Door Eric van Ballegoie

Redacteur wearables

Oura vs. Ultrahuman, RingConn en Samsung

Smartrings Round-up

23-09-2024 • 09:00

132

Singlepage-opmaak

Wat is een smartring (niet)?

De markt voor slimme ringen is volop in ontwikkeling. Dat zien we niet alleen aan het feit dat steeds meer, en ook nieuwe, bedrijven zich op deze markt storten; ook gaat de ontwikkeling door van ringen die al langer op de markt zijn. Voor deze test heb ik meerdere ringen maandenlang gebruikt: de ringen van Colmi, Ultrahuman, RingConn en Oura ruim drie maanden, en de Samsung Galaxy Ring iets meer dan vijf weken. Gedurende die periode hebben Oura en vooral Ultrahuman, beide merken waarvan de ring al langere tijd op de markt is, meerdere software- en firmware-updates uitgebracht waarbij functionaliteit is verbeterd of toegevoegd. Ook RingConn voerde meerdere updates door. Het is duidelijk een markt die een groeispurt doormaakt en waarbij fabrikanten nieuwe functies blijven bedenken en algoritmes regelmatig aanpassen en verbeteren.

Laat ik proberen de vraag ‘Wat is een smartring?’ te beantwoorden aan de hand van wat fabrikanten claimen en wat mijn ervaring van de afgelopen maanden was. De korte versie is dat een smartring een geminiaturiseerde opvolger is van de oude activiteitstracker, zo’n polsbandje zonder beeldscherm zoals de eerste generaties Fitbit-apparaten. Een smartring heeft alleen meer sensoren en betere data-analyse dan vijftien jaar geleden beschikbaar was.

Smartrings

Slimme ringen helpen om inzicht te krijgen in je slaap, mate van activiteit, energieniveau en stress. Hierbij wordt sensordata op meerdere manieren geïnterpreteerd om deze meestal in de vorm van eenvoudige scores aan de gebruiker te presenteren. Zo worden bijvoorbeeld slaapduur, rusthartslag, herkende slaapfasen, ademhalingsfrequentie en gemeten huidtemperatuur door een rekenmodel gehaald, waaruit één overkoepelende slaapscore komt die aangeeft of je goed of slecht hebt geslapen. In de meeste gevallen kun je als gebruiker dieper in de onderliggende data duiken als je daar zin in hebt, maar de apps geven op basis van die onderliggende data ook direct specifieke tips over wat je kunt doen om verbeteringen aan te brengen. De kwaliteit van die tips verschilt, en ook het aantal onderwerpen waarover de ringapps je van dienst willen zijn, varieert. Ultrahuman gaat hierin het verst. Het geeft via smartphonenotificaties tips over het gebruik of vermijden van cafeïne, en het opzoeken van zonlicht. Daarnaast krijg je specifieke tips over tijdstippen om actief te zijn, rustig aan te doen en te gaan slapen, en de smartring vertelt je bovendien wanneer je de zon moet opzoeken en wanneer het goed is om je telefoon ’s avonds weg te leggen, zodat je ontspannen aan de nacht kunt beginnen.

Elk merk gebruikt iets andere rekenmodellen om slaap, stress en activiteit te berekenen, waarbij vooral Oura en Ultrahuman zich beroepen op de wetenschappelijk bewezen basis die aan hun modellen ten grondslag ligt. Zoals je verderop in dit artikel zult zien, zijn er zowel overeenkomsten als verschillen in de data die de ringen verzamelen. Vooral de scores voor de hoeveelheid energie die je hebt, hoe fit je aan de dag begint, lopen sterk uiteen, omdat iedere fabrikant zijn eigen ideeën heeft over welke factoren hierin moeten meewegen en hoe de uiteindelijke berekening van de totaalscore moet worden gemaakt.

Dataopslag en privacy

Ringen vergaren 24 uur per dag data, en bij alle ringen die wij hebben getest, wordt deze data opgeslagen in de cloud van de fabrikant. Op dat punt verschillen slimme ringen dus niet van de meeste smartwatches, maar het is uiteraard wel een punt om rekening mee te houden. De apps van RingConn en Ultrahuman zijn sterk afhankelijk van de cloud. Heb je tijdelijk geen internetverbinding, dan wordt data niet verwerkt totdat je weer online bent. Samsung laat je als enige kiezen om data alleen lokaal op te slaan of te synchroniseren met de cloud. In dat eerste geval mis je geen functionaliteit, maar heb je uiteraard geen back-up van je data. De privacypolicy's van Oura, Ultrahuman, Ringconn, Colmi en Samsung zijn via voorgaande links te vinden.

Al deze partijen geven aan data niet door te verkopen, maar voor analyse- en/of marketingdoeleinden mogelijk wel data met derde partijen te delen. Wat precies gedeeld wordt, verschilt per fabrikant en is afhankelijk van eventuele connecties die je als gebruiker legt met apps van derden. Oura, dat in Finland is gevestigd, zegt een ‘internationaal bedrijf’ te zijn, ‘met servers over de hele wereld’. Het behoudt zich het recht voor persoonlijke data te verwerken buiten het land waar je woont, zonder daar specifiek over te zijn. Ook het Indiase Ultrahuman geeft aan data te kunnen opslaan of te kunnen verplaatsen naar ‘alle landen waar het actief is’, zelfs als die landen minder strenge privacywetgeving hebben dan wat binnen de EU geldt. RingConn, een Chinees merk van Shenzhen Jiu Zhi Technology Co. Ltd, zegt te voldoen aan de AVG. Data wordt ‘momenteel’ verwerkt op servers in het VK, dat sinds de Brexit niet meer onder de AVG valt, maar wel een eigen wet heeft die praktisch hetzelfde is (de Data Protection Act 2018). De privacypolicy van QRing is weinig specifiek en laat veel ruimte over met betrekking tot welke data wordt verwerkt en waar hij wordt opgeslagen. Als antwoord op vragen van Tweakers laat QRing weten data van EU-ingezetenen op te slaan op AWS-servers in Amerika en zegt ook te voldoen aan de AVG. Samsung, ten slotte, geeft specifiek aan dat data van EU-ingezetenen op servers in het VK of in Zuid-Korea wordt bewaard.

One size doesn't fit all

Net als een normale ring moet een smartring goed om je vinger passen. Dit is niet alleen belangrijk voor het comfort en om te voorkomen dat hij knelt of juist van je vinger glijdt, maar ook om ervoor te zorgen dat de optische hartslagmeter goed op je huid aansluit. Een slimme ring moet strak zitten, maar niet té strak. Zeker als je een ring via internet bestelt, is het maar de vraag welke maat je moet hebben. Bij de vier grote merken waarvan ik ringen heb getest, zijn de maten gebaseerd op de Amerikaanse standaard ringmaten, al komen ze onderling slechts deels overeen. Daarbij komt dat slimme ringen wat breder en dikker zijn dan de meeste normale ringen, waardoor het essentieel is om echt uit te proberen of een ring goed past. Oura, Ultrahuman, RingConn en Samsung hebben daarvoor allemaal een ‘sizing kit’, een setje plastic pasringen zonder slimme hardware, die je kunt gebruiken om te bepalen welk formaat ring jou goed past. Je bestelt zo’n kit als onderdeel van het aankoopproces. Koop je direct bij de fabrikant, dan kun je ervoor kiezen om tijdens het aankoopproces eerst zo'n sizing kit toegestuurd te krijgen. Vervolgens probeer je welke maat het beste past, waarna je het aankoopproces vervolgt en kiest welke maat ring je wilt ontvangen. Koop je een ring via een online retailer, dan kun je eerst los een sizing kit kopen en daarna een tweede bestelling plaatsen voor de ring zelf. Samsung biedt ook de mogelijkheid om de Galaxy Ring in sommige filialen van Coolblue en MediaMarkt live te passen.

Sizing kits met pasringen van Oura, Ultrahuman, RingCoon en Samsung
Sizing kits met pasringen van Oura, Ultrahuman, RingConn en Samsung

Sommige fabrikanten raden aan de ring om je wijsvinger te dragen, andere zeggen dat het in de basis niet uitmaakt. Ik probeerde tijdens de testperiode gedurende twee weken gelijktijdig twee verschillende maten van de Samsung Galaxy Ring: een kleinere om mijn ringvinger en een grotere om mijn wijsvinger. De data van beide bleek vrijwel gelijk, wat erop duidt dat het weinig uitmaakt om welke vinger je de ring draagt.

Grotere ring, grotere accu

Er is overigens wel een reden om voor een grotere ring te kiezen en hem om je wijs- of middelvinger te dragen. Grotere ringen bevatten namelijk vaak een grotere accu. Oura, Samsung en RingConn geven allemaal aan dat hun grotere ringen accu’s met een hogere capaciteit hebben; bij Ultrahuman is dat onbekend, en op onze vraag hierover hebben we op het moment van publicatie nog geen antwoord ontvangen. Ik testte tegelijk twee Samsung-ringen in maat 11 en 13, die respectievelijk een accu met 18,5 mAh en 22,5 mAh capaciteit hebben. De kleinere hield het gemiddeld 6,3 dagen uit op een acculading, de grotere 7,1 dagen. Dat is dus bijna een dag extra.

Krasjes zijn onvermijdelijk

Nog een puntje om rekening mee te houden voordat je een ring koopt: ze blijven niet mooi. Houd er rekening mee dat je krassen op je ring gaat krijgen, hoe voorzichtig je er ook mee bent. Bij de door mij geteste ringen zie ik deze beschadigingen het duidelijkst bij de zwarte exemplaren, omdat de zwarte coating na beschadiging verdwijnt en de kleur van het onderliggende blanke titanium zichtbaar wordt. Bij de mat afgewerkte zilver-/titaniumkleurige ringen vallen krasjes het minst op en zijn ze ook het minst storend.

Smartrings blijven niet mooi, krasjes zijn onvermijdelijk
Smartrings blijven niet mooi, krasjes zijn onvermijdelijk

Meten aan de vinger, een goed idee?

Slimme ringen maken gebruik van optische hartslagmeters met één of meerdere leds en fotodiodes om de hartslag en bloedzuurstofsaturatie te meten. Dat gebeurt op dezelfde manier zoals horloges dat boven op de pols doen, maar dan om de vinger. Op zich is de vinger een prima plek om dit soort metingen te verrichten, maar er zijn wel een paar voorwaarden. Een smartring moet strak om je vinger zitten om te zorgen dat er geen omgevingslicht tussen de optische sensoren en de huid ‘naar binnen lekt’. Maar te strak is natuurlijk niet prettig, en omdat smartrings vrij breed zijn, kan een te kleine ringmaat het buigen van je vinger belemmeren. Draag de pasring(en) dus écht minimaal 24 uur om te proberen of hij goed zit. De optische sensor werkt het best wanneer hij aan de binnenkant van je vinger zit, aan de kant van je handpalm. In de praktijk draaien ringen soms wat, en dit moet je dus af en toe controleren. Bij de Oura Ring en Samsung Galaxy Ring is dat het makkelijkst; ze hebben een indicator die aangeeft hoe de ring om je vinger zit. Bij de andere geteste ringen is dat minder goed te zien.

Hoe nauwkeurig ringen meten ten opzichte van een sporthorloge met een goede hartslagmeter verschilt per ring, maar het is sowieso goed om je te realiseren dat geen van de ringen continu de hartslag meet. Ze doen dit met intervallen van enkele minuten, om energie te besparen. Korte fluctuaties in de hartslag kunnen dus worden gemist.

Een ring is géén sporthorloge

Over de inzichten die de ringen bieden en hoe nuttig en betrouwbaar die zijn, ga ik op de volgende pagina’s in, maar het is goed om alvast één ding vooraf duidelijk te maken: als het gaat om sportregistratie is een smartring nadrukkelijk geen vervanger van een sporthorloge of smartwatch. De ringen van Oura, Ultrahuman en Samsung herkennen, in ieder geval in theorie, automatisch wanneer een sportactiviteit wordt gestart en proberen haar vervolgens vast te leggen. Dat gebeurt echter met wisselend succes, want vaak worden activiteiten niet of niet goed herkend. Wil je ook gps-data vastleggen bij sport buitenshuis, dan moet je altijd ook je telefoon bij je hebben zodat die als gps-ontvanger kan fungeren. Bovendien moet je, behalve bij Oura, die dit (meestal) automatisch doet, handmatig de registratie van een activiteit starten met de smartphoneapp. In de praktijk werkt dat redelijk tot slecht.

Een handmatig geregistreerde workout met de Oura Ring en app
Een handmatig geregistreerde work-out met de Oura Ring en -app

In combinatie met mijn Samsung-telefoon verloren ringen bij langer durende activiteiten om onduidelijke reden meermaals verbinding met hun app, waarna de activiteit niet of slechts deels werd geregistreerd. Een ander nadeel is dat de hartslagregistratie bij sport, zeker als de hartslag snel wisselt, gewoon minder nauwkeurig is dan die van een goed sporthorloge. Althans, dat leid ik af uit de grafieken die de apps tonen, want op de Samsung Galaxy Ring na heeft geen van de geteste ringen de mogelijkheid om sportactiviteiten te exporteren of bijvoorbeeld naar een externe dienst als Strava te sturen. Kortom, als je af en toe een rondje jogt, wandelt of een ommetje fietst, kun je best met een ring uit de voeten, maar voor goede sportanalyse zijn de ringen die ik heb getest op dit moment in ieder geval niet geschikt.