Advocaat-generaal Wathelet schrijft in zijn conclusie in de zaak tussen Sanoma en GeenStijl, dat het linken naar een publicatie van auteursrechtelijk beschermde inhoud geen inbreuk op auteursrecht oplevert. Dat geldt ook als de inhoud zonder toestemming online is gezet.
In een persbericht laat het Europese Hof weten dat er volgens de advocaat-generaal geen inbreuk optreedt, omdat de auteursrechtelijk beschermde foto's al voor het brede publiek openbaar gemaakt waren. In het auteursrecht is vastgelegd dat alleen een rechthebbende tot openbaarmaking van materiaal kan overgaan en dat dit niet zonder zijn toestemming kan gebeuren. Wathelet is echter van mening dat het linken naar een al gepubliceerde link geen openbaarmaking is; de foto's zijn immers al toegankelijk. Degene die de foto's oorspronkelijk online heeft gezet, is degene die verantwoordelijk is voor de openbaarmaking, zo schrijft hij.
Hij stelt verder dat de lezers van GeenStijl ook zonder tussenkomst van die partij toegang hadden kunnen krijgen tot de foto's en dat de links daarvoor niet essentieel waren. Dat argument gaat er wel vanuit dat de foto's inderdaad al vrij voor het brede publiek toegankelijk waren. De vraag of tussenkomst door GeenStijl daadwerkelijk essentieel was, moet nog door de Hoge Raad zelf beantwoord worden. Daarbij is het oogmerk van GeenStijl en de vraag of de site wist dat de foto's zonder toestemming van Sanoma online waren geplaatst niet relevant. De advocaat-generaal stelt dat elke andere interpretatie van wat een openbaarmaking inhoudt de werking van het internet ernstig zou hinderen.
Hij vult aan dat er niet van internetgebruikers gevraagd kan worden om elke keer dat zij een link plaatsen te controleren of zij daarmee een inbreuk op auteursrecht plegen. Dit zou ertoe leiden dat gebruikers minder snel een link plaatsen, wat negatieve gevolgen voor het internet en voor de informatiemaatschappij met zich meebrengt.
De conclusie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt in vele zaken overgenomen door het Europese Hof. Daar komt bij dat deze conclusie vrij stellig is geformuleerd, doordat er volgens Wathelet geen andere interpretatie mogelijk is. Ook is zijn conclusie het verlengde van een eerder arrest van het Europese Hof in de zaak-Svensson. Met het oordeel dat op deze conclusie zal volgen, geeft het Hof antwoord op vragen die eerder zijn gesteld door de Hoge Raad. Dit heeft de hoogste Nederlandse rechter gedaan om helderheid te verkrijgen rond de interpretatie van Europees recht. Aan de hand daarvan zal de Hoge Raad vervolgens een uitspraak doen.
De vorige instantie, het gerechtshof Amsterdam, was van mening dat het linken geen inbreuk opleverde maar dat het wel onrechtmatig kan zijn. Daartegen ging GeenStijl toen in cassatie bij de Hoge Raad. In het geschil gaat het om het feit dat GeenStijl links plaatste naar Playboy-foto's van Britt Dekker, waarvan Sanoma rechthebbende is.