profiel) en die liep continu te janken om recovery dvd's te branden.
Stop ik er een enkele dvd in dan staat er Voorbereiden, 1 van 9. Ja moet ik er ineens 9(!) dvd's in jakkeren. Dat voor een paar kleine extra programma's naast Windows. Wat is dat voor gedoe? En dan druk ik annuleren want ik had ze niet liggen, dan duurt het een half uur voordat dat annuleren pakt, en als je het daarna nog eens wil doen, laat dat het hele systeem vastlopen.

En mijn ervaringen met Acer laptops en een Samsung netbook zijn op dat vlak niet veel beter.

Redhat bellen zit er voor hun ook niet in, daar wordt je namelijk niet gratis geholpen.
En bij Microsoft wel? Als je daar een vraag stel, duurt het 2 weken voordat ze komen met: "Uw vraag is te technisch van aard, hier een link, daar koop je voor een spotprijsje 5 technische vragen." Moet je iets van ¤30 per vraag gaan aftikken.
En een flinke die mij wijs gaat maken dat het bij Apple wel graties is.
En wat die verschillende bestandslocaties betreft, helemaal eens, daarom Linux Standard Base, alles op standaard locaties.
Definieer makkelijk. Ik had een Asus gekocht(zie profiel) en die liep continu te janken om recovery dvd's te branden.
Stop ik er een enkele dvd in dan staat er Voorbereiden, 1 van 9. Ja moet ik er ineens 9(!) dvd's in jakkeren. Dat voor een paar kleine extra programma's naast Windows. Wat is dat voor gedoe? En dan druk ik annuleren want ik had ze niet liggen, dan duurt het een half uur voordat dat annuleren pakt, en als je het daarna nog eens wil doen, laat dat het hele systeem vastlopen
Het is inderdaad waar dat ze bij sommige modellen meer dvd vragen, maar tegenwoordig met windows 8 is dit er niet meer. Microsoft biedt nu de recovery tools aan en niet meer de fabrikant.
En bij Microsoft wel? Als je daar een vraag stel, duurt het 2 weken voordat ze komen met: "Uw vraag is te technisch van aard, hier een link, daar koop je voor een spotprijsje 5 technische vragen." Moet je iets van ¤30 per vraag gaan aftikken.
Verschil is wel dat een klant gemakkelijk een elektronica winkel kan binnen lopen of zelfs voor oudere een cursus in de buurt kan volgen om alsnog met hun computer/laptop leren werken. Probeer nou niet mensen hier te overtuigen dat het gemakkelijk is om met Linux te werken, want dat is het nog steeds niet. Op dit moment bij de laatste lts versie van Ubuntu zitten nog zoveel bugs dat sommige configuraties alleen in de cli werkt.

[Reactie gewijzigd door vali op 27 december 2012 17:05]

De installatie van linux is wel degelijk simpeler (en enkele stappen korter), het registratie-code-venster-in tikken is de moeilijkste stap in het hele proces voor gebruikers. Daarnaast als je de installers één op één vergelijkt is die van ubuntu ook een stuk logischer ingedeeld en voorzien van duidelijkere taal dan die van Windows.

Uiteindelijk maakt het allemaal weinig uit, whatever os het meest van je noden native afdekt is de juiste keuze en keuzes zijn nu eenmaal persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 27 december 2012 05:11]

bedrijfjes die linux ict verkopen beginnen hier en daar toch op te duiken:
http://www.ubuntushop.be
http://to-my-taste.com/shop/
enz...
Daarnaast, why change a winning team? Is Linux nu zoveel beter? Nee.
Dat is jouw mening, persoonlijk werk ik veel liever met Linux dan windows. Voornamelijk omdat het me meer mogelijkheden biedt om de werkomgeving naar mijn hand te zetten. Virtuele desktops zijn bijvoorbeeld enorm handig (voor mij) maar bij mijn weten nog altijd niet mogelijk op Windows.
Virtuele desktops zijn bijvoorbeeld enorm handig (voor mij) maar bij mijn weten nog altijd niet mogelijk op Windows.
Kijk bijvoorbeeld eens naar Dexpot: http://dexpot.de/

Maar dat had je natuurlijk ook zelf kunnen vinden..

[Reactie gewijzigd door Da Devil op 25 december 2012 15:37]

@biggydeen2 : De reden dat ik Linux wil gebruiken is simpelweg vanwege het feit dat ik graag zou zien dat ze een groter marktaandeel krijgen.

Een groter marktaandeel betekend dat ontwikkelaars en hardwarefabrikanten meer moeite zullen doen om goede software en drivers te leveren. Zo zie je dat Valve al bezig is om een Linux-platform op te zetten.

Het grootste mankement dat Linux heeft zijn de gebrekkige drivers voor bepaalde videokaarten; vooral mensen met AMD GPU's zijn hier de dupe van.

Doordat ze zo'n klein marktaandeel hebben is het voor AMD niet heel interessant om fatsoenlijke drivers te leveren, waardoor veel basistaken niet lekker willen draaien. Bovendien wordt, vanwege het ontbreken van goede hardwareaccelleratie de CPU zwaar(der) belast waardoor er onnodig energie wordt verstookt. Dit maakt Linux geen goede keus voor draagbare apparaten als laptops die gebaseerd zijn op AMD / Ati hardware.

nVidia doet het op dat vlak beter maar ook hier blijven de prestaties achter tot de Windows drivers.

Een goed werkend OS zorgt voor meer keuze voor de klant en zal gevestigde fabrikanten dwingen om hun prijzen eens kritisch tegen het licht te houden.

Ik ben het helemaal met je eens dat Windows 7 een heel degelijk OS is, maar ik wil gewoon meer keus. Bovendien bevalt mij de huidige weg niet die Microsoft is ingeslagen met Windows 8. In Linux heb ik een rijke keus aan window managers en kan ik ieder apparaat in huis van een distro voorzien die precies op de betreffende taken is bedacht terwijl het toch allemaal compatibel blijft met elkaar.

Daarbij is mijn ervaring dat de prestaties van Linux beter zijn als die van Windows. Dat was vooral merkbaar bij het verplaatsen van bestanden binnen mijn netwerk en van (en naar) USB apparaten.

Het lastige is dat ik mijn videokaarten niet om kan ruilen omdat de ene in mijn laptop zit en de andere embedded in de AMD APU zit van mijn Zotac Zbox. Bovendien heb ik erg slechte ervaringen met nVidia en ben ik niet van plan om alleen vanwege het OS over te stappen op een ander merk GPU.

AMD moet gewoon zorgen dat ze de boel op orde krijgen. het probleem zou simpelweg op te lossen zijn door de broncode onder licentie aan Linux developers te verkopen. Ik zou best bereid zijn om ¤25 voor een Linux distro te betalen waarbij de AMD GPU drivers net zo goed werken als onder Windows 7 ...

Betreffende de veiligheid; Linux (mits up-to-date) is vanwege de deels modulaire opbouw en het niet standaard activeren van root-toegant veiliger dan Windows. Het feit dat er veel bugs en ook veiligheidsproblemen worden gevonden heeft grotendeels te maken met het gigantische aantal ontwikkelaars dat er aan knutselt.

Daar komt ook nog eens bij dat Microsoft veel zaken bundelt. Als jij in Windows Update 1 fix ziet staan voor Microsoft C++ 2010 Redistributable, kan het zo maar zijn dat daar tientallen patches in zitten. Sommige updates tellen tientallen MB's; je maakt mij niet wijs dat dit maar één foutje oplost.

Waar het uiteindelijk om draait is de ernst van een bug en of deze ook misbruikt kan worden. Dat er momenteel nog meer malware voor Windows is heeft te maken met het marktaandeel. Kwade geesten willen natuurlijk zo veel mogelijk systemen infecteren, dus zijn Linux en MacOS (nog) niet heel interessant.
Is er iets mis met Windows? En kom nu niet aan met veiligheid etc want dat is echt de grootste onzin. Iemand die zijn Windows pc vol malware en virussen heeft, heeft dat op Linux ook.
Van mij mag jij of iedereen windows blijven gebruiken en daar gelukkig mee zijn, maar het zou toch fijn zijn als je het schrijven van zulke onzin achterwege zou laten.

Ik heb mijn moeder ooit overgezet naar Ubuntu nadat XP onbruikbaar was geworden van alle spyware/adware etc.... Als ubuntu gebruiker krijg je dat soort shit namelijk gewoon niet. Alle software via de repositaries en er is een degelijk permissies systeem. Natuurlijk kan je wel malware krijgen, maar het is gewoon een stuk moeilijker, zelfs als je niet je best doet...

Ok windows 7/8 zijn verbeteringen, maar het is er nog lang niet....
Nee, ik ben geen fanboy, ik gebruik linux even graag als dat ik windows gebruik. Weet je waarom ik thuis hoofdzakelijk linux gebruik? Omdat het gratis is!

Is er iets mis met windows? Neen, kan je al die zaken met windows? Ja uiteraard. En ja veel software is windows only, maar heb je ooit al gehoord van vendor lockin? Waarom is en blijft windows zo groot? Net omdat niemand weg durft of kan gaan van Windows. Waarom blijven we met zen allen MS Office gebruiken? Net omdat iedereen met al zijn documenten in dat gesloten office formaar zit. En microsoft? Die lacht natuurlijk, zij hebben jarenlang hun product kunnen verkopen zonder dat zij hebben moeten innoveren. Jarenlang hebben zij de markt kunnen volgen en hebben zij hoge prijzen kunnen aanrekenen gewoon omdat wij ons gedwongen voelen hun software te kopen omdat er, zoals jij zelf aangeeft, eigenlijk geen alternatieven zijn.

Die alternatieven zijn er dus wel met OS X en Linux, maar men moet de stap durven zetten.

Ik roep ook niet dat iedereen moet overstappen, ik schrijf alleen dat er eigenlijk niets is dat voor de meeste mensen een overstap in de weg staat. Wie gaat Linux installeren? Wat is er mis met een voorgeïnstalleerde Linux? Wie installeerd vandaag Windows? Ga eens aan je vader vragen om het te doen, wedden dat hij niet weet hoe?

En als die audi voordelen bied tov de Volvo, zou jij het dan niet overwegen? Ben jij echt zo vastgeroest dat je voor de rest van je leven nooit iets wil veranderen?
Is er iets mis met Windows? En kom nu niet aan met veiligheid etc want dat is echt de grootste onzin. Iemand die zijn Windows pc vol malware en virussen heeft, heeft dat op Linux ook.
Nonsens. Je weet zelf ook wel dat er voor Linux veel minder malware en virussen zijn dan voor Windows en dus de kans op besmetting veel kleiner is ook als de begruiker er helemaal niet op let.
Ok je hebt een punt maar waarom komt dit punt altijd terug? Je komt over als een Linux fanboy die mensen graag over ziet gaan van Windows naar Linux. Why?
Kan niet voor hem spreken - maar ons (OSS community) is marktaandeel. Daarom blijven veel apps achter.
Is er iets mis met Windows? En kom nu niet aan met veiligheid etc want dat is echt de grootste onzin. Iemand die zijn Windows pc vol malware en virussen heeft, heeft dat op Linux ook.
In verband met de richtlijnen kan ik hier niet plaatsen wat ik graag zou willen - maar ga d'r maar van uit dat het niet vriendelijk is voor je kennis niveau... Kom maar op met 1 feit. Al meer dan 12 jaar is linux mijn main OS. Weet je hoeveel virussen ik heb gehad zonder virusscanner? Hoeveel malware? -> 0. Het wordt simpelweg niet getarget. Al werd het wel getarget was het vele malen moeilijker dan windows. Simpelweg omdat iedere distro dingen anders doet, andere compiler flags gebruikt (en stack space er dus anders uit ziet), andere patches gebruikt, etc. Windows is eenheidsworst. Dat heeft z'n voordelen uiteraard - het heeft ook hele sterke nadelen.
Daarnaast, why change a winning team? Is Linux nu zoveel beter? Nee.
Wederom geen context, wederom kansloos dus. Voor mijn schoonouders? Ja wel degelijk, kunnen overal op klikken zonder een virus te krijgen. Hebben geen virusscanner nodig. Kunnen veel minder slopen. En bijzonder voor mij bijkomend voordeel, dat manneke op de hoek wat het ook maar half snapt durft er niet naar te kijken. Het is maar net de context niet? Op de zaak heb ik d'r minder aan, simpelweg omdat ellende als Microsoft CRM er niet op werkt, Unit 4 Multivers evenmin, om maar wat dingen te noemen.
Windows is het meest geoptimaliseerde OS voor software en ondersteuning. Veel (legacy) software zal niet werken onder Linux omdat het bv Windows only is. Daarnaast loop je als gamer ook vaak achter de feiten aan. Nu schijnt dat beter te worden.
Geoptimaliseerd? Voor wat? Wil je testen wie de meeste mailboxen kan draaien op een oude P4 met 256MB geheugen? Mag jij exchange pakken, pak ik linux, goed? Wederom context. Ik versla je in deze overigens met gemak...

Overigens rapporteerde verschillende mensen in een bijzonder niet-geoptimaliseerde omgeving (WoW onder wine onder linux) betere framerates dan onder windows. Zo zijn er wel meer voorbeelden uit het verleden.
Laten we eerlijk zijn, surfen mailen chatten en foto's bekijken werkt toch prima op een laptop met Windows? Wie gaat trouwens je linux distro op de laptop krijgen? Wie gaat je helpen indien Linux opeens niet meer opstart? Misschien dat ze er wel zijn maar ik ken geen shop die laptops met linux verkoopt. Zit je dan zonder ondersteuning...
Onze definities van ondersteuning verschillen aanzienlijk. Ik vind ~60 euro per uur betalen voor een of andere debiel die er 3x langer over doet om windows er terug op te krijgen dan ik namelijk geen noemenswaardige ondersteuning. Wederom context. Nou ben ik IT'er, dus dat ze mijn vragen veelal niet kunnen beantwoorden is ook context - maar weegt wel degelijk mee in mijn oordeel.
Don't get me wrong, Windows is ook niet heilig en Linux is op sommige vlakker zeker beter. maar om nu te roepen dat iedereen maar over moet stappen op Linux ( zo komt het over) is ook een beetje onzinnig.
Ik persoonlijk heb niet echt problemen met Windows. Ik heb problemen met MS (politiek dus). Met Apple overigens nog veel meer. Bijvoorbeeld roepen dat Sharepoint WebDAV doet is bullshit (en zo hebben ze d'r heel veel). Het doet MS-WebDAV. Start authententicatie maar en zie de ms-webdav ellende voorbij komen. Rara waarom het niet standaard compatibel is.

Apple is nog veel erger. Als het even kon zouden ze het liefst niks samen laten werken met apparatuur waar geen Apple logo op zit.
Dat is hetzelfde als opeens een audi kopen terwijl je al 10 jaar met plezier een Volvo rijdt.
Ah, meer gevalletjes oogkleppen. Dat de 2012 Volvo misschien ruk is in verhouding tot de 2012 Audi is helemaal niet relevant uiteraard. Die Volvo was 10 jaar geleden fantastisch, dus Volvo is nog steeds fantastisch. Zie hier de definitie van vastgeroeste consument die eigenlijk voornamelijk zichzelf in de weg zit en fantastisch is voor de kapitaliste markt.

Misschien geeft Audi je wel veel meer waar voor je geld. Misschien zijn ze wel veel te duur. Blindelings een Volvo kopen omdat de vorige voldeed is hoe dan ook niet verstandig.

[Reactie gewijzigd door freaky op 27 december 2012 14:25]

Linux is nog niet klaar voor het grote publiek zoals jij stelt. Voor een tweaker is het een leuk systeem. Maar de problemen die ik bijvoorbeeld met Ubuntu tegenkom zal ik de gemiddelde gebruiker niet aan willen doen.
@HummerHealey : Linux is aan zich wel klaar voor het grote publiek. Echter gooien bepaalde fabrikanten roet in het eten door geen of gebrekkige drivers te leveren. Voor vrijwel iedere gangbare Windows-toepassing is er wel een Linux variant te krijgen. Veel zijn ook compatibel met Windows.

Daarbij; Windows draait ook voor geen meter als de helft van de drivers ontbreken...
En welke problemen kom jij dan tegen als ik vragen mag? Onderbouw die stelling eens een keer.
@Blokker_1999 : Ik heb dit al vaak genoeg onderbouwd; zowel in dit topic als ook in andere Linux-topics. De problemen doen zich voor bij (vooral) de mobiele AMD GPU's (Mobility RadeonHD series).

Als je meer informatie wilt wil ik je graag op mijn andere reacties in dit topic wijzen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 26 december 2012 14:55]

Elke keer dat je een commando in moet typen is er 1 te veel voor de normale consument. Dus is geen enkele linux distributie klaar voor het grote publiek. Of ga jij me vertellen dat je dat nooit hoeft te doen?
spNk : Bij normaal gebruik heb je eigenlijk niks in de console te zoeken. Het komt nog wel eens voor ja, maar bij de moderne distributies is dit eerder uitzondering dan regel.

Zolang ik vooraf zorg dat het systeem compleet geconfigureerd en up-to-date is kan vrijwel iedereen er mee werken. Zo heeft mijn pa tijdenlang met Ubuntu gewerkt. Goed; er stonden wel maar 2 pictogrammen op het bureaublad : "Internet" en "E-Mail". Voor de rest doet hij niks met zo'n computer, dus maakt het OS in feite niks uit.
na veel spelen met ubuntu virtueel, deze op een nieuwe HTPC gezet. Nadeel was dat wifi constant weg viel. Ik kreeg wel verbinding en had even internet, maar na een tijdje geen data overdracht meer. Terwijl hij wel verbonden leek. Wel wat geprobeerd te troubleshooten, maar dat hield na 2 avonden ook op. Windows 7 erop gezet en geen enkel probleem. Het is een simpele USB wifi adapter. Ik zou graag over gaan op linux, maar niet als ik daar veel tijd door kwijt ben aan zaken die m.i. out of.the box zouden moeten werken. Het wordt volwassener, maar is er nog niet...
Vreemd, ik heb precies hetzelfde met win7...standaard WLAN usb stickie, erin stoppen, apart naar drivers moeten laten zoeken omdat het out-of-the-box niet herkend werd.., 10 min. later geen WiFi verbinding meer. Disabelen, enabelen, en het werkt weer....100 keer op een dag moeten doen als ik gekke henkie zou heten.

Ubuntu geinstalleerd, out-of-the-box herkenning, geen enkel probleem met die WLAN meer.....

Ligt zoiets aan windows of aan linux ?

Je zou zeggen (volgens jouw redenering) dat Windows dan net geboren is? 8)7 En al jaren aan het aanklooien cq modderen is?

[Reactie gewijzigd door ioor op 25 december 2012 15:48]

Ubuntu geinstalleerd, out-of-the-box herkenning, geen enkel probleem met die WLAN meer.....
Behalve als je een Broadcom wireless chip hebt, alles behalve plug & play. Je bent veroordeeld tot een NDIS driver of een programma dat de firmware uit een Windows driver kan rippen omdat de firmware niet meegeleverd mag worden. Dan krijg je dus dit soort horror pagina's: https://wiki.archlinux.org/index.php/Broadcom_wireless

Werkt natuurlijk prima, maar hiermee ga je niet een doorsnee eindgebruiker opzadelen.

Daarnaast maakt Linux ook drivers stuk, mij laptop met VIA S3 Pro Savage DDR chip doet het bijvoorbeeld niet met de laatste Ubuntu. Niet wegens het droppen van 2D, Mint Linux werkt ook niet meer (LCD paneel geeft geen beeld, alleen diagonale sync strepen). Een deel van de driver functie is blijkbaar nu in de Kernel verdwenen en aangezien dit oud spul is, is het einde oefening. En zo maakt Linux ook regelmatig dingen stuk, niet goed voor huis tuin en keuken gebruik door jan met de pet.

Ik ben Linux fan, maar het blijft voor de desktop een hobby systeem.
Eerlijk gezegd zou ik zo naar linux overstappen, me laptop die ik voor het bovenstaande gebruik draait momenteel op mint, helaas staat er in mijn steam dusdanige hoeveelheid games die ik bij steam op linux niet zie dat ik voorlopig op me desktop nog ff op windows blijft draaien :(
Ik heb al tal van keren geprobeert over te stappen naar linux, op de werklaptop eerst zoveel mogelijk naar multiplatform software overgestapt zoals firefox en thunderbird , open office enz. maar uiteindelijk terug naar win7 gegaan want gratis op het werk en betere ondersteuning van netwerk toestanden zoals shared folders en printers. Ook het feit dat ik al mn documenten in ODF opstuurde apprecierden niet alle collegas. Op de gamePC kon ik het helamaal vergeten, hopelijk word steam een doorbraak daar van kan zit ik nog ekel met het probleem van de 120 games die nu in mn account zitten. Op de HTPC zat ik voorlpig goed met MCE/mymovies in combinatie met een WHS, maar met plex en hopleijk in XBMC 13 kan een multi seat omgeving nu ook zonder windows (sorry mythTV, to lazy) natuulijk doet de linving HTPC ook dienst als 2e gamePC en hang ik daar ook weer van van bloody windows, maar keep up the good work, kijk uit naar die ubuntu tablet en dan vooral een ultrabook/tablet convertible. En dan nog de WAF van linux, dont fix it if it aint broken kent de vrouw des huizen ook al vrees ik.
ja dan moet je ook niet iedereen lastig vallen met formaten waarvan je weet dat zij er niks mee kunnen. gewoon documenten exporteren in ms office formaat. iets meer moeite mag wel gedaan worden. Ik ga als mac gebruiker ook niet iedereen pages bestanden sturen, dat worden netjes PDFjes of word documenten.

Verder werken shared folders en netwerk printers over t algemeen prima, vooral shares werken beter onder UNIX-based OSen dan onder windows.

En gamen onder linux dat weet iedere halve gare, dat dat vooralsnog niet rendabel is

[Reactie gewijzigd door capz op 28 december 2012 12:15]

Kom op man, waarom zou je linux gebruiken als je windows overal al gebruikt en compleet bekend mee bent?

Wat geeft linux mij meer? niks.

Ik heb totaal niks aan dat gelul van "maar linux kan dit ook hoor". ja dus? wat geeft het me meer? en kom dan niet met "het is gratis" want iedereen krijgt windows al gratis bij hun aangeschafte computers. Linux heeft gewoon niks meer te bieden voor 99% van de computer gebruikers.

het is luek voor de fanatieke mannetjes die altijd toch weer net anders moeten zijn verder echter heeft het geen toevoeging.

Hierbij komt ook nog is kijken, dat voor een nog simpelere zielen een ipad de desktop/laptop al vervangen. Het is een uitstekend middel om eventjes nieuws op te kijken / tvgids met filmpjes te bekijken / grappige mop van de dag door te nemen en je social media de checken.

Ik zie voor gamers / casuals / mass market en zelfs voor werknemers bij bedrijven en zelfs scholen geen enkele reden om over te stappen naar linux. Het is gewoon een novelty product en zal het altijd blijven tenzij het zich distantieert van de andere OS'en op een zinvolle manier. ( ik heb het dan niet over server toestand ).

Ik heb het gevoel dat veel mensen nogal erg pro linux zijn, het puur gebruiken om anders te zijn dan de "mainstream" of om wat voor rede dan ook anti windows zijn omdat bil gates zijn kop hem niet aan stond op een filmpje.
Met linux heb ik quasi nooit problemen met drivers, met windows wel.
Bij linux zit het er meestal standaard bij, en blijft dit ook werken.
Je krijgt voor windows wel mooie driverkes bijgeleverd, maar bij volgende windows versie werken die meestal niet meer.
Ik heb al veel meer problemen gehad met drivers onder windows (opnieuw) aan de praat te krijgen dan onder linux hoor.
Ja dit is het enige echte nadeel wat ik heb kunnen vinden in windows 8, de drivers van mijn mijn bejaarde(10+) geluidskaart werken niet meer , linux (ubuntu 12.04)heeft er geen problemen mee.
Alleen de WiFi van windows 8 is veel beter, nu is het een desktop en de WiFi gebruik ik nooit dus is dit geen issues.
Ik draai momenteel OSX met Windows 8 in een VM. En dat draait hard en vloeiend. De computers van nu zijn gewoon heel erg snel en virtualisatie is heel erg snel.
Dat is volgens mij een van de belangrijke redenen dat mensen geen nieuwe computer nodig hebben. Ze zij gewoon al snel zat.
Helemaal mee eens.
Vind linux een fijne OS om mee te werken.
Heeft alle tools als een programmeur er al inzitten.

Maar de driver support is gewoon bagger. En voor wat technische mensen is het wel te doen om even een git repo of een nieuwe driver compilen maar de minder technische mensen gaan daar echt geen 2 uur voor nemen. Zo wou ik laats linux op mijn nieuwe laptop hebben kreeg het maar niet werkende omdat de drivers gewoon bagger zijn. Na 3 dagen proberen kon ik eindelijk mijn dedicated GPU gebruiken maar de fans liepen constant op 100% heb het maar opgegeven en mijn goedkope Windows 8 pro versie erop gegooid.

Ik wil best moeite doen en ik mag graag met dingen klooien op een os meeste data is ook daarom gebackupped maar als het 3 uren duurt om mijn os weer rederlijk werkende te hebben betaal ik liever 100+ euro en na 30 min weer up to speed te zijn dan dat ik een gratis linux haal en gewoon grijs haar krijg van ergenissen. Klasgenoot zei die wel een linux fan is linux is alleen goed als je trage of oude hardware hebt.
Als het gaat om out of the box functionaliteit van hardware wil ik Linux eerder prijzen dan Windows. Heb op Windows minder vaak problemen. Ik heb hier wel een stapel printers die onder Mint/Ubuntu plug-and-play werken, en met de brakke support voor printers in Windows nog beter ook.
Hardware ondersteuning is zo'n geval waar iedereen andere ervaringen mee heeft in linux. Voor mij is het echt een afknapper! Ik gebruik al zeker 10 jaar AMD / ATi hardware. Nog nooit fatsoenlijk linux kunnen draaien.

Op mijn netbook wat ik had heb ik wel een tijdje ubuntu gedraaid, alles draaide out of the box, enkel toen ik later afhankelijk was van mijn usb 3G dongle voor internet wilde het weer niet werken op ubuntu. Na 1,5 uur googlen en kloten werkte het wel maar erg omslachtig. Toen dus maar weer windows op mijn netbook gezet.
Mijn ervaring met Linux en peripherals zijn nu juist precies andersom. Zo'n beetje alles werkt wel out of the box. Paar jaar geleden was dit anders maar als je ziet wat de kernel tegenwoordig allemaal aan kan.
Kan Valve alleen maar toejuichen om de gedurfde stap (eindelijk) eens te nemen. Komen we een keer uit het kip-ei verhaal.
Toch wil ik ook W8 eens proberen, zelf zit ik niet zo vast in het standaard startmenu verhaal en volgens mij werkt het best aardig. Wie weet bij een volgende aanschaf.
Heb zelf ook geen slechte ervaring met Ubuntu op mijn laptop. Alle hardware werkte meteen. Wifi/Bluetooth/Geluid en zelfs de Functie knopjes op mijn toetsenbord. Enkel moest ik voor beter beeld prestaties appart de videokaart driver installeren.
Maar laten we even wel zijn, als je Windows installeert moet je ook vaak nog wel wat drivers installeren. Daar wordt het ook geaccepteerd, dus dan zou het voor Linux ook best moeten kunnen. De verwachting moet natuurlijk wel gelijk zijn.
In Windows zit echter een apparaatbeheer, die heb ik in Linux nog niet gevonden.
Niet zonder in de terminal te duiken, en daar gaat het bij Linux vaak mis. Gebruikers willen dat niet altijd.
Ja... met de insteek dat tegenwoordig alles wel werkt kocht ik dit jaar een nieuwe laptop, ASUS NV76M. Ik werd even pijnlijk met m'n neus op de feiten gedrukt dat de ethernetchip niet herkend werd... en ik was van plan via internet te installeren. Dat ging dus niet door.

Via de ouderwetse DVD lukte het natuurlijk wel, maar geen netwerk na installatie. De ethernetdriver voor deze chipset bestond wel, maar was niet in de kernel geïntegreerd. Hij was ook niet even los te downloaden. Dan ben je twee dagen met patches en kernelbroncodes aan het knoeien...

Uiteindelijk werkte het allemaal perfect, de installatiepijn vergeet je snel en verder is het een heerlijke laptop. Linuxdistributies van tegenwoordig zijn perfecte desktopbesturingssystemen en als je mensen met Windows ziet aanmodderen dan zie je hoe ver Linux tegenwoordig vooruit is op het oude voorbeeld.
Maar dit kan men perfect voorkomen door Linux, net zoals Windows vandaag, voorgeïnstalleerd te verkopen. Het is zo spijtig dat er amper computers bestaan met een voorgeplaatste Linux. Het zou fabrikanten ook meer pushen om te helpen bij het schrijven van drivers omdat hun nieuwe chips anders niet meer in de computers geraken.
helaas word dat in de meeste gevallen verboden door de microsoft licenties die OEMs hebben voor hun producten. en als je geen windows meer mag leveren, dan kun je wel inpakken als desktop/laptop OEM
Je ziet dit helaas wel vaker als je nieuwere hardware koopt. Aangezien sommige fabrikanten helemaal niet meewerken kost het de community even om ondersteuning te schrijven voor het betreffende apparaat.

Gelukkig wordt een android-telefoon out-of-the-box herkend en kun je via usb-tethering gewoon het internet op om dingen te installeren. Uiteindelijk te vaak gezeur mee gehad (het was een broadcom chip) dus via ThinkPenguin.com een ander kaartje besteld en in mijn laptop geinstalleerd. Nu heb ik ook Wifi-N op mijn 6 jaar oude laptop en gaat de batterij nog langer mee ook.
Van de Modern UI is bekend dat de minimale resolutie 1368x768 is. Dus ik vind het niet zo vreemd dat je systeem niet echt lekker draait.

Ik draai nu al maanden Windows 8 en ben er eigenlijk helemaal aan gewend. Mis de start-knop al sinds dag één niet meer en anders zit die is op mijn toetsenbord.

Een kritiek puntje op Windows 8 van mij is echter dat het helemaal gericht is op een enkel scherm. Zodra je met twee schermen hink je echt op twee gedachten! De modern UI kan namelijk niet over beide schermen werken, je hebt dus altijd minimaal één desktop open staan. Soms is dit echt heel handig en soms echt heel vervelend. Naar mijn idee moet je het gewoon over beide schermen heen kunnen trekken.

Verder is het systeem rap, overzichtelijk, werkt IE10 voor de verandering goed. Alleen is de Modern variant soms best irritant omdat deze geen gebruik kan maken van plugins als Flash en Silverlight, waardoor je meer dan regelmatig naar de desktop variant grijpt. Ik zou dit wel eens willen zien werken in een RT variant.

Al met al ben ik best positief over Windows 8, maar zijn er enkele rare dingetjes op te merken voer het systeem. Maar zeker met de waarschijnlijke jaarlijkse update cyclus van Microsoft vond ik het slim om ineens, cold turkey, over te gaan op Windows 8 en daar heb ik geen spijt van!

ps. Dat systeembeheerders safe willen zijn is echt achterlijk! Dat is de reden dat we nog steeds IE6 tegenkomen! Natuurlijk begrijp ik dat je het liefste alles één op één wilt overzetten en zo min mogelijk moeite wilt doen. Maar het is om zoveel verschillende redenen zo ontzettend dom om niet al minimaal op Windows 7 te zitten (ipv te denken aan een upgrade naar Windows7 en vervolgens nog steeds in een OS te modderen dat al meer dan een decennium oud is)
Tevens kun je niet eens Youtube filmpjes op de achtergrond laten draaien in IE10 in Modern UI. Ook ik moest steeds terug naar de desktop omdat de Modern UI IE10 gewoon zwaar beperkt is. Je hinkelt echt de hele tijd met Windows 8.

Daarom vind ik het ook appart dat je op de tablet een desktop modus hebt. Zo laat je consumenten op een ARM toestel denken dat ze gewoon bijvoorbeeld photoshop kunnen installeren. :S Voelt de consument zich zeer teleurgesteld. Geen X86 programma's.
Ze hadden touch bij touch moeten houden. Of gewoon een aparte desktop variant moeten maken welke ook wel de Metro apps kon gebruiken maar dat je niet aan die Modern UI menu vast zit.
Voor de Hybride laptop/tablets is de Semi Desktop/Tablet UI wel zeer geschikt. EN op de tablet moet je gewoon de desktop gebeuren weg laten.

Er hadden gewoon 3 varianten van Windows 8 moeten komen:
  • ARM tablet zonder Desktop.
  • Hybride voor de tablet/laptop achtige hardware.
  • Desktop versie.
Ik zelf persoonlijk heb een hekel aan die blokken op me desktop. Dus overstappen zal ik nooit doen op mijn desktop. Maar voor de laptop met touch functionaliteit is het een ander verhaal. En hetzelfde met de tablets.
Ik denk dat het bewust is. Zo leer je toch de blokken. Zodra je ooit touch krijgt, wordt dat interessanter. Ik zit na een paar dagen win8 nooit met die blokken te spelen met de muis (oude desktop only) maar dat verandert wel in de toekomst als ik touch apparatuur verkrijg.

In vergelijking met XP werkt het erg prettig en snel. Voor 3 tientjes een koopje.
Drie versies lijkt mij niet nodig wel een mogelijkheid om de metro interface aan of uit te zetten. Je kan bijna alles wel instellen binnen Windows maar dat dan net niet. Weird en gemiste kans naar mijn idee.
Snap je IE10 maar aan 1 van de twee zijkanten, dan kun je gewoon een youtube filmpje laten draaien terwijl je met iets anders bezig bent. Kun je het filmpje nog zien ook nog.
Daarom vind ik het ook appart dat je op de tablet een desktop modus hebt. Zo laat je consumenten op een ARM toestel denken dat ze gewoon bijvoorbeeld photoshop kunnen installeren. :S Voelt de consument zich zeer teleurgesteld. Geen X86 programma's.
Ze hadden touch bij touch moeten houden. Of gewoon een aparte desktop variant moeten maken welke ook wel de Metro apps kon gebruiken maar dat je niet aan die Modern UI menu vast zit.
Voor de Hybride laptop/tablets is de Semi Desktop/Tablet UI wel zeer geschikt. EN op de tablet moet je gewoon de desktop gebeuren weg laten.
Waarom zou een consument teleurgesteld zijn als hij geen x86 programma's kan draaien? Als hij in de winkel staat wordt hij toch geïnformeerd door een verkoper? Die kan het verschil tussen de pro en de rt versie uitleggen. Bij de ipad is dit toch ook geen probleem (voelt als een déjà vu, want dit typ ik bij iedere posted van jou)

Daarnaast vind ik het juist goed dat de desktop mode er nog in zit. Als ik een muis en touchcover aansluit op mijn surface, gebruik ik liever de desktop mode als ik zit de browsen of als ik een film op zoek in explorer. Dat jij het niks vind, wilt nog niet zeggen dat de rest dat ook vind. Daarom ben ik blij dat ze de interface op alle apparaten gelijk hebben gehouden. Waar een gebruiker ook inlogt met zijn live account, de interface wordt automatisch overal hetzelfde ingesteld (mail, ie10 geschiedenis, apps, achtergrond ect ). Wat wil je als gebruiker nog meer? De simpelheid van het OS zorgt ervoor dat iedere generatie ermee kan werken.

Tot nu toe hoor ik alleen maar positieve reacties van de klanten die bij mij in de winkel Windows 8 hebben gekocht en ook die een Windows 8 (rt) tablet hebben aangeschaft.
Maar waarom zou men perupherals met Linux drivers leveren wanneer vele dingen out of the box gewoon werken? Dat wat exotrische hardware het niet doet zal de meeste mensen worst wezen aangezien zij toch niets hebben aan die hardware.

Linux is een prima desktop OS en voor vele mensen net een ideale vervanger voor Windows, alleen zit Windows zo diep in ons systeem vastgeroest dat niemand de switch wenst te maken. Imho zou meer dan 3 kwart van computergebruikers perfect kunnen overschakellen zonder aan functionaliteit te moeten inboeten en zelfs net aan comfort te winnen (updates voor alle software in 1 locatie zou al vele problemen verhelpen bijvoorbeeld). Want laat ons eerlijk zijn. Waarvoor worden de meeste desktops (vooral thuis) gebruikt? Das wat surfen, mailen, chatten, fotos kijken misschien nog wat wordprocessing maar daar houd het al bijna op. Allemaal taken die je perfect met Linux kan
Linux is inderdaad ideaal voor de consument die niks aan zin systeem wil veranderen en installeert, precies zoals jij aangeeft. Maar ik merk toch dat mensen graag iets willen installeren, zoals een bewerkingsprogramma voor hun vakantiefilmpjes, een dvd willen branden met nero of misschien alsnog sims spelen.

Zolang er nog geen mogelijkheid is dat ze in de winkel geen software kunnen kopen voor een linux distributie, denk ik niet dat het snel van de grond gaat komen. Daarnaast zie je dat steam nu mogelijk is op 32 bits systemen, maar voor 64 bits installaties moet je alsnog wat hobbyen om dit werkend te krijgen. Voor ons is dit simpel te realiseren, maar de gemiddelde klant in mijn winkel is al blij als ze op facebook.com kunnen komen.

[Reactie gewijzigd door vali op 25 december 2012 11:54]

Laatste keer dat ik in een winkel stond werd ik niet geïnformeerd hoor. Dat is misschien 1 op de 10 keer zo.

Tevens als je een X86 tablet naast een ARM tablet legt. En die persoon denkt. Goh het is hetzelfde... Jij praat er heel gemakkelijk onder uit dat de verkoper dat wel even aangeeft.

Men vergeet dat veel electronica namelijk ook gewoon via Online winkels wordt verkocht. En daar krijg je zulk soort advies niet. En ook niet bij de MediaMarkt.

Daarnaast leuk als je je toetsenbord aansluit op de Surface maar dat kan ook bijvoorbeeld bij de iPad. Waarom moet je dan een desktop interface hebben voor bijvoorbeeld tekstverwerking? Dan is Touch in combinatie met een toetsenbord toch ook voldoende?

Ze hadden beter een Office pakket kunnen maken in Modern UI design. Hadden ze gelijk een show off programma voor Modern UI gemaakt. Nu lijkt het alsof ze geen vertrouwen erin hebben om hun eigen programma's allemaal om te zetten in Modern UI. Je moet als bedrijf natuurlijk wel achter je product staan en geen half gebakken producten op de markt brengen.

Want wat je in de desktop mode kan doen op een ARM tablet is zeer magertjes. Enkel en alleen je Office pakketje en meer niet.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 25 december 2012 13:42]

Linux is inderdaad ideaal voor de consument die niks aan zin systeem wil veranderen en installeert, precies zoals jij aangeeft. Maar ik merk toch dat mensen graag iets willen installeren, zoals een bewerkingsprogramma voor hun vakantiefilmpjes, een dvd willen branden met nero of misschien alsnog sims spelen.
Want Nero is de enige brandsoftware? Onzin natuurlijk, met de meeste distributies wordt gewoon brandsoftware meegeleverd, dus dat vakantiefilmpje kun je gelijk gaan branden, zonder iets extra's te hoeven downloaden of kopen. Video bewerken moet ook geen probleem zijn en nu steam naar Linux komt wordt spellen spelen op Linux ook steeds makkelijker.
Zolang er nog geen mogelijkheid is dat ze in de winkel geen software kunnen kopen voor een linux distributie, denk ik niet dat het snel van de grond gaat komen. Daarnaast zie je dat steam nu mogelijk is op 32 bits systemen, maar voor 64 bits installaties moet je alsnog wat hobbyen om dit werkend te krijgen. Voor ons is dit simpel te realiseren, maar de gemiddelde klant in mijn winkel is al blij als ze op facebook.com kunnen komen.
Het leuke van Linux is nu juist dat er enorme hoeveelheden OS software voor beschikbaar is, kopen hoeft in de meeste gevallen dus niet. Er naar zoeken is door de repositories ook geen probleem, net zo makkelijk als iets vinden in de iStore. Goed, er zijn natuurlijk obscure programma's die moeilijk te installeren zijn maar voor de gemiddelde consument zijn die toch niet interessant. Sommige commerciële programma's zijn ook alleen buiten de repo's om te vinden, maar dat is niet anders dan bij Windows en installatie blijft makkelijk als er .deb/.rpm bestanden worden aangeboden.

Steam werkt trouwens prima op mijn 64 bit systeem, zonder dat ik daar moeite voor hoefde te doen (Linux Mint).
Want Nero is de enige brandsoftware? Onzin natuurlijk, met de meeste distributies wordt gewoon brandsoftware meegeleverd, dus dat vakantiefilmpje kun je gelijk gaan branden, zonder iets extra's te hoeven downloaden of kopen. Video bewerken moet ook geen probleem zijn en nu steam naar Linux komt wordt spellen spelen op Linux ook steeds makkelijker
Het is inderdaad waar dat er meer brandprogramma's zijn, ik gaf alleen als voorbeeld aan dat het niet mogelijk er geen mogelijkheid is om software te installeren uit een elektronica winkel.

Het kan zijn dat het op Linux mint wel goed werkt, maar ik had op andere forums gelezen dat het op andere distributies wat moeilijker gaat. Grotendeels omdat er geen 32 bits libraries aanwezig zijn.
Laatste keer dat ik in een winkel stond werd ik niet geïnformeerd hoor. Dat is misschien 1 op de 10 keer zo.

Tevens als je een X86 tablet naast een ARM tablet legt. En die persoon denkt. Goh het is hetzelfde... Jij praat er heel gemakkelijk onder uit dat de verkoper dat wel even aangeeft.
Ik praat er inderdaad makkelijk over, dit komt omdat ik 6 jaar alweer in een elektronica winkel sta. Een goede verkoper weet over elk product wat te vertellen niet- wat je tegenwoordig ziet- alleen wat het beste verkoopt (ipad bv.). Dat jij in een winkel kwam waar de verkoper geen idee heeft wat hij heeft staan kan ik ook niks aan doen.
Men vergeet dat veel electronica namelijk ook gewoon via Online winkels wordt verkocht. En daar krijg je zulk soort advies niet. En ook niet bij de MediaMarkt.
Dit komt inderdaad veel voor. Als je niet al te veel kennis van de nieuwe snufjes op de markt hebt, kan je beter als consument een goede elektronica winkel binnen lopen. Merk persoonlijk dat er nog steeds vraag naar is (naar goed advies), het is wekelijks nog steeds super druk namelijk ;)
Daarnaast leuk als je je toetsenbord aansluit op de Surface maar dat kan ook bijvoorbeeld bij de iPad. Waarom moet je dan een desktop interface hebben voor bijvoorbeeld tekstverwerking? Dan is Touch in combinatie met een toetsenbord toch ook voldoende?
Op de ipad werkt dit net wat anders, daar heb je geen mogelijkheid om achter je tablet te werken net als een laptop. Werken met toetsenbord en muis maakt de ervaring namelijk heel anders.

[Reactie gewijzigd door vali op 25 december 2012 15:57]

Toch zou ik overwegen om over te gaan. Je kunt Windows 8 rechtstreeks door laten starten naar de desktop, merk je niets van die blokken. Even een start knop erbij, en viola een supersnel systeempje. :) Ik ben ook in het diepe gesprongen, en wil echt niet meer terug.

Uhh reactie is op de verkeerde plaats gekomen :'(

[Reactie gewijzigd door JustMeIkke op 25 december 2012 16:37]

Van de Modern UI is bekend dat de minimale resolutie 1368x768 is. Dus ik vind het niet zo vreemd dat je systeem niet echt lekker draait.
Dat bedoel ik met vreemde design keuzes. Was het nou 1280x600 geweest dan had het op veel meer hardware gedraaid. Het verschil tussen 1280 en 1366 in de breedte is nog geen 100 pixels wat je nodig zou hebben voor het tonen van 2 apps (nouja, ik heb het geprobeerd op een groter scherm en vind het er heel vreemd uit zien). En waarom de hoogte nou die 168 pixels extra moeten zijn om überhaupt een app te kunnen openen ...?

Een collega van mij heeft ook direct W8 upgrade aangeschaft omdat het maar 3 tientjes kost. Ze bleek het ook op een netbook te draaien en had minder geluk: de resolutie bleef op 1024x600 staan en heeft dan ook helemaal niets aan de Modern UI. Vervelender is echter als je een foto, filmpje, muziek of zelfs een PDF aanklikt: het enige wat je krijgt is een foutmelding dwars over het scherm. Mag je zelf weer met de rechtermuisknop de koppelingen met de applicaties veranderen waarmee het bestand geopend moet worden (aangenomen dat het bestand al op je PC staat, als het een mail-bijlage is moet je het weer eerst opslaan). Voor ons Tweakers natuurlijk geen probleem, maar stel je eens voor hoe ouderen zoiets zouden moeten oplossen?

~edit~
Grappig Youtube filmpje van iemand die Windows 8 ook niet helemaal begrijpt:
https://www.youtube.com/w...mbedded&v=WTYet-qf1jo

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 25 december 2012 09:56]

Ik vind niet dat je je mag baseren op een toestel dat niet voldoet aan minimum systeemeisen. Standaard staat Windows inderdaad ingesteld dat die voor alle gangbare formaten de Modern UI apps gebruikt. Als je systeem de apps niet kan draaien, dan is het logisch dat je veel foutmeldingen zal zien.

Volgens mij is de resolutie keuze bewust gemaakt om toestellen vanaf een bepaalde generatie aan te spreken. Waarschijnlijk om zo iets of wat prestaties te "garanderen".

Het youtube filmpje dat mee linkt vind ik helemaal niets. Het is de ene rant na de andere, het erge is dat 't over zaken gaat waar ik tot op heden toe nog geen probleem mee gehad heb. Ik gebruik Win8 op mijn (werk) laptop en op mijn (gaming) desktop.

Het enige waar ik pas ben achter gekomen (dankzij een tablet nota bene) is het sluiten van Modern UI apps: muis aan de bovenkant tot de pijl in een handje verandert, daarna drag helemaal naar beneden.

Ik wil hier trouwens niet mee zeggen dat er geen flaws in zitten. Zoals eerder aangegeven heb je soms een heel duaal gevoel, al zeker als je met meerdere schermen werkt. Verder zijn er nog vervelendheden als je apps in combinatie met desktop gebruikt. Ik kan hier als voorbeeld Skype nemen: om een berichtje te beantwoorden, moet je van desktop naar de full screen app gaan. Zo zullen er nog wel dualiteiten zijn.
windows 8 is naar mijn mening echt een Tablet OS, ik gebruik zelf start8 omdat ik mijn desktop gebruik als (je raad het al) een desktop, en niet een tablet, ik vind dus ook dat MS hiermee flink de plank heeft mis geslagen, het hele modern UI stoort mij verschikkelijk, alles fullscreen, zinloze ruimtes, op een tablet heel leuk en fijn, maar voor mij op mijn desktop echt helemaal niks
ps. Dat systeembeheerders safe willen zijn is echt achterlijk! Dat is de reden dat we nog steeds IE6 tegenkomen! Natuurlijk begrijp ik dat je het liefste alles één op één wilt overzetten en zo min mogelijk moeite wilt doen. Maar het is om zoveel verschillende redenen zo ontzettend dom om niet al minimaal op Windows 7 te zitten (ipv te denken aan een upgrade naar Windows7 en vervolgens nog steeds in een OS te modderen dat al meer dan een decennium oud is)
Laat ik dan even zeggen dat de meeste systeembeheerders ook af willen van oude (onveilige) software, echter zitten daar heel wat haken en ogen aan.

Alle software die het bedrijf nodig heeft moet werken onder de nieuwe Windows image. Je kan niet zeggen "dan factureren we een maandje niet". Zeker grotere bedrijven werken met op maat gemaakte software. Deze is dan ooit eens gescheven met IE6 in gedachten. Om het pakket bij te werken kost soms veel geld, en in een erger geval bestaat je leverancier niet meer. (Dit heb ik meegemaakt). Dan moet je dus een oplossing bedenken.

Een nieuwe Windows image bakken is overigens niet alleen een kwestie van techniek. Dan waren we snel klaar. Er zijn meer partijen binnen een bedrijf die er een uitspraak over mogen doen. Een afdeling kan bijvoorbeeld dwars gaan liggen omdat ze vrezen dat ze niets meer kunnen door de nieuwe Windows image. Het kan ook een kwestie van geld zijn als je de nieuwe Windows licentie nog moet kopen. Waar de beheer afdeling het nut ziet, kan degene die over het geld gaat het als verspilling zien. ("We hebben toch al een Windows?")

En zo komt een systeembeheerder nog wel wat showstoppers tegen. Er speelt echt veel meer dan alleen techniek bij een Windows migratie.
Ik mis de release van Enlightenment E17 in het artikel :)
Waarom vergeet men Android te vermelden als Linux-distributie? Hoeveel mensen gebruiken nl. hun smartphone niet voor desktopwerk zoals surfen, e-mailen, filmpje zien (schijnt gangbare praktijk te zijn in landen als India, ondanks het piepkleine scherm), spelletjes te spelen,...

Als je de mobiele desktopgebruikers meetelt, zit Linux wel iets hoger dan enkele procenten marktaandeel, net als Apple...
Dat staat toch impliciet vermeld in het artikel (de tweakers weten direct dat hier Android bedoeld wordt ;):
een groeiend marktaandeel dat strekt van smartphone tot high-end server
We komen 's avonds nog altijd niet thuis om onze smartphone in een cradle in te pluggen en dan verder als desktop te gaan gebruiken met Android. Android is ook nooit ontwikkeld als desktop OS dus ik zie niet in waarom dat het in dit overzichtje van desktop OSen zou moeten opgenomen worden.
Omdat het artikel over PCs gaat?
De Galaxy Note 2 kan je prima als Desktop PC gebruiken. Dus het blijft een grijs gebied.
Android telefoons kunnen gewoon veel meer als bijvoorbeeld iOS en WP telefoons.

Ik heb hier een filmpje van iemand die zijn Note 2 als computer gebruikt. Hij sluit gewoon een LCD scherm erop aan en een toetsenbord en muis.

En in de praktijk kun je dit degelijk wel een Desktop PC noemen. Want veel verschil zit er niet tussen dit en bijvoorbeeld een Raspberry Pi die je aansluit op een Scherm.
Maar, "whats in a name".... De naam Personal Computer is een vaag begrip.

Mooi filmpje hoe iemand laat zien hoe hij de Galaxy Note 2 als Desktop PC gebruikt:
http://www.youtube.com/watch?v=9nh2NSLgaII

Android kan zeker wel als Desktop OS gebruikt worden. Het ondersteund muizen, toetsenborden. USB sticks en noem maar op. DLNA, HDMI en van alles.

De Galaxy Note kan ik ook echt als een Pocket PC noemen. Dat kan je niet van een iPhone en een Windows Phone zeggen. Want laat mij daar maar zo'n filmpje van zien, want die zijn er gewoon niet!

Android is op dit gebied gewoon nog steeds ver en ver vooruit op bijvoorbeeld iOS en Windows Phone.

Het is een alles in één apparaat.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 25 december 2012 14:20]

Je definitie van een desktop is wel erg summier. Zo kan je bijna alles wel als desktop gebruiken ;) Deze desktop OS'en liggen ver en ver vooruit op Android als desktop OS.
Waarom vergeet men Android te vermelden als Linux-distributie?
Omdat Android geen Linux distributie is. Een GNU/Linux distributie bevat de Linux kernel en de GNU userland. Android gebruikt alleen de Linux kernel en niet (alle) GNU tools.
(http://www.gnu.org/gnu/gnu-linux-faq.html#why)
De kans dat Apple in 2013 een nieuwe versie van OS X uitbrengt, is als we naar de geschiedenis kijken, vrij klein.
Vreemde stelling, aangezien Tim Cook zelf heeft aangegeven dat ze OS X releases ook op een yearly schedule gaan zetten. Mountain Lion was dan ook de eerste (Lion kwam uit in 2011).
Volgens mij was Lion ook heel snel na Snow Leo.
Quote van Alan Cox:
In the Linux space what the games people seem to be doing now is
realising that they should just replace "Linux" with "Ubuntu" and they'll
cover all the general end user bases, and the techie oriented distros
will work out themselves how to to make it work 8)
Groot gelijk heeft ie. Ontwikkel correct voor 1 (populair) Linux platform en de rest zal zelf wel uitzoeken hoe ze dit het best op hun eigen platform ook laten draaien.

[Reactie gewijzigd door H!GHGuY op 25 december 2012 09:57]

Ik heb altijd al dramatische problemen gehad met het installeren van verschillende Linux distro's (voornamelijk Ubuntu). Bij het opstarten van een installatie moet ik bijvoorbeeld verschillende command's invoeren, anders krijg ik geen beeld (dit heb ik op verschillende systemen gehad). Dit moet simpel weg niet meer gebeuren anno 2012.
Dat ligt dan aan je beeld.
Inderdaad, het staat ook met koeieletters vermeld dat als je oudere hardware gebruikt bepaalde resoluties handmatig moet initialiseren (commando's staan er ook gewoon bij).

Dus zo verrassend zou het voor de normaal lezende tweaker NIET moeten zijn...
Ik heb dit op twee verschillende systemen (een laptop en desktop). En ja, hoogstwaarschijnlijk ligt het aan mijn beeld. Maar waarom zou ik command code's moeten invoeren in een modern besturingssyteem.
In 2009 ben ik met de nodige pijn en moeite overgestapt van XP naar Ubuntu. Sindsdien gebruik ik met redelijke tevredenheid Ubuntu 10.04. Dit is de voorlaatste LTS (Long Term Support)-versie. Sporadisch gebruik ik ook andere versies van Ubuntu, maar in de praktijk alleen deze LTS-versie.

Ik heb het gevoel dat Linux op de desktop er in 2012 juist op achteruit is gegaan, zei het vooral door zaken die niet direct in 2012 plaatsvonden:
  • Ubuntu is al een tijdje overgestapt op de Unity-interface, en vanaf de laatste release zit er een commerciele integratie met Amazon.com in
  • Gnome 3 lijkt weinig gebruiksvriendelijk te zijn
  • Ondersteuning van de desktopversie van Ubuntu 10.04 loopt in april 2013 af.
Ergens tussen nu en april 2013 moet ik kiezen met welke distributie ik verder wil (en m'n klanten die nog Ubuntu 10.04 gebruikten). Ik baal ervan dat er op dit moment geen voor de hand liggende keuze lijkt te zijn:
  • Ik heb wat geexperimenteert met Linux Mint, en dat zag er goed uit. Helaas niet 100% compatibel met Ubuntu qua apt-get. Installatiescripten moet ik dus opnieuw samenstellen
  • Je schijnt de Cinnamon-interface ook te kunnen installeren op Ubuntu 12.04. Daarna nog de Amazon.com-koppeling verwijderen, en ik heb waarschijnlijk een redelijk OS. Vooral interessant voor m'n klanten voor wie herinstallatie onaantrekkelijk is
  • Ubuntu 12.04 + XFCE?
Overigens: Ook dat ik pas in 2009 ben overgestapt was omdat het me duizelde van alle verschillende distributies. Ik vind dat weinig aantrekkelijk.

Weet trouwens iemand of het een reeel risico met zich meebrengt om na april 2013 nog te werken met Ubuntu 10.04, dat dan geen updates meer ontvangt?
Maak een paar virtual boxjes aan met verschillende distro's, kun je stoeien. En als je bij een *buntu-iets wil blijven omdat je het beter denkt te kennen, ga dan voor Xu- of Lubuntu. Die laatste is ideaal voor ouwe bakkies (of om een nieuw bakkie sneller dan snel te laten zijn en toch een DE te hebben). En ja, alles wat niet standaard ge-update wordt en waar je dus zelf dat voor zou moeten fixen, ik zou dat niet als 'veilig' meer bestempelen. Maar volgens mij is dit een beetje /offtopique...
Das hetzelfde als vragen of het slim is om na 2014 nog met XP te blijven werken. Er komen geen updates meer uit dus gaten in de beveiliging worden niet meer gedicht.

Herinstallatie zal je trouwens zowiezo moeten doen. Het is echt niet adviseerbaar om van de oude LTS naar de nieuwe te upgraden, een fresh install zal er net voor zorgen dat je nooit voor een verrassing komt te staan.

En uiteraard zit je niet gevangen aan de unity interface. Wil je cinnamon of XFCE haal je ze gewoon binnen via apt

En het is niet omdat Ubuntu er op achteruit gaat dat je die lijn zomaar mag doortrekken naar alle linux distributies ... Ubuntu staat helemaal niet gelijk aan Linux in het algemeen.
Mint is 100% compatible met Ubuntu op pakket niveau. Apt-get zoals jij het noemt werkt (zelff getest). Bovendien is de Amazon inntegratie in 12.10 (geen LTS) er makkelijk uit te halen door unity-lens-shopping geloof ik te verwijderen.

Waaarom niet 12.04? Unity werkt echt heel fijn sinds 12.04 je moet alleen even wennen, of zit je nog vastgeroest in gnome 2.x?
Een beetje half ontopic;
Desktops worden gewoon bijna niet meer verkocht. Ik werk zelf weleens bij de MediaMarkt of Saturn als promo guy en als ik dan bij de desktops sta is het vaak genoeg zo dat er niets wordt verkocht (van geen enkel merk). Iedereen wilt een laptop of tablet omdat ze in de winkel voor hetzelfde geld meestal hetzelfde kunnen. Dit is bij het maken van een custom pc vaak niet zo waardoor echte gamers hem zelf in elkaar zetten of naar online winkels gaan die eigen custom pcs hebben.

Laptops worden nog wel heel veel verkocht gelukkig :-) Maar ik moet wel zeggen dat er heel veel vraag is naar tablets met Windows 8. Deze zijn echter amper aanwezig in de meeste winkels waardoor de meeste mensen Android (Linux) tablets kopen.

Je gaat toch kijken naar waarom mensen nou een laptop/tablet/desktop willen en eigenlijk valt het op dat 50% zegt voor school (dus) Office© en de andere 50% zelfs zegt alleen voor internetten en youtube (wat hetzelfde is, I know :P). Daar zit dus voor Linux een gat in de markt, mits de hardware ondersteuning makkelijker gaat verlopen. Ik heb zelf een crossfire setup en los dat het voor gamen geen optie is, wordt mijn crossfire setup gewoon niet standaard goed ondersteund én al was dat wel zo.. wat ga ik met die videokracht doen op Linux?

Het punt in mijn ogen is; gamen ging naar consoles en internetten gaat naar tablets. Jammer, maar realistisch
Het klopt dat de desktop verkoop zich verplaatst naar laptops en recentelijk ook de tablets. Echter gaming verplaats zich ook naar deze platformen. Laptops hebben steeds betere grafische mogelijkheden en op de tablet ontwikkelt zich een nieuwe gaming markt met over het algemeen andere typen spelen. Tablets worden steeds krachtiger dus ook hier liggen meer mogelijkheden voor de toekomst; zelfs ten aanzien van de specifieke desktop games zoals shooters.

Van de vraag naar Windows 8 tablets merk ik niet veel. Het aanbod en de populariteit vallen waarschijnlijk tegen omdat de prijzen hoger liggen dan die van Android en zelfs de iPad. Tevens is Windows RT niet compatibel met de desktop Windows, zodat je je "oude" applicaties nog steeds niet kunt gebruiken. Het aantal beschikbare Apps valt eveneens tegen.

Overigens is gaming op Linux sterk in ontwikkeling nu Steam beschikbaar is op Ubuntu. De Linux drivers maken nu een snelle ontwikkeling door. Prima gebruik van je video kracht.
Interessant. Ik voorzie voor 2013/2014 dat er een gat zal vallen in de PC markt. Mensen gaan tablets of mini laptops kopen voor de meeste toepassingen. Alleen voor professionele toepassingen of zware games zal nog een PC gebruikt worden. EN op die gebieden voorzie ik een groeimarkt voor zowel Apple (graphic design) and Linux (gaming, power computing, development). Denk niet dat iemand hiervoor Win8 gaat gebruiken
Als je kijkt naar het game aanbod voor Linux dan zal het niet binnen 2 jaar zijn dat er genoeg is voor een beetje hardcore gamer. PC gamers lachen Mac gebruikers uit omdat er geen games voor Mac schijnen te zijn, maar voor OSX zijn er duizend maal zoveel games als voor Linux (of je moet al die open source troep meetellen, waar misschien 5 goede games bijzitten).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.