Kijkend naar de markt voor desktopbesturingssystemen hoefden we ons in 2012 niet te vervelen, integendeel. Niet alleen kwam Microsoft met het geheel nieuwe Windows 8, een besturingssysteem dat duidelijk een andere richting inslaat dan vorige Windows-versies, ook Mac OS X kreeg een nieuwe release: OS 10.8 Mountain Lion verscheen deze zomer.
In de Linux-wereld zagen we uiteraard aanzienlijk meer releases van de diverse populaire distributies, waaronder een nieuwe LTS-release van Ubuntu. Daarnaast kwam er in de gamingwereld de nodige aandacht voor het opensourceplatform en kondigde onder andere grootmacht Valve aan dat het zijn Steam-platform en enkele games geschikt gaat maken voor Ubuntu. Daarmee lijkt de wens van veel Linux-gebruikers om toegang te krijgen tot een groot aantal speltitels uit te gaan komen.
De vernieuwingsdrang in de markt voor desktopbesturingssystemen in de diverse kampen is hard nodig. De verkoop van pc's en laptops stagneert wereldwijd of loopt zelfs terug, mede door de aanhoudende economische crisis. Met name Microsoft, traditioneel sterk afhankelijk van de desktopmarkt, wil bovendien de boot niet missen en zet met de release van Windows 8 duidelijk in op touchbediening en het 'app-store-model'. Het bedrijf kwam zelfs met eigen hardware, de Surface-tablet. In dit jaaroverzicht blikken we terug op de drie voornaamste besturingssystemen voor desktops in 2012: Windows, OS X en Linux.