Apple brengt OS X Mountain Lion woensdag uit - update

Apple heeft bekendgemaakt dat het vanaf woensdag gebruikers in staat zal stellen om OS X Mountain Lion te downloaden. De nieuwe versie 10.8 van Apples besturingssysteem stond al gepland voor een release in juli.

OS X Mountain Lion

De release werd genoemd bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers, waaruit bleek dat Apple een recordaantal iPads had verkocht. Cfo Peter Oppenheimer liet bij de presentatie weten dat zijn bedrijf woensdag de Mountain Lion-release beschikbaar maakt.

Een van de belangrijkste veranderingen is een notificatiesysteem, dat meldingen geeft van applicaties. Ook heeft Apple het Game Center, dat bekend is van de iOS-app, ingebouwd. Op het gebied van beveiliging en social zijn eveneens verscheidene features toegevoegd.

"Mountain Lion, de negende grote release van OS 10, telt meer dan 200 nieuwe features, waaronder een nieuwe 'messages app', notificatiecentrum, systeembreed delen en Facebook-integratie", aldus Oppenheimer. "We hebben iCloud direct in de basis van Lion gebouwd, waardoor het makkelijker wordt voor gebruikers om content op al hun apparaten actueel te houden."

Eerder deze maand werd nog een zogenaamde golden master-versie uitgebracht voor ontwikkelaars. De prijs voor Amerikaanse gebruikers was al wel bekend; voor het besturingssysteem moet bijna 20 dollar worden neergeteld.

Apple had al eerder verkondigd dat de nieuwe versie van het besturingssysteem alleen verkrijgbaar zou zijn als download uit de Mac App Store. Ook was al bekend dat Mountain Lion in juli uitgebracht zou worden, maar Apple had nog geen datum genoemd.

Update 14:45: Mountain Lion is te downloaden vanuit de Mac App Store. De Nederlandse prijs bedraagt 16 euro.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

25-07-2012 • 07:49

242

Reacties (242)

242
232
171
17
0
31
Wijzig sortering
Mac OS X 10.8 Mountain Lion (Retail) is alleen te installeren op de volgende Macs:
  • iMac (Mid 2007 or newer)
  • MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 or newer)
  • MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer)
  • Xserve (Early 2009)
  • MacBook Air (Late 2008 or newer)
  • Mac mini (Early 2009 or newer)
  • Mac Pro (Early 2008 or newer)
(bron: http://www.apple.com/osx/specs/)

Dit natuurlijk tot groot ongenoegen van een grote groep gebruikers die net buiten de boot valt met hun Mac. Gebruikers die tevreden Mac OS X 10.7 Lion draaien moeten al helemaal door een zure appel heen bijten. Zo groot kan het verschil toch immers niet zijn tussen de twee leeuwen?

Apple maakt zich dan ook bepaald niet populair bij deze groep door te stoppen met het ondersteunen van Macs zoals MacBook Pro 2,2 & Mac Pro 1,1. Dit zijn ~6 jaar oude high end modellen met een nieuwprijs tussen de 2000 en 4000 EUR die m.b.v. een SSD vandaag de dag prima gebruiken zijn. De verdenking gaat dan al snel uit naar schaamteloos zakkenvullen aan de kant van Apple.

Het probleem zit hem in een blokkade/check die je ervan weerhoudt Mountain Lion te installeren op hardware die niet wordt ondersteund, het ontbreken van 64 bit EFI firmware bij sommige modellen met 64 bit ondersteunende CPU's en het feit dat Mountain Lion bij benodigde Kexts 64 bit support vereist. Deze 64 bit Kexts ontbreken in de installatiebron van Mountain Lion.

Het is gelukkig te omzeilen en dat gaat ongeveer zo:
  • Voeg het board-id van de unsupported Mac toe aan PlatformSupport.plist in je Mountain Lion installatiebron. (Koop en download Mountain Lion uit de App Store en open 'Install OS X Mountain Lion Preview 1.app'. Mount de image 'InstallationESD.dmg' etc. etc.)
  • [i]Je voegt de ontbrekende 32 bit EFI bestanden uit Mac OS X Lion toe aan de installatiebron van Mountain Lion of je boot met een 64 bit Chameleon bootloader.[/i] [i]Verzamel 64 bit Kexts voor je hardware of vervang de hardware die niet meer ondersteund wordt met hardware waar wel 64 bit Kexts beschikbaar voor zijn.[/i]
Als het dan gelukt is Mac OS X 10.8 te installeren zonder al te veel rare bijwerkingen mag je hopen dat de 10.8.x updates niet voor een kernel panic zorgen. Waarschijnlijk zullen er wel hapklare tools verschijnen die dit proces makkelijk moeten gaan maken. Ondertussen kan men zich vermaken met het gerotzooi tijdens de weg daar naartoe:

http://www.j4mie.co.uk/bl...ountain-lion-on-macpro11/
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=132570
http://www.jabbawok.net/?p=47
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1404548
http://osxdaily.com/2012/...-on-old-unsupported-macs/
Het gaat erom het dan ook soepel draait maar ook tevens goed draait bij updates.
Die garantie raak je dan kwijt als je de hack toepast.
Je krijgt ook boze klachten als het niet soepel zou gaan werken als men wel die machines zou gaan supporten maar niet optimaal werkt.

En ik vind het helemaal geen gekke lijst wat wel nog ondersteund wordt.
Zelfs de iMac uit 2007 ... prima toch?
Je kunt verwachten het nog op een oud model witte macbook die met osx 10.4 nu nog met 10.8 zal soepel draaien terwijl 10.6 er moeite mee had?

Dit in tegen stelling tot de pc markt waar men vaak minimale vereisten vermelden en vervolgens komen er veel achter dat software zo traag is van hier tot ginder.
Ik zie dat toch anders.
10.6 draait op mijn witte macbook echt sneller dan 10.4 .
Maar helaas hebben ze wat hardware drivers verwijderd en draait mijn macbook op lion af en toe belabberd.

Ook het feit dat er geen efi update voor de witte macbook is voor 64bit efi is niet een hardware limitatie maar gewoon een keuze om hardware niet meer te ondersteunen.

Nu kan je zeggen 10.6 is ok, maar ik vind het feit dat je eindelijk van alle kanten een scherm kan vergroten of verkleinen toch wel verdomd handig en het zal niet lang meer duren voordat ik osx helemaal drop voor ubuntu.

De meerwaarde van osx is inmiddels nihil tov ubuntu of een andere distributie.
Hier bekend dat alle vouchers 20% korting zijn @ Albert Heijn, scheelt toch weer mooi E3,20 voor de upgrade!

http://www.ah.nl/bonus/
Ik zie nergens deze korting staan. Directe link?
Die is er niet, maar als je op linkje klikt, en dan kijkt onder kopje
"Meeneemvoordeel"
iTunes Cadeaukaart 20% korting

Diverse bedragen
Bijv. 50 euro
Per stuk
Voor deze aanbieding geldt: maximaal 3 kaarten per klant.
Anoniem: 357542 25 juli 2012 16:16
Voor mensen die steeds een foutmelding krijgen in de App Store als ze Mountain Lion willen downloaden hier een oplossing die voor mij werkte:

1) Log je zelf uit in de App Store (Klik in het App Store homescreen op 'Account' en daarna op sign out/uitloggen)
2) Sluit de App Store en log jezelf uit op je Mac.
3) Log in op je Mac
4) Start de App Store, en log ook daar weer in
5) Klik opnieuw op de download knop van Mountain Lion, nu moet het als 't goed is wel werken!
Belangrijkste improvement in ML: swipe gestures in de Mac App Store!

Ik hoopte er al op dat Apple dit eindelijk zou fixen in Mountain Lion.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 23 juli 2024 01:20]

Haha idd.
Het zijn de kleine dingen die het doen. :)
Ik heb er ook wel moeite mee dat bestaande MAC users moeten betalen voor deze update binnen x termijn van aanschaf. Ongeveer een maand terug heb ik een macbook air gekocht en nu mag ik alweer afrekenen :( Zou op zijn minst korting, voucher of iets dergelijks verwachten.
Lees deze link eens door. Wellicht dat je nog in aanmerking komt: http://www.apple.com/osx/uptodate/
Als je hem een maand geleden hebt gekocht mag je hem gewoon downloaden:

http://www.apple.com/osx/uptodate/

Iedereen die vanaf 11 Juni een Mac heeft gekocht heeft automatisch recht op een gratis download van Mountain Lion.\
Als je hem na 11 juni hebt gekocht, kan je gewoon een voucher krijgen...
Balen ik heb hem op 8 juni gekocht :'( :D Kijken of er nog een uitzondering mogelijk is. Dank jullie wel voor de tip!

[Reactie gewijzigd door Workaholic op 23 juli 2024 01:20]

Ik heb ooit een keer een Snow Leopard DVD opgestuurd gekregen voor een PC die ook niet meer in de regeling viel (was 10 dagen voor het opengaan van de regelin) dus toen zat er in ieder geval wat coulance in. Heb wel gewoon ingevuld dat ik hem op de eerste dag dat de regeling openging, had gekocht...
Balen ik heb hem op 8 juni gekocht :'( :D Kijken of er nog een uitzondering mogelijk is. Dank jullie wel voor de tip!
In het slechtste geval moet je € 16 betalen, bedenk goed hoeveel bureaucratie je het besparen van dat bedrag waard is ;)
Her oorspronkelijke bericht is van maandag 11 juni 2012. Het was toen al bekend dat Mountain Lion zou komen. Je hebt misschien wel een punt, maar als je het nieuws gevolgd had, had je toen al geweten dat er een nieuwe update aan zat te komen.

Veel mensen kopen nu ook de iPhone 4s niet omdat de iPhone 5 eraan komt ..

Edit: Volgens mij mag je gratis downloaden zoals hieronder wordt aangegeven :P

http://www.apple.com/osx/uptodate/

[Reactie gewijzigd door Squ1zZy op 23 juli 2024 01:20]

Anoniem: 156876 @Workaholic25 juli 2012 08:37
Ongeveer een maand geleden, dat zal dus na 11 juni geweest zijn? In dat geval kan je gratis upgraden, zie: http://www.apple.com/osx/uptodate/
Ik denk dat jij gratis mag upgraden hoor:
http://www.apple.com/osx/uptodate/
Ben heel erg benieuwd maar ga anderen voor proefkonijn laten spelen vooordat ik zelf ga upgraden. :) dus ik wacht zeker tot vanavond }>

[Reactie gewijzigd door Q op 23 juli 2024 01:20]

Wij hebben in de GM nog niets vervelend kunnen ontdekken. Pre GM zat er ook vrij weinig in. Updaten is dus gewoon te doen hoor. Waarom zou je niet direct updaten? Dan betaal je later evenveel en geniet je minder lang van Notification Center.. Echt heerlijk is dat, zeker met iMessage. Sowieso is de hele iMessage app in ML beter dan op Lion. Op Lion lijkt ie nog steeds na zoveel minuten de verbinding te verliezen.
Ik kijk deze keer de kat uit de boom.
Met Lion aardig het gevoel gehad dat ik mijn vingers brandde doordat ik me niet goed genoeg geïnformeerd had van tevoren.
Het verdwijnen van MySQL beviel me niet goed.

Nu verdwijnt x11.app
Ik zal eerst zeker moeten weten dat sommige open source programma's (The GIMP bijvoorbeeld) goed werken met het alternatief.

[Reactie gewijzigd door Crazy Harry op 23 juli 2024 01:20]

X11.app verdwijnt ten faveure van het al reeds langer bestaande Xquartz project. In het tijdperk van Tiger en Leopard was je zelfs veel beter af met Xquartz dan met X11.app omdat het diverse bugs juist niet had en het beter werkte. Xquartz is iets wat je ook op Snow Leopard en Lion kunt draaien, de 2 systemen vanwaar je kunt upgraden naar Mountain Lion. Je kunt dus prima vooraf testen of alles werkt met Xquartz. De huidige versie is 2.7.2 en werkt t/m Mountain Lion. Wat mij betreft een goede keuze want de ontwikkeling van Xquartz gaat nog steeds sneller dan X11.app, verder zit er weinig verschil tussen beiden. Werkt hier overigens prima op Lion met Wireshark en Zenmap.

MySQL was onderdeel van Sun wat toen in een overname fase zat. De nieuwe eigenaar, Oracle, heeft een flink potje weten te maken van de open source projecten van Sun waardoor er teveel onduidelijkheid was. Dat zag je ook doordat velen, waaronder Apple, ineens van MySQL zijn gaan afzien en waarbij er diverse forks ontstonden. Ter vervanging leverde Apple PostgreSQL mee wat in bepaald opzicht een veel betere keus is want je kunt er veel meer mee. Apple heeft daardoor haar mogelijkheden op database gebied uitgebreid.

Btw, php is voor zover ik weet altijd al uitgeschakeld geweest en net even een tikkeltje anders (lees: minder functionaliteit) als de versie die je bij php zelf kunt downloaden (loopt vaak ook een versie achter wat dan weer niet bepaald handig is; nog een reden waarom Apple niet altijd dingen zelf moet doen en mee moet leveren).

Daarbij is het natuurlijk altijd van belang om voor welke upgrade dan ook eerst even wat huiswerk te doen of je wel kunt/moet upgraden. Ga je upgraden dan zorg je natuurlijk eerst voor een backup indien het systeem belangrijk is (als het niet uitmaakt dat het stuk gaat dan natuurlijk niet).
Anoniem: 314471 @ppl25 juli 2012 16:31
Btw, php is voor zover ik weet altijd al uitgeschakeld geweest en net even een tikkeltje anders (lees: minder functionaliteit) als de versie die je bij php zelf kunt downloaden (loopt vaak ook een versie achter wat dan weer niet bepaald handig is; nog een reden waarom Apple niet altijd dingen zelf moet doen en mee moet leveren).
Klopt op zich wel maar ik denk dat het juist heel handig is dat PHP en Apache in ieder geval voor geinstalleerd zijn, oude versie of niet. Wie gebruikt het? Ik als ontwikkelaar als locale testomgeving. Ik denk niet dat er veel OSX servers aan het publieke web worden gehangen als webserver, wanneer dat wel gebeurt dan zullen de mensen die dat doen vast ook de benodigde kennis hebben om in te zien dat er een update overheen moet.

Integratie is voor mij juist een belangrijke reden om OSX te gebruiken. Out of the box Apache, PHP en MySQL was voor mij echt ideaal (toen het er allemaal nog was), nu MySQL los installeren is ook peanuts..

Overigens werk ik met een zo kaal mogelijke versie van PHP zodat de software die ik ontwikkel op elk platform kan draaien waar PHP ondersteuning is. Een cutting edge versie is dan helemaal niet handig want je weet niet of je code backwards compatibel is met de versie van een jaar terug..

Ik twijfel enorm over het installeren van 10.8, het zou aan de ene kant de soort van tock in de tick-tock zijn dus een verbetering van Lion, aan de andere kant zijn er versies geweest met lastige kinderziektes.. Nieuwsgierig ben ik in ieder geval wel... Toch maar even wachten denk ik.. of.. nee.. ja toch.. nee wachten.. :Y)
Lijkt mij veel handiger om een vm te gebruiken als ontwikkelomgeving vanwege de mogelijkheid van snapshots en het veel exacter na kunnen bouwen van de productie omgeving waarin het draait, desnoods zelfs meerdere omgevingen (testen hoe een migratie naar een ander stuk software gaat bijv.; van Apache naar lighttp of weet ik het wat nog meer). Voor hele simpele dingetjes is de lokale versie wellicht handiger.

Waar het hier echter om gaat is de OS X Server versie en daar werkt het heel anders. Dat wil nog wel eens gebruikt worden voor hosting, daarom zit het er ook in. Dan zul je toch ook heel erg goed moeten oppassen met je security. Niet up to date software zoals php is een hele mooie ingang voor hackers waarvan we inmiddels vrijwel iedere maand weer praktijkvoorbeelden van krijgen (kijk eens in het zwartboek van Bits of Freedom of houdt hier de frontpage eens in de gaten). Het is dan ook uiterst essentieel dat je up to date bent met je software tenzij het om een honeypot gaat waarbij het nou juist de bedoeling is dat ie gehackt wordt. Vanuit security oogpunt is het verhaal dus heel anders.
MAMP Pro ... werkt perfect als webserver
Ik denk niet dat er veel OSX servers aan het publieke web worden gehangen als webserver, wanneer dat wel gebeurt dan zullen de mensen die dat doen vast ook de benodigde kennis hebben om in te zien dat er een update overheen moet.
sorry hoor, maar dan kunnen ze het er dus net zo goed niet opzetten. Bovendien zijn er heel veel consumenten die het niet gebruiken en dan raakt het kant nog wal als het wel in zou zitten, want dat zorgt alleen maar voor extra ruimte in de download.
wat maakt die paar MB tegenwoordig nog uit?
Als je daarmee al in de knoei zit dan hoor je of beter te managen of extra opslag ruimte te nemen.
Het verdwijnen van MySQL beviel me niet goed.
dan gebruikte je de server versie, de desktop versie zat MySQL niet in.

Lion Server heb ik heel veel over aan de telefoon gehangen met Support in Ierland (gelukkig belden ze mij, 's avonds). D'r zijn een fors aantal dingen verbeterd in de aankomende versie.
euhm, correct me if i'm wrong, maar heeft Apple het verschil niet geschrapt? Nog 1 enkele versie zowel voor consument als voor server?
De OS is in de basis identiek alleen zijn de server functies verzameld in een apart pakket dat gekocht kan worden via de App Store. Dus je begint met het desktop OS en die breid je dan uit tot server.
Ik bedoel natuurlijk de overgang van Snow Leopard naar Lion.
MySQL was vervangen door PostgreSQL
En als ik het me goed herinner was php uitgeschakeld (maar was nog wel aanwezig, zoals Apache blijkbaar in Mountain Lion...).

En meer van dat soort dingen.
Anoniem: 463321 @arjankoole25 juli 2012 10:48
de desktop versie zat MySQL niet in.

Lion Server heb ik heel veel over aan de telefoon gehangen.
Aldus Yoda. :+
Ik stap om dezelfde reden altijd pas over als versie 10.x.2 uit is. Je zult waarschijnlijk begin volgende week een *kuch* golf van kritiek horen, die vervolgens gepatched worden in .1 en .2 en vanaf dat moment hoor je niemand er meer over. Ik gebruik mijn machine best veel dus proefkonijn spelen doe ik niet graag, zodoende.
Maar je hebt toch een goede back-up?
Een 10.7.4 time machine backup terugezetten terwijl het base OS 10.8.0 is? Ik durf niet met zekerheid te zeggen of dat gaat werken en Apple is nooit happig op OS rollbacks (niet bij OSX en niet bij iOS). Ik kan me wel 10 leukere dingen bedenken dan een clean OS install te doen als ik terug wil naar een oudere versie.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 23 juli 2024 01:20]

Maar je hebt toch een goede back-up?

En daarnaast: productiemachines mogen best een versie achterlopen, mits de gebruikte software dit niet beperkt. Sommige programma's zijn enkel te gebruiken wanneer men Lion draait waarbij andere programma's het onder Tiger nog prima kunnen doen (ok, da's wel heel oud inmiddels).
Anoniem: 340068 @sypie25 juli 2012 10:56
Maar je hebt toch een goede back-up?

En daarnaast: productiemachines mogen best een versie achterlopen, mits de gebruikte software dit niet beperkt. Sommige programma's zijn enkel te gebruiken wanneer men Lion draait waarbij andere programma's het onder Tiger nog prima kunnen doen (ok, da's wel heel oud inmiddels).
Beste is altijd 2 patch levels te wachten, Ik begon XP ook pas te gebruiken met SP2.
ja want alle updates in SP2 waren toen nog niet voorhande 8)7.

ik wil niet heel vervelend doen, maar een service pack in windows is iets heel anders dan een 10.8.X upgrade. Servicepacks zijn alle voorgaande updates en patches in 1 pakket (die je dus veelal al hebt geïnstalleerd) terwijl je bij Mac OS maar een keer in de zoveel tijd een flinke update hebt die nog niet eerder is uitgebracht.
Dan denk ik dat jij je toch eens wat beter in de materie moet gaan verdiepen. 8)7 8)7

Servicepacks in windows bevatten inderdaad alle publieke patches en fixes. Maar ook patches die enkel kunnen aangevraagd worden rechtstreeks bij microsoft en dus niet publiek beschikbaar zijn en kunnen wel degelijk nieuwe functionaliteit bevatten.,

Om bij XP SP2 te blijven zat er onder meer in :
- Security Center
- Windows Firewall
- Nieuw WiFi management
- Bluetooth update
en nog meer.

Waarom denk jij dat bepaalde applicaties minstens XP met SP2 bv. nodig hebben? als het enkel patches en hotfixes waren zou dit meestal niet nodig zijn
Anoniem: 84766 @TDeK25 juli 2012 12:08
Een 10.7.4 time machine backup terugezetten terwijl het base OS 10.8.0 is?
Je kan je disk formatteren en restoren van een time machine backup. Dan is er geen base os. Enige reden dat je theoretisch problemen zou kunnen krijgen met een downgrade is als er in de tussentijd firmware updates zijn geweest.
Anoniem: 154887 @Crazy Harry25 juli 2012 10:32
MySQL installeer je in 3 stappen op OS X:
-downloaden,
-image openen
-installeren

Hoe gemakkelijker moet het zijn?
Gimp .... die draait enorm sloom.
Pixelmator is de ideale alternatief en kan zich meten met photoshop en je betaald er iets van 60 euro ofzo voor.

Als Gimp nu nog steeds niet is bijgewerkt is het ook de moeite niet eens meer waard om eraan vast te houden.
Dan raad ik je aan te wachten tot morgen want in Europa zal Moutain Lion pas in de avond het licht zien (het is zomer, dus langer licht ;) )
Hoeft niet de release van Lion in Nederland was om 14:30.
En vanavond is heel Amerika wakker, dus succes met downloaden. Dat is nu al een probleem trouwens..
En vanavond is heel Amerika wakker
Dat zou geen probleem moeten zijn als Mountain Lion netjes bij Akamai oid gestalt is. Op die manier vissen de VS en Europa niet in dezelfde vijver.
Anoniem: 84766 @Q25 juli 2012 08:41
Ben al sinds DP2 proef konijn en ik kan je zeggen dat het allemaal zeer snappy aanvoelt. Het voelt een beetje zoals van Leopard naar Snow Leopard.

Maar goed, het is nooit verkeerd om te kijken of alle apps die je gebruikt nog werken, in principe wel natuurlijk, maar het zal maar net een utility zijn die je elke dag gebruikt die niet meer werkt.
Bijvoorbeeld Netbeans dus, door de veranderingen in het omgaan met Java kun je beter nog even 1-2 maanden wachten als dit je favoriete IDE is.
Weet je toevallig hoe het met Eclipse zit?
Java werkt prima op Mountain Lion (sterker nog, Java is gelijk aan de versie die op Lion wordt geleverd), en Eclipse werkt dus ook prima.

Netbeans weet ik dan weer niet.
Ik gebruik zowel Netbeans als Eclipse en beide werken zonder problemen op Mountain Lion. Zoals @robin1979 ook al zei: java release is hetzelfde als in Lion.
Ben heel erg benieuwd maar ga anderen voor proefkonijn laten spelen vooordat ik zelf ga upgraden. :) dus ik wacht zeker tot vanavond }>
Dan moet je je eens in het illegale circuit begeven: veel gedoe over WiFi wat op sommige Macbooks niet meer werkt, mensen die een klok hebben die vaststaat en wat andere kleine issues.

Ach, het was misschien al bekend want "Mac OSX Mountain Lion v10 8 REPACK MACOSX-MONEY" is 10 juli (!!!) al online gekomen en de personen die het echt al getest wilden hebben, zullen vast wel een kopietje hebben geinstalleerd maar het nog niet hebben gemeld als er issues zijn.
Interessant dat Apple onderscheid maakt tussen IOS updates (gratis) en OSX updates (betaalware). Als je de logs van je iPhone bekijkt, dan lijkt het gewoon een ARM port van Darwin + daemons die je ook op OSX aantreft.

Zou het verschil komen door de aankoopfrequentie van nieuwe apparatuur? Er komen vaker nieuwe iPads dan nieuwe OSX releases.
Of door het traditionele idee van nieuwe versies van besturingsystemen: mensen zijn gewend aan het idee om af-en-toe (betaald) hun OS te updaten, dus laten we dat als Apple vooral niet ontmoedigen?
Drie voor de hand liggende redenen:
* iPhones worden iha gekocht als onderdeel van een servicecontract van typisch 2 jaar. Binnen die twee jaar mensen laten betalen voor upgrades zou niet zo netjes zijn
* iOS wordt nog veel meer dan OS X gedragen door het app-ecosysteem. Hiervoor is het van belang dat zoveel mogelijk mensen op de laatste versie zitten
* Mensen (en Apple zelf ook) zien iPhones e.d. veel meer als appliance dan als computer. Betalen voor upgrades hoort daar niet bij.
Men heeft de laatste jaren de prijs al sterk laten dalen (van +$150 tot $20 nu) en ik vermoed dat er binnen enkele jaren zeker de mogelijkheid bestaat dat deze updates gratis gaan zijn. Apple kan dit omdat men de ontwikkelkost kan doorrekenen op de verkoop van nieuwe systemen.

Je ziet het effect op de concurentie trouwens al, MS laat zijn prijzen ook zakken, maar als softwarefabrikant moeten zij hun winst uit de verkoop van software blijven halen en gaan ze dus veel moeilijker zo laag geraken als Apple.
Stiekem had ik al verwacht dat Mountain Lion gratis zou zijn. Waarom? Bij iOS is het belangrijk voor developers dat gebruikers snel de nieuwste software hebben, dit zorgt er namelijk voor dat developers minder rekening hoeven te houden met backwards compatibility. Dit zelfde voordeel geldt ook voor Macs natuurlijk.
en dat brengt dan weer mee dat oude OSX-en niet ondersteund worden, en gebruikers gepusht worden een nieuwe mac's te kopen.

Net zoals ik dus binnenkort, mijn macbook white 2008 gaat nog mee, op 10.6, maar ik heb gezien hoe snel de oudere systemen werden gedropped op support, (zie tiger, zie 10.5), bij het uitkomen van 10.8, zal 10.6 in snel temp ook gedropped worden
Wat dit betreft kan Apple een groot voorbeeld nemen aan Microsoft en hun ondersteuningsperiode voor XP.

Hiermee heeft Apple ook al laten zien dat ze krom bezig zijn: hun eigen OS van 3 jaar oud wordt niet meer ondersteund terwijl XP van 11 jaar oud wél ondersteund wordt, en dan met name voor iTunes. Dat is toch best wel ernstig dat je je eigen software niet allereerst onder je eigen systemen laat draaien die een paar jaar oud zijn.

Ik denk dat Apple hiermee de gebruiker in de tang heeft. Ze willen niet terug naar Windows maar willen ook niet achterlopen. Dus moeten ze upgraden en zo af en toe een nieuwe Mac kopen, ondanks dat de oude het nog prima doet.... Dit is naar mijn idee ok prima terug te zien in de verkoopcijfers. Veel verkoop is herhaling, omdat ze de consument "verplichten" om te upgraden, de rest wordt gevuld door nieuwe gebruikers.

En zo gaat het met de iDevices net zo.
Je kan het ook zien dat ze gewoon de laatste drie versies ondersteunen.. Dat is voor OSX dus straks 10.8, 10.7 en 10.6. Voor windows is dat 7, Vista, XP..

Maar waar het natuurlijk echt om gaat is de hoeveelheid gebruikers. Er zijn weinig gebruikers die nog 10.5 draaien, dus kan het niet uit om dit te ondersteunen. Daarbij, als je altijd rekening moet houden met je software met een OS dat al jaren oud is, wordt het innoveren ook lastiger/duurder. En de aankomende Office was toch ook niet meer beschikbaar voor XP en Vista??
Anoniem: 338729 @sypie25 juli 2012 18:51
Je hebt een goed punt. Echter vind ik dat er een groot verschil is tussen Mac en Xp gebruikers. XP heeft een enorm diepe marktpenetratie en wordt (naar mijn spijt) nog steeds op ENORM veel bedrijven als hoofd-OS gebruikt. Puur ook vanwege die blijvende ondersteuning van Microsoft. Je zou bijna willen dat Microsoft de bedrijven een duwtje geeft om te upgraden. Als je Apple kent dan weet je dat ze niet bang zijn om een eigen lijn ergens overheen te trekken en aangezien de meeste Mac gebruikers het beestje toch na een jaar of twee / drie vervangen, is het, en daar zal Apple echt wel onderzoek naar gedaan hebben, niet stom van Apple dat ze besluiten om geen ondersteuning meer te bieden versies van Mac van 3 jaar of ouder.

De meeste Mac (lees Apple) gebruikers zijn makkelijk over te halen om nieuwe spullen te kopen; ze hebben immers vaker genoeg geld om een Apple te kopen en vaak (maar helaas niet altijd) kopen ze een Mac omdat Mac de grote brug van Windows naar Linux overslaat en daarmee enorm gebruikersvriendelijk en functioneel is.

Microsoft doet wat in haar beste interesse ligt; geld maken. Apple idem.
Microsoft door lang te ondersteunen, Apple door snel te innoveren.

Op sommige momenten wil ik nog wel eens denken dat er ware ethici rond lopen bij grote bedrijven; die momenten duren vaak niet erg lang.
$129 om precies te zijn, niet overdrijven natuurlijk.

Alleen het Family pack kostte destijds $199, maar dan had je ook 5 licenties.
Nu heb je voor $19,99 ook 5 licenties (via 1 Apple ID). Dus $150,- was niet eens overdreven.
Niet waar.

Je mag Mountain Lion als consument op net zoveel computers installeren als er zijn geautoriseerd met je Apple ID. Als dit er 20 zijn, mag je het dus op 20 computers installeren.
Ooh nog beter dus.
Nu, voor $19.99 mag je je huidige licenties upgraden, je krijgt geen nieuwe licenties.
Wat ook meetelt is het psychologische aspect: je vindt iets waardevoller als je er voor hebt moeten betalen. Dus omgekeerd: eigenlijk zou je nog blijer zijn met een iOS update als je er ook voor had moeten betalen.
Het is meer een psychologisch dingetje, veel mensen vinden het onzin om te betalen voor software op de telefoon, als er nieuwe versies komen waarvoor betaald moet worden zullen de meeste mensen het niet kopen.
Voor de PC is dit anders, 90% van de mensen gaat er van uit dat ze moeten betalen voor software op de PC en als je het mooi kunt verpakken zullen mensen zonder moeite 20 euro uitgeven.

Daarnaast kopen mensen eerder een nieuwe iPhone dan Mac en krijgt Apple voor zover ik weet ook nogsteeds vergoedingen voor het verkopen van de iPhone.
iOS heeft ook betaalde updates voor de iPod Touch.
Dat is al sinds iOS 4 gratis, daarvoor was het inderdaad wel betaald.
Vermoedelijk om fragmentatie tegen te gaan. Bij iOS komt er bij elke upgrade automatisch een sloot aan nieuwe API's en andere interne aanpassingen uit, waardoor je beter alle klanten kunt upgraden om compatibiliteit van apps goed werkend te houden.

De upgrades van OS X bestaan voornamelijk uit nieuwe functionaliteit in het OS. Als je een applicatie voor OS X 10.8 maakt, werkt deze ook goed voor 10.5. Upgraden is dan niet heel erg nodig.
Airplay mirroring van 10.8 werkt fantastisch!

Ik heb in de woonkamer een mac mini die op 10.8 draait met XBMC als media player. Deze is via ethernet verbonden met mijn netwerk. In de slaapkamer heb ik een AppleTV staan verbonden via WiFi. Als ik dan mijn Mac mini "airplay" naar mijn AppleTV in de slaapkamer heb ik daar gewoon de volledige mac mini tot mijn beschikking. (welke ik dan bestuur met een mouse / keyboard app op mijn iPad over WiFi)


En wat mij erg verbaast is dat zelfs een 1080p film perfect streamed (beeld en geluid) met airplay over WiFi. Echt fantastisch!

En ander punt wat ik vreemd vind is dat Airplay alleen beschikbaar is voor iMacs en mac mini's van mid 2011 of nieuwer. Op mijn iMac van mid 2010 is airplay niet beschikbaar. Slechte zaak vind ik.

[edit1]
paar leestekens toegevoegd
[/edit1]

[Reactie gewijzigd door mister X630 op 23 juli 2024 01:20]

Dit heeft te maken met dat de oudere mac's geen on-gpu H.264 encoding hebben. Door die encoding hoeft Apple enkel een relatief kleine encoded H.264 stream door te sturen naar de Apple TV en dat is dan ook de rede dat jij zo goed 1080p films kunt streamen. Het zou ook zonder on-gpu encoding kunnen uiteraard, echter kost het dan veel processorkracht omdat de processor dat takje dan over moet nemen waardoor je iMac trager en heter zal worden. Dit is natuurlijk voor een iMac in mindere mate een bezwaar dan voor de MacBooks, maar blijkbaar voor Apple reden genoeg het niet aan te bieden.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar de iOS devices zie je ook dat bijvoorbeeld de iPhone 4 en lager dit ook niet ondersteunen. Dit overigens precies om dezelfde reden, namelijk ze ondersteunen geen on-gpu encoding.

edit; typo

[Reactie gewijzigd door Denni op 23 juli 2024 01:20]

Voor de goede orde gaat het hier dus om ENcoding en niet om DEcoding. Dat laatste is iets wat veel Macs van voor 2011 ook kunnen, dat eerste echter niet. Subtiel maar erg belangrijk verschil!
In een artikel op cultofmac wordt uitgelegd waarom het alleen op recente Macs kan: Alleen de nieuwere GPUs kunnen H.264 on-chip encoderen. Op de oudere zou het een te grote hap uit de CPU nemen, wat onacceptabel is voor Apple.
Als je pech hebt is ie pas tegen 12 uur 's avonds te downloaden, mochten ze hem midden in de middag releasen. (15:00 uur lokale tijd == 12 uur 's nachts hier) Ben ook benieuwd of de hoeveelheid downloads voor problemen gaat zorgen.
Meestal releasen ze hun software om 10 uur 's ochtends Cupertino tijd, dat is 7 uur 's avonds hier. Het is Apple's 'magic number', ze starten hun presentaties en conf. calls ook altijd om die tijd.
Anoniem: 382732 @arjankoole25 juli 2012 15:14
"Magic" lijkt me overdreven. Het is eerder gewoon praktisch.
Nu ben ik zelf geen osx gebruiker maar ik begin mij mateloos te storen dat tegenwoordig overal sociale media in zit en nu zelf in besturingssystemen. Ik geef er de voorkeur aan om deze functionaliteit achteraf te kunnen integreren als je daar behoefte aan hebt. Zoals microsoft doet met live essentials bijvoorbeeld, dat wordt door de meeste mensen niet gebruikt en kun je ook makkelijk weg laten.
Zolang jij geen twitter of facebook accountgegevens invoerd in de settings app, zal het OS je de opties voor social media niet laten zien.

Het is dus volledig optioneel.
Dat is niet waar. Mountain Lion zal je altijd lastig vallen met die opties ongeacht of jij er gebruik van maakt of niet, account gegevens hebt ingevuld of niet. De opties bij de deelknop zullen dan ook ten alle tijden zichtbaar zijn en dus een klein stukje OS vervuiling opleveren voor wie geen Twitter en/of geen Facebook gebruikt. Bij iOS is dit helaas ook het geval. Bron: navraag bij mensen die de ML GM versie draaien in het Mountain Lion topic op het forum hier. Na verder doorvragen moest men bekennen dat de opties niet verdwijnen. Iets wat ook terug te vinden is in de vele screenshots en filmpjes van reviews en YouTube.

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 juli 2024 01:20]

Als ik geen Twitter account invoer (accounts in system settings) zie ik Twitter écht niet bij de delenknop staan. Ik draai GM.
Enige waar het in terug komt is de shareknop, als je daar op klikt staat twitter tussen het rijtje ja. In notification center zitten tweet/facebook status knoppen alleen als je een account heb toegevoegd. Die zijn dus niet zichtbaar. Het valt dus eigelijk niet op zolang je geen accounts toevoegt.
Ja, precies. Ze vragen bij de installatie zelfs naar een e-mail adres!

Nu kun je dat wel open laten maar ik heb liever dat ze gewoon een fax nummer vragen en je de mogelijkheid geven later e-mail support toe te voegen als je daar behoefte aan hebt. Ik moet nog zien dat die hele elektronische supersnelweg van de grond komt hoor.
Anoniem: 181786 @Zpottr25 juli 2012 10:02
Fax? Jij bent de tijd ver vooruit. Laat ze eerst de telex maar eens ondersteunen. KNP ondersteund dat niet eens meer, wat moet ik nu?
Op zich heb je helemaal gelijk.

Maar door het alvast te integreren in het OS, kan het veel beter met dat OS verweven zijn. Het kan dus gebruik maken van onderdelen van het OS waar een normale applicatie niet bij kan. En dat levert een heel groot voordeel op: veiligheid.

Het zal heel moeilijk worden om bepaalde onderdelen van social media apps te vervangen door malware. Of om er virussen in te injecteren. Want de software heeft andere rechten dan een gewone gebruiker, of zelfs andere rechten dan een administrator (root op Apple != administrator, het zijn twee aparte accounts).
Hoewel ik het met je eens ben, kun je het natuurlijk ook gewoon niet gebruiken. En een aantal functies binnen OSX gaan pas 'meedoen' wanneer je het daadwerkelijk activeert in de instellingen.

Ik heb Mountain Lion nog niet gebruikt, dus ik kan niet zeggen hoe dat met Facebook is, maar ik de voorgaande versies heb je weinig last van geïntegreerde functies als je ze links laat liggen.
Anoniem: 9278 @Eksit25 juli 2012 09:30
Het is voor ontwikkelaars anders een groot voordeel. Bijna iedere opdrachtgever wil social media koppelingen. Als het in het OS zit, hoef je je daar als ontwikkelaar minder druk over te maken. Kortere ontwikkeltijden, minder fouten, lagere kosten.

Iets met een wiel dat iemand heeft gevonden ;-)
Kijk maar naar Windows 8 ;) Alles, Live, twitter, facebook, zit geïntegreerd. Welkom in de 2010's het decennium van de Social Media.
Anoniem: 398412 @Eksit25 juli 2012 09:22
Ach er zijn ook mensen die balen dat er op elke computer tegenwoordig internet geïntegreerd zit. :+
Anoniem: 382732 @Eksit25 juli 2012 15:18
Zo gek is het niet om het wat makkelijk te maken: het meerendeel van de gebruikers is een Facebook en/of Twitter gebruiker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.