Door Eurus Oostindie en Eric van Ballegoie

Slim alternatief voor smartwatches? Smartrings Round-up

04-10-2024 • 06:00

84

Na activitytrackers en smartwatches is een derde categorie apparaten in opkomst die data over gezondheid en activiteit bijhoudt: de slimme ring, ook wel smartring genoemd. De bekendste speler in deze productcategorie is Oura, dat inmiddels al drie generaties slimme ringen heeft uitgebracht. Het afgelopen jaar schoten nieuwe smartringmerken als paddenstoelen uit de grond, en Samsung is met zijn Galaxy Ring de eerste mondiale techreus die ook in deze markt stapt. Maar wat kun je met zo’n ring? Wat heb je eraan, en is het een alternatief voor een smartwatch, of echt iets heel anders? Wij testen de Oura Ring Gen 3, de Ultrahuman Ring AIR, RingConn Gen 1, Samsung Galaxy Ring en de Colmi R02.

Lees ook onze geschreven review.

00:00 - Slim alternatief voor smartwatches?
00:31 - Wat is/doet een smartring?
00:58 - Verschillen met een smartwatch
01:10 - Voordelen smartring
01:42 - Pasvorm
02:28 - Opnemen sportactiviteit
02:55 - Wat kan je meten?
03:45 - Krasjes
04:20 - Geteste ringen en prijzen
04:42 - Colmi R02
05:10 - Oura Ring Gen 3
05:45 - Ultrahuman Ring AIR
06:17 - Accuduur
06:24 - RingConn Gen 1
06:51 - Samsung Galaxy Ring
08:18 - Conclusie

Reacties (84)

84
81
32
4
0
46
Wijzig sortering
Het zou wat mij betreft handig zijn als die ringen een SPO2 meter aan boord zouden hebben, dan kan je nachts bijhouden of je wel genoeg zuurstof in je bloed hebt. Dit bepaald namelijk ook enorm de slaapkwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 4 oktober 2024 08:46]

Al deze ringen meten ook SPO2 gedurende de nacht, daarvoor hebben ze naast de groene leds die gebruikt worden om hartslag te meten, ook één of meerdere rode leds.
Wacht verkeerd gelezen, dus dit doen ze al. Dat is super, vooral om tijdig een mogelijk probleem met bijvoorbeeld slaapapneu op te sporen.

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 4 oktober 2024 10:02]

Je zou dan met de hele familie aan 1 ring genoeg hebben. Iedereen een weekje om en klaar is kees voor de rest van je leven zon beetje. De overige data zijn vooral overkill.
De ring met wel continous SPO2 tracking hebben, veel horloges hebben dat wel lees ik. Of deze ringen dat hebben weet ik niet.
Btw: ik had sinds HWI geen filmpjes meer van je gezien maar is met het slanker worden je stemgeluid omhoog gegaan? Of ben ik nu mal geworden.

[Reactie gewijzigd door Highlands op 4 oktober 2024 23:01]

Ik ben zeker slanker geworden, en ik heb ook de neiging om hoger te praten als ik voorlees van autocue ;)
Nou word ik niet gehinderd door enige kennis op dit vlak, dus daarom een vraag :) :

En stel dat je dan ziet, dat de ring meet, dat die waarde niet oké is. Wat kun je daar dan mee?
Is dat iets waarmee je naar je huisarts kunt gaan? Of kun je er zelf iets mee doen?
Ja je kan hiermee naar de huisarts. Zelf heb ik slaapapneu, dus ik heb hiermee te maken gehad.
Als de huisarts hier ook een probleem ziet kan je doorgestuurd worden naar het ziekenhuis, het ziekenhuis zal een slaaponderzoek voorstellen verwacht ik, heb ik ook gehad.
Dan krijg je professionele apparatuur mee naar huis, met plakkers voor op de borst, een sPO2 meter aan je vinger. Extra kastjes op de borst die kijken hoe je ligt (zijligging, rug etc) en of je borst beweegt tijdens het ademen. Tevens een slangetje bij je neus.(geen idee wat dat doet).

Dit draag je 1 nacht tijdens het slapen thuis.
De volgende dag breng je het terug en wordt er een document gemaakt waar de specialist kijkt wat en of er iets aan de hand is.

Als het heel ernstig is krijg je een CPAP apparaat (beademing voor nachts) en als het gemiddeld is kan je een MRA beugel krijgen. Deze zet je onderkaak naar voren, zodat de obstructie minder wordt en het ademen dus gemakkelijker. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Maar een operatie kan ook als er iets in je neus niet goed zit of als er iets anders aan de hand is. Gelukkig hebben ze daar KNO artsen voor uitgevonden (of longarts mogelijk).

Het probleem bij een verlaagde zuurstof tijdens de slaap is dat je lichaam je wakker maakt en je dus eigenlijk helemaal niet goed rust. Je bent nog steeds slaperig ochtends en gedurende de dag. Iemand die ik ken viel wel eens in slaap tijdens het werk. Het ligt dus aan de ernst van het probleem uiteraard hoe goed je merkt of er iets aan de hand is.

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 4 oktober 2024 10:08]

Dat is dan wel "fijn" om te lezen. Dus huisartsen nemen dit soort dingen (ringen/horloges) dus in elk geval wel serieus.

Uiteraard is zo'n ring/horloge niet hetzelfde als de spullen die beschrijft die je van het ziekenhuis mee kreeg, maar het wordt dus wel serieus genoeg genomen om in elk geval verder te kijken.

Ik ken ook iemand ie ook een keer zo'n kastje met al die slangetjes had, en ik dacht dat het slangetje onder je neus meet hoeveel zuurstof (danwel CO2) er in je uitgeademde lucht zit. (je neemt natuurlijk niet 100% van de zuurstof op die je inademd)

Bedankt voor het delen van je ervaring! :)
Ja, je kan de waarden voorleggen aan je huisarts. Die zal niet alleen uitgaan van je horloge of ring lijkt mij, maar ook kijken of je klachten hebt die erop wijzen dat je apneu kan hebben. (De ene huisarts is overigens de andere niet :) )
Als je een lichte apneu hebt weet ik niet of ze echt iets doen, aangezien er bepaalde ernst moet zijn. Boven een bepaalde waarde aan apneus per uur kijken ze wat de oplossing is voor je probleem. Onder een bepaalde waarde doen ze mogelijk dus nog niets.

edit:
Mogelijke klachten die je kan hebben als je last hebt van apneu.
- Snurken
- ademstops (moet iemand anders dan waarnemen uiteraard)
- Moeheid overdag
- Brainfog
- Moeite met concentreren.
- vaak wakker worden
- hoofdpijn sochtends
- snel geprikkeld
en nog wel wat meer vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 4 oktober 2024 10:24]

Er moeten inderdaad bepaalde drempelwaardes overschreden worden voordat er iets gedaan wordt.
Zelf werd ik door de dokter (na bepaalde klachten van snurken en uitgeput wakker worden) direct naar de KNO arts doorgestuurd.
Na een nachtje thuis aan de monitor en het inleveren ervan is er bij mij een MRA beugel (snurkbeugel) aangemeten.

Dit had een positief effect op mijn nachtrust, ik werd vooral uitgeruster wakker.
Na wat fysieke veranderingen is voor mij de MRA beugel gelukkig niet meer nodig aangezien ik niet meer snurk en uitgeruster wakker word tegenwoordig.

Maar ik vind het briljante ontwikkelingen dat horloges en ringen hierbij tegenwoordig kunnen ondersteunen! Verder een top review.

[Reactie gewijzigd door FcAalst op 4 oktober 2024 11:16]

Apneu wordt ook vaak aan het licht gebracht door de partner. Ik heb het zelf ook en zit aan een cpap apparaat.
Niet dat ik met deze therapie sochtends fris en fruitig bruisend van de energie van bed kom, maar ben wel van mijn mysterieuze hoofdpijnen af.
Er wordt wel eens lacherig over gedaan maar let wel, een dergelijke aantekening kan wel ten koste gaan van je (groot) rijbewijs en dan kan het als je er van afhankelijk bent, wel verstrekkende gevolgen hebben.
Ik zie de relatie niet erg in tussen slaapapneu en een rijbewijs?

Ik heb zelf Type 1 Diabetes en een rijbewijs is geen probleem. Als ik de twee vergelijk, lijkt me T1D een groter risico ivm laag bloedsuiker.
Een soort feedback optie zou ook erg leuk zijn. Een voelbare vibratie, of nog beter een kriebelend schokje o.i.d. wat voor anderen niet te horen/zien is.
Mooie review. Voor de ringen zelf. maar dat is natuurlijk maar de helft van het verhaal.
Is er ook een deepdive of referentie mogelijk naar de privacy-gevoeligheid van de te gebruiken apps?
Ik heb in de geschreven review een kader gewijd aan privacy en data-opslag.
Top dank.
Voor mij even geen ring :D
Goede review. Wat ik toch altijd mis bij reviews over smartwatches is de werking op een donkere huidskleur dan wel mensen met tatoeages. Hier zit best nog vaak verschil in en zou een review nog completer maken.
Zouden er ook effecten zijn van het jarenlang hebben van continue lichtpulsen dicht op de huid?
Hoe dan? Je hebt extreem zwakke groene LEDs voor de optische hartslagmeter en extreem zwakke rode of infrarode LEDs voor de optische zuurstofmeter. Hoe gaan die effecten geven? Ze kunnen niet eens UV licht geven of ioniserend werken.
Ik denk ook dat het geen effect heeft hoor, maar of het effect op de lange termijn heeft durf ik niet 100% uit te sluiten.

Het is alleen niet iets voor een review als dit, maar vereist een lang traject met medische onderzoeken en zo.

Er zijn zo veel dingen die in kleine mate geen kwaad kunnen, maar met grotere maten wel gevaarlijk kunnen zijn.
Persoonlijk verwacht ik dat het in dit geval wel los zal lopen. Mede vanwege de redenen die je al aangeeft.
Net als water. Als de dosis hoog genoeg is, verzuip je.
Voor mijn gevoel heb je gelijk. Ik denk niet dat het schadelijk is, maar het is niet bewezen.
Zo extreem zwak zijn die leds nu ook weer niet. Ze zitten direct op de huid en laten licht verder doordringen dan normaal.
De volle zon is anders ook behoorlijk fel.
Even een grove schatting: een ring zal een accu hebben van max 0.1 wattuur. Met een hoge schatting is dat 0.05 wattuur naar de LED, en dan 20 milliwattuur aan output. Je doet een paar dagen met een lading, dus het is gemiddeld een fractie van een milliwatt aan licht.
Wel op een kleine plek, laten we zeggen 4 mm2. Dus misschien 10 mW/cm2. En dat is dan enorm hoog geschat.
Vergelijk dat eens met zonlicht van een gemeten 100 milliwatt/cm2.
En ... de berekening hiervoven is echt sterk afgerond naar boven wat betreft het licht uit de LED.
Zonlicht kan schadelijk zijn, hoewel dat vooral de UV componenten zijn.
Voor langdurig gebruik van een sporthorloge of smartwatch is er nooit onderzoek naar de eventuele schadelijkheid gedaan. Je kan wel beredeneren dat de kans op schadelijke effecten nihil is, maar bewijzen is wat anders.

Tov de zon zijn er wel wat verschillen. Bij zonlicht wordt het hele lichaam daaraan blootgesteld en past zich aan die hoeveelheid licht (warmte) aan. Bij een sporthorloge of smartwatch worden 24 uur per dag lichtpulsen toegediend, terwijl de rest van de huid ter plekke juist wordt verduisterd.

Kijk ik naar mijn eigen arm, dan zie ik in elk geval dat mijn huid onder het horloge veel dunner en een stuk witter is. Het dragen van een horloge heeft na 50 jaar dus een duidelijk effect. Sinds 6 jaar is het horloge vervangen door een sporthorloge en ik heb niet het idee dat dat anders is dan een gewoon horloge, maar één niet wetenschappelijke ervaring is wat anders dan een gedegen onderzoek.

Nu heb ik wel een kromgegroeide linker pink (ziekte van Dupuytren) en dat komt aan de linkerhand vaker voor dan aan de rechterhand. Of het dragen van een horloge daartoe bijdraagt is echter niet bekend.
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Tweddy4 oktober 2024 09:01
Er zijn voor zover ik weet geen studies waar dat uit blijkt. En mijn persoonlijke N=1 ervaring waarbij ik sowieso sinds begin 2018 letterlijk altijd (ok, buiten opladen om ;)) een smartwatch om mijn linkerpols heb, is dat mijn huid onder het horloge juist 'gezonder' lijkt, of in ieder geval minder last heeft van zonschade.
Ja, het was zo maar een gedachte die bij me opkwam, ook als langdurig gebruiker. Dank voor de reactie.
Denk dat deze effecten nihil zijn, het is geen UV en ook nog eens vrij zwak
geen idee, maar ik denk dat dat door al het valse licht (lampen) en de zon die dagelijks schijnt lastig te meten is.
Al er al effect is, is het voordeel dat het wel meteen gemeten wordt ;)
Heb je last van binnenverlichting?
Dat is hetzelfde: langdurige blootstelling aan licht. Een andere manier om te zeggen dat het geen kwaad kan.
Als ik iets niet wil dragen tijdens activiteiten is het een ring. Zeer gevaarlijk als je ook maar ergens achter blijft hangen; grote kans dat je meteen je vinger er half af ligt. En als je gaat opzwellen door activiteit (handen te lang laag houden bij lang wandelen bv) gaat ie knellen. En niks verstelbaar aan ook. Als ze nou een sensor of wat in een rubberen of kunststof houder zouden duwen die om je vinger kan. Wel meten, maar veiliger en aan te passen als je van vinger wisselt of dikte van vingers varieert.
Als ik iets niet wil dragen tijdens activiteiten is het een ring. Zeer gevaarlijk als je ook maar ergens achter blijft hangen; grote kans dat je meteen je vinger er half af ligt. En als je gaat opzwellen door activiteit (handen te lang laag houden bij lang wandelen bv) gaat ie knellen. En niks verstelbaar aan ook.
Misschien principieel wel correct, maar smart rings zijn daarin eigenlijk niet anders dan trouw- of verlovingsringen. Ik kan me niet herinneren wanneer ik mijn trouwring ooit heb uitgedaan sinds ik 18 jaar geleden trouwde. Als je met bepaald type machines wil werken klopt het wel dat je die beter uitdoet, maar voor de rest... en wandelen? Dat heb ik nu echt nog nooit als een probleem ervaren icm mijn ring.

In elk geval, ik vermoed niet dat dit (gezien bovenstaande) veel mensen zal tegenhouden om een smart ring te kopen.
klopt dat de meeste mensen er nooit last van zullen hebben. Bij wandelen gaat het om aardige afstanden hoor, niet even de hond uitlaten ;) Omdat je dan je armen meestal laag houdt, en door de zwaaiende beweging gaat vocht en bloed in je vingers zitten. Je handen worden dan stijf, het voelt wat raar en vingers zwellen op. Maar sporten + ring is een nono. Dagelijks als sieraad is andere koek natuurlijk.
Bepaalde sporten moet je niks om je vingers hebben, of op eigen risico... Ik ken een damen die haar ringvinger op die manier is kwijtgeraakt ;( en die had daar nog een handschoen overheen.
Twee situaties, beiden meegemaakt:
  • Anekdote uit militaire dienst: militair springt van een vrachtwagen, houdt zich hierbij met een hand vast aan de zijbetrimmering/kantboord van de bak (4-tonner vrachtwagen). Man kwam met een kreet op de grond terecht, ring met deel van vinger was aan het kantboord blijven haken.
  • Anekdote uit een zuivelfabriek: Nieuwe vulmachine wordt getest. Gevaarlijke situatie omdat meerdere collega's bij het apparaat in de weer zijn. Een man bij het bedieningspaneel start de machine terwijl een ander nog bezig was met het binnenwerk. In dit geval redde de (trouw)ring zijn vinger en blokkeerde een mechanisme. Die ring had wel wat TLC van een goudsmit nodig.
Het kan beide kanten opvallen. Dat je bewust moet zijn wat je aan je handen hebt als je gaat klussen of een andere activiteit gaat doen hoeft inderdaad nog geen reden te zijn geen ringen te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door teacup op 5 oktober 2024 10:15]

Vind het maar niks, ze zijn lelijk en moeten ook voor de juiste werking altijd op de juiste plek zitten. Niet echt mijn ding, maar ieder zijn eigen smaak. Ik hou gewoon mijn Garmin
Het zijn inderdaad vrij lompe dingen.
Nou zijn er mensen die zelf ook zulke grote (gouden/titanium) ringen dragen, maar die zijn inderdaad modieuzer dan deze dingen.

Zeker als iemand kleinere handen heeft ziet er erg lomp uit. Maar eerlijk is eerlijk. Ditzelfde vind ik ook gelden voor smartwatches (maar dan met polsen). Bij vrouwen vind ik ze bijvoorbeeld, vaak te lomp staan. (niet altijd hoor, maar vaak wel.)

Maar goed. Iedere gek z'n gebrek :) en over (wan)smaak valt niet te twisten ;)
Ik zie in dit soort ringen een mooie toepassing voor het monitoren van soldaten op het slagveld om te checken of ze 'active' of 'deceased' zijn zoals je weleens in films ziet :+
Ik denk dat een borstband onder je kleding dan handiger is. (grotere accu enz.)
Het zou me niet verbazen als die al worden gebruikt?

Die ring kan in de weg zitten. Je kunt ergens achter blijven hangen. Een ring beperkt toch volledige handmobiliteit. Zij het minimaal, het is er wel. En zeker in accute conflicten, is iedere minimale beperking er één te veel. Een borstband onder je kleding is dan veiliger.
En dan een GNSS en bluetooth beacon erin. Is het voor iedereen meteen duidelijk waar alle soldaten zijn. Wel zo veilig. Oh, wacht...
In de reviews begin je er steeds beter uit te zien @Eric van Ballegoie. Om elke pols een smartwatch nu ook om bijna elke vinger een smart ring. Nexus six krijgt een beetje een kerstboom idee bij de review en ziet de smart ketting, smart ears ook voor zich in een toekomstige review :)
Ik kom ondertussen ook de controlepoortjes op schiphol bijna niet meer door. :)
Zo’n Colmi R02 zou tenminste handig zijn om via espresence en dus zijn Bluetooth signaal de positie van een persoon in de woning voor je smarthome te detecteren. :Y)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 4 oktober 2024 07:15]

Wellicht dat over 10, 20 jaar de technologie zo ver verkleind is dat het ook in mooie sieraden verwerkt kan worden. Nu vind ik deze ringen nog erg lomp.
Een vriend van me draagt ringen met een soort steen er op. Daar is best ruimte 'in' voor echte functionaliteit.
Alleen is zoiets heel persoonlijk. En niet iets wat je bij een techbedrijf gaat kopen. Die maken allemansmodellen.
Ik zou an sich best een smartring willen voor 's nachts (overdag draag ik een smartwatch, maar ik kan die met het slapen echt niet om hebben) maar ik vind een investering van 200+ euro voor wat nacht-tracking echt te veel geld.

Echter zie je, naast de geteste Aliexpress ring ook bij Amazon en Bol.com genoeg verschillende ringen tussen de 80 en 200 euro. Ik zou interessant vinden om daar ook eens een goede review van te zien.
De allergoedkoopste horloges hebben geen hartslagsensor maar alleen een groen flitsende LED.
Geen idee of het met ringen anders is maar buyer beware.
nog een reden waarom zo een review voor die ringen wel interessant is.
Als horloge heb ik een GW6Classic, die heeft alles wat ik zoek, maar om nou 400+ euro voor een galaxy ring uit te geven (of 200+ voor een goed geteste concurrent) vind ik nog wat te ver gaan aangezien ik er geen eigen ervaring mee heb.

Dus een review van goedkopere ringen inclusief een duiding welke echt "rommel" is en welke "redelijk" is, zou mij kunnen overtuigen om er 1 te kopen. En ik gok dat ik daarmee niet de enige zal zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.