Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een antenne ontwikkeld die de toenemende verstoring van frequenties bij draadloze verbindingen tegengaat. De antennes zijn goedkoop te produceren en komen mogelijk binnen twee jaar in laptops, routers en tablets.
Apparatuur kampt in toenemende mate met trage draadloze verbindingen omdat het frequentiespectrum vol raakt. Als er meerdere signalen op één frequentie zitten, ontstaan er verstoringen en de verwachting is dat er alleen maar meer apparaten online komen, waardoor het beschikbare spectrum nog voller wordt. "Op dit moment gebruiken we thuis een frequentie voor bijvoorbeeld onze laptop, router en telefoon. Maar over een aantal jaar hebben we thuis tig apparaten die frequenties gebruiken", zegt Bram Nauta, professor Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente, "Onze antenne biedt de oplossing voor het toenemende tekort aan frequenties."
Er zijn al diverse antennes ontwikkeld die verstoringen kunnen opheffen, maar die zijn vaak duur en complex om te maken. Postdoc Michiel Soer ontwierp als onderdeel van zijn onderzoek naar reconfigurable phased arrays slimme schakelingen op een chip voor een antenne met vier verschillende ontvangers in plaats van één, die energiezuinig is en goedkoop geproduceerd kan worden. De antennes leren zich als het ware te richten op gewenste signalen en ongewenste signalen te negeren.
"Doordat de schakelingen op onze chip de binnenkomende signalen wiskundig bewerken, wordt het verstorende signaal uitgedoofd", zegt Nauta. Hij maakt de vergelijking met verkeer: in plaats van stoplichten om het verkeer te leiden, zorgt de antenne voor viaducten, waardoor auto's altijd kunnen doorrijden zonder dat ze op elkaar botsen of hoeven te wachten.
De vinding moet relatief snel zijn weg naar producten vinden, stelt Bram Nauta: binnen twee jaar zou het in laptops, tablets en routers geïmplementeerd kunnen worden, daarna zouden ook smartphones voorzien kunnen worden. De Universiteit Twente houdt het onderzoek samen met NXP, Thales en TNO.