Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy Z Flip3 Review

Gewoon, maar zeker niet gewoontjes

24-09-2021 • 06:01

132

Singlepage-opmaak

Camera

Het design van de Galaxy Z Flip3 mag veranderd zijn; de camera-opstelling is feitelijk dezelfde als die van de eerste generatie Galaxy Z Flip. Voor wie de camera belangrijk vindt, is dat teleurstellend. De Galaxy S21(+) en zeker de S21 Ultra beschikken over geavanceerdere camera's met grotere sensoren, plus een telecamera die het klaptoestel niet heeft.

De hoofdcamera van de Galaxy Z Flip3 heeft een kleine twaalfmegapixelsensor, waarvan het formaat vergelijkbaar is met het exemplaar in de Galaxy S10(+), achter een lens die met f/1.8 ook niet enorm lichtsterk is. De camera beschikt gelukkig wel over optische beeldstabilisatie en dualpixel-PDAF. Ook de ultragroothoekcamera is er een van twaalf megapixel. Zoals gebruikelijk bij Samsung heeft de lens een vaste focus, dus voor macrofotografie is hij niet geschikt. Aan de voorkant zit een camera van tien megapixel zonder autofocus, wat Galaxy-topmodellen van de afgelopen jaren over het algemeen wel ondersteunen op deze camera.

Fotovergelijking

Voor de praktijkvergelijking hebben we naast de Galaxy Z Flip3 de Galaxy S21+ meegenomen, wat formaat betreft het meest vergelijkbare normale Galaxy-topmodel van dit moment. Beide toestellen beschikten voor de vergelijking over de recentste beschikbare softwareversie. In onderstaande galerijen zie je de foto van de Galaxy Z Flip3 steeds als eerste (links), gevolgd door de foto van de Galaxy S21+.

Samsung Galaxy Z Fold 3 - Camera overdagSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera overdagSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera overdagSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera overdagSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera overdagSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera overdagSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera overdagSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera overdag

Mits je je verwachtingen bijstelt, zijn de plaatjes van de Galaxy Z Flip3 best te pruimen, maar voor meer dan 1000 euro mag je normaal gesproken wel een betere camera verwachten. De kleurweergave is, zoals gebruikelijk bij Samsung, erg vol. Vooral groen en blauw springen er nogal uit. Schaduwen en highlights blijven ook in tegenlicht goed belicht, waar de S21+ foto's aflevert met meer contrast, maar minder doortekening. Keerzijde daarvan, is dat vooral onder die omstandigheden wel meer ruis zichtbaar is in de foto's dan in die van de Galaxy S21+. Schaduwpartijen en wolkenluchten bevatten nog weleens wat spikkeltjes die bij het andere Galaxy-topmodel nauwelijks zichtbaar zijn. Met fijne details heeft de camera van de Galaxy Z Flip3 ook moeite. Gras of bomen in de verte krijgen snel de typische waterverfachtige uitstraling die gebruikelijk is bij een goedkoper toestel. Op een telefoonscherm bekeken valt dat niet zo op, maar je ziet het misschien wel als je de foto afdrukt of bekijkt op een groter scherm, zoals wij. Tot slot heeft de camera van de Galaxy Z Flip3 wat minder natuurlijke bokeh als je objecten van heel dichtbij fotografeert, zoals de bloem op foto vier, door de kleinere sensor.

Samsung Galaxy Z Fold 3 - Camera `s nachtsSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera `s nachtsSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera `s nachtsSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera `s nachtsSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera `s nachtsSamsung Galaxy Z Fold 3 - Camera `s nachts

Nachtfoto's genomen met de nachtstand ingeschakeld hebben dezelfde heldere schaduwen als bij de Galaxy S21+. Misschien zijn die wel iets te helder, want soms lijkt de camerasoftware te veel te vragen van de hardware, wat wel erg troebele schaduwpartijen oplevert, bijvoorbeeld in de ramen van de kerk op de tweede foto. In de directe vergelijking valt op dat de Galaxy Z Flip3 vaak voor een langere belichtingstijd kiest dan de Galaxy S21+. Dat is in de praktijk niet zo handig, want je hebt toch al een vaste hand nodig om dit soort foto's te maken. Daarbij ogen fijne details op de foto's die wij hebben gemaakt, ook vager bij de vouwtelefoon.

Samsung Galaxy Z Fold 3 - UltragroothoekcameraSamsung Galaxy Z Fold 3 - UltragroothoekcameraSamsung Galaxy Z Fold 3 - UltragroothoekcameraSamsung Galaxy Z Fold 3 - Ultragroothoekcamera

De ultragroothoekcamera heeft de brede beeldhoek die gebruikelijk is voor Samsung-toestellen. Ook deze foto's hebben verzadigde kleuren en een goede doortekening in schaduwen en highlights. De detailweergave is geen sterk punt. Vooral in de hoeken worden de foto's erg vaag en daar is soms ook duidelijke kleurschifting te zien.

Samsung Galaxy Z Fold 3 vs. Samsung Galaxy S21+ - 100% crop van foto met 3x zoom
Samsung Galaxy Z Fold 3 (links) vs. Samsung Galaxy S21+. 100-procentcrop van foto met 3x zoom

Inzoomen hoef je met de Galaxy Z Flip3 niet te proberen. Sommige smartphones zonder telecamera combineren op een slimme manier verschillende foto's als je gaat inzoomen, waardoor de foto toch nog redelijk scherp lijkt. De Galaxy Z Flip3 doet dat niet en heeft ook geen hoofdsensor met tientallen megapixels om zonder veel kwaliteitsverlies een stukje te croppen. Het al weinig detailrijke beeld van de hoofdcamera wordt simpelweg digitaal opgeblazen tot een wazige pixelbrij, die nog lelijker oogt door de overdreven verscherping.

Samsung Galaxy Z Flip3 - FrontcameraSamsung Galaxy Z Flip3 - FrontcameraSamsung Galaxy Z Flip3 - Frontcamera

Frontcamera (links) en hoofdcamera (midden) van de Galaxy Z Flip3, vergeleken met de frontcamera van de Galaxy S21+

De foto's van de frontcamera zien er wat fletser uit dan de opnamen van de Galaxy S21+, maar het detail is ongeveer vergelijkbaar. Voor de beste selfies kun je bij de Galaxy Z Flip3 beter gebruikmaken van de achtercamera. Dichtgeklapt kun je de viewfinder laten verschijnen op het coverscherm door twee keer op de powerknop te drukken, terwijl je in opengeklapte toestand vanuit de camerasoftware kunt overschakelen naar het kleine schermpje via een klein knopje in de rechterbovenhoek. Je kunt dan met de volumeknop afdrukken; dichtgeklapt kun je ook op het schermpje tikken voor een opname, waarbij de Galaxy Z Flip3 automatisch een paar seconden pauze neemt, die je nodig hebt om je hand uit beeld te krijgen.

Het schermpje heeft een heel andere verhouding dan de foto die wordt gemaakt, dus de kadrering is een beetje gissen. Om een of andere reden hebben foto's en video's die je dichtgeklapt maakt, een vierkante verhouding. Als je de Galaxy Z Flip3 opengeklapt omkeert, krijg je wel opnamen in een 4:3- of 16:9-beeldverhouding, maar voor het wijzigen van de cameramodus of andere instellingen moet je het toestel eerst weer omdraaien. In dichtgeklapte modus kun je tenminste nog wisselen tussen camera's en foto- en videomodus via het kleine schermpje.