De Amerikaanse regering is sceptisch over de omstreden sopa-wetgeving. In een verklaring noemen drie adviseurs van de president bescherming van auteursrecht belangrijk, maar het internet moet volgens hen 'open en innovatief' blijven.
In de verklaring schrijven de drie adviseurs van president Barack Obama niet letterlijk dat de Amerikaanse regering de omstreden sopa- en protect ip-wetsvoorstellen niet steunt, maar tussen de regels door is duidelijk dat het Witte Huis er allerminst blij mee is.
"We vinden piraterij op buitenlandse websites een serieus probleem", schrijven ze. "Maar we zullen geen wetgeving steunen die negatieve gevolgen heeft voor de vrijheid van meningsuiting, slecht is voor ict-beveiliging of een innovatief internet ondermijnt."
De wetgeving moet wat de Amerikaanse regering betreft specifiek gericht zijn op buitenlandse sites die intellectuele eigendomsrechten schenden en die niet via de Amerikaanse wet kunnen worden aangepakt. Momenteel bestaat de vrees dat de wetgeving ook zal worden gebruikt om Amerikaanse sites aan te pakken. Om die reden gaat een aantal sites, waaronder Boing Boing, Reddit en XDA Developers, op 18 januari uit protest op zwart. Ook Wikipedia overweegt mee te doen.
Volgens het Witte Huis moet bij de aanpak van piraterij op het internet censuur worden voorkomen. Als betalingsverwerkers, advertentienetwerken en zoekmachines moeten meewerken aan de aanpak van piraterij, dan moeten er waarborgen zijn die misbruik voorkomen. Het betrekken van dergelijke bedrijven bij de aanpak van piraterij is een van de voorgestelde maatregelen in de sopa- en protect-ip-wetsvoorstellen.
Volgens het Witte Huis heeft het blokkeren van websites via dns bovendien negatieve gevolgen voor de betrouwbaarheid van het dns-systeem en de uitrol van het veiligere dnssec-protocol. Overigens zei de indiener van de sopa-wet afgelopen week dat hij de desbetreffende passage uit het wetsvoorstel zou halen. De indiener van de vergelijkbare protect ip-wet zou van plan zijn hetzelfde te doen.
Volgens Reuters hebben voorstanders van de twee wetsvoorstellen kritisch gereageerd op de verklaring van het Witte Huis. De MPAA, een belangenorganisatie voor de filmindustrie, geeft toe dat het Witte Huis een punt heeft, maar voegt toe 'dat het beschermen van Amerikaanse banen ook belangrijk is in deze economisch moeilijke tijden'.
De sopa-wet werd eerder al afgezwakt. Aanvankelijk zouden auteursrechthouders zonder tussenkomst van de rechter piraterijsites offline mogen halen. Later werd besloten dat daarvoor toch een bevel van de rechter noodzakelijk was. Er is veel kritiek op de twee omstreden wetsvoorstellen. Ze zijn bedoeld om auteursrechtenschending op het internet onmogelijk te maken, maar volgens veel bedrijven en burgerrechtenorganisaties gaat de wet te ver.