Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Voorbeschouwing E3 2013: tijd voor de nieuwe generatie

10-06-2013 • 08:30

78 Linkedin

Vorig jaar stonden redacteuren Paul Hulsebosch en Jurian Ubachs voor het Convention Center in Los Angeles en speculeerden zij dat er een klein kansje was dat Microsoft en Sony hun nieuwe consoles zouden gaan aankondigen. Dat gebeurde toen niet. Inmiddels is het bestaan van beide machines al lang en breed bekend en maakt de game-industrie zich op voor een E3-gamebeurs die gedomineerd zal worden door die twee giganten.

Want hoewel er meer te zien is in LA, is wel duidelijk dat de hoofdrollen zullen worden opgeëist door Sony en Microsoft. De aankondigingen zijn geweest, maar er valt nog steeds een hoop te vragen over de nieuwe consoles. Zo is het design van de PlayStation 4 nog niet bekend en heeft Microsoft nog een aantal vragen te beantwoorden. De belangrijkste vraag voor de E3 is dan welke games de uitgever in petto heeft voor de Xbox One. Het antwoord op die vraag mag vanavond verwacht worden. Om 18:30 uur Nederlandse tijd begint Microsoft zijn persconferentie, als eerste in een rij die uiteindelijk diep in de nacht afgesloten wordt door Sony.

Alle persconferenties live op Tweakers

Nieuw dit jaar is dat je die persconferenties allemaal live kunt bekijken op Tweakers. In het schema hieronder kun je zien hoe laat alle persconferenties beginnen. De vermelde tijden zijn de Nederlandse tijden.

Microsoft 18:30 uur (maandag 10 juni) Bekijk hier
Electronic Arts 22:00 uur (maandag 10 juni) Bekijk hier
Ubisoft 00:00 uur (maandag 10 juni) Bekijk hier
Sony 03:00 uur (dinsdag 11 juni) Bekijk hier

Veel van Microsofts games zullen helemaal nieuw zijn, dus dat maakt het lastig te voorspellen welke games getoond zullen worden. Duidelijk lijkt echter dat het eerste project van Respawn getoond gaat worden. De door oud-Infinity Ward-medewerkers opgerichte studio werkt aan een project dat waarschijnlijk Titanfall heet. Daarnaast lijkt het logisch dat Epic Games bezig is met iets voor de Xbox One, en er zal een nieuwe Forza Motorsport voorbij razen.

Bij Sony is het aanbod al iets beter bekend, want Sony maakte tijdens zijn presentatie in februari al wel een aantal games bekend. De opvallendste daarvan is natuurlijk Killzone: Shadow Fall. De nieuwe shooter van Guerrilla Games is vooralsnog een beetje de vaandeldrager van de PlayStation 4. Het is trouwens tot op heden het enige next-gen-spel waarvan al live gameplay gedemonstreerd is. Dat zal over een paar uur waarschijnlijk heel anders zijn. Naast Killzone zal Sony waarschijnlijk meer laten zien van games als Driveclub en wie weet heeft Sony ook nog een verrassing klaarstaan.

Laten we beide kemphanen even voor wat ze zijn, dan biedt deze E3 nog steeds een lange rij grote games. Ubisoft pakt uit met Assassin's Creed IV: Black Flag en Watch Dogs, maar onthult later vandaag waarschijnlijk ook racespel The Crew nog. Als de mannen van Respawn inderdaad aanwezig zijn, zal uitgever EA die game zelf ook wel tonen.

Op de beursvloer valt vanzelfsprekend ook genoeg te beleven. Zo gaat Paul later in de week langs bij Square Enix voor onder andere de nieuwe Thief-game, terwijl Jurian elders voorproefjes krijgt van onder meer The Witcher 3, ArmA III en Call of Duty: Ghosts. En Paul wandelt nog even langs bij, je zou ze bijna vergeten, Nintendo. In de schaduw van Microsoft en Sony werkt Nintendo natuurlijk ook gewoon door aan zijn games; dus die worden zeker niet overgeslagen.

Al met al belooft de E3 dit jaar spectaculairder te worden dan in de afgelopen jaren het geval is geweest en dat betekent natuurlijk dat je veel content vanuit LA kunt verwachten. Vanaf vanavond laat tot en met woensdagochtend verschijnen er video's over de persconferenties. Op woensdag beginnen we met een lange lijst hands-on-artikelen en video's, waarvan er al ééntje vaststaat. In het vliegtuig naar LA liepen Paul en Jurian bij toeval de mannen van de Amsterdamse gamestudio Vanguard tegen het lijf, die samen met 343 Industries werken aan Halo: Spartan Assault voor Windows 8-tablets. Zodoende was de eerste speelsessie al gedaan nog voordat het vliegtuig ook maar in Los Angeles was aangekomen.

Reacties (78)

78
77
49
5
0
24
Wijzig sortering
Goede services Tweakers.net dat de persconferenties nu ook hier te volgen zijn. Microsoft heeft vooral veel vragen te beantwoorden. Want DRM, always online en de Kinect camera die altijd aan zou staan is niet goed gevallen bij het publiek.

Bij de Xbox One wordt je denk ik als gamer echt gelimiteerd. Ook het feit dat Microsoft en EA samen gaan werken voor exclusive content staat me niet aan. Twee giganten die samenwerken kan al snel tot een monopoly leiden. En dat is nooit goed voor de consument. Ik zie EA als een uitgever die weinig om haar klanten geeft.

Voor als je de visie van Microsoft wilt lezen: http://support.xbox.com/e...rchasing/download-content

Daarom zou ik eerder naar een PS4 kijken. Bij de bekendmaking van de PS4 werd er veel meer over de games gepraat dan bij de Xbox One. En dat is voor mij de reden waarom ik een console zou kopen. Het platform die het op het gebied van games wint is voor mij ook meteen de console die ik zou kopen. Ik denk dat de Xbox One teveel een alles in een pakket wil worden. Maar daarmee wel in moet leveren op het gebied van games.

Met de Xbox One zou Microsoft vooral haar visie willen uitbreiden om van de Xbox een centraal punt in de huiskamer te willen maken. De Xbox 360 moest dit ook al zijn ( Vandaar de naam Xbox 360, alles draait om de console heen wat de console centraal maakt ). Dat verklaart ook waarom de nieuwe Xbox niet de naam Xbox 720 zou krijgen. Dat zou stom zijn, omdat je huiskamer dan twee keer om de console draait.

De tweede reden waarom de Xbox 360 zou genaamd was, was het feit dat de console rond dezelfde tijd als de PS3 uitkwam. Microsoft kon de nieuwe console gewoon Xbox 2 noemen. Maar 2 is kleiner dan 3 van de PS3. Dat was in die tijd ook de reden waarom de naam Xbox 360 is gekozen.

Ik heb beide de PS one en de Xbox 360 gehad en ken beide platformen. Daarop baseer ik mijn voorkeur dus niet. Ik kijk nu vooral naar de voorlopige informatie die beschikbaar is. Ik wacht sowieso met het kopen van een console. Misschien pas een jaar nadat de consoles te koop zijn. Tot die tijd kan er veel veranderen.

[Reactie gewijzigd door Jeroen V. op 10 juni 2013 09:58]

Waarom iedere keer weer die discussie aanhalen? Elk topic dat voorbij komt waar Microsoft of Sony in staat wordt meteen weer een soort van competitie over welke de beste zou zijn op basis van vage details en releases. Sony heeft nog nagenoeg niks losgelaten over de PS4 en de helft van de vage geruchten van de xBox One zijn al ontkracht door MS zelf.

Ik ben vooral benieuwd wat voor een vette games de E3 gaat brengen!
Het is de E3. En aangezien de next-gen consoles eraan komen is het vrij logisch dat we de consoles gaan vergelijken. Niet iedereen heeft geld om beide te halen.

Maar je hebt gelijk, de games spelen natuurlijk ook een hele grote rol
Natuurlijk wordt het interessant om te zien wat de consoles gaan brengen, maar Jeroen V begint meteen met het aanhalen van argumenten voor of tegen de andere op basis van vage details die hopelijk nu juist minder vaag gaan worden.
Hier sluit ik mij bij aan. Ben altijd al een grote Sony fan geweest, maar heb toch een xbox360 erbij gekocht en heb me er ''vroeger'' redelijk mee vermaakt. Alleen de laatste jaren vind ik dat er niet echt veel goeie games meer uit zijn gekomen. Met name exclusives en nieuwe IP's. Iets waar Sony toch echt heel goed mee bezig is.

Ben benieuwt of Microsoft nu ook eens gaat beginnen met het blijven uitbrengen van kwalitatief goeie exclusives zoals Sony doet met Uncharted, Last of us, Killzone, infamous en LittleBigPlanet.

Een console koop ik voor de games. Alles op media gebied doe ik wel op mijn PC die er een halve meter naast staat. Dus hoop ik echt dat Microsoft me weg blaast met goeie games die ECHT exclusive zijn, en niet timed exclusive. Hetzelfde telt voor timed exclusive DLC voor multiplatform games. Maar natuurlijk zou CoD: Ghost dat wel weer hebben.

Dit wordt een top E3
Vergeet de super goeie ps exclusive game God of War niet!
Dat was 1 van de vele redenen waarom ik altijd voor Sony koos.

Andere reden dat ik voor de ps3 koos was dat ik een 3D tv heb en ik had geen blu-ray speler.
En de xbox 360 is geen media speler, de ps3 incl. Ps3 mediaserver is echt geweldig!

Ik hoop echt dat Sony er weer iets geweldigs van maakt!
Ik ben heel erg benieuwd, en ook behoorlijk naar wat Nintendo nog brengt. Stiekem hoop ik dat Mario U iets soortgelijks heeft als Mario64.

PS: @Jurian Ubachs, Ik kon je bijna niet bij houden zo snel praatte je, voornamelijk in het begin :Y)

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 10 juni 2013 08:48]

Haha, ja, dat is niets nieuws... Ik probeer er altijd op te letten maar als ik te enthousiast ben dan springt de turbo soms aan terwijl dat niet de bedoeling is! Dank voor de feedback.
Ik had er geen moeite mee. Ik vind die energie juist leuk om te zien.
het viel mij ook op en wist dat het een 'ding' van je was. Maar toen besefte ik mij waar je staat en wat er te gebeuren staat en toen was het gerechtvaardigd ;)
Viel mij niet eens zo op, nahjah, zal je wel vaker doen, maar ik heb er totaal geen moeite mee.

Liever snel maar zonder geleuter, dan traag alles vertellen wat we toch al weten. Dan ga ik er namelijk doorheen skippen...

80% van de turbo is prima lijkt mij zo. :D

[Reactie gewijzigd door djunicron op 10 juni 2013 16:57]

Toch altijd spannend. Niet dat ik alles volledig bekijk maar wel vermakelijk.
Ondanks dat ik zelf de Wiiu heb ben ik benieuwd wat de andere consoles doen.

Zelf heb ik het gevoel dat al vaker is aangegeven dat waarschijnlijk xboxOne/ps4 niet ver van elkaar gaan verschillen zie nu xbox360/ps3.(behalve Exculsives maar ja de naam zegt het al.)

Uiterraard intressant hoe Nintendo zich gaat profileren buiten de E3 om via Nintendo Direct.

Edit:
Misschien dat Nintendo nu spellen speelbaar op 2 gamepads.

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 10 juni 2013 11:56]

Ik denk dat ik en velen anderen toch voornamelijk op de Battlefield 4 multiplayer gameplay zitten te wachten. Ik ben erg benieuwd hoe ze deze vorm gaan geven na het grote succes van Battlefield 3. Hoewel de class-balance een stuk beter kon lijkt mij het erg moeilijk deze game noemenswaardig groot te verbeteren. Ik denk dan ook dat het een soort Battlefield 3.5 wordt, met meer voertuigen en diversiteit aan maps. Ook schijnt er dynamiek in de speelvelden te zitten. Vanavond zullen we het weten. Ik heb de alpha beelden al gezien, maar dit is natuurlijk het echte werk.

Gek genoeg ben ik ook benieuwd naar de nieuwe engine van Call of Duty: Ghosts. Ik kan gevoeglijk zeggen dat Black Ops 2 een pure verspilling is geweest van mijn 40 euro, want ik heb de singleplayer uitgespeeld, net aan, en de multiplayer nauwelijks aangeraakt, hoewel het pick 10 me nog wel beviel. Ik heb zelfs de Homefront demo meer gespeeld dan BO2. Toch weet de Call of Duty franchise met de belofte van een nieuwe engine weer mijn aandacht te trekken.

Andere titels waarvan ik hoop op een glimp: Watchdogs en Rome Total War 2. Een game die mij totaal niet meer interesseert is helaas AC Black Flag. Ik heb AC3 na het eerste schipgevecht weggekeilt. Het schipvechten vond ik erg leuk, en de easy mode daarna weer on foot, en de ellenlange looptochten met je paard, ik was het al heel snel weer zat. Tenzij Tweakers hier dadelijk een enorme lofzang over het spel gaat schrijven ga ik de reviews niet eens lezen, en het spel niet eens bekijken.

Tot slot; zou er een nieuwe Dragon Age komen? Ik was zo verslaafd aan Origins. En The Witcher 3? Man, ik heb 2 nog niet eens uitgespeeld! So little time, so much to do!
Call of Duty: Ghosts krijgt geen "nieuwe" engine. Deze kan meer gezien worden als een geüpgradede versie van Black Ops II

bron:http://www.eurogamer.nl/articles/2013-05-24-call-of-duty-ghosts-toch-geen-nieuwe-engine
Je begrijp toch wel dat game engine compleet vervangen niet zomaar gedaan wordt.
Paar kern woorden.
* Code base, een studio die al tijdje aanwezig is en dozijn titels op zijn naam heeft. Heeft voldoende om daaruit een gameengine kompleet te maken met missende componenten.
* OOP en modulair design. Het zijn allemaal modules.


Nou kennen de meeste gamers die hele bekende modules wel stuk of 7, kenners komen tot 12. Maar game architektuur bestaat uit paar dozijn modules en paar layers.

BF4 frostbite next is ook niks nieuws maar verdere iteratie verfijning en extentie van de code base.

BF3 is al tot DX11 dus die module wordt niet veel meer aan gedaan. Mischien een extra dx11 feature inbegrepen. En verder optimised. Of legacy code gedropt.

Cod engine nou diezelfde module gelimiteerd tot DX9 moet nu voor de nextgen toch wel verheven worden naar DX11. Dus dat is voor die prominente module een flinke overhaul.

DX11 als in hardware feature set dus ook opengl 4.x maar die werken met extenties dus dx level is beter te volgen.

In DX11 wordt ook niet elke module dus interface geupdate dx11 is voornamelijk directx3D wat verhoogt.


Nou zijn bepaalde modules wat prominenter of hoger gewaardeerd.

De render module vs XML parser. Of resource cache vs memory manager die beide heel belangrijk zijn maarkwa featureset eerder onopvallend zijn.

Tja om imposant te kunnen doen zegt men als modules die verantwoordelijk zijn voor key features een upgrade krijgen. Het is nieuwe engine.
Maar kan zijn dat maar 10% van de source code gewijzigd is of gegroeid.
Maar niet uitgezonderd dat het groot verschil kan zijn.

Ik kijk uit naar Bf4 maar ook COD.ghost.

Met nextgen komt console gelijk met PC cod doet eindelijk die stap voor PC gamers.
BF3 dice heeft al PC native ondersteund. Er gebeurt amper wat nieuws op PC hardware gebied dus dice is al met BF3 daar.
Ik verwacht als PC gamer iig geen wonderen van BF4 want nagenoeg diezelfde hardware moest BF3 doen en nu ook BF4 het verschil moet hem dan in verfijning en dat mainstream target hardware iets wat zwaarder geworden is dus iets meer kunnen doen.

Nextgen console gamers krijgen met BF4 uiteraard een grote sprong. Groter dan cod kan doen. Omdat compacte omgevingen minder eisent zijn en goed binnen de mogelijkheden van huidige gen passen. Nu dan op nextgen met DX11 en ruime asset mogelijkheden.

Omdat BF3 concept gewoon kwa assets en computing gewoon veel zwaarder is. Heefd het meeste te winnen met nextgen.
Maar PC is al nextgen.

Speelde intensief BF3 op PSN online nou dat zag er belabbert uit. Ja want speelde soms ook online op PC en dat is groot verschil.
Blops2 op PSN ook grijs gespeeld ziet er te pruimen uit. Voor snelle game is GFX minder van belang. Voor slow pace des te meer.

Maar ja ons clubje sppeeld op PSN dus PS3.
Het zou ongetwijfeld niet makkelijk zijn om een engine te vernieuwen, ik heb daar niets over gezegd of dat wel of niet zo is.

Ik ging uit van gelezen bronnen van gamesites die dit vermelden en zo zijn er meer.

Zelfs de lead van animation Zach Volker van Activision heeft dit vermeld:

http://www.computerandvid...tly-upgraded-not-all-new/

Maar bedankt voor de info.
Ben het meeste benieuwd naar de PS4 hardware, toch wel heel lang naar zitten uitkijken. :)
de ps4 hardware is allang bekend http://www.extremetech.co...he-hardware-specs-compare

die hebben ze aangekondigd toen Sony de ps4 de aankondiging deden dat die deze herfst uit komt

is vrijwel het zelfde als de xbox one alleen GDDR5 inplaats van DDR3
en een iets krachtigere GPU
Met hardware bedoel ik de CONSOLE zelf. ;)
Wat ik uit de geruchten heb begrepen zal Dragon Age Inquisition getoond gaan worden. Heb er zin in al heb ik DA 2 links laten liggen. Ik hoop ook op een aankondiging van Mass Effect 4, maar dat zal waarschijnlijk nog te vroeg zijn.
En hoe zit het met GTA 5, is die ook aanwezig op E3?

Ben echt benieuwd wat Sony ons zal laten zien.
Dat spel thief ziet er ook erg vet uit.
En natuurlijk AC black flag .
Als ik me niet vergis is Rockstar (vrijwel) nooit aanwezig op de E3.
Ow oké... dat is wel jammer, maarja doen we niks aan.
PS4? Who cares, Thief 4 is where it is at!

Het enige wat ik zag aan de PS4 beelden is dat ze nu eindelijk bumpmapping, volumatric effecten en over het algemeen nette belichting voor elkaar hadden. Eindelijk, eindelijk gaan we Dx10 en 11 effecten zien in de halfbakken ports naar de PC.
Dit wordt nog eens een grote E3-beurs in vergelijken met de vorige jaren.

Wanneer begint de Microsoft conferentie? Om 18u30 of om 19u? Het artikel vermeldt beide tijdstippen. Misschien begint de stream om 18u30 en de persconferentie om 19u?
MS begint om 18:30 zie bijvoorbeeld ook het programma van gamekings.tv: voorbeschouwing start daar om 18:00 en de stream om 18:30.
Vorige keer zei MS 19.00 uur en toen begon het ook stipt op dat uur. Deze keer zeggen ze 18.30, dus mag je er van uitgaan dat de show dan ook start.
Pff 03:00 uur :'(

Laat ik maar de die-hard gamer uithangen en vroeg naar bed gaan om de livestream te kunnen bekijken zonder brak op mijn werk te komen :)

[Reactie gewijzigd door wesleydw op 10 juni 2013 09:16]

Een die hard gamer amuzeert zich ervoor nog uren met gamen om dan als laatste de livestream te zien voor hij zen bed in crasht, (als hij dat al doet) om dan smorgens lekker brak op zen werk aan te komen . }>
Begrijp ik dit nu goed?:
Gaat Respawn Entertainment een exclusive voor de XBox One maken?
Het is natuurlijk nog maar een gerucht, maar het lijkt er op dat hun game Xbox One en Pc wordt, maar (vooralsnog) geen PS4.
Oh man, dat beloofd wat goeds. Na het vertrek van de twee oprichters is CoD lichtelijk in verval geraakt. Ben benieuwd waar ze nu mee gaan komen!
Lijkt wel of er niemand geinterreseerd is in de Battlefield 4 multiplayer op de E3.
Kan je nagaan hoelaag battlefield is gevallen na de console overname van de serie :(
Weet iemand trouwens waarom de video's op Tweakers altijd haperen? (ook al zijn ze volledig gebufferd).
Heb nergens anders problemen met video's kijken.

(Firefox met AddBlock uit)
Anoniem: 427099
@Meessen10 juni 2013 18:18
Bij mij haperen ze niet, gebruik Chrome met AddBlock gewoon ;)

Kijk uit naar WatchDogs (die ik sowieso ga halen!), BF4 multiplayer, hopelijk laten ze gameplay zien van FIFA14 op de nieuwe consoles en verder zoals zo vele hoop ik dat zowel Sony als Microsoft eindelijk eens vragen gaan beantwoorden (waarover veel onduidelijkheid is/was).
Probeer Ustream.tv. Die heeft goedlopende streams.
Ik mis de data bij de tijden.

E3 is 11-13 juni maar ik zie deze dus niet terug bij het tijdschema voor de LIVE stream.
+1

Is dit nu deze nacht of morgen ?
Ik heb de data erbij vermeld. Excuses voor het ongemak.
TOP!

dank voor de service, nu is het ook direct voor iedereen duidelijk. Leuk dat jullie er zo actief mee aan de slag gaan, goede service zon live stream.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee