Apple-topman Tim Cook heeft in een open brief excuses aangeboden voor de veelbekritiseerde kaartensoftware van het mobiele besturingssysteem iOS 6. De ceo adviseert gebruikers voorlopig alternatieve software te gebruiken.
In de brief geeft Cook toe dat Apples kaarten van onvoldoende kwaliteit zijn en verzekert hij gebruikers dat er hard aan verbeteringen wordt gewerkt. Hij geeft echter niet aan hoe lang het nog zal duren voordat Apple de kwaliteit van de Maps-applicatie op orde heeft. Apple raadt gebruikers aan om voorlopig een andere kaartenapplicatie te gebruiken, zoals Bing, MapQuest, Waze of de webapplicaties van Google of Nokia.
In iOS 6 is de traditionele kaartenapplicatie van Google vervangen door een door Apple zelf ontwikkelde variant. Al snel na de lancering van iOS 6 regende het klachten over fouten in het kaartenmateriaal. Zo hebben sommige steden namen die al tientallen jaren niet meer in gebruik zijn, worden poi's verkeerd geplaatst en worden niet-bestaande wegen getoond. Ook binnen Nederland zijn heel wat fouten te vinden: het Amsterdamse Science Park wordt door Apple bijvoorbeeld beschouwd als natuurgebied, en zoeken naar het Centraal Station in dezelfde plaats levert alleen nabijgelegen winkels op. Het ontbreken van met Street View vergelijkbare functionaliteit heeft eveneens voor veel kritiek gezorgd.
Het komt maar zelden voor dat Apple zich genoodzaakt ziet om excuses voor slecht functionerende producten aan te bieden. In 2010 kwam het bedrijf na de lancering van de iPhone 4 onder vuur te liggen toen bleek dat het netwerksignaal kon wegvallen als de telefoon op een bepaalde manier werd vastgehouden. Hoewel topman Steve Jobs uiteindelijk excuses aan ontevreden kopers aanbood, bleef hij van mening dat het antenneprobleem overdreven werd.
Een van de foutjes in Apples Maps-applicatie (rechts): het Science Park is geen park maar een bedrijventerrein, zoals Google Maps (links) laat zien