Na een periode van onstuimige groei neemt het aantal verkochte Android-toestellen in de afgelopen maanden niet meer zo snel toe. Waar drie maanden geleden 1,4 miljoen toestellen per week werden geactiveerd, zijn dat er nu 1,5 miljoen.
De afvlakking in de groei valt op, omdat in de drie zomermaanden het aantal verkochte Android-toestellen per week verdubbelde. In het voorjaar van 2010 namen de verkopen met bijna 70 procent toe. Google maakte de cijfers donderdagochtend bekend tijdens een persevenement ter gelegenheid van de lancering van spraakgestuurd zoeken op smartphones in het Nederlands.
De groei over de afgelopen drie maanden bedroeg 7 procent, terwijl in de twee voorgaande kwartalen nog sprake was van 70, respectievelijk 100 procent groei. Het is onduidelijk waaraan deze terugval in groei is te wijten. Wellicht komt het doordat er in de afgelopen maanden weinig nieuwe aansprekende Android-modellen op de markt kwamen. In de kwartalen ervoor kwamen onder meer de Samsung Galaxy S, HTC Desire en Sony Ericsson Xperia X10 op de markt. Alleen op de Amerikaanse markt kwamen nieuwe high-end toestellen met Android op de markt.
De groei van Android is nog altijd een van de grootste die een smartphonebesturingssysteem ooit doormaakte. Dit jaar worden er vermoedelijk tussen 50 en 80 miljoen Android-toestellen verkocht, tegenover 7 miljoen in 2009 en 600.000 in 2008. Android is naar schatting inmiddels na Symbian de nummer twee op de wereldwijde smartphonemarkt. Op de Nederlandse markt heeft Android inmiddels de eerste plek ingenomen die jarenlang werd ingenomen door Symbian, twittert HTC Benelux-directeur Mark Moons.
Google maakte nog meer cijfers bekend. Zo zijn er 95 bekende verschillende toestellen met Android, van 22 fabrikanten en oem's, fabrikanten die telefoons maken die onder een andere naam worden uitgebracht. Een voorbeeld van een toestel dat onder een oem-regeling werd gemaakt is de Vodafone Nova, die door Huawei is ontwikkeld en gefabriceerd. Er zijn 180.000 ontwikkelaars bezig met applicaties voor Android.
Productmanager Hugo Barra wilde tijdens het persevenement niet ingaan op Gingerbread, de volgende versie van Android, die naar verwachting ergens in de komende weken wordt aangekondigd. Evenmin wilde hij ingaan op geruchten rondom een opvolger van de Nexus One, een smartphone die Google onder eigen naam wil uitbrengen. "Er bestaat geen Nexus Two voor zover ik weet."
Overigens verschijnen er nog steeds toestellen met een Google-logo achterop. Daarvoor is geen beleid meer, aldus softwareontwikkelaar Mike LeBeau van Google. "Het was ooit de bedoeling dat alleen toestellen zonder skin een Google-logo zouden krijgen, maar inmiddels is dat al lang niet meer zo. Wel garandeert het Google-logo dat applicaties als Google Maps en Gmail op het toestel zijn voorgeïnstalleerd. Bij toestellen zonder ons logo is dat onduidelijk."