De beeldverwerking van de QN85A wordt verzorgd door de Neo Quantum Processor 4K. Samsung claimt dat je dankzij de gebruikmaking van deep learning 'altijd profiteert van de volledige 4k-resolutie'. Wij vinden de upscaling er prima uitzien, maar niet beter dan die van andere merken. Kunstmatige intelligentie of niet, we hebben nog geen upscaler op een televisie gezien die kan verbloemen dat we niet naar uhd-beelden kijken.
Het aantal afzonderlijke 'beeldverbeteraars' is klein in vergelijking met andere televisies is deze prijsklasse. Tegenwoordig zijn de meeste televisies voorzien van een ruime hoeveelheid instellingen die bedoeld zijn om het beeld op te poetsen. De meeste van dit soort features doen alleen maar afbreuk aan de beeldkwaliteit en dus vinden we het zeker geen minpunt dat het er op de QN85A niet zoveel zijn. Als je kijkt naar beelden van matige kwaliteit, die er wat futloos uitzien, kun je de lichte delen met Contrastverbetering lichter maken en de donkere delen donkerder, zodat het beeld er wat levendiger uit gaat zien. Pas deze stand vooral niet toe op beelden van goede kwaliteit, want dan gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren.
Er is een scherpteregeling zoals je die op de meeste televisies aantreft. Als het bronmateriaal goed is, kun je deze het beste op nul laten staan. Bij onscherpe beelden kun je er contrastovergangen mee benadrukken zodat ze er scherper uitzien. Spaarzaam toepassen, anders gaat het beeld er snel hard uitzien en worden er halo's zichtbaar.
De ruisonderdrukking is te vinden onder 'Beeldscherpte instellingen'. Dat is niet waar we deze functie zouden zoeken, maar de plek is op zich niet gek. Je kunt er immers de beeldscherpte, zoals altijd bij dit soort algoritmen, negatief mee beïnvloeden. Er is alleen een Auto-stand en er zijn geen aparte instellingen voor willekeurige ruis, zoals filmkorrel en compressieartefacten. De functie doet het prima en weet flink wat ruis weg te poetsen, maar dit gaat dus wel ten koste van de scherpte in beeld.
Bewegende beelden kun je er scherper uit laten zien met beeldinterpolatie en de instellingen hiervoor zijn ook terug te vinden onder de 'Beeldscherpte instellingen'. Je kunt het algoritme tweaken met Trilvermindering en Wazigheidsvermindering. We gebruiken deze functie echter liever helemaal niet, omdat hierdoor, zoals altijd bij beeldinterpolatie, artefacten in beeld zichtbaar worden als er objecten in beeld over elkaar heen bewegen.
Er is ook blackframe-insertion aanwezig, onder de marketingnaam LED Clear Motion. Door de backlight te laten knipperen, worden de afzonderlijke beeldjes korter getoond. Hierdoor ontstaat er minder bewegingsonscherpte op je netvlies als je ogen over het beeld bewegen. Bewegend beeld ziet er zichtbaar scherper uit, maar je ziet de backlight duidelijk knipperen, waardoor het erg onrustig kijkt. Sony gebruikt de local dimming backlight op de duurdere modellen om het beeld in gedeelten donker te maken, zodat je geen flikkering ziet, maar deze feature is niet beschikbaar op de QN85A.