De cameraspecificaties van de OnePlus Nord 2 zijn bepaald niet slecht. De primaire camera heeft een IMX766-sensor die 50 megapixel telt. Die sensor kennen we van de high-end OnePlus 9 en 9 Pro, maar ook van de OPPO Find X3 Pro. Nu zegt dat niet alles, maar het illustreert dat deze sensor niet de minste is. Hij is met 1/1.56" vrij groot en maakt gebruik van de quad-bayertechniek waarbij vier pixels gecombineerd kunnen worden tot één pixel om meer licht op te vangen. De resulterende foto's hebben standaard dan ook 12,5 megapixel. Ook is er optische stabilisatie. Dat is veelbelovend, dus we zijn benieuwd hoe de foto's bij nacht eruitzien.
De Nord 2 heeft daarnaast een 8-megapixel-ultragroothoekcamera met IMX 355-sensor. Dat geen heel bijzondere sensor, maar het goede nieuws is dat nachtmodus ook op deze camera beschikbaar is. Dat is prettig, aangezien ultragroothoekcamera's als deze vaak moeite hebben met omstandigheden met weinig licht. Ook zit er nog een dieptesensor op het toestel, die dus niet wordt gebruikt om foto's te maken, maar voor portretfoto's met kunstmatige achtergrondonscherpte. Een camera om objecten dichterbij te halen mist helaas, maar dat is wel standaard in deze klasse. De frontcamera heeft een IMX615-sensor van 32 megapixel. Het is er slechts één, waar de Nord er twee had. Wat ons betreft is het genoeg.
In de camera-app zijn een paar dingen veranderd. Stiekem is het ook echt een andere camera-app, namelijk die van Oppo. Dat zal te maken hebben met de aangekondigde nauwere samenwerking tussen Oppo en dochtermerk OnePlus. We hebben er geen bezwaar tegen, want die camera-app is prima.
Er is er nu een AI-knop. De camera kan 22 verschillende scènes herkennen en die optie zet je aan of uit met die knop. De scènes variëren van 'Blauwe lucht' tot bijvoorbeeld het wat algemenere 'Binnen'. We zien vooral meer verzadigde kleuren als een scène wordt herkend. De macromodus is verdwenen, want er zit geen macrocamera meer op de Nord 2. Deze was ook niet goed, maar we hadden natuurlijk liever gezien dat er wel een macrocamera - maar dan een goede - op de Nord 2 zou zitten. Er is een nachtmodus, maar als er echt weinig licht is, schakelt de camera ook automatisch over naar Ultra Dark Mode.
Fotovergelijking
We hebben ervoor gekozen om de OnePlus Nord uit de kast te pakken; als voorganger is hij een logische keuze om het nieuwe toestel mee te vergelijken. Ook hebben we de Samsung Galaxy A52 5G erbij gepakt, omdat deze smartphone een directe concurrent is en daarnaast erg populair is. We beginnen bij de primaire camera en foto's onder goede lichtomstandigheden.
Vlnr. A52, Nord, Nord 2
Allereerst valt op dat de Nord 2 een duidelijke stap voorwaarts zet ten opzichte van de Nord, zelfs bij goede lichtomstandigheden. De schaduwen zijn bij de foto's van de Nord wat donker en bij sommige foto's, zoals in de vierde serie foto's van boven (die met het koepeltje) ziet het contrast er onnatuurlijk uit. Soms, zoals bij het muurreliëf met de leeuwen, heeft de Nord 2 die neiging nog steeds. Heel soms is de witbalans niet helemaal top. Dat zie je in de eerste serie foto's, waarbij de witte delen erg blauw worden weergegeven.
Vlnr. A52, Nord, Nord 2, Nord 2 zonder hdr
Helaas heeft de OnePlus Nord 2-camera soms last van een overijverige hdr-functie. Dat levert onrealistisch uitziende beelden met overdreven verzadigde kleuren op, zoals je hierboven kunt zien in de derde foto. Bij de vierde foto hebben we hdr uitgezet. Dat kan dus helpen, maar de functie heeft in andere situaties natuurlijk zo zijn voordelen.
Vlnr. A52, Nord, Nord 2
Wanneer we het licht danig dimmen, wordt het altijd interessanter, zoals je hierboven ziet. De camera van de Nord 2 is goed, maar niet perfect. Dat zie je hier. Wat de Nord 2 heeft gedaan bij de eerste serie foto's, zien we vaker bij de wat goedkopere toestellen. Bij gebrek aan licht wordt het beeld dan enorm rood. We hadden dat echter niet verwacht bij foto's gemaakt met de Nord 2. Het is wel incidenteel, want we zijn verder op dit vlak geen gekke dingen tegengekomen. In de meeste situaties heeft de Nord 2 juist een betere witbalans dan zijn voorganger.
De tweede serie foto's van hetzelfde onderwerp is steeds gemaakt met de nachtmodi aan. De Nord 2 heeft een verbeterde nachtmodus ten opzichte van de Nord, maar produceert soms - ondanks dat we enorm ons best doen om de camera stil te houden - onscherpe beelden. Dat zie je bij de foto van het kussen, waarbij de foto zonder nachtmodus aan beter is dan die met nachtmodus. De Galaxy A52 is echter ook niet perfect op dit gebied en maakt soms een miskleun, zoals bij de foto van de bloem. Verder zien we over het geheel meer detail en minder ruis in foto's bij weinig licht dan bij de Galaxy A52. Dat is een mooie prestatie.
Vlnr. A52, Nord, Nord 2
Als het om de ultragroothoekcamera gaat, prefereren we die van de Samsung Galaxy A52. Dat komt doordat de kleuren bij foto's van de Nord 2 soms nogal gedimd zijn, zeker met tegenlicht. Het dynamisch bereik is niet top, maar het detail is prima en vergelijkbaar met dat van de Galaxy A52. De A52 heeft ook een grotere beeldhoek, wat fijn is bij een ultragroothoekcamera. Ook bij nacht - de tweede serie van dezelfde situatie is weer met de nachtmodus aan - wint de A52, zeker met de nachtmodus aan. Alsnog biedt de Nord 2, vooral wat detail betreft, wel een stap voorwaarts ten opzichte van de Nord en is de nachtmodus beter.
Vlnr. A52, Nord, Nord 2
Hoewel digitaal zoomen meestal geen goed idee is bij smartphones, hebben we dat wel geprobeerd. In verhouding tot de andere twee smartphones doet de Nord 2 dit heel aardig en behoudt hij meer detail. Dat is mooi meegenomen.
Vlnr. A52, Nord, Nord 2
De Nord 2 heeft nog maar één frontcamera. Zoals gezegd vinden we dat prima, omdat het gat in het scherm daardoor beperkter blijft. Het heeft wel een nadeel, want de beeldhoek van de tweede camera was een stukje groter zodat er meer mensen op je selfies kunnen. We hebben bij de bovenstaande selfies overdag geprobeerd zoveel mogelijk van onszelf in beeld te krijgen, zodat je kunt zien wat je mist bij de Nord 2.
De selfies overdag zien er over het algemeen erg goed uit, met veel detail en een goed contrast en kleuren. Maar dat is wel alleen zo als de lichtomstandigheden ideaal zijn. Wanneer je veel tegenlicht hebt, wordt het resultaat al minder, zoals je hierboven ziet. Als we het licht vrijwel wegnemen, heeft de Nord 2 het ook lastig, maar dat is niet heel verwonderlijk. Het resultaat is enigszins vergelijkbaar met dat van de Galaxy A52. De Nord belicht de foto beter, maar het ziet eruit alsof we de beautymodus aan hebben staan en dat was niet het geval. Over het algemeen zijn we redelijk tevreden met de selfies, maar bij selfies die onder moeilijke omstandigheden zijn gemaakt, neemt die tevredenheid iets af.