Door Roel Videler

Redacteur

Samsung Neo QLED QN95B Review

Veelzijdig lichtkanon

Conclusie

De Neo QLED QN95B is dit jaar het vlaggenschip van Samsung. Het merk verkoopt ook modellen met 8k-resoluties en televisies met een QD-oledpaneel dat meer kleurvolume en nog betere zwartwaarden oplevert, maar de QN95B wordt door Samsung als topmodel aangewezen.

De televisie blinkt in de praktijk uit op verschillende vlakken, maar wel met een paar compromissen. Het halo-effect bij contrastrijke overgang is ook bij deze tv nog steeds aanwezig, en vooral in donkere ruimtes, afhankelijk van de content, goed te zien. Tegelijk zijn dat ook uitzonderingssituaties. In de meeste content loop je er niet zo hard tegenaan en met veel omgevingslicht in de ruimte zie je het geheel niet, terwijl de QN95B zich juist bij veel omgevingslicht als een vis in het water voelt. De helderheid van deze tv is hoog, veel hoger dan wat andere high-end televisies met een oledpaneel behalen.

Ook zie je in gamingtests dat de reactietijd erg goed is, al is er ook sprake van lichte ghosting. Ook hier maakt het uit wat voor games je speelt, zo zal je met een first person shooter hier eerder tegenaan lopen dan bij een vliegsimulatie of een strategiespel.

Samsung stelt ons met de QN95B voor een duidelijke keuze. Kijk je graag overdag en hou je van een hoog dynamisch bereik en goede kleurweergave, dan is de combinatie van lcd met miniled in de QN95B een uitstekende keuze. Ben je kritisch op het halo-effect, hou je van snelle games en vind je de pieklichtopbrengst niet belangrijk, dan kun je beter naar oled of zelfs QD-oled kijken.

Een pijnpuntje is wat ons betreft de prijs. Op het moment van schrijven lopen de prijzen in de Pricewatch uiteen van 1.799 tot 2.699 euro. Daar moesten we even van slikken. In die prijscategorie kom je sterke concurrentie tegen van onder andere Sony en LG. En dan is er nog de Samsung S95B met een QD-oledpaneel die minder kost dan de QN95B. Helaas hebben we die tv nog niet kunnen testen, maar we hebben wel al kunnen kijken naar de Sony A95K, en dat belooft wat voor de QD-oledtechniek.

Wat als voornaamste voordeel als een paal boven water blijft staan, is de buitengewone helderheid van deze tv. Wil je een tv die veel licht produceert, dan is de Samsung QN95B een uitstekende keus waar je in combinatie met een goede soundbar lang plezier van kunt hebben.

Getest

Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver

Prijs bij publicatie: € 1.729,-

Vanaf € 1.429,-

Vergelijk prijzen

Reacties (122)

Wijzig sortering
Ook wel relevant om te melden is dat deze TV, in tegenstelling tot de concurrentie, net als andere Samsung TV's van 2022 met de Gaming Hub komen. Dit geeft je toegang tot de streaming diensten van Xbox, Stadia, Nvidia GeForce Now en Utomik.

Als je daar gebruik van maakt (zeker een aanrader bij glasvezel) dan heb je dus geen aparte hardware meer nodig zoals een Nvidia Shield.
Waarom specifiek bij glasvezel? Wij hebben glasvezel en het is niet per se stabieler dan met de 'oude' aansluiting.
Lagere latency. Met cloudgaming is een ping van 20+ killing voor de speelbaarheid.
Met m'n doodnormale Ziggo-verbinding met meegeleverd modem, onboard Realtek lan en een goedkope switch ertussen meet ik 9ms. Die paar extra ms die glasvezel lager zou zijn, is echt insignificant hoor. Stadia draait als een zonnetje hier.
Dat kan he. Ik had bij mijn ouders praktisch een ping van zo’n 20ms naar amsterdam. Met glasvezel werd dat 5.

En dan ook nog het feit dat realtime verbindingen met de minuut slechter werden totdat t modem weer een schop moest.

Geef alleen een reden waarom @OmgItsKoen dat ws aangeeft.
Ahja, got it. Ik wilde vooral aangeven dat het niet alleen met glasvezel een aanrader is! :)
Een groot deel van het land zit praktisch op glasvezel. Alleen de laatste meters naar de huizen zijn in veel gevallen nog coax of koper. Ik haal hier ook gewoon 10ms naar Tweakers.net via mijn VDSL verbinding.
Werk jij toevallig bij Ziggo? Met precies dít argument probeerden ze me een aantal maanden geleden te weerhouden van overstappen naar glasvezel :)
Nee. Maar voor zowel coax als *dsl is het grootste gedeelte van het netwerk tot aan de straat/wijk kastjes ook al glasvezel. Het maakt voor veel aansluitingen uiteindelijk niet zo heel veel uit voor b.v. latency/ping. Het is vooral de bandbreedte die momenteel nog gelimiteerd wordt door de laatste meters coax/koper.

[Reactie gewijzigd door batjes op 1 augustus 2022 08:13]

Dat is een hele goede vraag en daar kan ik je hoop ik mee helpen: ik gebruik zelf alleen Geforce Now en heb die met glasvezel, kabel en DSL getest. Ik heb daar ook bij alledrie issues ervaren (en bij glasvezel opgelost).

DSL heeft in mijn tests de meeste (en merkbare) latency wat je merkt wanneer je controls indrukt. Daarnaast is het iets minder stabiel, dus kan het gebeuren dat de kwaliteit van de stream terugloopt; lagere resolutie, frames die geskipped worden e.d.

Bij kabel speelt dat ook en is de latency (rechtstreeks bekabeld op modem) ongeveer 10 tot 15ms, iets dat je toch echt wel merkt ook als je niet competitive gamed. De beeldkwaliteit is verder wel top en stabiel zonder de issues die ik beschreef bij DSL.

Bij glasvezel had ik eerst issues: packet loss, frameskip, resolutie die heel kort iets terugschaalt. Uiteindelijk bleek dat te komen doordat ik nog gebruik maakte van een 1st gen glasvezelaansluiting (wat jij misschien ook hebt?). Ik bleek zonder hogere abonnementskosten te kunnen upgraden naar een nieuw type glasvezel dat ook nog een winst van 100Mbit naar 200Mbit opleverde. Meer Mbit was niet de oplossing, maar die nieuwe techniek is heeeeeel veel stabieler. Ik heb nu 200Mbit met zo'n 3-4ms en daarmee voelt GFN aan alsof ik op een fysieke computer speel, en een behoorlijk leipe ook, want het geeft mij sowieso meer FPS dan mijn PC met ryzen 5 2600x, 16GB RAM en nvidia 3080 (komt eigenlijk vooral door mijn processor).

Mijn tip: controleer of jij ook op een oude aansluiting zit en kunt upgraden naar de nieuwste glasvezel technologie.
Ik heb sinds enkele maanden een glasvezel aansluiting bij KPN, deze is net aangelegd dus ik neem even aan dat dat de laatste technologie is. Wat wel zou kunnen is dat het komt door de router, ik gebruik gewoon de standaard modem/router van KPN. (Weet even niet meer het nummer) Zou een aparte router hierbij helpen? Hoe heb jij dit?
deze is net aangelegd dus ik neem even aan dat dat de laatste technologie is.
Daar zou ik niet blind van uitgaan. Vaak zie je dat providers nog met vrij oude (rand)apparatuur en materialen werken. Waarschijnlijk ooit in grote getalen ingekocht en dat wordt dan logischerwijs eerst opgemaakt.
Ik gebruik zelf ook een standaard Experiabox en dat weer aangesloten op een simpel TPlink 1gbit switchje. Die Experiabox heb ik in mijn zoektocht naar de oorzaak van mijn eerste problemen nog laten vervangen, maar dat maakte geen verschil. Wat wel een verschil maakt is als bijvoorbeeld je hele verbinding dicht wordt getrokken door medebewoners (en die oude techniek waar ik op zat).

Voor het gemak heb ik hier de instellingen die ik bij GFN gebuik:

Server location:
Auto (EU northeast)

Custom settings:
Max bitrate: 70Mbps
Resolution: 4k
Frame rate: 60fps
Vsync: on
Adjust for poor network: off

Netwerk test in GFN PC app:

Bandwidth > 75.0
Packet loss 0.0
Latency 5.0

Voor de volledigheid hier ook nog een speedtest.net linkje.

Dit loopt echt als een zonnetje. Als dat bij jou niet zo is en je PC rechtstreeks op je Experiabox is aangesloten met een nieuwe netwerkkabel, dan zou ik er net als @nlmarvin vanuit gaan dat het niet per se in jouw geval zo is dat je op het nieuwste van het nieuwste bent aangesloten.

Desondanks kun je dat het beste eerst even uitsluiten met een andere netwerkkabel, poort op je modem en liefst ander apparaat (ik heb met een laptop en PC getest toen ik issues had).
Bedankt, dit is zeker een belangrijke toevoeging!
Mag ik het raar vinden dat bij de LG G2 het gebrek aan HDR10+ als minpunt wordt opgegeven, bij de Sony A95K dan weer niet en hier wordt het gebrek aan Dolby Vision ook niet als minpunt opgegeven. Doe het of allemaal wel, of allemaal niet, maar niet inconsistent :/
Ik vind een DV gemis dan nog veel erger dan HDR10+ gemis, want DV content komt veel vaker voor.

Iets met meten met twee maten.

Qua miniled wacht ik wel op de Philips PML9507. Hun miniledschermen zijn veel prettiger als je ook in het donker kijkt door een veel betere afhandeling van situaties waar je bloom/halo effecten hebt. En dan heb je ook nog DV en HDR10+ adaptive en nog eens DTS via earc. Bijzonder dat Samsung het merk was voor TVs een jaar of 5 geleden en dat ze nu zo ver afgegleden zijn en vooral halfbakken troep maken.
Volgens mij gaat het er niet alleen om dat een tv DV kan weergeven, maar ook hoe goed de tv het DV weergeeft. Zo ondersteunen een aantal tv's Dolby Vision, maar is de weergave ervan te donker of onnatuurlijk/onnauwkeurig en is de weergave ervan slechter dan sommige tv's die geen DV hebben. Ik snap dat iedereen graag gewoon met een checklist vinkjes wil zetten, maar zo eenvoudig is het helaas niet. Op YouTube zijn genoeg voorbeelden te vinden waarin tv's met en zonder DV worden vergeleken en is het altijd erg wisselend wie nu echt 'de winnaar' is qua weergave.

Ik ben het wel eens met het punt dat je consequent moet zijn met de minpunten qua HDR10+ en DV.

[Reactie gewijzigd door mar88vdv op 29 juli 2022 09:37]

We hebben 't hier alleen niet over een budget TV, maar over een TV met de hardware om heel wat uit DV te halen. Zou een beetje loos zijn als iemand deze TV voor HDR koopt en er dan achter komt dat 't bijna nergens mee werkt omdat het meest voorkomende formaat geen vinkje heeft.
Volgens mij neemt het nut van DV behoorlijk af als de tv van nature heel fel kan.
Volgens mij moet je even kijken wat DV is voor je die rare dingen zegt.

Dynamische metadata komt juist nog beter uit de verf met hogere helderheid.

Je krijgt hier een fallback maar gewone HDR10 en dat is niet echt een heel goed alternatief voor HDR10+ adaptive en DV.
Klopt volgens mij niet. Bij lage brightness helpt DV door de metadata om per scene het beste resultaat te hebben. Als je een tv hebt met extreem hoge brightness heb je die metadata niet meer nodig omdat je dichter bij het volledige HDR bereik komt.
DV doet per scene dynamische metadata, dus je hele tone mapping kan anders per moment.

DV gaat verder dan 10.000nits, zitten we nog zo'n 10.000 bij vandaan. DV is 12bits, dit soort TVs zijn 10bit. In de praktijk is veel DV content op 4000nits gemasterd. En dan hebben we het nog nieteens gehad over DV IQ wat door de nieuwe generatie Philips tvs onofficieel ondersteund wordt.

Er zit dus nogal wat rek in. Als wat jij zegt klopt, zou heel HDR10+ adaptive ook geen meerwaarde hebben en is HDR10 altijd genoeg voor dit soort TVs en dat is echt niet het geval.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 29 juli 2022 11:18]

Wat je zegt klopt wel, maar in het perspectief van content die vandaag gemaakt wordt zul je toch hard moeten zoeken naar iets wat -echt- gemasterd is op meer dan 2000 cd/m2. De mastering monitoren zijn er simpelweg niet, je kan iets lenen (niet kopen) van Dolby zelf en dat is het wel. En als je het al kan, als colorist, bedien je je publiek niet door iets te geven wat de komende jaren niet goed gekeken kan worden.

Goede HDR gebruikt de dynamiek inhoudelijk en geniet van een rijkere kleurhelderheid, iets waar DV ook flink aan meehelpt op OLED en waar minder mapping voor nodig is bij een dergelijke lcd televisie. Ik denk dat je met gebrek aan metadata meer merkt van de 90% P3 zonder dv gamut mapping dan van de luminantie.

Neemt niet weg dat ik het ook liever wel op de televisie had gezien, had hem ook beter future proof gemaakt.
Er is nog steeds wel meerwaarde inderdaad. Maar de meerwaarde neemt af nu de tv heel erg fel kan. Dat is toch precies het punt wat ik heb gemaakt en waarbij jij stelt dat ik rare dingen zeg?
Inderdaad, je hebt gelijk. Als de TV toch al heel fel kan, dan heb je minder baat (voor de heldereheid) bij lokale DV mapping. Per-scene mapping blijft natuurlijk eigenlijk de beste 'artistieke' keuze, maar vereist dus DV.
Dat klopt wel aardig ja, het belangrijkste van DV is het inpassen van de master in de mogelijkheden van de TV. Nu heeft Samsung sowieso iets tegen DV, want ze hebben mee ontwikkeld aan HDR10+, maar het is inderdaad minder hard nodig. DV content heeft altijd een HDR10 stream, dus je kan altijd DV content kijken, alleen zonder de metadata.
Je kijkt dus dan gewoon HDR10 content en geen DV content.
Precies, maar die HDR10 content komt wel uit de DV mastering.
Hoe weet je dat? Zijn er überhaupt al reviews van Philips mini led tv's? Rtings zal toch niet voor niets samsung aanraden als beste lcd tv?
Er zijn zat reviews van de 9506 en 9636. Die zijn ook al meer dan een jaar oud nu.
Eens, dank je! Gaan we op letten!
in de envelop van LG zat gewoon minder :+
Spreekt dit een grote doelgroep aan? Zijn er echt zoveel mensen die hun TV op 100% helderheid hebben staan en nog steeds vinden dat het niet helder genoeg is? Als ik voor mijzelf of bij anderen een TV instel kom ik vaak echt niet ver boven de 50% helderheid. Daarna is het vaak gewoon niet meer rustig voor de ogen. En dat is vaak nog bij oudere TV'S met minder hoge helderheid.
Ik denk vooral voor mensen die overdag TV kijken in een zeer goed verlichte ruimte met veel invalicht. Zie ook reacties hieronder van mensen die een oled overdag juist niks vinden.

Ik kijk alleen in de avond naar TV en dan heb ik de helderheid redelijk laag staan. Als ik de helderheid op maximum zeer van mijn oled dan wordt ik verblindt een is het absoluut niet fijn. Dus het zal wel allemaal te maken hebben met het moment waarop je TV kijkt.
Wat jij omschrijft is alleen zo als je geen HDR gebruikt. Dit soort technieken met hoge helderheid zijn vooral voor HDR gemaakt. Bij HDR heb je een grote variatie op je scherm tussen donkere en lichte delen, dan is een goede contrastratio belangrijk, maar ook een hoge lokale piekhelderheid.
Ik kijk juist veel hdr content, maar omdat bij mij de omgevings verlichting heel erg gedimd is heb ik die extreme helderheid niet nodig. Als ik de instelling op mijn tv aanpas voor piek helderheid dan kijkt dat bij mij niet prettig. Maar bij iedereen kan dat anders zijn denk ik.

Edit typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 29 juli 2022 09:59]

Ik denk dat je HDR niet helemaal begrijpt.
Contrast en kleur bereik. Ik snap het heel goed. Snap jij ook dat als ik naar een donker beeld kijk, in een donkere ruimte, en dat ineens een felle lamp op het beeld verschijnt dat ik dat als zeer onprettig ervaar als ik de instellingen op mijn oled niet in "bedwang" hou.

Prachtig om naar te kijken overdag, maar in de avond/nacht, nee, liever niet.
Contrast en kleur bereik.
Ja, dat bedoel ik. Contrast is geen onderdeel van HDR, dat is een hardware dingetje van je TV wat ook belangrijk is bij lage helderheid. Het gaat namelijk niet om contrast. Bij HDR kun je als maker van video de helderheid meegeven aan het beeld. Die helderheid en dat effect is pas optimaal als je tv van 0 naar 1000 nits kan en het liefst hoger. Oled doet die 0 heel goed, miniled die 1000 of hoger. De meeste doen 2000.

De bedoeling van zo'n scherm is dat je dus een stukje hoge helderheid krijgt, maar omdat dat maar iets van een half procent van je beeld is, is dat niet zo verblindend als jij denkt. Maar de verschillen zoals bedoeld door de maker tussen donker en licht ga je dus nooit ervaren als je de TV kunstmatig beperkt. Je verziekt dan volledig de tone mapping die er zou moeten zijn.

Klassieke content is op een TV dus heel fel met hoge helderheid, dat is bij HDR absoluut niet het geval.

Nogmaals ik denk dat wat jij denkt over hdr en helderheid van een TV niet strookt met de realiteit.
Wat dat betreft is de hele discussie over "heldere kamer" toch eigenlijk heel niet relevant en enkel bedoeld om de tekortkomingen van LCD alsnog een positieve spin te geven?

Met HDR heb je altijd 0 nits als ondergrens. In een heldere kamer zie je bij een OLED vrij weinig, maar met een LCD zal je tevens geen detail zien door black crush. In feite ga je pas dingen zien zodra ze helderder zijn en dit ligt aan de master, niet aan de TV. Tenzij je je TV zo in gaat stellen dat beelden niet natuurgetrouw worden weergegeven.

En bij SDR kan je een OLED tevens dusdanig helder instellen dat het ook flink helderder is dan LCD's uit het pre-HDR tijdperk, die niet verder kwamen dan 300 nits.
Contrast is geen onderdeel van HDR
Zoek de definitie van contrast eens op |:(
"Ja, dat bedoel ik. Contrast is geen onderdeel van HDR, dat is een hardware dingetje van je TV wat ook belangrijk is bij lage helderheid."

Officieel is contrast inderdaad geen onderdeel van HDR, maar desalniettemin wel belangrijk om goed om te kunnen gaan met HDR materiaal. Verhoogde helderheid op sommige vlakken maakt nou eenmaal dat contrast er erg toe doet.
Bij HDR moet je oled helderheid op piek houden. De tone mapping van de tv houd daar rekening mee. Sowieso lijkt hdr over het algemeen donkerder dan sdr.
Daarom moet je ook een televie kopen die minimaal 2000 nits doet.
Ja die zijn er alleen niet. Overigens slaat 2000 nergens op. Content is gemastered op 1000 of 4000 (Sony en Dolby monitoren). Dus of aan 1000 of 4000 heb je genoeg om geen tone mapping toe te passen. Al is Dr laatste niet te krijgen.
Ook hdr op een tv met 1000/2000/4000/10000 nits lijkt 95% van de tijd dimmer dan sdr.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 29 juli 2022 20:23]

Vergeet ook niet dat vele films speciaal gemasterd zijn voor HDR, ook in artistieke zin. Alien HDR is een goed voorbeeld: in sommige scenes duidelijk donkerder dan je zou mogen verwachten, maar waarschijnlijk dus om artistieke redenen gedaan, om de HDR extra te laten 'poppen.'
Behalve bij wk voetbal of de tour, of de olympische spelen, dat is toch overdag?
De combinatie van goede local dimming, goede contrast en zeer hoge piek helderheid helpt voor top prestaties in HDR voor gaming en films, zonder dat het persee een oogblindend effect heeft. Misschien heb je voor non HDR nooit meer dan 50-60% nodig.
Ik weet niet een grote doelgroep maar wij hebben de woonkamer op het zuiden en moeten echt de gordijnen vaak dicht doen bij zonnig weer. Heeft misschien ook met de afstand tot de tv te maken maar "donkere " series als stranger things zijn anders niet te doen dus ik kijk voor mij volgende tv wel naar een andere dan oled...
Die zullen het niet beter doen. Merendeel van het hdr signaal ligt binnen het sdr bereik. Van nul tot honderd nits.
Stranger Things is gewoon een donkere serie. Al kan je TV naar 4000 nits, dan nog ga je dat in die serie niet/nauwelijks merken. Want veruit de meeste scènes gebruiken die helderheid helemaal niet.
Ik weet niet een grote doelgroep maar wij hebben de woonkamer op het zuiden en moeten echt de gordijnen vaak dicht doen bij zonnig weer. Heeft misschien ook met de afstand tot de tv te maken maar "donkere " series als stranger things zijn anders niet te doen dus ik kijk voor mij volgende tv wel naar een andere dan oled...
Om die reden heb ik ooit gekozen voor een Samsung QE65Q95T, ipv een LG GX OLED tv. Ik ben tevreden met het beeld als het zonnig is in de kamer, maar of ik overall de juiste tv heb gekozen weet ik nog steeds niet. Waarschijnlijk zal het niet zoveel uitmaken.
Ik denk het eigenlijk wel, oled televisies hebben beperkingen die sommige mensen oprecht vervelend vinden zoals de beperkte helderheid en het gebrek aan kleurhelderheid en die hebben liever een televisie die in meer situaties er spectaculair uit ziet. Kwestie van voorkeur en de manier waarop je hem gebruikt. Je hoeft niet de helderheid op 100% te zetten om de voordelen te merken. Als je een auto koopt rij je ook niet altijd plankgas. Hoop ik.
Om heel eerlijk te zijn. Ik zag volgens mij deze laatst in volle glorie bij CoolBlue amsterdam aan de muur. MAAT wat een beeld. Ik dacht echt even dat ik door het raam naar buiten keek.

Ja de helderheid is intens, maar niet vervelend. Lijkt mij echt heerlijk voor natuurdocumentaires. Alsof de savanne bij je binnen is.
Waarbij je je wel moet realiseren dat die etalage waarschijnlijk veel helderder is dan de gemiddelde woonkamer.
Ik denk dat dat nog wel meevalt. De tv gallerij aan de Gustav Mahlerlaan zit achter in een kleine hoek weggestopt en heeft donkere wandpanelen ipv licht. De omgeving is relatief licht, maar die TV hoek is express wat minder licht omdat er ook een projector staat en veel OLED TV’s. Er is wel over nagedacht om ook de OLED televisies een goede kans te geven ook met reflecties in het achterhoofd.
Bijzonder dat 'Wiebelige voet' schijnbaar zo belangrijk wordt gevonden dat het in het lijstje van minnetjes mag komen te staan. Even realistisch;
1. Je tv zet je neer en beweegt 99,99% van de tijd niet. Hij beweegt ook niet uit zichzelf natuurlijk.
2. Ik heb de QN90A met dezelfde voet. Als ik per ongeluk een beetje tegen de tv aanstoot beweegt hij wat mee. In theorie lijkt me dit juist beter omdat een deel van de impact dan via de beweging wordt opgevangen. Zou hij niet bewegen wordt de impact opgevangen door het oppervlak van het scherm zelf en is er juist sneller kans op schade.
3. De kans op omvallen is vrijwel nihil. De voet is behoorlijk zwaar en de tv staat gewoon vast.

[Reactie gewijzigd door mar88vdv op 29 juli 2022 09:14]

Dan nog de groep mensen die de voet niet gebruikt, want hangt aan de muur
Het gaat ook zeker niet om omvallen, die angst hebben we niet gehad. Maar ik heb zelf een jaren 20 huis en als ik daar deze televisie in zou zetten weet ik zeker dat dat een probleem zou zijn. Daarbij, alle plusjes en minnetjes kan je zelf inschatten of ze op jou van toepassing zijn. Als je inderdaad kiest voor wandmontage of je hebt een stevige betonnen vloer kan je die negeren.
Bedankt voor je reactie. Maar ik begrijp je uitleg niet. Wat heeft het hebben van een jaren 20 huis te maken met de stabiliteit van de voet? Je zet je tv toch altijd op een vlak stabiel object (of inderdaad aan de muur)? Verder heeft alleen een voet in het midden ook voordelen (qua ruimte).

Verder heeft de C2 een vergelijkbare voet, daar zag ik ook geen minnetje.

[Reactie gewijzigd door mar88vdv op 29 juli 2022 18:43]

Houten vloeren, die bewegen als je loopt, en dan gaat alles wiebelen.

Persoonlijk vind ik het ook geen minpunt dat in de conclusie thuishoort. Vooral omdat het gros van de mensen niet in een huis woont met houten vloeren die bewegen. En ik denk dat alle tv's bewegen in zo'n huis, dus in hoeverre is het een minpunt van de tv, in plaats van een minpunt van het huis?
Ik vind een voet sws nooit een minpunt ook al is het twee kleine metalen balkjes. Gaan er bij mij direct vanaf om aan de muur te hangen.

Maar dat doet waarschijnlijk niet iedereen. Wel jammer want met een beugel heb je veel betere afstelmogelijkheden en minder cableclutter.
Hier staat de voorganger in nog een ouder huis. De poten lijken te wiebelen, maar dat is juist te bedoeling - als dit niet zo is zou de tv bij de eerste beweging op de ondergrond omvallen.
Klopt hier onlangs een nieuwe Panasonic 65 inch led tv die ook licht wiebelt op de voet. Is normaal.
OLED heeft mooi beeld maar ik zag overdag helemaal niets van de TV in ons huis, overgestapt naar de Qled van Samsung, wat een wereld van verschil!

Erg tevreden over, ook i.c.m. de Xbox series X, schitterend beeld.
OLED =/= OLED. Ieder merk is hierin weer anders. Afgelopen week van een Samsung 55" QLED overgestapt naar een Sony Bravia A90J OLED en merk overdag geen verschil in helderheid tussen de twee. Wel een veel betere beeldkwaliteit.
OLED != QLED

Let daar wel even op. QLED is een quantom dot paneel met LCD techniek (en dus LED backlight ipv individuele pixels).

QLED heeft daardoor over het algemeen een veel hogere helderheid, maar ook een minder goede zwartweergave.
Dat begrijp ik. Ik reageerde op een reactie waarop @kevinvandorst overdag niks ziet met een OLED. Maar dat is zeker niet bij iedere OLED het geval.
Neuh. Zeker de nieuwe LG panelen gaan behoorlijk helder.
Ligt natuurlijk ook aan omgevingslicht. TV op zuiden gericht is niet te doen in de zomer bij sommigen ja.
Misschien bedoel je een ''andere'' beeldkwaliteit. Want beide technieken gebruikt in deze zijn de beste in hun soort (zou je mogen aannemen). Veel beter als in???......je kunt verschillen naast elkaar leggen maar lastiger is het te duiden welke of wat beter is. Oled blinkt uit op een aantal punten , maar heeft ook nadelen. (NEO) Qled blinkt uit op een aantal punten , maar heeft eveneens nadelen.

Beter en beste vind ik altijd een beetje vermoeiend als mensen daar mee aankomen. We zijn slechts gebruikers van producten , maar soms doen we voorkomen alsof we allen wetenschappelijk onderzocht en gemeten hebben waarom iets ''het beste'' is.

Tevens gaat je vergelijking mank want je noemt ''een Samsung 55 Qled'' tegenover een gespecifieerde Sony. Dat gaat nergens over natuurlijk.
Deze review gaat over een NeoQled , vernieuwde techniek dus.

[Reactie gewijzigd door prinsvlad op 29 juli 2022 08:25]

Overigens lees ik op Rtings dat 144hz alleen op de 43" en 55" modellen mogelijk is. Dit wordt hier niet genoemd, maar lijkt mij zeker belangrijk.

The Samsung QN90B is compatible with all three variable refresh rate formats, and it works across a very wide refresh rate range. Low-frame rate compensation (LFC) automatically engages at low refresh rates, multiplying frames to ensure a tear-free gaming experience even at very low frame rates. Note that the 43 inch and 50 inch models have a max refresh rate of 144Hz.
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/qn90b-qled
Maar dat gaat over de QN90B, deze review gaat over de QN95B. Zijn neem ik aan niet hetzelfde model.
Zelfde model qua TV, in USA hebben ze de QN90 alleen en niet de QN95. Gold ook vorig jaar met de QN90A en 95A. Het verschil zit em in de One Connext Box. Die kan je in USA niet krijgen, want daar hebben ze dus de QN90, hier ook de QN95 (met One Connect).

Enige verschil tussen QN90 en QN95 is de One Connect Box. Ik heb de QN95A sinds een maandje en kwam dus hierachter na veelvuldig research. Rtings gaf dit ook ergens aan.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 29 juli 2022 11:09]

Ah ok, dat wist ik niet. Altijd weer verwarrend, al die verschillende modellen die ze wereldwijd voeren...
Eens, Samsung doet dit al jaren zo en voorheen was het zelfs nog erger. Toen had je dezelfde modelnummers die in EU en US werden gebruikt voor andere modellen. DE KS7000 in NL was de KS8000 in US, terwijl in NL ook een KS8000 was, wat de KS9000 in US was. En de KS7000 in US bestond in NL niet, dat viel hier zelfs onder een hele andere serie omdat het niet de specs had wat hij de KS serie hoorde, maar in de US werd doodleuk als KS verkocht.
Ah, maar eerst staat er dat de max VRR 120Hz is. Dan hebben deze twee modellen idd een bonus van een hogere RR.
---
Dat staat er toch niet? Maar dat de max refresh rate van de 43 en 50 144hz is. Toch?

[Reactie gewijzigd door boschhd op 29 juli 2022 10:11]

Leuke tv. Mooie piek helderheid. Het mini led algoritme van Samsung helaas nog niet helemaal op punt. Het grootste minpunt is voor mij alvast Tizen OS. Dit in vergelijking met een Google TV (voorkeur) of WebOS (2e voorkeur). Tizen staat gekend om zijn onhandigheden (nog steeds aanwezig - vb; bereikbaarheid picture settings menu) en bugs icm externe inputs en sound.
Inderdaad een droom van een tv. Ik heb de 85” 90B, die heeft geen extern kastje maar alles gewoon in de tv gebouwd, en het is het beste beeld wat ik ooit heb gezien.

De helderheid is letterlijk verblindend. Als er een donker beeld is met een zaklantaarn die heen en weer schijnt en hij schijnt in je gezicht dan moet je echt met je ogen knijpen omdat het zo fel is, net als in het echt.
Ik kwam van een 75” 7000 serie uit 2015 en het verschil is dag en nacht.
:) ".... dag en nacht."
Ja grappig he? Is een HDR/helderheid punnetje maar ik dacht ik wijs het even niet aan ;)
Wel apart dat Tizen zo traag is? Ik ben sinds vorig jaar overgestapt van Sony (android TV) naar Samsung (Tizen) en het aller grootste voordeel vind ik juist hoe ongelofelijk snel Tizen is.
Het is ook niet ontzettend traag, dat was zeker niet de boodschap. Maar het is wel opvallend dat de televisie vlak na het inschakelen (wanneer je juist even een app of ingang wil kiezen) een beetje hakkelig is en in de game mode het duidelijk wat moeilijker heeft.

In het dagelijks leven denk ik dat dat prima zou wennen en de apps zijn verder snel en soepel.
Voor wat betreft advertenties kan ik vrij duidelijk zijn. Koop gewoon een Apple TV (ik weet even niet of er ook andere streaming boxes zonder advertenties in de UI bestaan in Nederland?) of bouw zelf een energiezuinige media-PC en laat ze er lekker in zakken. Heb je ook meteen geen last meer van trage interfaces, trage of (na enkele jaren) geen app updates, etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee