Door Sim Kranenburg

Samsung QN85A-tv Review

Minileds als alternatief voor oled

14-01-2022 • 06:00

180

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De QN85A van Samsung is een Neo QLED-tv; dat houdt in dat het een lcd-tv is met een quantumdotlaag voor een groter kleurbereik. Hij is voorzien van een miniledbacklight, die het contrast van het ips-lcd-paneel verbetert. Hij draait op Tizen en wordt geleverd met een afstandsbediening die zichzelf met zonnecellen kan opladen. De tv heeft goede kijkhoeken, een antireflectielaag en een lage inputlag. Het toestel biedt helaas geen ondersteuning voor Dolby Vision; het populairste hdr-formaat, met metadata, van dit moment. Ook geeft het geen Dolby Atmos- en DTS-geluid weer.

Televisies met een oledpaneel bieden een prachtige beeldkwaliteit, maar hebben ook een paar duidelijke nadelen. Samsung produceert zeer veel oledpanelen, maar alleen in kleine maten voor in telefoons, tablets en laptops. Voor televisies biedt Samsung een alternatief in de vorm van de QLED-modellen, die een hogere helderheid kunnen leveren dan oledtelevisies. Dit zijn lcd-televisies die gebruikmaken van quantumdots en, in het geval van de Neo QLED-serie, een miniledbacklight.

In deze review bekijken we de 55"-versie van de Samsung Neo QLED QN85A, een iets goedkopere variant van de eerder door ons besproken QN95A. De QN85A is voorzien van een 4k-scherm met een antireflectiefilter. De miniledbacklight maakt volgens Samsung een helderheid van maximaal 1500cd/m² mogelijk, waardoor bij veel omgevingslicht een goed (hdr-)beeld mogelijk is. Ook voor gamers is dit model interessant, doordat 4k-beelden met maximaal 120fps kunnen worden weergegeven. Bovendien is er ondersteuning voor variabele framerates en kun je, met zwarte balken boven en onder, het beeld in de beeldverhoudingen 21:9 en 32:9 weergeven.

Samsung QN85A

Volgens Samsung wordt het geluid van het 60W-luidsprekersysteem aangepast aan de plaats van objecten in beeld. Ook kunnen de luidsprekers in de tv samenwerken met een Q-Symphony-soundbar van Samsung. Het smart-tv-gedeelte draait op Samsungs eigen Tizen-besturingssysteem en hiermee kun je het beeld van je telefoon naast het televisiebeeld weergeven.

Samsung biedt voor zijn klanten een streamingdienst aan: TV Plus. Hierop zijn 38 kanalen met gratis content te bekijken. De door ons geteste 55"-versie is op het moment van schrijven te koop vanaf zo'n 1000 euro. Daarnaast zijn er grotere maten van 65, 75 en 85 inch. Deze moeten op het moment van schrijven respectievelijk 1350, 2750 en 4450 euro opbrengen.

De 55"-versie van de QN85A is daarmee zo'n 375 euro goedkoper dan de QN95A met dezelfde beeldmaat. Om die lagere prijs mogelijk te maken, levert de QN85A iets in aan helderheid, is het luidsprekersysteem wat minder uitgebreid en mist de tv de externe One Connect Box, die de QN95A wél heeft.

Uiterlijk en aansluitingen

De miniledbacklight heeft niet alleen voordelen voor het beeld, maar maakt ook een plattere behuizing mogelijk. Op het dikste punt is de tv 27mm dik. Dat is een stuk dikker dan een oled-tv, maar toch ziet het geheel er strak uit. De randen zijn van geborsteld metaal gemaakt en voorzien van een schuine kant. De rand onder het scherm is wat hoger, maar doordat Samsung daar een zwarte strip metaal op heeft geplakt, valt dat pas op als je de tv aanzet.

Samsung QN85A
Samsung QN85ASamsung QN85A

Rechtsonder zit een uitstulping waarop het Samsung-logo is afgebeeld. Ook zitten er een statusled, infraroodontvanger en lichtsensor in. De QN85A staat op een rechthoekige metalen voet die matglanzend is afgewerkt. Ondanks de centrale verbinding kan de televisie niet op de voet worden gedraaid; helaas is de naar ons idee handige draaivoet volledig uit de mode geraakt. Wel is de voet voorzien van een handig klepje aan de achterkant waarmee kabels uit het zicht kunnen worden gehouden.

Samsung QN85A
Samsung QN85ASamsung QN85A

De achterkant van de tv is gemaakt van zwart plastic met daarin horizontale ribbels. Er zijn over de hele breedte sleuven in de achterzijde aangebracht. Die hebben verschillende hoogten en zijn bedoeld om kabels in vast te klemmen. Dat werkt goed met het netsnoer, maar de meeste HDMI-kabels zijn te dik en passen dus niet.

Aansluitingen

De QN85A wordt geleverd met een handig afneembaar netsnoer van drie meter. Dat komt goed van pas als je de tv wilt ophangen. Ook is het bij muurmontage handig dat alle aansluitingen onder een hoek van 90 graden zijn geplaatst, zodat je normale kabels met rechte stekkers kunt gebruiken. Het slot voor de CI+-module zit achterop en moet eerst door de gebruiker op de daarvoor bestemde plek worden geklikt.

AansluitingenAansluitingen

Alle andere connectors zitten in een uitsparing. Bovenaan zitten twee USB-aansluitingen, waarbij de onderste bedoeld is voor een harde schijf waarmee programma's kunnen worden opgenomen. Er is een HDMI 2.1-aansluiting, poort vier, waarmee 4k-beelden met maximaal 120fps kunnen worden weergegeven. Poort drie kan ook 4k met 120fps weergeven, maar daarbij gaat wel kleurresolutie verloren. De overige aansluitingen kunnen 4k-beelden met maximaal 60fps weergeven. Poort drie is, als enige, voorzien van een enhanced audio return channel, waarmee geluid de tv uitgestuurd kan worden. Daaronder zit een netwerkaansluiting en daaronder zitten twee f-connectors voor satelliet. Onderaan zit een antenneconnector die geschikt is voor kabel en Digitenne.

Tizen en afstandsbediening

De QN85A draait op Tizen. Dit besturingssysteem is, net als Android TV, op Linux gebaseerd. Het homescreen van Tizen wordt als overlay over het lopende beeld heen getoond. Hiermee leek het op webOS van LG, maar dat besturingssysteem is overgestapt op een homescreen dat het hele scherm beslaat. Nieuw dit jaar is Multi View, de mogelijkheid om verschillende beelden naast elkaar op het scherm te tonen. Zo kun je bijvoorbeeld YouTube of het scherm van je telefoon naast het live televisiebeeld laten zien.

Multi View
TizenTizenTizen

De interface van Tizen ziet er overzichtelijk uit en de belangrijkste functies laten zich makkelijk vinden. Er waren tot voor kort advertenties in de interface te zien, maar daarmee lijkt Samsung sinds enige tijd gestopt te zijn. Officieel zijn er geen beloften gedaan over het wegblijven van de advertenties, dus het kan zijn dat ze terugkeren, maar het lijkt erop dat we in ieder geval voorlopig van de nogal opvallende reclame in de interface af zijn.

InstellingenmenuInstellingenmenuInstellingenmenu

We vinden de interface wat minder fijn werken voor powerusers. Doordat de geavanceerde instellingen niet via shortcuts bereikbaar zijn, moet je steeds via het homescreen navigeren. Bovendien is de indeling van het instellingenmenu wat minder duidelijk dan bij andere merken. Zo zijn er nogal veel instellingen onder Algemeen geplaatst. Naar ons idee was het slimmer geweest om ze in hoofdcategorieën te verdelen.

EPGEPG

Samsung is begonnen met een eigen gratis streamingdienst: TV Plus. De app hiervoor is standaard geïnstalleerd en biedt op dit moment in Nederland 38 kanalen. Dat waren er vorig jaar nog maar 27 en dus zijn er in relatief korte tijd 11 bijgekomen. Toch vinden wij het aanbod nog altijd niet bijster interessant, maar smaken kunnen uiteraard verschillen. Je kunt niet de app van de tv verwijderen, maar wel het icoon van het homescreen halen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is dit jaar vernieuwd en heeft een paar belangrijke wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Op het eerste gezicht ziet het apparaatje er wat goedkoper uit, doordat het niet langer van metaal is gemaakt, maar van zwart plastic. Het maakt niet langer gebruik van AA-batterijen, maar is nu voorzien van een oplaadbare accu. Door de veranderingen is het lichter geworden; het weegt zo'n 60 gram en voelt daardoor minder luxe aan in de hand.

Afstandsbediening
AfstandsbedieningAfstandsbediening

De accu kan worden opgeladen door middel van de USB-C-aansluiting aan de onderkant. De hiervoor benodigde kabel wordt niet meegeleverd, maar dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn, omdat de remote zichzelf kan opladen door middel van een zonnecel op de achterkant. Als je hem dus af en toe een tijdje op z'n kop legt, hoeft hij nooit aan de lader. Hij hoeft niet bij een raam te liggen, want een normale hoeveelheid (kunst)licht in de huiskamer is voldoende om de accu op te laden. Er verschijnen meldingen in beeld als het accuniveau laag is. Als je de remote een minuut aan de lader hangt, kan hij volgens Samsung weer een week mee.

De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon voor spraakopdrachten en heeft dit jaar knoppen gekregen voor Multi View en TV Plus. Het apparaat is niet voorzien van cijfertoetsen, waardoor kanaalnummers invoeren erg omslachtig gaat. Wel compenseert Tizen hier enigszins voor door de meestgebruikte kanalen te tonen. Het ontbreken van een knop voor externe ingangen vinden we erg onhandig; deze moeten via het menu worden geselecteerd.

Gaming en chroma-subsampling

De QN85A is een goede keuze als je games speelt op je tv, want er zijn veel features voor gamers aanwezig. Hij heeft een enkele HDMI 2.1-ingang met 48Gbit/s bandbreedte, die geschikt is om 4k-beelden met maximaal 120fps en in hdr weer te geven. Ook biedt hij ondersteuning voor variable refresh rate en AMD's FreeSync Premium Pro. Daarbij zijn framerates tussen 24 en 120fps mogelijk. Dankzij de 'auto low latency mode' schakelt de tv vanzelf over naar de spelstand, waarin de inputlag het laagst is.

  • 1080p60
  • 2160p60
  • 1080p120
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG G1 OLED 65"
9,7
Samsung QN85A LCD 55"
9,9
Samsung QN95A LCD 65"
10,4
LG C1 OLED 48"
12,6
LG CX OLED 48"
13,2
TCL C825 LCD 65"
13,5
Panasonic JZW2004 OLED 65"
14,4
Philips 806 OLED 48"
15,2
Sony A80J OLED 55"
16,1
Sony X90J LCD 65"
17,4
Sony X95J LCD 65"
17,4
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung QN85A LCD 55"
9,5
LG G1 OLED 65"
9,6
Samsung QN95A LCD 65"
9,9
LG C1 OLED 48"
12,6
LG CX OLED 48"
13,1
TCL C825 LCD 65"
13,4
Panasonic JZW2004 OLED 65"
14,4
Philips 806 OLED 48"
15,2
Sony A80J OLED 55"
15,9
Sony X95J LCD 65"
16,9
Sony X90J LCD 65"
17,2
Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Televisie Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG G1 OLED 65"
4,9
TCL C825 LCD 65"
5,1
Panasonic JZW2004 OLED 65"
5,7
Samsung QN95A LCD 65"
6,0
Samsung QN85A LCD 55"
6,0
LG C1 OLED 48"
6,4
Sony A80J OLED 55"
8,0
Sony X95J LCD 65"
8,8
Sony X90J LCD 65"
8,9
Philips 806 OLED 48"
12,4

Wat inputlag betreft, doet deze tv het bijzonder goed. Bij het weergeven van zowel 1080p60- als 3840p60-beelden heeft dit toestel een inputlag van 10ms. Bij het weergeven van beelden met 120fps zakt de inputlag zelfs naar 6ms. Daarmee behoort de QN85A wat dit betreft tot de beste televisies van dit moment. De oledmodellen van LG presteren ongeveer net zo goed, maar geen enkele televisie doet het echt beter.

Game Bar

Samsung heeft de QN85A voorzien van een speciale Game Bar met het overzicht van de game-instellingen. Je kunt hier zien wat de huidige verversingsfrequentie is en of er een variabele framerate wordt gebruikt. Ook zie je hier of hdr actief is en kun je de aspectratio aanpassen om zo 21:9- en 32:9-signalen weer te geven. Vervolgens kun je bepalen hoe hoog op het scherm de letterbox moet worden weergegeven.

De Game Bar komt een beetje gimmicky op ons over, net als de Game Optimizer van concurrent LG. Wel worden we blij van het grote bereik van de variabele framerate waarmee alle verversingsfrequenties tussen 24 en 120fps worden ondersteund.

Chroma-subsampling

Het menselijk oog kan kleine helderheidsdetails veel beter waarnemen dan kleurdetails. Deze eigenschap wordt al sinds de begintijd van kleurentelevisie gebruikt om bandbreedte te besparen. Nog altijd maken alle videocodecs die worden gebruikt voor videodistributie, gebruik van chroma-subsampling, waarbij voor de kleurinformatie een lagere resolutie wordt gebruikt dan voor de helderheid. Ook uhd-tv's maken vrijwel allemaal gebruik van chroma-subsampling om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van 2160p60-beelden.

Bij het kijken naar video heb je daar geen last van, maar als je de tv inzet als monitor bij een pc of als je in het bezit bent van een gameconsole die 2160p60-beelden genereert, krijg je kleurartefacten in beeld te zien. Bijvoorbeeld bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond zie je dan valse kleuren bij pixels die kleurloos horen te zijn. Bij de QN85A kun je de volledige kleurresolutie behouden door in het menu te navigeren naar Instellingen > Algemeen > Beheer externe apparaten. Je kunt daar voor elke afzonderlijke HDMI-ingang HDMI UHD Color aanzetten, waarna 2160p60-beelden in hun volle glorie worden getoond. Zoals we op pagina 2 al aangaven, kan alleen poort 4 2160p120-beelden weergeven zonder chroma-subsampling.

Energiegebruik en geluid

EnergielabelSinds 1 maart 2021 zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen om almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat alle televisies nu slechte labels als F en G dragen. Daarmee is het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

De Samsung QN85A draagt energielabel F, maar ondanks de kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. Ons 55"-testmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 75W gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 318cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², daalt het verbruik naar 68W. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddelde opgenomen vermogen naar 52W. Daarmee is de QN85A in vergelijking met andere oled- en lcd-tv's erg zuinig. Als je de QN85A in de bioscoopmodus zet, de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt, loopt het verbruik op naar gemiddeld 75W, waarbij het scherm een helderheid van 286cd/m² heeft. De QN85A is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.

Geluid

Het audiosysteem van de QN85A bestaat uit zes luidsprekers. Aan de onderkant zitten aan elke kant een woofer en een tweeter die het geluid naar beneden uitstralen. Aan de achterkant zitten bovenaan twee middentoners die het geluid via een sleuf naar boven en naar opzij uitstralen. Samsung geeft een totaalvermogen van 60W op. We hebben geen enkele reden om te twijfelen aan dit getal, want de QN85A heeft een stevig maximaal volume. Ook blijft het geluid op hoge volumes goed klinken. Pas boven de 80 procent van het maximum hoor je duidelijk dat er veel compressie wordt toegepast om te voorkomen dat het geluid gaat oversturen.

LuidsprekersLuidsprekers

Volgens Samsung maakt dit model gebruik van Object Tracking Sound, dat objecten in beeld moet volgen. In de praktijk konden we daar niet veel van terughoren. Het geluid klinkt door de luidsprekers aan de achterkant enigszins ruimtelijk, maar indrukwekkend is het allemaal niet. Sterker nog, doordat de tweeters onderin relatief dicht bij elkaar zijn geplaatst, is het stereobeeld alles behalve groot. De basweergave klinkt redelijk dynamisch, maar erg diep zijn de bassen niet.

Er is een zevenbandsequalizer om het geluid naar eigen smaak aan te passen, maar het effect ervan is beperkt. Zelfs met de schuiven helemaal in de bovenste of onderste stand valt er nauwelijks verschil te horen. Het ontbreken van Dolby Atmos-geluid is in deze prijsklasse raar, maar in de praktijk geen groot probleem, omdat de andere Dolby audiocodecs wel worden ondersteund. Het ontbreken van DTS-ondersteuning vinden we wel een duidelijk minpunt, omdat video's die van deze codec gebruikmaken, zonder geluid worden weergegeven.

Beeldeigenschappen

De meeste duurdere Samsung-modellen maken gebruik van een VA-beeldpaneel. Dit type lcd heeft een relatief goed contrast, maar biedt duidelijk minder goede kijkhoeken. De QN85A heeft echter een ips-paneel. Dit type lcd heeft over het algemeen goede kijkhoeken, maar een minder goede zwartweergave en daardoor een lager contrast.

KijkhoekenKijkhoeken

De twee bovenstaande foto's zijn genomen met een identieke belichting, de linkerfoto recht van voren en de rechterfoto onder een hoek van 45 graden. We zien dat de helderheid onder een hoek wat terugloopt en ook is het beeld wat koeler van kleur. De kleurverzadiging blijft onder een hoek bekeken prima.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

Het is bij lcd-televisies altijd een uitdaging voor de fabrikant om het licht van de backlight mooi uniform over het scherm verdeeld te krijgen. Om te demonstreren hoe goed de uniformiteit is, hebben we foto's gemaakt van een volledig wit scherm waarbij we hebben belicht voor middengrijs. Hierdoor zijn helderheidsverschillen op de foto extra duidelijk zichtbaar. De miniledbacklight van de QN985A doet z'n werk uitstekend. Alleen aan de randen en in de uiterste hoeken is het beeld een beetje minder helder verlicht. Dit valt bij normaal televisie kijken nauwelijks op.

ZwartweergaveZwartweergave

Doordat Samsung bij dit model een ips-paneel heeft toegepast, is de zwartweergave een zwak punt. De bovenstaande foto's zijn genomen met de local dimming op de laagste stand, waarbij er feitelijk alleen gedimd wordt bij een volledig zwart scherm. Op de foto's is goed te zien dat zwart niet mooi zwart is. Met de local dimming op de hogere standen worden grote zwarte vlakken ook echt donker weergegeven, maar krijg je wel duidelijk halo's rond heldere objecten in beeld te zien.

Beeldverwerking

De beeldverwerking van de QN85A wordt verzorgd door de Neo Quantum Processor 4K. Samsung claimt dat je dankzij de gebruikmaking van deep learning 'altijd profiteert van de volledige 4k-resolutie'. Wij vinden de upscaling er prima uitzien, maar niet beter dan die van andere merken. Kunstmatige intelligentie of niet, we hebben nog geen upscaler op een televisie gezien die kan verbloemen dat we niet naar uhd-beelden kijken.

BeeldverbeteraarsHet aantal afzonderlijke 'beeldverbeteraars' is klein in vergelijking met andere televisies is deze prijsklasse. Tegenwoordig zijn de meeste televisies voorzien van een ruime hoeveelheid instellingen die bedoeld zijn om het beeld op te poetsen. De meeste van dit soort features doen alleen maar afbreuk aan de beeldkwaliteit en dus vinden we het zeker geen minpunt dat het er op de QN85A niet zoveel zijn. Als je kijkt naar beelden van matige kwaliteit, die er wat futloos uitzien, kun je de lichte delen met Contrastverbetering lichter maken en de donkere delen donkerder, zodat het beeld er wat levendiger uit gaat zien. Pas deze stand vooral niet toe op beelden van goede kwaliteit, want dan gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren.

Er is een scherpteregeling zoals je die op de meeste televisies aantreft. Als het bronmateriaal goed is, kun je deze het beste op nul laten staan. Bij onscherpe beelden kun je er contrastovergangen mee benadrukken zodat ze er scherper uitzien. Spaarzaam toepassen, anders gaat het beeld er snel hard uitzien en worden er halo's zichtbaar.

De ruisonderdrukking is te vinden onder 'Beeldscherpte instellingen'. Dat is niet waar we deze functie zouden zoeken, maar de plek is op zich niet gek. Je kunt er immers de beeldscherpte, zoals altijd bij dit soort algoritmen, negatief mee beïnvloeden. Er is alleen een Auto-stand en er zijn geen aparte instellingen voor willekeurige ruis, zoals filmkorrel en compressieartefacten. De functie doet het prima en weet flink wat ruis weg te poetsen, maar dit gaat dus wel ten koste van de scherpte in beeld.

BeeldverbeteraarsBewegende beelden kun je er scherper uit laten zien met beeldinterpolatie en de instellingen hiervoor zijn ook terug te vinden onder de 'Beeldscherpte instellingen'. Je kunt het algoritme tweaken met Trilvermindering en Wazigheidsvermindering. We gebruiken deze functie echter liever helemaal niet, omdat hierdoor, zoals altijd bij beeldinterpolatie, artefacten in beeld zichtbaar worden als er objecten in beeld over elkaar heen bewegen.

Er is ook blackframe-insertion aanwezig, onder de marketingnaam LED Clear Motion. Door de backlight te laten knipperen, worden de afzonderlijke beeldjes korter getoond. Hierdoor ontstaat er minder bewegingsonscherpte op je netvlies als je ogen over het beeld bewegen. Bewegend beeld ziet er zichtbaar scherper uit, maar je ziet de backlight duidelijk knipperen, waardoor het erg onrustig kijkt. Sony gebruikt de local dimming backlight op de duurdere modellen om het beeld in gedeelten donker te maken, zodat je geen flikkering ziet, maar deze feature is niet beschikbaar op de QN85A.

Metingen en hdr

Het contrast is zo'n beetje de belangrijkste eigenschap als het op beeldkwaliteit aankomt. Hoe meer contrast er in het beeld zit, hoe beter de kijkervaring. Doordat de QN85A voorzien is van een full array local dimming miniledbacklight, kan het eigen contrast van het lcd-paneel flink worden verbeterd. Er zijn 36 horizontale en 16 verticale zones voor een totaal van 576. Hoewel de local dimming in het menu niet volledig kan worden uitgeschakeld, heeft het er alle schijn van dat de backlight in de laagste stand niet wordt gedimd. Het ANSI-contrast, waarbij de helderheid van acht witte en acht zwarte vlakken van een schaakbordpatroon wordt gemeten, komt namelijk uit op 1466:1. Dat is precies wat je zou verwachten van het IPS-paneel waarmee de QN85A is uitgerust. Met de local dimming op de standaardstand komt het ANSI-contrast uit op 17.330:1 en op de hoogste stand op 19.649:1. De miniled-fald backlight doet dus prima z'n werk. In het ideale geval zou de local dimming ongezien z'n werk moeten doen, maar helaas zijn de overgangen tussen de afzonderlijke zones soms duidelijk zichtbaar.

Doordat het contrast op lokaal niveau niet zo hoog is, ziet het beeld er wel wat minder scherp uit dan bij een oled. Bij oledschermen kunnen de afzonderlijke pixels volledig worden uitgeschakeld, waardoor het contrast in een situatie met weinig omgevingslicht veel groter is. Als je kijkt met veel omgevingslicht, is de Q85A duidelijk de betere keuze. Oledtelevisies hebben over het algemeen flink last van reflecties in een fel verlichte kamer, waardoor het ervaren contrast flink kan afnemen. De Q85A is voorzien van een antireflectielaag die z'n werk prima doet. Zelfs met veel zonlicht in de kamer of onder felle tl-lampen ziet het beeld er hierdoor nog steeds goed uit.

We hebben de kleurweergave gemeten aan de hand van een serie grijstinten en met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman color calibration software. Deze meting zegt meer over de kleurweergave dan metingen aan zeer verzadigde kleuren. Zolang de grijstinten de juiste helderheid hebben en geen kleurzweem vertonen, zal het grootste deel van de kleuren immers correct worden weergegeven.

Grayscale

Van alle presets levert de Film-modus het beste resultaat op. Af fabriek is deze stand erg netjes afgesteld. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,7 liggen alle afwijkingen onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog onzichtbaar zijn. Ook het gammaverloop is zeer goed en volgt de 2,2-lijn goed. Met een kalibratie valt dus eigenlijk geen zichtbare winst te behalen.

De wat meer verzadigde kleuren meten we aan de hand van de kleuren van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren.

Colorchecker

Ook bij deze meting zien we dat de QN85A keurig is afgesteld. De gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op slechts 2. Er zijn geen uitschieters die al te ver boven de 3 uitkomen, waardoor er met een kalibratie nauwelijks zichtbare winst valt te behalen.

  • Grayscale - gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddeld Delta E colorchecker
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Geteste beeldpreset SDR Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG C1 Bioscoop OLED 48"
1,40
LG CX Donkere kamer OLED 48"
1,50
LG G1 Bioscoop OLED 65"
1,50
Samsung QN95A Film LCD 65"
1,70
Samsung QN85A Film LCD 55"
1,70
Panasonic JZW2004 Professioneel 1 OLED 65"
1,80
Philips 806 CALMAN OLED 48"
1,90
Sony X95J Bioscoop LCD 65"
2,40
TCL C825 Film LCD 65"
2,50
Sony A80J Bioscoop OLED 55"
3,10
Sony X90J Bioscoop LCD 65"
4,30
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Geteste beeldpreset SDR Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG CX Donkere kamer OLED 48"
1,20
LG C1 Bioscoop OLED 48"
1,50
LG G1 Bioscoop OLED 65"
1,60
Panasonic JZW2004 Professioneel 1 OLED 65"
1,60
Samsung QN95A Film LCD 65"
1,80
Philips 806 CALMAN OLED 48"
1,80
Sony X95J Bioscoop LCD 65"
1,80
Samsung QN85A Film LCD 55"
2,00
TCL C825 Film LCD 65"
2,40
Sony X90J Bioscoop LCD 65"
3,00
Sony A80J Bioscoop OLED 55"
3,20

Hdr

De Samsung QN85A kan hdr weergeven in de formaten HDR10, HDR10+ en HLG, maar geen Dolby Vision. Dit is op dit moment het populairste hdr-formaat met dynamische metadata. Bij het ontbreken van Dolby Vision-ondersteuning wordt teruggevallen op HDR10. Hoewel dat er nog altijd mooi uitziet, is de Dolby-versie over het algemeen wat mooier. Samsung bespaart op de licentiekosten die Dolby in rekening brengt. We hebben nooit officiële bedragen gehoord, maar waarschijnlijk liggen de kosten ergens tussen de vijf en tien dollar per toestel. Gezien de hoge winkelprijs van dit model winden we dat Dolby Vision eigenlijk niet had mogen ontbreken.

Oled mag dan zwart perfect kunnen weergeven, de maximale helderheid van deze techniek loopt flink achter bij die van de duurdere lcd-modellen met fald backlight. Bij de QN85A loopt, net als bij oled, de maximale helderheid terug als het volledige scherm moet worden verlicht. Toch produceert deze tv flink meer licht en dat komt de hdr-weergave, zeker overdag, ten goede.

Piekhelderheid

In de stand Dynamisch wisten we een kortstondige piek, van enkele seconden, te meten van maar liefst 1968cd/m². Het beeld is in die stand echter veel te blauw. In de filmstand zien we beduidend minder felle pieken, maar nog altijd komt er duidelijk meer licht uit het scherm dan bij een oled. Bij een volledig wit scherm is de QN85A vele malen feller dan een oledtelevisie.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar gebruiken we ΔΕITP. Hiervoor is gekozen omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van licht uitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier. De Film-modus levert, ook bij hdr, het beste resultaat op.

HDR grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie die, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er wat grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. De gemeten kleurafwijkingen liggen gemiddeld onder een ΔΕITP van 3, waardoor ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. In de middelste grafiek zijn helderheidsfouten wel meegenomen. Het kantelpunt is hier goed zichtbaar, maar de gemiddelde afwijking is nog steeds bescheiden, zodat het beeld goed overeenkomt met de intenties van de makers.

  • Max helderheid HDR full screen
  • Max helderheid HDR 5% window
  • Gemiddelde ΔE ITP grayscale zonder luminance
  • Gemiddelde ΔE ITP color checker zonder luminance
  • Dekking DCI P3 kleurruimte
Max. helderheid hdr full screen
Televisie Geteste beeldpreset HDR Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL C825 IMAX LCD 65"
818,59
Samsung QN95A Film LCD 65"
699,92
Samsung QN85A HDR Film LCD 55"
684,67
Sony X95J Bioscoop LCD 65"
600,98
Sony X90J Bioscoop LCD 65"
564,99
LG G1 Bioscoop OLED 65"
163,10
Sony A80J Bioscoop OLED 55"
160,96
Panasonic JZW2004 True cinema OLED 65"
145,90
LG CX Bioscoop OLED 48"
119,08
Philips 806 CALMAN OLED 48"
115,29
LG C1 Bioscoop OLED 48"
99,47
Max. helderheid hdr 5% window
Televisie Geteste beeldpreset HDR Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung QN95A Film LCD 65"
1.480,47
Samsung QN85A HDR Film LCD 55"
1.141,95
Sony X95J Bioscoop LCD 65"
1.110,78
Panasonic JZW2004 True cinema OLED 65"
867,48
LG G1 Bioscoop OLED 65"
787,76
Sony X90J Bioscoop LCD 65"
734,78
LG C1 Bioscoop OLED 48"
669,98
Sony A80J Bioscoop OLED 55"
651,48
LG CX Bioscoop OLED 48"
643,34
Philips 806 CALMAN OLED 48"
637,50
TCL C825 IMAX LCD 65"
575,00
Gemiddelde ΔE ICtCp grayscale zonder luminance
Televisie Geteste beeldpreset HDR Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
LG C1 Bioscoop OLED 48"
1,12
LG G1 Bioscoop OLED 65"
1,56
Philips 806 CALMAN OLED 48"
1,56
Panasonic JZW2004 True cinema OLED 65"
1,61
Samsung QN95A Film LCD 65"
1,76
Sony A80J Bioscoop OLED 55"
1,81
Sony X95J Bioscoop LCD 65"
2,21
LG CX Bioscoop OLED 48"
2,59
TCL C825 IMAX LCD 65"
2,80
Samsung QN85A HDR Film LCD 55"
2,97
Sony X90J Bioscoop LCD 65"
3,88
Gemiddelde ΔE ICtCp color checker zonder luminance
Televisie Geteste beeldpreset HDR Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
LG G1 Bioscoop OLED 65"
1,01
LG C1 Bioscoop OLED 48"
1,17
Panasonic JZW2004 True cinema OLED 65"
1,26
Philips 806 CALMAN OLED 48"
1,59
Sony A80J Bioscoop OLED 55"
1,68
LG CX Bioscoop OLED 48"
2,29
Sony X95J Bioscoop LCD 65"
2,39
Samsung QN85A HDR Film LCD 55"
2,40
Samsung QN95A Film LCD 65"
2,49
TCL C825 IMAX LCD 65"
2,64
Sony X90J Bioscoop LCD 65"
2,65
Dekking DCI P3 kleurruimte
Televisie Geteste beeldpreset HDR Paneeltype Schermdiagonaal Gemiddelde procenten in % (hoger is beter)
LG G1 Bioscoop OLED 65"
99
Sony A80J Bioscoop OLED 55"
97
Panasonic JZW2004 True cinema OLED 65"
97
Philips 806 CALMAN OLED 48"
97
LG CX Bioscoop OLED 48"
97
LG C1 Bioscoop OLED 48"
96
Samsung QN95A Film LCD 65"
93
Samsung QN85A HDR Film LCD 55"
92
TCL C825 IMAX LCD 65"
91
Sony X90J Bioscoop LCD 65"
88
Sony X95J Bioscoop LCD 65"
87

Conclusie

Samsung wil met de Neo QLED-modellen een alternatief bieden voor de oledtelevisies van alle andere merken. De QN85A is wat ons betreft het overwegen zeker waard. Hij is wat prijs betreft goed vergelijkbaar met de oledconcurrentie en biedt voor mensen die graag (hdr) willen kijken in een fel verlichte ruimte, een beter beeld. De maximale helderheid ligt namelijk een stuk hoger en bovendien is het beeld voorzien van een goede antireflectielaag. Ten opzichte van de duurdere Neo QLED-modellen biedt de QN85A net wat minder helderheid en wat minder contrast door het toepassen van een ips- in plaats van een VA-paneel.

De miniledbacklight werkt echter goed en weet het relatief lage contrast van het ips-paneel te verbeteren, maar in een donkere kijkruimte zijn er wel duidelijk halo's te zien. Ook ziet het beeld er, door het lage lokale contrast, duidelijk wat minder scherp uit, zeker in vergelijking met een oledtelevisie. De hdr-weergave is, door de hoge piekhelderheid, erg mooi, maar in deze prijsklasse mag ondersteuning voor Dolby Vision eigenlijk niet ontbreken.

Ook vinden we het jammer dat er geen Dolby Atmos-geluid wordt ondersteund. Het ontbreken van DTS-geluid vinden we een nog veel groter gemis, omdat video's die gebruikmaken van deze codec zonder geluid worden weergegeven. Voor gamers is de QN85A een zeer goede keuze dankzij een zeer lage inputlag en de ondersteuning van variabele framerates tot en met 4k120. Het Tizen-besturingssysteem had tot voor kort als minpunt dat er opzichtige advertenties in de interface werden getoond. Daar lijkt Samsung nu mee gestopt te zijn, maar er zijn op dit vlak geen beloften gedaan. Ze kunnen dus in de toekomst terugkeren; houd daar bij je overwegingen rekening mee.

Reacties (180)

180
177
77
13
0
64
Wijzig sortering
Ten opzichte van de duurdere Neo QLED-modellen biedt de QN85A net wat minder helderheid en wat minder contrast door het toepassen van een ips- in plaats van een VA-paneel.

De miniledbacklight werkt echter goed en weet het relatief lage contrast van het ips-paneel te verbeteren, maar in een donkere kijkruimte zijn er wel duidelijk halo's te zien. Ook ziet het beeld er, door het lage lokale contrast, duidelijk wat minder scherp uit, zeker in vergelijking met een oledtelevisie. De hdr-weergave is, door de hoge piekhelderheid, erg mooi, maar in deze prijsklasse mag ondersteuning voor Dolby Vision eigenlijk niet ontbreken.
Dus totaal geen alternatief voor een oled tv met inferieure beeldkwaliteit. Leuk dat hij overdag feller is maar ips om serieus films en series te kijken is in mijn ogen een dikke no go. Een hele goede VA met een zeer goed FALD systeem nog wel maar ips heeft een veel te laag native contrast.
En serieus films en series kijken doe je imo niet overdag met direct zonlicht. Vraag mij af hoeveel mensen dat doen en die helemaal geen gordijnen of dergelijke hebben of wachten tot de avond.

Als dat de voornaamste manier van kijken is moet je wel voor LCD gaan maar dan zijn er in mijn ogen nog steeds betere alternatieven. En zou ik zeker eerder naar eenlcd tv met VA paneel en FALD backlight kijken.
Anoniem: 499527 @Astennu14 januari 2022 11:55
[...]
En serieus films en series kijken doe je imo niet overdag met direct zonlicht.
Serieus film kijken doe je sowieso niet op een televisie, maar op een groot projectiescherm in een verduisterde ruimte.

Kan geen televisie tegenop. Maakt niet uit hoe goed het contrast of de zwartwaarden zijn.
Ik dus echt niet.
De biosscoop om de hoek haalt de kwaliteit van de 83A90J die ik in de woonkamer heb echt niet. Ja dat is een tv die de meeste mensen niet hebben hangen dst snap ik. Maar ik heb al jaren niet meer het gevoel dat de bioscoop om de hoek qua beeld of geluid nog wat toevoegd ik zit me alleen maar te ergeren hoe donker het beeld is hoe het hdr effect amper aanwezig is het geluid slecht afgesteld is.

Alleen dolby cinema in Eindhoven is nog een beetje de moeite waard maar daar vind ik het geluid tegenwoordig te hard was vroeger niet. En qua beeld is oled soms mooier met meer helderheid.

Ja size matters zeker En is eenvan de belangrijke dingen maar van 110" projector kan ik niet genieten dan liever een goede 77" oled. Of 75" high zone count fald met Bv 4000 nits zoals de Z9J.

Een laser projector kan het mogelijk evenaren maar die zijn volgens mij veel duurder dan die 83A90J als je vergelijkbare beeldkwaliteit wilt. Maar wellicht is hier de afgelopen jaren een revolutie in geweest en heb je ze voor 4k maar dacht dat het eerder 10k was.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:36]

Anoniem: 499527 @Astennu14 januari 2022 14:47
Je mist mijn punt.

Het gaat niet om beeldkwaliteit, contrast, zwartwaarde, HDR etc. Die nieuwe technieken zijn allemaal leuk om een perfect schitterend, flitsend plaatje op het scherm te toveren, maar het doet geen recht aan hoe een film eruit hoor te zien.
Het gaat om filmlook (lichtprojectie op doek) en immersie. Een 83" is sowieso veel te klein.
Bovendien.. wat blijft daarvan over bij 21:9 materiaal (zeg maar 95% van de films)?

Verder praat je over geluid, maar je gaat mij niet vertellen dat je het thuis beter gaat krijgen dan in de bios (ik heb je setup gezien in het homecinema topic). Daarvoor ontbreekt het bijvoorbeeld al aan akoestische aanpak etc.
Nee. Een film echt beleven, doe je in een aparte ruimte. Die daarvoor is ingericht (verduisterd en akoestisch geoptimaliseerd). En waar je kijkt naar een reflectief scherm, niet naar een glazen plaat waar licht uit komt.
Dat niet iedereen die luxe heeft, snap ik natuurlijk. Ik ben wat dat betreft verwend :p

Kortom; kern van de discussie is dat een tv geen authentieke bioscoopervaring kan evenaren.
Ik kan 2 meter voor een 77" OLED gaan zitten (heb ik ook gedaan), maar dan heb ik gewoon niet het idee dat ik naar een film zit te kijken (laat staan een film beleef).
Voor veel mensen is dat echter oké. Die leggen de nadruk liever op andere dingen. To each his own :)
Films worden mastered op reference monitoren en oled dus ik vraag me af of moderne films nog gemaakt zijn met alleen het doek in gedachte.

En ja de bioscopen hier kunnen niet tippen aan het geluid bij mij thuis. En dam heb ik het niet over hard maar over plaatsing en helderheid.
Alleen zalen met een deftige Atmos setup doen dat beter.
En ja mijn audio kan makkelijk beter maar het klinkt al super genoeg mensen die het hebben mogen ervaren zijn het daar mee eens.

Ik ga het zeker vererr verbeteren. Maar het is om aan te geven dat ik persoonlijk niet maar naar de bioscoop wil tenzij het Eindhoven dolby cinema is.

Ik kan me best voorstellen dat jij de voorkeur hebt voor het doek net net wat groter. Ik weet niet hoe jou ruimte er uit ziet en hoe groot je projectie scherm is. 120" is afhankelijk van de ruimte wel haalbaar.
Echter wil je dan eigenlijk ook speakers achter het doek dan heb je het al niet meer over een woonkamer.

Een toekomst droom is voor mij wel een dedicated ruimte liefst met een microled muur van 120" of groter. Audio wordt dan wel een uitdaging. Wellicht kan sony dan ook het scherm weer laten trillen zodat die als center in te zetten is. En anders meerdere centers rondom het scherm als alternatief alleen is dat minder ideaal.

Waar jij het overhebt is wel een extreme ervaring voor thuis welke bijna niemand kan realiseren. Maar de biosscoopen in nl zijn imo te slecht om dat goed te doen en te duur en wordt je ook gestoord door andere mensen die praten kraken of op telefoons zitten. En dat is dan nog naast het al niet al te scherpe, niet heldere beeld en vaak matige audio.

Dat kan thuis makkelijk beter ook met projectie idd. Zelf ligt mijn voorkeur echter elders.

Edit:
Nog een kleine toevoeging. Voor mij is film beleving zo echt mogelijk zo veel mogelijk detail en contrast zoals je het in het echt ziet. Geen film grain geen softness van projector licht op een doek.
Dus ik ben heel benieuwd wat 8k content en tv's daar kunnen brengen.

Maar ik kan mij ook heel goed voorstellen dat dat voor andere juist niet de ideale film ervaring vinden en liever die look en feel willen zoals het in de bioscoop altijd al is geweest maar dan wel met hdr toevoeging zoals bij dolby cinema in Eindhoven.
(dat is nog wel echt een mooie immersive film ervaring).

Edit:2
Don't get be wrong oled is ook nog niet de holfy grail die moet nog uit gevonden gaan worden. Ik denk wel dat microled de volgende stap kan zijn. Maar voordat we daar "betaalbare" 8k 120" schermen van hebben zijn we vrees ik heel wat jaartjes verder.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:36]

Welk speakerset heb je? Wat voor setup? 5.1.2? 7.1.4?
Denon X4400H
Front: SVS Ultra Bookshelfs
Center: SVS Ultra Center
Rear: SVS Prime Bookshelfs
ATMOS: Jamo S622
Sub's: 2x SVS PC2000

5.1.4 setup (ze noemen het ook wel eens 5.2.4 maar officeel blijft het 5.1.4 want je hebt maar een LFE Channel je stuurt er alleen 2 sub's mee aan voor uniformere bass verplaatsing in de kamer) ik wil er ooit nog wel 7.1.4 van maken maar in de woonkamer is dat niet echt te doen.
Wat vooral ook mee speelt met het geluid is dat je altijd midden in zit. In de bios niet. Als je off center zit is het geluid aan de kant waar je zit meteen veel harder. Daarnaast vind het geluid gewoon vaak tegenvallen qua helderheid / afstelling. Zoals ik al zei een goede atmos zaal is zeker mooier maar de gemiddelde bios vind ik niet veel of niets toevoegen.

En vooral qua beeld ja het is groot maar quality wise erger ik me alleen maar aan het grijze zwart, de fletse kleuren, slechte scherpte en vooral niet HDR beeld want er zijn bijna geen zalen in NL die echt goed HDR kunnen doen. Mooi voorbeeld is bv Pathe Arnhem IMAX ja mega groot maar ook nog eens vervorming van het beeld omdat het zo groot is en beeld is echt leveloos helderheid zeer matig. Echt een afknapper

En dan Imax geluid tja vooral heel hard geluid maar totaal niet mooi.
Zoals eerder gezegd hebben ze daar Bij Dolby Cinema in Eindhoven daar ook een handje van gekregen geluid staat nu ook vaak veel harder en dan klinkt het bij mij al minder mooi wordt te hard kunnen mijn oren niet goed hebben en moet dan eigenlijk oordoppen in gaan doen. Dat was de eerste paar jaar niet was wel hard maar niet te. Viel me toen alleen op bij Films met Imax geluid volgens mij was dat James Bond niet de laatste film maar die daar voor. Dat het geluid ook in die zaal toen erg hard was. Maar dacht dat het toen vooral aan de Imax audio Track lag. Maar goed van extreem luid in de bios ben ik dus geen fan. Heb het thuis ook niet super hard staan wel goed luid meer dan bij "normaal" tv kijken zeg maar maar wel een tandje minder dan in de bios.
Het kan zeker net zo luid als in de Bios en dan ook nog net zo zuiver want de speakers en sub's kunnen dan prima aan meer dan genoeg power voor de ruimte. Heb dat ook wel eens gedaan als mensen dan een demo willen zien en horen. Maar comfortabel kijken doe ik dan toch net op een twee tandjes lager.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:36]

Qua setup wel leuk, wat voor voorversterker en eindversterker heb je er achter hangen? Mijn bescheiden mening is als mensen er een redelijk standaard receiver er achter hangen ze het potentieel er zeker niet uithalen. Zeker met geluids positionering zijn hier enorme stappen te maken. Ga je voor een goede AV reciever all in one lopen de prijzen al snel boven de 3000 euro. Laat staan als je upgrade naar voor en eindversterker.

Wil je hier in investeren dan zijn er maar een paar merken die buitengewone goede voor en eindversterkers leveren voor hifi. In amerika is deze markt bijvoorbeeld veel groter dan hier.

Mijn ervaring is dat de zaal in Hilversum aardig goed is! In Eindhoven is die veel te schreeuwerig inderdaad en verfijning mist.

Een bioscoop moet het hebben van een totaal beleving en dat wordt met de huidige producten steeds lastiger dan je sec kijkt naar beeld en geluid.

[Reactie gewijzigd door prakkie87 op 22 juli 2024 14:36]

Nog geen was tot nu toe nog niet nodig gezien ik eerst niet dit soort speakers had en dan heb je nog weinig aan een betere versterker. Nu zou dat wel nuttig worden en dat is dan ook iets wat nu op het lijstje zou staan om te verbeteren. Echter is wat aan de Akoestiek doen belangrijker en haal daar mogelijk ook meer winst.
Als ik dat ga doen wordt het denk ik toch een all in One vanwege de ruimte. Ik heb weinig zin om er een rack neer te gaan zetten mer versterkers voor alle boxen. Vooral de fronts zouden er baat bij hebben maar de rest niet. Ja je hebt dan wat mooier geluid bij je surrounds maar dat ga je toch minder snel merken. Fronts en center doen het meeste en dat zijn ook de beste speakers.

Klopt ja de markt is hier beperkt en alles extreem duur vergeleken met de US dat is wel erg jammer. Ik wacht denk ik nog wel even met een upgrade doen tot HDMI 2.1 eindelijk goed werkt. Ik zou zelf graag een keer een versterker met Dirac live willen proberen. Zou nog beter werken dan Audessey, Heb dus bv naar NAD zitten kijken. Nadeel daar is dat je maar 7 channels intern versterkt hebt en je dus een externe versterker moet hebben voor de laatste twee hoogte channels wat weer extra kastjes en kabels betekend waar ik eigenlijk niet zo op zit te wachten voor een paar simpele rears.

Ik vraag me ook af of ik er veel baat bij ga hebben met mijn oren. Maar dat is een kwestie van een keer speakers mee nemen en gaan luisteren tussen een versterker uit mijn classe en een duurdere setup. Ik zit nu wel op zo'n punt dat je grote bedragen moet uitgeven voor 10% beter. De quick en cheap wins zijn allemaal al binnen. En er zijn ook al wat duurdere uitgeves gedaan voor 10% hier en daar er bij. Dus de vraag is daar na ook vind je dat de investering waard of niet.

Ik ben zelf nog nooit in Hilversum geweest. Ik heb wel begrepen dat ze dezelfde projectors hebben staan volgens mij zijn dat Christie Eclipse projectors het beste wat ik tot nu toe in een biosscoop gezien heb.
Qua audio weet ik zo niet wat voor een setup ze daar hebben in ieder geval ATMOS maar de zaal in Eindhoven is een zaal van Dolby Digital zelf zeg maar het refference design. Ze hebben die ook in bruikleen en is geen eigendom van Vue zelf. Daar hebben ze iets van 63 individuele kanalen voor het geluid.

Het was eerst niet zo "schreeuwerig" maar ze hebben het volume flink opgedraaid en nu ben ik er veel minder over te spreken. Of is dat niet wat jij met schreeuwerig bedoelt?

Ik ben het met je eens dat het een totaal beleving is. En het avondje uit, door de mooie gang lopen (in het geval van Eindhoven) met projecties op de wand de zaal in met een groot scherm en grote stoelen doet natuurlijk ook veel voor de ambiance en beleving.
Maar zoals gezegd zit je daar ook met andere mensen die, eten, kraken, praten en op telefoons kijken. En vooral bij rustige scenes is dat soms heel er storend. Dat haalt mij dan heel snel uit mijn film bubbel. Daar heb ik thuis geen last van en kan ik in alle rust kijken.
Haha als je eenmaal begint, blijft je upgraden en aanpassen. En wat je zegt de verschillen worden steeds marginaler. Wat je nu hebt, is natuurlijk al een (super) stap.

Dat schreeuwerig is hard inderdaad en veel bass, maar ook ongedefinieerd.

NAD AV receiver heb ik gehad gecombineerd met toen JAMO 626. vond ik toen een hele mooie combi. Kwam van een Onkyo en dat was een behoorlijk verschil. Nu met een voor versterker van Classe is surround wel een behoorlijke stap. Vooral positionering van waar iets neer komt.

Afijn leuke hobby, tot je tot door elven gesmede kabels komt dan haak ik ook af ;-)
Ja klopt loopt steeds verder uit de hand.... :P

Wat voor een boxen heb je er nu aan hangen? en hoorde je nog veel verschil met de Jamo's?
Ik heb toen naar een X7200 geluisterd vs de X4400 met mijn SVS Primes. Er was wel verschil maar dat was niet zo groot als de stap van X44400 + SVS Ultra vs X7200 + SVS Prime. Dus ben toen eerst voor de X4400 gegaan 4 hoogte speakers toegevoegd (had een X4100 had geen HDCP 2.2 geen goede ondersteuning voor HDR enz dus wilde dat graag). Met het idee later nog een keer voor een X8500 of NAD te gaan na dat ik de fronts geupgrade had. Echter is dat al wel weer 2 jaar terug. Nu eerst de TV afgelopen jaar gedaan dus die kan weer even wat jaartjes vooruit.

Ik wacht nu eigenlijk op de Next gen Denon X8xxx serie en nieuwe NAD al kunnen die nog wel 1-3 jaar op zich laten wachten.
Ik ben het met je eens, maar voor 1000 euro koop ik misschien een instap 1080p projector, terwijl ik voor hetzelfde geld een bijna top of the line 4k OLED neer kan zetten. Als de prijs/kwaliteit van beamers ooit in de buurt komt zou ik het overwegen maar voorlopig is er gewoon een te groot gat.
En hoe groot is die use case? Bijna niet bestaand, althans niet voor overgrote deel van de bevolking.
Ik denk dat hij bedoeld dat als je een TV koopt om alleen films in het donker te kijken je de TV maar gebruikt voor een klein doel als waar de TV geschikt voor is. Ik vind ook een TV moet de hele dag aan kunnen staan op 1 zender, olympisch spelen waren bijv. overdag, en vrijuit kunnen gamen zonder burn in.
Oled heeft ook een kortere levensduur.

Precies de reden waarom ik ook geen oled wil. Wij hebben geen gordijnen en veel ramen ik wil altijd bovengemiddeld beeld en niet alleen als het donker is.

Een beetje hetzelfde als je een Bentley Continental GT koopt voor lekkere tochten in het weekend maar voor dagelijks gebruik niet ideaal.

Maargoed als er mensen zijn die films in het donker het aller belangrijkste vinden prima.
Dit is al lang niet meer zo. Zie de burnin tests van RTINGS. En OLED's vanaf 2019 zijn hierin nog sterk verbeterd tov die van de tests. Langere gamesessies en olympische spelen zijn geen probleem.

Kijk, als je de TV 12 uur per dag op knalstand aan hebt staan, dus altijd op SDR de helderheid op max en niet de juiste thuisinstellkngen gebruikt, ja, dan gaat deze minder lang mee. Dat geldt zowel voor OLED als voor LCD. Het is zo dat OLED en LCD anders slijten, maar niet dat OLED harder slijt.

Doordat de slijtage (wat de burn-in feitelijk is) altijd als nadeel van OLED genoemd wordt door LCD aanhangers, suggereren ze dat LCD geen slijtageproblemen kent. LCD verkleurt ook. Het zwart wordt minder zwart na verloop van tijd. De kleuren worden valer. Praat eens met een professioneel kalibreerder. Het is een hardnekkige mythe dat OLED's een risico op inbranden hebben, omdat dit vroeger zo was, en al helemaal dat LCD's daarin beter zijn.

Verder mag iedereen z'n voorkeur hebben, daar kom ik niet aan. Onredelijke argumenten op basis van onjuiste of onjuist selectieve feiten is waar ik wat over zeg.
Dat klopt. Dergelijke omstandigheden zijn niet voor iedereen een optie.
Daarom zijn er ook maar weinig die precies snappen wat ik ermee bedoel ;)
_/-\o_ amen.

Dat vind ik dus ook. Ik heb een LG CX (die wel vervangen wordt door een Panasonic) maar daarnaast wil ik heel graag een beamer voor films met een elektrisch projectiescherm :) Hoeft echt geen super dure te zijn, als je maar dat bioscoop effect hebt. Ik heb gemerkt met een beamer dat blu-ray al fantastisch weergegeven wordt. Ja hoor, geef mij maar een projectiescherm met films, echt licht wat van achter komt, warm beeld en een bad voor de ogen qua licht. heerlijk.
Ik snap ook niet helemaal elke keer de nadruk op het zinnetje de nadelen van OLED zijn alom bekend.
De serieuze kwaliteitskijkers die ik ken, inclusief mijzelf zweren bij OLED, puur om deze redenen.

1/ de qualiteit telt het meest bij content die daarom vraagt. Vooral films en series.
2/ Als de qualiteit het meest telt, dan stem je niet alleen je tv daarop af maar ook de omgeving.

Ik ken letterlijk niemand die zegt, he ik wil me helemaal verwonderen over de beeldkwaliteit, laat ik in direct zonlicht gaan zitten.
Ik ken letterlijk niemand die zegt, he ik wil me helemaal verwonderen over de beeldkwaliteit, laat ik in direct zonlicht gaan zitten.
Maar het is wel fijn als je wel degelijk beeld kwaliteit hebt de hele dag door.

Ik heb 2 oleds in huis en had daar voor een Samsung Q9FN. Er zijn echt wel use cases (en full screen hdr scenes) waar de Samsung wint van de oled. Een zon overgoten full screen shot gaf een "wouw" gevoel op de lcd en op een oled komt het amper boven SDR helderheid, ookal is de scene geschoten op 1000+ nits. Dus is de oled minder accuraat dan een lcd in dit soort scenarios.
Mensen doen alsof Oled the end all tv is maar dat is gewoon niet waar. Jaren werd qled afgedaan als een scam en dat betere kleuren onzin waren in de oled kringen. En kijk nu: QD oleds zijn beter want ze zijn feller en hebben betere felle kleuren.

[Reactie gewijzigd door Xander.M op 22 juli 2024 14:36]

Ik heb sinds een jaar een OLED televisie en ik ben daar zeer tevreden mee. Qua contrast kun je gewoon geen betere televisie kopen. De televisie is misschien niet zo fel qua helderheid als een LCD televisie, maar qua kleurechtheid en echte zwartwaarden moet je gewoon bij een OLED zijn.

QLED een scam? Dat heb ik nog nooit gehoord, maar de kleurechtheid en de extreem goede contrastwaarden zijn er niet bij een QLED televisie. QD-OLED is een technologie afgeleid en gebaseerd op OLED, icm QLED de kleuren zullen feller zijn en de televisie helderder. Ook heeft deze televisie extreem goede zwartwaarden. Maar totdat deze televisies uit zijn is OLED nog steeds heer en meester.
Ik zit te denken om een C1 te kopen maar ben er nog niet overuit. Helderheid is lager dan mijn 5 jaar oude Sony en ben bang dat overdag in de zomer het gewoon teveel wegvalt.
Ik snap al die angsten niet ik heb sinds 2018 een 8 serie Philips 65 inch OLED. En tot vandaag de dag zegt iedereen die op visite komt, want een geweldig beeld het is. Ook overdag.

Ik heb nog nooit overdag het gevoel gehad dat mijn beeld ook maar iets minder was dan de voorgaande tv's. Voetbal/sport wedstrijden werden met vrienden massaal overdag gekeken. En het aantal game uren via consoles valt niet eens te tellen.

Dus om nou een techniek te kopen die overdag of iets feller kan zijn, maar s avonds dus duidelijk de mindere is, lijkt me erg zonde. Of je moet een TV winkel zijn en je meeste klanten overdag hebben. De gemiddelde kijker zal toch de meeste film/serie content consumeren bij schemer of donkerder.
Als je alleen naar de helderheid van een televisie kijkt snap ik dat niet. Het gaat echt om meer dan helderheid van een televisie. Contrast waarden, kleuren, functies en meer zijn voor mij veel belangrijker. Mij OLED BX staat naast een raam en ook als de zon er fel op schijnt heb ik gewoon prima beeld.
Heel vaak werd op tweakers door bepaalde mede tweakers QLED afgedaan als een marketing truuk, ookal was dat niet zo.
Dat bedoelde ik met "scam". Had er dieper op in moeten gaan
Al je argumenten worden onderuit gehaald door mijn 2 redenen.
Maar doe gerust je best om speciale use cases te verzinnen, een review is er voor het huis tuin en keuken gebruik van een TV en niet die van een speciale use case.

En in dat licht is het gewoon niet fair dat continue OLED onderuit wordt gehaald op iets anders dan prijs.
Oled is gewoon veruit superieur tot nu toe voor elk normaal mens dat savonds met de gordijnen dicht een film of een serie kijkt.

Zet er desnoods bij, kijk je altijd tv met de zon vol op je tv, pak dan iets anders.
Maar om dat als argument te gebruiken om Qled een kans te geven te concurreren is gewoon bedrog.
Beetje apart.
Ik geef duideijk aan dat er genoeg scenes zijn waar de LCD wint van de oled puur op het accurater weergeven van de kleuren en de helderheid.
Nogmaals, ik heb er zelf 2. Voor mijn use case is de oled koning. Mijn punt was dat het niet de "end all" tv is en dat een QLED beter is bij hoge nit content.

Edit: https://www.youtube.com/w...DGuSc&ab_channel=HDTVTest

[Reactie gewijzigd door Xander.M op 22 juli 2024 14:36]

En mijn punt is, welke use case is nou het meest relevant voor de gemiddelde koper?
Dit soort reviews verwarren de meeste mensen nodeloos.

Niet iedereen heeft er 2 thuis staan, nog iedereen is een tweaker.
Heel simpel, veel (in)direct zonlicht of laag budget overweeg het alternatief.

Gaat het om kwaliteit dan kom je echt niet onder OLED uit.
Helemaal mee eens, ik heb deze TV naast een OLED C1 van LG gezien en ik vond juist de Samsung mooier beeld hebben.
In de MediaMarkt onder tientallen TL buizen? Want de TV's in de winkel geven zeker geen goede indruk van de prestaties thuis. Feller en hoger contrast lijkt dan al snel 'beter'. Net als dat 'harder' bij audio apparatuur ook als beter wordt ervaren. Maar dat wil nog niet zeggen dat het ook nauwkeuriger is. Je wilt toch audio- en beeldapparatuur die alles weergeeft zoals het bedoeld is?
Ik heb vorig jaar al de OLED C10 van LG gekocht. Waarom zou je nog naar de C1 kijken?

Daarnaast individuele voorkeuren heb je altijd.
Feiten spreken gewoon voor zich.

Hou je van helderder beeld ==> Qled
Hou je van Groter contrast en diepe zwartwaarden ==> OLED
Net als die grijze balken bij flims, ik vind ze heel irritant, dus voor mij OLED.
Een ander kan er prima mee leven en wil helderder beeld.

Maar dat is geen nadeel van OLED
Ik heb een A90J, mijn eerste OLED weliswaar, vorig jaar April gekocht toen ik verhuisde.
3 meter links van m`n TV zit 1 en al raam (denk 6 meter breed), panoramisch waar flink wat licht in komt.

Ik heb overdag 0,0 issues met dit scherm en het is nog eens helderder dan m`n vorige LCD TV (top model Bravia van 2012) dus ja ik snap het hem niet. Volgens Windows 11 die de HDR informatie pakt van het scherm staat er dat de max brightness 1600 nits is. Dit zal w.s wel op een x percentage zijn en niet het algehele scherm denk ik.

Een maat van mij met zijn LG C8 nog weleens klaagt over overdag, maar misschien is dat kwaaltje nu gewoon ingehaald met techniek. Dus zou ik gewoon lekker voor de OLED gaan ipv MicroLED. Vooral aangezien OLED's best betaalbaar zijn. De nieuwe LG modellen zijn rond de 1300 euro voor 55 inch.
Ja heb zelf een 65 en een 55" CX.
De tv in de woonkamer is prima de bewonderen overdag, maar de 55" in de game room, waar vaak de zon op staat, valt gewoon geen tv te kijken overdag. Is dat mijn stomme schuld? Jazeker! maar een qled was wellicht beter geweest in dit scenario. Maar omdat de oled een response time heeft waar je u tegen zegt, had deze de voorkeur op de game kamer.
Jah joh lekker in een donker huis gaan zitten....
Ik vind het toch prettig om een goed beeld te krijgen naast een enorm grote ramen partij overdag :)
Voor gaming heeft OLED veel nadelen en die zijn nog steeds niet opgelost.
Welke nadelen ervaar jij dan met OLED en gaming?
Tenzij je het inbranden bedoelt heeft OLED alleen maar voordelen voor gaming. Veel snellere respons tijd van de sub pixels.
Ook dit inderdaad, OLED voor gaming is echt niet alles.
De reden waarom ik geen OLED heb aangeschaft is vanwege de reële kans op inbranden, en de grijswaarden/schaduwen of donkere scene's in films/series. Daar is gewoon duidelijk veel minder detail beschikbaar. De halo's zijn bij de QN95A in ieder geval echt beperkt en zeker beter dan welke andere LCD dan ook, al is het niet perfect. Net als dat je dus met OLED een trade-off hebt met die grijswaarden en inbranden moet een ieder bepalen wat voor hem/haar zwaarder weegt.
Als je hem als Monitor gebruikt ja mee eens. Als je alleen maar tv lijkt en vooral een zender of nieuwszenders met statische elementen ook ja. Maar met gevarieerd gebruik is er geen enkel probleem bij moderne toestellen. Mijn broer heeft een C7 van nu iets van 4 jaar oud die heeft nog 0 burn-in en wordt iedere dag meerdere uren gebruikt.

En die had nog niet alle moderne pixel shift technieken en agressievere abl die de huidige tv's hebben.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:36]

Mijn nicht heeft een C7 en daar staat het rtl4 logo van in beeld nadat ze die zender bekeken hebben. En die heeft een programma om dat tegen te gaan maar toch zit het erin. Ik erger mij meer aan statische beelden die blijven dan aan een beperkte halo bij donkere scene's met een fel object. :) Ieder zijn keus dus.
Klopt als je niet genoeg varieert gaat het zeker mis dat is ook wat ik aangeef. Vooral bij de C7/C8 die ook nog geen logo dimming, pixel shift en betere abl hebben.

Maar zoals bij mij broer met vooral veel streaming diensten en wat switch spelletjes is het geen enkel issue.
Leuk dat men daar iedere x mee aan komt zetten, maar ga eens lekker iedere avond op dezelfde zender 4 uur kijken met een mooi oranje logo.

Of speel 5 uur Destiny per dag.

Gegarandeerd dat je mooie blokken/burnin krijgt in je OLED. Het is een mooie techniek, maar een tv moeten pamperen, nee dank je.
Inbranden is naar mijn idee een non isue, tenzei je inderdaad de hele dag CCN hebt aan staan of een andere zender met vooral een rood achtig logo. Bij verschillende zenders waaronder streaming diensten zonder logo's en iedere dag 5 uur tv aan, dan kan er naar 5 jaar een licht probleem ontstaan als je naar een rood vlak op je tv kijkt.:-) in normaal beeld merk je het waarschijnlijk niet eens.
Kijk je iedere keer wat anders en kijk je ook niet iedere dag 5 uur naar de tv( de meeste doen dat niet). zie ik niet in waarom je hierover druk zou moeten maken de komende 8 -10 jaar. De meeste die beeld puristen zijn hebben dan al weer een nieuw exenplaar aangeschaft, misschien in die tijd wel twee.
Ik snap sowieso heel het idee achter die logo’s niet, laat ze lekker weg, ze irriteren alleen maar..
Helemaal waar bloed irritant en totaal functie loos.
Al jaren OLED, nog geen issues gehad, het is trouwens enkel iets dat voorkomt als hij op een hoogste brightness constant staat en dan moet die echt heel lang hetzelfde vertonen.

Vervolgens zijn burnins ook niet permanent (wat veel mensen denken), Sony OLED's hebben ingebouwde programma's om deze burnins te herstellen, maar dan moet je hem de hele dag laten kalibreren. Ik vermoed dat andere merken dit ook aanbieden.

[Reactie gewijzigd door hikashuri op 22 juli 2024 14:36]

Mensen, dat hele OLED burn-in gebeuren is een non-issue met moderne OLEDs. Ja vroeger was het wel een mogelijkheid als je niet gevarieerd genoeg aan het kijken was. Maar nu is het echt geen issue. Vooral nu fabrikanten zoals LG zelfs burn-in garantie geeft voor 5-jaar free of charge.
Stop met het klakkeloos herhalen van nativiteit.

Je hoeft mijn jarenlange praktijk ervaringen die ik hier niet ga uittypen te geloven maar hier, ga deze filmpjes maar even na.

OLED Burn-In Test: No Screen Burn After 6 Months of Use, 20 Hours A Day

LG G1 Gets 5-Year Panel Warranty, But is OLED Burn-In Covered? We Ask LG!
(Ja LG geeft je burn-in garantie op de flagship versies)

I left my OLED Nintendo Switch on for 1800 hours straight

LG OLED burn in test after 3000 hours/3 years worth of usage

LG CX OLED burn in test after 1750 hours! month 6
[sarcasme]
Precies! Als serieuze autorijder vraag je je toch af waarom er mensen in Skoda’s rijden als je ook Bugatti’s kunt kopen! Leuk dat je in beide van A naar B kan, maar dan zijn er in mijn ogen wel betere alternatieven!
[/sarcasme]

Welke alternatieven zijn dat dan?
Wat mij betreft een misplaatste vergelijking, omdat er OLED-concurrentie in dezelfde prijsklasse aanwezig is. Je kunt stellen dat een A1 gehakt maakt van een QN95A, het budgetmodel (Skoda) van de één wint tegen het vlaggeschip (Bugatti) van de ander. Natuurlijk is dat ook een zeer kromme vergelijking, want de QN95A scoort nog een hoop punten op plaatsen waar de A1 niet scoort. Tegelijkertijd tekent het treffend hoezeer LCD achterhaald is.
Je moet de beeldkwaliteit wel vergelijken met toestellen in dezelfde prijsklasse. Dan wordt het verschil beduidend minder. De halo's zal je in de praktijk veel minder zien omdat normale beelden zelden een zeer scherpe overgang van licht naar donker hebben. In de lenzen van camera's ontstaan die halo's ook al.

Niet voor alle toepassingen zal deze mini-led een goed alternatief zijn, maar voor toestellen die altijd aan staan en vaak in een lichte omgeving hebben ze wel een aantal voordelen.
Voor een bioscoopachtige omgeving blijft OLED een betere keuze.
Die is er ook namelijk:
https://tweakers.net/tele...90j_p1259792/vergelijken/

Maat voor dit geld zou ik voor oled en een setje gordijnen gaan dan heb je het mooiste beeld.

Ik ben ook echt van van felle FALD LCD tv's zoals de Sony Z9D, X940E (heb ik zelf gehad) en de Z9J.
Maar dan zit je een prijsklasse hoger dan oled op dit moment kost (in de tijd van de 940E niet toen was de 65" oled iets duurder dan de 75X940E die ik toen genomen heb).

Echter heb ik ook een A9G gehad en nu een A90j. Dus ik ken de voordelen en nadelen van beide technieken goed. Met de A90J is het Brightness verlies tov de 940E goed te doen. Maar ik wacht met smart of microled om het besten van beide werelden te hebben.

In de prijsklasse van 1000-1500 is in mijn ogen oled de onbetwiste winnaar qua beeldkwaliteit en prijs prestatie verhouding. Zoals gezegd in hele beperkte situaties is LCD beter maar in mijn ogen goed op te lossen met wat gordijnen in mijn ogen een kleine moeite en anders is er altijd nog de vivid mode dan is het met daglicht ook nog goed te zien kleurechtheid is met veel tegenlicht toch al het raam uit. En met wat tweaks vallen de kleuren in vivid nog wel mee (veel minder onderstuur dan stock vivid)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:36]

En de gratis reclame die alsmaar erger wordt, in de eerste maand nog niet. Maar daarna, erg hinderlijk.
Na een vergelijking van OLED en QLED, heb ik toch voor de laatste gekozen. De QLED was goedkoper, veel helderder en ik vond de kleuren er veel meer uitspatten. Ook waren de OLED TV's een spiegel.
Als ik mijn TV alleen zou gebruiken om thuis bioscoopje te spelen, dan had ik waarschijnlijk voor een OLED gekozen. Maar nu was een QLED het beste voor mijn gebruik.
Waren ze allebei calibrated? Want Samsung staat er om bekend voor vibrant colors te gaan die alles behalve creators intent zijn Gras geeft dan voor je gevoel licht begint te geven. sommige vinden het mooi ik kan er niet naar kijken. Een oled kan je er ook zo uit laten zien als je een andere mode kiest.

Idem voor telefoons die dynamic stand van Samsung telefoons vind ik verschrikkelijk ik ga altijd voor Cinema. Of iets wat het dichtste bij de daadwerkelijke kleur komt soms. Moet je picture of web hebben afhankelijk van het merk.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:36]

Calibrated waren ze niet, maar heb wel een neutrale look gepakt en verschillend materiaal bekeken.
Mja hoe kan je dan beoordelen dat het een neutrale look heeft? dat is dan ook maar net wat je gewend bent.
Mensen vinden heel vaak dat hun TV er goed uit ziet als ik die dan zie zie ik meteen dat er niets van klopt. Als je jaren lang na een ander whitepoint hebt zitten kijken vind je dat er normaal uit zien betekend niet dat dat dan ook echt de Natural look is die de maker bedoeld heeft. Bijna geen een TV doet out of the box namelijk D65 zijn meestal andere presets die veel koeler zijn 7000-8000K. Want dan hebben ze meer helderheid en meer POP. Ook worden de keuren dan nog wel eens iets geboost out of the box staan al die features vaak al aan op een lage stand terwijl je voor echt natuurlijk beeld al die zaken uit wilt zetten.
Hoe koop jij dan je TV? Je gaat de mediamarkt in met een calibratiesetje en calibreert daar eerst alle TV's?

Ik laat alle picture modes enzo op standaard (neutraal) zetten. Of op game modus en dan maak ik een vergelijking. Zo kun je een redelijke inschatting maken vind ik zelf. Wanneer ik de TV thuis heb kan ik deze calibreren.

Maar hoe dan ook, nu heb ik voor 800 euro een 55 inch TV, die prima is om te gamen, tv kijken en een streaming service. Een OLED van die grootte met ongeveer dezelfde specs was toch 400 euro duurder.
Ik koop een merk waarvan ik weet dat het gewoon goed is door reviews te lezen die de schermen kalibreren. Als je dan meerdere reviews leest weet je genoeg. En dan weet je dat je bij Sony, Panasonic en LG moet zijn.

Standaard is niet neutraal bij de meeste heb je dan behoorlijk wat extra blauw en zit je over de 7000K daarnaast staan die kleur boosters en sharpness enhancers dan vaak ook al aan. Cinema Custom komt bij de meeste het dichtste bij.

En mijn laatste TV ben ik inderdaad eerst gaan testen. Mijn UHD Blue ray speler mee genomen. Gezorgd dat ik meer dan een uur de tijd had om scenes te kijken en de settings van de TV zelf af te kunnen stellen. Maar wist vooraf al dat ik een Sony wilde vanwege de focus op Creators intent en fijne motion. Panasonic valt af omdat ze de formaten niet hebben waar ik naar op zoek was. LG was ook een optie geweest maar de Sony kon wat feller en heeft wat andere features en instelopties die ik fijn vind. Betaal je wel wat meer voor maar dat heb ik er wel voor over.
Deze kwam prima uit verschillende reviews. Zelf vind ik deze man behoorlijk goede reviews hebben. https://www.youtube.com/watch?v=G9Cbd3UuNIU

Overigens heb ik nu filmmaker mode aan. Dat maakt de kleuren sowieso warmer en zet alle andere onzin uit.
Filmmaker is inderdaad ook een aardige optie. Daar staat het meeste ook goed inderdaad. Maar ik zie wel verschil tussen Custom en Filmaker op mijn Sony tv dus ik blijf zelf op de Custom mode waar alle calibrators ook gebruik van maken.

Dit is een voorbeeld van wat ik bedoel:
https://youtu.be/G9Cbd3UuNIU?t=511

Nu kun je het tenminste wel rechtrekken in het verleden was het vaak niet eens mogelijk om een samsung helemaal goed te krijgen zelfs na Kalibreren en alles aanpassen wat mogelijk was. Goed om te zien dat dat nu wel het geval is. Maar out of the box is het dus nog steeds een ramp veel meer dan bij andere merken. En dit doen ze om er in de winkels feller uit te zien zodat je denk dat het een betere TV betreft. Maar je kan op andere TV's de Gamma settings ook aanpassen om een soort gelijk effect te krijgen mocht je meer pop willen. Movie mode zou immo accuraat moeten zijn en dat is het bij Samsung TV's niet.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:36]

"full array local dimming miniledbacklight" Dus gewoon een FALD backlight zoals we deze al jaren kennen. De miniled technologie wordt vervuild met deze onzin. 576 zones is niets nieuws aan, er worden al jaren TV's gemaakt met meer. Maar nu heet het miniled en wordt te veel gepraat over hoe goed miniled wel niet kan zijn, in plaats van te focussen op het misleidende gebruik van de term voor TV's zoals deze.
Voor een TV van 1000 euro mag het ontbreken van Dolby en DTS audio en beeld formaten, en het beperkte aantal zones voor goede HDR weergave wel wat kritischer worden beoordeeld :(

[Reactie gewijzigd door UnanyMoose op 22 juli 2024 14:36]

Welke TV heeft wel DTS? LG, SONY en SAMSUNG niet iig.
Het minder bekende TCL ondersteund wel alle formaten. Dus alle HDR-formaten (HDR10+, Technicolor, Dolby Vision) en alle Audiofilters (Dolby Atmos, DTS etc.) TCL is wel hard bezig om op de Nederlandse markt te doorbreken. Maar in Scandinavische landen en in de rest van de wereld zijn ze al bekender.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 22 juli 2024 14:36]

Sony heeft gewoon dts ondersteuning…
Panasonic heeft alles aan boord. Daar zijn de features optimaal.
@Sim Als je iedere keer meld dat een kalibratie niet nodig is vermeld dan ook dat dit per tv kan verschillen, zelfs bij tv's van hetzelfde type. Wat ook niet helpt is dat je vaak de data verkeerd interpreteert.
Nu ook zeg je dat de kleuren prima afgesteld zijn. Waarschijnlijk omdat je denkt dat met een gemiddelde dE kleiner dan drie het prima is. Dit klopt niet. Als je naar de colorchecker kaart kijkt zie je dat de errors in huidskleur tegen de 3 aanzitten. Maar voor huidskleur kan je beter een dE van 1 of minder gebruiken, we zijn hier veel gevoeliger voor. Dit geld ook voor andere kleuren. Sommige zien we beter dan anderen. Dus ook deze tv heeft wel baat bij een kalibratie. Van een gemiddelde uitgaan is ook niet goed, dan kan je nog steeds ernstige fouten hebben die dan minder zwaar wegen maar zeer goed zichtbaar zijn.
Waarom ook niet de saturation sweeps posten? Dit zegt ook veel over de prestaties van de tv. Voor een site als tweakers mag er in mijn mening meer gedaan worden voor deze reviews, er staan te vaak onjuistheden in.
Ik denk dat een QLED, of een OLED helemaal geen alternatief zijn voor elkaar. De QLED gaat mank waar de OLED juist in excelleert; absolute zwartwaardes. Maar dat is ook andersom waar, een OLED gaat mank op piekhelderheid en daar excelleert een QLED weer in. Een OLED gaat voor oneindig contrast en absoluut zwart, een QLED gaat voor wow-factor en piek helderheid. Beide zijn fruit, maar het blijft appels versus peren.
Kijk je TV in een ruimte met veel lichtinval? Neem dan een QLED. Kijk je juist TV in de avond, of een minder helder verlichte ruimte, neem dan een OLED.

[Reactie gewijzigd door Roko op 22 juli 2024 14:36]

Ik mis een vermelding over audio pass through ondersteuning via eArc (anders dan dat een van de poorten audio out ondersteund, niet per se hetzelfde) en via Optical (niet vermeld, lijkt er wel op te zitten ondanks de ongelukkige hoek van de foto). Wordt Atmos en DTS wel doorgegeven naar een extern setje zoals een versterker of soundbar die het wel ondersteund?

Speakers op een tv zijn een moetje, maar verder zelden het vermelden waard. Dat er zo lang op doorgehammerd wordt verbaasd me enigzins. Iemand die een tv van meer dan 1000 euro koopt heeft waarschijnlijk een degelijke audio oplossing staan en gaat niet naar de speakers van de tv luisteren. Dat lijkt echter niet meegenomen te zijn in de review.
Samsung staat er om bekend om al die audio formaten niet door te geven, ondanks dat er EARC op zit. Daar wordt online enorm over geklaagd, geen idee of dit ook bij deze tv is. Maar afgaande op de vorige modellen denk ik dat deze de nieuwe audio formaten niet kan doorgeven.
Bizar dat Atmos niet wordt ondersteund. Naast dat het momenteel de next big thing is op het gebied van audio (zowel qua marketing als techniek), is er ook geen alternatief voor object based audio op Samsung televisies. Hij Dolby Vision kun je nog beargumenteren dat HDR10 nog voldoende is, bij dolby digital is dat een ander verhaal.

Dat Atmos niet wordt doorgegeven is technisch gezien helemaal raar, de Netflix en Disney ondersteunen Atmos in de vorm van lossy Dolby digital plus + atmos ruimtelijke informatie. De tv blokkeert het amtos gedeelte en haalt alleen de dolby digital + gedeelte eruit.
Anoniem: 306567 @harmvzon14 januari 2022 15:26
Dat is volgens de officiële website ja. Zoek maar even online op hoeveel mensen überhaupt iets anders dan dolby digital erdoorheen krijgt.
EARC geeft helaas alleen door wat ondersteund wordt. Gelukkig kan je in kodi per codec passthru instellen. Maar zo lang je geen Atmos of 7.1 of hoger gebruikt geeft LPCM 5.1 het zelfde
Heb laatst een LG C1 gekocht en was goed te spreken over het geluid van de TV, dus heb ik de receiver en 5.1 set weggehaald in plaats van opnieuw flink wat geld te investeren in een receiver met eARC.
Daar kwam bij dat mijn oude center speaker te hoog was om voor de LG te staan op het TV meubel, dus dan had ik daar ook weer iets voor moeten verzinnen.

Vroeger was ik ook van mening dat een receiver met 5.1 set wel echt nodig was, maar ik merk dat ik nu meer behoefte heb aan simpliciteit en ruimte in plaats van iets beter geluid.
Iets beter...... Nou geluid van TV of Marantz SR5015 en 4x B&W603S3 plus center speaker is toch verschil hemel en aarde bij film of concert

Over smaak en keuzes valt natuurlijk moeilijk te twisten

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 14:36]

Typisch een gevalletje diminishing returns en beslissen wat goed genoeg voor jezelf is.
Die setup die je noemt kost een paar duizend euro en neemt aardig wat ruimte in beslag. Uiteraard is het geluid beter, maar het MIJ niet waard.
Zeker gezien het feit dat ik het volume vaak niet te hoog zet ivm slapende kinderen en buren in een rijtjeshuis. Mijn ervaring is dat de betere dynamiek en basweergave van zulke speakers pas echt tot hun recht komen bij een wat hoger volume.

Maar ieder zijn ding en keuzes natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Raafz0r op 22 juli 2024 14:36]

Klopt, gelukkig goed geisoleerd hier.
Harder valt wel mee. Ooit in vrijstaande woning geleefd en toen stopte ik met hard ivm pijn aan de oren. Hard was heerlijk, maar niet voor gezondheid
Je noemt ook alleen al een receiver die meer kost dan deze tv.
Dat komt omdat een receiver en boxen ook veel meer doen dan de tv, vooral de receiver. Dat is eigenlijk het hart van je Home cinema en de tv is eigenlijk een weergave scherm en niet meer dan dat.
Het probleem is niet het moeten investeren in een set met eARC maar juist dat veel tv's geen eARC hebben of zelfs niets over melden in de specs. De Samsung Q90 lijn heeft pas vorig jaar november een update gekregen voor eARC terwijl die 2 jaar geleden al beloofd was. De tv werd zelfs geadverteerd met de Samsung Q90R Atmos soundbar, en die combinatie werkte dus niet volledig!

Dus als je waarde hecht aan Atmos en DTS:x en je hebt de apparatuur er al voor is het belangrijk dat je tv dit kan doorgeven. Philips heeft bijvoorbeeld nog steeds geen eARC modellen.
De Philips OLED806 en Fidelio B95/97 ondersteunen eARC.
Ook daar is het belangrijk om te testen, want veel Philips/TP Vision TV's zitten vol met (software)bugs waardoor eARC in de praktijk niet of niet goed werkt. Hetzelfde gaat eigenlijk ook op voor LG en Sony. Er is wel vaker onder TV reviews gezegd dat het testen van dat soort functionaliteit toch wel belangrijk begint te worden.
Ik kan bevestigen dat Earc bij Sony televisies prima werkt. Ik heb momenteel een XH95 en heb hiervoor een XE90 gehad.
Vol met bugs is mogelijk wat overdreven, maar ik kan me voorstellen dat er zeker vlak na release van zo'n toestel enkele problemen ervaren kunnen worden. Niet zo heel lang geleden zijn updates uitgebracht die hopelijk voor deze toestellen enkele problemen hebben verholpen. Ik vraag me dus af of de reviews daarop aangepast worden en jouw bewering nog relevant is.
Moet je voor de lol eens de reacties bij Toengels blog lezen. Er komen wel updates maar de 4 en 5 series toestellen van Philips op Android hebben nog steeds defecte ARC. Ook de mijne. Ondanks alle updates.

En soms fixen ze het wel, om een update later het probleem weer terug te brengen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 14:36]

Veel TV's? Volgens mij hebben in ieder geval LG, Philips en Sony op hun mid-range en high-end modellen gewoon allemaal eARC, wat ook netjes vermeld staat in de specs.
Maar als je een goeie receiver hebt staan, waarom dan e-arc?
Alle inputs naar de receiver en 1 HDMI kabel naar de tv toch? In combinatie met een universele afstandsbediening, werkt alles met 1 ab.

Ik heb het wel eens geprobeerd om (e)ARC aan de gang te krijgen, maar ik vond het vooral gedoe.
Mis ik ergens de meerwaarde?
Zelf heb ik een pricewatch: Samsung HW-Q90R en die heeft 2 HDMI inputs en 1 eARC HDMI aansluiting. Zeer beperkt, wel een heel gaaf surround geluid zit in deze set, is ook niet echt de goedkoopste. Er zijn dus situaties waarbij je HDMI aansluitingen te kort hebt in een geval als deze.
Echt? Ik heb sinds een klein jaar een LG CX maar ik kan mensen op TV echt totaal NIET verstaan. Daarom heb ik 'm maar aan de versterker gehangen. Dat was bij de oude Samsung low-end LCD die hij vervangt niet nodig.

Naar mijn idee wordt bij TV's van tegenwoordig teveel focus gelegd op bass, waardoor midrange wegvalt en stemmen dus slecht te verstaan zijn. Dat zal bij deze Philips TV niet anders zijn vermoed ik...
Je moet zeker even je audio instellingen checken.
Ik merkt dit namelijk ook heel erg tijdens het gamen. Mijn LG G1 heeft de neiging om steeds op AI gameoptimizer te springen voor de audio. Gevolg is dat er veel bass is en veel lawaai ook van de TV maar dat stemmen niet te volgen zijn. Ik switch dan meestal naar standaard, is alleen een beetje irritant dat ik dit regelmatig moet switchen. Heb nog niet kunnen vinden wat het doet terug switchen naar game optimizer, want het gebeurd namelijk niet altijd
Ik gebruik de standaard instellingen, en heb de verschillende presets geprobeerd maar mocht toch niet echt baten... Maar goed, misschien vergelijk ik ook appels met peren als ik ingebouwde speakers vergelijk met een analoge mid-range Marantz versterker en vloerstaande Monitor Audio speakers...

Naar aanleiding van je bericht zal ik nog eens door de instellingen gaan. Ik vind de losse versterker voor casual kijken wel een beetje gedoe. En wanneer de kinderen binnenkort ook zelf de TV kunnen bedienen is die extra complexiteit ook niet echt handig. Voor een film of serie met goede soundtrack daarentegen is het echt wel de moeite!
Dan zijn OF je speakers kapot, of je hebt iets bijzonders ingesteld xD
Soundkwaliteit is dikke prima op deze tv's.

[Reactie gewijzigd door Nolimit89 op 22 juli 2024 14:36]

Bij mijn LG zijn de hoge tonen juist meer aanwezig in de ingebouwde speakers.
Als de center speaker het probleem is haal je die toch weg, de AVR doet de rest en maakt een zogeheten phantom center aan door het signaal te spreiden over FL en FR.

Niet optimaal voor films, ik mis m’n center ook, maar met afstand beter dan TV speakers.

Het fijne aan audio via HDMI is dat het backward compatibel is, dus je gaat er sowieso niet op achteruit zelfs als je gelimiteerd bent aan het oude ARC.
Mijn oude receiver (Onkyo tx-sr506) had helemaal geen mogelijkheid om de audio uit het HDMI signaal te halen, ondanks een aantal HDMI poorten. Helaas kwam ik er na aanschaf destijds pas achter dat de HDMI poorten alleen een soort switch waren, maar dat je de audio niet via de receiver kon laten lopen. Daarom weer een SPDIF kabel nodig.

Dan dus geen ARC en ook geen HDMI-CEC om de receiver automatisch aan te zetten. Dat loste ik altijd op met een Harmony remote, maar die wil ik nu eigenlijk niet meer gebruiken omdat ik de magic remote wel handig vind.

Of die receiver ook met een 4.1 opstelling overweg had gekund heb ik nooit uitgezocht.

Al met al voor mezelf dus de conclusie getrokken dat ik het geluid uit de TV voorlopig wel goed genoeg vond.

Dit hele verhaal is dus eigenlijk om een geluid te laten horen (punt intended) dat sommige mensen ook met een relatief high-end tv de TV speakers wel benutten.

[Reactie gewijzigd door Raafz0r op 22 juli 2024 14:36]

Precies dit dus.
Als je ruimtegebrek hebt in een kleine studio, woonkamer in Amsterdam enzo dan kan ik het me voorstellen maar als je meer ruimte hebt, waarom moet veelal zo kaal en minimalistisch? Ik begrijp het echt niet.
Aan ruimte geen probleem. Heb vroeger wel een 5:1 set gehad maar die is na verhuizing niet meer de verhuisdoos uitgekomen. Ben erachter gekomen dat ik het niet mis, en geen gekloot meer met bekabeling e.d. Geluid uit de TV is voldoende goed wat mij betreft.
Oh echt? Wat voor 5.1 set had je? en wat voor model van TV heb je? Wellicht dat daar het geluid goed in is :)
Ik weet niet of het ook voor de C1 geldt, maar de CX ondersteunt geen DTS. En op zich is dat niet zo erg, maar ze doen ook geen pass through van DTS via eARC. Ik vertrouw TV's nog steeds niet genoeg om eARC goed te implementeren om alleen eARC te gaan gebruiken. Ik heb mijn Chromecast en XBox Series X gewoon aan de receiver hangen daarom. Eigenlijk best jammer, want eARC is in de basis awesome!
Iets beter? Dan heb je wel echt heel goedkope rommel gehad.
Helaas, ook via eARC zet Samsung deze niet door.
Wat mij betreft inderdaad de enige grote minpunten voor deze lijn.
Ik heb zelf de QN95A en voor non-OLED zijn er geen beter panelen te vinden wat mij betreft.
Enige nadeel is dus gebrek aan Dolby Vision en DTS audio inderdaad.
Dolby Atmos en TrueHD zet hij wel door via eARC maar niet via optisch of op de tv zelf.

Al heb ik op Dolby Vision wellicht nog wat hoop met een toekomstige firmware update. Het protocol lijkt de slag om HDR te winnen op de meeste streaming diensten en blu-ray's, dan kan de LCD marktleider dat toch niet blijven negeren ?

Ik kan ook rtings.com aanbevelen voor tv reviews en die hebben dus uitgebreid de audio formaten ook getest:
https://www.rtings.com/tv...urround-audio-passthrough

PS. de QN90A is de US versie van de QN95A en op de dimbare zones en oneconnect box bieden ze dezelfde functionaliteit als de QN85A van deze review.

PS2: Ook de nieuwste LG modellen krijgen niet altijd meer DTS ondersteuning, ook niet via eARC. De nieuwe CX ondersteund exact hetzelfde als de QNseries van Samsung.

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 14:36]

Even ter info. Het is simpelweg niet mogelijk om de TrueHD versie van Dolby Atmos door te geven via een optische (SPdif) aansluiting. De bandbreedte is daar niet toereikend voor. Geen enkel apparaat zal dit dus kunnen.

Er is wel een Dolby Digital Plus variant van Dolby Atmos die minder bandbreedte vraagt waarbij het met wat goochelen theoretisch zou moeten kunnen. Dit is echter geen losless formaat en heeft een pak minder discrete kanalen. Dit zou eerder Dolby Atnosnetniet moeten heten.
Of je sluit je bronnen (mediaspeler) op je receiver aan, zoals het eigenlijk hoort in een ideale setup. En de tv vervolgens op de receivers HDMI output. Naar mijn mening moet een TV gewoon zo goed mogelijk beeld geven.

En voor in de slaapkamer doe je hetzelfde maar dan een soundbarretje ipv complete receiver. Wel een met HDMI in en uit.
Nou ik niet hoor. Maar ik begrijp je punt.
Waar is je "Nou ik niet hoor" een reactie op? Op zijn betoog over speakers? Ik ben het daar volkomen mee eens, van mij mogen ze dat in de tv's in het hogere segment wel weglaten of een fatsoenlijke soundbar meeleveren. Wie koopt er nu een tv met prachtig beeld, om vervolgens slecht geluid daarbij te doen? Tenzij je doof of slechthorend bent of altijd met een hoofdtelefoon op luistert, mag ik hopen dat je dat mooie beeld combineert met mooi geluid :D

Ik zou wel eens een poll willen zien hoeveel mensen nu werkelijk de tv-speakers gebruiken.
Het geluid is van deze tv's is niet slecht. Ik vind het prima dat hier audiofielen aanwezig zijn, maar als iets beter is betekent dat niet dat het ander slecht is.
Leuk, die receiver van 1000 euro en speakers van 500+ per stuk die hierboven soms worden genoemd.
Ten eerste hoef ik die losse rommel niet allemaal in m'n woonkamer en is m'n ervaring qua geluid al meer dan een dikke prima sinds ik ben overgestapt op LG OLED.
Alles is relatief. Ik heb overigens een LG 55C8 OLED.

Toevallig heeft mijn NUC gisteren zitten bitchen en kreeg ik tv-geluid niet meer via de speakers gespeeld. Het is dan heel opvallend hoe slecht een gesprek te volgen is op TV-speakers, vergeleken met goede speakers. Het is redelijk te verstaan, maar uit normale speakers is het vele malen beter te horen. Ik merkte dat ik de tv harder zette, omdat het bereik waarin stemmen zich bevinden, niet best werd weergegeven en er bij de bassen iets leek mee te resoneren.

Nee, je hoeft echt geen 1000 euro kostende receiver te kopen met speakers van 500 euro per stuk, een simpele receiver als deze (stereo) of deze (surround) met een bijbehorende speakerset als deze (stereo) of iets uit deze lijst (5.0/5.1) hoeft lang geen 1000 euro te kosten samen.

En als het goedkoper moet: een goede soundbar of een computerspeakersetje is ook al een verbetering.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 14:36]

Haha, ik gebruik ze ook nooit. Ik heb een LG55E8 met, jawel, een ingebouwde soundbar. Nu heb ik gelukkig de tv daar niet voor gekocht, maar puur voor het beeld want de soundbar is een lachertje. Ik heb een Sonos Arc als ik gewoon tv kijk en als ik films kijk dan doen ook de sub en 2x One mee.
Maar een tv zonder speakers uitbrengen..... Volgens mij is er niemand die dat zou durven.
Ja, ik heb er een flinke versterker naast staan met fatsoenlijke speakers in een surround setup.
Nee, ik gebruik die alleen als ik films ga kijken (en zelfs dan nog niet altijd).
Als ik gewoon televisie kijk, een documentaire of wat dan ook dan zijn de eigen speakers van m'n LG televisie echt wel toereikend. Surround heeft in de meeste gevallen dan geen (of een minieme) toegevoegde waarde.
Ja, ik heb er een flinke versterker naast staan met fatsoenlijke speakers in een surround setup.
Nee, ik gebruik die alleen als ik films ga kijken (en zelfs dan nog niet altijd).
Echt waar? Je hebt het staan en je gebruikt het gewoon niet? Misschien ben je minder kritisch dan ik, maar het zou echt niet in me opkomen om de receiver uit te laten als ik een film ga kijken. Kan ook niet handig, want de tv stuurt geluid via HDMI ARC naar de receiver en schakelt diezelfd receiver direct in als ik de tv aan zet. Ik bedien alles dus met 1 afstandsbediening.
Als ik gewoon televisie kijk, een documentaire of wat dan ook dan zijn de eigen speakers van m'n LG televisie echt wel toereikend. Surround heeft in de meeste gevallen dan geen (of een minieme) toegevoegde waarde.
Ik heb met geen woord over surround gesproken. Sterker nog: ik denk dat je, met een beperkt budget, beter af bent met een (goede) soundbar of een stereo setup. Maar iemand met een beperkt budget koopt waarschijnlijk geen dure oled?
Ik heb een ouwe Logitech Z5500 aan de TV hangen. Via een hdmi-spdif extractor en een simpel decodertje. Ook dat biedt al een flinke upgrade ten opzichte van het TV geluid.
Hier ook een logitech setje maar dan via de koptelefoon uitgang dus 2.1
Dit vroeg ik mij ook af
Dolby Atmos en DTS zullen überhaupt geen verschil geven als alleen de TV speakers gebruikt worden
En het lijkt me sterk dat de TV het signaal niet doorgeeft, aangezien Samsung's eigen Q-series soundbars, die dus gemaakt zijn om te gebruiken in combinatie met hun QLED TV's, wel Dolby Atmos en DTS X
En in de normale QLEDs wordt het icm een geschikte soundbar in ieder geval wél ondersteund
Bij de nieuwe lg tv's word ook geen dts ondersteunt, ook niet via pass through.
"Speakers op een tv zijn een moetje, maar verder zelden het vermelden waard"

Niet mee eens. De upgrade qua geluid was opvallend groot van een 5 jaar oude Samsung LED tv naar de LG OLED. Sterker nog, dat verraste mij zelfs nog meer dan het daadwerkelijke beeld.
Ik begrijp de heisa over het ontbreken van de Dolby en DTS audioformaten niet. Het is een TV. Die hoeft maar 1 ding heel goed te doen.

Dat Dolby Vision mist is wel een pijnlijke en dat maakt de tv direct een no-go als je vooral via streaming diensten kijkt. Toch gek dat een partij als Netflix graag de licentie betaald, IPV gewoon HDR10+ te gebruiken.
Ik begrijp de heisa over het ontbreken van de Dolby en DTS audioformaten niet. Het is een TV. Die hoeft maar 1 ding heel goed te doen.
Ik snap het idee achter deze uitspraak heel goed. Immers men neemt een receiver en sluit daar de bronnen op aan en de HDMI out gaat naar de TV. Klaar! Geen gedoe meer met eARc, passthrough en al die andere beperkingen die sommige TV merken ons opleggen.

Echter in de praktijk is dat niet altijd zo. Immers de meeste TV's zijn tegenwoordig Smart. Netflix, DSNP, Amazon, RTLland staan allemaal op die TV en bieden dus direct geen ondersteuning voot al die audioformaten omdat passthrough naar de receiver niet wordt ondersteund. Je zal dan naast een receiver ook nog eens een externe mediaspeler zoals een Shield moeten aansluiten.

Dit is niet alleen onnodig kostelijk, maar ook nog eens irritant omdat je weer een AB erbij krijgt. Moet gaan swappen maar HDMI terwijl er op de AB van de TV een enorme Netflix-knop zit. Ik ken genoeg mensen die vanwege laatste maar gewoon Dolby Digital luisteren. Zelf kunnen ze het wel maar genderneutraal-lief heeft daar vaak geen trek in of kennis van.

De heisa die wij erover maken is dus wel degelijk terecht.
Er is volgens mij geen TV meer die DTS ondersteund. Idd heel vervelend aangezien alle streamingdiensten via de TV lopen. Ook een console loopt via eArc naar de TV aangezien deze maar een output heeft.
Jammer want DTS is echt wel suprieur ten opzichte van Dolby Digital +
Het ding is een beetje dat je een console het liefst ook direct op de receiver aansluit. Je treft daar dan ook direct een nieuw probleem aan: je receiver moet dan wel weer beschikken over HDMI 2.1 met de nodige ondersteuning anders heb je weer niks aan je 120fps. Je wordt dan een beetje verplicht om je receiver ook up to date te houden en dat loopt snel in de papieren.

Het hele passthrough idee is sowieso raar. Heel simpel gezegd zou het moeten inhouden dat de televisie NIETS met het signaal doet en je receiver het er maar mee uit moet zoeken. Echter als DTS wordt tegengehouden dan wordt er dus wel gefilterd en is het geen passthrough meer.

Nu DSNP overigens met Imax Enhanced komt zal hier toch verandering in gaan komen. Imax Enhanced zal gebruik maken van DTS en DTS:X waardoor dit audioformaat weer op de kaart gezet wordt. Als DSNP dit een beetje goed promoot kan dit net zo'n invloed hebben als Netflix had op de acceptatie Dolby Atmos. . De TV-boeren zullen dan niet lang meer achterblijven en sneller afgestraft worden als DTS en/of DTS:X passthrough niet ondersteund worden. Zullen een hoop firmware updates worden :D
Het hele passthrough idee is sowieso raar. Heel simpel gezegd zou het moeten inhouden dat de televisie NIETS met het signaal doet en je receiver het er maar mee uit moet zoeken.
Yup, Samsung tv's van de afgelopen generaties hebben hier een verkeerde implementatie van. Je kan op fora talloze klachten vinden. In plaats van het direct door te sturen decoderen en encoderen ze het weer. Wat sync issues veroorzaakt.
Philips, Panasonic en ik dacht Sony en nog wat merken hebben prima DTS(HD) (gelukkig).
LG is er in 2020 mee gestopt (X series).

Ikzelf heb een Philips gekocht vanwege DTS én de geïntegreerde soundbar.
Ik snap het wel hoor. Maar ik gebruik juist maar 1 remote: die van de Shield.

Daarnaast als je beeldkwaliteit belangrijk vind is de ShieldTV haast essentieel. Dat is de enige manier om alle beeld en audioformaten te ondersteunen en ook nog eens probleemloos perfect te ondersteunen (doet geen enkele tv) én doet de beste upscaling naar 4K van alle non-4K content.

Daarnaast werkt HDMI-CEC bijzonder goed dankzij de ShieldTV. Dat is vaak totaal niet zo maar dit heeft Nvidia echt goed aangepakt. Dus je hebt dan maar 1 remote nodig.

Switchen van inputs doe ik eigenlijk nooit (dat zouden dan de Receiver inputs zijn want ik gebruik die van de tv niet, tv is Samsung dus smart maar niet aangesloten op internet en ik heb het smart gedeelte nog nooit geopend).
Hoewel ik je mening deel over de Shield is het apparaat ook nog steeds niet perfect. Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS:X, 4K en reguliere HDR werken allemaal perfect (mits je niet de tube versie heb). Echter bij HDR10+ in combinatie met Plex weigert de Shield toch echt HDR10+ weer te geven en valt dan terug op HDR! Het resultaat is dat ik voor alles de Shield kan gebruiken, maar als ik mijn zelf gemaakte video's wil bekijken die ik geschoten heb met mijn Samsung mobiel dan kan ik enkel gebruik maken van de Plex client die op de TV staat. Kodi op de Shield weigert dit trouwens ook. Dus ondersteuning voor ALLE formaten bij de Shield is een brug te ver.

HDMI-CEC is daarnaast ook verre van perfect. Ik heb het op de Shield compleet uitgezet juist omdat het voor onverwachte dingen zorgde. De Shield aanzetten resulteerde bijvoorbeeld in een Denon receiver die uitgeschakeld werd en daarnaast vond de Shield het ook nodig om willekeurig de receiver aan te zetten. Met CEC het volume regelen met de Shield AB is daarnaast ook een ramp als je pech hebt. Je moet gewoon net geluk hebben dat je de juiste hardware heb.

De Shield is een geweldig apparaatje, maar niet 100% de oplossing iig. Daarnaast was mijn Philips OLED bij aanschaf ruim 3500 euro en mijn LG CX ruim 1600 euro. Over de receiver en speakers nog maar niet te spreken. Dat ik een Shield gebruik is leuk, maar ik kan mezelf heel goed voorstellen dat als je zo'n bedrag uitgeeft aan een TV dat je jezelf nogal bekocht voel als je een extra apparaat eraan moet hangen. Niet omdat je extra functionaliteit wil, maar alleen omdat je wilt kunnen doen wat de TV beloofde te doen.
Ik doe het zelf met een Chromecast with Google TV. Het mooie daarvan is dat die perfect te besturen is via de Samsung AB met de CEC functionaliteit. Neemt inderdaad niet weg dat via de apps op de TV werken simpeler is.
Het is weliswaar een TV, maar ze pushen de smart opties heel hard (met dus apps om films te streamen via je LAN). Wanneer je die films dan niet kan afspelen (of geluid ontbreekt) dan is het gewoon een dooddoener. Ja je kan een Apple/AndroidTV kastje aanschaffen. Maar het gaat erom dat de TV verkocht wordt als een alleskunner, maar Samsung dan weer niet voor deze licenties wil betalen. Desnoods maken ze het een optie om aan te schaffen (zoals je Atmos kan aanschaffen met Windows).

Nu ben je geforceerd om alsnog een mediaspeler aan te schaffen, waar je ook al die smart apps op kan gebruiken. Wat heb je dan nog aan Netflix via je TV, als je een AppleTV moet kopen voor DTS codec films en je daarmee ook Netflix hebt.

Doe het goed of doe het niet.
Ik begrijp de heisa over het ontbreken van de Dolby en DTS audioformaten niet. Het is een TV. Die hoeft maar 1 ding heel goed te doen.
Dat vind ik dus ook maar dan bedoel je wel dat hij aan een receiver wordt aangesloten en verder niks hoeft te doen dan enkel beeld geven? Alle apps zoals Prime, Netflix enzo worden via een Apple TV, Shield afgespeeld.
Dat Dolby Vision mist is wel een pijnlijke en dat maakt de tv direct een no-go als je vooral via streaming diensten kijkt.
Waarom? Ik kijk Netflix via mijn Nvidia Shield die geen Dolby Vision ondersteunt. Mn tv ondersteunt het wel, maar gebruik liever mijn Shield om Netflix te kijken.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 22 juli 2024 14:36]

Best insane toch dat de meest populaire standaarden niet worden ondersteund door de televisie? Hoe gaat het eigenlijk als je Netflix kijkt? Mis je dan alle voordelen van Dolby Vision een blijft dat HDR10 over?

Hoeveel zou het extra kosten als een fabrikant een licentie koopt? €10 per tv?
Ik vind het ook bizar dat hier op beknibbeld wordt. Het zou helemaal geen overweging moeten zijn bij de aanschaf voor een televisie...

Als je Netflix via de native TV app kijkt dan krijg je inderdaad 'gewoon' HDR10 door.
Wat ik mij altijd afvraag is hoe het dan zit als je Netflix kijkt op die specifieke tv maar via een extern apparaat die wel Dolby Vision ondersteunt. Bijvoorbeeld een Apple of Android TV of een gameconsole. Krijg je dan wel een niet door de TV ondersteunde HDR versie?
Ja, dat vind ik ook. Implementeer gewoon deze standaarden. Maak het toestel dan wat duurder. Het geeft de consument in ieder geval meer keuze vrijheid m.b.t aansluiten van hardware of gebruik van software. Dit is voor mij alweer een reden om geen Samsung meer te kiezen voor TV.

Ik heb al een slechte ervaring met Tizen en de apps op onze Samsung TV in de woonkamer. Veel vastlopers en reclame en een waardeloze UI, wat versterkt wordt door een waardeloze goedkope afstandsbediening met te weinig knoppen. Je blijft aan het héén en weer klikken. Heel storend en omslachtig! De beeldkwaliteit is verder goed genoeg voor ons (ik kom uit de tijd dat zwart-wit CRT’s en antennes op het dak nog gangbaar waren en later de Atari 2600 en VHS de bom waren). Hij staat standaard op film modus. Ik heb er intussen een dom scherm van gemaakt en er een Apple TV aan gehangen… Anders had ik de afstandbediening door het toestel gesmeten.
Beide geprobeerd maar er zit toch nog wel een stap tussen QLED en OLED qua beeld.
Misschien dat voor gamen QLED fijner is maar films en series zagen er toch stuk mooier uit op de OLED.
LCD-panelen hebben per definitie een stuk hogere pixel response time dan OLED. Alleen voor de helderheid als je overdag gamed zou QLED misschien fijner kunnen zijn voor gamen, voor de rest zou ik niet weten waarom een QLED beter is voor gamen, eerder slechter juist.
Oef, geen Dolby Vision. Dat is voor mij toch wel een groot minpunt, wordt zo langzamerhand wel de standaard als je kijkt naar Netflix en Disney+.
Netflix zal inderdaad detecteren dat je TV geen Dolby Vision maar wel HDR10 ondersteunt. Geschikte content wordt dan meestal in HDR10 aangeboden. Dit komt omdat Netflix beide formaten ondersteunt. Helaas ondersteunt het geen HDR10+ zodat je op een Samsung TV enkel kunt kijken naar HDR formaten zonder metadata.

Het gaat verder Samsung niet om die licentiekosten. HDR10+ is van Samsung en ze weigeren gewoon toe te geven dat ze de HDR-meta oorlog hebben verloren. Van mobiel tot televisie: niks ondersteunt Dolby Vision. Uiteindelijk zullen ze wel gaan inboeten, maar niemand weet wanneer.

Nu is wel mijn oprechte vraag aan jou: wat mis je zonder Dolby Vision in Netflix? Kijk als je een bluray kijkt of hoge bitrate bronnen hebt dan wil je inderdaad een meta-HDR versie (HDR10+ of Dolby Vision), maar voor Netflix? Behalve een logotje ga je nauwelijks het verschil zien tussen HDR(10) of Dolby Vision. Koop dus nooit een TV met Dolby Vision enkel voor Netflix. Dat is allemaal marketing en pas interessant als je bronnen kijkt met een veel hogere bitrate.
Dolby vision / HDR 10 ga je wel zijn bij lage beeld scherm specs dan de content.

voorbeld je scherm kan maar 1000nits kan weergeven en de content is gebaseerd op 2000Nits
met dolby vision zal je details behouden in donkere en lichte scene's.

bij een HDR10 zal afhankelijk hoe je tv is ingestled alleen in donkere of in lichte scene's details behouden.

als je dus een scherm hebt dat 2000nits aan kan zal je geen verschil gaan zien. je kan op youtube side by side vergelijkingen opzoeken.

ik heb zelf desamsung qn93 2021 vesie maar was een ellende met die tv. Beeld is goed maar heeft veel kuuren. nooit meer een Samsung tv voor mij.
even voor het gemak:

Dolby Vision is in de bron gebaseerd op HDR10 met als belangrijkste verschil dat het dynamische metadata bezit zodat er per scene of zelfs per frame bepaald kan worden hoe het eruit ziet. Een van de voordelen van Dolby Vision t.o.v. HDR10 is dat de metadata verwerkt zit in het videosignaal. Hierdoor kom je met een HDMI 1.4 spec al toe. Het is verder volledig backward compatibel met HDR10 waar als je TV geen Dolby Vision ondersteunt maar wel HDR10 dit zonder meer weergegeven kan worden. Dolby Vision vereist minimale specs voor mastering. De master moet minimaal 1000 nits bevatten en door 12bit ondersteuning dicht tegen het REC2020 kleurenspectrum aanzitten. Dit heeft voordelen voor Dolby Vision content, want deze zal een hele tijd niet geremasterd hoeven te worden. Immers OLED TV's die 1000nits weergeven zijn er nauwelijks. Samsung heeft er een paar dagen geleden eentje geïntroduceerd en dat is de QD-OLED met een PIEK van 1000nits. LCD schermen zijn er iets meer maar met 1900 nits zit je daar ook wel aan de max en spreken we weer over een PIEK helderheid. De gemiddelde helderheid ligt dus ruim onder de 1000 nits ook al zit de piek op 1900. Leuk weetje: de gemiddelde helderheid van de geroemde LG C1 schermen zit op 176 nits! De opvolger van Dolby Vision : Dolby Vision Pulsar heeft het overigens over 4000nits minimaal voor masters, maar dat is nog even toekomstmuziek.

HDR10 is een open format dat al stamt uit 2015. Ook dit formaat kent metadata, maar deze is statisch. Dit betekent dus dat er niet per scene of frame bepaald wordt hoe het eruit moet zien, maar dit gebeurd voor een een heel programma tegelijk. Ondanks dat de metadata statisch is is HDR10 een stuk logger dan Dolby Vision. Dit komt omdat de metadata niet verwerkt is in het videosignaal, maar een aparte stream is. Je hebt dan ook minimaal een HDMI 2.0a aansluiting nodig om HDR10 content te kunnen bekijken. De maximum helderheid volgens de HDR10 standaard is 10.000nits. Alhoewel de meeste content tussen de 1000 en 4000 nits wordt gemastered. HDR10 blijft steken op 10bits en komt daardoor 'slechts' op BT.2100 qua kleurbereik.

Nu even terug naar jouw reactie:
voorbeld je scherm kan maar 1000nits kan weergeven en de content is gebaseerd op 2000Nits
met dolby vision zal je details behouden in donkere en lichte scene's.
Je hebt dus deels gelijk. Immers als je TV een piekhelderheid heeft van 800nits en de Dolby Vision master is 1000 nits dan zorgt de dynamische metadata ervoor dat ieder frame of scene gedownscaled kan worden naar 800nits. Dit in tegenstelling tot HDR10 waarbij de gehele film in 1 klap gedownscaled wordt waardoor sommige scenes net iets te helder of te donker zijn. Het is dus die dynamische metadata die hier super belangrijk in is.

Zo zijn er dus - geloof het of niet - blurays die er op HDR10 zonder dynamische metadata beter uit zien dan met Dolby Vision MET dyn. metadata. Hoe komt dit? Vrij simpel: dat iets dynamische metadata heeft wilt nog niet zeggen dat deze voor ieder frame, scene of clip ook daadwerkelijk bepaald is. Ik kan metadata hebben die zegt: op 1sec doe dit, op 3 sec doe dat, op 5 sec. doe zus en op 7 sec doe zo etc.. etc. Ik kan echter ook dynamische metadata hebben die zegt: op 1 sec doe dit en op 3600 sec doe dat. De belichting en kleurcorrectie zijn dus tussen 1 en 3600 identiek, maar je TV zal zich niet conformeren. Hebben we echter statische metadata dan gaat de AI van je TV er mee aan de haal. Dit zorgt ervoor dat HDR10 soms gewoon beter beeld geeft.

Wat heeft dit met Netflix te maken? Welnu Netflix heeft een extreem lage bitrate. Als je rips van Netflix onder een loep legt en kijkt naar de dynamische metadata van de Dolby Vision streams dan zijn die angstvallig karig qua instructies. Ja het bevat netjes de eerdergenoemde metadata, maar deze is erg beperkt. Omdat het echter een Dolby Vision weergave is is je TV verplicht die beperkte metadata te honoreren. Hij mag er volgens de voorwaarden om het Dolby Vision logo niet zelf iets van maken. (het hoort er op iedere TV hetzelfde uit te zien). Had je echter enkel HDR10 dan kon de AI van de televisie het beeld optimaliseren voor de beste weergave, maar nu zit je dus vast.

Dat wilt niet zeggen dat Dolby Vision bij Netflix een verschrikking is (voor sommigen wel maar goed), maar wel dat je Netflix NOOIT als argument moet zien om een Dolby Vision TV te kopen. Je bent als je alleen Netflix kijkt feitelijk beter af met HDR10.
Echt een fantastische TV, ik twijfelde destijds ook tussen deze of een LG Oled, uiteindelijk toch voor de Samsung gegaan, nooit spijt van gehad! I.c.m de Xbox series X weet je niet wat je ziet en dat voor relatief erg weinig geld, aanrader!
Dus je mist geen Dolby Vision en vindt LCD met OLED te vergelijken? Ik denk dat je daar anders over had gedacht als je ze naast elkaar hebt staan en vergelijkingen materiaal hebt.
Sterker nog, ik heb ze naast elkaar gezien. en juist door de hogere contract van de Samsung schermen vind ik ze zelfs mooier, en al helemaal in daglicht.
Ik persoonlijk merk qua daglicht geen belemmeringen als het aanstaat (hier is het alleen in de avond aan) maar als de zon schijnt, vind ik elke tv rot. Vooral als HDR of Dolby Vision aanstaat ivm de nits.

Contrast is een belangrijk stuk wat vanuit 2 hoeken bekeken kan worden en mijn vraag aan jou is: welke stand vind je fijn op een tv? Zo fel mogelijk qua kleur en zoveel mogelijk licht of mag het overeenkomen met de realiteit?
De XBox Series X ondersteunt Dolby Vision op 120Hz, jammer dat Samsung die niet ondersteund....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.