Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

Samsung Galaxy Z Flip3 Review

Gewoon, maar zeker niet gewoontjes

Conclusie

Van alle foldables die Samsung tot nu toe heeft uitgebracht, is de Galaxy Z Flip3 misschien wel de gewoonste. Dat is met nadruk bedoeld als compliment. De nieuwe clamshell ziet er gelikt uit en voelt wat soft- en hardware betreft weer meer voltooid aan dan eerdere vouwtelefoons van Samsung. Net zoals bij een 'normale' high-end telefoon hoef je niet bang te zijn dat een regenbui het toestel naar zijn grootje helpt, terwijl het verbeterde scherm meer aanvoelt als het gebruikelijke, glazen exemplaar. Door de sterk verlaagde prijs is het bovendien het eerste vouwtoestel dat een serieus alternatief vormt voor een niet vouwend exemplaar. Goedkoop is hij nog steeds bepaald niet, maar je betaalt niet langer honderden euro's meer dan voor een Galaxy S-topmodel.

Met foldables en gewone Galaxies gebroederlijk naast elkaar in het schap wordt wel pijnlijk duidelijk welke concessies je nog steeds doet als je gaat voor een vouwmobiel. Dat zijn er drie. Allereerst blijft het plastic scherm een uiterst kwetsbaar onderdeel als je het vergelijkt met het keiharde glas voor op een normale telefoon. Dat wordt deels ondervangen door het clamshellontwerp, maar het blijft oppassen. Ten tweede is het camerasysteem, zowel op papier als in de praktijk, beduidend slechter dan je normaal gesproken mag verwachten voor dit bedrag, met meer ruis en minder zoom. Als derde valt de accuduur blijkens onze tests echt tegen en opladen duurt ook nog eens erg lang.

Het is heel goed mogelijk dat een van die drie minpunten voor jou al voldoende is om de Galaxy Z Flip3 aan je voorbij te laten gaan, want het zijn zo'n beetje de belangrijkste aspecten van de smartphone-ervaring. Tegelijk blijft de mogelijkheid het toestel dicht te klappen een praktisch, maar ook ontzettend leuk en nog steeds opzienbarend trucje. Om die reden kun je de Galaxy Z Flip3 misschien wel 'gewoon', maar zeker niet 'gewoontjes' noemen.

Pluspunten

  • Groot scherm in compact opvouwbaar doosje
  • Knappe waterdichtheid
  • Solide bouwkwaliteit
  • Uitstekende beeldkwaliteit

Minpunten

  • Accuduur erg kort
  • Camera's minder dan bij 'normaal' high-end toestel
  • Scherm krast gemakkelijk
  • Duur als je de vouwbaarheid wegdenkt

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy Z Flip3 5G 128GB Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Mobiel.nl

Score: 5 (82)

€ 983,-

€ 983,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 983,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 983,-

Bekijk

Belsimpel

Score: 4 (254)

€ 987,-

€ 987,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 987,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 987,-

Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4 (636)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-

Bekijk

MediaMarkt

Score: 3 (169)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-

Bekijk

Samsung.com

Score: 2 (42)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (132)

Wijzig sortering
Zo'n beetje de enige andere nieuwe smartphone die nog die reactie oproept, is er een met een appeltje achterop.
Heb ik iets gemist? :? Als er één smartphone is die jaren achtereen hetzelfde eruit ziet en niet weg te denken is uit het straatbeeld dan is het de iPhone wel. Ik heb een Flip en een nieuwe iPhone zakelijk, drie keer raden over welke je wel opmerkingen krijgt en over welke niet. ;)
Misschien heeft het er op de redactie mee te maken dat het juist die 'zelfde' functionaliteit is. Mijn telefoon kan vrijwel geen enkele niet techie mee overweg. Ik heb hem redelijk vreemd ingesteld staan (maar voor mij geniaal).
Bij Apple is een nieuwe telefoon voor iedereen herkenbaar, dus voor mensen die het gewend zijn zal iets nieuws snel opvallen.
Ben dan wel benieuwd hoe je hem hebt ingesteld? :D
Waarschijnlijk wordt de redactie van Tweakers bij iPhones enthousiast van andere features dan het uiterlijk. Of dat aan de marketing van Apple ligt, of aan de al dan niet vernieuwende features, is natuurlijk een tweede.
Heb ik iets gemist?
Blijkbaar want de iPhone 12 lijn was een redesign.

Maar laten we wel wezen ,alle gangbare smartphones lijken in de basis op elkaar, zeker als je er een hoesje omheen gooit.
drie keer raden over welke je wel opmerkingen krijgt en over welke niet. ;)
Heb jij daar behoefte aan?
Helemaal eens! Heb al jaren iPhone maar innovatief is hij zeker niet. Flip 3 geprobeerd. Mooi en degelijk en enorm innovatief uiteraard. Kon alleen niet wennen aan de extra handeling om je telefoon te openen.
Apple biedt een geweldige gebruikservaring, helemaal mee eens. Het enige wat ik zeg is dat in mijn ervaring de nieuwste iPhone (die ik zakelijk heb) bij lange na niet de nieuwsgierigheid wekt die deze foldable (die ik privé heb) wel wekt. Ik snap niet zo goed waar je rant vandaan komt. :?
Hij denkt dat je iets negatiefs over Apple zegt
Apple perfectioneren dan ook vooral wat de innovatievere merken 2 jaar eerder beginnen ontwikkelen. Ik ben er zeker van dat eens die andere merken de fold functie op punt hebben gekregen Apple plots ook zo een toestel zal uitbrengen terwijl de concurrentie allang andere innovaties zal aan het uitbrengen zijn.
Apple werkt, snel, betrouwbaar en makkelijk. Totaal geen interessant toestel van Samsung. Net zoals als hun 8k TVs. Ze bieden het aan omdat het kan, niet omdat het moet. Dus wat is innovatie?
Als er een Apple logootje op gestaan, dan was jouw mening waarschijnlijk dat dit super innovatief was.
Beetje interessant doen met je telefoon is zo'n beetje het handelsmerk van Apple, kijk naar de iPhone 13 wat zit daar voor vernieuwend in qua specs, nou helemaal niets. Apple loopt anderhalf jaar achter.
De processoren van Apple zijn vele malen sneller. Nogmaals, hoe interessant is die “innovatie” van Samsung? De meeste gebruikers doen niks anders dan socials gebruiken en afentoe een foto. Ik heb niks tegen Android trouwens. Xaomi en Oppo maken goede toestellen voor de prijs, vele male intressanter dan Samsung voor de prijs. Uiteindelijk blijft een Samsung een erg dure Android. Bij Apple koop je niet alleen de hardware, maar ook de software, veel mensen vergeten dat in dit soort discussies. Jammer.
De processoren van apple zijn helemaal niet sneller, maar ze geven er een mooi sausje 'bionic' aan zodat het verbergt dat het achter loopt.
Benchmarks zeggen wat anders…
https://nl.hardware.info/...-voor-qualcomm-en-samsung

[Reactie gewijzigd door dave1995 op 25 september 2021 22:28]

Klopt. Daarom dat moderne reviewers dat soort testen eruit laten. In de praktijk klopt het inderdaad dat de Apple iPhone voor gaming achterloopt op de concurrentie. De iPhone kan fantastische prestaties bieden voor 1-3min. Daarna is het een drama. Praktijkgebruik -> rare benchmarks.
https://youtu.be/RHmB10jzt70?t=713
Niet om Samsung te beschermen.

Maar inderdaad de high end, en fold bende is idd duur.

Maar software updates zijn ook langer dan meeste andere Androids. Word soms is vergeten :)
Minpunt
Duur als je de vouwbaarheid wegdenkt
Opmerkelijke conclusie. Is dit niet juist de reden waarom de telefoon duurder is dan gewoonlijk? Maar om het rijtje dan maar even aan te vullen:

iPhone
"Goh ja, duur als je de jarenlange ondersteuning wegdenkt."

Sony Wing
"Goh ja, duur als je de flipfunctie wegdenkt."

Microsoft Surface Book
"Goh ja, duur als je de los-klik functie van het scherm wegdenkt."

Boxed CPU (ten opzichte van een Tray CPU)
"Goh ja, duur als je de ventilator wegdenkt."

Kortom, een beetje een non-argument in mijn ogen.
Het idee achter dat minpunt is meer dat je heel veel betaald voor de vouwbaarheid. Voor andere high-end toestellen betaal je al snel honderden euro's minder.
Dat kan wel zo zijn, maar dat is toch júist waarom je deze tefeloon koopt?
Het idee achter dat minpunt is meer dat je heel veel betaald voor de vouwbaarheid. Voor andere high-end toestellen betaal je al snel honderden euro's minder.
En welk functioneel minpunt levert dat op voor de gebruiker? Als je de vouwbaarheid niet nodig hebt of niet wilt, koop je gewoon een andere telefoon met dezelfde specificaties zonder vouwbaarheid. Dat je een minpunt gaat stellen als 'Als je dit wegdenkt is het duur', dat slaat gewoon nergens op naar mijn mening. Het gaat net om een vouwbare telefoon. En de reviewer weet écht niet hoeveel het kost om zo'n scherm te ontwikkelen, te produceren en verwerken. Logisch dat dit nog in zijn kinderschoenen staat en dat deze nieuwigheid duurder is. Maar het gaat net om een vouwbare telefoon, dan mag je dit niet één-op-één gaan vergelijken met een niet-vouwbare telefoon.
Begrijp je punt, maar wie heeft "vouwbaarheid" echt echt nodig? Dit is, momenteel, een toestel om mee uit te pakken en weinig meer, lets be honest.
Tsja...wie heeft een toestel van meer dan, bedenk eens wat, 300 euro echt nodig. Wie heeft er eigenlijk echt een mobiele telefoon nodig?
Wat is een mobiele telefoon tegenwoordig?
Vind 100 euro al teveel voor een telefoon, vroeger kon je voor 10 gulden of euro bij een uitzoekrek buiten de winkel van de kruidvat een nokia 3310 krijgen. Een telefoon: apparaat waarmee je op afstand met iemand anders kunt spreken.
Mooi verhaal hoor. Lekker lang ook :p Maar toen de 3310 uitkwam, was de prijs 399 gulden. Omgerekend richting de 300 euro nu.

Hij zal heus eens voor 10 euro in een bak hebben gelegen, maar dat was vele jaren later. Net zoals je nu voor 30 euro een goedkope telefoon kan kopen die kan bellen.

Overigens was hij ook rond de 150 te krijgen, met duur contract. Of met prepaid maar dan simlock. Dingen die we allemaal liever niet meer zien.

[Reactie gewijzigd door PWM op 24 september 2021 22:40]

Heerlijk 🤣

De Flip/Fold is gewoon een gaaf ding. Eerlijk is eerlijk, de moderne midrange biedt alles wat je nodig hebt. Maar het is ook niet gek dat de smartphone een soort sierraad-rol krijgt. De hele dure smartphones zien er gewoon tof uit :)

Ik durf mezelf wel een power user te noemen, en grappig genoeg is deze dure Flip dan niet wat je moet hebben.

Ik ben er nog geen tegengekomen, maar zodra dat gebeurd wil ik toch ook wel even zien hoe dat werkt. Dat is de kracht van deze Flip denk ik.
In de Mediamarkt hier om de hoek staan ze tentoon. Misschien niet deze nieuw nieuw niet maar alleszins dan toch t vorig model met 5G.

Dat scherm ziet er een ramp uit. Alsof iemand er zijn sleutelbos tussen heeft geklapt. :'(
wat wou je daar mee zeggen dan mafklapper
Duur als je de vouwbaarheid wegdenkt
Uhm... wat? Hoezo is dit een minpunt? Wat is hier de logica achter? Ik vind mijn auto ook best wel duur als ik de motor wegdenk. Mijn huis is best wel duur als ik de muren wegdenk. Mijn OnePlus Nord? Best duur als ik het gsm-gebruik ervan wegdenk...

Was er een quota van aantal minpunten dat er moesten zijn?

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 24 september 2021 09:25]

Misschien was het beter als er stond: "Je betaald erg veel voor het vouwen." Maw, je moet het vouwen echt geweldig vinden anders is het een duur ding.
Tsja, en dat vind ik dus erg meevallen. Eigenlijk zijn alle specs (op de camara's na) on par met de andere high-end Samsung telefoons. De SOC, scherm, geheugen, bouwkwaliteit zijn gewoon high end.

De accuduur is beperkt, door de beperkte ruimte die er in het toestel is om een accu in onder te brengen. Een grotere accu is niet een enorme kostenpost, maar Samsung heeft (neem ik aan) de keuze gemaakt voor een wat kleinere accu om de telefoon compact te houden. Hij is al vrij dik, dichtgeklapt.

Dat het scherm makkelijk krast (overigens nog niet mijn ervaring), is helaas niet anders bij vouwbare telefoons. De Fold 3 heeft dezelfde techniek/krasbaarheid.

Ik ben het dus niet eens met je statement. Vergeleken bij de (introductie)prijs van de S21 serie is deze telefoon helemaal niet veel duurder, zeker niet als je de vouwbaarheid meerekent.

En al helemaal niet als je de iPhone 13 line up bekijkt. Maar dat is weer een andere discussie.
Dat kan, het is ook erg persoonlijk hoeveel je het vouwen waard vind. Het is ongetwijfeld een duur staaltje vakmanschap in termen van materialen. Voor mijzelf vind ik het dat dus niet waard en dus ga ik maar voor een niet vouwbare. Maar dat is dus voor iedereen anders. Dat probeert die wellicht iets ongelukkig geformuleerde zin denk ik ook over te brengen.
Misschien was het beter als er stond: "Je betaald erg veel voor het vouwen." Maw, je moet het vouwen echt geweldig vinden anders is het een duur ding.
Dat vouwen is innovatieve en nieuwe technologie. Nieuwe techniek ontwikkelen kost meer dan bestaande evolueren. Snap je hem?
Je snapt natuurlijk dat als je het toestel naast een niet vouwbaar toestel legt de specs magertjes zijn en je zo een paar honderd euro goedkoper uitbent.
Dus je kan zelf uitmaken of dat extra geld om alleen maar dicht te klappen het je waard is want je hebt dus last van
  • Accuduur erg kort
  • Camera's minder dan bij 'normaal' high-end toestel
  • Scherm krast gemakkelijk
Je snapt natuurlijk dat als je het toestel naast een niet vouwbaar toestel legt de specs magertjes zijn en je zo een paar honderd euro goedkoper uitbent.
Dus je kan zelf uitmaken of dat extra geld om alleen maar dicht te klappen het je waard is want je hebt dus last van
  • Accuduur erg kort
  • Camera's minder dan bij 'normaal' high-end toestel
  • Scherm krast gemakkelijk
Ja los van het feit dat we de prijs niet kennen mocht het scherm niet vouwbaar zijn, raad ik je niet aan om zo'n vergelijkbare telefoon (zonder vouwfunctie) dicht te vouwen. Dat doe je namelijk maar één keer en dan is het klaar. Dat het scherm gemakkelijk krast, is een direct gevolg van de vouwbaarheid en dus geen correct minpunt als je de vouwbaarheid in zijn geheel zou weglaten.

En dan blijft het al-oude principe nog altijd gelden: heb je niks aan <vul functie in>, koop dan lekker wat anders. Dat bespaart jou geld voor iets dat je niet gebruikt. En zo blijft de keuze aan iemand die wel zo'n functie wil en daarvoor wilt betalen. :)

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 24 september 2021 10:37]

Die vergelijking kan je eenvoudig doen in de pricewatch. Telefoons met dezelfde SoC bieden gewoon meer waar voor hun geld. en of je zelf een paar 100 euro extra neer wilt leggen voor een gimmik als dichtklappen moet je zelf bepalen. Want dit is het enige extra wat het toestel je brengt, op alle andere punten moet je toegeven.

Die krasbestendigheid is zeker wel een dingetje, als er vuiligheid tussen het scherm komt te zitten ben je de sigaar en voor mij de reden om er nog niet aan te beginnen.
Accuduur is helemaal niet kort aangezien je meerdere schermen tot je beschikking hebt. Er zit immers ook nog een klein scherm op de buitenkant wat stroom gebruikt. Kortom, extra functionaliteit. Schermen krast niet makkelijk want er zit een plastic screenprotector op. Er komen krasjes op de screenprotector, dat is alles.
Ik heb het niet verzonnen van die accu.
Is die screenprotector te vervangen dan, uit een andere review:
Samsung still warns against removing the protective film from the Galaxy Z Flip 3 in the initial software setup.

In addition to leaving the screen protector in place, you shouldn’t press the main display with a sharp object, including your fingernail, as it might damage the screen.
Die screenprotector is inderdaad te vervangen. Kun je beter niet zelf doen overigens:
Suppose the pre-applied protective film on the Z Flip 3 needs a replacement because of damage? Samsung says you should visit an authorized service center. The company will replace the screen protector if possible, and it may be chargeable. However, don’t try to fix it yourself, as you may end up damaging it even more. https://www.xda-developer...-remove-screen-protector/
Waarom hebben mensen hier altijd zulke problemen met - en + punten\

Toen ik dit minpunt las dacht ik geen seconden wat jij nu denkt. Even buiten de box denken was genoeg om te snappen wat de redacteur hier bedoeld

IMO vat je het veel te zwaar op
Ik dacht anders precies hetzelfde als Loller1.
Haha dat was precies mijn eerste opmerking toen ik de minpunten zag staan. xD
[...]

Uhm... wat? Hoezo is dit een minpunt? Wat is hier de logica achter? Ik vind mijn auto ook best wel duur als ik de motor wegdenk. Mijn huis is best wel duur als ik de muren wegdenk. Mijn OnePlus Nord? Best duur als ik het gsm-gebruik ervan wegdenk...

Was er een quota van aantal minpunten dat er moesten zijn?
, ik denk dat ik Tweakers hier wel kan volgen. Neem bijv een iets kleinere telefoon, die is net zo makkelijk te proppen in je broekzak (iets langer maar wel dunner) met enigste nadeel dat je scherm iets kleiner is en als voordelen beter scherm/camera/accu. Integenstelling tot bijv de Samsung Fold kun je de Flip ook niet als mini tablet gebruiken dus krijg je verder ook geen extra functionaliteit door het opbouwbare scherm.
Wat is er praktisch aan als hij in volume niet veel kleiner is? Het oppervlak wordt kleiner maar de dikte wordt een stuk meer. Het neemt dus niet echt minder ruimte in in je broekzak. Het gaat leuk worden als telefoons zo dun worden dat het oppervlak de belangrijkste factor wordt.
Voor zover ik weet zit er meer speling in de breedte dan de lengte van broekzakken.
Wat ik ook niet snap is dat broekzakken vaak totaal niet diep zijn. Zeker met korte broeken is het een drama. Nu heb ik zelf wat kunnen tweaken met de naaimachine maar het lijkt me dat iedereen hetzelfde probleem heeft.
Je spreekt jezelf lekker tegen in ieder geval dat je het nut niet ziet van een minder lange smartphone 😅
Voor een telefoon voor 1000 euro mag ik toch meer verwachten dat de telefoon maar bestendig is tegen krassen, beter accu duur etc.
Eerste weken zijn de meeste gebruikers voorzichtig met nieuwe telefoons maar daarna wordt de voorzichtigheid een meer gangbaar gebruik van een telefoon.

Het is mooi toestel maar blijft dik i.v.m. de scharnier.
Mooie vormgeving, en fijn dat Samsung stappen zet om foldables mainstream te krijgen.

Maar met een dergelijke accuduur en lange laadtijd nog niet geschikt voor dagelijks gebruik.
Ik moet zeggen dat ik met mijn dagelijks gebruik totaal geen problemen heb met de accuduur. Maar ik gebruik hem dus ook niet continue. Ik heb zelfs de batterij bescherming aan staan waardoor hij dus maar laad tot 85%. Die haal ik er dan soms even af als ik denk die dag meer nodig te hebben en geen lader in de buurt heb.
Maar ik kan me ook volledig voorstellen dat een flinke poweruser in 3 uur door de batterij heen gaat.
Maar hij kan dus door de juiste persoon wel voor dagelijks gebruik gebruikt worden.
Mooi dat Samsung die tot 85% laden optie aanbiedt. Stopt de telefoon dan ook met laden? Of krijg je enkel een alarm en moet je hem dan van de lader halen?
Hij laad inderdaad op tot 85% en niet verder :)
Dit heb ik ook aan staan op de fold 3.
Ik heb een S20FE 5G, maar kan deze optie niet in de instellingen vinden. Hoe/waar heb jij dat ingesteld?
Of krijg je enkel een alarm en moet je hem dan van de lader halen?
Ik krijg weer visioenen van brandweeradviezen die impliceren dat je tijdens het opladen, met een poederblusser in je handen, naast je telefoon moet gaan zitten omdat deze elk moment in de fik kan vliegen. Als je dan toch zo paraat bent heb je een alarm niet nodig en kun je zelf de telefoon loskoppelen bij je favoriete laadniveau
Maar waarom zou je hem maar tot 85% opwillen laden en niet de volle 100%?
Dan slijt de batterij minder. Check deze grafiek: https://batteryuniversity...ntent/DST-cycles-web2.jpg

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 24 september 2021 10:37]

Maar is het niet zo dat men bij de batterij hierzelf al rekening mee houdt?
Ik bedoel, je ziet wel op je scherm dat hij 100% opgeladen is, maar dat er wat overcapaciteit is zodat hij feitelijk maar 80% is opgeladen?
Dan zou Samsung die optie om tot 85% te laden niet geven hè.
Dat zou dan een designcriteria moeten worden als het zo slecht is voor de batterij.
Electrische auto's doen dat geloof ik wel. 100% op het dashboard terwijl ze in het echt niet 100% worden geladen.
Dat is het ook. Je kan de feature aan laten staan. Zo werkt dat bij de meest recente telefoons van de afgelopen 2-4 jaar en dit is inclusief Apple. Het kan verwarrend overkomen, maar dit is wel de meest effectieve methode op dit moment tussen betrouwbaarheid en duurzaamheid.

https://support.apple.com/en-us/HT210512

[Reactie gewijzigd door thesinsher op 26 september 2021 13:57]

Ik bedoelde eigenlijk een onzichtbare implementatie, soort van parity in de accu. Stel je hebt een accu met aanduiding van 800 mAh, maar hardwarematig maken ze hem 1000 mAh. en dan een harde cap zetten met opladen op 800 mAh.

Apple heeft een nette implementatie, maar raar dat dit alleen werkt met location services aan. Die stond uit bij mij. Wel stond "Optimized Battery Charging" aan maar de melding nog nooit gezien.
If Optimized Battery Charging doesn't activate
Optimized charging is designed to engage only in locations where you spend the most time, such as your home and place of work. The feature doesn't engage when your usage habits are more variable, such as when you travel. Because of this, some location settings must be enabled for Optimized Battery Charging to activate. None of the location information used for this feature is sent to Apple.

Here are a list of settings that must be enabled:

Settings > Privacy > Location Services > Location Services.
Settings > Privacy > Location Services > System Services > System Customization.
Settings > Privacy > Location Services > System Services > Significant Locations > Significant Locations
.

Gelijk maar aangezet eens kijken wat het doet. Overigens batterij 2 jaar intensief gebruikt en status nog 92%
Een percentage tussen de 20-80% van de accu capaciteit schijnt het beste te zijn voor de levensduur van een accu. Dus nooit te vol laden en ook nooit te leeg is het beste. Bij Sony kan je dit ook instellen, en die vraagt dan één keer in de zoveel tijd om de accu 100% op te laden om het percentage te herberekenen geloof ik.
Maar is het niet zo dat men bij de batterij hierzelf al rekening mee houdt?
Ik bedoel, je ziet wel op je scherm dat hij 100% opgeladen is, maar dat er wat overcapaciteit is zodat hij feitelijk maar 80% is opgeladen?

Zelfde met leeg gaan. 0% is niet goed, maar dat de toestellen 0% aangeven en niet meer aangaan maar er nog wel een paar % in zit om schade te voorkomen.
Zelf ook al eens aan gedacht, dat zou veel slimmer zijn eigenlijk. Maar als dat zou bestaan, dan zou deze functie wel weer zinloos zijn.
Ja dan is het gewoon overbodig en kan het er weer uitgesloopt worden :-)

Vraag me af hoeveel mensen erop letten. Hier in huis niemand, gewoon 100% en opladen wanneer leeg of in de nacht, afhankelijk wat eerder is.
Die optie had mijn HTC M8 jaren geleden ook al. Das niet echt iets nieuws.
Maar jammergenoeg bieden te weinig fabrikanten het aan. Ik heb op mijn asus zenfone 6 de optie aanstaan dat ie maximaal tot 90% laadt. Ben er erg blij mee, na 2.5 jaar is mijn accuduur nog steeds goed.
En toch is het 1 van de weinige telefoons die dat van zichzelf aanbied :)

Daarnaast heeft niemand gezegd dat het nieuw is/was. Is HTC überhaubt nog relevant op de smartphone markt?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 september 2021 09:36]

niet geschikt voor dagelijks gebruik? Wie browset er dan 9 uur per dag? Ik denk dat dit voor 90% van de mensen meer dan genoeg is. Mijn scherm zal al met al misschien 1.5 uur per dag aanzijn
Dit is toch een heel nette prijs voor een dergelijk innovatief product?

Veel R&D, relatief kleine oplage. Ik denk dat Samsung weinig winst maakt op dit ding.

Of geef je liever 1000+ euro voor gewoon een iPhone, ook prima, maar als Tweaker loop ik daar echt niet meer warm voor.
Ik weet wel zeker dat hij met verlies verkocht wordt, om hem maar aantrekkelijk te maken ook voor de mensen met iets minder dan ultra high end budget (nog steeds high end).
Er zijn ook andere fabrikanten die foldables aangekondigd hebben, dus het is ook een stukje markt veroveren.
Of geef je liever 1000+ euro voor gewoon een iPhone, ook prima, maar als Tweaker loop ik daar echt niet meer warm voor.
Ja, ik geef liever 1000+ Euro uit aan een iPhone. Ik loop daar als Tweaker zeker warm voor.
;)
Waarom wordt dit gemodereed een -1 reactie?
Die 1000+ euro iPhone heeft ook bakken met R&D erin zitten en is zeker een technisch vernuft dingetje waar je als tweaker niet voor hoeft te schamen en zeker ook warm voor kunt lopen.
Een iPhone heeft zeker veel vernuft en het is aan een ieder te bepalen waar je wel of geen geld aan uit wilt geven. Ik ben na mijn 11 Pro alleen wel afgehaakt bij Apple telefoons omdat ik buiten de voordelen van het hele ecosysteem van Apple niet meer warm liep van het hele OS én de toestellen zelf. De vormgeving is iconisch maar ik heb toch liever die van de S21 Ultra, het OS is eenvoudig maar ik zie meer verfijning en mogelijkheden in Android op dit moment (ik mis dan ook geen apps).

En dan de schermen met 120hz, een telelens met 10x optische zoom, een langere batterijduur en een fijnere ergonomie en dat was voor mij doorslaggevend. Nu, pas met de 13 lijn is Apple aan het bijtrekken op het gebied van schermen (alleen op de Pro productlijn) maar ik moet zoeken naar de echte evolutie in gebruikerservaring, behalve als je helemaal opgaat in het ecosysteem. Dat is de werkelijke kracht en ook daar maken bedrijven als Samsung en anderen grote stappen.
Voor mij zit het hem de afgelopen jaren in aanpassingen/functies als de mogelijkheid een Edgescreen (bij Samsung) in te stellen en eventueel vast te zetten met daarin veel gebruikte Apps (of app-combinaties). Maar ook de beschikking over de 'back' knop waarmee je altijd terug gaat naar een vorig scherm of vorige functie. De mogelijkheid om swipes in te stellen voor functies (vooruit bladeren, terugbladeren, volume lager/hoger enz.) Veel meer instelbare acties direct vanuit meldingen en (ook) direct vanaf het AOD zoals parkeeracties binnen Parkmobile stoppen. Sowieso het AOD met notificaties, dubbeltap om in te loggen (pas later mogelijk bij iOS)

Elke Android versie is zo een verdere ontwikkeling die ik dus mis bij iOS wat vrijwel hetzelfde is gebleven behalve de komst van de Widgets. Die waren er al jaren daarvoor op de Android toestellen.

De Fold 3 heeft daarnaast specifieke functies voor multitasking die passen bij het grotere scherm waarbij je eenvoudig switched tussen het standaard buitenscherm naar uitgebreidere functies op het binnenscherm. De Flip 3 met de verschillende handigheden met het buitenscherm en flexmode waarmee je gebruik maakt van de stand van het scherm. Door het huidige iPhone ontwerp te handhaven is er hierin minder ontwikkeling mogelijk.

Ik ben trouwens nog steeds fan van Apple producten maar de Fold 3 was voor mij toch wel een echte revolutie die ik niet zie in de Apple line-up nu en die ik ook niet in de komende 1-2 jaar verwacht. De S21 Ultra was een verdere optimalisatie van de S-serie maar ook daar zie ik 10x zoom als een echte evolutie in de technologie die ik mistte bij de iPhones. Net als LDAC ondersteuning bij BT audio.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 24 september 2021 12:13]

Interessant om te lezen!
Je vergeet wel het nodige perspectief in je post;

Dit is een foldable van de -nog maar- 3de generatie, een zeer jonge en innovatieve technologie.
Geef dat nog een paar generaties voor verdere verfijning van de techniek en materialen, onze huidige smartphones zijn ook maar op het niveau gekomen na jaren van verfijning van SoC, schermen en camera.
Je koopt ook geen bus om dan achteraf te klagen dat het ding nogal log rijdt, de dikte is inherent aan de ruimte die nodig is voor het scharnier. Momenteel toch nog, wie weet binnen een jaar of 5...

Wel waar; voor een zwakke camera, accuduur en traag laden is geen excuus meer, zeker niet wanneer je op dit prijspunt speelt.

De foldables zijn wat mij betreft de grootste innovatie sinds de komst van de touchscreen telefoons. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe ze de techniek verder ontwikkelen en zodra de prijzen wat "democratischer" worden, ga ik zeker eentje overwegen. Maar ik geef het nog een paar jaar...

[Reactie gewijzigd door Drwho1 op 24 september 2021 08:29]

Ja goed als je ook naar de prijs kijkt is dit ding momenteel echt voor Samsung fans die kunnen leven met de huidige tekortkomingen. Ik denk dat we nog wel een aantal generaties verder zijn voor er echt een vouwbaar toestel is geschikt voor de average joe.

Desondanks ben ik toch wel onder de indruk, toen ik de eerste fold zag dacht ik wie gaat er in godsnaam ooit zo'n ding kopen. Maar toen ik deze flip zag dacht ik die zou ik ook wel willen hebben, dus het kan snel veranderen. Maar ik ga zeker nog een aantal generaties wachten :)
Het probleem is gewoon dat het een zelfbedacht product is van samsung, nu al de 3e generatie foldables. Als er iets beters was om af te kijken, was het ze wel gelukt in 3 jaar, maar het zelf doen lukt niet echt. Gewoon dramatisch om deze schermen te zien na een paar maanden, sommige van die schermen zijn net van die handgeslagen koperen pannen, butsen en nagelafdrukken en dan hopen dat hij in bij de vouw niet gaat bollen en barsten.
Toch jammer dat er weer niks gezegd wordt over Samsung Dex, wat hier dus mist. Een dik minpunt voor mij en de reden dat ik m niet zou kopen.
Beetje off topic, maar toch ben ik benieuwd naar jouw DeX use cases. Nergens in jouw Tweakers aanwezigheid kon ik een review of bevinding vinden. Het is toch interessant als mensen een techniek gebruiken die de mainstream overslaat om hun ervaringen te horen.
Ik heb een nexdock, dus kabeltje erin en gaan. Er valt zeker nog wat op aan te merken, het is immers nog geen Windows concurrent, maar Dex is meer dan prima voor basis werk zaken of administratie zaken voor jezelf. Samsung apps schalen prima en een nexdock is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een hele laptop erbij. Ook heb je alles bijdehand, want je doet immers alles al met je mobiel :) heb een s20 erbij.
Leuk om jouw inzichten te horen. Dit idee is natuurlijk al een paar jaar oud, maar interessant om te horen dat het toch wel bruikbaar lijkt te worden. Volgens mij zijn er juist in 3de wereld landen steeds meer ruimte voor deze toepassingen. Alleen jammer dat het niet meer in de betaalbare segment wordt aangeboden.
Hier nog iemand die fan is van Dex! Ideaal om m'n S10+ even aan de USBC kabel van m'n tv te hangen en met een Lenovo Bluetooth toetsenbord op de bank te liggen. Alle apps werken goed, zelfs Racedriver Grid met controller (gewoon een console ervaring). Netflix aan, browser, foto's laten zien aan anderen... you get the point.

Het was mij ontgaan dat het niet in de Flip zit, maar dat is wat mij betreft wel een noemenswaardig minpunt.
Mee eens! Dex lijkt mij typisch zo’n functie waar je in eerste instantie enthousiast van wordt maar dat dan in de echte praktijk tegenvalt of toch niet wordt gebruikt.
Paar voorbeelden waarvoor ik mijn Samsung S8 met Dex Station en groot scherm gebruik:
* Met twee BT game controllers als game console (er is tegenwoordig een goed aanbod spellen op Android, en je kan ook spellen streamen via bijv. Stadia)
* Als video on demand streamer (dit vind ik praktischer dan een smart TV of een speciale streamer)
* Als simpele PC indien ik mijn laptop vergeten ben of er een amdere reden is dat die niet bruikbaar is

Je kan ook android desktop mode en de taskbar app installeren, maar dat werkt allemaal een stuk minder soepel dan DeX

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 24 september 2021 08:02]

Fijn om te horen. In mijn huidige telefoon (Motorola Edge 20 Pro) is ook een variant van destkop omgeving beschikbaar. Voor deze is ook een dock beschikbaar en deze wordt tzt geleverd als deel van een actie bij aanschaf. De werking daarvan is idd zoals jij aangeeft wel nuttig en in opstellingen waar mensen niet de luxe van een uitgebreide desktop of een dure laptop hebben is het wellicht een werkbare oplossing.
Ik gebruik Dex bijna nooit maar in combinatie met een mobiel scherm (15") en een keyboard/muis kon ik een aantal malen toch werken toen ik er achterkwam dat ik mijn laptop lader vergeten was. In dit geval is het dan browsen en werken in Office producten en dat gaat prima met Dex. Zonder muis kan dan ook nog omdat je dan het toestel als touchpad gebruikt, zonder toetsenbord is het niet te doen. Dit werkt dan vanaf mijn S21 Ultra (privé) en Fold 3 (zakelijk) met los keyboard maar ook prima op mijn Tab S7+ met keyboard-cover. Dat doet niet onder voor een Chromebook, zeker met een 2de scherm (bedraad of wireless) erbij. Dex zou voor veel mensen meer dan genoeg kunnen zijn.

Dat dit niet werkt op een Flip 3 is wellicht opvallend want... waarom niet? Verder acht ik de kans klein dat een Flip 3 gebruiker echt behoefte heeft aan Dex, zeker met de kleinere accu.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 24 september 2021 10:18]

Grappig model. Zie deze toestellen op dit moment toch nog echt een beetje als prototypes, zeker met de beperkte kasbestendigheid.
Kasbestendig is hij inderdaad niet, je bent zomaar 1000 euro kwijt :+
Dat dus; een gimmick. Leuk voor de aandacht of licht gebruik maar niet als allrounder die je dagelijks uren voor werk/ sport/ vakantie kunt gebruiken. Los van de vraag of het 3 jaar intensief gebruik overleeft.
Het zijn al 3 jaar lang prototypes.
Duur als je de vouwbaarheid wegdenkt
... ja maar waarom zou je de USP zomaar wegdenken?
Nou ja als je prima zonder kunt dan kan je dus voor de helft van de prijs (of minder) een verder vergelijkbaar toestel lopen.

Als je de meerwaarde van die USP niet ziet is die dus duur :) Hoewel zn opmerking bij elke telefoon wel genaakt kan worden dus het blijft een gekke om als minpunt te zetten.
Om een vergelijking te maken en het eigenlijk absurd is om €500 te betalen voor een scharnier. Dus op deze manier kan je beter beoordelen of het extra geld je waard is voor een "speledingetje"
€500 te betalen voor een scharnier
Vrij rare opmerking dit, die 500 euro is natuurlijk voor meer dan dat scharnier alleen.. tenzij jij natuurlijk zo'n vouwbare telefoon met een scharnier dat je bij de gamma voor een paar euro gekocht hebt kunt maken, dan ben ik je eerste klant!
Je snapt het punt toch.
Het is niet alleen het scharnier, het dichtklappen is leuk maar als het ten koste gaat van batterij, camera een krasgevoelig scherm en hij is erg dik als je hem dicht hebt geklapt is dan betaal je een berg extra.

Zeker vergeleken met telefoons met dezelfde SoC.
Nee ik snap het punt niet. Vouwbare schermen zijn in alle opzichten nog nieuwe technologie, waar een berg R&D in zit die nog heel lang nodig heeft voordat het zich enigszins terug gaat verdienen. Nieuwe technologie is nooit goedkoop, waarom zou dat hier wel zijn?
Zo'n plastic scherm barst waarschijnlijk niet bij een val. Dat lijkt me wel een voordeel.
Als je hem hebt dichtgeklapt al helemaal niet
Ik wil graag een foldable, maar mijn S20 FE is nog niet zo oud en ik vind het zonde om die zomaar weg te doen. Die Flip 3 is erg gaaf, alleen ik zou niet uitkomen met de kleine accu. Een iets mindere camera, dat plastic scherm, dat zijn niet de redenen om een telefoon te laten liggen. Dat zijn concessies waarmee je rekening dient te houden, het scherm zal wennen en de camera zal zeker goed genoeg zijn voor huis tuin en keuken gebruik. Een kleine accu daarentegen, dat is iets waar je elke dag (of beter gezegd, waarschijnlijk elke avond :D ) last van zult hebben. Dus ik wacht graag op de nummer 4, hopelijk kunnen ze dat pijnpunt aanpakken. Anders is wellicht zijn grotere broertje ook wel een keuze, alleen voor dat bedrag ben ik wel heel erg bang om hem te laten vallen, helaas gebeurt dat van tijd tot tijd...
Voor mij zijn de camera en het scherm (het ding waar je altijd naar kijkt als je je telefoon gebruikt en waarmee je de telefoon bedient) juist heel belangrijk.

Accuduur ook wel, maar in mindere mate.

Voor iedereen wat anders dus, maar ik denk wel dat deze telefoon voor iedereen minstens op één belangrijk punt tekortschiet.

Jammer want ze hebben het wel heel knap gemaakt en het ziet er leuk uit hoewel ik zelf nooit om een dikkere, kleinere telefoon verlegen heb gezeten.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 24 september 2021 08:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True